Şimdi Ara

PIC İLE 220 VOLT KONTROL ETME YARDIM ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
13
Cevap
0
Favori
1.812
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Selamlar pic 16F628A ile bir devre kurdum şimdilik breadbord da herşey normal çalışıyor 5v 'luk role var 10A 250VAC 10A125VAC vs yazıyor 250 volt için uygun heral neyse bu role yi kullanarak (pic ile role arasına transistör direnç koymadan) bir ledi açıp kapadım mantığını az çok anladım.

şimdi elime bir gece lambası aldım fişinin birine eksi diyerek onu klemense şekildeki gibi bağladım ama çok kararsız çalışıyor bazen çif peş peşe aç kapa yapıyor bazen normal çalışıyor bunun sebebi ve çözümü nasıl yardım ederseniz sevinirim.

• Aynisi benim de basima geldi. Insanlar boşuna role karti yapmiyormus demek ki. Diyot ve transistor lazim

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: kimyasalatik

Aynisi benim de basima geldi. Insanlar boşuna role karti yapmiyormus demek ki. Diyot ve transistor lazim

Diyot ve transistör kullandım ama yine aynı bazen kodu uyguluyor bazen es geçiyor ama şu dikkatimi çekti ben bu işlemi nette derece saat uygulaması vardı araya kendim kod yazdım denemek içi öyle yaptım lamba yanacağı vakit pic kendini bazen resetliyor bazende koda uyarak dediğimi yapıyor

if Ayar_D=0 then
    gosub Zaman_Oku
    gosub SENSOROKU
    'if dak=59 and sn=59 then
    'SOUND PORTA.2,[120,50]
    if sn=59 then '*********************** burayı deneme maksatıyla yaptım
    high PORTA.2
    PAUSE 10000
    LOW PORTA.2
    SN=SN+10
    ENDIF********************************* bitti
    lcdout $FE,1,dec2 Saat,":",dec2 Dak,":",dec2 Sn," ",Sign,DEC ISI,".",DEC1 (Float),0,"C"
    lcdout $FE,$C0,dec2 Gun,"/",dec2 Ay,"/20",dec2 YIL," "
    gosub Gun_Yaz
    PAUSE 200

• quote:

Orijinalden alıntı: serdar60

Selamlar pic 16F628A ile bir devre kurdum şimdilik breadbord da herşey normal çalışıyor 5v 'luk role var 10A 250VAC 10A125VAC vs yazıyor 250 volt için uygun heral neyse bu role yi kullanarak (pic ile role arasına transistör direnç koymadan) bir ledi açıp kapadım mantığını az çok anladım.

şimdi elime bir gece lambası aldım fişinin birine eksi diyerek onu klemense şekildeki gibi bağladım ama çok kararsız çalışıyor bazen çif peş peşe aç kapa yapıyor bazen normal çalışıyor bunun sebebi ve çözümü nasıl yardım ederseniz sevinirim.

Merhaba ekteki çizmiş olduğum sistemi kullanırsan sorunun çözülecek. Bahsettiğin gibi sakın kullanma mikro işlemciyi bozabilirsin.

• yardım için teşekkür ettim sağolun çok güzel tıkır tıkır çalışıyo dedğim an yine sapıttı neyse merak ettiğim bişey var devrede kullanılan bazı elemanlar çok farklı olabiliyor bu nedeni ne hepsi aynımı sonuçta
    örnek Bende BC 237 vardı onu kullandım (başka role şemadan dolayı bunu almıştım) sizin gönderdiğinizde Bc 547, zener diyod da elimde bitane vardı 4000 li ama bilmiyom onu kullandım (ne olduğunu nerden anlarız?)

ama hala stabil çalışmıyor
  • quote:

Orijinalden alıntı: serdar60

yardım için teşekkür ettim sağolun çok güzel tıkır tıkır çalışıyo dedğim an yine sapıttı neyse merak ettiğim bişey var devrede kullanılan bazı elemanlar çok farklı olabiliyor bu nedeni ne hepsi aynımı sonuçta
    örnek Bende BC 237 vardı onu kullandım (başka role şemadan dolayı bunu almıştım) sizin gönderdiğinizde Bc 547, zener diyod da elimde bitane vardı 4000 li ama bilmiyom onu kullandım (ne olduğunu nerden anlarız?)

ama hala stabil çalışmıyor

verdiğim şemadaki transistör'ün modeli çok önemli değil önemli olan PNP olması. Diyot ise bir çok çeşit olabilir 1N4148,1n4001,1n4002,1n4006,1n4007 vs vs vs. Mikro işlemcinin Vcc ve Vss pinleri arasına 100nF'lık bir kond. atarmısınız en yakın şekilde
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Zener diyot değil , normal diyot kullanılacak.
    Ayrıca pic 5 V beslemesi ile röle 5 V beslemesini ayrı kaynaktan verip deneyin..yani en azından ayrı ayrı 7805 regülatör kullanın..
  • Pic beslemesine yakın 100 nf kondansatör koyduğunuza emin olun.
  • Yaptığın kartın çizimini ve programın tamamını buraya koy bakalım .
    Büyük olasılıkla Kart çizimin de sorun var işlemci parazit algılar ve belirsiz zamanlarda sapıtır ,
    Bu tür sorunların önüne geçmek için,

1-Programda gecikme koymazsanız bu tür sorun ile karşılaşabilirsiniz
    2-Kesinlikle Besleme yolları kalın ve kıssa çizilecek eğer + vdd dolandırırsanız işlemci sapıtır.
    3-Beslemeye[12volt] en az 1000mf kondanstor kullanın
    4-İşlemcinin beslemesinin [5Volt] en yakınına 100nf kondanstör koyun
    5-İşlemcinin Mcrl pinine 4K7 ile Pullup yapın

ege

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi egealtay -- 5 Şubat 2014; 10:10:03 >
  • Umarım ilk kullandığınız devrede roleye paralel diyot kullanmışsınızdır ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: eloko

Zener diyot değil , normal diyot kullanılacak.
    Ayrıca pic 5 V beslemesi ile röle 5 V beslemesini ayrı kaynaktan verip deneyin..yani en azından ayrı ayrı 7805 regülatör kullanın..

Bu işi başka güç kaynağına ihtiyaç duymadan halledememmi ?
    bir tane adaptörüm var oda voltaj ayarlı ucuzluklarda satılan cins ben board da deniyorum fikir sahibi olmak için karta basıldığında ne gibi sorunlar oluyor vs.Yardımlarınız için sağolun ben bu olayı breadboard da deniyorum onun için fotoğraf baya karışık çıkıyor proteus da bağlantı şemamı çizip ekleyebilirim şunları söyleyeyim

1- breadborda 7805 in az ilerisine -+ kanalına bir ayağı ekside bir ayağı artıda (polyestor cinsi gri) 100 nf kondansatör koydum
    board dun en sonuna yine kanala 100 nf aynı kondansatörden koydum başka kond. yok elimde olan bunlardan var

PIC İLE 220 VOLT KONTROL ETME YARDIM ?koydum

2-Yanlış anlamadıysam kondansötorün bacakları arasında işlemci kalacak şekilde işlemcinin üzerine 5 ve 14 nolu bacakları kond. ile bağalmamı söylüyonuz değilmi böyle bişey yapmadım. bu şekilde bağlayayımmı

3-kullanılan malzemelerden led vs. olunca deneyebiliyorum sağlammı diye ama ben board a yapmadığım kalmadı bu 100nf ve diyot, kondansatör, bunların sağlamlığını nasıl anlayacağım pic sağlam zaman ve derecede sorun yok çalışıyor role eklediğimde bazen sırası gelince pic e reset attırıyor

4-Elimde BC547 vardı onlada denedim sonuç aynı ilk takdığımda 2-3 kez doğru çalıştı sonra pic e reset attırdı

5-İşlemcinin 4. bacağı mclr 10k lık direncle (+) da bağlı (Picbasic derslerinde işlemcinin zarar görmemesi için koyun denmişti ondan takılı duruyor hiç sökmüyom ordan )

6-Biliyorum çok uzattım ama son olarak 1n400 vs. diyottaki siyah çizgili yeri farkettim ters takdığımı anladım düzelttim ama yine değişen bişey olmadı zarar görmüşmüdür nasıl anlarım yerine yenisinimi takmalıyım kondansatörlerde kutup sorunu yok değilmi bilmediğim karıştırdığım bişeymi var anlamadım

• Sorunu çözdüm hatalarımıda yazayım başkaları uğraşmasın

1- Ben fazla ceyran yakmasın diye ayarlı adaptörün 6v unda tutuyordum burda tutunca roleyi açamayan pic resetleniyodu lamba açılmıyordu
    12 v ayarına getirdim bu sanırım amperle ilgili ama anlamadığım biz madem 7805 kullanıyoz neden 12 volt veriyoz bu zaten 5 volta indirgenmiş olmuyomu
    biraz recepivedik sorusu oldu bu araba akülümü tarzı?

2-şemadaki ledi ters taktım (yada öyle olması gerekti ben anlamadım) yanmıyor ama devre düzgün çalışıyor

arkadaşlar şu soruma cevap alabilirsem iyi olacak bu 100nf ve diyot, kondansatör, bunların sağlamlığını nasıl anlayacağım
    kondansatörlerde kutup sorunu yok değilmi nasıl takarsak takalım aynı.

Pic e yazdığım kod zamanı gösterirken if komutu ile dakika 59 ise porta.2 yi hig yap 10000 bekle sonra kapat şeklinde ama bu bekleme anında saat te duruyor
    ekran donuyor lamba sönünce devam ediyor hatta üstteki kodda SN+10 yaptım bu aradaki beklemeyi saate yansıtmak için

Hem saat devam etsin donmasın hemde lamba 10 saniye açık kalsın bunu nasıl yapabilirim yada olur mu?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi serdar60 -- 5 Şubat 2014; 13:27:51 >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.