Şimdi Ara

OSMANLI HAREMİ GERÇEK YAŞANTISI (4. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
89
Cevap
1
Favori
6.694
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: onlyone

quote:

Orijinalden alıntı: Singleman

evet şov tv gibi bir yerden tarihi gerçeklik beklemek saçma olur onlar şeyinin keyfine çevirdiklerini söylediler zaten dizi maksat ceb dolsun rayting olsun, bizim içimizden halkın içinden hala tarihi gerçeklikten falan bahsediliyor, bunlar kitap okumamış sabah sabah seda sayan izleye izleye beyini çürümüş insanlar HAREM DE NİYE VARDI OKUYUN ÖĞRENİN MAGAZİN TVLERİNDEN ,HALKA KIÇINI GÖSTEREN TVLERDEN TARİH ÖĞRENİLMEZ

Tarihçi-yazar Prof. Dr. Sait Öztürk: Devşirilen çocukların yetiştiği yer 'enderun'sa eğer, devşirilen kız çocuklarının yetiştirildiği yer de 'harem'dir. Burada mesleki eğitim verilir; Kur'an öğreniminden, okuma yazm...a eğitimine, edep-adap kaidelerinden görgü kurallarına kadar birçok alanda eğitimler kurumsal eğitmenler tarafından sağlanır. Cariyeler (hizmetkarlar) ücretli çalışandır. Tüm sarayın işlerine bakarlar. Sayıları 300'e kadar çıkar. Tedarik, saray mutfağı, çocukların eğitimi, bakımı, banyoların temizliği ile ilgili ayrı ayrı kurulan dairelerde çalışırlar. Kayıtlara göre Topkapı Sarayı'nda çalışan hizmetçi (cariye) Kanuni döneminde ortalama 30 akçe ücret alırmış. Padişahın bu kadınlarla yatıp kalkması Cumhurbaşkanının Çankaya'da çalışan kadınlarla birlikte olması kadar gülünçtür.

zaten iktisat profesörü tarihçiliğe soyunursa böyle bir yorum beklenir.
    padişahın koynuna alamadığı sadece hizmetçi olan cariyeler başkasıyla evli olanlardır.evli olmayan her cariyeyi padişah istediği gibi götürür.ve de onlarca evli olmayan cariye bulunur, çünkü enderun da yetişip uzağa vali atanan kişiler de bu cariyelerle evlendirilir.
    osmanlı döneminde padişahın birlikte olduğu cariye 21 e kadar çıktığı olmuştur.

hicbir seyden bilgisi olmayan bir adam tarihcilige soyunursa boyle bir yorum beklenir

• ‘Muhteşem Yüzyıl’ dizisiyle yeniden alevlenen ‘Osmanlı’da Harem’ tartışmalarına, bu başlıkla bir kitabı bulunan Prof. Dr. Ahmet Akgündüz de katkı yaptı. Akgündüz, “Harem konusunda asıl üzüldüğümüz nokta, ülkemizde yetişen Cumhuriyet dönemi yazarlarının da, belgelere dayalı ilmî araştırma yapmak yerine, yabancı yazarları aratmayacak şekilde ve onların yazdıklarını yahut çizdiklerini aynen taklit ederek yazılar kaleme almalarıdır. Bunların hemen hemen tamamı, doğru olmayan bilgilerdir.” dedi. Hürem Sultan’ın bugünkü ilahiyatçılara taş çıkaracak bilgiye sahip olduğunu kaydeden Akgündüz, “cariyelerle halvet” konusuna da açıklık getirdi. Rotterdam İslam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Akgündüz, Cihan Haber Ajansı’na verdiği mülakatta ‘Muhteşem yüzyıl’ dizisiyle yeniden gündeme gelen tartışmaları değerlendirdi. Osmanlı’da saray hayatının Batıdakilerle karıştırıldığını ifade eden Akgündüz, şu ifadeleri kullandı: “Maalesef Türkiye’de televizyon dizileri, sanatçılar, romancılar ya da basın mensupları Osmanlı’yı değerlendirirken Batıdaki tarzlara bakarak değerlendirme yapıyorlar. Harem ile ilgili Batı’da ya da Türkiye’de yapılan müstehcen yayınların hiçbiri doğru ya da orijinal değil. Bunlar Batılı ressamların vs. hayal ürünleridir.” Osmanlı sarayında hareme padişahın ailesi ve hizmetçiler dışında kimsenin girmediğini vurgulayan Akgündüz, “Tanzimat dönemine yani 1839 yılına kadar hiçbir Batılı ve gayrimüslim buraya girmemiştir… Tamamen kendi krallarının veya kendi toplumlarındaki gayrimeşru işleri nakleden insanlara nasıl inanabilirsiniz. Bunlara göre Haremi nasıl değerlendirebilirsiniz?” diye sOrdu. KANUNİ’NİN ÖMRÜNÜN YARISI SEFERDE GEÇTİ Osmanlı Devleti’nde 46 sene padişahlık yapan Kanuni Sultan Süleyman’ın 20’ye yakın büyük sefere çıktığını hatırlatan Ahmet Akgündüz, şunları söyledi: “Ömrünün üçte biri zaten İstanbul dışında, seferlerde geçti. Geriye kalan kısımda ise büyük tarihçiler ve şeyhülislamlar ile sohbetler ettiğini, onlar ile müzakerelerde bulunduğunu, tarih kitapları bize anlatıyor. Padişah da bir insandır. Akşam da hanımı ile beraber olması gayet normaldir. Kaldı ki nikâhlı hanımları arasında adalete riayet etmesi de dini bir görevdir. Ancak Osmanlı padişahlarının eşlerine çok az zaman ayırdığını çok rahatlıkla söyleyebilirim.” Kanuni’nin edebiyatçı yönüne dikkat çeken Akgündüz, “Ömrünün yarısı cephede geçen bu padişah Muhibbi adıyla önemli bir divan kaleme alacak kadar alim.” dedi. Kanuni’nin vefat ettikten sonra kabrine Ebu’s-Suud Efendi’den aldığı fetvaların konulması talimatını verdiğini hatırlatan Akgündüz, “Şayet Cenab-ı Allah hesap sorar ise ‘Ben fetvasını aldım Yarabbi’ diyeceğini söylüyor. Böyle bir insanın gayri İslami bir hayat yaşaması mümkün mü?” ifadelerini kullandı. BU TÜR DİZİLER KAFA KARIŞTIRMA OPERASYONU Son dönemde Türk gençliğinin, tarihini doğru olarak öğrenmeye yöneldiğini vurgulayan Prof. Akgündüz, dizideki sanatçıları suçlamadığını; fakat bu tür projelere yatırım yapan insanlarda iyi niyet aramadığını söyledi. Ahmet Akgündüz, “Bu gibi diziler, son zamanlarda Türk gençliğinin Osmanlı’yı doğru öğrenmesine karşı başlatılan bir kafa karıştırma projesidir.” Birden fazla hanımla aynı anda münasebetin İslam’a aykırı olduğunu ve padişahın da bu tür alemler düzenlemesinin mümkün olmadığını vurgulayan Akgündüz, “Bu İslam’a da hakarettir. Osmanlı’ya da hakarettir. Zihinleri de bozmak için müthiş bir kasıt vardır. Bu kastı filmi çevirenlerde aramıyorum. Çünkü onların bir kısmının hayatı böyle. Bu diziyi yönetenlerde ve yayınlayanlarda çok ciddi manada bir kasıt hissediyorum.” ifadelerini kullandı. HAREM, PADİŞAHIN DİLEDİĞİ KADINLA YATMASI İÇİN DÜZENLENMİŞ BİR KURUM DEĞİL Batılı yazarların nasıl meseleyi çarpıttıklarını , 1960’lı yıllarda Harem’in restorasyonunda görev alan tarihçi Robert Anhegger’ın eşi Mualla Anhegger’ın anlattığını ifade eden Akgündüz, şu ifadeleri aktardı: “Haremin Avrupalıların yüzyıllarca yazıp çizdiği ile hiçbir alakası olmadığını fark ettim. Harem padişahın dilediği kadınla yatması için düzenlenmiş bir kurum değil. Mimarisi bile buna göre düzenlenmemiş. Padişahın cariyeleri görebilmesi ve aralarından birini seçebilmesi mümkün değil. Kapılar, daireler, geçişler buna göre planlanmamış. Cariyeler 25 kişilik koğuşlarda yatıyor, üst katta yatan kalfaların sıkı denetimi söz konusu. Padişahın annesi kendi bölümünde, padişahın kadınları kendi bölümlerinde, padişah ise kendi dairesinde. “ Ahmet Akgündüz, Batı’da yaygın olarak rastlanan ve özellikle padişahın süt banyosu yaptığını, çırılçıplak cariyelerin ortasında poz verdiğini gösteren resimlerin de tamamen hayal ürünü olduğunun altını çizdi. EN FAZLA 4 CARİYE İLE NİKÂH KIYILABİLİR Prof. Ahmet Akgündüz, padişahların ‘çok eşliliği’ ve cariyelerle halveti konusuna ise şöyle açıklık getirdi: “Bir padişah, veya siz, isteseniz İslam’a göre, İslam hukukuna göre bir cariye ile de nikah kıyabilirsiniz. Nikah kıydığınız an, o cariye sizin hanımız olur. Nikah kıydığınız cariyelerin sayısı dördü geçemez. Bu önemli bir hukuki statü. Şayet bir çocuğu olur ise o cariyeyi hür hale getirmek mecburiyetindesiniz.” Akgündüz, harem mektebine alınan cariyelerin zekâlarına, ahlaklarına ve güzelliklerine göre, evvela haremin hizmetçi statüsündeki grubu olan cariye, kalfa ve ustalar makamlarına ve sonra da Padişahlar tarafından seçilmeleri halinde Padişah ile karı koca hayatı yaşayan gözde, ikbal, kadın efendi ve neticede valide sultan payelerine kadar yükselme imkânlarına kavuşabildiğini anlattı. Akgündüz, sarayda sayıları bazı dönemler 500’e kadar ulaşan cariyelerin çok büyük bir kısmının hizmetçi grubundan olduğunu dile getirdi. HÜRREM SULTAN, BUGÜNKÜ İLAHİYATÇILARA TAŞ ÇIKARACAK BİLGİYE SAHİPTİ Prof. Akgündüz, Hürrem Sultan konusunda bazı yanlış anlaşılmaları giderecek şu değerlendirmeyi yaptı: “İster Ukraynalı olsun, ister bir kısım tarihçilerin iddia ettiği gibi İtalyan olsun. Aslı ne olur ise olsun. Osmanlı Devleti’nin haremine alınan ve İslami bir manevi terbiyeden geçen çok kıymetli bir hanımefendi. Ben bu hanımefendinin birkaç tane “aşk mektubu” diye tabir edilen mektuplarını da yayımladım. Bir mektubunda şunu diyor: “Efendi, Hoca Sadettin Efendi’nin eserini okuyorum. Bu gece birinci cildi bitirmek istiyorum. Bu gün teravih namazına gelemeyeceğim.” Ben şunu açıkça ifade edeyim ki bu eserin bir iki sayfasını bir iki saat içinde çözebilecek çok az ilahiyat profesörü var. Bunu üzülerek ifade ediyorum. Yani Hürrem Sultan da böylesine bir kültürlü hanımefendidir. Ancak onun da bir insan olduğunu ve hırslı bir kadın olması hasebiyle Sadrazam Rüstem Paşa ile birlikte oğlu Selim’in padişah olması için bazı siyasi oyunlara girdiğini de görmezlikten gelemeyiz.” CİHAN

• bu arada Ahmet Akgündüz kimdir diyenler için:

www.kimkimdir.gen.tr
    Kim Kimdir?� Biyografi Bankas� - FORSNET
    http://www.kimkimdir.gen.tr/kimkimdir.php?id=2426
  • Hürrem, Osmanlı tarihindeki tek nikahlı kadın.

"Hürrem Sultan ilk nikah kıydırtan sultandır. Hürrem Sultan Cariye maaşı alıyordu ve sarayda yaşadığı için bu paraya ihtiyacı yoktu. Bu yüzden diğer cariyeler gibi parasını bağışlamak istedi ve bağışını da Mekke'ye yapmak istedi. Kölelerin dini yerlere(Mekke,Medine vb.)bağış yapması dinen günahtı, bu yüzden Kanuni'den onu azat etmesini rica etti ve sebebini açıkladı. Kanuni de bağış için Hürrem Sultan'ı azat etti. Hürrem artık cariye değildi. Bir gün Kanuni Hürrem Sultan'ı odasına çağırttı ama Hürrem bu teklifi redetti. Kanuni'ye, "Artık ben sizin malınız değilim. Beni kölelikten azat ettiniz. Sizinle beraber olmam zinaya girer." dedi ve bu nedenle Kanuni Sultan Süleyman Hürrem Sultan'ı nikahına almak zoruna kaldı.
    ... "

-----

Sadece bundan yola çıkarak yorum yapıyorum:
    1)Cariyeler köle ve padişahın malıydı.
    2)Aynı anda başka cariyelerle birlikte olunabiliyormuş.

-----

Dizi hakkında, kıyafetlerde bozukluk olabilir ancak. Bildiğim kadarıyla sistemde bir karışıklık yok.

Ayrıca bazıları padişahın bazı hareketlerine çok şaşırmış, özellikle kadınlı ve içkili konularda. Kısaca şöyle diyeyim, halkın içinde bile, dolmuşlarda yaşlılara yer verilmediğinde, herhangi bir yerde onlara saygısızlık edildiğinde aşırı derecede kınanıyorken, yaşını başını almış vezir genç padişahın eteğini öpüyor... Buna hiçbir şey demiyorsunuz? (Padişahlar arasında en çok bunu garipsemişimdir)

• adam padişah bir eli yağda bir eli balda
    herşey beklenir bunlardan
  • quote:

Orijinalden alıntı: Atl@s

dizinin tarih danışmanı tarihçi Erhan Afyoncu'dur o nedenle kanıt ve dayanak olmadan dizide farklı bir yaklaşım olduğuna inanmıyor gerçekleri izlediğimi biliyorum.buraya öyle olmadı böyle oldu yazanların çoğunun bırak 1566 da ölen kanuninin hayatını bilmeyi kurtuluş savaşının bile hangi yıllar arasında yapıldığına google'a bakmadan cevap veremeyeceği su götürmez bir gerçekken bilmediği bir şeyi biliyor gözükmenin insanları kandırmak olduğu ve bununda Allah katında günah olduğunu çok ama çok iyi idrak etmeleri gerekmektedir.

OSMANLI HAREMİ GERÇEK YAŞANTISI

o tarihçi umrumda değil gerçek o tv deki gibi değildi kesinlikle giyiminden tut ibadetine kadar allah aşkına bu padişah namaz kılmıyormu oruç tutmuyormu kuran okumuyormu her padişahın bir mesleği vardı nerde bunlar tarihçiymiş şov tvnin tarihçi si olur anca bunlar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Singleman -- 16 Ocak 2011; 0:37:00 >

• quote:

quote:

dizinin tarih danışmanı tarihçi Erhan Afyoncu'dur o nedenle kanıt ve dayanak olmadan dizide farklı bir yaklaşım olduğuna inanmıyor gerçekleri izlediğimi biliyorum.buraya öyle olmadı böyle oldu yazanların çoğunun bırak 1566 da ölen kanuninin hayatını bilmeyi kurtuluş savaşının bile hangi yıllar arasında yapıldığına google'a bakmadan cevap veremeyeceği su götürmez bir gerçekken bilmediği bir şeyi biliyor gözükmenin insanları kandırmak olduğu ve bununda Allah katında günah olduğunu çok ama çok iyi idrak etmeleri gerekmektedir.

o tarihçi umrumda değil gerçek o tv deki gibi değildi kesinlikle giyiminden tut ibadetine kadar allah aşkına bu padişah namaz kılmıyormu oruç tutmuyormu kuran okumuyormu her padişahın bir mesleği vardı nerde bunlar tarihçiymiş şov tvnin tarihçi si olur anca bunlar

senin tarihçin yavuz bahadıroğlu demi

• quote:

quote:

Evet arkadaş o dönemleri şahsen yaşamız gözüyle görmüş biri olarak bu şahane yorumu yaptı ee bizedekatılmak kaldı galiba
    Ahh bide diziyi gözünle izlesen kanunının cumaya gittiğinide kendi mesleğini de yaptığını görecen deişte

• quote:

Orijinalden alıntı: SemolicK

quote:

quote:

Evet arkadaş o dönemleri şahsen yaşamız gözüyle görmüş biri olarak bu şahane yorumu yaptı ee bizedekatılmak kaldı galiba
    Ahh bide diziyi gözünle izlesen kanunının cumaya gittiğinide kendi mesleğini de yaptığını görecen deişte

adamlar izlemeden okumadan yorum yapıyolar işte arkadaş.
    süpersin

• Genel olarak Padişahların dine düşkün olduğu görülmemiş zaten..
    Harem kızları eğiterek hizmet altına almak ve onları kullanmak için kurulmuştur..
    Osmanlının çöküşünde harem in çok büyük payı var...
    Padişahlar içki ve karı kıza çok düşkünmüş...
    Ayrıca bunları size tarih dersinde anlatmalarını beklemeyin biliyorsunuzki türkler kusursuzdur türkler iyidir hoşdur hiçbir kusuru yoktur..
  • ARKADAŞ WİKİPEDİADAN BULDUM DİYOR İSTERSEM WİKİPEDİADAKİ BİLGİLERİ ŞİMDİ GİRİP DEĞİŞTİREBİLİRİM. LÜTFEN SAÇMA SAÇMA KONUŞMAYIN.
  • Şaka maka bu kadar tartışıldı eleştirildi, tüm zamanların en çok izlenen dizisi oldu bir anda.
    Akıl almaz bir izlenme payı yakalamış, %50 küsür bir şeydi.
    Yani Türkiye'deki 2 evden 1 tanesi o gün o diziyi izledi.
  • Arkadaşlar burdaki ankete katılır mısınız?http://www.tarihsinifi.net/
    Site tarih öğretmenimin ve ankette onun lütfen hayıra oy verir misiniz? ( Çünkü dersehaneye gidince sonucu hocama göstermek istiyorum da)
  • wikipedia doğruluğuna itibar edilecek bir kaynak değildir.
  • quote:

Arkadaşlar burdaki ankete katılır mısınız?http://www.tarihsinifi.net/
    Site tarih öğretmenimin ve ankette onun lütfen hayıra oy verir misiniz? ( Çünkü dersehaneye gidince sonucu hocama göstermek istiyorum da)

ben anket göremedim

ama reklama tıkladım, bu kıyağımı unutma

• quote:

Orijinalden alıntı: useryok

Diziyle ilgili sadece hikaye, kurgu diyorlar. Madem bu bir hikaye bu bir kurgu o zaman neden dizi başlarken her dizinin başında ekrana çıkan " bu dizideki bütün mekan ve karakterler tamamen hayal ürünüdür." yazısı çıkmıyor. Kaldı ki ne kadar dizi de yapılsa sonuçta bir imparatorluğun padişahının hayatını çekiyorsun. Ayrıca bu padişah o zamanın halifesi. Yani İslam aleminin ağzından çıkan fetvaya inandığı şahsiyet. Yani bu kadar hayatına yaşamona önem göstermesi gereken biri. Ama dizide ne oluyor, iki tane cariye padişahın odasını temizliyor tam çıkarlarken padişah birine sen kal diğeri gitsin diyor ve bir sahne sonra cariyeye çık git diyor. Oldu olacak padişah bir de sigara yaksın. Padişahın annesinin, kız kardeşinin giyimi kuşamı öylemi olur. Tamam o dönemlerde mutlaka saray içinde oyun içinde oyunlar dönmüştür, bunları göster, Hürrem sultanın yaptıklarını, kendi çocuğu tahta gelsin diye yaptığı entrikaları göster. Ama biraz gerçekçi olsun.

Bir programda deniyor ki; Padişahlar içermiş, hem de çok güzel içermiş. Saray defterlerinde şarap alındığı yazıyormuş. Ya arkadaş Tophane Sarayı na dışarıdan elçi geldiğinde adama sarayın girişinde abdest aldırıp öyle sokuyorlarmış. Yani bunu yaptıran Padişah sofra kurup şarap içecek, bu nasıl pehris bu nasıl lahana turşusu.

Dizinin senaristi diyorki; Padişah, biz yazarsak içebilir gibi bir laf ediyor. Neymiş efendim kadraja sığmadığı için padişahın kavuğunu çıkarıyorlarmış. kavuksuz dolaşmak zorunda kalıyormuş. Yani koskoca Kanuni Sultan Süleyman ın hayatı yaşamı, şahsiyeti bir dizi senaristinin insiyatifine mi bağlı. Bu kadar basit mi ya.

Bu kadar kolaymı ya. Neymiş efendim, bu bir diziymiş, gerçek tarihle karıştırmamak lazım. Zaten yetişen gençliğin tarihten haberi yok. Görecek dizideki görüntüleri, ha diyecek demekki zamanında böyle oluyormuş.

Ha bu ülkede, bir kadının çıkıp bir kadınla yatakta sevişmesine performans diyorlar, bunu izleyenlere sanat eleştirmenleri diyorlar ve bu "performans" hakkındaki görüşleri sorulduğunda mükemmel diyorlar. Anlatabildim mi?

Kimse bana bu sadece dizi niye tepki gösteriyosun demesin.

Bide Seda Sayan titiz bir araştırma yapmılmıs deniodu araştırma deilde baska biseyleri temizlemişler örn: gerçekler (ulan doğruya doğru tüm reytingler aha bunlardan gelişo bknz:

• quote:

Orijinalden alıntı: chakra

quote:

Arkadaşlar burdaki ankete katılır mısınız?http://www.tarihsinifi.net/

ben anket göremedim

ama reklama tıkladım, bu kıyağımı unutma

Solda duyuruların altında
    Boşver reklamdan banane kendi cebine giriyor hocanın

• Kullandım oy.
    bir daha da reklama tıklamadım o zaman
  • Eyvallah teşekkürler
  • madem paralıydı ? köle hürrem kaç para alıyordu ?

yapmayın bu kadar. hürrem sadece bir örnek. yanılmıyorsan Muradlardan birinin annesi de polonyali yahudi bir köleydi.

ayrıca padişahların gücü vardı sonuçta. haremlere kimse giremediği için belirli kişiler dışında, o yüzden sorun yoktur yani. bir yakını tesettürlü olanlar, tesettürlü yakınlarınız evin içinde de tesettürlüler mi ?
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.