Şimdi Ara

Osmanlıca Zor mudur? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
124
Cevap
2
Favori
5.895
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • O devrin sadece sanatçıları , aydınları değil her şeyi muhteşemdi.O devirdeki gibi olmadığımız için bu haldeyiz.O devire dönmek ARAPÇA öğrenmekle olmaz.Ayrıca öze dönmeye çok meraklılarsa Türk tarihi dersi koysunlar.Bunlar Arap hayranı kendilerini Arap sanıyorlar ama ben Arap değilim.Çocuğumu Arap gibi eğitmelerine de izin vermem.

O devirde seni cahil , bilgisiz , görgüsüz adamlar yönetmiyordu.Bir padişah çıkıp İtalya'dan sanatçıları davet edebiliyordu.Şimdikiler tiyatroların başına eski güreş hakemini geçiriyor.Sanatçılara köpek gibi davranıyorlar.Aradaki fark bu.Padişah bir kaç dil öğrenirken şimdikiler Türkçe bile bilmiyor.Çeşitli eğitimler alıp başa geçen adamlara özlem duyanlar 1 kitap dahi okumamış , hiç bir eğitimi olmayan adamlar.Allah kahretsin ki böyle rezil bir döneme geldik ve zerre umudum yok.

Tepkim size değil yanlış anlamayın.Bu alfabe kötü değil ama geçmiş gitmiş bir şey.Adamların derdi de bu değil zaten takip ederseniz devrimler devriliyor kafasındalar.Erbakan yemin ediyorum bunlardan daha iyiydi hiç bir şey kapmamışlar ondan.

• Zorunlu din dersleri bitti de şimdi osmanlıcayı çıkardılar başımıza. ülke benim oğlum isteseniz de istemesenizde öğreneceksiniz diyor.
    Yeni yaşam tarzı sunacağız dediği bu işte. insanları tekrar padişahım çok yaşa seviyesine getirmeye çalışıyor.
    Bir şeyi merak ediyorum, şu zorunlu osmanlıcanın anayasa mahkemesinden dönme ihtimali var mı?
  • Latin alfabesini sadece İngilizler mi kullanıyor?
  • Hocam, İngilizce veya Fransızca öğrenirken, onların alfabesini de öğrenmiyor musun zaten?

İngilizce bilen bir kişi, Latin harflerini de bilir. Osmanlı elitleri Tanzimattan itibaren, memurlar dahil, şakır şakır Fransızca konuşurdu. Askerî okullarda da bu böyledir. Mustafa Kemal Latin harfleriyle de yazardı, Arap harfleriyle de.

İnsanın alfabe hafızası yok ki, birini at, öbürünü koy.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Indigo

quote:

Orijinalden alıntı: Mutsuz Prof

quote:

quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Gülümseyen Tarih

Osmanlıca derken kastettikleri Türkçenin Arap alfabesiyle yazımı. Bugün eğer Latin alfabesi bilmiyor olsaydın, girdiğinde Latin alfabesi okuyabildiğin için bir şekilde yolunu bulabildiğin İngilizce internet sitelerini böyle görüyor olacaktın:http://www.aljazeera.net/portal

Yabancı ülkelere gittiğinde tabelaları ve işaretleri şöyle görüyor olacaktın:
     Osmanlıca Zor mudur?

iyi de ingilizce okuyacağız diye mi değiştirdik alfabeyi.
    bu devrim ruhuna aykırıdır.Atamız ingilizlerle savaşmıştır.İngilizler için bunu yapamaz.

ayrıca örneğin rusların alfabesi de farklı ama onlar ingilizceyi bizden iyi biliyor.
    aynı durum japon çin hint ve iranlılar içinde geçerlidir.

senin mantığınla yarın bir gün amerika batar da çin emperyal devlet olursa çin alfabesini mi kullanacağız.

Açıklaman soruma yanıt değil kusura bakma.

Alfabeyi türk topluluklarının yaptığı kongrede karar alarak değiştirdik.Neredeyse her grup kabul etti.Baküde 1926 yılı olması lazım.
    Tarihçilerin anlattığına göre eski alfabe arapça değil farsça.Biz araplardan çok farslardan etkilendik.Her kurulan türk devletinde farslar iyi yerlere geldi.

iyi de hocam türk toplulukları diye kastettiğin azeriler ve orta asyalı türkler ise onlar kiril alfabesini kullanıyor.bir tek azeriler latin alfabesini kullanıyor onlar da başta arap sonra latin sonra kiril sonra tekrar latine geçtiler.bence bunla pek ilgisi yok orta asya türklerinin kullandığı kirilde ise her harf her ülkede farklı mesela bir H simgesine "he" diyorsa diğeri "ne" diyor.

Ama Atatürk osmanlıcayı kullanıyordu bu yüzden kötü olamaz.Atamız Atatürk için öğreneceğim bu alfabeyi.

O öyle değil.Azerbaycan dediğin devletler sovyet işgaline uğradı.Kiril alfabesi dayatıldı.Latin harflerini kabul etmeyen türk topluluğu çuvaşlar.Tüm ortasya türk devleti 90'lı yıllara kadar sovyet idaresinde kaldı.Sovyet idaresi kültür falan bırakmadı.
    Atatürk ise osmanlı paşası olduğundan eğitimi iyi.Zaten askeri okulların eğitimi bugün bile sivil okullardan iyidir.O devirde bile 1-2 dil öğrenerek okullardan mezun oldular.
    Zaten osmanlıca diye bir dil yok.Türkçenin fars ve arapça kelimelerle karışmış fars alfabesiyle yazılan hali.Dilde sadeleştirme yapıldığında eski kelimeleri bilmiyorsun yoksa farklı birşey değil.

iyi de ben onu demiyorum ki.şuanda bu forumda yazdıklarımızı osmanlı alfabesi ile yazsak kolayca okuyabilir miyiz.hızlı ve sri olarak?

• iyi de padişahlar kötü değilmidir hain değil midir senin dediğin Nutuk la çelişiyor?
    Nutuk u laince yazılmış halinden okudun mu.senin dediğine zıt şeyler yazıyor.

Ama bilgilendirme için teşekkürler faydalandım
  • quote:

Orijinalden alıntı: Gothmog a Maia

Zorunlu din dersleri bitti de şimdi osmanlıcayı çıkardılar başımıza. ülke benim oğlum isteseniz de istemesenizde öğreneceksiniz diyor.
    Yeni yaşam tarzı sunacağız dediği bu işte. insanları tekrar padişahım çok yaşa seviyesine getirmeye çalışıyor.
    Bir şeyi merak ediyorum, şu zorunlu osmanlıcanın anayasa mahkemesinden dönme ihtimali var mı?

bence anayasa mahkemesine fazla bel bağlamamalı
    tivi de demişlerdi 2-3 ay içinde cb boşalacak yerlere adam! atayacakmış oraya.
    yani bugün öyle bir şeyi iptal etseler bile yarın neler yaparlar bilemiyorum.
  • quote:

Latin alfabesini sadece İngilizler mi kullanıyor?

iyi de bunu neden yazdın anlamadım.
    başkası da arap alfabesini sadece araplar mı kullanıyor diyebilir.
    sen ingilizceden dem vurunca ben de ordan yol aldım.
    Latin alfabesini dünyanın %50 si kullanıyor kimi harf etlemiş bir kaç tane kimi bir kaç harfe nokta eklemiş.
    Asıl özü eski yunanlılara dayanır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: T@rhuncu

Hocam, İngilizce veya Fransızca öğrenirken, onların alfabesini de öğrenmiyor musun zaten?

İngilizce bilen bir kişi, Latin harflerini de bilir. Osmanlı elitleri Tanzimattan itibaren, memurlar dahil, şakır şakır Fransızca konuşurdu. Askerî okullarda da bu böyledir. Mustafa Kemal Latin harfleriyle de yazardı, Arap harfleriyle de.

İnsanın alfabe hafızası yok ki, birini at, öbürünü koy.

Aynen katılıyorum size.
    acaba diyorum ki o devirde ilköğretim mahiyetindeki okullardan itibaren arab harfleriyle eğitim verildi de sonradan fransızca vs diller için yeni harfler öğrenince insanın zekası daha mı gelişiyor.senin dediğin gibi bende biliyorum o devirde şakır şakır fransızca konuşulurdu.

Ama şimdi bu çağda bu imkanlarla 5 dk ingilizce konuşacak adam yok

• Senin troll olduğunu düşünüyorum bilerek yapıyorsun bunu.

Onun dışında cevap vereceğim.Benim görüşüm Kemalizm ile uyuşmuyor zaten.Ama şu radikal dinci tayfadan da nefret ediyorum.Padişahlar kötü değildir evet aralarında kötü vardır ama genelleme yapamazsın.Eğitime , sanata ve ADALETE önem verenler ile içki içen , abuk subuk işler yapan padişahları bir tutamazsın.Ve işin komiği şu yeni Osmanlıcı tayfa bunlardan hiç birine uymuyor.Eğitime verdikleri önem 0.Yabancı dil , fizik matematik 0.Varsa yoksa zorunlu din dersi , Kur'an dersi.Onlarla bu iş yürüseydi doğu böyle olmazdı.Sanata ve adalete hiç değinmiyorum zaten değinirsem ya buradan ban yerim ya da gelip kapımdan alırlar.Onların olmak istedikleri , yaratmak istedikleri şey anca Taliban ile örneklendirilebilir.İran ile bile değil düşün.
  • quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Osmanlıca derken kastettikleri Türkçenin Arap alfabesiyle yazımı. Bugün eğer Latin alfabesi bilmiyor olsaydın, girdiğinde Latin alfabesi okuyabildiğin için bir şekilde yolunu bulabildiğin İngilizce internet sitelerini böyle görüyor olacaktın:http://www.aljazeera.net/portal

Yabancı ülkelere gittiğinde tabelaları ve işaretleri şöyle görüyor olacaktın:
     Osmanlıca Zor mudur?

iyi de ingilizce okuyacağız diye mi değiştirdik alfabeyi.
    bu devrim ruhuna aykırıdır.Atamız ingilizlerle savaşmıştır.İngilizler için bunu yapamaz.

ayrıca örneğin rusların alfabesi de farklı ama onlar ingilizceyi bizden iyi biliyor.
    aynı durum japon çin hint ve iranlılar içinde geçerlidir.

senin mantığınla yarın bir gün amerika batar da çin emperyal devlet olursa çin alfabesini mi kullanacağız.

Açıklaman soruma yanıt değil kusura bakma.

Alfabeyi türk topluluklarının yaptığı kongrede karar alarak değiştirdik.Neredeyse her grup kabul etti.Baküde 1926 yılı olması lazım.
    Tarihçilerin anlattığına göre eski alfabe arapça değil farsça.Biz araplardan çok farslardan etkilendik.Her kurulan türk devletinde farslar iyi yerlere geldi.

iyi de hocam türk toplulukları diye kastettiğin azeriler ve orta asyalı türkler ise onlar kiril alfabesini kullanıyor.bir tek azeriler latin alfabesini kullanıyor onlar da başta arap sonra latin sonra kiril sonra tekrar latine geçtiler.bence bunla pek ilgisi yok orta asya türklerinin kullandığı kirilde ise her harf her ülkede farklı mesela bir H simgesine "he" diyorsa diğeri "ne" diyor.

Ama Atatürk osmanlıcayı kullanıyordu bu yüzden kötü olamaz.Atamız Atatürk için öğreneceğim bu alfabeyi.

O öyle değil.Azerbaycan dediğin devletler sovyet işgaline uğradı.Kiril alfabesi dayatıldı.Latin harflerini kabul etmeyen türk topluluğu çuvaşlar.Tüm ortasya türk devleti 90'lı yıllara kadar sovyet idaresinde kaldı.Sovyet idaresi kültür falan bırakmadı.
    Atatürk ise osmanlı paşası olduğundan eğitimi iyi.Zaten askeri okulların eğitimi bugün bile sivil okullardan iyidir.O devirde bile 1-2 dil öğrenerek okullardan mezun oldular.
    Zaten osmanlıca diye bir dil yok.Türkçenin fars ve arapça kelimelerle karışmış fars alfabesiyle yazılan hali.Dilde sadeleştirme yapıldığında eski kelimeleri bilmiyorsun yoksa farklı birşey değil.

iyi de ben onu demiyorum ki.şuanda bu forumda yazdıklarımızı osmanlı alfabesi ile yazsak kolayca okuyabilir miyiz.hızlı ve sri olarak?

Ben uğraşamam onunla.Dünyada yaygın alfabe latin alfabesi.Madem çok alfabe merakınız var göktürkçeye geçelim.Arap alfabesi bizim ses sistemimizi karşılamıyor.

• Zor olsa ne olur, kolay olsa ne olur.

Her şeyden önce tehlikeli ve gereksiz.

Kimse kusura bakmasın, ben de tarihimi seviyorum, tutup koskoca Osmanlıyı ve onun tarihini kaldırıp atacak değiliz, zaten kimse istese de bunu yapamaz ama vatan toprağını satanlar da Osmanlı yönetimiydi. Daha 100. yılına bile girmemiş yeni bir rejimde eski yönetim biçimini özendiren unsurlar geri getirilmemeli. Ortalığı karıştırmanın alemi yok.

Bu eğitimin eski rejimi özendirmekten başka bi faydası yok.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Mister No

Zor olsa ne olur, kolay olsa ne olur.

Kimse kusura bakmasın, ben de tarihimi seviyorum, tutup koskoca Osmanlıyı ve onun tarihini kaldırıp atacak değiliz, zaten kimse istese de bunu yapamaz ama vatan toprağını satanlar da Osmanlı yönetimiydi. Daha 100. yılına bile girmemiş yeni bir rejimde eski yönetim biçimini özendiren unsurlar geri getirilmemeli. Ortalığı karıştırmanın alemi yok.

sana katılıyorum ama beni herkes yanlış anlamış neyse
  • quote:

quote:

senin dediğini anladım.

Aslında şunu sormak istiyorsun

- Bize verilen küçük bi not kağıdındaki latin hafleri ile yazılmış yazıyı bi çırpıda okuyabiliyorken aynısını bir Arap da kendi harfleriyle okuyabilir mi ?

Ama bunu son gündem sorusu ile sorarsan tabi ki herkes yanlış anlar :D :D :D

• quote:

quote:

quote:

senin dediğini anladım.

- Bize verilen küçük bi not kağıdındaki latin hafleri ile yazılmış yazıyı bi çırpıda okuyabiliyorken aynısını bir Arap da kendi harfleriyle okuyabilir mi ?

Aynen onu sordum

Ama işte bu son günlerdeki tartışmalardan sonra aklıma geldi.Yani sıradan bir günde bu başlığı açıp bunu sormak aklımın ucundan geçmezdi.

Teşekkür ederim.

• quote:

Orijinalden alıntı: T@rhuncu

Alfabeler zor veya kolay değildir, çalışırsanız öğrenirsiniz.

Ama Latin alfabesine geçerken millet epey zorlanmış olsa gerek. Zira Hürriyet Gazetesinin 16 Ekim 1964 tarihli nüshası elimizde mevcut. Harf İnkılâbı üzerinden 36 sene geçmiş. Türkiye okuma yazma oranında sondan dördüncü. Sadece Hindistan, Guatemela ve Afganistan'ı geçmişiz.

Başbakan İnönü, devrin fakültelerine bir araştırma ısmarlıyor. Araştırmanın sonucu şu: ''Harflerde ve eğitimde problem yok, Türk çocukları geri zekalı!''

Zaten @Neommy de buraya dikkat çekmiş kendi güççük zekası ile. Ama tersten...

Burada.

Haa, şimdi bir şey fark ettim. Bakınız şu yukarıdaki görüntüde sansürlenmiş bir bölüm var.

Gerçeği şöyle bir şey:

Burada.

Herhâlde Latin Alfabesi ile Türk dilinin uçuşa geçtiğini iddia edenler üzülmesin diye karartmışlardır, anlıyorum onları.

Neyse, burayı geçeyim de; Osmanlıca demek hoş bir tabir değil. Ecnebiler, ''Ottoman Turkish'' derler. Osmanlı Türkçesi yani. Türkçenin tarihsel bir safhası. Osmanlı Türkçesi de bildiğiniz Türkçedir. ''Osmanlıca Türkçe değildir'' diyenlere itibar etmeyiniz. Esas Türkçe olmayan şuan tedavülde olan garabet dildir.

Sanki arap alfabesi varken Osmanlı'da okuma yazma oranı pek yüksekti ya harf devrimine zırlıyorsun.

"Daron Acemoğlunun “Why Nations Fail” ,2012, kitabındaki şu bilgi ; “ 1460 yılında Avrupada başlamış olan Matbaa ancak 1720 yılında Istanbula gelebilmiş ve ondokuzuncu yüzyılda Hollandada %60 olan okuma yazma oranı Osmanlıda %2 seviyesinde kalmışdır. Yani Osmanlının en önemli batma nedeni eğitimsizlikdir. Bugün bile halk kütüphanelerimizdeki toplam kitap sayısının nüfusa oranı 50000/1 dir."

http://unesdoc.unesco.org/images/0000/000028/002898EB.pdf

"Because of a low literacy rate among the public (about 2–3% until the early 19th century and just about 15% at the end of 19th century)..."

http://en.wikipedia.org/wiki/Ottoman_Empire

Osmanlı halkı zaten cahildi, halkını "koyun" ve "kul" olarak gören bir padişahtan ne bekliyorsun ki?

Atatürk olmasa bırak dedenin mezarını, kitap bile okuyamayacaktın.

Arapperest misiniz anlamıyorum ki?

• Türkçe kelime yerine arapça ve farsça kullanarak yeni bir dil varmış gibi insanlari bos tartışmalara çekmek..Akilli bir insan kanmaz ana Türkiye deki insanları bos tartışmalarla hep kendini hakli göstermek... Farsça,arapça ve türkçe zaten 3 ayrı gurubun dilleri.. Bunlari birlestirerek yeni bir dil gibi ifşa etmek,resmen insanlarla alay etmektir. Bunlara kanmayın biraz kafanızı calistirin!!! Hala anlamayanlar var ise ornek vereyim. Türkçeye ingiliuzce ve Çince karıştırıp yeni bir dil icad edinilir mi?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Daha ingilizce öğretilemiyorken Osmanlıca 'yı nasıl öğretecekler?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

quote:

quote:

quote:

senin dediğini anladım.

Aynen onu sordum

Ama işte bu son günlerdeki tartışmalardan sonra aklıma geldi.Yani sıradan bir günde bu başlığı açıp bunu sormak aklımın ucundan geçmezdi.

Teşekkür ederim.

Şu anda yazdığınız yazıyı osmanlıca dediğiniz alfabeyle yazıp okumak normal zekalı bir insan için 3 günde mümkün. Zor olan kısmı dilin sadeleşmesi sonucu zamanında kullanılan kelimelerin belleğimizde olmaması birde arapça ve farsça kelimelerin orjinal şekilde yazılması.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Cumhuriyet kurulduğunda var olan tabloya bakalım: 700 yıllık Osmanlı bilim ve felsefe alanında geriye neredeyse hiçbir şey bırakmamış. Kanuni'nin "Kuran'da zaten her şey yazıyor, bilime ne hacet!" diyerek müspet bilimlerin eğitim kurumlarında okutulmasını yasaklamasıyla imparatorluk asırlar boyunca müspet bilimlerden uzak bir yaşam sürmüş. Elde kalan topraklarda okuma yazma oranı %1 civarında. Eğitimli bir nüfus, sanayileşmenin ihtiyaç duyduğu teknik donanımlı iş gücü için gereken bilimsel kaynaklar İngilizce, Fransızca, Almanca. Zaten Osmanlı da son asrında eğitimli adam ihtiyacını yurtdışına gönderilip, bu dillerde eğitim alan insanlar eliyle karşılamaya çalışmış. Şimdi burada neden Latin alfabesine geçildiğini mi sorguluyoruz? Ne vardı ki Arap alfabesiyle yazılan? Sanırsın milyonlarca sayfa bilimsel miras kalmış. Nüfusun zaten %1'i okuma yazma biliyor. Ne Arap alfabesi biliyorlar ne de Latin alfabesi. Sanki nüfus Arap alfabesiyle okuyup yazıyordu da, Cumhuriyet bunu kaldırıp yerine Latin alfabesini getirdi.

Hızla okuma yazma seferberliği başlatıldı ve orta öğrenimden itibaren yoğun yabancı dil dersleri verildi. 1930'larda, 40'larda orta öğrenim mezunu bir genç, Almanca, Fransızca ya da İngilizce dillerini dünyada yayınlanan bilimsel mecmuaları okuyabilecek, yurtdışına yüksek öğretim için gönderildiğinde uyum sağlayabilecek seviyede biliyordu.

Latin alfabesi, modern dünyanın asgari 2 asır gerisinde kalan toplumun, modern dünyanın seviyesine yaklaşabilmek izleyeceği yolda kullanılan dillerin alfabesiydi. Almanya'da yayınlanan tıp mecmularını okumak, dedlerinin mezar taşlarını okumaktan daha önemli ve lüzumluydu. Zira Anadoluyu kasıp kavuran Sıtma'nın tedavisi dedelerin mezar taşlarında yazmıyordu. Nüfusu, Yunan ordusundan hızlı kıran Verem illetini her yerde bulunan malzemelerden ilaç yaparak en azından ölümleri engellemenin yolu da yazmıyordu. Kolera salgınlarını önlemek için bataklıkların nasıl ıslah edileceği, tarım zararlılarından nasıl kurtulunacağı da...

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.