Şimdi Ara

Osman'ın gerçek ismi Ataman'dır

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
10
Cevap
0
Favori
604
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Halil İnalcık söylüyormuş. Bana da hocamız söylemişti derste. Halil İnalcık söylediyse %95 doğrudur beyler. Adamın babasının ismi Öztürkçe, taa atalarının kardeşlerinin isimleri Türkçe. Ama kendisi nasıl Osman oluyor? Bu basbaya Atamandır.

• Biz tarih öğrenirken eski devletleri Karahanlılar, Akkoyunlular, Karakoyunlular vs.vs. diye öğreniyoruz. Ama aslında bakıldığında o zaman o ülkede kimse biz Akkoyunluyuz filan demiyordu :) Isimleri farklı ama daha sonra tarihi belgeler araştırılırken ülke hakkında bilgi edindikçe tarihçiler tarafından farklı isimler konmuş oluyor.

Halil Inalcık hocamızın osmanlının kuruluş tarihiyle alakalı da görüşleri var. Ama tabii araştırılması gerekiyor. Ataman ismini ise hiç bir kaynakta görmedim. Dilbilimci arkadaşlar varsa bizi aydınlatabilirler. Muhtemelen ismin bize aktarımı esnasında yukarıda yazdığım şekilde bir hata yapılmış olabilir

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-FABA16B0B -- 30 Nisan 2020; 0:9:54 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Bizans kaynaklarına göre evet Ataman ismi.Daha sonra osman' evrilmiştir.Mesela Ertuğrul beyin gerçek ismi de Erdoğdu'dur oda zamanla değişti.

Buradaki değişikliğin daha çok İslamiyet ile alakalı olduğunu düşünüyorum.Osmanlı beyliğinin başlangıcında baskın din şamanlıktı daha sonra Selçuklu devleti ile olan içli dışlı ilişkiler ile baskınlığı İslama kaydırmıştır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Düşük_Baglanti -- 30 Nisan 2020; 0:10:10 >
  • Kaynağını bilmiyorum ama geçenlerde bir youtuberdan dinledim. Osman Bey'in gerçek adı Ataman imiş. Ancak Şeyh Edebali tarafından kendisine Hz Osman'ın kılıcı hediye edilmiş ve bu kılıç Osman ismine yaraşır diyerek ismi Osman olarak değiştirilmiş.
    Hz Osman'a ait olan bu kılıç da zamanında bir Türk tarafından yapılmış. Hz Osman'dan sonra bir şekilde Ahmed Yesevi'ye, oradan da Şeyh Edebali ye ulaşmış.
    Tarihçi arkadaşlar aydınlatıra sevinirim. Benim de merak ettiğim bir konu.
  • Hey Allah'ım ayda bir aynı muhabbet dönüyor. Yeter yav. Değil, adamın adı Osman. Bir de şöyle tarihçi isimleri atıyorlar ortaya adamın ne dediğini bilmeden etmeden. Pachymeres'in telaffuzuyla alakalı bir şey. Şaman falan da değillerdi. Hiçbir zaman da olmadılar.
  • Kraven kullanıcısına yanıt
    o senin görüşün. hala tartışmalı bir konudur bu.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Değil. Orhan Bey döneminden kalma sikkede Orhan bin Osman yazıyor, tabi Arap harfleriyle.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Bu durumdan hep kuşkulanmış olsa da Osman olduğu daha sonrasında netleşti diye biliyorum.

• Tartışmalı bir konu bu.Kayı boyu bile tartışmalı hatta.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.