Şimdi Ara

ÖTVsiz Engelli Araç Alımı-Engelli Kişi Vefat Sonrası Yaptığım İşlemler

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
40
Cevap
17
Favori
54.688
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
29 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar. Bu başlıkta engelli plaka araç alımı ve sonrası hakkında yaşadıklarımı nasıl bir yol izlendiğini sizlere anlatacağım. İnternetteki bilgi karmaşasını gördükten sonra benden sonraki arkadaşların bu konuda daha rahat ve bilgili olmaları için bu başlığı açmaktayım.

    Öncelikle 2018 yılı içerisinde engelli babanem üzerine Opel Astra marka araba aldık. Kendisinin geçtiğimiz aylarda vefatı üzerinede mirascısına intikal işlemini gerçekleştirdik. İlk olarak arabanın alım aşaması hakkında yaşadıklarımı sizlere anlatayım.

    1)Arabanın Alış Aşamaları

    ÖTV muafiyetli ve vekil şöförlü engelli araba alabilmeniz için arabanın üzerine olacak kişinin engelinin yüzde 90 ve üzeri olması ayrıca engel türünün de buna uyması gerekmektedir. İlk olarak bu kişi için engelli raporu çıkarmanız gerekmektedir. Bulunduğumuz ilde hangi hastanelerin raporunun kabul edildiğini öğrenip oranın sağlık kurullarına engelli raporu için başvuru gerçekleştiriyoruz. Biz Ankara'da yaşadığımız ve babanemin tedavisinin burada sürmekte olduğu için Ankara Hacettepe Hastanesinden bu raporu temin ettik. Engelli kişi tek tek birimlerde(KBB,Göğüs hastalıkları vb) muayene oluyor. Her birim inceleyerek kişinin o birimdeki hastalıklarını raporluyor. Her hastalığın, engelin bir puanı bulunmakta. Bunlar hesaplanarak size genel bir rapor veriliyor. Bu raporda engel oranını görebilmektesiniz.

    Engelli raporunu aldıktan sonra arabayı alacağımız Opel bayisine gittik. Raporun bir fotokopisini buraya vererek vergi dairesinden ÖTV siz araba alabilir miyiz sorgulattırdık. Bizim raporumuzla alınabileceğini öğrendik.( Bazı hastalıklarda ÖTV muafiyeti olmayabiliyor veya farklı prosedür(mahkeme kararı gibi) izlenmesi gerekebiliyor)

    Engelli kişi babanemin 95 yaşında olması ve yatalak olması nedeniyle OPEL bayisine işlem için gelme şansı yoktu. Bu sebeple noter ile vekalet çıkarmamız gerekiyordu. Akli dengesi yerinde olduğu(önemli nokta konuşabilmesi ve engelli raporunda akli durumu hakkında herhangi bir sorun olmaması) için mahkeme işlemi yapmadan, aile hekimine önceden gidip randevu alarak aile hekimini eve getirdik. Kendisi sorular sorarak babanemi kontrol etti ve sonrasında akli dengesi yerindedir raporu verdi. Bu rapor sadece aynı gün geçerli. O yüzden hemen bir noter bulduk ve eve getirdik( bir çok noter gezdim eve hiç biri gelmiyordu hastayı getirin diyorlardı şansıma tanıdık bir noterle karşılaştım ve rica dua ikna ederek eve getirdim). Noter kişi babaneme sorular sordu ve sonrasında vekaletname hazırlandı.

    Vekalete babanem adına araç alımı satımı, ceza işlemleri yapılmasını, araç çekilmesi durumunda aracın vekili tarafından alınmasını ve en önemlisi araç sahibi adına şöförü olarak ben ve bikaç kişiyi vekil tayin ettiği gibi bilgileri yazdırttık.

    Daha sonra engelli raporu ve vekaletname ile OPEL bayisine giderek araba alımı için işlemleri başlattık. Burada evrakları vergi dairesine gönderiyorlar. Oradan onay gelince aracın satış işlemleri başlıyor. Bu süre bikaç günü bulabilir. Ve arabayı aldık.

    2) Engelli Kişi Vefatından Sonra Arabanın Mirascıya İntikal İşlemleri

    Engelli babanemin vefatından sonra ölüm belgesi ve mirascılık belgesi çıkarttırdık.
    Aracın intikal işlemlerine başladık. Ankarada yaşadığımız için Ankara Veraset ve İntikal Vergi Dairesine(Balgatta) giderek durumu izah ettik ve bizlere bir adet Ek verdiler. Bu belgeyi doldurduk. Bu belgede babanemin üzerine olan araba, ev, arsa gibi taşınır ve taşınmaz malların bilgilerini girdik ve EK'in aşağısında belirtildiği gibi bazı belgeleri bu eke ekledik(bu ev arsa arabanın tapu ruhsat fotokopileri,ölüm belgesi vs).Bizden birkaç gün sonra gelmemiz istendi. Birkaç gün sonra giderek bir belge teslim aldık.

    Babanemin 4 çocuğu olması nedeniyle 4 adet mirascısı bulunmakta. Burada ÖTV muafiyetli devir işlemi için 2 adet seçeneğimiz vardı. Ya araba ruhsatı 4 mirascı adına çıkacaktı yada belirli şartları sağlarsa tek mirascı adına ÖTV muafiyetli çıkacaktı. Tek mirascı adına ÖTV muaf çıkabilmesi için aranan şart ise arabanın vergi dairesinde kayıtlı ederinin, ölen kişinin mal varlığının toplam ederinden daha düşük bir değerde olması. Biz tek kişi adına çıkarmak istediğimiz ve bu şartı sağladığını düşündüğümüz için Notere giderek diğer 3 mirascının bu araba üzerindeki haklarından feraget ettiğine dair bir feragatname hazırlattık.Tabiki bu işlem için tüm mirascıların notere gitmesi gerekti.

    Ardından Ankara Yeğenbey vergi dairesine gittik. Burada sicil bölümüne giderek durumu izah ettik ve bazı işlemleri başlattılar. Ardından bizi karşıdaki bir bölüme yönlendirtip MTV muafiyetini kaldırttılar. Daha sonra aracın 6 aylık çıkan MTV borcunu ödedik ve ÖTV bölümüne giderek durumu izah ettik. Burada bize bir dilekçe yazdırttılar. Bu dilekçede mirascılardan ... olanın bu aracı ÖTV muafiyeti ile üzerine alıp alamayacağının sorgulanmasını talep ediyorsunuz. Bu dilekçeye ek olarakda feragatname, Verset intikal vergi dairesinden aldığınız belge,mirascılık belgesi gibi bazı belgeleri ekledik. Yaklaşık 1 hafta içinde bize dönüş olacağını belirttiler. 1hafta sonra buraya tekrar gittik. Belgelerimiz çıkmıştı. İnceledikleri zaman şartları sağladığımız bu sebeple sorgulattığımız mirascı kişi ÖTV muaf olarak aracı üzerine alabileceği söylendi ve bir belge hazırlandı. Belge imzaya sunulup çıktıktan sonra bize teslim edildi.

    Bu işlem sonrasında ruhsat işini yapmak için notere gittik. Ancak noter sistemde aracın devir işlemini yapamadı. Sistemde araç üzerinde satış ve devir işlemi kapalıydı. Bu sebeple Ankara Emniyet Müdürlüğü trafik şubeye(Ankamall yanındaki) gittik. Burada evrak kayıtta evraklarımızı kaydettirdikten sonra(tüm evrakları hep yanınızda taşıyın mirascılık,feragatname,intikal vergi dairesinden aldığınız,ötv muafiyeti hakkında aldığınız vs hepsini taşıyın) bizi bir birime yönlendirdiler. Burada evraklarımız tek tek incelendi ve sisteme girilerek arabanın blokesi kaldırılıp açıklama kısmına sadece belirttiğimiz mirasçıya devir edilebileceği ve 5 yıl satılamayacağı notu düşüldü. Emniyetteki bu işimizin bitmesi ardından notere giderek tüm belgeleri teslim edip ruhsatımızı sonunda çıkarttık.

    Arkadaşlar yazımda anlatım ve dil bilgisi hatası yapmış olabilirim. Aceleyle tüm süreçleri yazmaya çalıştım. Umarım işinize yarar sorunuz olursa cevaplayabilirim. Hepinize iyi günler.
    Not: Ötv muafiyeti nedeniyle aracın alımından itibaren engelli kişi yaşasın veya vefat etsin 5 yıl satış yasağı devam etmektedir.







  • Başınız sağolsun. Konu için teşekkürler
  • faydalı konu. teşekkürler. acaba hiç işlem yapmadan binmeye devam edilse ne olurdu?
  • Allah rahmet eylesin. Faydalı konu. Teşekkürler.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Allah rahmet eylesin başınız sağolsun. Çok güzel bir bilgilendirme olmuş elinize sağlık

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Başınız sağolsun. Mekanı cennet olsun.
    Konu için teşekkürler.
  • Diyelim ki araç alındıktan 4 yıl sonra engelli kişi vefat etti. 1 yıl satılamaz diye mi not düşülüyor?
  • Başınız saolsun. Gerçekten faydalı bir konu olmuş. Sonuç olarak bu konuda en önemli kıstas, hasta vefat ettikten sonra aracın ötv si ödeniyor mu ödenmiyor mu? ve 5 yıl sonra bu ötv olayı ne olacak?
  • mirasçıların adına tescil yapılıyor,üzerideki satılamaz şerhi kalıyor 5 yılın sonunda trafik tescil biriminden şerh kaldırılıyor
  • Başınız sağolsun.



    Biz de 7 sene önce 20 sene boyunca annemin baktığı 90 yaşındaki yatalak anneannem üstüne ÖTV muafiyetli araç almayı düşünmüştük fakat ilerde dayılarımın araç üstünde hak iddia edeceklerini bildiğimiz için ÖTV'sini ödeyerek almıştık. Nitekim anneannem vefat edince cenazeye gelmeyen Almanya'daki dayım ve yengem 1 ay sonra evlerin satışı için soluğu Türkiye'de almışlardı. Bu feragatnameyi hayatta vermezlerdi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Anxiolytic -- 5 Aralık 2018; 12:42:3 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: gonzo_01

    mirasçıların adına tescil yapılıyor,üzerideki satılamaz şerhi kalıyor 5 yılın sonunda trafik tescil biriminden şerh kaldırılıyor
    Vefat ettiği tarihten itibaren mi 5 yıl aracın satın alındığı tarihten itibaren mi? Bunu sormak istedim aslında.
  • Araç satınalındığı tarihten itibaren 5 yıl satış ve devri yasak.
  • Başınız sağolsun. Konu için teşekkürler.
  • Harbour başınız sağ olsun. Böyle bir konu açtığınız için teşekkür ederim. Eğer toplamda dört mirasçı kabul edelim. Vefat sonrasında araca karşılık diğer varlıkların rayiç bedelini gösterirken, araç kasko değeri 100 bin tl ise 100 bin tl veya üzerini mi gösterdiniz, yoksa her bir mirasçı için mi 100 bin tl gösterdiniz. yani sizden hariç 3 mirasçı daha varsa 3*100 bin = 300 bin tl mi gösterdiniz? Buradaki maliye buraya takıldı da.
  • Hocam bizde de şöyle bi durum var akıl verirseniz sevinirim

    Felçli bi babanemiz var 16 yıldır bakıyoruz

    %96 raporu var ötv den muaf araç alabiliyor

    2 çocuğu var,

    biri babam ( sizlere ömür )

    Diğeri halam

    Halam ile kanlı bıçaklı kavgalıyız , araç almak istiyoruz ancak ALLAH uzun ömür versin araç aldıktan sonra 5 yıl dolmadan bahanem vefat ederse halam aracın yarısına sahip çıkar diye de korkuyoruz daha doğrusu muhatap olmak istemiyoruz

    Sizce başka bir yolu yokmudur ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Babanemin 3 çocuğu var, babami amcam ve halam aramızda hiç bir husumet yada problem bulunmuyor şükür. ancak aracı 3 varise değilde tek ruhsata babamın üzerine ötv ödemeksizin devretmek için
    babanemin mal varlığı aracın faturadaki değeri kadar bir malı olduğunu sanmıyorum yani yoktur da... bu durumda 3 mirasçısı razı gelip noterden feragat ettiğine dair evrak verseler yine ötv ödemeden tek kişi alabilir mi üzerine?
  • Konu için teşekkürler. Arkadaşlar bir sürü soru sormuşlar fakat konu sahibi sadece kendi tecrübe ettiği durumları anlatmış, umarım cevaplabilir sorularınızı.Akli melekesi yerinde olan hastalar için ölmeden önce bir vasiyetname hazırlatılabilir bence. Noter onaylı vasiyet ile haketmeyen fakat mala ortak çıkan insanlardan kurtulunabilir bence.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Merhaba, herkes imzalasın lütfen.
    https://www.change.org/p/engelliler-için-2019-ötv-muafiyeti-sınırı-güncellensin

    "200.000-TL olan engelli araç alım sınırı 2018 Yeniden değerleme oranı ile 247.400-TL olmuştur. Artan araba fiyatları dolayısı ile güncellenen rakam çok düşük kalmaktadır. Engelli arkadaşlarımızın rahat bir şekilde inip binebileceği C ve D sınıfı araçların büyük bölümü bu yenilenen sınırın fiyat olarak çok üstünde kalmaktadır.

    Bu yeniden değerleme oranı Cumhurbaşkanı kararı ile %50 arttırılabilmekte olup, gerekli güncel araç fiyatları göze alınarak düzenlenmesini arz ediyoruz."


    https://www.change.org/p/engelliler-için-2019-ötv-muafiyeti-sınırı-güncellensin




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.