Şimdi Ara

Engelli bireylerin ÖTV'siz araç alımında yeni düzenleme Resmi Gazete'de

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
1.353
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
2 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Engelli bireylerin ÖTV muafiyetli araç alımında önemli bir boşluğu dolduran tebliğ Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni düzenleme, özellikle ortopedik engeli bulunan ve sürücü belgesi alamayan bireyler açısından dikkat çekiyor. Tebliğ, Anayasa Mahkemesi’nin daha önce verdiği iptal kararının ardından mevzuatta oluşan boşluğu doldurmayı amaçlıyor.

Araç kullanamayan engelliler de kapsama alındı

Yeni düzenlemenin en dikkat çekici kısmı, ortopedik engel oranı yüzde 40 ve üzerinde olan ancak sağlık durumu nedeniyle sürücü belgesi alamayan vatandaşlara da ÖTV istisnası tanınması oldu. Böylece engelli bireyin aracı bizzat kullanıp kullanmaması yerine, engel durumu ve sağlık raporunun içeriği belirleyici hale geliyor.

ÖTV muafiyetiyle alınacak taşıtlarda yerli katkı oranının en az yüzde 40 olması şartı korunurken, kapsam dahilindeki araçlar için üst fiyat limiti 2 milyon 873 bin 900 TL olarak uygulanacak. Bu kapsamda binek otomobil, panelvan, pick-up ve SUV gibi araçların yanı sıra, motor hacmine bakılmaksızın motosikletler de istisna kapsamına giriyor.

Ayrıca Bkz.Yeni Volkswagen Jetta X elektrikli SUV tanıtıldı

ÖTV istisnasıyla araç satışı yapıldığında, bayi ÖTV’yi fatura içine eklemiyor ancak tutarı faturada ayrıca gösteriyor. Satış sonrası araç için ÖTV beyannamesi veriliyor fakat bu beyannamede vergi hesaplanmıyor. Ardından bayi, bir gün içinde vergi dairesine engelli sağlık kurulu raporu, sürücü belgesi alamayacağına dair sağlık değerlendirmesi ve satış faturası gibi belgeleri sunuyor.

Vergi dairesi bu belgeleri inceleyerek kişinin en az yüzde 40 ortopedik engelli olduğunu ve sürücü belgesi alamadığını teyit ediyor. Gerekirse raporlar sağlık sistemi üzerinden ayrıca doğrulanıyor. Tüm şartlar uygun bulunursa, işlem tamamlanıyor ve ÖTV istisnasının uygulandığını gösteren belge düzenleniyor.

Kaynak:https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2026/04/20260422-3.htm

• Teknik olarak doğru. Şimdi güncel verileri tekrar kontrol ettim. Avrupanın ciddi bir kısmı senelerdir yaşadıkları bolluk refahtan sonra batık durumda. Tabi nasıl batık durumda diye şaşıranlar olabilir. Kağıt üzerinde batık durumdalar. Yani borçları gdp'lerinin üzerinde, kimisinin 2-3 katı kadara ulaşmış durumda. Bizim en azından halen gdp'mizin %36 sı kadar borcumuz var.

Ama diğer yandan herşeyi vergiye dayayan bir sistemde sürdürülebilir değil. Özellikle geleceğe dair üretimsel fayda sağlayabilecek olan, kendi üretemediğimiz ürünlerde ötv falan faydadan çok dezavantaj olur uzun vadede.

Örneğin 10-15 sene önce ülkemizde neredeyse pic programlaması aletleri vergiler ile yasaklanmış gibi oldu. İyi de pic programlamasının özel zevklik, eğlencelik bir durumu yok ki. Çocuklar, gençler bunlara hiç vergisiz ulaşabilmeli ki, bunlar ile bir kısmı üretim yapabilsin, dolayısıyla ülkeye fayda sağlasın. Yine misal elektrik üretim araçları, güneş panelleri vs. Bunları uygun fiyatlara insanlar satın alabilir ise ülke ithalat yaptığı için batmaz. Zira karşılığında geleceğin en değerli birimi olan enerji üretebiliyor insanlar. Bu da yine ülkeye katkı.

Yani körü körüne her şeye vergi koyalım mantığı ile uzun vadede zarar görülür. Robotik üretim, makine üretimi, enerji üretimi sağlayacak ürünlere vergi koymak kendi bacağına sıkmak oluyor. Yine misal dünyada 3D printerlar ile millet neler neler üretip, patentlerini alıp dünya çapında satabiliyor. Bizde onlara da alınamayacak, alınsada onunla üretilecek şey ile hiç bir şekilde dünya ile rekabet edilemeyecek seviyelerde vergiler var. E bu bir üretim aleti. Tamam zevkine üretim yapan da olabilir belki ama sırf kimse zevkine ithalat yapmış olmasın diye, onca gerçek üretim yapabilecek gençlerinde önünü kapatmış oluyorlar.

Yani tamam her şeyden vergiler kaldırılsın demiyorum. Avrupa'nın eski hali gibi herkes bolluk refah içinde, sürekli tüketim yapabilsin demiyorum. Doğru, bu hızla eksiye götürür ülkenin borç dengesini. Ama üretim yapılabilecek ürünlerde verginin acil kalkması, 0 lanması gerekir. Hatta daha da fırsatı olan vizyonlu ülkeler bıraktım vergi 0 lamasını, ekstra teşvik bile sağlayabiliyorlar bu tarz ürünler için.

Diğer türlü aman masraf olmasın diye bilgisayarları da kaldıralım, daktiloya falan dönelim. Elektrik harcamasıda düşer falan mantığı ile evet kısa vadede 0 borca da inebiliriz, hatta ekstra hazine de dolabilir ama çok kısa vadede olur bu. Sonra dünyadan kopmuş kabile gibi bir hale dönülür.

Verdiğin örnekler elma ile armut kıyaslaması olmuş. Saydığın ülkeler ya nüfus ve yüz ölçümü olarak küçük ülkeler ya da petrol/doğalgaz gibi doğal kaynaklara sahip enerjide dışa bağımlı olmayan ve dolayısıyla da bütçe dengesi pozitif olan ülkeler. Yani kalkıp da mahalle bakkalı ile on binlerce şubesi olan zincir market kıyaslaması yapmanın anlamı yok.

ÖTV oranları anormal yüksek KDV'ye esas olan matrah hesaplanırken de ÖTV tutarı eklendikten sonra KDV hesaplanıyor ve bu yüzden KDV de olması gerekenden çok yüksek oluyor. Bu tamamen akla mantığa zarar bir uygulama. Olması gereken piyasayı bozmadan kademeli bir şekilde ÖTV'nin düşürülmesi ve sonunda kaldırılması. KDV zaten alınıyor alınacak da. Ama onun dışında gelir vergisi hakkaniyetli olmak koşuluyla olmak zorunda. Yoksa bütçe dengesi alt üst olur. Bu sefer de çok çok daha yüksek faizlerle devlet borçlanmak zorunda kalır ki bu da zaten sürdürülebilir bir şey değil.

• ÖTV, ÖİV gibi vatandaşın sırtına bindirilen bu gibi uyduruk vergi sistemlerinin sonunu getirecek siyasi kim varsa sonuna kadar desteklerim. Böyle bir saçmalık olamaz.

• lextor kullanıcısına yanıt

vergisiz ülkeler var ama batık durumdalar.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Sağolsun bu vesile ile tekrar Ecevit'i rahmetle anmak(olmayan bir vergi uydur=lüks vergisi) lazım, kötü bir yol açtı ve devamını(sonra da bu absürtlüğü devam ettir) sağolsun dinciler de günümüze kadar getirdi. Dolayısıyla şu an ÖTV(ÖZEL tüketim vergisi) ile ilgili dünya kadar muafiyet getirilse de nazarımda sıfır hükmündedir, adamın eşeğini gasp et, efendim sonra da size özel durumunuzdan dolayı bi tane eşek veriyoruz de...

Arabayı, interneti, iletişimi(cep telefonu) vs. bu çağda hala lüks gören zihniyetin taaaa...

• sure 5 seneyken alinip 10 seneye ciktiktan sonra satilma durumunda tekrar alinmaya dair birsey var mi?

yurutmeyi durdurma cikmisti ama uygulayan yoktu, bir degisiklik var mi?

1 araç devlete, 1 araç vatandaşa gibi bir uygulamanın savunulacak bir tarafı yok.
    Motoru biraz yüksek olursa 2 araç devlete, 1 araç vatandaşa.

Vergiyi fazla uygulamakla hiç uygulamamanın sonucu hep aynı yere, bataklığa çıkar.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • tens T kullanıcısına yanıt
    Evet doğru, bu ülkeler hep batık ve hep bizim ötv'yi kıskanmışlardır

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE): Dünyanın en popüler vergisiz destinasyonlarından biridir. Kişisel gelir, sermaye kazancı ve servet vergisi bulunmaz.

Bahamalar: Karayipler'deki en bilinen vergi cennetlerinden biridir. Gelir, miras veya sermaye kazancı vergisi yoktur.

Cayman Adaları: Hem bireyler hem de şirketler için gelir vergisi olmayan stratejik bir finans merkezidir.

Monako: Avrupa'daki en ünlü vergisiz ülkedir (Fransız vatandaşları hariç). Yüksek yaşam standartları ve güvenlik sunar.

Bermuda: Kişisel gelir vergisi yoktur ancak işverenler üzerinde yüksek bordro vergileri uygulanır.

Katar: Petrol ve gaz zengini ülke, bireysel gelir vergisi almaz ve expat çalışanlar için cazip bir merkezdir.

Bahreyn: Orta Doğu'daki bir diğer vergi cennetidir. Bireysel gelir ve sermaye kazancı vergisi uygulamaz.

Kuveyt: Maaşlar üzerinden gelir vergisi alınmaz; Orta Doğu'daki en düşük yaşam maliyetine sahip vergisiz ülkelerden biridir.

Vanuatu: Güney Pasifik'te yer alan bu ada ülkesinde gelir vergisi bulunmaz ve yatırım yoluyla vatandaşlık programı sunar.

Umman: Bireyler için gelir vergisi yoktur; sessiz ve aile dostu bir yaşam tarzı sunmasıyla bilinir.

Andorra: Gelir vergisi oranı sabit %10'dur ve ilk 24.000 Euro kazanç vergiden muaftır.

Bulgaristan: %10'luk sabit vergi oranıyla Avrupa Birliği'ndeki en düşük vergi oranlarından birine sahiptir.

• korozyon kullanıcısına yanıt

Verdiğin örnekler elma ile armut kıyaslaması olmuş. Saydığın ülkeler ya nüfus ve yüz ölçümü olarak küçük ülkeler ya da petrol/doğalgaz gibi doğal kaynaklara sahip enerjide dışa bağımlı olmayan ve dolayısıyla da bütçe dengesi pozitif olan ülkeler. Yani kalkıp da mahalle bakkalı ile on binlerce şubesi olan zincir market kıyaslaması yapmanın anlamı yok.

ÖTV oranları anormal yüksek KDV'ye esas olan matrah hesaplanırken de ÖTV tutarı eklendikten sonra KDV hesaplanıyor ve bu yüzden KDV de olması gerekenden çok yüksek oluyor. Bu tamamen akla mantığa zarar bir uygulama. Olması gereken piyasayı bozmadan kademeli bir şekilde ÖTV'nin düşürülmesi ve sonunda kaldırılması. KDV zaten alınıyor alınacak da. Ama onun dışında gelir vergisi hakkaniyetli olmak koşuluyla olmak zorunda. Yoksa bütçe dengesi alt üst olur. Bu sefer de çok çok daha yüksek faizlerle devlet borçlanmak zorunda kalır ki bu da zaten sürdürülebilir bir şey değil.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Scarletlion -- 22 Nisan 2026; 10:8:40 >

• serdarcenk kullanıcısına yanıt

Ecevit için dediğiniz kısmen doğru ancak o zamanlarda hatırlarsanız taşıt alım vergisi ve ek taşıt alım vergisi vardı diye hatırlıyorum. AB uyum sürecinde bu tip vergiler kaldırılarak (deprem de bahane oldu bu arada) tek bir kalem altında toplanmıştı ve sadece otomobil değil diğer mallara da getirilmişti...

Rahmetli Ecovit zaten bugünkü düzenin mimarlarındandır....

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cem_Alim -- 22 Nisan 2026; 10:38:54 >
    Teknik olarak doğru. Şimdi güncel verileri tekrar kontrol ettim. Avrupanın ciddi bir kısmı senelerdir yaşadıkları bolluk refahtan sonra batık durumda. Tabi nasıl batık durumda diye şaşıranlar olabilir. Kağıt üzerinde batık durumdalar. Yani borçları gdp'lerinin üzerinde, kimisinin 2-3 katı kadara ulaşmış durumda. Bizim en azından halen gdp'mizin %36 sı kadar borcumuz var.

Ama diğer yandan herşeyi vergiye dayayan bir sistemde sürdürülebilir değil. Özellikle geleceğe dair üretimsel fayda sağlayabilecek olan, kendi üretemediğimiz ürünlerde ötv falan faydadan çok dezavantaj olur uzun vadede.

Örneğin 10-15 sene önce ülkemizde neredeyse pic programlaması aletleri vergiler ile yasaklanmış gibi oldu. İyi de pic programlamasının özel zevklik, eğlencelik bir durumu yok ki. Çocuklar, gençler bunlara hiç vergisiz ulaşabilmeli ki, bunlar ile bir kısmı üretim yapabilsin, dolayısıyla ülkeye fayda sağlasın. Yine misal elektrik üretim araçları, güneş panelleri vs. Bunları uygun fiyatlara insanlar satın alabilir ise ülke ithalat yaptığı için batmaz. Zira karşılığında geleceğin en değerli birimi olan enerji üretebiliyor insanlar. Bu da yine ülkeye katkı.

Yani körü körüne her şeye vergi koyalım mantığı ile uzun vadede zarar görülür. Robotik üretim, makine üretimi, enerji üretimi sağlayacak ürünlere vergi koymak kendi bacağına sıkmak oluyor. Yine misal dünyada 3D printerlar ile millet neler neler üretip, patentlerini alıp dünya çapında satabiliyor. Bizde onlara da alınamayacak, alınsada onunla üretilecek şey ile hiç bir şekilde dünya ile rekabet edilemeyecek seviyelerde vergiler var. E bu bir üretim aleti. Tamam zevkine üretim yapan da olabilir belki ama sırf kimse zevkine ithalat yapmış olmasın diye, onca gerçek üretim yapabilecek gençlerinde önünü kapatmış oluyorlar.

Yani tamam her şeyden vergiler kaldırılsın demiyorum. Avrupa'nın eski hali gibi herkes bolluk refah içinde, sürekli tüketim yapabilsin demiyorum. Doğru, bu hızla eksiye götürür ülkenin borç dengesini. Ama üretim yapılabilecek ürünlerde verginin acil kalkması, 0 lanması gerekir. Hatta daha da fırsatı olan vizyonlu ülkeler bıraktım vergi 0 lamasını, ekstra teşvik bile sağlayabiliyorlar bu tarz ürünler için.

Diğer türlü aman masraf olmasın diye bilgisayarları da kaldıralım, daktiloya falan dönelim. Elektrik harcamasıda düşer falan mantığı ile evet kısa vadede 0 borca da inebiliriz, hatta ekstra hazine de dolabilir ama çok kısa vadede olur bu. Sonra dünyadan kopmuş kabile gibi bir hale dönülür.

• Spider_hip kullanıcısına yanıt
    Bende bu alışveriş kısıtlamaları nedeniyle istediğim çoğu şeye ulaşamıyorum,tr de alternatifi yok işte, yandaşlar bile ithal etmiyor aradığım ürünü,ben sizin keyfi kararınız için parça lazım diye 50 yıllık cihazı köşede bekletmek zorunda mıyım? Cepheye en önden çağırmasını bilirler ama iş yaşamaya gelince illa kaymağı kendileri yiyecek,banane kardeşim sonuçta ben kazanıyorum ben harcarım,ben maaş alacağım diye gezmediğim kıta kalmıyor şimdide Ukraynadayım.İllada bir yasak koyacaksan kamu görevlilerine koy yasağı gelirlerini sen karşıladığın için.

Yani bu yedek parça temin etme işi ciddi ciddi benim keyfimi kaçırıyor,birde açıklama yapıyor bakan yerli üreticiyi korumak için diye. Senin hangi yerli üreticin geçmiş 60 yılda satılan yabancı cihazların yedek parçasını üretiyor diye sormak istiyorum kendisine.

• YouGotThatRight kullanıcısına yanıt
    Bu ab ye uyum durumuda sağolsunlar sadece vergiler için geçerli oluyor kazançlara gelince ab dışındayız.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.