Şimdi Ara

Otomobillerin FWD,RWD Olarak Üretilme veya Üretilmeme Sebepleri (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
100
Cevap
5
Favori
6.104
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: ÇVK

Arkadan arabayı omuzlayan ittiren bir kuvvet olmadığına göre önden/arkadan çekiş demek mantıklıdır.

Aynen öyle...

Ben zaten bu terimi yanlış kullanan bir makine mühendisine rastlamadım şu ana kadar

Toplumun iyi yetişmiş makine mühendislerine çok ihtiyacı var

Orijinalden alıntı: hasanmerto

quote:

Orijinalden alıntı: ÇVK

Arkadan arabayı omuzlayan ittiren bir kuvvet olmadığına göre önden/arkadan çekiş demek mantıklıdır.

Aynen öyle...

Ben zaten bu terimi yanlış kullanan bir makine mühendisine rastlamadım şu ana kadar

Toplumun iyi yetişmiş makine mühendislerine çok ihtiyacı var

Eyvallah hocam teşekkür ettim

• İtiş mi çekiş mi muhabbetine girmeyeceğim. Önden çekiş için FWD (Front Wheel Drive) ; arkadan çekiş ve ya itiş için (hangisini seviyorsanız) ise RWD (Rear Wheel Drive) terimini kullanacağım. Dört tekerlekten çekiş için ise 4WD (Four Wheel Drive) terimini kullanacağım.

1. Maliyet

FWD bir araçta motor ve şanzıman kombine bir şekilde önde yer alır. Ayrıca bir diferansiyel bulunmaz, şanzımanın içerisinde yer alır. Şanzımandan sağ ve sol tekerleğe güç aktarımı şaft ile olur. RWD araçta ise motor genellikle öndedir (super spor araçlarda durum farklıdır). Önde olan motordaki gücü arka tekerleklere aktarmanın yolu ortada konumlanan şaft ile gerçekleşir. Gayet uzun sayılabilecek bir şaft ile güç şanzımandan alınarak arka aksta bulunan diferansiyele aktarılır. Diferansiyel ise güç dengesini ayarlar. 4WD araçta ise motor önde ve ya arkada olabilir fakat hem ön aksta hem de arka aksta diferansiyel bulunmak zorundadır. Buna ek olarak ön ve arka aks arasındaki güç dengesi ise ortada bulunan diferansiyel ile ayarlanır.

Bu durumda maliyeti, sistemde bulunan bileşen sayısı ve sistemin kompleksliği ile orantılarsak en pahalı sistem 4WD, daha sonra RWD ve en ekonomik olan FWD gelir.

Otomobillerin FWD,RWD Olarak Üretilme veya Üretilmeme Sebepleri

Bunun dışında FWD bir araçta motor ve şanzımanın kombine yapısı aktarma organlarının daha az parçadan oluşmasını sağladığından daha hafiftirler. Otomobilin daha hafif olması yakıt tüketimi açısından da avantaj sağlamaktadır.

2. Sürüş Dinamiği

Sürüş dinamiği açısından değerlendirdiğimizde FWD araç bu konuda yetersiz kalmaktadır. Ön tekerlekler manevra tekerleği olduğu için slip daima fazla olmaktadır. Bu nedenle sürüş esnasında ön tekerleklerin hem manevra ile hem de çekiş sağlamakla meşgul olması performans kaybına yol açar. RWD araçta ise arka tekerleklerden yere aktarılan güç daha performanslı bir sürüş sağlarken pozitif ivmede arka tekerleklerdeki nominal kuvvetin artmasından dolayı yere daha iyi temas eden tekerlekler daha fazla gücü kayma olmadan aktarabilmektedirler. Sürüş dinamiği konusunda en başarılı sistem ise 4WD'dir.

Bunun dışında FWD; understeer ve oversteer konusunda daha güvenlidir. FWD bir aracın, çekişin ön tekerleklerde olmasından dolayı spin atmaya RWD bir araç kadar eğilimli değildir. Bu da viraj emniyetini arttırmaktadır.

Otomobillerin FWD,RWD Olarak Üretilme veya Üretilmeme Sebepleri Oversteer
     Otomobillerin FWD,RWD Olarak Üretilme veya Üretilmeme Sebepleri Understeer

3. İç Mekan Genişliği

FWD araçlar ön kaputun ardında aktarma organı barındırmamasından dolayı arka koltukta daha fazla iç hacim sağlayabilmektedirler. RWD araçta ise eğer motor önde ise (genellikle öndedir) aracın orta kısmından şaft geçeceği için arka koltukların arasındaki tünelden dolayı bir daralma söz konusudur. Bu şaft tüneli 4WD araçta da bulunduğunda RWD ile aynı kaderi paylaşmaktadırlar. Bunun dışında motoru arkada olan RWD araçlarda şanzıman arka koltukların hemen altında konumlandırıldığı için hem diz mesafesi hem de iç hacim konusunda dezavantajlıdırlar. (örnek olarak eskilerin tospası)

4. Traction (Tutunma / Yol Tutuş)

Tutunma konusunda 4WD araçlar en sağlıklı çekişi sağlarken, FWD araçlar bir nebze daha düşük performans sergiler. RWD araçlar ise bu konuda maalesef dezavantajlıdırlar. Kaygan zeminlerde 4WD araç en iyi çekişi sağlar, daha sonra ise FWD ve en son RWD gelir.

5. Aktarma Organları Verimliliği

Aktarma organlarının verimi konusunda en başarılı olan tip FWD'dir. Kombine yapısı çok büyük avantaj sağlar. Aynı şekilde motoru arkada konumlandırılmış RWD de aynı avantaja sahiptir. Bu konuda daha dezavantajlı olan tipler ise 4WD ve motoru önde olan RWD'dir.

• Tabi mercedes ve bmw gibi üreticilerin arkadan çekişli/itişli her ne denecekse modellerinde yol tutuş handikapları önden çekişli/itişli modellere göre sözkonusu değildir, günümüzde sadece maliyet dezavantajı vardır, ağırlık dağılımının bu itiş çekiş konusunda önemi gözardı edilemez tabi.
    250 hp gücün üstündeki bir otomobile önden çekiş koymanız büyük sorunları da beraberinde getirir.
    Ya son dönemlerin modası 4 çekere geçiş yaparsınız,ya da paraya kıyıp arkadan itişli platformla üretirsiniz.

quote:

Orijinalden alıntı: topaz42

Terimlere takılmayalım.

1. Motor önde, çekiş önde. Buna önden çekişli denir.

2. Motor önde, diferansiyel arkada. Buna arkadan çekişli denir.

3. Motor arkada, direransiyel önde. Buna önden çekişli denir. (Böyle bir araba var mı bilmiyorum)

4. Motor arkada, diferansiyel arkada. Buna arkadan itişli denir. (WV'nin kaplumbağa tabir edilen arabası)

Mantıken böyle olması gerekir.

Ya arkadaşlar yanlış anlamayın da, itmek diye birşey yok, çekmek diye birşey de yok. Terim anlamı diyorum, terim anlamı.

Anlamayacak birşey var mı, hepimiz belli seviyede Türkçe bilen , konuşabilen insanlarız.

Motor gücünün tekerleklere aktarılması, tekerlekte güç olmasına çekiş, arka tekerleklerde motor gücü olduğu zaman arkadan çekişli olur.

Bazı durumlarda 4 çekişli, çekiş kontrol (traction control) sistemli araçlarda, 4 tekerleğe değil, 3 tekerleğe güç verir araç, 3 tekerlekte çekiş olur.

Çekiş vardır ya da yoktur. İten veya çeken birşey yok.

Traction Türkçe karşılığı "çekiş" dir. Çekiş kelimesinin Türkçe'de birden fazla anlamı vardır. Biri bildiğiniz Çekme işi yani "ÇEKİŞ" bir diğeri , motor gücünün tekerleğe aktarılma durumu "çekiş" tir. Çekme işini anlatan çekiş ve traction kelimesinin karşılığı çekiş , yazılışları aynı , anlamları farklı sözcüklerdir. Anlatabildim mi? Yazılışları aynıdır, anlamları farklıdır, aynı kökten türemişlerdir. Daha açık anlatamam sanırım,

lütfen anlayın artık, bu konu da kapansın.

Bir örnek vereyim ilkokul 3 : Mesela KÖK sözcüğü. KÖK anlamı bir bitkinin toprak altında kalan kısmıdır kısaca.

Ama TERİM anlamı olarak MATEMATİK 'te KÖK : fonksiyonun tanım kümesinde bulunan ve fonksiyonun 0 değerini aldığı noktalardır.

Neymiş , yazılışları aynı anlamları farklıymış değil mi???

Türk insanı ya okumuyor, ya da okuduğunu anlaması kıt. Topaz hocam sakın sen üzerine alınma, genele yazdım, sen mantığın çerçevesinde bir yorum yapmışsın saygım var, ben bu konuya takıntılıyım biraz , zira otomobil dergilerinde ve bazı "sürüş uzmanı" vs. diye geçinen adamların 100 YILLIK OTOMOBİL terimlerini adam gibi kullanmamaları veya ciddiyetsiz davranmaları, düşünmeden konuşmaları beni sinir ediyor.

http://www.mercedes-benz.com.tr/content/turkey/mpc/mpc_turkey_website/tr/home_mpc/passengercars/home/new_cars/models/e-class/_w212/facts/technical_data.html
    http://www.bmw.com.tr/tr/en/newvehicles/3series/sedan/2011/showroom/dynamics/chassis.html#t=l
    http://www.subaru.com.tr/16-BRZ_Genel.aspx
    http://www.toyota.com.tr/cars/new_cars/gt86/index.tmex (özellikler 3. sayfa)
    http://www.porsche.com.tr/modeller/911/911-carrera/teknik-ozellikler/teknik-detaylar.aspx

daha koymaya gerek duymadım çünkü aklı olan anlar. istersen evo, top gear gibi bilumum dergileri de alıp okuyabilirsin. yok okuduğumu anlamıyorum dersen sesli bir dosya formatına getirebilirim yazanları..
    Türk Birliği’nin bir gün hakikat olacağına inancım vardır. Ben görmesem bile gözlerimi dünyaya onun rüyaları içinde kapayacağım. TÜRK Birliği’ne inanıyorum. Onu görüyorum. Yarının tarihi yeni fasıllarını TÜRK Birliği ile açacak. Dünya sükununu bu fasıllar içinde bulacaktır. TÜRK'lüğün varlığı bu köhne áleme yeni ufuklar açacak. Güneş ne demek, ufuk ne demek o zaman görülecek. Hayatta yegane varlığım ve servetim TÜRK olarak doğmamdır. MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

• @ hasanmerto , @ bozkurt35

Şu itiş çekiş tartışmasını uzatmayalım artık. Konuyu iyice amacından saptırdınız. İsteyen istediğini kullansın. Otomotiv dünyasında da bu konuda farklı kullanım var, bu yüzden burada da olması doğal. Herkes anlatılanı anlıyor zaten.

Lütfen uzatmayalım, kişisel tartışmanızı da PM yoluyla yapın !

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

http://tdkterim.gov.tr/bts/

Buradan bakabilirsin, daha ayrıntılı bilgi almak istersen bir Türkçe hocasına, gerçek anlam yan anlam, terim anlam vs. sorabilirsin.

Firmaların sitelerini koyman birşey anlam ifade etmiyor, çünkü o sayfaları hazırlayanlar mühendisler değil , pazarlamacılar, benden iyi biliyor değiller.

Onlara mail atılıp bu konunun düzeltilmesi istenmeli.

çekiş

a. 1. Çekme işi: “Bir düğümü bir çekişte açmak imkânını temin eden kesik ip ucunu bulunca durdular.” -P. Safa. 2. Bir motorun çekme gücü: Benim arabanın çekişi çok iyi. 3. hlk. Ağız kavgası.
    Güncel Türkçe Sözlük

TDK da yazan budur.

Bunu koymaya bile gerek yoktu.AKıl sahibi olmak akil insanın işidir, daha birşeyler koyarsan akil olmadığına kanaat getireceğim.

Bu bir tartışma değil, yanlış anlaşılmasın, doğru tektir.

Umarım marş basar da akıl motoru çalışmaya başlar

• quote:

Orijinalden alıntı: LionTech16

@ hasanmerto , @ bozkurt35

Şu itiş çekiş tartışmasını uzatmayalım artık. Konuyu iyice amacından saptırdınız. İsteyen istediğini kullansın. Otomotiv dünyasında da bu konuda farklı kullanım var, bu yüzden burada da olması doğal. Herkes anlatılanı anlıyor zaten.

Lütfen uzatmayalım, kişisel tartışmanızı da PM yoluyla yapın !

Hayır kesinlikle burada bir tartışma yok, niye göz göre göre konu saptırılıyor, bu bir tartışma değil, Türkçe katledilmemeli, bile bile göz göre göre yanlış bir kelime kullanılmamalı.

Adama bu böyle değil diyorum, hala bana motor önde olursa çeker arkada olursa iter ortada olursa üstünden seker diyor!

quote:

Orijinalden alıntı: topaz42

Terimlere takılmayalım.

1. Motor önde, çekiş önde. Buna önden çekişli denir.

2. Motor önde, diferansiyel arkada. Buna arkadan çekişli denir.

3. Motor arkada, direransiyel önde. Buna önden çekişli denir. (Böyle bir araba var mı bilmiyorum)

4. Motor arkada, diferansiyel arkada. Buna arkadan itişli denir. (WV'nin kaplumbağa tabir edilen arabası)

Mantıken böyle olması gerekir.

Ya arkadaşlar yanlış anlamayın da, itmek diye birşey yok, çekmek diye birşey de yok. Terim anlamı diyorum, terim anlamı.

Anlamayacak birşey var mı, hepimiz belli seviyede Türkçe bilen , konuşabilen insanlarız.

Motor gücünün tekerleklere aktarılması, tekerlekte güç olmasına çekiş, arka tekerleklerde motor gücü olduğu zaman arkadan çekişli olur.

Bazı durumlarda 4 çekişli, çekiş kontrol (traction control) sistemli araçlarda, 4 tekerleğe değil, 3 tekerleğe güç verir araç, 3 tekerlekte çekiş olur.

Çekiş vardır ya da yoktur. İten veya çeken birşey yok.

Traction Türkçe karşılığı "çekiş" dir. Çekiş kelimesinin Türkçe'de birden fazla anlamı vardır. Biri bildiğiniz Çekme işi yani "ÇEKİŞ" bir diğeri , motor gücünün tekerleğe aktarılma durumu "çekiş" tir. Çekme işini anlatan çekiş ve traction kelimesinin karşılığı çekiş , yazılışları aynı , anlamları farklı sözcüklerdir. Anlatabildim mi? Yazılışları aynıdır, anlamları farklıdır, aynı kökten türemişlerdir. Daha açık anlatamam sanırım,

lütfen anlayın artık, bu konu da kapansın.

Bir örnek vereyim ilkokul 3 : Mesela KÖK sözcüğü. KÖK anlamı bir bitkinin toprak altında kalan kısmıdır kısaca.

Ama TERİM anlamı olarak MATEMATİK 'te KÖK : fonksiyonun tanım kümesinde bulunan ve fonksiyonun 0 değerini aldığı noktalardır.

Neymiş , yazılışları aynı anlamları farklıymış değil mi???

Türk insanı ya okumuyor, ya da okuduğunu anlaması kıt. Topaz hocam sakın sen üzerine alınma, genele yazdım, sen mantığın çerçevesinde bir yorum yapmışsın saygım var, ben bu konuya takıntılıyım biraz , zira otomobil dergilerinde ve bazı "sürüş uzmanı" vs. diye geçinen adamların 100 YILLIK OTOMOBİL terimlerini adam gibi kullanmamaları veya ciddiyetsiz davranmaları, düşünmeden konuşmaları beni sinir ediyor.

Anlamak isteyen olmayinca anlatamazsin. Sacma aciklamalar yazacaklar. Adam kendini o kadar inandirmiski cekis yazana asagilayici bir sekilde dogrusu itistir yaziyor. Maksat birine laf soylemek olsun kendini tatmin etmek olsun. O yuzden seni dinlemezler. O zaman 4 ceker neredrn geliyor dediginde yine sacmalarlar.

Foruma bak itis de yazsan cekis de yazsan mutlaka biri gelir tersini iddia eder. Maksat ogrenmek, ogretmek vs. degil genelde baskasini duzeltip tatmin olmak.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Bu konuda bayağı bir tecrübem var efenim.

Öncelikle şahin-doğan dizaynı öyle olduğu için arkadan itişti. Önden çeker araba yapmak daha ekonomik; ancak çok daha teknik bir konu. Kuş serisinin alayı 1960 sonları Fiat dizaynları olduğu için, 1960'larda önden çeker teknik bir işti. Kuş serisinin ilk modellerinde durum daha da vahim, şanzıman ve diferansiyel armut oranları rastgeledir. Şöyle ki, 4 viteste şaftı x tur çevirirken araç 90'la giderken diferansiyel 1:1 dişli oranlı olabilir veya şanzımanda 4 viteste şaftı 2x tur çevirirken araç 90'la giderken diferansiyel 1:2 dişli oranlı olabilir. İlk kuş serisi çok rastgele yapılmış arabalardır. Yakıt tüketimlerinden ve gaza basarken tekerin kopuş kolaylığından bunu anlayabilirsiniz. İkinci seride çok birşey değişmemesine rağmen diferansiyel oranları falan daha oturmuştur, araç daha az yakıt tüketir ve teker daha zor kopar... Kısaca Tofaş'ın arkadan itiş olması tamamen teknik sıkıntılardan kaynaklanır.

Çekiş-İtiş olayına gelince:

Birçok avantaj ve dezavantaj sıralanabilir.

Önden çekiş avantajlar:
    1) Daha düşük kayıp, daha düşük yakıt tüketimi, daha yüksek performans, daha az ağırlık
    2) Kayma durumunda kontrol kolaylığı
    3) Kar performansı daha iyi
    4) diferansiyel şanzımana gömük ve bozulana kadar şanzıman rektifiye istiyor, o sırada elden geçiyor.

Önden çekiş dezavantajlar:
    1) Önden kayma riski (bir noktadan sonra direksiyon hakimiyetini sıfıra indirir)
    2) Yüksek güçte çok ciddi direksiyon hakimiyet problemleri (2.0 180hp üstü önden çeker manuel turbo araçlarda tecrübe edenleriniz bilir, ESP kapalı iken vites küçültüp gaza asılınca direksiyondan kontra vere vere hızlanılır.)
    3) Yokuş yukarı araç kaldırılırken patiye kalma ihtimali daha yüksektir.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Arkadan itiş avantajlar:
    1) Güçlü araçlarda hızlanma sırasında direksiyon hakimiyeti daha iyidir.
    2) Önden kayma riski daha azdır.
    3) Potansiyel sürüş keyfi daha yüksektir.

Arkadan itiş dezavantajlar:
    1) dedim işte yüksek kayıp, yüksek tüketim, düşük performans...
    2) Kaymaya başlarsanız kontrolü daha zor.
    3) Kar performansı düşük.
    4) Diferansiyel armutu bozulabilir ve bozuluyor da.

Bütün bunları göz önünde bulundurunca performanslı bir aracınız yoksa arkadan itiş lüzumsuzdur. Boşa maliyet ve performans kaybıdır. 200hp üzeri araçlarda arkadan itiş bir anlam ifade eder, gerisinde lüzumsuzdur diyebilirim. Sütçü beygiri değil bu arada. 1.6T ile 200hp sayılmaz. Zira 2.0T ile 200hp yaptığınızda ikisinin tork ve hp eğrilerini karşılaştırırsanız, büyük hacimli olanın her devirde daha iyi değerler verdiğini, sadece max'da eşitlendiklerini görürsünüz. O yüzden 1.6T 180hp veya 200hp sütçü beygiri kalır.

"O zaman BMW 3 serisinde neden yapıyor?" un cevabı basittir: BMW ortak şase, ortak şanzıman kullanıyor. Düşünün 3.16'nın şanzımanı ile 3.30ci'ninki aynı, sanırım düz viteste M serisininki bile aynı. İşte 3.30ci'yi üretebilmek için 3.16'yı arkadan itiş yapıyor ve kendisine çok çok fazla olan ve performansının daha da düşmesine sebep olacak o şanzımanı saplıyor. BMW, Mercedes gibi firmaların geçmişten getirdikleri "miras" ları da vardır. Marka imajı açısından bu mirası bozmadan etraftan dolanmaları gerekir. BMW ve Merco için arkadan itiş olmaları bir mirastır. İsveç arabaları için önden çeker olmaları bir mirastır. Subaru için 4 çeker mirastır. Yarın Subaru'nun 4 çeker araba üretmediğini düşünün... Saçma değil mi? İşte ondan BMW ve Mercedes arkadan itiş üretmeye devam etmişler. Aynı zamanda tek başlarına oldukları için, VW gibi 4 markanın gücü GM gibi 14 markanın gücü arkalarında olmadığı için, az çeşit şanzıman tipi, az çeşit şaft ile sorunu çözmeye bakarlar.

Kısacası iyi ya da kötü denemez. Farklılar. Ben 200hp altı için ürküttüğün kurbağaya değmez şeklinde bakıyorum arkadan itişe.

• quote:

Orijinalden alıntı: Huseyin-ZST

Bu konuda bayağı bir tecrübem var efenim.

Öncelikle şahin-doğan dizaynı öyle olduğu için arkadan itişti. Önden çeker araba yapmak daha ekonomik; ancak çok daha teknik bir konu. Kuş serisinin alayı 1960 sonları Fiat dizaynları olduğu için, 1960'larda önden çeker teknik bir işti. Kuş serisinin ilk modellerinde durum daha da vahim, şanzıman ve diferansiyel armut oranları rastgeledir. Şöyle ki, 4 viteste şaftı x tur çevirirken araç 90'la giderken diferansiyel 1:1 dişli oranlı olabilir veya şanzımanda 4 viteste şaftı 2x tur çevirirken araç 90'la giderken diferansiyel 1:2 dişli oranlı olabilir. İlk kuş serisi çok rastgele yapılmış arabalardır. Yakıt tüketimlerinden ve gaza basarken tekerin kopuş kolaylığından bunu anlayabilirsiniz. İkinci seride çok birşey değişmemesine rağmen diferansiyel oranları falan daha oturmuştur, araç daha az yakıt tüketir ve teker daha zor kopar... Kısaca Tofaş'ın arkadan itiş olması tamamen teknik sıkıntılardan kaynaklanır.

Kuş serisinin kaynağı Fiat Regata'dır ve 1983 yılında FWD olarak üretimine başlanmıştır. Fakat aynı patentli kuş serisi RWD'dir. Nedenini bilemiyorum fakat özellikle RWD yapılmıştır. Çünkü patentin orjinali FWD'dir.

quote:

Şöyle ki, 4 viteste şaftı x tur çevirirken araç 90'la giderken diferansiyel 1:1 dişli oranlı olabilir veya şanzımanda 4 viteste şaftı 2x tur çevirirken araç 90'la giderken diferansiyel 1:2 dişli oranlı olabilir.

Bir de bu üstteki kısmı anlamadım. Diferansiyel dişli oranı nasıl değişiyor?

• Mantıklı olan ifade arkadan itiştir. Zira birşeyi arkasından çekersen ters yönde hareket eder..

Ayrıca Türkçeye de "arkadan itiş şeklinde yerleşmiştir. Google'da "arkadan itiş"'e 436 bin sonuç çıkarken, "arkadan çekiş"e sadece 27.200 sonuç çıkıyor.

Bunlar da bmw, mercedes ve porsche'nin web sitelerindeki ifadeler.

Daha da konuşacak bir şey olduğunu sanıyorum.

• quote:

quote:

Kuş serisinin kaynağı Fiat Regata'dır ve 1983 yılında FWD olarak üretimine başlanmıştır. Fakat aynı patentli kuş serisi RWD'dir. Nedenini bilemiyorum fakat özellikle RWD yapılmıştır. Çünkü patentin orjinali FWD'dir.

quote:

Şöyle ki, 4 viteste şaftı x tur çevirirken araç 90'la giderken diferansiyel 1:1 dişli oranlı olabilir veya şanzımanda 4 viteste şaftı 2x tur çevirirken araç 90'la giderken diferansiyel 1:2 dişli oranlı olabilir.

Aynı arabada değişmiyor tabii ki. İlk üretimlerle sonrakiler arasında diferansiyelde farklılıklar var diye biliyorum. Yakıt tüketim farklılığının temel sebebi bu sanırım. Çünkü aracın görüntüsü değişmekle birlikte ağırlık çok değişmiyor. Eh ikisi de kutu gibi, rüzgar sürtünmesinin de çok değiştiğini sanmıyorum. Motor aynı. Geriye şanzıman ve diferansiyel düzen farklılıkları kalıyor.

Ben Regata ile Kuş serisindeki önden çeker / arkadan itiş farklılıklarının teknik zorluk olduğunu düşünüyorum. Zira kuş serisinin bildiğim kadarı ile herşeyi Türkiye'de üretiliyordu. Şanzıman hazır alınmıyordu mesela. Bu durumda maliyeti daha yüksek de olsa, arkadan itiş araba üretmek daha kolay. Teknik detayı daha az. O şanzımanı, diferansiyeli, şaftı üretmek önden çeker şanzımanı ve akslarını üretmekten daha kolay. Ve çok daha önemlisi düşük teknik altyapı ve düşük arge maliyetleri ile uzun ömürlü ve az sorunlu araba üretmek arkadan itişle çok daha kolay. "Ne Ar-Ge'si dizayn hazır" demeyin. Arabanın parçalarını üretecek tesisin oturması da ayrı bir Ar-Ge konusu ve işin asıl zor kısmı o. En azından bizim fabrikadan gördüğüm olay o.

Regata'nın da Fiat'ın döneminin orta-düşük gelir grubu arabası olduğunu, çıktığı dönemde teknolojisinin nispeten geri olduğu da bir gerçek. Bizim ise bu arabaya zırnık eklemeden (Allahı var M3 aynalar, elektrikli camlar falan eklendi) 2000'lerin başına kadar üretmemiz gerçekten utanç vesikası bir durumdur.

• Çok faydalı bilgiler okudum, konu sabitlenmeli, herkes faydalanmalı.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

Çok değerli, sayın arkadaşlarım gelin inat etmeyin. Kafanızda çekme nin tersi itme oluşuyor çekme diyince ama oradaki "ÇEKME" farklı bir anlam.

Şimdi mesela askerliğini yapanlar bilirler, MAN ın 8 tekerlekli kamyonları var ve 8 tekerlekten de tahrikli yani 8x8. Ne diyoruz, 8 tekerden çekişli.

Örneğin elektrik motorlu araçlar var 4 tane elektrik motoru var ve her bir motor tekerleğe bağlı, bu araçlar 4 çeker oluyor, ama çekilen birşey yok, o motorlardan birini kapatırsanız, 3 tekerden çekişli olacak, yani önden 2 teker çekişli arkadan tek teker itişli olmayacak.

Zamanında traction kelimesinin karşılığı olarak çevrilmiş olan ÇEKİŞ, çok da güzel çevrilmiş, "Sürtünme kuvvetini yenen, bir cisme hareket kazandırma eylemi" de denilebilir.

Aracın motorundan gelen, ve aracın sürtünme kuvvetini yenmesini sağlayan kuvvettir çekiş gücü, buzlu bir zemine denk geldiğinizde, sürtünme çok düşer, o yüzden o tekerlekte "ÇEKİŞ DÜŞER" , bunu hep kullanırız, "itiş düşer" demiyoruz öyle değil mi? Benim aracım 4 çeker diyoruz, önden 2 çeker arkadan 2 iter demiyoruz, öyle değil mi?

Gelin hepimiz hemfikir olalım ve yanlış kullanımın önüne geçmek amacıyla çevremizi uyaralım. Gerekirse, Toyota'ya da BMW'ye de yanlış kullanım olduğunu yazalım.

SAygılar,

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hasanmerto -- 23 Ekim 2012; 11:15:10 >

• Hala daha arkadan çeker diye sayıklayıp duranlar var, anlam veremiyorum...

Yukarıda 19can84 yine madara etmiş bunları, hala daha çekiş diye diretiyorlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi The Division Bell -- 23 Ekim 2012; 11:23:25 >

W220 S500L V8 Automat. (Satıldı)
  • Arkadan itiş diye bir şey yoktur kısmına katılıyorum oradaki çekiş kelimesi bir terimdir çekmek-itmek anlamında kullanılmaz. Yoksa 4 çeker araçlara ne diyeceksiniz? Önden çekip arkadan iten araçlar mı?

Benim tercihim motor gücü yüksek araçlarda(minimum 150hp) arkadan itiş ya da 4 çekerden yana olur. Küçük motorlarda arkadan çekişin bir espirisi yok. Boşu boşuna ekstra güç kaybı ve yakıt tüketiminden başka bir işe yaramaz. Birde arkadan çekişli araçlarda esp gibi sistemlere çok daha fazla iş düşüyor.

quote:

quote:

Çok değerli yorumlarınızı okumakla beraber, burada yanılıyorsunuz.

Kuş serisinin kaynağı Fiat 131 dir, 1974-1984 yılları arasında üretilmiştir. Fiat Regata ise 1983 yılında Fiat 131 'in yerini almıştır.

Kuş serisine gelecek olursak, Tofaş zannedersem 1988 yılında Regata üretimi İtalya'da sonlandırıldıktan sonra, oradaki montaj hattını vs. sökerek TÜrkiye'ye getirdi ve Regata'nın gövdesini Murat 131 şasesine uyarladı, böylece bir makyaj olmuş oldu.

Ama gerek içi gerek yürürü , gerek şanzımanı aynı kaldı , yani kuş serisi Regata görünüşlü fiat 131'dir, yani Fiat Regata temelli değildir.

• quote:

Orijinalden alıntı: The Division Bell

Hala daha arkadan çeker diye sayıklayıp duranlar var, anlam veremiyorum...

Yukarıda 19can84 yine madara etmiş bunları, hala daha çekiş diye diretiyorlar.

Arkadan itiş diye bir şey yoktur. Çekme kelimesi bir terimdir, aracın çekilip itilmesi ile bir alakası yoktur.

4x4 araçlara ne diyorsunuz örneğin? Arkadan iterken önden çeken araçlar mı diyorsunuz? Ya da Önden çekişli araçlar geri vitese takınca önden itişli mi oluyorlar?

İngilizcesine bakın örneğin four wheel drive, rear wheel drive, front wheel drive. Buraki "wheel drive" ın türkçesi çekiştir işte.

Yine Türk Dil Kurumu sözlüğüne baktığınızda çekiş kelimesi anlamlarından bir tanesi "bir motorun çekme gücü" ve örnek cümlesi benim "arabanın çekişi çok iyi" iken itiş kelimesi için böyle bir anlam bulunmamakta.

Araba rampada çekmiyor.
    LPG taktırınca arabanın çekişi düşüyor

gibi cümlelerde çekiş yerine itiş kullanıyormusunuz?

Şimdi kim madara olmuş bir daha düşün istersen.

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.