Şimdi Ara

Otobüsün içindeki sinek nasıl hareket ediyor?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
28
Cevap
0
Favori
1.750
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Otobüsün içinde uçan bir sinek arkadan ön tarafa doğru nasıl uçabiliyor?
    Araç 90 ile gidiyorsa sinek 90+kendi hızına nasıl ulaşıyor?

• Çok küçük olduğu için sanırım. Bide otobüsten hızlı olabilir. Küçük olduğu için farketmio olabiliriz. Biraz kafamda canlandırınca otobüsten hızlı olduğu kanısına vardım. Belki yanlıştır ama emin değilim.
    Ryzen 7 1800X| MSI B350 PC-Mate |8x2GB Cruial Ballistix 3000| Sapphire Pulse RX580 8GB| Silverstone 750W Modüler PSU| Dark N10 Kasa| Custom CPU CPU Sıvı Soğutma| Samsung T260 26
  • Otobüsü geçtim uçağın içindeki bir sineği düşünecek olursak ne olur?
    Otobüs deneyimim oldu ama uçakta rastlamadım!

Absoult, aynı anda mesaj atmışız görmedim.
    Açıklama için saol...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi metalok -- 23 Nisan 2008; 23:53:02 >
  • Otobüs giderken camdan yere göre duran bir sineği atarsanız olduğu gibi arka cama yapışır. Ama otobüs durunca içine giren sinek otobüsle beraber yere göre hızlanacağından normal hızıyla hareket edebilir. Tabii otobüs hızlandığı sırada sinek havadaysa yine arkaya doğru çekilecek demektir.
  • anii topici hortlatmıs bunlar dedım ama daha yenı acılmıs bu topıc. bu konuyu daha once yazısmıstık burada.

dünya bana doğru eğildiğinde...
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • _____________________________
    Bir dünyanın olmadığı bir yer olsa
    Ve orası bir yer olmasa ve ben
    Orada olsam, orada değil deseler.

dünya bana doğru eğildiğinde...
  • quote:

Orjinalden alıntı: metalok

Otobüsün içindeki hava alınırsa?

hava vakumlanırsa otobüsün içinde ki basınç artar, otobüsün dışında da basınç fazla olduğundan içeri doğru bir akım oluşur, o akımda sinek kaybolabilir

gidiş yolum yanlış olabilir ama şöyle düşündüm;
    mesela otobüs hızla giderken sigara dumanı cam açıksa arabanın arka taraflarına gelmez.
    ama eğer araba dursa sigara dumanı cama doğru yönelmez.
    hızla basınç ters orantılı diye biliyorum, araba giderken arabanın hemen dışında hız olduğundan orta basınç azdır arabanın içinde fazladır, basınç farkı olduğu için de az olan yerden çok olan yere doğru yönelir, işte dediğim bu basınç farkından dolayı oluşan akımdan dolayı sinek otobüsün içinde yok olabilir

bi de havayı alırsan sinek zaten ölür

• siz otobusün içinde zıplayınca geriye doğru mu gidiyosunuz ??

sinek için de aynı mantık geçerli. otobüs 80le gidiyorsa yerdeki bi gözlemci için sineğin hızı 80, otobusun içindeki gözlemci için sineğin hızı 0 dır.
    diyelim sinek otobusun içinde otobusle aynı yönde 2yle hareket etsin, yerdeki gözlemci için sineğin hızı 82 otobusteki için 2dir.
  • Hava olayına ek olarak. Eger sinek önce bir yere konmuşsa sonrada havalanmışsa zaten kondugu esnada sinegin araba ile bir ivme kazanmış olacaktır. Ama sinek havadayken araba 1sn 90 km hızlansa yani ivme 90 km olsa, ozaman sinek degil sen bile yapışırsın arkacama

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cem -- 24 Nisan 2008; 4:40:44 >
    Bizi sevenleri üzmeyelim baba... ||
    Metin OKTAY
  • quote:

Orjinalden alıntı: Cem

Hava olayına ek olarak. Eger sinek önce bir yere konmuşsa sonrada havalanmışsa zaten kondugu esnada sinegin araba ile bir ivme kazanmış olacaktır. Ama sinek havadayken araba 1sn 90 km hızlansa yani ivme 90 km olsa, ozaman sinek degil sen bile yapışırsın arkacama

budur
  • Arabanın sanrufundan kafanızı çıkarırsanız hava akımı sizi sürtünme ile geri itmeye çalışacaktır.Ama arabanın içindeyken bu sürtünme tepkisine maruz kalmassınız.sadece arabanın kalkısındanki ivme ile alakalı olarak merkez kaç kuvvetinden etkilenirsiniz.
  • Hareket halinde bulunan bir cismin içindeki her atom aracın hızıyla hareket eder...Nasıl yeryüzünde zıpladığınızda aynı yere düşüyorsanız bir otobüstede (sabit hızla gitmek şartıyla) zıplarsanız aynı yere düşersiniz...Nasıl bir sinek sabit hızla dönmekte olan dünyanın içinde rahatlıkla uçabiliyorsa otobüsün içinde de aynı şekilde de uçar...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Shady -- 24 Nisan 2008; 16:24:50 >

Orjinalden alıntı: ABSOLUT

Otobüs içindeki hava dışardan ayrı bir ortamda bulunduğundan otobüsün hızıyla hareket eder.Yani havanın hızı da 90km/saattir,dışarıya göre.
    Sinek için bir ev odasından farksız yani.

+1.5

Otobüsün içindeki hava vakumlansaydı sinek arka cama yapışık kalırdı heralde uçamazdı. Camlar açılırsa içerisi hava ile dolar sinek de dışarı çıkar hızla. Arabanın camından rüzgar girerken sigara dumanının çıkması gibi
  • Bu gözlemciye göre değişen bir olay. Ama düşünün ki, sineğin hızını 3 km kabul ettik. Otobüs çok uzun ve sinek sürekli öne doğru uçuyor. Otobüs İstanbul'dan Kütahya ya geldi diyelim, 350 km yol eder. Saat te 3 km uçarak 7 saatte 350 km yol gelmiş oluyor sinek...

Bu sadece bir düşünce tarzı ama atmosfer i de dünyanın camı olarak düşünürsek, bizde bazen 112000 km nin tersine doğru yürüyoruz saatte 5 km hızla ama onu hissetmiyoruz. Neyse gözlemciye göre değişir diyelim.

Sistem özelliklerim Intel® Skylake Core™ i7-6700HQ 4C/8T; 6MB L3; 8GT/s; 2.6GHz > 3.5GHz; 45W; 14nm
    8GB (1x8GB) DDR3L 1.35V 1600MHz SODIMM 4GB GDDR5 nVIDIA® GeForce® GTX960M 128-Bit DX12
  • seni arka camdan dışarı fırlatan şey sürtünme katsayısıdır. Havada bulunur, ama senin önünün camla kapalı olması bunu engellerken, hızına etki etmez.... Yani otobüsün hızı + sineğin hızıdır dolayısıyla...
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.