Şimdi Ara

OSMANLI HAREMİ GERÇEK YAŞANTISI (3. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
89
Cevap
1
Favori
6.694
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Diziyi savunanlar kendilerine göre bu bir "dizi" olduğu için haklı, "Osmanlı tarihi halka yanlış lanse ediliyor" diyenlerde kendilerine göre haklı. 2 Açıdanda baktığımızda 2 tarafta aslında haklı. Ama ben burada dizinin eksilerinden bahsetmek istiyorum:

Bir ilkokul öğrencisinin bu diziyi izlediğini düşünün, okulda Osmanlı Tarihini işlerken öğretmeni Sultan Süleyman'dan bahsederken bu çocuk kalkıp demiyecekmi: "Hocam oda karılarla aşna fişne etmeseydide işine gücüne baksaydı o zaman??" bu çocuk o yaşta gördüklerini yorumlama yeteneğine sahip değil, gördüklerine inanma yeteneğine sahip değilmi yani kısacası öğrenme döneminde değilmi. E sen bu çocuğa gelipte Sultan Süleymanın yaptığı iyi şeyleri nasıl açıklayacaksın?

Ben burada demiyorum ki Sultan Süleyman hiç kimseyle ilişkiye girmemiştir, ancak Sultan Süleyman ilişkiye girmekten çok siyasi ve devlet işleriyle uğraşmış. İlişkiye girme işini III. Murat yapmış.

• quote:

Orijinalden alıntı: heavy metal boy

cariye ve köle tanımını da yapınız o zaman lütfen, islamiyet gelince kölelik kalktı diye biliyordum ama?

yanlış biliyorsunuz islamiyet köleliği kaldırmamıştır, azat etmenin hayırlı güzel iş olduğunu sünnet olduğunu biliyoruz onun dışında bir hüküm yoktur.cariye kadın köleye denir.
    @desing yazdıklarınız güzel fakat kimse zaten padişahların görgüsüz edep erkan bilmeyen hareme dalıp tuttuğunun üstüne atlayan insanlar olduğunu söylemiyor.dizide de öyle birşey geçmiyor. yazdıklarınızı neye hitaben yazdığınızı anlayamadım, fakat kaynağı okudum oldukça güzel bir yazı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi onlyone -- 15 Ocak 2011; 4:51:37 >
  • desing'nın verdiği kaynağa ithafen

bu nasıl iş baba ya elin lady bilmem kimi haremi bizden iyi biliyor

@Bloodstain

bu bir dizi de yavrucum türk malı ya da çocuklar duymasın gibi bi dizi değil ki, atalarımızla alakalı, o zaman "x devletindeki x hükümdarını" anlatsaydılar madem diziymiş ya, tarihi bilgi verme amacı güden bir dizi (veya istemeden veren)

NOT: Ben hala anlamadım bir erkekle bir kadın nikahsız olarak cinsel ilişkiye girince zina olmuyor mu? eğer dizideki gibiyse bu olaylar, hükümdarlar veled-ü zina mı?
    NOT2: Kimse bana padişahlar peygamder değil demesin, peygamler de günah işler (hata yapar), onlar melek değildir, yalan söylemiş (hz.İbrahim putperestlerin ayinine katılmamak için hasta olduğunu söylüyor) veya adam öldüren (hz.İsa ya da hz.Musa idi sanırım, birini korumak isterken kazara adam öldürüyor) peygamberler de var, ha tabiki bizim işlediğimiz günahların yüzde biri değil, "hatasız kul olmaz" hadisi şerif olması lazım
    sahabe eleştirilmez, peygamber öğüdüdür, sahabe arasında ayrımcılık yapılmaz, şu iyi bu kötü denmez, lakin osmanlı hükümdarları sahabe değildir, "Atalarının yaptığı hatalara körü körüne bağlanan (yani benim anladığım onları eleştirmeyen, acaba doğru mu yoksa yanlış mı yapmış demeyen) putperesttir" buyuruyor islam peygamberi, bu yüzden hükümdar insan olduğuna göre tabiki hata yapmış olmalı, ama dini bütün bir müslüman hele ki bir halife zina gibi bir hatayı nasıl yapar?
    orda bir nüasn var muhakkak, bilen biri aydınlatırsa makbule geçer

• quote:

NOT: Ben hala anlamadım bir erkekle bir kadın nikahsız olarak cinsel ilişkiye girince zina olmuyor mu? eğer dizideki gibiyse bu olaylar, hükümdarlar veled-ü zina mı?
    NOT2: Kimse bana padişahlar peygamder değil demesin, peygamler de günah işler (hata yapar), onlar melek değildir, yalan söylemiş (hz.İbrahim putperestlerin ayinine katılmamak için hasta olduğunu söylüyor) veya adam öldüren (hz.İsa ya da hz.Musa idi sanırım, birini korumak isterken kazara adam öldürüyor) peygamberler de var, ha tabiki bizim işlediğimiz günahların yüzde biri değil, "hatasız kul olmaz" hadisi şerif olması lazım
    sahabe eleştirilmez, peygamber öğüdüdür, sahabe arasında ayrımcılık yapılmaz, şu iyi bu kötü denmez, lakin osmanlı hükümdarları sahabe değildir, "Atalarının yaptığı hatalara körü körüne bağlanan (yani benim anladığım onları eleştirmeyen, acaba doğru mu yoksa yanlış mı yapmış demeyen) putperesttir" buyuruyor islam peygamberi, bu yüzden hükümdar insan olduğuna göre tabiki hata yapmış olmalı, ama dini bütün bir müslüman hele ki bir halife zina gibi bir hatayı nasıl yapar?

kardeş neyi anlamıyorsun?
    islamiyette cariyeyle ilişki haram değildir.hata değildir. kusur değildir. fakat yapmamak sünnettir. daha hayırlıdır.
    islamın bu hükmü üzerine mi konuşmak istiyorsun?
    git din alimine sor forumda din tartışmak yasak

@bloodstain
    dizilerin halkı eğitme veya doğru bilgi verme zorunluluğu yoktur. en azından özgür ülkelerde...
    uyduda yüzlerce kanal var beğenmeyen izlemez.
    zaten başımıza ne geliyorsa bu despotluğumuzdan, "ben beğenmiyorsam olmasın" mantığından geliyor.
    türkiyede adam öldürülüyor diye kurtlar vadisi şiddete özendiriyor diye ceza alıyor. amerikada dexter dizisinde seri katil insanları kendi yasalarınca yargılayıp doğrayarak öldürüyor kimse birşey demiyor.
    hala bizde lisede çocuk bıçaklansa kurtlar vadisi gösteriliyor, çocuklar pikaçu diye camdan atlıyor.
    zaten çocuklarının tarihi diziden öğrenmesine izin verecek odunların bu tür konularda yorum yapmaya hakkı yoktur bence

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi onlyone -- 15 Ocak 2011; 5:03:12 >

• Orijinalden alıntı: heavy metal boy

bir erkekle nikah düşen bir kadın ilişkiye girerse zina olur.köle ,savaş esiridir,hür olmadığından sahibi ile ilişkiye girmesi zina değildir.hatta köleye bazı ibadetlerde bile zorunluluk yoktur.bu köle kavramı gücünün yettiğini kaçırmakta değil,yanlış anlaşılmasın.

peygamberler günahsızdır,günah işlemezler,hata yaparlar.hiçbir peygamberde kasti allahın emrine karşı gelmemiştir.bahsedilen hikayelerde hz. musa istemeyerek adam öldürmüştür(kendisinin güclü biri olması ,gücünü kontrol edememesinden kaynaklanır).diğer hikayeler ise yalan değil,hüsnü tevildir.can tehlikesi altında hüsnü tevil yapılabilir ki bu ne hatadır ne günahtır ne de yalan.aynı şekilde zorlama ve baskı altında ,tehlikeden kurtulmak için kişi dinini bile inkar edebilir.neticede allah kullarını öldürmek,canlarını yakmak derdinde değildir,olamazda.kuran,bu kıssalarla bize zor durumlarda bunların yapılabileceğine örnek vermiştir.elbette padişahlar günahkar insanlardırlar,halifede olsa günah işlerler.

şimdi bu cariye mevzusunda padişahın rolu aslında pekte hoş değil çünkü kendisi damızlık olarak kullanılıyor.o yıllarda hanedanın devamı için ne kadar çok çocuk olursa o kadar iyi oluyordu.mesela benzer dönemde avrupa krallıkları hanedanda üreme sıkıntısı çekerken bizde böyle birşey görülmedi.ilber ortaylının anlattığına göre cariye seçme işini padişahın annesi yaparmış,yani böyle padişah onu getirin diye istekte bulunmazmış.ayrıca padişah mendil atmaz,mendil verirmiş.sarayda kim olursa olsun,ki buna padişahta dahil,adaba uymak zorundaymış.

benim dizi hakkındaki genel görüşüm,teknik hataları es geçersek,yanlı olduğudur.isterseniz bardağın yarısı boş der,boşluğa dikkat çekersiniz,ya da geri kalan dolu yarısını anlatırsınız.kanuni dönemini harem üzerinden anlatmak bence doğru değil,madem harem derdindeler,sarı selim ya da 3. murat daha uyardı.zaten kanuni,hürremle resmi evlendkten sonra tek eşli yaşamış,dizide bu durum nasıl işlenecek merak ediyorum.

• @superposition

ha şöyle bi anlatan olmadı ki üstadım

ama yine mutmain olmadım, anlayamadığım kısım islamiyetle köleliğin yan yana zikredilmesi
  • dizinin tarih danışmanı tarihçi Erhan Afyoncu'dur o nedenle kanıt ve dayanak olmadan dizide farklı bir yaklaşım olduğuna inanmıyor gerçekleri izlediğimi biliyorum.buraya öyle olmadı böyle oldu yazanların çoğunun bırak 1566 da ölen kanuninin hayatını bilmeyi kurtuluş savaşının bile hangi yıllar arasında yapıldığına google'a bakmadan cevap veremeyeceği su götürmez bir gerçekken bilmediği bir şeyi biliyor gözükmenin insanları kandırmak olduğu ve bununda Allah katında günah olduğunu çok ama çok iyi idrak etmeleri gerekmektedir.

OSMANLI HAREMİ GERÇEK YAŞANTISI

• quote:

@superposition

ama yine mutmain olmadım, anlayamadığım kısım islamiyetle köleliğin yan yana zikredilmesi

hocam islamiyette, köleyle efendi Allah katında eşittir, fakat rabbimiz peygamberimize dünyada da eşitlik sağlamasını emretmemiştir.
    bu çokça tartışılan oldukça geniş bir konudur. ayrıca incelenmesi lazımdır.
    fakat islamiyette kölelik yasak değildir.
    burada 3-5 satırda kimse de anlatamaz. ayrıca anlatmaya çalışsa da forumda yasaktır.
    incelemek istiyorsan piyasada onlarca kitap mevcut
    sana söyleyebileceğim, benim fikrim, köleliğin var olması toplum yaşantısını ve düzeni korumak için yasaklanmamıştır.islam ahlakıyla da ters düşmez.günümüzün ahlaki düşünceleriyle geçmişte niye yasaklanmamış demek yanlıştır. kaldı ki hoş olmadığı söylenmiş ve peygamberimiz sünnetiyle azat etmek teşvik edilmiştir. günümüzde de hiçbir din alimi köleliği savunmaz islam adına...
    öyle bir alim bulsam önce o hocanın müridi olur sonra rus temizlikçi aldırırım babama direk
    quote:

Nisa suresi 25. ayet:
    "Sizden kimin, hür mü'min kadınlarla evlenmeye gücü yetmezse sahip olduğunuz mü'min genç kızlarınızdan (cariyelerinizden) alsın. Allah sizin imanınızı daha iyi bilir. Hepiniz birbirinizdensiniz. Öyle ise iffetli yaşamaları, zina etmemeleri ve gizli dost tutmamaları halinde sahiplerinin izniyle onlarla evlenin, mehirlerini de güzelce verin. Evlendikten sonra bir fuhuş yaparlarsa, onlara hür kadınların cezasının yarısı uygulanır. Bu (cariye ile evlenme izni), içinizden günaha düşmekten korkanlar içindir. Sabretmeniz ise sizin için daha hayırlıdır. Allah çok bağışlayandır, çok merhamet edendir."

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi onlyone -- 15 Ocak 2011; 13:14:12 >

• quote:

Orijinalden alıntı: onlyone

müminun suresi ilk 10 ayet müslümanı tanımlar:
    quote:

1. Mü'minler gerçekten kurtuluşa ermişlerdir.
    2. Onlar ki, namazlarında derin saygı içindedirler.
    3. Onlar ki, faydasız işlerden ve boş sözlerden yüz çevirirler.
    4. Onlar ki, zekatı öderler.
    5. Onlar ki, ırzlarını korurlar.
    6. Ancak eşleri ve ellerinin altında bulunan cariyeleri bunun dışındadır. Onlarla ilişkilerinden dolayı kınanmazlar.
    7. Kim bunun ötesine geçmek isterse, işte onlar haddi aşanlardır.
    8. Yine onlar ki, emanetlerine ve verdikleri sözlere riâyet ederler.
    9. Onlar ki, namazlarını kılmağa devam ederler.
    10. İşte bunlar varis olanların ta kendileridir.

dağılın beyler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi heatblast -- 15 Ocak 2011; 0:31:31 >

• Bu harem olayına bugünün bakışıyla nasıl yaklaşıyorsunuz? Bu ülkede kuma yok mu? Normal bir adam dört kadınla evlenebiliyorken padişah cariyelere sahip olamayacak mı? Cariye olayı Araplarda da vardı. Herkes bir padişah kurmuş kafasına mübarek sanki peygamber. Zina mina diyebilirsiniz harem kültüründe bu vardır padişah gibi kişiler çok eşli olabilir... Köleler padişahın malıdır, topraklar bile padişahın malıdır.. Padişah seks yapamaz diye bir kaide mi var? Cariyelerle yatıp kalkabilir bugün o gün arasında çok fark var içki içen padişahlar var ancak Kanuni içmiyordu. Bugünün mantığını bir köşeye atın padişahlar çok eşli olabilir..
  • Herkese tavsiye ederim;
     OSMANLI HAREMİ GERÇEK YAŞANTISI
  • @heatblast

güzel çocuk onu ben de gördüm ama okumakla anlamak aynı şey değil, arapça-türkçe çeviri ile kuran tercümesnini/tefsirin aynı olmadığı gibi

@XavionS

çok eşlilik islamda var zaten, Kuran'da geçiyor olması lazım "Adil davranabilirseniz 4'e kadar evlenin,ama adil davranamazsınız" yanlışım varsa arkadaşlar düzeltir, ama bunlar senin nikahlı eşin, mahremin
    konumuzsa benim sorduğum "nikah olmadan cinsel ilişki zina değil mi?" sorusuna cevabendi, kölelerin (cariyelerin) bir özel durumu olduğu söyleniyor
  • quote:

Orijinalden alıntı: XavionS

Bu harem olayına bugünün bakışıyla nasıl yaklaşıyorsunuz? Bu ülkede kuma yok mu? Normal bir adam dört kadınla evlenebiliyorken padişah cariyelere sahip olamayacak mı? Cariye olayı Araplarda da vardı. Herkes bir padişah kurmuş kafasına mübarek sanki peygamber. Zina mina diyebilirsiniz harem kültüründe bu vardır padişah gibi kişiler çok eşli olabilir... Köleler padişahın malıdır, topraklar bile padişahın malıdır.. Padişah seks yapamaz diye bir kaide mi var? Cariyelerle yatıp kalkabilir bugün o gün arasında çok fark var içki içen padişahlar var ancak Kanuni içmiyordu. Bugünün mantığını bir köşeye atın padişahlar çok eşli olabilir..

Bakın, Bu ülkede çok değerli ömrünü tarih ilmine adamış insanlar var iken ne idüğü belirsiz kişilerin apaçık reyting için yaptığı tarihi çarpıtan ve zaten tarih konusunda cahil olan halka kendi tarihini yanlış tanıtan-belleten bir yapım sözkonusu. Ve ne yazıkki bedavaya reklamlarını yaptırıyorlar gazetelerde-internet ortamlarında.

Yılmaz Öztuna,İlber Ortaylı v.b bir çok tarih adamı var iken ve bu kişiler belgelere dayanarak tarihi açıklar iken neye dayanarak bunlar söyelenebiliyor anlamıyorum.
    Kanunu Sultan Süleyman Han bir halifedir. Diğer tüm şehzadeler gibi oda küçük yaştan itibaren sıkı bir islam eğitimi ve ahlaki ile büyütülmüş bir çok fen ilminde eğitim alarak yetiştirilmiştir. İçki içen padişahları onu bunu cok merak ediyorum hangi kaynağa dayanarak soyluyorsunuz. Zira ömrü billah Osmanlı topraklarına gelmeden görmeden Osmanlı Kitabı yazan dalkavuklar var Avrupada. Bizdende var tarihi "baltacı-katerina,hürremin intikamı" adı altındaki fantezi ürünlerle anlattığını düşünen hayal perestler.

Cariyenin meali hizmetcidir. Haremin amacını uzun uzun daha onceki mesajlarımdada anlattım tekrarlıyabilirimde. Devşirilen genç kızlar cocuk yaşta alınır, din-dil-nakış-edebiyat-muzik gibi eğitimler alıp yaşları geldiğindede hakan halifenin, hünkarın uygun gördüğü devlette makam sahibi kişilere, uzak vilayetlere-sancaklara-kazalara atanmış yetkiliye hanım olarak verilirdi. Uzak vilayet-kazalara gitmiş hanımlarda bolge ahalisince "saraylı hanım" olarak anılırdı bu konudada birçok ayrıntı mevcut.
    Ayrıca bu haremdeki kızlar şehzadelere eş olarak seçilir, hünkarın eşi olarakda secilebilir. Zira islam hukukunda bir erkeğin birden fazla hanımı olabilmektedir. Ama bu tarih ilminde tartışılması gereken bir konu değildir.

O haremde yetişmiş kadınlar günün birinde valide sultan olabilmekte, şahsi gelir olarak ayrıntılarıyla arşivlerde bulunun kayıtlardaki gelirlerle camiler çeşmeler hamamlar yaptırmışlardır. Haremde bir genç kızı şehzadeye eş olarak seçme gorevini cogu kez şehzade anası, anası yok ise (vefat etmiş ise) analık olarak atanmış hatun kişi yapar idi.
    Yani haremdeki tüm kızlarla padişahın gününü gün ettiği tamamı ile bir yalandır. Eğer öyle olsa idi o kızlar ile o paşalar, vezirler, sancak beyleri nasıl evlenip hanım olarak alsın.

Bana garip geliyor, bir aşiret iken 3 kıtaya bürünmüş devrinin cihan devleti sancaktarlığını yapmış bir ecdadın torunları nasıl kendi tarihlerine bu kadar ilgisiz ve yabanı olabiliyor. Ecdadımızki İstanbuldan Hindistanı kontrol edip hutbe okutan, ecdadımızki İstanbuldan Fası himaye edip Portekiz kralını o sularda öldüren, ecdadımızki İstanbuldan Hint okyanusuna donanma cıkarıp hint deryası kaptanı sıfatı ile amiral atayabilen, batıda okullarda ders olarak verilen devlet yonetimi, nasıl yüz yıllarca farklı dil-din-ırkdan olan insanları yonetebildiği, mohaç meydan muharebesi, sultan abdulhamid hanın politik dehası ve niceleri.

Ama caaanım gençlik hepsinden bi haber, fatmagülün suçu ne, yok böyle bir danstaki kadının orası burası bunlarla meşgul...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Xreleave -- 15 Ocak 2011; 1:46:27 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Xreleave
    quote:

Bu harem olayına bugünün bakışıyla nasıl yaklaşıyorsunuz? Bu ülkede kuma yok mu? Normal bir adam dört kadınla evlenebiliyorken padişah cariyelere sahip olamayacak mı? Cariye olayı Araplarda da vardı. Herkes bir padişah kurmuş kafasına mübarek sanki peygamber. Zina mina diyebilirsiniz harem kültüründe bu vardır padişah gibi kişiler çok eşli olabilir... Köleler padişahın malıdır, topraklar bile padişahın malıdır.. Padişah seks yapamaz diye bir kaide mi var? Cariyelerle yatıp kalkabilir bugün o gün arasında çok fark var içki içen padişahlar var ancak Kanuni içmiyordu. Bugünün mantığını bir köşeye atın padişahlar çok eşli olabilir..

Bakın, Bu ülkede çok değerli ömrünü tarih ilmine adamış insanlar var iken ne idüğü belirsiz kişilerin apaçık reyting için yaptığı tarihi çarpıtan ve zaten tarih konusunda cahil olan halka kendi tarihini yanlış tanıtan-belleten bir yapım sözkonusu. Ve ne yazıkki bedavaya reklamlarını yaptırıyorlar gazetelerde-internet ortamlarında.

Yılmaz Öztuna,İlber Ortaylı v.b bir çok tarih adamı var iken ve bu kişiler belgelere dayanarak tarihi açıklar iken neye dayanarak bunlar söyelenebiliyor anlamıyorum.
    Kanunu Sultan Süleyman Han bir halifedir. Diğer tüm şehzadeler gibi oda küçük yaştan itibaren sıkı bir islam eğitimi ve ahlaki ile büyütülmüş bir çok fen ilminde eğitim alarak yetiştirilmiştir. İçki içen padişahları onu bunu cok merak ediyorum hangi kaynağa dayanarak soyluyorsunuz. Zira ömrü billah Osmanlı topraklarına gelmeden görmeden Osmanlı Kitabı yazan dalkavuklar var Avrupada. Bizdende var tarihi "baltacı-katerina,hürremin intikamı" adı altındaki fantezi ürünlerle anlattığını düşünen hayal perestler.

Cariyenin meali hizmetcidir. Haremin amacını uzun uzun daha onceki mesajlarımdada anlattım tekrarlıyabilirimde. Devşirilen genç kızlar cocuk yaşta alınır, din-dil-nakış-edebiyat-muzik gibi eğitimler alıp yaşları geldiğindede hakan halifenin, hünkarın uygun gördüğü devlette makam sahibi kişilere, uzak vilayetlere-sancaklara-kazalara atanmış yetkiliye hanım olarak verilirdi. Uzak vilayet-kazalara gitmiş hanımlarda bolge ahalisince "saraylı hanım" olarak anılırdı bu konudada birçok ayrıntı mevcut.
    Ayrıca bu haremdeki kızlar şehzadelere eş olarak seçilir, hünkarın eşi olarakda secilebilir. Zira islam hukukunda bir erkeğin birden fazla hanımı olabilmektedir. Ama bu tarih ilminde tartışılması gereken bir konu değildir.

O haremde yetişmiş kadınlar günün birinde valide sultan olabilmekte, şahsi gelir olarak ayrıntılarıyla arşivlerde bulunun kayıtlardaki gelirlerle camiler çeşmeler hamamlar yaptırmışlardır. Haremde bir genç kızı şehzadeye eş olarak seçme gorevini cogu kez şehzade anası, anası yok ise (vefat etmiş ise) analık olarak atanmış hatun kişi yapar idi.
    Yani haremdeki tüm kızlarla padişahın gününü gün ettiği tamamı ile bir yalandır. Eğer öyle olsa idi o kızlar ile o paşalar, vezirler, sancak beyleri nasıl evlenip hanım olarak alsın.

Bana garip geliyor, bir aşiret iken 3 kıtaya bürünmüş devrinin cihan devleti sancaktarlığını yapmış bir ecdadın torunları nasıl kendi tarihlerine bu kadar ilgisiz ve yabanı olabiliyor. Ecdadımızki İstanbuldan Hindistanı kontrol edip hutbe okutan, ecdadımızki İstanbuldan Fası himaye edip Portekiz kralını o sularda öldüren, ecdadımızki İstanbuldan Hint okyanusuna donanma cıkarıp hint deryası kaptanı sıfatı ile amiral atayabilen, batıda okullarda ders olarak verilen devlet yonetimi, nasıl yüz yıllarca farklı dil-din-ırkdan olan insanları yonetebildiği, mohaç meydan muharebesi, sultan abdulhamid hanın politik dehası ve niceleri.

Ama caaanım gençlik hepsinden bi haber, fatmagülün suçu ne, yok böyle bir danstaki kadının orası burası bunlarla meşgul...

Padişahların cariyelerle ilişkiye girmedigini evli barklı bir adam oldugunu ima etmek saçmadır Osmanoğulları da kabul etmiştir haremlerde cariyelerin padişahla birlikte oldugunu.. Bu ayıp degildir o zaman için normaldir bizim hatamızda tarihe bugünün düşüncesiyle yaklaşmaktır...
    Hatam varsa bu cariye meselesi de bize araplardan bulaşmıştır..

İki-üç yıl önce padişahlarda alkol meselesini araştırmıştım 2-3 padişah var içen ancak bu önemli değildir kişisel tercih....

• quote:

quote:

Aynı adamlar bu ülkeye matbaayı kaç yıl boyunca fazla gördüler acaba?

Osmanlıyı bu kadar yüceltmeyi geçin, bu dediklerin 400 yıl geride kaldı.

Beğenilmeyen Avrupalı Reform için mücadele ederken müslüman Osmanlı halkı uyutuluyordu, hatta şu anda halkımızın büyük kısmı hala uyuyor!

Osmanlı'nın parçalanmasının en büyük nedeninin din baskısından kurtulamaması olduğunu düşünüyorum. Reform ile din baskısından kurtulan devletler şu anda dünyayı yönetiyor, bazıları ise ecdadımız diyerek 500 yıl öncesi ile avunuyor. Yazık!

• Osmanlı'yla övünmek ile avunmak farklı şeyler. Biz maalesef avunuyoruz.
    Bunun bence en net belirtisi de kuruluş yıldönümünün hala kutlanıyor olması.
    Yıkılalı seneler oluyor, yıkılmış bir imparatorluğu kutluyoruz.
    Boşanmış çiftlerin evlilik yıldönümünü kutlaması gibi bir şey...
  • quote:

Orijinalden alıntı: funkmaster

Osmanlı'yla övünmek ile avunmak farklı şeyler. Biz maalesef avunuyoruz.
    Bunun bence en net belirtisi de kuruluş yıldönümünün hala kutlanıyor olması.
    Yıkılalı seneler oluyor, yıkılmış bir imparatorluğu kutluyoruz.
    Boşanmış çiftlerin evlilik yıldönümünü kutlaması gibi bir şey...

Mükemmel bir örnek olmuş.

Bazılarının hala Osmanlı ile övünmesi, bana GS taraftarının her yenilgi sonrası "Ama biz UEFA Kupasını aldık." demesi ile aynı gibi geliyor. (GS taraftarıyım.)

UEFA Kupası kazanılalı 11 yıl olmuş, o bile baydı. Yükselme dönemi 400 yıl öncesine gelen bir devlet ile hala avunmak... Ölmüş bu insanlar, gömeni yok.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Polemik

quote:

quote:

Aynı adamlar bu ülkeye matbaayı kaç yıl boyunca fazla gördüler acaba?

Osmanlıyı bu kadar yüceltmeyi geçin, bu dediklerin 400 yıl geride kaldı.

Beğenilmeyen Avrupalı Reform için mücadele ederken müslüman Osmanlı halkı uyutuluyordu, hatta şu anda halkımızın büyük kısmı hala uyuyor!

Osmanlı'nın parçalanmasının en büyük nedeninin din baskısından kurtulamaması olduğunu düşünüyorum. Reform ile din baskısından kurtulan devletler şu anda dünyayı yönetiyor, bazıları ise ecdadımız diyerek 500 yıl öncesi ile avunuyor. Yazık!

Hatalar tabiki var ama yapılmışlara sünger çekip sadece bunlara değinmek niye ? Osmanlının en büyük hatası zaten rehavete kapılıp eğitim ilim çizgisinden kayması oldu.
    Osmanlı zaten çağ gereği yıkılacakdı Miladını doldurmuş idi. En azından ismi değişecek cumhuriyet olacak ve su anki sınırlarımızdan daha geniş bir haritamız olacakdı iyi ihtimalle. Halkımız ne yazıkki hala uyuyor. Osmanlının yıkılmasındaki etkenelrin başındada batı özentisi olan askerlik görevi dışına çıkıp politikaya bulaşmuş askerler gelmektedir, Etkenler çoğaltılabilir. Sadece dine bağlamak yanlış. Din kutsaldır, devletin selameti ise herşeyin üstündeki değerdir. Kutsala ilişmeden devlet selametini sağlamak ise sultanın vazifesidir.

Avunma yok ortada sadece kendi tarihine iyisiyle kotusuyle yabancı bir halk olmaktan yakınıyorum. Ama bunu dahi avunmak olarak algılayabiliyorsanız sorun var demektir. Avunmuyor övünüyorum. Elin ingilizi dünyanın gördüğü en büyük kıyımları yapıp övünebiliyorsa, amerikalısı istila ettiği topraklardan siz soykırımcısınız diyebiliyorsa müsadenizle övünmeye hakkımız olsun yani. Ki burada boş boş övünmede söz konusu değil. Ben sadece bir milletin nereden nereye geldiğini ve nereye gittiğini görüğ üzülen biriyim okadar.

@XavionS şu araştırdığınız sağlam kaynakları açıklarmısınız acaba ? Nikahsız kadınla beraber olmak islamda zinadır haramdır. Kesin ve nettir. Ama dediğiniz gibi olaya şu anın şartı ile bakanlar " lan adamın sarayında yüzlerce kadın olacak 3-4 tanesi ile yetinecek hayatta olmaz kesin hepsiyle gecelik usulu yatıyordur" diye düşünüyor. Halife sıfatına sahip insanlardan bahsediyoruz. Abdestsiz gezmemek için ibrikcisini yanında gezdiren insanlardan. Siz ise bu insanların içki içip zina yaptığını söylüyorsunuz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Xreleave -- 15 Ocak 2011; 2:44:53 >

• quote:

@superposition

Kuran'da zikredilirken şaşırmadınız da hocam, burada mı şaşırdınız?
    Bakın ne diyor Nahl suresi 75. ayette;

Allah, hiçbir şeye gücü yetmeyen ve başkasının malı olan bir köle ile, kendisine verdiğimiz güzel rızıktan gizli ve açık olarak Allah yolunda harcayan kimseyi misal verir. Bunlar hiç eşit olur mu? Hamd Allah’a mahsustur, fakat onların çoğu bilmezler.

Köle ile efensinin eşit olmadığı kuranda bile vurgulanmaktadır. Ha bu islamın köleliği savunduğu anlamına gelmez, zaten Kuran'daki başka bir çok ayette çeşitli durumlar için köle azad edilerek bedel ödenmesi gibi şeyler vardır. Bu islamiyette köleliğin olmadığı ya da köle ile efendisinin eşit olduğu anlamına gelmez.
    Yukarda da belirtildiği gibi efendisinin cariyesiyle ilişkiye girmesi zina değildir. Bu sebeple osmanlı padişahları da cariyeleriyle ilişkiye girmiştir.

• @Xreleave

Yahu Kuran kişilere cariyelerini helal kılıyor, cariyeleriyle ilişkiye girmesinin zina olmadığını söylüyor. Halife olunca Kuran'da yazandan daha mı farklı davranmak gerekiyor sayın forumdaşım?
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.