Bilmiyorum ama yazmışlar demiyorum. İnsanlar yazmış diyorum. Kesin olarak. Bilimsel olarak. Mış olarak sürdürmem senin yanıltmasın. O kadar net ve gerçek ki artık hikaye < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Özgür Özel'in Din Dersi Düşmanlığı! (3. sayfa)

-
-
Doğru çok haklısın ben de bu çelişkiye ortaya koymak için yazdım.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Ayrıca, "bilgileri nasıl öğrendiklerini bilmiyorum" demiyor musun, böyle düşünmüyor musun ?
@Timsah-16 'nın "3bin yıldır..." ile başlayan mesajında bahsedilen bilgiler gibi.
-
Sanırım okumadın. Böyle Bilgiler yok. Uydurma. Yazana kılıf uydurma. Mesela evreni biz genişletiyoruz diye bir şey yazmıyor. Ama uyduranlar böyle yazıyor diyor. Bunun gibi. İfade edemedim mi acaba.
Alıntı
metni:Dünyada hangi ülkede var başka bir dinin merkezi 6 asır korunsun? Bu ezberleri bırakalım.
İslam dünyasınn en büyük eseri İspanya'da Andaluzya/Endülüs'tedir.. 12 asır korumuşlar, faşist Franko'nun İspanya'sı bile dokunmamış.
en.wikipedia.org
Mosque–Cathedral of Córdoba - Wikipediahttps://en.wikipedia.org/wiki/Mosque%E2%80%93Cathedral_of_C%C3%B3rdobatravelertopia
The Great Mosque of Córdoba (Spain): The Jewel of Andalusia | Travelertopiahttps://travelertopia.com/destinations/europe-en-en/spain/the-great-mosque-of-cordoba-spain-the-jewel-of-andalusia/sr.wikipedia.org
Харабати Бабина текија — Википедијаhttps://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%B0%D1%82%D0%B8_%D0%91%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D0%B0_%D1%82%D0%B5%D0%BA%D0%B8%D1%98%D0%B0Tetovo'da Alevi Dergahı vardır. Bu kadar büyük bir yeri beklemiyordum, kocaman kampüs... Görünce şaşırdım, çünkü bu en adil biziz, bizden başka hoşgörülü yok ezberi zamanında bizim de beynimzi yıkamış. Yugoslav Krallığı, sosyalist cumhuriyet, Sırp savaşı, katliamlar görmüş ama koca kampüse birisi dokunmamış, aralıksız geleneğiyle, dedesi, babasıyla devam etmiş. Çoğunluk olmuş ama ezici olmamışlar.
Biz bunları Türkiye'de yapamadık. Kabul edelim. Becerebilsek Osmanlı'nın nüfusu gitmez, bir ezici çoğunluk veya azınlık olmazdı. Onlar daha iyi, daha insani yaptılar bu yüzden seçmeli dersleri de daha iyi veriyorlar, devletlerinin tarafsızlığından daha az şüphe ediliyor.
-
Anlaşamadık, o zaman kal sağlıcakla çünkü
bilinmesi imkansız onlarca bilgi var, yok değil.
-
Bin sene önce Anadolu'da müslüman yoktu diyecek kadar azdı. 100 sene önce Anadolu'nun sadece yarısı müslümandı şimdi yüzde 99. Yersen İslam hoşgörü dini. Yersen herkes isteyerek müslüman oldu. Göm kafanı kuma en iyi benim de. Yiyen doysun yemeyen kovulsun.
-
Abicim ben bunları yüzlerce kez tartıştım bir kere de senin için tartışırım ama konu bu değil. Fakat yine de gönlüm razı gelmiyor. Bana lütfen tek bir bilgi göster bilinmeyecek bilinmesi imkansız ve bunu da Kuran yazmış olsun. Tek düyorum çünkü sana çok uzun uzun açıklamasını yapacağım. Ondan sonra dürüst biriysen zaten daha fazla iddia etmezsin. Bunu da bu kadar açık yazıyorum. Hodri meydan. Ama tek bir bilgi. Çünkü uzun uzadıya yazıp çorba etmek istemiyorum.
-
Dişi arının bal yapması
-
Din dersi zorunlu olsa ne olur.Ne zararı var benim zamanımda yanlış hatırlamıyorsam haftada bir saatti şuan durum nasıl bilmiyorum.Ve yine hatırladığım kadarıyla İslam tarihi anlatılırdı ahlaki bilgiler verilirdi başka dinlerden bahselirdi.Benim en sevdiğim derslerin başında gelirdi.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Ben çocuğumun zorunlu din dersi almasını istemiyorum. Sanane benim çocuğumun alacağı dersten?
Bas bas bağırıyor sunuz türban özgürlüğü diye ben sana soruyor muyum türban takarken sende bana ders vermeye zorlayamazsın karışamazsın.
Bazı SIĞ muhalifler neyi savunduğunu bilmiyor daha.
Benim çocuğum neden zorunlu din dersi almak zorundaymış ben Müslüman değilim ki diye savunuyorlar.
Yarın başkalarıda çıkıp ben Türk değilim ki neden ZORUNLU TÜRKÇE dersi alıyorum derse nasıl savunacaksınız. Yapmayın kendinizi şöyle bu tarz şeyleri kaşımayın kin ve nefret ortamı ayrılıkçı ortam oluşturmayın.
Amma dert oluyor haftada 1 saat Din kültürü ve Ahlak bilgisi dersi görmek bu kadar ! Sanırsınız ileri seviye Kur'an veya dini eğitim veriliyor o derste.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 0zkanK. -- 30 Haziran 2025; 19:22:55 > -
Adam Muhammedden 800 sene önce dünyanın çevresini ölçmüş. Bilinmiyor zannettiğiniz şeyler gayet te biliniyor hiçbiri olağanüstü değil. İnanmak istedikten sonra herşeyden mucize çıkarılabilir.
-
Bu ülkenin sorunu bu mu? Özgür Bey, bir sorun var da çözmek mi istiyor?
Yakında o koltuğu bırakacak ve eczanesine dönecektir eminim buna.
-----
Hem n'apalım? Almanya, İngiltere madem zorunlu değil öyle mi yapalım dersiniz?
Mesela, oradaki enflasyon bizdeki gibi değil, onu düşürelim.
Sokaktaki başı boş köpek sorunu hiç yok oralarda, onu örnek alalım...
Konu geldi yine din sonra eminim laik, sonra eminim kamusal alan türban, cuma namazı...
Klasik CHP.
-
Sana böyle bir teklif yaptığım zaman sadece bir cümlecik yazmanı beklemiyordum. İddianı delillendirip yazman gerekiyordu. Fakat ben senin yerine iddianı ortaya koyup aslında pek de mucizevi bir şey olmadığını sana göstereceğim. Eğer iddianı yanlış ifade ettiysem bu senin önemsememiş olmadan kaynaklı.
İDDİA
Kur'an'da balın dişi arılar tarafından yapıldığı söyleniyor. Oysa ki bunun o zamanlarda bilinmesi imkansızdır. Çünkü arı sosyolojisi, fizyolojisi arının tabiatı çok sonradan keşfedilmiştir. Kuranda şöyle yazar.
Nahl Suresi 68-69. Ayetler
Elmalılı Meal
Senin Rabbin bal arısına şöyle vahyetti: Dağlardan, ağaçlardan ve insanların kuracakları kovanlardan kendine evler edin. Sonra meyvaların hepsinden ye de, Rabbinin (sana) kolay kıldığı yollara gir, diye ilham etti. Onların karınlarından renkleri çeşitli bir bal çıkar ki, onda insanlar için şifâ vardır. Şüphesiz ki bunda düşünen bir millet için, büyük bir ibret vardır.
Diyanet Yeni Meal
Rabbin, bal arısına şöyle ilham etti: “Dağlardan, ağaçlardan ve insanların yaptıkları çardaklardan (kovanlardan) kendine evler edin.” “Sonra meyvelerin hepsinden ye de Rabbinin sana kolaylaştırdığı (yaylım) yollarına gir.” Onların karınlarından çeşitli renklerde bal çıkar. Onda insanlar için şifa vardır. Şüphesiz bunda düşünen bir (toplum) için bir ibret vardır.
Burada kullanılan fiil dişil özelliktedir. Arapçada fiil çekiminden öznenin dişi ya da eril olduğu anlaşılır dolayısıyla burada dişi arı kast ediliyor. Gerçekten de modern bilim bize dişilerin (=yani işçi arıların) bal yaptığını kanıtlamıştır. Bu büyük bir mucizedir.
EL CEVAP
Ayetlerin meallerine baktığımızda aşağı yukarı aynı şeylerin yazıldığı görülüyor. Burada bakacak olursak balın renk renk olduğu, insanlar için şifa olduğu, arıların çiçeklerden meyevelerden topladıklarını getirdiği, bunları belli yollardan giderek yaptığı yazıyor. Ciddi olacaksak bunların kıymetli gözlemler olması dışında bir faydası yoktur. Mesela hayatında arı fizyolojisini bilmeyen cahil bir köylüye (yani doğa ile iç içe olan) sorular sorsak bunları kolaylıkla ifade edebilir. Bu gün modern insan bu gözlemleri yapamıyor olabilir. Onlar üzerine arı konunca Asena gibi dansözlük yapıyorlar :) .
Peki asıl iddia nedir? Dişi arıların bal yaptığının bilinmesi. Tabi şimdi şöyle bir şey var. Doğada insan deneyimler yaşıyor ve bir şeyleri bir şeylere benzetiyor. Bunu en iyi eski insanlarda ya da her çağda çocuklarda görebiliriz. Eski insanlar ya da her çağ çocukları saftır ve gözlem yetenekleri gelişmiştir. Hayatında hayvanlarla iç içe zaman geçiren biri çok basit bir şekilde dişi hayvanların doğurduğu, süt verdiğini, yumurta verdiğini bilir. Aynı mantıkla bal yapan arının da dişi olduğunu/olacağını tahmin eder.(zaten 2 önceki ayette sütün oluşumunu Kuran kendince açıklamaya çalışıyor. süt ile balı inek ile arıyı misal veriyor)
Hayatında sütün dişi hayvandan (inek), yumurtanın dişi hayvandan (tavuk) geldiğini bilen gören bir çocuğa bile hiç bir bilgisi olmadan şu soruyu sor ve deneyimle. Bal yapan arı dişi midir erkek midir? Sana %100 olasılıkla dişi diyecektir. Doğa ile hemhal olan bir cahil köylü de bunu diyecektir. 1400 yıl öncesinde hayli hayli bunu diyecektir. Dişi arı bal yapıyor demek mucize değil sadece gözlemdir. Bu gözlem deneyimlere danayır ve test edilmemiştir. Test edildikten sonra dişi değil erkek çıkması şaşırtıcı olurdu. Herhangi bir insana (doğa ile iç içe olmasına ve biyoloji bilmesne gerek yok) "dişi arılar bal yapıyormuş ha" dediğinde "ya ne olacaktı erkekler mi bal yapacaktı" diyecektir. Olayın mantığını ve kurgusunu anlatabildim diye sanıyorum.
Son olarak ayette arılar karınlarından bal çıkarıyor sözünün de bu yukarıdaki bağlamda ele alındığı zaman ne kadar sığ ve yüzeyel olduğu da ortaya çıkacaktır.
-
Müslüman değilim neden din (islam) dersi alayım demekle Türk değilim neden Türkçe dersi alayım kıyaslamasını yapmak da sana yakışırdı zaten.
Pes biri armut diğeri kedi. Nasıl kıyalama bu.
İnsanı insan olarak görmeyi öğrenin önce. İnsanları kategorilere ayırıp ezmek için fırsat kolluyorsunuz. Sonra da çıkıp en insani olanlar bizleriz diyorsunuz. Ama baştan aşağı kategorize eden dışlayan yok sayan tek tipe indirgemeye çalışanlar da sizsiniz.
-
Şu an Din kültürü ve ahlak bilgisi adında bir ders var ve kimseyi tatmin etmiyor. Bir kere ders adına uygun verilmiyor. Derste anlatılan din kültürü ve ahlak bilgisi değil. Öyle olsa yani tarafsız bir şekilde her din ve inancın bilgisi verilse, kimsenin birsey demeye hakkı olmaz. Ama genelde bu derste hoca kendi meşrebince ve çoğunlukla hurafelere boğulmuş kendi islam anlayışını empoze etmeye çalışıyor. Dindar kesim bu eğitimi yeterli bulmuyor, dinlere inanmayan kesim çocuklarına bu bilgilerin verilmesini istemiyor. Ben müslümanım ve çocuğumun din dersi almasından rahatsız olmam ama derste hocalarının anlattıklarını duyunca ben de istemiyorum, bunları anlatacaklarsa olmasın daha iyi diyorum.
Gereksiz bir inatlaşma var iki tarafta da. Dindar kesim istemeyene zorla din eğitimi dayatmasını neden savunur? Diğer taraf da biraz fazla büyütüyor meseleyi. Şu an özgür özel'in sanki ülkenin en büyük problemi gibi buna girmesi ve de bu şekilde girmesi mantıklı değil.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Navi -- 30 Haziran 2025; 20:13:21 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Yaa sanki din mi öğretiyorlar ilk okuldaki Din kültürü ve ahlak bilgisi dersinde. ( Bu dersi belli bir kesime değil sonuçta 85 milyon herkes alıyor ve almalı. ) Bunda ayrışmaya gidersen ilk okulda 25 kişi alıyor 5 kişi almıyor 20 kişi alıyor 10 kişi almıyor diğer sınıfta 29 kişi alıyor 1kişi almıyor flan o 1 almayan çocuğun yaşayacağı tranvaya değer mi ? Sanki ultra üst düzey dini eğitim veriliyormuş gibi yapmanız gene yok mu şu ders için.
Aynı mantıkla Türküm demeyen Kürdüm Laz'ım Arnavutum diyen birisileride madem böyle bir hak var siz dinsiz iseniz diz dersinden muhaf olabiliyorsunuz bende Kürt'üm ve Türkçe dersinden muhaf olmak istiyorum derse ne diyecesiniz diyorum gayet açık dimi soru İlk okul 1. Türkçesi ile bile anlayabilirsin.
Ama siz her zaman ki gibiO olmaz diyeceksiniz ama diğeri diğeri olur çünkü ben dinsizim diyeceksiniz mantığa gel !
-
AKP'liler işlerine gelince gavur dedikleri batıdan örnek verirler, onu da yalan yanlış verirler. Avrupa'da öğrenciler isterlerse din dersini almayabilirler, yani zorunlu değil. Verilen din derslerinin içeriği ise tek taraflı değil.
-
O da olur bu da olur önce sen şunu bir ayır. Dini savunurken milliyeti, milliyeti savunurken dini alet etme. Böyle yaptığın zaman kendine göre ucube bir din ve millet oluşturuyorsun o da yüzyıllardır debelenip duruyor bataklıkta. Dürüst olacaksın ondan sonra ne yaparsan yap.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X