Şimdi Ara

Passengers (2016) | Jennifer Lawrence - Chris Pratt (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
94
Cevap
0
Favori
4.133
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Sonu aşırı saçmaydı. Aşırı kolaya kaçılmış gibi geldi bana. Ama boş zamanınınız varsa izleyin çok ta kötü değil genel olarak. 7/10.
  • gerçekten yorumlar yanıltıcı olabiliyor. izlemenizi tavsiye ederim 8/10

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Filmi dün gece izledik. Açıkçası filmin iki kişi arasında, kapalı ortamlarda ve romantizmle geçmesi bende önyargı yarattı ve filmi izleme isteğimi uzun bir süre yok etti. Ki ben uzayı ve bilim-kurguyu seven bir insanım. Normalde de izlemeyecektik ama hadi açalım dedik filmi. Beklediğimden epey iyi çıktı ve beklediğim gibi cıvık romantizm de yoktu. Film daha çok psikoloji üzerine yoğunlaşmış bir bilim-kurgu olmuş.



    Diyaloglar güzel ve anlamlı. Neredeyse hiç boş konuşma yok. Senaryo da iyi.



    Gemi tasarımı hem iç mekanlar hem de dış mekanlar olarak güzeldi. Uzun bir yolculuk sırasında bir insanın isteyebileceği ve vakit geçirebileceği birçok şeyi düşünmüşler. Ama yıldız manzaralı havuz epey güvenlik ihlali içeren saçma bir tasarım olmuş. Yani içinde bulunduğun ortamla uzay boşluğu arasında sadece bir cam var. Cama bir şey olsa sıçtın. Bana garip geldi. Çünkü geminin birçok noktasında vakumlu ortama çıkarken bile birkaç odadan ve birkaç güvenlik önleminden geçiyorsun da öyle çıkıyorsun gemi dışına.



    @John WICK



    Filmi izlediğim için soruna bir daha cevap vereyim. Bahsettiğin sahnede saçmalık yok. Yapay yerçekimini daha önce de anlattığım gibi santrifüjle sağlamışlar. Dikkat edersen gemiyi çevreyeleyen çember şeklindeki platformlar sürekli dönüyor. Dönmesinin sebebi merkezkaç kuvveti yaratıp sahte bir yerçekimi oluşturmak. Hatta filmde dikkat edersen bir ara
    gemide reaktördeki problem yüzünden enerji kesintisi yaşanıyor ve gemideki platformlar dönüşü durduruyor. Platformlar durunca merkezkaç kuvveti sıfırlandığı için sahte yerçekimi de olmuyor ve bir süre yerçekimsiz ortamda kalıyorlar. Hatta Aurora havuzdan yüzerken bu duruma yakalanıyor ve neredeyse boğuluyordu.



    Yine dikkat edersen havuzdaki su yerçekimsiz ortamda toplandı toplandı ve küresel bir şekil oluşturdu. Su dediğin şey H²O ve bu moleküller normalde birbirine tutunma yapışma eğilimi gösterir. Su damlaları filan havadayken hep küreseldir sadece bir zemin üzerindeyken biraz şekil bozukluğu yaşar. Su miktarı arttıkça da küresel olmaktan çıkar ama bütün bunlar Dünya'daki kütle çekimi ve sıcaklığa göredir. Filmde de bu fizik ayrıntısına girmişler ve havuzdaki suyun neredeyse tamamı birkaç dev su damlası oluşturdu. Bu kadar büyük damlalar vakumlu ortamda oluşabilir mi bilmiyorum ama daha küçük damlalar kesinlikle küresel şekilde olurdu. Aurora'nın dev su damlası içinde neredeyse boğulacak durumda olması da biraz abartı geldi. Ama belki de buradaki fizik ayrıntısı doğrudur.



    Gemide Jim daha sonra da Aurora ile birlikte gemi dışına özel halatla çıkıyor. Geminin platformundan kendini serbest bıraktığı an -ki senin bahsettiğin sahne- sanki bir şey tarafından çekiliyorumçasına halatın sınırına kadar gemiden uzaklaşıyor. Sebebi yine geminin platformlarına bağlı olarak bir merkezin etrafında dönmesi, yani merkezkaç kuvveti. Bunu kendin de deneyebilirsin. Mesela büyük bir taşa sağlam bir şekilde ip bağla. İpin ucundan sıkıca tutup taşı kendi etrafında hızlı bir şekilde çevir. Sen kendi eksenin etrafında hızlı dönmeye çalıştıkça taş senden uzaklaşmaya çalışacaktır. Bunu ipin gerilmesinden, taşın seni iple çekmesinden (aslında çekmiyor) anlayabilirsin. İşte Jim'in yaşadığı da buydu. Jim ipin ucundaki taştı.



    Yalnız filmde şöyle bir amatörlük vardı. Geminin enerjisi kesildiği an koca devasa platformlar hemen durdu ve bizimkiler hop diye birden havalandı. Enerji gelince de platformlar hemen dönmeye başladı ve yerçekimi sağlandı. Hatta bir sahnesinde merkezkaç kuvveti anlık olarak kayboluyor ve hemen geliyor. Bunun da yansımasını karakterlerin birden havalanıp bir de yere çakılması şeklinde yapmışlar. Bak buralarda hem abartı hem de son yazdığım olayda hata var. Koca platform enerji kesilir kesilmez neden birden duruyor ki? Birden duramaz ki. Dolayısıyla merkezkaç kuvveti birden kesilemez. Yerçekimsiz ortamda da kişi ve cisimler durduk yere de havalanmaz, etki tepki olmalı. Yani havalanman için atıyorum zemine ufak da olsa bir itme kuvveti sergilemen gerekir. Parmağınla filan itersin. Birden havalanıp birden düşme olayı da hatalı, çünkü platform birden duramaz ve hatta enerji kesildi diye de durması saçma onun bir süre o şekilde açısal momentum yüzünden devam etmesi gerekirdi. Ama diyelim ki birden durdu, bu duruşun şöyle etkisi olmalıydı. Mesela toplu ulaşımda ayaktayken otobüsün saatte 15-20 km hızla giderken sert bir frenle durduğu etkiyi bunların da görmeleri gerekip sonrasında merkezkaç kuvvetsiz ortamda hareket etme savaşı vermeleri gerekirdi. Ama böyle bir şey yok. Dediğim gibi enerji kesilse bile o platformun bir süre dönmeyi devam ettirmesi gerekirdi. Bir de şu var. Diyelim ki platform birden durdu sen de durdun sonra ufak bir hareketin yüzünden platformda havada kaldın. Hop enerji geldi platform dönmeye başladı. Öyle küt diye platformda zemine düşmezsin hacı. Platform dönerken sen havadasın ondan bağımsızsın, dolayısıyla platformun senden bağımsız dönüşüne havadayken şahit olursun. Merkezkaç kuvvetine dahil olmadığından yani platformla birlikte dönmediğinden platformun altından üstünden kayıp gittiğini görürsün. Sahte yerçekimine yani merkezkaç kuvvetine dahil olman için platformla birlikte dönmen gerekir. Dahil olmak için de platformun bir yerine tutunup açısal momentum kazanacaksın. Kısacası burada fizik hatası var. Ama adamlar yerçekimsiz ortamın bir anlık gidip geldiğinde sonucun ne olduğunu etkileyici bir şekilde anlatmak için böyle yapmışlar.
    Yoksa elbette uzayda yerçekimi yoktur, kütlesi olan cisimlerin ve maddelerin (gezegenler, cüce gezegenler, yıldızlar, astroidler, meteorlar, nötron yıldızları, karadelikler, beyaz cüceler, kuasarlar...) kütle çekimi vardır. Aslında yer çekimi yerine kütle çekimi demek daha genel ve daha doğru bir tabirdir. Çünkü çekim sadece ayak bastığın ve basabildiğin (yer) cisimde olmaz.



    Sormamışsın ama biraz daha fizik ayrıntısına girelim.
    Geminin dairesel platfornunun bir noktasındadan diğer noktasına doğru tam bir çap mantığında asansör yapılmış. Merkezkaç kuvvettinin etki alanı bir merkezin etrafında dönülen her yerdir. Platformun tamamı bu kuvveti hisseder ve bundan nasibini alır. Platformun bir noktasından asansöre bindin ve tam zıt noktasında ineceksin. Haliyle merkezkaç kuvvetinin yönü (vektör) de merkez noktasını geçtiğin an tersine dönüyor. Ancak filmde bu vurgulamamış. Sen o kadar fizik olayına değiniyorsun ama Jim asansörü kullanırken bu büyük ayrıntıyı atlıyorsun. Olacak iş değil. Merkezi geçtiği an kafaüstü düşmesini beklerdim. (şaka şaka) Tabi asansör tasarımını ona göre yaparlardı. Asansör sistemi merkezin hangi noktasındaysa oraya göre elektronik ve yazılımsal olarak dönebilirdi veya onu da mekanik yapıp merkezkaç kuvveti nereden etki ediyorsa asansör kapsülünün de (evet içinde bir kapsül olmalı) oraya yönelmesi sağlanabilirdi.
    Güzel bir ayrıntı olabilirdi ama bunu atlamışlar. Bu arada
    Jim'in halatı koptuğunda elinde kalkan olarak kullandığı metal kapıyla geminin ışınım yapan veya başka bir teknoloji ile hareket ettiği ama kesinlikle oraya giderse öleceği noktaya doğru momentum kazanmışken elindeki kapıyı oraya fırlatıp ters yönde momentum kazanması da güzel bir fiziksel ayrıntı ve güzel bir fikirdi. İzlerken Jim'in böyle bir şey yapacağı aklıma gelmedi ne yalan söyleyeyim.







    Filmin yarısı psikoloji, ufak bir kısmı romantizm, geri kalanı da bilim-kurgu olmuş. Psikoloji sevenler bunu da sevecektir, bilim-kurgu sevenlerin de ağzına bir parmak bal çalmışlar. İzlenir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Filmin %80'i romantizm. %15'i aksiyon. %5'i " bilim-kurgu " Uzayda gecen filmlerin son yillarda arttigi bir donemde populeritesini kullanmak istemisler. Andy Garcia cameosu icin 4/10



    Filmin sonunda tavuk var lan
    .



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Batman -- 14 Şubat 2017; 7:58:14 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ulan uzay filmi bilimkurgu filmi diye gittim, aşk filmi çıktı iyi mi.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Stan Marsh

    ulan uzay filmi bilimkurgu filmi diye gittim, aşk filmi çıktı iyi mi.

    aynı sıkıntıyı bende yaşadım film güzeldi ama ben umduğumu bulamadım bilim-kurgu bekleyenler için söylüyorum hayal kırıklığı yaşatabilir
  • Filmden acayip keyif aldım, keyif almayan profesör arkadaşlarımız var konuda.
  • Film gayet iyiydi,sıkmadan yormadan izlenebilecek keyif veren bir filmdi.

    Yıldızlararasından daha iyiydi en azından keyifle seyredilebiliyor,kim yazıp yönettiyse dramı bile eğlenceli bir şekilde işlemesi izleyiciyi sıkmadan ekran başında tutabilmesi gerçekten iyiydi.
  • Filmin hikayesi beni çok etkiledi.Görselliği hakkında pek bir yorum yapamayacağım ancak izlerken bana hissettirdikleri çok acayipti.İnsanoğlunun bencilliğini ve fedakarlığını aynı anda gördüm bu filmde.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: redoracle

    Film gayet iyiydi,sıkmadan yormadan izlenebilecek keyif veren bir filmdi.

    Yıldızlararasından daha iyiydi en azından keyifle seyredilebiliyor,kim yazıp yönettiyse dramı bile eğlenceli bir şekilde işlemesi izleyiciyi sıkmadan ekran başında tutabilmesi gerçekten iyiydi.

    şu yazdığının bir mantığı yok yıldızlararasıyla kıyaslanacak bir film değil yıldızlararası bilimkurgu filmiydi buda dediğin gibi dram romantik komedi tarzında bişey olmuş
  • Enthris kullanıcısına yanıt
    Senin yazdığının bi mantığı yok 2 side film 2 side sinemada izlenen bir gösteri.

    Yıldızlararası çok sıkıcı tatsız bir yapımken(bilimkurgu sseverim ama adam dram filmi yapayım derken bilkimkurgu da yapayım demiş) bu gayet seyir zevki olan bir yapım olmuş.

    Ben birşey izleyeceksem seyir zevki önemli,eğlence sektörü bu sonuçta.

    Seyir zevki olarak gayette her film kıyaslanabilir,illa dram seyretmek istersem esaretin bedelini seyrederim oradaki oyunculuk yeter,yıldızlararasındaki oyunculuğuda beğenmedim mesela bu filmdeki oyunculuklar bile daha iyiydi,onuda kıyaslayabilirim 2 oyuncu aldı götürdü hiç sıkmadan tıpkı gravity filmi gibi oda daha iyiydi zaten yıldızlararasından.

    Sinema zevk meselesidir,resim gibi sanattır hekes her resmi beğenecek diye bişey yok.
  • Tek mekan filmi sayılır. Kategori benim favorilerimden olduğu için de son derece zevk alarak izledim. sci-fi beklerseniz hüsrana uğrarsınız. Benim beklentim olmadığından bi sorun yaşamadım Bence harika olmuş. 7.5 olarak planladığım puanı 8 yaptım gitti
  • ben de nedense gitmeden önce The Martian vari gibi bir şey bekledim ama beklediğim gibi çıkmasa da yine de beğendim
  • Jennifer'a rağmen filmi beğendim.
    keşke filmi biraz daha uzatıp, sonunu daha güzel bir şekilde bitirselerdi.
  • Şu an izliyorum Jeniffer baya güzel oynuyor



    Bu bilim kurgu olayına da hayran kaldım çok kaliteli olmuş sistemler konuşmalar falan

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Gerçekten filmdeki gibi bir gezegen var mıdır acaba?



    Yıldızlararası seyahat. Bizim için çok uzak.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Starship Avalon Concept Art

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Bu sahneyi görüpte gülen bir benmiyim acaba :)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Filmle ilgili ilk mesajın 27 Ekim 2013 tarihinde atıldığını görünce epey şaşırdım doğrusu . Bu filmin tamamlanıp seyirciyle buluşması neden bu kadar uzun sürmüş anlamadım . Hani öyle destansı bir iş de değil . Sanırım aksilikler oldu çekimle ilgili ya da başka sebepler var .

    Her neyse görsel olarak güzel seyirlik bir filmdi . Ana fikrini aslında beğendim . Kim böyle bir hayatı kabul edip bir ömürü metal yığını içinde geçirir orası zorlama tabiki ama şu bir gerçek: hayat gerçekten yalnız çekilmiyor . Çok zor .

    Acısıyla tatlısıyla hayatı paylaşacak bir dosta herkesin ihtiyacı var aksi halde yaşam anlamsız ve bencilce .
  • quote:

    Orijinalden alıntı: m-99

    Filmle ilgili ilk mesajın 27 Ekim 2013 tarihinde atıldığını görünce epey şaşırdım doğrusu . Bu filmin tamamlanıp seyirciyle buluşması neden bu kadar uzun sürmüş anlamadım . Hani öyle destansı bir iş de değil . Sanırım aksilikler oldu çekimle ilgili ya da başka sebepler var .

    Her neyse görsel olarak güzel seyirlik bir filmdi . Ana fikrini aslında beğendim . Kim böyle bir hayatı kabul edip bir ömürü metal yığını içinde geçirir orası zorlama tabiki ama şu bir gerçek: hayat gerçekten yalnız çekilmiyor . Çok zor .

    Acısıyla tatlısıyla hayatı paylaşacak bir dosta herkesin ihtiyacı var aksi halde yaşam anlamsız ve bencilce .

    İlk başta Keanu Reeves abi oynayacaktı. Eminim çok farklı bir tonda film izlerdik.



    Bütün yolcuları silahla öldürüp sonra mürettebat odasını havaya felan uçururdu heralde.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.