Şimdi Ara

Otomasyon Cihazı | Elektrik İşleri

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
327
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba, Bilgisayar Teknikeriyim ve kodlama ve tasarımını yaparak bir otomasyon cihazı geliştireceğim lakin en önemli kısım olan elektrik ile ilgili hiç bir bilgim yok. Sizlerden yardım bekliyorum. Projemde 5 step motor kullanmayı düşünüyorum ve her motor 1.7A ile çalışıyor. Sizden yardımım elektirik olayını nasıl yapmalıyım. Sonuçta en son bir cihaz ortaya çıkacak ve en stabil sistem gerekli.

1. Sorum : Volt - Amper - Watt ilişkisi nedir?

2. Sorum : Her motor 1.7A güç harcıyor ise bu sisteme şebekeden nasıl bir yöntemle güç vermeliyim ki her motora ayrı ayrı 1.7A güç gidecek duruma gelebilir? (regülatörle mi röle ile mi ayarlanabilir?)

3. Şebekeden(Prizden) gelen elektriği nasıl bir regülatör kullanmalıyım ki motorlara uyumlu olmalı?

4. Sorum : Regülatörün desteklediği akım 3A olsa sorun olur mu? (Yine 1. Soruyla alakalı)

5. Sorum : 1.7A ile çalışan motorlar kaç volt ile çalışır? (Motorların üzerinde yazmıyor)

Cevaplayacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.
    İnşAllah benim gibi elektirikten anlamayan arkadailarada yardımcı olması dileğiyle.

• volt x amper = watt

step motorları sürücü ile kullanmanız gerekecek.. onun için kullanacağınız sürücülerin çalışma değerleri sizin için daha önemli.. sürücülerin çalışma değerlerini bilince besleme kaynağınında gereksimleri ortaya çıkacaktır...

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bu yüzden bilişimde 10. sınıf elektrik-elektronik dersleriyle başlar. eğer profesyonel olarak uğraşacak isen, bir elektrik teknikeriyle işbirliği yapmanı tavsiye ederim.

1. soruna gelirsek, dc devrelerde P(güç-watt)_U(gerilim-volt)*I(akım-amper) ac devrelerde ise, P=U*I*güç katsayısıdır.

diğer sorularına gelirsek, hangi tip motorları kullanacağını söyleyemediğin için, sağlıklı bir bilgi vermek zor. o yüzden ilk tavsiyeme uymanı öneririm.
  • dergul D kullanıcısına yanıt
    Step motor kullanacağımı belirtmiştim. Aslında bende biraz daha ayrıntılı araştırınca bazı şeyleri çözmeye başladım gibi.

Anladıklarımı biraz izah etmek isterim. Sizde eğer doğru öğrenmişsem onaylar ya da yanlış ise düzeltirsiniz.

Adımlar sırayla gitmektedir. Özellikle 4. Adım için yardım istiyorum.

1. Adım - Anahtar (250v - 10A)

2. Adım - Acil Durum Stop Anahtarı ( 10A )

3. Adım - Power Suppy ( 12V 10A )

4. Adım - Regülatör ( 9A max giriş akım - 6A max çıkış) ?

5. Adım - Step Motor ( 1.7A max )

--

-> 1. Adımda, 220v Anahtara geliyor. Araştırmalarım sonucunda Şebeke akımı 10A olduğunu öğrendim. Zaten Anahtar ve kablo 250v - 10A destekliyorlar.

-> 2. Adımda, 220v Acil Durum Anahtarına geçiyor.

-> 3. Adımda, 220v Power Suppy ile indirgenerek 12v'a çevriliyor.

-> 4. Adımda, 12v 10A akım Regülatör ile 1.5A'e düşürülüyor. Sorun burda başlıyor. Aslında kafamın karıştığı yer burası. Regülatör 9A max güç destekliyor yazıyor.

--~ 4.Adım 1. Soru -> 10A güç girse ne olacak? Birde Regülatörde 14A sınır akımı var yazıyor yani kısa devre önleme.

--~ 4. Adım 2. Soru -> Yani 10A girse bile birşey olmaz mı demek?

--~ 4. Adım 3. Soru -> Sadece regülatörü soğutmayı arttırmalımıyım?

-> 5. Adımda, Step motora 1.5A güç gidiyor.

Tüm adımlar doğru mu ve sorularımı yanıtlarsanız çok memnun kalırım. Şimdiden Teşekkürler,

• Bipolar ve unipolar olmak üzere step motorlar var ve bu motorlar kendilerine has entegrelerle sürülebilmekteler. Bu entegrelerin bir cock girişi oluyor ve her clock darbesi ile motor bir adım atıyor. Siz bu clock sayılarını ayarlıyorsunuz ve motorunuz ayarladığınız şekilde dönüyor.

Motorlarınızın çalışma gerilimini yani voltunu bilmelisiniz. Sizin güç kaynağınızın gerilimi bu motor gerilimine yani voltuna uyumlu olmalı. Bu uyum sağlandıktan sonra güç kaynağınızın amper değeri ne kadar yüksek olursa olsun sorun olmaz, motor sadece istediği kadar akım çekecektir. Hemen yanımda; 24Volt 1.1Amper 1300mNm(1.3Nm tork) bir step durmakta.

Siz en iyisi projenizin ne olduğunu bahsedin, direk meseleyi çözelim:
  • Senin anlamadığın herhalde akım olayı.Sen akıma takılma şöyle düşün.12 volt 10 amper power sup. var sen buna step motorunu bağladın step motorda ne yazıyor 1,7 amper yani motor ihtiyacı kadar çeker.İstersen 12 volt 100 amper aküye bağla ne ihtiyacı varsa onu çeker.(1,7A).Power sup tarafında ise ben diyor 9 ampere kadar dayanırım sonra cızzz.Yani 9/1,7=yaklaşık 5 adet motoru aynı anda çalıştırırım diyor.Anlamışsındır inşaAllah.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • symbolcu S kullanıcısına yanıt
    EyvAllah çok iyi anladım.

Lakin aklımda birkaç soru daha var. Onlarıda sormak istiyorum. Tek tek cevaplarsanız çok memnun olurum.

Şimdi bu step motorların (nema 17hs4401) anma akımı 3.5 voltmuş.

1. Soru : Anma akımı denen şeyde araştırmalarım sonucunda motorun kaldırabildiği en yüksek güçmüş. Doğru mudur?

2. Soru : Full performansda 3.5 volt mu çekecek?

3. Soru : Güç kaynağı ile motor arasına 3.5v a ayarlı regülatör takmam gerekli mi yoksa 12v luk güç kaynağından direk gelse sorun olur mu?

4. Soru : İlginç olan Step motor, elektriği motor sürücüsünden alacak ve motor sürücüsü En düşük 7v destekliyor. Burda kafam iyice karıştı :/

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • 1- Doğru anma akımı normal çalıştığı akımdır.Fakat birimi volt değil amperdir.
    2-O yüke bağlı siz onu 3,5 amper çekecek şekilde yükleyeceksiniz.Çok yüklersen fazla amper çeker yanar.
    3-4-Step motorlardan fazla anlamam.Yanlış bilgi vermeyelim.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kardeş sen konuları iyice bi araştır.. çok şey eksik sende... motor sürücülerine üreticinin verdiği bilgilere bakıp gerekli çalışma voltajını vereceksin yani en az 7 v diyorsa 7 v ile besleyeceksin ayrıca o sürücü modülünün senin kontrol kartın veya cihazın ile uyumlumu onuda bilmelisin...

• www.find-elektrik.com.tr

Adresinden her türlü elektrik otomasyon ve endüstriyel ürünleri bulabilirsiniz.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.