Şimdi Ara

OSMANLI HAREMİ GERÇEK YAŞANTISI (2. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
89
Cevap
1
Favori
6.694
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: -JönTüRk-

Söylediklerine aynen katılmakla birlikte, büyüttüğüm yere dünkü bölümde annemler izlerken denk geldim. Meyve yemeye yanlarına gittim ve baktım bu diziyi izliyorlar. Tam da bu yer denk geldi. Nasıl sinir oldum!

Herşeyi bırakın, o adam Halife ya! Nasıl böyle zina yapabiliyor?

cariyelerle seks günah değildir, hele ki zina hiç değildir
  • quote:

Orijinalden alıntı: onlyone

quote:

Söylediklerine aynen katılmakla birlikte, büyüttüğüm yere dünkü bölümde annemler izlerken denk geldim. Meyve yemeye yanlarına gittim ve baktım bu diziyi izliyorlar. Tam da bu yer denk geldi. Nasıl sinir oldum!

cariyelerle seks günah değildir, hele ki zina hiç değildir

Cariyeler birer köledirler,adam seks yapmak isterse karşı çıkamazlar.Bu günah mı değil mi bilemeyeceğim (olmaması bana çok saçma geldi) ancak bence büyük bir ahlaksızlıktır.

• müminun suresi ilk 10 ayet müslümanı tanımlar:
    quote:

1. Mü'minler gerçekten kurtuluşa ermişlerdir.
    2. Onlar ki, namazlarında derin saygı içindedirler.
    3. Onlar ki, faydasız işlerden ve boş sözlerden yüz çevirirler.
    4. Onlar ki, zekatı öderler.
    5. Onlar ki, ırzlarını korurlar.
    6. Ancak eşleri ve ellerinin altında bulunan cariyeleri bunun dışındadır. Onlarla ilişkilerinden dolayı kınanmazlar.
    7. Kim bunun ötesine geçmek isterse, işte onlar haddi aşanlardır.
    8. Yine onlar ki, emanetlerine ve verdikleri sözlere riâyet ederler.
    9. Onlar ki, namazlarını kılmağa devam ederler.
    10. İşte bunlar varis olanların ta kendileridir.
  • Nasıl yani? Kölelerle ilişkiye girmek zina değil mi? Bu.. Çok garip değil mi?
  • quote:

Orijinalden alıntı: RideMyRocket

Nasıl yani? Kölelerle ilişkiye girmek zina değil mi? Bu.. Çok garip değil mi?

ne yapalım, öyle yazıyor
    inanmazsan inanma zorla müslüman ol diyen yok
  • @onlyone

Bu yazıyı bana yazdıysan zaten ben işin daha çok ahlak ile ilgili olan kısmını ele alarak konuşmuştum.
  • BU FİLMİN ABARTILARAK YAYINLANDIGI GERÇEGINI DEĞİŞTİRMIYO. AYRIYETTEN Bİ PADİŞAH KENDINI BU KADAR KÜÇÜK DÜŞÜRMEZ SAÇMALAMAYIN
  • quote:

Orijinalden alıntı: sefalonely

BU FİLMİN ABARTILARAK YAYINLANDIGI GERÇEGINI DEĞİŞTİRMIYO. AYRIYETTEN Bİ PADİŞAH KENDINI BU KADAR KÜÇÜK DÜŞÜRMEZ SAÇMALAMAYIN

ya nerde küçük düşürüyor? bu kızı bana hazırlayın diyor bu da tarihi bi gerçek, ne yapsalardı , hareme padişah girip kızı kolundan tutup odasına mı götürseydi?

@I Love Cookies ben mantıksız dediğin için yazdım, mantıklı bulup bulmaman önemli değil, islam dininde böyledir.
    zaten zinanın amacı insanların belirsiz kişilerle ilişkisini önlemektir. çok kişiyle ilişkiye girmesini önlemek değil. cariyelerde kişinin malı olduğu için ilişkiye girebilmesi gayet doğaldır bence. ahlaki anlayışınızla nasıl değerlendirdiğinizle ilgilenmiyorum sadece gerçekleri paylaşmak istedim

bir yapımı sorgulamadan önce tarihi bilgilerini sorgulamalı bence insanlar, filmde yanlış bilgiler olduğunu düşünüyorsanız cevaplamaya devam edebilirim. ben iki bölümü de izledim, yanlış birşey görmedim. benden fazla tarih bilgisi olduğunu düşünüp benim göremediğim yanlış şeyleri görenler buyursun örnek versin tartışalım

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: sw0od

quote:

quote:

Orijinalden alıntı: sw0od

http://www.totalwar-turkiye.com/osmanli-hareminin-bilinmeyenleri

Vikipedi sayfasında kaynak bölümünde var bu link.Bu linkte anlatılanı kısaca özetlemek gerekirse haremdeki cariyeler enderunda yetişen kişilerle evlendiriliyormuş.16.yy'a kadar padişah ile evlenme vb. söz konusu değilmiş.Tabi ki o tarihten sonra Muhteşem Yüzyıl adlı dizideki gibi cariyelerle istediği gibi,istediği saatte birlikte olma gibi bir olay yok.Sırf Türk halkı seyretsin diye Osmanlı gibi bir imparatorluğun Enderundaki kişiler ile hemen hemen aynı eğitimi alan cariyeleri dizideki gibi "hayat kadını" rolüne sokmak tarihe büyük bir saygısızlık oluyor bence.

diziyi izledin mi?
    padişahın ilgisini çekmek için dans etmek hayat kadını rolüne sokmak mıdır?
    dünyanın hala birkaç ülkesinde krallar eşlerini bu şekilde seçmektedir haberin var mı?

Haremdeki her kadın padişahın ilgisini çekmek için türlü türlü şeyler yapmıştır.Bunda bir problem yok zaten.Dizinin 2 bölümünü de izledim.Özellikle ilk bölümde siz Sultan Süleyman'ın malısınız denmesi(Hadi bunda doğruluk payı var.) biraz garibime gitti.Ama hizmetçiler dışarı çıkarken birine sen git deyip diğeri ile iş pişirmek,harem görevlisine şu kızı hazırlayın gelsin demek tam da benim yaptığım tanıma girmiyor mu ?

Edit:Yazım hatası.

Ne Zinasi arkadasim sacma sacma seyler soylemeyin daha osmanliyi bilmiyorsunuz gelmis burda konusuyorsunuz. Haremde kimler kalir padisahin tum ailesi ve cariyeler cariyeler padisaha layik bir es olmak icin egitim alirlar. Padisahin birden fazla esinin olmasi o gunun sartlari icinde normal bir durum ve hanedanin devami icin gerekli birsey.

Muhtesem yuzyili da severek izliyorum bana gore ne bir yanlislik var ne hakaret nede abartma. Belgesel degil dizi izliyoruz kurgusal birsey bu yayinladiklari Osmanliyi dogru tanimak istiyorsaniz gidin belgesel izleyin

• quote:

Orijinalden alıntı: Singleman

evet şov tv gibi bir yerden tarihi gerçeklik beklemek saçma olur onlar şeyinin keyfine çevirdiklerini söylediler zaten dizi maksat ceb dolsun rayting olsun, bizim içimizden halkın içinden hala tarihi gerçeklikten falan bahsediliyor, bunlar kitap okumamış sabah sabah seda sayan izleye izleye beyini çürümüş insanlar HAREM DE NİYE VARDI OKUYUN ÖĞRENİN MAGAZİN TVLERİNDEN ,HALKA KIÇINI GÖSTEREN TVLERDEN TARİH ÖĞRENİLMEZ

Tarihçi-yazar Prof. Dr. Sait Öztürk: Devşirilen çocukların yetiştiği yer 'enderun'sa eğer, devşirilen kız çocuklarının yetiştirildiği yer de 'harem'dir. Burada mesleki eğitim verilir; Kur'an öğreniminden, okuma yazm...a eğitimine, edep-adap kaidelerinden görgü kurallarına kadar birçok alanda eğitimler kurumsal eğitmenler tarafından sağlanır. Cariyeler (hizmetkarlar) ücretli çalışandır. Tüm sarayın işlerine bakarlar. Sayıları 300'e kadar çıkar. Tedarik, saray mutfağı, çocukların eğitimi, bakımı, banyoların temizliği ile ilgili ayrı ayrı kurulan dairelerde çalışırlar. Kayıtlara göre Topkapı Sarayı'nda çalışan hizmetçi (cariye) Kanuni döneminde ortalama 30 akçe ücret alırmış. Padişahın bu kadınlarla yatıp kalkması Cumhurbaşkanının Çankaya'da çalışan kadınlarla birlikte olması kadar gülünçtür.

• quote:

Orijinalden alıntı: chakra

quote:

Orijinalden alıntı: Singleman

evet şov tv gibi bir yerden tarihi gerçeklik beklemek saçma olur onlar şeyinin keyfine çevirdiklerini söylediler zaten dizi maksat ceb dolsun rayting olsun, bizim içimizden halkın içinden hala tarihi gerçeklikten falan bahsediliyor, bunlar kitap okumamış sabah sabah seda sayan izleye izleye beyini çürümüş insanlar HAREM DE NİYE VARDI OKUYUN ÖĞRENİN MAGAZİN TVLERİNDEN ,HALKA KIÇINI GÖSTEREN TVLERDEN TARİH ÖĞRENİLMEZ

Tarihçi-yazar Prof. Dr. Sait Öztürk: Devşirilen çocukların yetiştiği yer 'enderun'sa eğer, devşirilen kız çocuklarının yetiştirildiği yer de 'harem'dir. Burada mesleki eğitim verilir; Kur'an öğreniminden, okuma yazm...a eğitimine, edep-adap kaidelerinden görgü kurallarına kadar birçok alanda eğitimler kurumsal eğitmenler tarafından sağlanır. Cariyeler (hizmetkarlar) ücretli çalışandır. Tüm sarayın işlerine bakarlar. Sayıları 300'e kadar çıkar. Tedarik, saray mutfağı, çocukların eğitimi, bakımı, banyoların temizliği ile ilgili ayrı ayrı kurulan dairelerde çalışırlar. Kayıtlara göre Topkapı Sarayı'nda çalışan hizmetçi (cariye) Kanuni döneminde ortalama 30 akçe ücret alırmış. Padişahın bu kadınlarla yatıp kalkması Cumhurbaşkanının Çankaya'da çalışan kadınlarla birlikte olması kadar gülünçtür.

Komiksiniz...
    Padisahlar haremde kendileri icin ozel olarak egitilen kadinlarla beraber olurlardi hizmetcilerle degil.

• quote:

Orijinalden alıntı: oktayd

sana herhangi bir ithamda bulunmuyorum yanlış anlama sakın beni

yok ben yanlış anlamam seni

@ucan hollandalı karamanoğlu mehmet bey konusu var kültürbilimde aktif şuan, okuyabilirsin onu güzel paylaşımlar yapmış bir arkadaş ama çizmişler, cezası dolunca daha çok paylaşır heralde

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi onlyone -- 14 Ocak 2011; 12:46:41 >
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: oktayd

sana herhangi bir ithamda bulunmuyorum yanlış anlama sakın beni

yok ben yanlış anlamam seni

@ucan hollandalı karamanoğlu mehmet bey konusu var kültürbilimde aktif şuan, okuyabilirsin onu güzel paylaşımlar yapmış bir arkadaş ama çizmişler, cezası dolunca daha çok paylaşır heralde

birinci olarak orayı verecektim zaten bende.

emperyalizmi hangi arama motoruna yazarsan direk cıkar zaten.
    kısa olarak;

-Bir ülkenin topraklarını genişletmesi

-Bir ulusun veya toplumun başka bir ulusu veya toplumu vergiye bağlaması

-Bir ulusun veya toplumun başka bir ulus veya toplumun topraklarındaki kaynaklarından yararlanması

-Bir ülkenin veya toplumun başka bir bölgeye kendi kültürünü yayması ve oranın halkını köle olarak kulllanması

ilk 2 madde osmanlı impatorlugunun yaptıklarıyla örtüşmekte.zaten impatorluk olmak icin emperyalist olmak gerekir;aksi iddia etmek yanlıştır.

• şu noktaya da dikkat çekmeliyim atalarıma vicdan borcumu ödemek için;
    osmanlıda türk dışlanmıştır, türk aşağılanmıştır sevilmemiştir fakat bunun sebebi kuru bir kin değildir.
    1. si katledilen türklerin çoğu alevidir ve iranın osmanlıya karsı uzunca dönem kozu olmuştur.
    2. si ümmetçi bir devlette kurucu unsurun milli değerler taşıması bölünme ve yıkılma için her zaman tehdit görülmüştür.hatta belki de diğer unsurlara kendi halklarından iyi davrandıkları için 600 yıl hüküm sürmüşlerdir.

fakat bu sebeplerin hiçbiri bahane oluştan ileri geçmeyip kötü şeylerdir. kendi vatanımızda onurluca yaşadığımız günlerin sonsuza kadar sürmesi dileğiyle, her ne kadar şu sıralar tekrardan "hepimizin ülkesi türkiye" halini almışsa da...
  • Bizim mesajları uçurmuşlar sebebini anlamayamadım ama en son şunu yazmıştım..

quote:

hah? istediğim sorudan başlayabilir miyim?

5.müslüman yada hristiyan olmasının konumuzla ne alakası var.dini neden işin içine karıştırıyorsun ki.!

osmanlıda toplum müslüman olan yada müslüman olmayan diye 2'ye ayrılırdı(bunlar azınlık oluyor işte hıristiyan toplum)... Sen diyorsunki faşist bende sonra hangi azınlığını kesmiş? Dini karıştırmakla ne alaksı var çözemedim.?

2.padişah yani yönetim her zaman padişahın soyundan olması gerek;ciftci memet aganın oglu hic bir zaman padişah olamayacaktır.

Ben diyorumki sana dönemim şartlarına göre değerlendirisen bir problem yok? O zamanlar nerede çiftçinin oğlu hükümdan olabiliyormuş ki osmanlıda olsun? Olabilirmişte kaç tane padişahı indirmişler yerine getirebilirmişler mehmet ağanın oğlunu demekki halk memnunmuş ki padişahlık sisteminden yine aynı soydan birini getirmiş. (Ayrıyetten yönetimde söz hakkı olmak için isyan pek çıkartmamıştır. Sadece baştaki görevliyi değiştirmek için isyan çıkarmıştır. Halk öyle giderken meşruyeti bile padişah çıkarmıştır..)

1) tam bilmiyorumuşum kelime anlamını bakarım sonra teşekkür ederim..

3 )türklere yapılan ayrımcılıgı belirli kaynaklardan okuyabilirsin.bununla ilgili makalelerde yollayabilirim sana.

Okuyabilirim yollarsan sevinirim okumak için. gerekli zamanım var.

Edit: Yeni gördüm mesajı, küçük bir kavram karmaşaşı yaşamışım. Benim için gereksiz yere bir kaç kelime yazıp yorulduğunuz için teşekkür ederim..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi UcanHollandali -- 14 Ocak 2011; 0:08:46 >

• III. Murat 100 küsür çocuğu evlatlık almadıysa bu çocuklar nereden geldi ?
    Sarı ( II.) Selim hamamda cariyeleri kovalarken düşüp ölmediyse nasıl öldü ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: UcanHollandali

Bizim mesajları uçurmuşlar sebebini anlamayamadım ama en son şunu yazmıştım..

quote:

hah? istediğim sorudan başlayabilir miyim?

5.müslüman yada hristiyan olmasının konumuzla ne alakası var.dini neden işin içine karıştırıyorsun ki.!

osmanlıda toplum müslüman olan yada müslüman olmayan diye 2'ye ayrılırdı(bunlar azınlık oluyor işte hıristiyan toplum)... Sen diyorsunki faşist bende sonra hangi azınlığını kesmiş? Dini karıştırmakla ne alaksı var çözemedim.?

2.padişah yani yönetim her zaman padişahın soyundan olması gerek;ciftci memet aganın oglu hic bir zaman padişah olamayacaktır.

Ben diyorumki sana dönemim şartlarına göre değerlendirisen bir problem yok? O zamanlar nerede çiftçinin oğlu hükümdan olabiliyormuş ki osmanlıda olsun? Olabilirmişte kaç tane padişahı indirmişler yerine getirebilirmişler mehmet ağanın oğlunu demekki halk memnunmuş ki padişahlık sisteminden yine aynı soydan birini getirmiş. (Ayrıyetten yönetimde söz hakkı olmak için isyan pek çıkartmamıştır. Sadece baştaki görevliyi değiştirmek için isyan çıkarmıştır. Halk öyle giderken meşruyeti bile padişah çıkarmıştır..)

1) tam bilmiyorumuşum kelime anlamını bakarım sonra teşekkür ederim..

3 )türklere yapılan ayrımcılıgı belirli kaynaklardan okuyabilirsin.bununla ilgili makalelerde yollayabilirim sana.

Okuyabilirim yollarsan sevinirim okumak için. gerekli zamanım var.

Edit: Yeni gördüm mesajı, küçük bir kavram karmaşaşı yaşamışım. Benim için gereksiz yere bir kaç kelime yazıp yorulduğunuz için teşekkür ederim..

önemli degil ayrıca;

genc osman'nın İ’lâ-yı Kelimetullah politikasını da incelerseniz sevinirim

• quote:

şu noktaya da dikkat çekmeliyim atalarıma vicdan borcumu ödemek için;
    osmanlıda türk dışlanmıştır, türk aşağılanmıştır sevilmemiştir fakat bunun sebebi kuru bir kin değildir.
    1. si katledilen türklerin çoğu alevidir ve iranın osmanlıya karsı uzunca dönem kozu olmuştur.
    2. si ümmetçi bir devlette kurucu unsurun milli değerler taşıması bölünme ve yıkılma için her zaman tehdit görülmüştür.hatta belki de diğer unsurlara kendi halklarından iyi davrandıkları için 600 yıl hüküm sürmüşlerdir.

fakat bu sebeplerin hiçbiri bahane oluştan ileri geçmeyip kötü şeylerdir. kendi vatanımızda onurluca yaşadığımız günlerin sonsuza kadar sürmesi dileğiyle, her ne kadar şu sıralar tekrardan "hepimizin ülkesi türkiye" halini almışsa da...

katılmakla berbaber;Hz. muhammed ve sonrasında gelen halifeler dönemimden de yaşadık zaten bu dışlanmaları..
    önemli olan bunları tartışmak bir iki şey birbirimizden ögrenmektir.
    yoksa ne idügü belirsiz bir yazarın peşinden gitmek sacmalıktan öte hele hele okul kitaplarındaki efsanelerden yola cıkmak başlı başına bir hatadır..

üniversite'de ecdadını gecmişini bilmeyen adamlar var düşünün.bu ezberletilmiş araştırmayan yoruma kapalı beyinlerle nasıl ilerleyecegiz.

okumaktan araştırmaktan tartışmaktan korkmamalıyız.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

• quote:

müminun suresi ilk 10 ayet müslümanı tanımlar:
    quote:

1. Mü'minler gerçekten kurtuluşa ermişlerdir.
    2. Onlar ki, namazlarında derin saygı içindedirler.
    3. Onlar ki, faydasız işlerden ve boş sözlerden yüz çevirirler.
    4. Onlar ki, zekatı öderler.
    5. Onlar ki, ırzlarını korurlar.
    6. Ancak eşleri ve ellerinin altında bulunan cariyeleri bunun dışındadır. Onlarla ilişkilerinden dolayı kınanmazlar.
    7. Kim bunun ötesine geçmek isterse, işte onlar haddi aşanlardır.
    8. Yine onlar ki, emanetlerine ve verdikleri sözlere riâyet ederler.
    9. Onlar ki, namazlarını kılmağa devam ederler.
    10. İşte bunlar varis olanların ta kendileridir.

cariye ve köle tanımını da yapınız o zaman lütfen, islamiyet gelince kölelik kalktı diye biliyordum ama?

• "Şunu da belirtelim ki, Osmanlı padişahı dileseydi o dönemde dünyanın her yerinde olduğu gibi bu 500-600 cariyeyi önünde resmi geçit yaptırıp içlerinden dilediğini de seçebilirdi. Bunu yapabilecek siyasal otoriteye de, cariye köle konumunda olduğu için dinsel özgürlüğe sahipti. Oysa o hareme girerken içeriye haber verilir ve onun geçeceği yol üzerindeki bütün dairelerin kapıları kapatılır, kazara bir cariye padişahla karşılaşacak olursa yaptığı edepsizlik sayılır ve o cariye cezalandırılırdı. Öyle ki kitaplar, bu "kazara" karşılaşmalara tahammül edemeyen padişahların yüksek ökçeli takunyalar yaptırıp Harem'in içinde iken bunlarla dolaştığını yazdı. Geldiği anlaşılsın ve yolunun üzerinden çekilsinler diye. Cariyeleri bırakın, çıktığı seferde nikahlı karısını bulunduğu şehre getirtmeyi unuttuğu için karısının sitem dolu mektuplarını alan padişahları yazdı arşiv vesikaları.
    Koca Sultan'ın sitem dolu mektuba cevabı ise;
    "Varın söyleyin Hafsa Sultan'a: Biz gaza kılıcını kuşanmışız. Gayrısından başkasını gözümüz görmez" olacakdı.
    Buraya hatıralarına ve mahremiyetlerine hürmetsizlik olmasın diye isimlerini yazmayacağımız bir hükümdarımızın gözdesi ile arasında geçenleri de almak durumunda kalacağız. Zira köle bile olsa, rızası olmadan padişah ile karı-koca hayatı yaşamadıklarının pratikte delili gibidir bu hatıra. " ... DEVAMI AŞAĞIDAKİ KAYNAK kısmında....

Arkadaşlar burayı baştan sona okumanızı tavsiye ederim.Ben okudum sizde okuyun sonra tartışın isterseniz.

Kaynak BURADA

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.