Şimdi Ara

Padişahların Avrupa'ya Hediye Ettiği PAHA Biçilmez Tarihi Eserler

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
30
Cevap
0
Favori
4.799
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Cumhuriyetle sıkıntısı olanlar tarihi değeri olmayan Osmanlı hazinelerinin satışa çıkartılması -satılmamıştır- hakkında atıp tutmaya başlamış bilmeyenler için bugün batının müzelerini süsleyen, bu topraklardan padişah fermanı veya göz yummasıyla götürülmüş bazı eşsiz eserleri yazayım dedim. Malum gazetenin yorum kısmına cevap yazmıştım fakat yayınlamaya yememiş..

1) Pergamon'daki Zeus Sunağı
    Kaçırıldığı Yer: Berlin müzesi

Abdülhamit döneminde parça parça sökülerek kaçırılmıştır.

2 Milet Güney Agora Kuzey Kapısı

Abdülhamid'in emriyle Almanlara hediye edilmiştir

3 Athena Tapınağı Propylonu

Bu da Abdülhamid dönemi

4 Nereidler ANITI
    Kaçırıldığı Yer: British müzesi

Abdülmecid dönemi

5 KNIDOS ASLANI

Abdülmecid dönemi

6 MAUSSOLLEION HEYKEL VE KABARTMALARI

Abdülmecid dönemi

www.aktuelarkeoloji.com.tr
    ANADOLU´DAN AVRUPA´YA KAÇIRILAN ÖNEMLİ 15 TARİHİ ESER
    http://www.aktuelarkeoloji.com.tr/anadoludan-avrupaya-kacirilan-onemli-15-tarihi-eser

http://yitikmiras.com/yurt-disindaki-tarihi-eserler/

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi elonardo -- 5 Kasım 2018; 17:16:47 >

• 20 yıl önce olsa üzülürdüm, şimdi o kadar emin değilim...

O eserlere çivi çakarlar, beton dökerler, pvc kapı takar, toplu sünnet töreni düzenlerlerdi...

Bilemiyorum, gitmeleri kötü mü iyi mi olmuş bilemedim :(
  • Hakikaten Allah akıl fikir versin. Belgesiyle, kanıtıyla her şeyiyle ortada olan bir olayı yazmak atıp tutmak mı oluyor ? Üstelik bu adam bundan şimdi de bahsetmedi. İlk defa 2010'da kendi programında bahsetti. Daha da önce Hürriyet yıllarında yazdıysa bilmiyorum.

Burada gösterdiğin şeylerin büyük kısmı çalınan şeylerdir. Hırsızlık ürünüdür yani. Ayrıca hükümdarların veya devletlerin birbirlerine değerli, tarihi vs. şeyler hediye etmesi bir gelenektir. Bunu her devlet yapar. Osmanlı'ya hediye edilen çok değerli şeyler de vardır haliyle. Örneğin 16. yüzyılda saat modası vardı. Avrupalı devletler yapılabilecek en değerli saatleri yapıp, en değerli mücevherlerle bezeyip hediye etme ve karşılığında muhabbet görme yarışına girmişti. Bunun gibi tonla örnek var. Bunlar ile yeni kurulmuş fakir bir devletin para bulmak için eskinin hazinesini satma girişimi karşılaştırılamaz. Hele bunlar üzerinden Cumhuriyeti temize çıkarmak için önceden şöyleydi, böyleydi veya Osmanlı'da şöyleydi, böyleydi diye bir karşılaştırma hiç yapılamaz. İdeoloji pisliğinizi bu işten uzak tutun. Doğrudur veya yanlıştır bu tarihi bir vakadır. Bunun üzerinden ne birilerini aklayabilirsiniz ne de birilerine sövebilirsiniz. Tarih böyle çalışmaz. Kaldı ki bu iki örnek de birbirinden tamamen alakasız konulardır. Biri diğerini desteklemez veya çürütmez. Bundan birkaç sene evvel Almanya, üzerinde ilk defa Amerika ismi geçiyor diye haritalı bir çizimin bulunduğu koca bir duvarı yerinden söküp Amerika'ya hediye etti. Böyle karşılaştırma olmaz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kraven -- 5 Kasım 2018; 13:58:10 >

• ingilizler olmasa tarihten bi haber olacaktık
  • quote:

Orijinalden alıntı: CeyKalDa

ingilizler olmasa tarihten bi haber olacaktık
    İngilizler olmasa tarihinin neyini bilemeyecektin mesela ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Kraven

Hakikaten Allah akıl fikir versin. Belgesiyle, kanıtıyla her şeyiyle ortada olan bir olayı yazmak atıp tutmak mı oluyor ? Üstelik bu adam bundan şimdi de bahsetmedi. İlk defa 2010'da kendi programında bahsetti. Daha da önce Hürriyet yıllarında yazdıysa bilmiyorum.

Burada gösterdiğin şeylerin büyük kısmı çalınan şeylerdir. Hırsızlık ürünüdür yani. Ayrıca hükümdarların veya devletlerin birbirlerine değerli, tarihi vs. şeyler hediye etmesi bir gelenektir. Bunu her devlet yapar. Osmanlı'ya hediye edilen çok değerli şeyler de vardır haliyle. Örneğin 16. yüzyılda saat modası vardı. Avrupalı devletler yapılabilecek en değerli saatleri yapıp, en değerli mücevherlerle bezeyip hediye etme ve karşılığında muhabbet görme yarışına girmişti. Bunun gibi tonla örnek var. Bunlar ile yeni kurulmuş fakir bir devletin para bulmak için eskinin hazinesini satma girişimi karşılaştırılamaz. Hele bunlar üzerinden Cumhuriyeti temize çıkarmak için önceden şöyleydi, böyleydi veya Osmanlı'da şöyleydi, böyleydi diye bir karşılaştırma hiç yapılamaz. İdeoloji pisliğinizi bu işten uzak tutun. Doğrudur veya yanlıştır bu tarihi bir vakadır. Bunun üzerinden ne birilerini aklayabilirsiniz ne de birilerine sövebilirsiniz. Tarih böyle çalışmaz. Kaldı ki bu iki örnek de birbirinden tamamen alakasız konulardır. Biri diğerini desteklemez veya çürütmez. Bundan birkaç sene evvel Almanya, üzerinde ilk defa Amerika ismi geçiyor diye haritalı bir çizimin bulunduğu koca bir duvarı yerinden söküp Amerika'ya hediye etti. Böyle karşılaştırma olmaz.
    Sen öbür konuyu gördün mü? Adam bildiğin osmanlı hazinelerini satıp balolarda yedilere getiriyor. Bu konu ona tepki olarak açılmış. Ki Amerika'ya hediye edilenle bunların ne alakası var? Almanların atası Yunan mıymış da Zeus Altarı hediye etmişler? Berlinde Bergama Müzesine gittim, ağlayacaktım neredeyse. Nasıl bir hırsızlık yapılmış göğüslerini gere gere de sergiliyorlar.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: Elan Morin Tedronai

Sen öbür konuyu gördün mü? Adam bildiğin osmanlı hazinelerini satıp balolarda yedilere getiriyor. Bu konu ona tepki olarak açılmış. Ki Amerika'ya hediye edilenle bunların ne alakası var? Almanların atası Yunan mıymış da Zeus Altarı hediye etmişler? Berlinde Bergama Müzesine gittim, ağlayacaktım neredeyse. Nasıl bir hırsızlık yapılmış göğüslerini gere gere de sergiliyorlar.

Alıntıları Göster
    Gördüm ve cevabımı da verdim zaten genel olarak. Oradaki şeyler nasıl saçmalıksa bu da aynı şekilde saçmalıktır. Biri saçmalıyor diye herkesin her konuda saçmalaması gerekmez. Ayrıca o Berlin'de gördüklerin, Fransa'ya gidersen göreceklerin, İngiltere'de göreceklerinin %98'i hırsızlıktır. Herifler buradan koca duvarı, kapıları, panelleri söküp götürmüşler zamanında. Sadece meşhur Fossati kardeşlerin yürüttükleriyle medeniyet tarihi müzesi açarsın be. Bir de utanmadan bunu gayet rahatlıkla sergiliyor herifler. Birkaç sene evvel Louvre'da açılan bir serginin kataloğu geçmişti elime. 17. yüzyıl Türk İslam eseri, burada montajı yapılmıştır, yazıyordu koca bir çinili panelin altında. Türk İslam eseri, montajı orada yapılmış demenin ne olduğunu anlatmama gerek yok herhalde. Herifler usanmadan sıkılmadan bir caminin çini kaplı duvarını söküp götürmüşler bir de utanmadan burada montajı yapılmıştır diye sergiliyorlar. Bu herif Türk veya müslüman olduğu için onu yürütmüyor ya. Değerinden götürüyor. Keza Mısır'dan az mı şey gitti zamanında. Zaten Alman, Fransız müzeleri bu konuda master yapmışsa İngiltere müzeleri doktora yapmıştır. Herifler nerede değerli şey varsa hiç usanmadan alıp gitmişler. Yazma eserden taş kitabeye, koskoca duvarlardan heykellere, tonluk lahitlerden kapılara kadar ne buldularsa yürütmüşler.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Olm bu ne lan

Utanmasalar bursa iznik istanbul trabzon vb tarihi sehirleri yerinden söküp gotureceklermis

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kraven kullanıcısına yanıt
    Küçük eserleri yazmadım çünkü çalındı diye sıvışacaktınız bunlar yüzlerce tonluk eserler hele ki Zeus tapınağı ve Agora kapısı gibi eserler koca bir bina. Hepsi herkesin gözünün önünde götürüldü. Arşivlerden çıkan 45 tane eser için verilen padişah fermanı var.

Zaten hediye edilen mücevher ile tarihi eseri bir tutman seviyeni belli etmiş. Koca koca yapılardan bahsediyoruz burada çinileri küçük heykelleri hazineleri saymıyoruz bile.

• quote:

Orijinalden alıntı: elonardo

Küçük eserleri yazmadım çünkü çalındı diye sıvışacaktınız bunlar yüzlerce tonluk eserler hele ki Zeus tapınağı ve Agora kapısı gibi eserler koca bir bina. Hepsi herkesin gözünün önünde götürüldü. Arşivlerden çıkan 45 tane eser için verilen padişah fermanı var.

Zaten hediye edilen mücevher ile tarihi eseri bir tutman seviyeni belli etmiş. Koca koca yapılardan bahsediyoruz burada çinileri küçük heykelleri hazineleri saymıyoruz bile.
    Tepki için tarihi olayları çizgiromana dönüştüremezsin, dönüştürürsen eline yüzüne bulaşır. Başlığı hediye etti deyip içerikte çalıntı eserleri listelemek nedir?

Tarih dediğiniz sürece yaşadığınız günden bakarsanız öteki konu sahibi gibi komik durumlara düşersiniz.

Bu eserlerin çalındığı devir dünyada arkeoloji denen bilimin emekleme devridir. Dünyada emekleme aşamasında olan bir bilimin bizdeki yansıması henüz doğmamış olmaktadır, arkeoloji diye bir olgu-kavram-varlık henüz yoktur o yüzden çalınmaları devrin teknolojik ve ulaşım şartlarının geriliğininde yardımı ile kolay olmuştur.

Bunları bilmeden yani fikir sahibi olmadan zikrediyorsunuz, takım tutar gibi konular açıp olmadık konuları olmadık olayları sidik yarışına çeviriyorsunuz.

• E o tahta oturmak için birşeyleri feda etmelilerdi de ondan kimse hayrına sana tahta varisliği korumalık yapmaz.30-35 yıl nasıl oturmuş sanılıyor ben anlamış değilim bir de bir ton toprak kaybederek.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi M3lank0lik -- 5 Kasım 2018; 15:22:28 >
  • DOMIX kullanıcısına yanıt
    Padişah alın götürün diye izin veriyor tekrar ediyorum çanak çömlek değil bunlar çalamazsın göz göre göre oluyor.

Osmanlı 1884'te tarihi eserlerin korunması için kanun çıkarıyor tarihi eserleri çıkabilmesinin tek şartı ise padişah izni olarak belirleniyor.
  • quote:

Padişah alın götürün diye izin veriyor tekrar ediyorum çanak çömlek değil bunlar çalamazsın göz göre göre oluyor.

Osmanlı 1884'te tarihi eserlerin korunması için kanun çıkarıyor tarihi eserleri çıkabilmesinin tek şartı ise padişah izni olarak belirleniyor.
    Hiçbir halt bilmeyip de şöyle her şeyi biliyormuşçasına konuşanlara bayılıyorum. Çanak çömlek değilmiş, çalınamazmış, tarihi eserlerin korunması için kanun çıkmışmış.

Herif illa kendi ideolojisini alet edecek ya. Anakronizmin dibine vurdukça vuruyor. İlla o kafasındaki çarpıklığı tarihe yamayacak ve tarihte taraf tutmak gibi bir zırvalığı yapacak ya. Benim yazdığım şeyi, yazdığım gibi değil, kendi kafasına göre alıyor. Neymiş ben mücevherle tarihi eseri bir tutuyormuşum. Bir kavramı anlatmak için 16. yüzyıldan verdiğim bir örneği bile alıp nerelere getiriyor. Hakikaten Allah akıl fikir versin demiştim, yani hakikaten Allah akıl fikir versin.

Evet. Bak mesela şu paha biçilemez yüzlerce yıllık çiniler falan hep padişah iradesiyle yerinden sökülmüş. Hatta değil irade, ferman çıkmış İngiliz ve Fransızlar'a alıp götürsünler diye.

Bu Buhara'daki koca yapıyı da İngilizler'e Timur hediye etmişti mesela.

bak bakayım üstte çini falan eklemiş miyim? kıvır dur.

bak bakayım çalınmış gibi mi duruyor yoksa izin verilmiş gibi mi?

şimdi sen bana kıvırmadan şunun hesabını ver bunların devletten habersiz gitmesinin immkanı var mı?
  • Biz de restorasyon işi cok sikintili, evet bazi isleri cok iyi yapiyoruz ama sadece cok bilinenleri , geri kalanlara bi bakin yuzlerce kervansaray ya yikilmis ya da yikilmaya terk edilmis , restore edilenlerin bir cogunun duvarlarina pirketler , su borulari eklenmis, siva vurulmuş , camiler de de oyle ne kalem isleri , mermer mihraplar , yagli boya ile boyanmis , sivalarla kapanmis. Yabancilar bu islere bizim gibi oldu bitti bakmiyor en azindan hala korunabiliyor. Biz de olsa coktan uzerine sprey boyalar doldururdu.

• quote:

bak bakayım üstte çini falan eklemiş miyim? kıvır dur.

bak bakayım çalınmış gibi mi duruyor yoksa izin verilmiş gibi mi?

şimdi sen bana kıvırmadan şunun hesabını ver bunların devletten habersiz gitmesinin immkanı var mı?
    Boşuna demiyorum hiçbir halt bilmeyip de her şeyi biliyormuşçasına konuşanlara bayılıyorum diye. Bu Zeus tapınağının yürütülmesi üzerine tonla yayın yapıldı. Bunun anlatıldığı yayınların dışında sırf bunu anlatan bir kitap bile basıldı. Sürgündeki Zeus: Bergama’dan Berlin’e Berlin’den Bergama’ya.

Okuma zahmetine girersen iki bilimsel dergiden iki makale:
    http://dergiler.ankara.edu.tr/dergiler/26/1255/14449.pdf

Ik mık edeceğine otur bir oku önce. Arşiv belgelerine göre yapılmış bir araştırma bu.
    http://ataturkilkeleri.deu.edu.tr/wp-content/uploads/2017/08/Bayram-Bayraktar.pdf

Abdülhamid izni verene kadar atı alan çoktan Üsküdar'ı geçmişti. Abdülhamid o izni vermek zorunda kaldı bu kadar basit. Türkiye Cumhuriyeti tapınağı geri almak için girişimde bulunmasının sebebi de budur. Padişah sabah kalkıp, hadi bugün Zeus tapınağını Almanlar'a verelim dememiştir.

• Bunları nasıl geri alamıyoruz anlamıyorum?

Bariz belli işte bizim ülkemizden götürülmüş. Yasal olarak böyle bir olanak olması lazım.
  • quote:

Orijinalden alıntı: NuTeRX

Bunları nasıl geri alamıyoruz anlamıyorum?

Bariz belli işte bizim ülkemizden götürülmüş. Yasal olarak böyle bir olanak olması lazım.
    İşte bariz de, resmen bariz değil. Üstteki örnekteki gibi aslı bir türlü doğru düzgün ortaya çıkmayan anlaşmalardan, anlaşma yapılmasa bile uzun zaman önce özel kolleksiyonlara girdiği için alamadığın tonla şey var. Bir de bununla alakalı uluslararası bir anlaşma var. Türkiye o anlaşmaya imza atmadı. Bir kısmını alamamamızın sebebi de o. Gerçi imzalamamamız aslında bir bakıma da iyi; zira bu defa bizim müzelerimiz boşalacak. Eserin çıktığı toprağın sahibine iade edilmesi gibi bir şey var orada. Zamanında bizim toprağımız olan yerlerden alıp getirdik biz o eserlerin birçoğunu. Fakat mevcut durumda eserin çıktığı toprak artık bizim olmadığı için elimizden çıkarmamız gerekecek. Haliyle biz daha zararlı çıkmış oluyoruz. En basitinden elinde binlerce Sümer tableti var. Böyle bir durumda o tabletlerin hepsini Suriye, Irak vs. dağıtman gerekecek.

Bunların hepsine konuyu araştırırken rastlamak mümkün Google kullanan herkes bulur zaten. Sanki kitabı okumuş gibi bunun hakkında kitap basıldı demen komedi. Almanların göz koyduğu belli Abdülhamit sadece arama yapımına izin vermiş de falan kıvırmanın lüzumu yok verilmiş mi verilmiş bitti. Daha Agora Kuzey Kapısı ve diğer rezaletlere girmedik bile.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.