Şimdi Ara

MIT'li Türk bilim insanı Dağdeviren'in buluşu yıldızlara ulaştı: İşte o teknolojinin hikâyesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
520
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Tarihi bir uzay yolculuğunda Türk bilim insanı Doç. Dr. Canan Dağdeviren'in geliştirdiği devrim niteliğindeki giyilebilir ultrason cihazı uzaya çıktı. Elektronik sütyen formunda tasarlanan bu teknoloji, meme kanserini erken teşhis ederek yılda 11 milyon kadının hayatını kurtarma potansiyeline sahip.



    14 Nisan 2025'te Blue Origin'in organize ettiği, tamamen kadınlardan oluşan ilk uzay ekibiyle uzaya gönderilen cihaz, Dağdeviren'in meme kanserinden kaybettiği teyzesinin anısına geliştirildi. Herhangi bir sütyene entegre edilebilen ve radyasyonsuz çalışan cihaz, çapı 0,3 santimetreye kadar olan kistleri tespit edebiliyor.



    MIT Media Lab'da kendi laboratuvarını kuran ilk Türk bilim insanı olan Canan Dağdeviren'in diğer çığır açan buluşları arasında PZT tabanlı esnek kalp pili, giyilebilir biyosensörler ve akıllı ilaç salımı yapan cihazlar da bulunuyor. Forbes'un "30 yaşından küçük 30 bilim insanı" listesine giren Dağdeviren, gençlerin Nobel'i olarak bilinen Science & SciLifeLab ödülünü kazanmıştı.



    Videomuzu beğendiyseniz abone olmayı ve bildirim zilini açmayı unutmayın! Yorumlarınızda sizi en çok etkileyen Türk bilim insanlarını ve buluşlarını bizimle paylaşabilirsiniz.









  • Bir bilim insanımımıza daha abd sahip çıkmıştır. Başarılarının devamını dilerim. Olmaz ama ülkede yetkili yada aydın birileri bu insanlar neden dışarda diye sorar.

  • Giderlerse gitsinler diyen bir diplomasız yüzünden beyin göçü veriyoruz.

  • arkakapıdankactım A kullanıcısına yanıt
    Beyin Göçü 100 Yıldır Var... Göç Etmeyenleri de Bir Şekilde Diğer Tarafa Göçürüyorlar...

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Biraz araştırdım. Sadece veri toplayıcısını tasarlamış. Gerisi bu ingiltere merkezli şirketin cihazının marifeti.


    MIT'li Türk bilim insanı Dağdeviren'in buluşu yıldızlara ulaştı: İşte o teknolojinin hikâyesi


    https://verasonics.com/vantage-systems/

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • MITde başarılı bir türk bilim insanı buluş yapmış beyfendi neden hepsini yapmamış diye beğenmiyor inanılmaz bir şey. İşte bu yüzden Türk insanına en ufak bir şey bahşedilmemeli hiçbir şey hak etmiyor bu toprakta yaşayan insanlar. Bu yüzden her şeyimi yurt dışına çıkardım tek bir kuruş için herhangi bir ülkedaşıma minnet duymayayım diye.

  • alicho kullanıcısına yanıt

    Yermek için yazmadım. Öyle bir anlatılıyor ki sanki bu toplanan sinyaller anlamlı görüntülere de kendi buluşuyla dönüşüyor. Halbuki sadece veri topluyor anlam çıkarma işlemi ingiltere merkezli bir şirketin cihazında yapılıyor. Dışa bağımlılığı çok yüksek bir sistem. Asıl işi yapanda bu ingiltere merkezli şirketin cihazı.


    Türk halkı, Türk milleti her türlü iyiliği güzelliği refahı hak ediyor.


    Bu konu özelinde veya haricinde herhangi bir gelişmeye icada buluşa bakarken daima yerlilik oranına bakarım. Çünkü en ufak bir ambargoda o şey her neyse, işlevsiz kalacaktır dışa bağımlı olunduğunda.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • arkakapıdankactım A kullanıcısına yanıt

    Şimdi kimse kalmak istemiyor ama iyi bilim insanları hep gidiyordu.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Türk değil. ABD'li diyeceksiniz. Sonra da şöyle ekleyeceksiniz. Türkiye'de bilime aktarılması gereken kaynaklar dernek ve vakıflara, dolmaz ceplere, doymaz göbeklere, şeşli ihalecilere ve daha nice kenelere aktarıldığı için bilim yapılamıyor. Yapmak isteyen de yapılan yere göçüyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.