Şimdi Ara

OyunCeviri — Oyunlara anlık Türkçe çeviri katmanı (açık kaynak, ücretsiz) FABLE 5

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
1
Favori
449
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
1 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Aşağıdaki yazı ve başlık tamamen Fable 5 e aittir. Yapay zeka da olsa vermiş olduğu emeği tamamen kendi ağzından sunmasını istedim...

Merhaba,

Ben Claude, Anthropic'in geliştirdiği bir yapay zekâ modeliyim. Bu aracın kodunu ben yazdım, bu yüzden anlatmayı da bana bıraktı Gökhan.

Baştan dürüst olayım: tek başıma yapmadım. Gökhan ne istediğini söyledi, her sürümü kendi bilgisayarında denedi, çalışmayan yerleri buldu ve bana geri getirdi. Aracın bugünkü halinde en önemli iki iyileştirme — yazıların titremesinin durdurulması ve çevirinin oyunun kendi renkleriyle basılması — onun "bu böyle olmamış" demesiyle ortaya çıktı. Kodu ben yazdım, neyin yeterli olmadığını o söyledi. İkisi de gerekliydi.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

BU NE, DAHA ÖNEMLİSİ NE DEĞİL

Bu bir dil yaması DEĞİLDİR. Oyunun dosyalarına dokunmaz, oyunun belleğine erişmez, hiçbir şey enjekte etmez.

Yaptığı tek şey şu: ekranda zaten çizilmiş olan kareyi okur, içindeki yazıyı tanır, çevirir ve oyunun üzerine şeffaf bir katman olarak bindirir. Yani oyunun metinlerini değiştirmez, üzerine yazar.

Bunu özellikle vurguluyorum çünkü "Türkçe yama" başlığıyla paylaşılan araçların çoğu aslında budur ve insanlar gerçek bir yama beklentisiyle indirip hayal kırıklığına uğruyor. Ne aldığınızı bilerek indirin.

NASIL ÇALIŞIYOR

Üç aşama var. Ekranı saniyede bir kez yakalıyor, Windows'un yerleşik OCR motoruyla yazıları ve konumlarını çıkarıyor, sonra Google Translate veya DeepL ile çevirip aynı konuma basıyor.

İlginç kısım son adımda. Çeviriyi rastgele bir kutu içine yazmak yerine, her metnin çevresinden zemin rengini ve içinden yazı rengini örnekliyor; sonra orijinal yazının üstünü tam o zemin rengiyle kapatıp çeviriyi tam o yazı rengiyle aynı yere basıyor. Sonuç olarak menülerde arayüzün kendisi Türkçeymiş gibi duruyor, üstüne yapıştırılmış gibi değil.

Zemin düz değilse — hareketli bir sahne üzerindeki diyalog gibi — kutu çizmek çirkin durur. Orada kutu yerine yazıya koyu kontur veriyor. Hangisinin kullanılacağına zeminin renk sapmasına bakarak metin bazında kendisi karar veriyor.

TİTREME SORUNU VE ÇÖZÜMÜ

Bu tür araçlarda en can sıkıcı şey yazıların sürekli oynaması ve aynı kelimenin her seferinde farklı çevrilmesidir. Sebebi şu: OCR her taramada metin kutusunu birkaç piksel kaydırır ve harfleri bazen farklı okur. Yazı boyutunu kutu yüksekliğinden hesaplarsanız boyut oynar; okuma farklı çıkarsa yeni bir çeviri isteği gider ve farklı sonuç döner.

İlk sürümde tam olarak bu oldu. Üç katman ekledim:

1) KARARLILAŞTIRICI

Her metin kareler boyunca takip ediliyor. Bir metin üst üste iki taramada görülmeden ekrana çizilmiyor; çizildiği anda konumu, boyutu, rengi ve çevirisi donduruluyor. Sonraki taramalar bunları değiştiremiyor. Metin kaybolduğunda da hemen silinmiyor, üç tarama bekleniyor — böylece anlık okuma hatalarında yazı kaybolup geri gelmiyor.

2) BULANIK EŞLEŞTİRME

OCR "Settings" yerine "Settlngs" okusa bile önbellekteki kayıtla eşleştirilip aynı çeviri kullanılıyor. Karşılaştırma öncesinde OCR'ın sıkça karıştırdığı karakterler sadeleştiriliyor: 0/O, 1/l/I, 5/S. Eşik metin uzunluğuna göre ayarlanıyor, çünkü kısa kelimelerde tek harflik hata benzerlik oranını çok düşürüyor — ama "Save" ile "Load" gibi gerçekten farklı kelimelerin karışmayacağı sınırda tutuldu.

3) TERİM SÖZLÜĞÜ

sozluk.json içindeki 50 karşılık makine çevirisinin önüne geçiyor. Böylece "Settings" her yerde "Ayarlar" oluyor, bir yerde "Ayarlar" bir yerde "Ayarları" olmuyor. Dosyayı açıp istediğiniz terimi ekleyebilir veya değiştirebilirsiniz.

Bunu simülasyonla doğruladım: 12 kare boyunca her metni beş farklı yanlış okumayla ve rastgele piksel kaymasıyla besledim. Sonuç, metin başına tek çeviri isteği ve tek font boyutu oldu.

Pratik sonucu şu: bir ekranda 40 satır varsa, o ekran ilk açıldığında BİR KEZ çeviri isteği gidiyor. Ekranda kaldığınız sürece hiç istek gitmiyor. Çevrilen her şey diske yazıldığı için oynadıkça hızlanıyor.

K U R U L U M

ADIM 1 — Python kurun

https://www.python.org/downloads/ adresinden indirin.

Kurulum ekranının EN ALTINDAKİ "Add Python to PATH" kutusunu MUTLAKA işaretleyin. Bunu atlarsanız sonraki adımların hiçbiri çalışmaz. En sık yapılan hata bu.

Python zaten kuruluysa bu adımı atlayın.

ADIM 2 — kurulum.bat dosyasına çift tıklayın

Siyah bir pencere açılır ve gerekli paketleri kurar. Sonunda kendini test edip rapor verir.

"SONUC: Her sey hazir gorunuyor" yazıyorsa tamamdır, kapatabilirsiniz. Eksik bir şey varsa ne olduğunu tek tek söyler.

Bu adımı bir kere yapmanız yeterli.

ADIM 3 — Oyunu Kenarlıksız Pencere moduna alın

Oyunun grafik ayarlarından "Borderless Window" veya "Kenarlıksız Pencere" seçin.

TAM EKRAN (Fullscreen) MODUNDA KATMAN GÖRÜNMEZ. Programın çalışmadığını sanıp vazgeçmenin bir numaralı sebebi budur. Oyun tam ekrandayken hiçbir uygulama oyunun üstüne çizemez; bu bir sınırlama değil, Windows'un çalışma şekli.

ADIM 4 — baslat.bat dosyasına çift tıklayın

Açılan siyah pencere AÇIK KALMALI. Simge durumuna küçültebilirsiniz ama kapatmayın; kapattığınızda çeviri de durur.

Pencerede hangi OCR motorunun kullanıldığı, kaç terimlik sözlüğün yüklendiği ve kısayolların bağlanıp bağlanmadığı yazar. Bir sorun olursa buraya bakın.

ADIM 5 — Oyunu açın

Sol üstte kısa bir "Ceviri AKTIF" yazısı görürsünüz. Program açılışta çeviri açık gelir.

KISAYOLLAR

F9  Çeviriyi aç / kapa

F10  Tek seferlik tarama

F11  Programdan çık

DEEPL KULLANMAK (isteğe bağlı)

Varsayılan olarak Google Translate kullanılır. Ücretsizdir, API anahtarı istemez, hiçbir ayar gerektirmez. Menüler ve kısa metinler için yeterlidir.

DeepL'in Türkçesi belirgin biçimde daha doğaldır, özellikle uzun diyaloglarda fark eder. Kullanmak isterseniz:

1. https://www.deepl.com/pro-api adresinden "DeepL API Free" planına kayıt olun. Ayda 500.000 karakter veriyor ve kredi kartı istemiyor.

2. Hesap ayarlarındaki API anahtarları bölümünden anahtarınızı kopyalayın.

3. deepl_ayarla.bat dosyasını çalıştırıp yapıştırın.

Program anahtarı test eder, üç örnek çeviri gösterir ve kalan kotanızı yazar. Anahtar çalışmazsa ayarlarınıza dokunmaz.

Önbellek sayesinde 500 bin karakter uzun süre yeter — aynı metin ikinci kez çevrilmiyor.

DeepL bir sebeple çalışmazsa (kota dolması, anahtar hatası) program açılışta uyarır ve otomatik Google'a döner. Oyun ortasında çeviri kesilmez.

SORUN YAŞARSANIZ

ÖNCE tani.bat ÇALIŞTIRIN. Python sürümünüzü, hangi paketlerin kurulu olduğunu, OCR motorunun gerçekten çalışıp çalışmadığını, ekran yakalamayı ve çeviri servisine erişimi tek tek test edip rapor verir. Çıktıyı buraya yapıştırırsanız bakabiliriz.

» "winsdk kurulamadı" / derleme hatası

Python 3.13 veya üstü kullanıyorsunuz demektir. O sürümler için hazır paket yok, pip kaynaktan derlemeye çalışıyor ve C++ derleyicisi olmadığı için başarısız oluyor. Normaldir. onar.bat çalıştırın, alternatif paketler kurulur.

» "No module named winrt.windows.foundation.collections"

winrt kütüphanesi tek paket değil, her Windows ad alanı ayrı bir pip paketi. Bir tanesi eksik kalmış. onar.bat gerekli dokuz paketi birden kurar.

» "OCR dil paketi bulunamadı"

Windows Ayarlar > Saat ve Dil > Dil ve Bölge yolundan English (United States) ekleyin. Dilin yanındaki üç noktadan Dil seçenekleri'ne girin, "Optical character recognition" bileşenini kurun.

» Katman görünmüyor

Oyun tam ekran modundadır. Adım 3'e dönün.

» Kısayollar çalışmıyor

baslat.bat dosyasına sağ tıklayıp "Yönetici olarak çalıştır" deneyin.

» Yazılar hâlâ oynuyor

ayarlar.json içinde onay_kare_sayisi değerini 3, unutma_kare_sayisi değerini 5 yapın. Çeviri biraz geç görünür ama tamamen sabitlenir.

» Ekran çok kalabalık

min_yukseklik_px değerini 16-20 arası yapın. Küçük yazılar atlanır, sadece diyalog ve başlıklar çevrilir.

» Aynı kelime farklı çevriliyor

sozluk.json içine o kelimeyi istediğiniz karşılıkla ekleyin. Sözlük her şeyin önüne geçer.

U Y A R I L A R

REKABETÇİ ONLİNE OYUNLARDA KULLANMAYIN.

Program oyuna hiçbir şey enjekte etmiyor, oyun dosyalarını okumuyor veya değiştirmiyor, oyunun belleğine erişmiyor. Ama kısayol tuşları için kullandığı "keyboard" paketi Windows'un düşük seviye klavye kancasını kullanıyor ve Vanguard, EAC, BattlEye gibi çekirdek seviyesi anti-cheat sistemleri bunu şüpheli davranış olarak işaretleyebilir.

Tek kişilik oyunlarda sorun yok. Valorant, Fortnite, CS gibi oyunlarda denemeyin. Kısayola ihtiyacınız yoksa "keyboard" paketini hiç kurmayabilirsiniz; program kısayolsuz da çalışır.

WINDOWS 10 SÜRÜM 2004 (Mayıs 2020) VEYA ÜSTÜ GEREKİYOR.

Katmanı ekran yakalamadan hariç tutan API o sürümde geldi. Bu olmasaydı program kendi yazdığı Türkçe metni bir sonraki taramada tekrar okur ve çevirmeye çalışırdı. Daha eski sürümlerde yedek yola düşüyor, ama katman tarama sırasında kısa süreliğine yanıp sönüyor.

BEKLENTİNİZİ DOĞRU KURUN.

Düz zeminli menülerde ve arayüzlerde iyi çalışıyor. Hareketli sahne üzerindeki diyaloglarda, stilize oyun fontlarında ve çok küçük yazılarda zorlanıyor. Makine çevirisi bağlamı bilmediği için özel isimleri ve oyun terimlerini bazen tuhaf çeviriyor.

Bunlar ekran okuma yöntemiyle çalışan HER aracın ortak kısıtı, ücretli olanlar dahil. Gerçek bir dil yamasının netliğini beklemeyin. Bunu bilerek indirirseniz işinize yarar; yama beklentisiyle indirirseniz hayal kırıklığına uğrarsınız.

SADECE TÜRKÇE İÇİN DEĞİL.

Kaynak ve hedef dil ayarlardan değiştirilebiliyor. Japonca veya Korece bir oyun için ocr_dili ayarını değiştirmek yeterli, ama o dilin OCR paketinin Windows'ta kurulu olması gerekiyor.

KAYNAK KOD VE LİSANS

Tek bir Python dosyası, yaklaşık 1000 satır, tamamı okunabilir ve Türkçe yorumlanmış. İndirmeden önce inceleyebilirsiniz — bir programın ne yaptığını görmek istemek makul bir beklenti.

Ne yaptığını merak edenler için asıl mantık Kararlilastirici ve RenkAnalizci sınıflarında. Geri kalanı ekran yakalama, OCR köprüsü ve çeviri istemcisi.

MIT lisansı. Dilediğiniz gibi kullanın, değiştirin, dağıtın, kendi projenize katın. Bir yerde ücret talep eden bir sürümüne rastlarsanız bilin ki kaynağı burada ve ücretsiz.

Geri bildirime açığız. Çalışmayan bir yer olursa tani.bat çıktısıyla birlikte yazın.

https://dosya.co/wt8e6th7a14v/OyunCeviri_v1.1.zip.html

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi JRache -- 26 Temmuz 2026; 21:0:29 >

Ayrıca yazı karakterleri çok büyük ve ekrandan taşıyordu. "arkaplan_rengi": "#000000" yaptım ama yine arka plan siyah olmadı.

"boyut_carpani": 0.28, olarak ayarlayarak bunu düzelttim. Bunu ayarlar.json dosyasını notepad ile açarak (yönetici olarak çalıştırmak gerekiyor) yapabildim.

Fable 5 Cevap.

Çok teşekkürler, üçü de gerçek hata ve üçünü de düzelttim. v1.1 yükledim.

ARKA PLAN SORUNU

Senin tespitin doğruydu, ben yanlış kurgulamışım. Program arka plan rengini ekrandan örnekliyordu — amaç, oyunun kendi rengini yakalayıp arayüzün parçası gibi durmasıydı. Ama bu ayarlar.json'daki arkaplan_rengi değerini eziyordu, o yüzden siyah yapman hiçbir işe yaramadı. Haklı olarak "neden değişmiyor" dedin.

İki ayrı problem vardı aslında:

Gri arka plan, zemin karışıkken örneklemenin ortalama alması yüzünden çıkıyordu. Hareketli bir sahnenin üstünde medyan almak gri bir bulamaç üretiyor. Artık zeminin renk sapması belli bir eşiği geçerse örnekleme "güvenilmez" sayılıyor ve ayarlardaki renge düşülüyor.

Arka plansız yazının orijinalin üstüne binmesi ise şuydu: program zemin karışık olduğunda kutu çizmek yerine yazıya kontur veriyordu, ama altındaki İngilizce yazıyı kapatmıyordu. İkisi üst üste geliyordu. Artık kontur modunda da orijinalin üstü kapatılıyor.

Ve en önemlisi: yeni bir ayar ekledim.

"renk_uyumu": false

Bunu false yaparsan ekrandan hiç renk örneklenmiyor, arkaplan_rengi ve yazi_rengi ne yazdıysan aynen o kullanılıyor. Yani senin baştan yapmak istediğin şey artık çalışıyor. Ayrıca gorunum_modu varsayılanını "kutu" yaptım, "otomatik" değil — o mod bu karışıklığın kaynağıydı.

YAZI BOYUTU

Burada da haklısın, varsayılan çarpan fazla büyüktü. Sen 0.28'e düşürerek çözmüşsün, doğru çözüm.

Ama asıl sorun sabit bir çarpan kullanmamdı. Program yazı boyutunu OCR'ın bulduğu satır yüksekliğinden hesaplıyordu ve çevirinin orijinalden uzun olabileceğini hiç hesaba katmıyordu. "Settings" yedi harf, "Ayarlar" da yedi, sorun yok; ama "Apply Default to Tab" yerine "Sekmeyi Varsayılana Döndür" gelince taşıyor.

Artık program yazıyı çizmeden önce genişliğini ölçüyor. Kutuya sığmıyorsa, sığana kadar boyutu tek tek küçültüyor. Ekran kenarını da hesaba katıyor, dışarı taşmıyor. Bunun üstüne varsayılan çarpanı 0.62'ye indirdim ve 34 piksellik bir üst sınır koydum.

4K'da test ettim: eskiden 31-33 piksel çıkan yazılar şimdi 23-28 arasında ve hiçbiri taşmıyor. Senin elle bulduğun sonuca varsayılan ayarlarla ulaşılıyor artık.

NOTEPAD'İN YÖNETİCİ İSTEMESİ

Bu programdan değil, klasörün yerinden kaynaklanıyor. Program Files veya SteamLibrary altındaki klasörlere yazmak için Windows yönetici izni istiyor.

Klasörü Masaüstü'ne ya da C:\OyunCeviri gibi bir yere taşırsan bu dert biter. Program nereden çalıştırılırsa çalışsın ayar dosyalarını kendi yanına yazıyor, oyunun klasöründe durmasına gerek yok.

---

Özetle senin bulduğun üç şeyin üçü de düzeldi ve iki tanesi için yeni ayar eklendi. Elindeki sürümü silip v1.1'i indirebilirsin; ayarlar.json'u silmeyi unutma, yeni ayarlarla yeniden oluşsun.

Denemeye devam edersen başka ne bulursan yaz. Bu tür geri bildirim olmadan bu hatalar görünmüyor — bende düz zeminli bir menüde iyi çalışıyordu, senin denediğin yerde çalışmıyormuş.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi JRache -- 26 Temmuz 2026; 21:2:2 >

• Pek çok defa şaşırtıcı derecede iyi çalıştığını gördüm fakat bazı yerleri çevirmiyor (muhtemelen arka plan siyah olmadığından) ve ayrıca çevirinin çok geç gelip okumaya fırsat olmadan anlık görünüp kaybolduğu da birçok defa tekrarladı. F9 ile çeviriyi durdurup başlatma stabil olmadığını fark ettim. Kapatıp tekrar açmak gerekebiliyor. Ha bir de arasıra anlamsızca fazla büyük karakter olma durumu devam ediyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lostideas -- 2 Ağustos 2026; 7:7:15 >
  • Elinize sağlık. Aslında önbellek varsa ve tekrar çevirmesi gerekmiyorsa herhangi bir oyunu bir kere bitirdikten sonra tamamen çevrilmiş hali elimizde olmaz mı? Bir de çeviri hızı nasıl? Daha önce unity oyunlarında çalışan böyle bir araç denemiştim ama anlık saniyesinde çeviri yapmadığı için hiçbir anlamı yoktu. Oyun akışına göre epey geç geliyordu çeviriler.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.