Şimdi Ara

Otomatik araç ışıkta beklerken N’ye alınır mı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
44
Cevap
0
Favori
2.391
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Yarı otomatik çift kavrama şanzımanlı araçlar seyir halinde duraklamalarda N’ye alınır mı arkadaşlar. Şanzıman sağlığı açısından hangisi daha doğrudur?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• 1994den beri tam otomatiğinden easytroniğine ve cvt'den çift kavramasına kadar her türlüsünü kullanıyorum. şu anki araçlarımda cvt ve dsg türevi şanzıman var. çok uzun süreli duraklama değilse (1dk+) hiç şanzımanla oynamam. zaten araçlarda autohold var, sizin frene basmanız da gerekmiyor artık. adı üstünde otomatik, ben her duraklamada şanzımanı boşa alacaksam neden otomatik aldım? onun yanında debriyaja da basardım manuel alırdım...

• 1994den beri tam otomatiğinden easytroniğine ve cvt'den çift kavramasına kadar her türlüsünü kullanıyorum. şu anki araçlarımda cvt ve dsg türevi şanzıman var. çok uzun süreli duraklama değilse (1dk+) hiç şanzımanla oynamam. zaten araçlarda autohold var, sizin frene basmanız da gerekmiyor artık. adı üstünde otomatik, ben her duraklamada şanzımanı boşa alacaksam neden otomatik aldım? onun yanında debriyaja da basardım manuel alırdım...

• Arıza için değil ama baskı balatanın daha uzun ömürlü olması için gerekli bir durum. Sonuçta otomatik vites 2023 yılında bile sorunları aşılamamış hala çok aptalca bir teknolojiye sahip marka fark etmeksizin. 2023 Mercedes'de bile hala D-R arasında tak tuk vurur geçişler saniyeyi bulur.

Copyright © 2011/2012/2013/2014/2015/2016/2017/2018/2019/2020/2021/2022/2023 Burada yazdıklarımın tamamı hayal ürünüdür ve gerçek değildir, zotacing sorumlu tutulamaz...Yazdıklarıma inanmayın ve üzerinize almayın/alınmayın.
  • Yarı otomatikler için tabii ki de boşa almaya gerek yok. Siz frene basınca kavramayı ayırmazsa stop eder zaten.

Yarı otomatikler için gereksiz tork konvertörlü tam otomatikler için de kısa beklemeler için gereksiz.

2016 Renault Megane 1.2 130 Bg 2022-... (Km 67.000-...)
  • YouGotThatRight kullanıcısına yanıt

Katiliyorum hocam genelde dsg kullanicilarindan duyuyoruz yok hemen 2cye atiyor sikisik trafikte elle 1e aliyorum yok yokus cikarken elle 1e aliyorum isikta boşa aliyorum

Manuel alirim daha iyi şaka gibi :)

Cvt masallahi var cok şükür

Ama cvt bile olsa bizim kullanıcıların sunu cok iyi bilmesi lazim otomatik vitesli araclari park ederken :

Once arac n konumuna alinir

Sonra el freni cekilir

Ayak frenden çekilir yük el frenine biner

Sonra da yine frene basarak p konumuna alinir

Ama bundan önce 1.6 dizel astra j kullanıyordum o mesela vites D'de beklerken araç ileri gitmek istiyor ama ayak frende olduğu için gidemiyor bu da kabin içinde hissedilir titreme yapıyordu.

Astra'da vitesi kendim N'ye alıyordum titremeyi kesmek için.

• Ben n ye almıyorum. Araç çok eğimde duruyorsa bazen hafif titreşim yapıyor. Onun dışında sıfır titreşim. İlk durunca devir 1000 devir civarında oluyor 1-2 sn sonra hemen 700 bandına düşüyor titreme kesiliyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hardcrss -- 30 Temmuz 2023; 17:28:17 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • 15 yıl öncesinden beri birebir aynı soru forumda epey sorulmuştu. Birçok konusu var. Birçoğunu inceledim. Benim anladığım kadarıyla şanzıman tipine ve teknolojisine göre değişmekle birlikte uzun süreli (40 sn-1 dk üzeri) beklemelerde alınması gerekli deniliyor.

Not: Robotize (yarı otomatik) şanzımanlı aracım var.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
    Hocam şöyle birşey var yalnız, örneğin PSA gurubundaki Auto5r ve 6r şanzımanlar ile sonradan çıkan ETG5/6 yarı otomatik şanzımanlarda yazılımsal olarak frene basınca kavramayı ayırma süresi/gecikmesi tamamen farklılık gösteriyor. Örneğin bende ETG5 kavramalı bir araç var. Dediğiniz gibi uzun olmayan beklemelerde, ışıklarda frene tam basınca kavramayı ayırdığını zannediyorsun ama ayağını fren pedalından azıcık kaldırırsan bile hemen araç hareket etmek için aksiyon alıp aracı ilerletmeye kalkıyor, yani kavramayı ayırmadığını hissediyorsun. Öte yandan, uzun süreli (1 dk+) beklemelerde vitesi N konumuna almayıp ısrarla A konumunda bırakırsanız bir süre sonra (1 dk sonra örneğin) kavramayı ayırıyor ve siz ayağınızı fren pedalından çekince araç hareket etmiyor bu sefer, ta ki siz gaz pedalına dokunana kadar. Özetle, şanzıman kodu, çıktığı yıl ve yazılıma göre tamamen değişiyor yarı otomatiklerde de.

Yıllar önce şurada da yazışmışız hocam:
    https://forum.donanimhaber.com/mesaj/yonlen/136418758

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi programmer_onur -- 30 Temmuz 2023; 21:34:20 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• programmer_onur kullanıcısına yanıt

Hocam Megane'daki EDC'de de durduğum yerde freni bırakır bırakmaz araba kalkıyor. Hatta öyle ki start stop devredeyse daha marş sesiyle birlikte yürüyor araba. Kısaca kavramayı her an hazırda bekletiyor ama ayırıyor bu belli. Hatta freni çok hafif böyle ayağımın ucuyla basarsam arabanın gitme isteğini hissedebiliyorum. Bu sırada fren lambaları yanıyor ama. Biraz daha fazla basarsam ayırıyor.

Muhtemelen dur-kalk trafikte olunduğu varsayımı ile kavramayı hazırda bekletiyor.

Tabii PSA grup araçlarını kullanmadım.

2016 Renault Megane 1.2 130 Bg 2022-... (Km 67.000-...)
  • frene iyi basıyorum sadece.

Boşa alacaksam, hareket ederken vitese takacaksam gider manuel alırım.

• Arkadaşımda 1-2 kasa eski Corsa vardı, klasik otomatik idi sanıyorum. Işıkta durduğumuzda vites D'de bile olsa belirli bir sürenin üzerinde bekleyince 3-5sn idi sanırım, hissedilir şekilde boşa alıyordu. Öyle ufak tefek ayarlamalar yapıyorlar.

Sanıyorum yarı otomatikler, çift kavramalar falan da benzer işleri yapıyor.

Hatta "süzülme" modu var bazı yeni araçlarda, o süzülmeyi de boşa atarak yapıyor gibi bir mantıkla yapıyor.

Ha bu arada klasik otomatikler için de D'de beklenmesi lazım, N'de durursa yağlama yapmaz, soğutmayı da kendisi D'de yağda dönerek sağlıyor diyorlardı. Ne kadar doğru bilemiyorum.

Eskiden otomatik şanzımanların %99'u tork konvertörlüyken şöyle yapılır, böyle kullanılır diye tavsiyeler mümkündü. Artık değil. Yarı-otomatikler çoğu zaman 30 saniyeden daha uzun sürelerde N'ye almayı tavsiye eder. Ama her zaman doğru değil. Başka bir modelde hill-hold çalışmaz, diğerinde devreye girer tuhaf kalkar. Başkasında klima açıksa kafası karışır... Bu yüzden doğru düzgün kullanmak istiyorsanız kullanma kılavuzunu alıp kelime kelime okumanız lazım. Fazladan bir tek kelime yazmıyorlar.

Bazı markalarda ayrı bir ek kitapçıktır, dikkatli olun. Ana kılavuzda genel geçer bir bilgi verilir yeterli değildir, sadece otomatik modellere diğer eki verirler.

• gercek yarı otomatik tek kavrama vitesim var. fiat bravo 6 ileri. robotize. sadece aracı çalıştırdıktan sonra direksiyon f1 den bi tane arttırıyorum. ne inerken ne dururken vites değiştirmiyorum. inerken bile kontagı kapatıyorum 1. vitesten kendisi N ye alıyor. geri ilk çalıştırmamda da n de çalışıyor tekrar 1 e + ile alıyorum bitti.

yok ışıklarda durunca N ye al (hillholllder yani yokuş kalkış birakiyor böyle yapınca zaten alınmaz) ne de inerken n ye al p ye tak gibi (p zaten yok arabada) abidik gubidik şeyler yapmıyorum. baskı balata değişimi 150 000 km oldu daha gelmedi. yağlarını 6 yılda bir değiştiriyorum bitti. vuruntulu çalışıyor evet dsg gibi pürüzsüz değil ama bir trafikte de bana müdahale yok şu yok bu yaptırmıyor. kafa da rahat.

diger arabaları kullandım. mesela civic city kullandım. vites ne zaman atacak diye psikolojik olarak bekledim ama atmıyor gidiyor. sonsuz ne güzel. ama kafa ütülüyordu. yalıtım malıtım yoktu. benim dizel arabadan fazla ses çıkartıyordu.

dsg desen süper... 1 den 2 ye atma muhabbetinde gaza biraz köklerseniz zaten araba kendini devir istiyor diye yükseltmeden biraz daha devirli attırıyor ya da spor modda kullanılacak :D onun dışında ne zaman patlar ne zaman Dik sivrinin girişi modunu açar bilmemenin korkusuyla sürüş muhteşemdir.

bmw 8 ileri zf kullandım. 8 ileri 3008 yeni kasa kullandım. babamda 6 ileri eski nesil 2006 zafira var. onu da kullandım. dsg gibisi yok ayrı mesele ama işte korkunun ecele faydası yok. güçlendirilmiş tüp alıp çok yokuşlarda p n elfreni p kombinasyonunu yapmak dışında bir seçenek kalmıyor.

Sistem 1-) R7 7800x3d -Cooled By Arctic liquid 420 Argb /Cooler Master HAF 700 / 32gb xpg 6400 argb / Asus ROG X670E-E / g32qc 28ue590d 27" Pilipis / 980 pro 1tb, 2tb xraydisx, 8tb seagate hdd / / 1000w MPG A1000G PCIE5 / HG8245X6-10 500mbps + Titan / Logitech G915 G502x+ G700 G513 G602 G603 G930 mxkeys mx master 3s f710 / Asrock Phantom 6900xt 16gb oc / Logitech Z5400 Digital / Gigabyte ODIN GT 800Watt Göstergesi / 7600x, asus b650 prime,32gb 5600, 512 wdblack,750w corsair,asrock 6800, predator3 Laptop-) Monster Tulpar T7 19.3.1 i7 9750h, 144hz 17,3", 32gb ddr4 2666, 1 tb 970 evo+ m2 + 2tb hdd, 1660 Ti HackOs, Win11pro
    Fiat Bravo 1.6 Sport style Tecno Fold V 512gb , Razer Barracuda Pro

• Çok uzun süre beklenmiyorsa kesinlikle şanzımanla sürekli oynanmamalı D modunda beklenmeli

Otomobilin Mesut Abisiyoutube
    Vitesi boşa almak zararlı mıdır?
    https://www.youtube.com/watch?v=bRF-iPxjVn8&feature=youtu.be

• VAG grubunda vitesi N'ye almak Auto Hold'u devre dışı bırakır araç geri kaydırır sakın ha! Yokuş yoksa aracı park ederken de N'ye almaya gerek yok.

Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.