Şimdi Ara

Peynir Helvası... (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
85
Cevap
1
Favori
16.462
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • tekirdağ malkaranın peynir helvası bi harika
  • quote:

Orijinalden alıntı: sesver52

tekirdağ malkaranın peynir helvası bi harika

ah be canim kardesim, belli ki canakkalede tatmadin sen bu lezzeti, kadir yasardan alinmis kizarik peynir helvasi ve uzerine dondurma gibisi yoktur...
    bu arada tekirdagda yediginiz(cogunlukla) hosmerimdir, ve kizarmis peynir helvasiyla alakasi yoktur :)

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bu arada tadini begenmeyenler icin soyliyeyim ; tepsiden yeni cikmis p.helvasini deneyin, eger yeni cikmis tatma sansiniz yoksa firinda ya da tavada isitip yiyin , emin olun tadina doyamazsiniz...

• çanakkale peynir helvasıda höşmerim de yedim. malkara peynir helvasından şaşmam.zaten beğenmesem satışını yapmazdım
  • quote:

Orijinalden alıntı: dardanel811

quote:

Orijinalden alıntı: sesver52

tekirdağ malkaranın peynir helvası bi harika

ah be canim kardesim, belli ki canakkalede tatmadin sen bu lezzeti, kadir yasardan alinmis kizarik peynir helvasi ve uzerine dondurma gibisi yoktur...
    bu arada tekirdagda yediginiz(cogunlukla) hosmerimdir, ve kizarmis peynir helvasiyla alakasi yoktur :)

Hocam hoşmerim ile Tekirdağ peynir helvası farklı şeyler. Çanakkale Peynir Helvası'nın hastası olarak Tekirdağ Peynir Helvası'nı beğendim diyebilirim. Tat bakımından çok farklılar ve benim açımdan Çanakkale Peynir Helvası'na yaklaşamaz ama emin olun yedikçe yiyesi geliyor insanın.

Çanakkale'de iki yerden yedim. Çanakkale merkeze gidebildiğim zamanlar Babalık'tan, gidemediğim zaman ise Lapseki'de sanırım Bim'in olduğu binanın arkasında kalan meydanlık alanın ordaki bir dükkandan. Dükkana sırtınızı verdiğinizde sol tarafınızda büyük bir pideci var yanlış hatırlamıyorsam. Tabii yazdan yaza gidip 300 küsur gün bu tattan mahrum kalmak çok kötü olduğundan bu duruma bir çare bulmam gerekiyordu. İnternetten peynir helvası tariflerine göz attığım kadarıyla herkes farklı bir yöntem izliyor. Tabii erkek olarak mutfak kültürüne uzak olduğum için ufak ayrıntıları annemin sayesinde atlattım ve gerçekten çok güzel peynir helvası yapmayı başardım diyebilirim. Bu sonuca ulaşana kadar iki üç hüsranım oldu fakat azimle üstüne gittim ve başardım. Buyurun size tarifi:

En önemli kısım tuzsuz peynir yani lor bulmak. Peynircilerde satılan lor peynirler tamamen tuzsuz değiller. Ömrü uzasın diye az miktarda olsa tuz barındırıyorlar. Yani tuzun tadını alıyorsunuz. Çok sık yapamıyorum. Son iki ayda iki kere yaptım ki o da tamamen benim şansım. Yani iki kere dışarıdan taze süt geldi ve o sütler kendi kendilerine ekşidiler ve mis gibi tamamen tuzsuz peynir olarak bana döndüler. Eğer böyle bir şansınız yoksa kutu süt alın ve yarım çay bardağı kadar limon ile ekşimik elde edin. Tabii ekşimik elde etmek burada yazdığım kadar basit değil o yüzden onu ayrıca araştırırsınız. Karışıkta değil aslında ama konu dağılmasın diye yazmayacağım. Bu arada ekşimik satıyoruz diyenlerden de almayın. Bir kere denedim ve çok pişman oldum. Bozuk sütlere dayıyorlar limonu ortaya tadı, adı gibi ekşi bir peynir çıkıyor ve eğer onunla peynir helvası yaparsanız ekşimi ekşi enteresan bir şey ortaya çıkıyor. Neyse çok uzattım. Ben size listeyi yazayım:

-500 gr lor peyniri
    -2 adet yumurta
    -Tereyağı
    -Un
    -İrmik
    -600-650 gr toz şeker

(Bu liste benim tutturabildiğim ayarlar. Standardı yakalayamadığımdan 1 kg peynir ile denemedim yalnız diyeceğim o ki 1 kg peynir 500 gr'ın iki katı, o halde diğerlerini de iki katı atarım olur demeyin. Olmuyor. 250 gr ile başlayıp 500 gr'a çıktığımda işe yaramadı. Yapmaya başladıktan ve deneme yanılmalardan sonra göz kararı zaten kıvamı yakalıyorsunuz. Şu anda benim yaptıklarım bu listedeki malzemeler üzerindendir.)

Ocak kısık ateşte iken peynirleri tencereye atın. Bir süre saat yönünde veya tersinde peynirleri karıştırın. Hafif sulanmaya başlayacaklardır. Tabii ocağı yakmadan önce peynirleri ayırabildiğiniz kadar parçalara ayırın hatta ufacık parçalar haline getirmeye bakın. Neyse, baktınız sulanmıyor yarım bardak kadar su atabilirsiniz. Peynirler erimiyor diye üzülmeyin zaten su kıvamına gelenine denk gelmedim. Genelde tariflerde peynirin erimesi gerektiği yazıyor ama belki İstanbul'un sütlerinden böylesi çıkıyordur veya kendi özel elde ettikleri peynirleri kullanıyorlardır, bilmiyorum. Neyse artık bu kadar kafidir aşamasına geldikten sonra yemek kaşığının ucuyla tereyağı alın ve peynirinize iyice yedirin. Yani karıştırmaya devam edin. Zaten karıştırma işlemini diğer malzemeleri kullanma haricinde hiç bırakmayın. Pişmesinler. Mümkünse iki kişi yapın. Biri devamlı karıştırsın diğeri malzemeleri hazırlasın. İki yumurtayı ayrı bir tabağa kırın ve sarılarını alın. Bize lazım olan sarıları. Sarısını attığınız anda karıştırın ki pişmesinler. Onları da peynire yedirdikten sonra zaten peynirler sarı bir renge bürünecek. Yumurta sarılarını peynire iyice yedirdiğinizden emin olduktan sonra 5-6 kaşık un atın ve iyice karıştırın. Peynir biraz katılaşmaya ve karıştırması zor hale gelmeye başlayacak. Unları yedirdiğinize kanaat getirdikten sonra 7-8 kaşık irmik atın ve bunu da yedirdiğinize kanaat getirene kadar karıştırın. En son olarak bütün şekeri peynirinize boca edin ve iyice yedirmeye başlayın. Bir süre karıştırdıktan sonra, karıştırırken şekerlerin kaybolduğunu ve peynirinizin boza gibi yoğun bir kıvama geldiğini görmeye başlayacaksınız. Yani ne çok akışkan ne de çok katı. Bir süre daha karıştırın. Ta ki artık bundan daha fazla akışkan olamaz diyene kadar. İşte size fırınlanmamış peynir helvanız :). Eğer arada katı parçalar kalmışsa mikser ile karıştırabilirsiniz. Ben fırınlanmışı sevdiğimden yarım saat kadar fırında tutuyorum fakat burada dikkat edeceğiniz husus eğer fırına atarsanız devamlı suretle kontrol etmeniz gerekir. Bazen yarım saat yetiyorken bazen çok fazla geliyor. En son yaptığım çok sert olmuştu ve üstleri biraz yanmıştı. Yani daha standart tutturamadım ama genel olarak takip ettiğim yol budur. Umarım sizde Çanakkale'ye ne zaman giderim, gitsekte yesek gibi düşüncelerden kurtulursunuz. He Çanakkale'de asıl yerlerinden yemek tabii ki çok farklı bir tattır ama uzun bir süre gidemeyeceği için üzülenlere iyi bir alternatiftir. Ne yalan söyleyeyim Çanakkale'dekilerden daha iyi yaptığımı söyleyenler oldu :). Biraz acele ile yazdığımdan eksik veya yanlış anlatımlarda bulunmuş olabilirim. Eve döndüğümde elden geçiririm.

Düzenleme : Eksikleri elden geçirdim. Eğer yakın zamanda ekşiyen bir süte denk gelipte peynir helvasını yaparsam fotoğrafını çekip paylaşırım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi reseoz -- 9 Ocak 2013; 23:18:34 >

• Çanakkale de 3 farklı yerin peynir helvasını denedim ama tartışmasız en iyisi kadir usta. Kadir Yaşar. Küçücük dükkanın önünde sabahın köründe sıra bekleyerek alabilirsiniz ancak. Daha yeni geldim Çanakkale den ve gelirken tam 5 kilo getirdim istanbula. Çanakkale ye ne zaman gitsem mutlaka alırım. Harika bi tadı var. Yedikçe yiyesi geliyor insanın. 1 kilo yu tek başıma bitirdiğimi bilirim. Harika bişi çünkü. İstanbul'da satan var mıdır acaba o kadar güzel ?

• Nereden ve kaça alabiliriz konu ile ilgili gurme arkadaşlar dan yardım bekliyorum.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: «hidalgo»

Nereden ve kaça alabiliriz konu ile ilgili gurme arkadaşlar dan yardım bekliyorum.

Peysan marka 250 gramlık peynir helvası BİM lerde satışa sunulmuş. Fiyatı 3.5 Lira
  • Çanakkale de yediğin başka hiçbir yerde satılana benzemez. Tekirdağ da, bimde satılan vs çakma peynir helvası

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çanakkale de yediğin başka hiçbir yerde satılana benzemez. Tekirdağ da, bimde satılan vs çakma peynir helvası
  • Bimdekini denedim, orta halli bir şeydi. Aslını yemediğim için kıyaslama yapamayacağım.

Ağır bir tat bekliyordum ama hafif sayılabilir bir tatlıydı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi azoss -- 27 Nisan 2017; 18:49:1 >
  • Kadir usta kargoyla yolluyor mu, güncel bilgisi olan var mı acaba?

• zıplayanpırasa Z kullanıcısına yanıt
    Çanakkalede yedim çoğu tatlıya bin basar.Cidden mükemmel

• quote:

Orijinalden alıntı: azoss

Bimdekini denedim, orta halli bir şeydi. Aslını yemediğim için kıyaslama yapamayacağım.

Ağır bir tat bekliyordum ama hafif sayılabilir bir tatlıydı.

Bimdekini de yedim karfurun sattığını da. Karfurunki daha güzel geldi. Eğer orada satılıyorsa bir deneyin bimdekinden çok çok hafif ve güzel tadı.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Nerden alırsın bilmem de BİM dekinden sakın alma. Ben sadece bimden 1 kere aldım hayatımdaki en çöp tatlıydı.
  • Teşekkürler bilgi ve deneyimleriniz için

• hocam peynir helvasını bende çok seviyorum bence arkadaş olalım
  • Balıkesirliyim bizim oraların meşhur tatlısı höşmerim aynı usül ama yöreden yöreye yapılış tarzı değişiyor sanırım bizimki sarı renkli güzel tatlı tavsiye ederim.

• çanakkaleden selamlar. gerçek peynir helvasının tadını bilenler biliyor .ancak buradakiler buraya zor yetiyor dışarı sipariş filan almıyorlar. keşke istanbulda bir dükkan açıp pazarlasak
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.