Şimdi Ara

Osilaskopla arıza tespiti nasıl yapılıyor?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
8
Cevap
0
Favori
6.806
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Selamlar Arkadaşlar. Yardımcı olurmusunuz lütfen. Osilaskopla elektronik cihazların arıza tespiti nasıl yapılır? Bununla ilgili pdf dosyaları varsa paylaşırmısınız lütfen? Ben internette aradım pek bir şeyy bulamadım.

Mesela bu osilaskop pc donanımları üzerinde arıza tespiti için işimi görürmu?http://cstrading.en.alibaba.com/product/514734911-210579305/SIGLENT_SDS1102CN_100mhz_Digital_Storage_Oscilloscope_1GSa_s.html

• Osiloskop ile tespit yapabilmen için,Karttaki voltaj ve frekans bilgilerine sahip olman lazım.Arızalı cihazın devre şeması yanında olursa o şema üzerinde üretici firma tarafından belirlenmiş ölçüm noktaları (voltaj- frekans) vardır.Atıyorum bir ısı kontrol kartı vardır.Bunun 3 ayrı noktasında 74 serisi entegre kullanılmış bu da 1 khz kare dalga üretiyor.Bu entegreye bağlı bir direnc yanmış olsun.Frekans 1100 khz'e fırlamış.Dalganın çıkış noktası aşırıya kaçmış,

Firma buradaki değeri şema üzerinde belirtir.Sende scope ile o sinyali kontrol edersin.Voltajı ölçersin.Arızayı tespit eder işini hal edersin.Kabaca böyle ama 20-30 yıl kart tamiri yapan adamlar artık peynir ekmek yer gibi uzmanlaştıklarından ki burada da vardır mahakkak direk radar misali arızayı tespit ediyorlar.

Kabaca böyle ama bilemiyorsunki.Bazen her şey tas tamam olur.Bir tane direnç , 10 ohm'dan 12 ohm'a fırlar uğraş dur .

osiloskop'u bir kere alacaksan, teknik servisi ile satışı aynı yerde olan bir yerden ve Türkiyeden al derim.Marka dersen Hameg,rigol,godwill,Tektronix bilinen sağlam markalar arasında seçim yap derim. alternatif olarak hitaci var.Çeşit çok Bütçene uygun olan sağlam ürünlerden birini seçmek sana kalmış ama 100 mhz'den aşşağı birşey alma derim.

• quote:

Orijinalden alıntı: nakaro

Osiloskop ile tespit yapabilmen için,Karttaki voltaj ve frekans bilgilerine sahip olman lazım.Arızalı cihazın devre şeması yanında olursa o şema üzerinde üretici firma tarafından belirlenmiş ölçüm noktaları (voltaj- frekans) vardır.

İşte bende bunu soruyorum hocam nasıl öğrenebilirim yani internetde bununla ilgili pdf dökümanlar varmı? Birde üretici firma tarafından belirlenmiş mesala modema ait şemayı nasıl tamin edebilirim? Üretici firmamın sitesinde bulunuyormu yani?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Okan-1234

quote:

Orijinalden alıntı: nakaro

Osiloskop ile tespit yapabilmen için,Karttaki voltaj ve frekans bilgilerine sahip olman lazım.Arızalı cihazın devre şeması yanında olursa o şema üzerinde üretici firma tarafından belirlenmiş ölçüm noktaları (voltaj- frekans) vardır.

İşte bende bunu soruyorum hocam nasıl öğrenebilirim yani internetde bununla ilgili pdf dökümanlar varmı? Birde üretici firma tarafından belirlenmiş mesala modema ait şemayı nasıl tamin edebilirim? Üretici firmamın sitesinde bulunuyormu yani?

Döküman olup olmadığını bilemiyorum ama bir servis işi yapacaksan,Sana tamir için cihaz gönderdiklerinde cihaz ile beraber şemasını da gönderirler.Tabi ne olduğu belli olmayan çin malları için geçerli değil.Elektronik bilgin var ise ne yapacağını iyi kötü tahmin edersin.Arıza tespiti yöntemleri vardır.Ben meslek lisesinde iken 10 sene önce Arıza testipi ölçme bilgisi gibi bir ders var idi.Megeb'in pfd'lerini karıştırmak lazım belki vardır.

Şemasını bulamadığın zaman üretici firmaya e-posta atarsın istersin genelde gönderirler.Bu iş kitaptan öğrenilecek iş değil ama ! İllede öğrenecem diyorsan en basit yol bir tv tamircisinin yanında çıraklık yap yahut ,Varsa bildiğin iyi bir firma git bir hafta yada 2 hafta kendini hibe et.

Bu işin en temel yöntemi aklında fikir oluşsun.Arızalı cihaz gelir.Beslemeden itibaren başlarsın.Ölçersin besleme kısmı sağlammı,Orada problem yok ise ,Bilinen entegreler var ise çıkışlarına bakarsın,Ölçü aletinin frekans ölçme kısmı ile bakarsın belirli frekans noktalarıni ölçersin.Gözle bakarsın yanmış patlamış şişmiş bir eleman varmı,Arızalı alanı tahmin ediyorsan mesela ses gelmiyor yahut güç ışığı yanmıyor vs... o bölgede ararsın vs...Uzun mesele anlayacağın.Çevrende ki çıraklık eğitim yada meslek lisesi var ise git elektronik bölüm öğretmenini yakala derdini anlat hem anlatırlar hemde ders kitabı var ise onuda alırsın yada döküman vs.İllede scope olmasına gerek yok.İllde olsun diyorsan ilk yazdığım geçerli.

• Değerli bilgiler için çok çok teşekkür ederim, saygılarımı sevgilerimi sunarım. Dökümanları bulursam çok iyi olucak benim için.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Okan-1234 -- 27 Haziran 2012; 16:17:06 >
  • osiloskop ile direk arıza bulunmaz osiloskop bir ölçüm cihazıdır , neleri ölçer? frekans ve voltajı görebilirsin osiloskop ile çok küçük voltajları dalga şekillerini görebilirsin.

mesala bir osilatrün var 100khz 1 volt sinyal üretiyor bunu osiloskop ile ölçüp görebilirsin hem genliğini (voltajını) hem frekansını ve dalga şeklini ekranda görebilirsin ölçüm yapabilmen için osilatörünün çalışıp çalışmadığını yada doğru çalışıp çalışmadığını anlayabilmen için osilatörün kendisini bilmen gerekiyor lçtüğünde eğer çalışıyorsa ekranda ne göreceğini bilmen gerekiyor.

osilatörü örnek olarak verdim.
  • Çok teşekkür ederim çok açıklayıcı olmuş.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Lpg Ayarı Nasıl Yapılır?
    11 yıl önce açıldı
    Arıza Kaydı Ne Oluyor?
    12 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Okan-1234

Çok teşekkür ederim çok açıklayıcı olmuş.

Arızanın direk olarak üzerine gidilebilmesi için,alt yapıdaki bilgi yeterli ise elektronik devre elemanlarının karakterlerinin verilen şemaya göre uygunluk durumlarını okumada ,görmede osilaskoptan yararlanılabilir,sonucta şema okuyarak,devre takibi yaparak arızanın üzerine gidilmiş olur,kalın sağlıcakla.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.