Şimdi Ara

ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği ve Savunma Sanayi Hakkında Soruları Cevaplayabilirim

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
35
Cevap
3
Favori
949
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Öncelikle herkese sonuçları hayırlı olsun. Sevabıyla günahıyla sınav geride kaldı. Tercihin sınavdan çok daha önemli olduğunu, sınavın aslında şu an tercih yapabilmek için bir araçtan ibaret olduğunu unutmamak gerek. O sebeple seçeceğiniz alanı, okulu, bölümü mümkün olduğunca araştırın. Ben ODTÜ bilgisayar mühendisliğinden mezun ve savunma sanayiinde 7 yılını da doldurmuş bir mühendis olarak sizlere ODTÜ, Bilgisayar Mühendisliği ve Savunma sanayi hakkında sorularınızı elimden geldiğince cevaplayabilirim.

Yıllar öncesinden açtığım bir konu vardı ama o konunun başka foruma taşınması sebebiyle de olsa gerek okunurluğu düştü. Yine de içinde faydalı bilgiler olduğunu düşünüyorum. Çağımız her ne kadar ChatGPT, Grok,.. kısacası AI çağı da olsa insan tecrübesi önemli :)

ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği ve Savunma Sanayi Hakkında Soruları Cevaplayabilirimdonanımhaber forum
    bilgisayar müh. mezunuyum (kafanız karışıksa konusabiliriz)
    https://forum.donanimhaber.com/favorilerim/yonlendir/133439336

Şimdiden yapacağınız tercihlerin hakkınızda hayırlı olmasını diliyorum. İyi forumlar.

• Hocam mezunsun galiba ben de itü endüstri son sınıf öğrencisiyim sadece piyasayı merak ettiğim için soruyorum savunma sanayi tarafında maaşlar aşağı yukarı nasıl şu anda?(Bütün mesajı okumadan yazmıştım mezunsun galiba kısmını :D)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mertgms2 -- 22 Temmuz 2025; 0:5:12 >
  • Attığınız linkte gerçekten yararlı bilgiler var, ben de Hacettepe cs okuyorum, bu sene savunma firmalarının aday mühendisliklerine başvurmayı planlıyorum ama oradaki CScilerin hangi alanlarda çalıştığını bilmiyorum, iş ilanlarından gördüğüm hep Java C++ OOP ve Data stractures konularıydı, OOP tarafında mobil ve backend çalışarak aşina oldum, ama bana asıl kıymetli gelen gömülü yazılım, bu sene dersini almak istiyorum ama çevremde alacak pek kişi yok xd. Savunmada bu iki alanın mesleki tatmin açısından bir farkı var mı? Donanıma yaklaşan sistemlerde çalışmak bana daha değerli geliyor ama dediğim gibi gömülü yazılım hakkında çok az bilgim olduğu için yorum yapamıyorum

Bir de genelde ülkede bu kadar uzun süre kalmak kendimi geliştirmemek gibi yorumlayanlar oluyor sizce bu doğru mu yani böyle firmaların büyük ürünlerini yapmak kolay değildir diye düşünüyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Leopard76 -- 22 Temmuz 2025; 0:25:23 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• YTÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği savunma sanayiye girmek için iyi bir yol olabilir mi?

Ya da direkt şöyle sorayım. Kendimi bildim bileli mühendislik istiyorum ama gerek AI muhabbetleri, gerekse müh. sıralamalarının şişmesinden ötürü tıpa yöneldim (sıralama 8,5k). Ancak yine de bir araştırıyorum. İleride savunma sanayide çalışabilmek için hangi üni ve bölümleri tercih edebilirim?

Ekstra olarak yukarıda arkadaşın sorduğu gibi ortalama maaşlardan biraz bahsedebilir misiniz?

• Hocam gecen sene yine sizden oneri almistim ama unutmustum biraz bilginiz dışınızda soracağım ama itu odtu boun koc bilkent sabanci ytu harici bilgisayarlar bu sene yazilir mi sizce elbet arkadaslarinizdan biraz sektoru biliyorsunuzdur oneriniz ne olurdu ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği ve Savunma Sanayi Hakkında Soruları Cevaplayabilirim 

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Savunma sanayi maaslari nasil

• Maaşlara bir aralık vermeyeyim çünkü bu vereceğim aralık geniş olacak ve dolayısıyla bir anlamı olmayacak :) Ancak şunu söyleyebilirim ki başlangıç için büyük oranda piyasanın üzerinde bir maaştan söz edebiliriz. Başlangıç için diyorum çünkü yıllar ilerledikçe insanlar farklı şirketlerde çok farklı rollere terfi edebiliyor. İlerleyen yıllarda da genelde üzmez, riski düşüktür.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Leopard76 kullanıcısına yanıt

Çıkarımların çok yerinde, bravo açıkçası. Sorunu biraz şöyle açarak cevaplayabilirim. Projenin ne olduğu, hangi seviyede çalışacağını gösteriyor biraz. Çalıştığın seviye de hangi teknolojileri kullanacağını belirliyor. Örneğin, ortada kapsamlı bir uçuş bilgisayarı projesi olsun. Bu proje en aşağıda donanımdan en üst seviye uygulama yazılımına kadar birçok farklı katman barındırıyor. Sen donanıma yakın seviyede (ASP, BSP, Driver, vb.) çalışıyorsan FPGA de dahil olmak üzere Assembly, C (nadiren c++) dillerine ve teknolojilerine yaslanmak durumundasın. Bu teknolojiler de "açayım bi udemy kursun öğreneyim", yada günümüzdeki diğer bir ifadeyle" GPT'ye sorarak yaparız bişiler" gibi öğrenilmediği yada ilerletilmediği için nispeten daha değerli duruma geçebiliyor. Çünkü her şeyden öte elinizde bir donanımın olması gerekli (çeşitli emülatörleri kapsam dışı bırakıyorum, o taraflarda da sıkıntılar çok).

Öte yandan, donanımdan biraz uzaklaşıp middleware/application layer katmanlarına geldiğimizde ise ağırlıklı olarak C++, OOP, C gibi kavramlarla karşılaşıyoruz. Nadiren de olsa react, javascript işleri de olabiliyor. Savunmadaki platformlar her zaman uçan/kaçan donanımlardan oluşmaz. Bazen de yer yazılımından tut da web entegrasyonuna kadar çok farklı ihtiyaç söz konusu olabiliyor. İşte burada da Java, Python vb. teknolojilerden yararlanılabiliyor.

Ülkede uzun süre kalmakla, kendini geliştirememeyi doğrudan ilişkilendirmeyi yanlış buluyorum ben. Konfor alanı dünyanın her yerinde olan bir gerçektir. Mesele insanın kendini ne kadar yeni bilgiye ve gelişime açık görmesiyle ilgili bence.

Özetle, savunma sanayiinde bir bilgisayar mühendisi her alandan kendine iş bulabilir. Bir alanın diğerine bir üstünlüğü pek söz konusu değildir. Ama yapılan projelerin ağırlıkla donanıma yakın seviyede bilgi gerektirmesi ve bu alandaki insan sayısı nispeten az olduğu için bir değer söz konusu.

• Hocam Türkiye'de teknik derinlikli işler var mı mesleki tatminlik için illa faang mı hedeflemeliyiz? software engineering özelinde soruyorum distributed systems ilgi alanım şu sıralar.

• 2-2 Domination kullanıcısına yanıt

YTÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği savunma sanayiye girmek için iyi bir yol olabilir mi?

- Evet, kesinlikle gayet iyi bir yoldur diyebilirim. YTÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği'nden mezun birçok insan tanıdım sektörde. Çoğusu da mutluydu. Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği senin için uygun bir meslek midir onu bilmem ama Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği savunma sanayi için uygun bir bölümdür diyebilirim.

AI muhabbetleri üzerine ben de saatlerce konuşabilirim ama benim gördüğüm AI'ın elinden iş çalacağı en zor alanlardan bir tanesi savunma sanayidir. Bunun da bana göre geçerli nedenleri var. Onlara da ayrıca değinirim ama ben ODTÜ Bilgisayar Mühendisliğinden mezun savunma sanayinde çalışan bir mühendis olarak AI'ın elimden iş alacağından korkmuyorum. Almaz demiyorum, geleceği kimse bilemez. Ama ben korkmuyorum diyorum :)

Maaş konusuyla ilgili genel görüşümü yazdım.

• nezcafe kullanıcısına yanıt

AI'ın savunma sanayideki mühendislerin yerini alamayacağı düşünceniz yeni mezun mühendisleri de kapsıyor mu veya 3-4-5 yıl sonra mezun olacak mühendisleri de kapsar mı? Sonuçta sizin yazdığınız kadarıyla en az 7 yıllık bir deneyiminiz var.

Önceki konunuzda gördüğüme göre mülakat komisyonunda görev alıyorsunuz veya aldınız. Mülakat sürecinde ve öncesinde başarılı olmak için önerileriniz var mı?

• Loky19 kullanıcısına yanıt

saydığın listeye ilave olarak hacettepe ve gebze teknik'i de ekleyebilirim. Bu okullarda okunur ama bunlar harici okunmaz diyemem. Bu listeye dahil olmayan okulları da ayrı ayrı değerlendirmek lazım. Çünkü bu okullardan olmayıp sektörden karşılaştığım çok başarılı kişiler tanıdım. Dolayısıyla toptan bu liste dışı okunmaz demek de haksızlık olur. Ama şu bir gerçek ki, okulun başarısı düştükçe öğrencilerin daha çok çalışıp, kendini göstermesi ve aradaki farkı kapatması gerekiyor.

Bilkent CTIS hakkında ne düşünüyorsun hocam? 5k ile girdim 3 sene önce. gpa 4.00'a yakın, cs'cilerin aldığı tüm math derslerini aldım.

• Maas disinda o zamam sunu sorayim. Internet kisintisi var mi? Mesela github, stack overflow, chatgpt vs kullanabiliyor musunuz calisirken. Veya intelij gibi ide leri vs ?

• ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği ve Savunma Sanayi Hakkında Soruları Cevaplayabilirim

Bölüm başkanımız düzenli olarak her yıl tercih döneminde online bu toplantıyı düzenliyor. Bu sene de duyurusunu yapmışlar. Özellikle ODTÜ seçecek bilgisayar mühendisliği adayları için bilerek tercih yapmaları konusunda çok faydalı olduğunu düşünüyorum.

link:

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nezcafe -- 22 Temmuz 2025; 15:58:1 >

• Türkiye'de de tatminliği yüksek teknik derinlikli işler gördüm. Sayısı az değil ama ne var ki FAANG kadar da yaygın olmadığını söyleyebilirim. Örneğin burada bir X şirketinde mesleki tatminliği yüksek iş yapan 5 birim/ekip varsa, FAANG'ta da bu 50-100 birim/ekip olabilir. Haliyle oransal olarak denk gelme ihtimali daha düşük. Böyle spesifik ilgi alanınız olması büyük artı koyar size. Açılan ilanlarda doğrudan ilgi alanınız ile ilgili bir madde görmeseniz de ilanı açan IK'ya yada o ilana karşılık gelen birimde çalışan manager'lara CV'nizi linkedin'den yada mail olarak bir niyet mektubuyla iletebilirsiniz.

hocam attığınız linke girdim hocamız tek başına bekliyormuş aday öğrenci de değilim dinlemeye gelmiştim pat diye çıkmak zorunda kaldım... iyi reklamı yapılmadı mı acaba çok büyük nimet normalde

• hayır ortamım konuşmaya uygun değil keşke uygun olsa girer sohbet ederdim ama tercih yapacak arkadaşlara feci önerimdir gidip görüşşünler ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği ve Savunma Sanayi Hakkında Soruları Cevaplayabilirim 

• hocam sizi biliyorum. 5 yılda bir bu tarz konu açıyorsunuz helal olsun

• Loky19 kullanıcısına yanıt

Açıkçası ben katılmadım, duyurular da nasıl yapıldı bilmiyorum. Ancak sadece bölüm sayfasında bir duyuru yapıldı ise malesef yetersiz kalmış olabilir. Adaydan okulu/bölümü bulmasını değil de, bölümün yada okulun adayı bulması bekleniyor günümüzde. Örnek veriyorum boğaziçi - odtü arasında kalan bir aday belki de bu toplantı sonrasında odtüyü seçecek. O adaya bir şekilde bu toplantının ulaşıyor olmasını beklerim. Elbette toplantıya katılan herkes odtü'ye adaydır diye bir şey yok. Odtüye aday olamayan da bilgisayar mühendisliği ile ilgili sorar, neticede hocamız cevapsız bırakmaz o soruları da. Bir diğer ihtimal de tabi bu toplantının her gün yapılıyor olması, o da öğrenci sayısını düşürebilir ama yine de sıfır olması böyle açıklanamaz.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.