Şimdi Ara

otomatik arabayı el freni çekili vaziyette kullanınca

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
10
Cevap
0
Favori
21.915
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşımında 2000 polo classic var otomatik vites.Normalde el frenini çekmeden vitesi p ye getirip park ediyolarmış.Bi akrabaları kullanmış aracı ve el frenini çekip parketmiş.Daha sonrada ablası normalde el freninin kullanmadıkları için hiç ona dikkat etmeden bi 10 km kadar arabayı öyle kullanmış.Şimdi arabanın fren pedalı yumuşamış,artık ortalarda fren tutuyormuş ve fren mesafesi oldukça uzamış.Ayrıca arka jant kapaklarının arasından yag sızıyo.bu sızıntı hala devam ediyo sanırım çünkü olay olalı 2 gün olmuş ve ben gördüğümde tekerleğe akan yağ yeni akmış gibiydi.hala ıslaktı ve toz tutmamıştı.
    sizce bu aracta ne gibi hasarlar meydana gelmiştir?ne kadara malolur?ve yaptırana kadar bikaç gün bu şekilde kullanmak tehlikeli midir?yolda giderken aniden fren boşalması falan yaşar mı?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ruge -- 11 Temmuz 2007; 10:21:03 >



  • Yapay Zekanın Yanıtı

    Otomatik Arabalarda El Frenini Çekili Tutmanın Riskleri ve Sonuçları

    Otomatik vitesli arabalarda, el frenini çekili vaziyette kullanmak ciddi sorunlara yol açabilir. İşte el frenini çekili tutarak sürüş yapmanın potansiyel riskleri ve sonuçları:

    • Fren Sisteminin Aşınması: El frenini çekili tutarak sürüş yapmak, arka fren balatalarına ve disklerine aşırı baskı uygulayarak zamanla aşınmalarına neden olabilir. Bu, fren mesafesinin uzamasına ve fren performansının azalmasına yol açabilir.

    • Yüksek Yakıt Tüketimi: El frenini çekili tutmak, sürtünmeyi artırarak motorun daha fazla çalışmasına neden olur. Bu da yakıt tüketiminin artmasına yol açabilir.

    • Motor Hasarı: Bazı durumlarda, özellikle yokuş yukarı sürüşlerde el frenini çekili tutmak motorun aşırı ısınmasına ve hasar görmesine neden olabilir.

    • Şanzıman Sorunları: Otomatik arabalarda el frenini çekili tutarak sürüş yapmak, şanzımana baskı uygulayabilir ve zamanla sorunlara yol açabilir.

    Önemli Hatırlatmalar:

    • Otomatik vitesli arabanı sürerken el frenini daima indir.
    • El frenini indirmeyi unuttuğunu fark edersen, aracını güvenli bir şekilde durdur ve el frenini indirmeden önce birkaç dakika bekle.
    • Aracını yol kenarına park ederken el frenini çekmeyi unutma.

    El frenini çekili tutarak sürüş yapmak, aracına zarar verme ve güvenliğini tehlikeye atma riski taşır. Bu nedenle, her zaman otomatik vitesli arabanı el frenini indirili bir şekilde sürmeyi unutma.

    Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • kusura bakmayında el freni kontrol etmeden yola çıkan kişinin bir daha trafiğe çıkmamasını tavsiye ederim.balata kokusunudamı almamış kullanan kişi.büyük bi ihtimalle balataların ve fren hidrolik yağının anasını ağlatmışa benziyor.bence araç sağlamken dikkatsiz olan sürücüler arıza yaptığı zaman hiçmi hiç yola çıkmamalı.çok tehlikeli olabilir kendisi ve diğer yoldaki seyir halinde olanlar için.bence araç otomatikte olsa el freni mutlaka kontrol edilmeli P vitesine güvenip yanlız bu şekilde park edilmesi benim içime sinen bir park ediş tarzı değil ,çünkü bütün yük şanzımanda oluyor diye biliyorum.tabi dişlilerde bu durumdan payını fazlası ile nasibini almış oluyor.
  • Dikkat! Dikkat! Dikkat!

    O TEKERLEKLERE AKAN FREN HİDROLİĞİDİR! FRENLER BOŞALMAK ÜZEREDİR!


    Anlattıklarından anladığım kadarıyla arka balatalardaki aşırı ısımma ve zorlanma fren hidroliği sızıntısına neden olmuş. Fren pedalının aşağılarda tutması ve fren mesafesinin uzaması hidrolik basıncının düşmesinin bir belirtisi olabilir.

    Yapılacak şey:
    - En güvenilir ama pahalı olan iş, bir çekici çağırıp arabayı servise veya sanayiye çektirip sorunu gidermek. Bu durumdaki aracın kendi başına hareket etmesi çok tehlikelidir.
    - Ya da (aracı yerinden oynatmadan, mahalli vasıtayla gidilerek) en yakın benzinciden bir şişe fren hidroliği satın alınır. Aracın eksilen hidrolik seviyesi tamamlanır.
    Basılan fren pedalının arka hizasında, motor kaputunun içinde fren merkez pompası vardır: Tambur biçiminde. İşte bu pompaya bağlanan ince metal borular ve plastik bir hazne vardır. Bu plastik haznenin içinde sıvı olması gerekir. Haznenin kapağında veya sağında solunda "brake fluid" gibi bir yazı olması lazım. Bu hazneye satın aldığınız fren hidroliğini ekleyin, max. çizgisine kadar doldurun. Yalnız dikkat! fren hidroliği araç boyasına zarar verir, kaportaya damlatmayın! Artan fren hidroliğini araç içinde, yanınızda bulundurun. (Artmadıysa yedek bir şişe daha alın)
    Otomatik vites aracınızın vitesini L'ye veya 1'e alarak, 4'lü ikaz ışıklarınızı yakarak ve 20km sürati aşmadan en yakın tamirciye kadar gidiyorsunuz. her kullanmak gerektiğinde fren pedalına dikkat kesiliyorsunuz. Süngere basıyormuş gibi bir his, yumuşama, aşağıda kavrama ve fren mesafesinde uzama tespit eder etmez aracı durdurup, yedek şişedeki fren hidroliğini ekleyerek, hidrolik seviyesini yeniden max çizgisine kadar getiriyorsunuz. Bu şekilde en yakın tamirciye kadar gidebilirsiniz.
    Dikkat! En yakın tamirciye kadar diyorum, en iyi tamirciye veya en yetkili servise kadar demiyorum. En yakın tamircide sızıntı kesilsin, siz ona güvenmiyorsanız aracınızı yetkili servise sonra kontrol ettirirsiniz.
    Riskini üstleniyorsanız bu 2. yöntemi tercih edin, yoksa aracınızı çektirin. Aracı bu şekilde kullanmak çok tehlikelidir. çünkü frenlerin ne zaman boşalacağını kimse bilemez. O nedenle sakın ola 20km'yi geçmeyin ki frenler boşalıverirse el freniyle (mekaniktir) aracı durdurma şansınız olabilsin. Unutmayın el freni sisteminiz de hatalı kullanım nedeniyle çok sağlam olmayabilir.
    El freni de tutmazsa ve durmanız gerekiyorsa (vitesteyken) kontak kapatmak zorunda kalabilirsiniz. Ama bu zorunlu kontak kapatma otomatik şanzımana mutlaka zarar verecektir.
    O nedenle çok dikkatli olmak, çok yavaş gitmek ve frenlerde en ufak bir gariplik hissettiğinizde fren hidroliği takviyesi yapmak zorundasınız. Frenler tamamen boşalır ve aracı el freniyle durdurmak zorunda kalırsanız, artık aracı bir daha yerinden oynatmayın ve çekici çağırın. O halde araç hiçbir yere gidemez.




  • Fren Hidroliği akmış sakın kullanmayın arabayı çekiciyle servise çektirin
  • kuzenin otomatik astra cd sinde el freni çekili vaziyette gidilebiliniyor kendi kendini boşalttıyor ve hiç fark olmuyor normal vaziyettede gayet iyi tutuyor..

    bazı arabalarda bu şekilde olabiliyor daha önce tartıştık bu konuyu forumda..
  • Şuursuzluk başkada bişey degil. Ne size ne de başkalarına zarar gelmesin aracı hareket ettirmeyin.
  • hadi her şey bir yana benim garibime giden olay el frenini kullanmama olayı. Madem gereksiz üretici akıl edemiyor mu koymuş onu oraya (ki gereksiz olsa direk iptal ederler çalıp çırpacak yer arıyorlar zaten )

    yukardaki talimatlar dahilnde en yakın servis yolu size gözükmüş demektir
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • aracı kesinlikle hareket ettirmeyin. bi de insan nasıl anlamaz araç hızlanamaz ki dikkatsizliğin böylesi
  • akan yağ hidrolik yağı ve muhtemelen balataların anası ağlamıştır fren merkezide zarar görmüş olabilir geçmiş olsun
  • benim fobim bu el freni çekik gitmek. O yüzden her arabaya bindiğimde 2-3 defa kontrol ederim el frenini. Bi kere 5 m kadar el freni çekik gitmiştim, ve sonra farketmiştim, kokudan
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.