Yeni mezunları da kapsıyor. Savunma sanayiinde "mühendis yetiştirme" kültürü çokça yer alıyor. Yani yeni başlayan bir mühendisten hemen sonraki günü bir çıktı beklenmiyor zaten. Zamanla tabiri caizse biraz pişmesi, ortamı/projeyi/işi öğrenip zamanla çıktı vermesi hemen hemen her yöneticinin kabul ettiği bir gerçek. Dolayısıyla AI'ın savunma sanayine etkisiyle ilgili düşüncelerim yeni başlayanları da kapsıyor. Daha önce onlarca adayla görüşüp mülakat gerçekleştirdim. Genelde yapılan en büyük hata adayın HER SORUYA bilgisi dahi yoksa cevap vermeye çalışması. Bazı sorular vardır, bilmesen de mantık/akıl yürütmen gerekir algoritma soruları gibi. Onlar zaten cepte, orada tabi ki düşündüğünü söyleyecek. Ama bazı sorular vardır, cevabı nettir. Aday ya o cevabı verir yada lafı dolandırmaya başlar. İşte o hiç istenmeyen bir durum. Dürüst olmak gerek her zaman. Bilmiyorsan, bilmiyorum demek. Yada biraz daha siyasi yaklaşıp "dediğinizi bilmiyorum ama söylediğinize yakın şu .. olabilir mi" gibisinden mülakattan kopmamaya çalışmak. Mülakattaki bir diğer trick de ilana dair tüm qualification ları okumak, özellikle ilk birkaçına daha çok yoğunlaşarak bilgi sahibi olmak. Bazen de magazinsel yaklaşıp o şirket hakkında (ortaya koyduğu ürün yada hizmet) bilgi sahibi olmak. Sizin şirkete olan ilginizi karşı tarafa vermenizde en büyük aracı sizin şirketten haberdar olmanızdır. CV'niz, teknik yeterliliğiniz, okul başarınız vs. diğer mülakat detaylarından bahsetmiyorum, onlar zaten olmalı. |
ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği ve Savunma Sanayi Hakkında Soruları Cevaplayabilirim (2. sayfa)

-
-
tubitak mam'da çalışan arkadaşlarım var. pc'ler internete çıkmadığı için geliştirmeler yavaş ilerliyor diyordu. ankaradaki savunma sanayi firmalarındaki durum bu mu ? yoksa ai'a danışcak kadar özgür müsünüz ? 5 senelik bankacılık geçmişinden sonra savunma sanayi geçilir mi
-
Hocam bölüm ve mezunları hakkında pek bilgim yok. Sizi yanlış yönlendirmek istemem. Ama dışarıdan nasıl görünür dersen, burslu sıralaması kötü olmayan bir bölüm. Dolayısıyla orayı kazanan adamın da kafası çalışıyordur. Karşılaşacağı problemlere karşı mantıklı, makul çözümler üretebilir. Bunları tamamen yaptığı sıralamaya bağlı olarak çok üstün körü söylüyorum. Öte yandan Bilkent olması belirli bir vizyon ve İngilizce demek. Bu taraftan da benim için makul. İş için bir şey diyemem ama, söylediklerim sadece dışarıdan bir gözle benim bakışımı anlatıyor. Daha fazlası değil malesef :)
-
Geliştirme yapılan ortam dış dünyaya açık bir network üzerinde bulunmaz. Bu da internet bağlantısının olmadığı anlamına geliyor. Ancak çoğu şirket geliştirme yapılan bilgisayarın yanında bir de internet bilgisayarı sunar. İkisi farklı bilgisayarlardır ama internete erişiminiz vardır. Yapay zekanın da kapalı network'lerde yavaş yavaş kullanılmaya başlandığı düşünüyorum. OpenLLM, qwen gibi open-source kaynaklar ve modeller gelişime açık mühendisler tarafından kapalı networklere de portlanabilir. Elbette chatgpt, grok, vb. gücünde olmayacaktır bu modeller ama yine de iş görür. IDE kullanımında genelde bir kısıt görmedim şu zamana kadar. istersen vim kullan :D ama projelerin çeşitli versiyon kontrol araçları olabilir. o konuda serbestlik kişiye ait olmaz. git, svn yada ibm'in toolları vs. birçok farklı araç kullanılabilir burada.
-
hocam faang'da falan da mı böyle acaba? internetsiz bilgisayarda çalışmak can sıkıcı olmuyor mu?
-
vakıf şirketlerinin hepsinde çalışılır mı yoksa belli başlı bir iki tanesi dışındakilerden uzak mı durmak lazım? savunma sektörünün özellikle türkiyede önü açık mıdır yoksa doyuma ulaşmak üzere mi?
-
Teşekkür ederim, fırsat buldukça elimden geldiğince yeni tercih yapacak arkadaşlara kendi geçtiğim yolu göstermeye çalışıyorum.
-
Bir bankadaki kadar özgürlük beklemek pek doğru olmaz hocam :) her şeyden öte bilgi güvenliği ve gizlilik en önemli kavramlar savunma sanayi çalışanı için. Eğer farklılık arıyor ve milli projelerde çalışmak beni tatmin eder diyorsanız öneririm :)
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nezcafe -- 22 Temmuz 2025; 22:17:0 > -
Milli duygular okey var fakat özgürlüğü de geçtim de , bilmiyorum bir kariyer değişikliği düşüncem var son 6 aydır mutsuz hissediyorum:)
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
bana kalırsa hepsinde çalışılır ama ekibiniz önemli burada. en iyi gibi görünen şirketlerden istifa edeni de gördüm, piyasada nispeten geride gibi görünen şirketlerde yıllarca mutlu bir şekilde çalışanı da. O yüzden doğrudan bir şirketin üstünü çizmek yerine o şirkette hangi ekipler mutlu çalışıyor ve projeler daha iyi ilerliyor ona bakmak lazım. Doyuma ulaştığını da düşünmüyorum, bilakis önünü çok açık görüyorum. Bunun en güzel örneği de en güzide şirketlerimizin yurtdışında temsilcilikler ve şirketler açması. Yani savunma sanayii öyle güzel büyüyor ki Türkiye ile de sınırlı kalmıyor. İhracat rakamları ve açıklanan bilançolar da bunu destekliyor.
-
Teşekkürler hocam, açıkçası bu alanların ismini bile duymak motive olmaya yetiyor, zaten bilgisayar mimarileri dersinden çok keyif almıştım ama asıl cs konuları 3.sınıfta diye gömülü yazılımı da okul dönemine bıraktım bu yaz hep backend odaklı gittim. Gerçi aday mühendislikler başvuruları eylülde başlıyor diye biliyorum o yüzden illa bu yaz bakmam gerekecek gibi biraz belirsizlik var bende xd
Bu arada bu konudaki mesajlar cidden aradığım motivasyonu veriyor, yani savunmada çalışmanın manevi yönünden niye çevremde kimse bahsetmiyor hep bir kendini geliştirme muhabbeti açılıyor ben mi yanlış düşünüyorum diyordum ama gerçekten büyüyen bir sektörmüş zaten her gün görüyoruz.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
COMPUTER ORGANIZATION, EMBEDDED SYSTEMS DEVELOPMENT, OPERATING SYSTEMS. Şu 3 ders bana göre bilgisayar mühendisinin farkını gösterdiği konular. Çoğu okulda yalapşap verilip geçiliyor bu dersler. Bazıların da hiç verilmiyor. Halbuki bir donanımın nasıl ayağa kalktığını, bilgisayar denilen şeyin nasıl çalıştığını, yazılım ve donanımın nasıl buluştuğunu, işletim sistemi denilen nanenin nasıl kurgulandığını ve sayamadığım daha bir çok detayı bu dersler öğretiyor. Savunma sanayi düşünen bir aday için bu derslerin önemi büyük. Şimdilik burada keseyim, daha henüz tercih yapacak arkadaşların hepten kafası karışıp alandan uzaklaşmasın sonra :D
-
Hocam gelistirme yaptigimiz pc de network yoksa kodumuzu nasil pushluyoruz yada gerekli dependecyleri vs nasil indiriyoruz. Internet olmamasi cok kotuymus ya magara adami gibi
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
network yok değil var ama bu genelde dış dünyaya açık olmaz. kapalı bir network olur, bu network üzerinde birçok sunucu hizmet verir. çalıştığınız her ne şirketse, şirket içi haberleşme uygulamalarından, kodların/projelerin yönetildiği repolara kadar hizmet veren sunucular bulunur. hatta bilgi güvenliği yönetmeliklerinde internete açık bir bilgisayar ile kapalı network'e sahip bilgisayarlar arasında fiziki olarak belirli bir uzaklık bulunmasından bile bahsedilir :D gerekli dependency ler ve kurulumlar da yine bu kapalı network üzerindeki sunucular üzerinden yönetilir genelde.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X