Şimdi Ara

ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği Hakkında Her Şey

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
39
Cevap
11
Favori
12.793
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
8 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • 1 sene sonra gelen güncelleme
    Arkadaşlar yeniden merhabalar. Geçen 1 senede neler oldu biraz bahsetmek istedim. Hem Jhiy, hem ben hem de bölümdeki diğer arkadaşlarımızın çok büyük çoğunluğu savunma sanayii şirketlerinde aday mühendislik yaptık. Okul daha bitmeden iş teklifi aldık. Görüşmeler de olumlu olunca daha okul bitmeden işe girmiş olduk. Artık hem mezun hem de çalışanız anlayacağınız Güzel ama yorucu bir 4 sene oldu. Tercih döneminde tekrar guncelleyeyim. Sorularınız olursa yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız


    Başlamadan önce önemli not : Arkadaşlar lütfen Havacılık ve Uzay Mühendisliği dışında sorularınız olursa özelden yazın o şekilde cevaplamaya çalışalım. Bu konuyu tercih döneminde arkadaşlarımıza ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği hakkında oldukça detaylı bir rehber olması açısından hazırlıyoruz.

    Herkese merhabalar. Umarım hepiniz çok iyi bir sınav dönemi geçirmişsinizdir ve istediğiniz yerleri kazanırsınız. Jhiy ile sizlere bölüm hakkında bilgi vermek istiyoruz. Şu anda 3.sınıfı bitirdik inşallah ve son sınıfa geçiyoruz. Anlattıklarımıza ek olarak sorularınız olursa cevaplamaktan memnuniyet duyarız. O halde uçuşa geçiyoruz kemerlerinizi bağlayın

    ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği

    ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği 1981'de kurulmuştur. ODTÜ'de kurulan en yeni bölümlerden birisidir. İTÜ'deki Uçak Mühendisliği bölümüyle benzerdir. Aynı dersler görülür.
    ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği Hakkında Her Şey
    ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği Hakkında Her Şey

    Bölümümüzün hemen yanında "RÜZGEM ( Rüzgar Enerjisi Teknolojileri Araştırma ve Geliştirme Merkezi)" bulunuyor. İçinde Türkiye'nin en büyük rüzgar tüneli vardır. Çeşitli aerodinamik hesaplamalar, deneyler ve projeler geliştirilmektedir.
    ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği Hakkında Her Şey
    Bölümümüzün internet sitesi :http://ae.metu.edu.tr/

    Bölüm Sıralamaları : 2019-6418 , 2018-6706, 2017-7807, 2016-8510..

    Alınan dersler :http://ae.metu.edu.tr/under/curriculum.shtml


    Özellikle son yıllarda Savunma Sanayisindeki gelişmelerle ve Türkiye'nin Havacılık sekörüne yaptığı yatırımlar ile yukarıdaki istatistiklerden de görüldüğü gibi bölüme ilgi oldukça artmaktadır.

    Bölüm mezunları ne iş yapar ? : Bölüm mezunları genel olarak hava ile etkileşen her şey ile çalışır. Biraz daha detaya girmek gerekirse; uçak, helikopter, füze,roket , insansız hava araçları üzerinde çalışabilir. Otomotiv sektöründe veya beyaz eşya sektöründe çalışabilir veya çok yüksek katlı binalar yapılırken binaların hava ile etkileşimi de hesaba katılmalıdır ve burada Havacılık ve Uzay Mühendislerinden yararlanılır. Yalnız zaten bölüme kimse ben beyaz eşya sektöründe çalışmak istiyorum diye gelmiyor . Bölüm mezunları çoğunlukla Savunma sanayisinde çalışıyor. Tam olarak ne iş yapıldığına bölümün alt başlıklarını açıklarken aşağıda anlatacağız.

    Bölümün alt alanları neler ?:
    1.Yapısal( Structure): Yapıların yorulması, kırılması, hasar analizi, uçuş esnasında maruz kalınan yüklerin ürüne olan etkisi incelenir. Bu alanda çalışanlar yapısal analizleri veya tasarımları yapar, kimisi de ömür analisti olarak çalışır. Yani kullanılan bu parçanın ömrünü hesaplar ki ömrü biten parça yenisi ile değiştirilsin.
    ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği Hakkında Her Şey

    2.Aerodinamik: Aerodinamik, en genel tabiriyle hava araçlarının havayla olan etkileşimidir. Bu alanda çalışan mühendisler ise uçuş araçlarının aerodinamiksel verilerini( taşıma kuvveti(Lift), sürtünme kuvveti(Drag), momentler gibi) bilgisayar programları yardımıyla sunmak ve/veya rüzgar tüneli ve uçuş test faaliyetlerine katılmak gibi görevlerde rol alıyor. Ayrıca hesaplamalı aerodinamik diye bir alan da var. Bu alanda da bilgisayar programlarıyla ileri düzey bilimsel hesaplama yapılıyor.
    ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği Hakkında Her Şey


    3.İtki Sistemleri (Propulsion): Bu alanda motorlar ile ilgileniyor. Motor tasarımı, gaz türbinleri ile çalışılıyor. Hava aracının uçması için dizaynda belirlenen itki kuvvetine göre motor seçiliyor, veya seçilen motorda dizayn olarak iyileştirmeler yapılıyor.
    ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği Hakkında Her Şey

    4.Kontrol(Control):Kontrol alanında hava aracının kontrolü üzerinde çalışılıyor. Bu alanda çalışanlar modelleme ve simülasyon, uçuş simülatörleri, otopilot sistemleri, otopilot algoritmalarının tasarımı gibi daha çok yazılımsal kısımda görev alıyorlar.
    ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği Hakkında Her Şey

    Bölümde uzay alanıyla ilgili dersler var mı ? : Bölümde uzay alanıyla ilgili dersler 4.sınıfta seçmeli olarak alınabiliyor. Örnek vermek gerekirse;
    Uzay araçları tasarımı, roket teknolojisine giriş, uzay araçları itkisi, uzay aracı dinamiği ve uzay bilimlerine giriş. Türkiye'de uzay alanında çalışmak için tercih edilebilecek firma sayısı tahmin edersiniz ki az. Örnek vermek gerekirse Tübitak UZAY ve TAIuydu üzerine çalışmalar yapıyorlar. ROKETSAN ın ise uzaya mikro uydu fırlatma projesi var. O alanda çalışıyorlar. GUMUSH Aerospace ve DeltaV gibi yeni ve nispeten daha küçük firmalar da var.

    Mezun olduktan sonra yurtdışı imkanı hakkında bilgi alabilir miyim? : Yurtdışı konusuna geldiğimizde üniversite faktörü ön plana çıkıyor. Çünkü üniversitede bulunan akademisyenlerin referansları size yurtdışı kapısını açıyor. Tabiki ortalama da çok önemli. Bölüm hocalarımızın hepsi yurtdışı doktoralı. Bölüm hocalarının doktorasını aldığı kurumlar arasında "Georgia Tech" "Delft" "Von Karman" "CALTECH" "Princeton" ve " Penn. state" gibi dünyanın en saygın üniversiteleri var. Bütün hocaların eğitim geçmişini incelemek için bölüm web sitesinden "People" kısmına tıklayarak inceleyebilirsiniz.

    http://ae.metu.edu.tr/

    Yurtdışında çalışan mezunlar hakkında bilgi alabilir miyim?
    : Bununla ilgili bir istatistik var mı bilmiyorum. Ancak MIT, Stanford, Oxford, Delft, Von Karman gibi yerlerde yüksek lisans, doktorasını yapan kişileri Linkedin den takip ediyorum. Bir örnek olarak Derya Akkaynak'ın kariyerine bakabilirsiniz.

    Bölüm mezunları genelde nerelerde çalışıyor? : Sektörde kalmak isteyen mezunlar büyük çoğunlukla savunma sanayisinde çalışıyor. Mezunların en çok bulunduğu iki kurum TAİ ve ROKETSAN. Bununla beraber TEI, Aselsan, TÜBİTAK Uzay, TÜBİTAK Sage, STM veya Teknokent firmalarında çalışılıyor. Akademiye yönelip yüksek lisans ve doktoradan sonra öğretim üyesi olarak da kariyerinize devam edebilirsiniz.


    Son olarak örnek bir ders videosu bırakayım. 3.sınıf Uçuş Mekaniği dersi :






    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Chane -- 13 Ağustos 2021; 13:44:32 >







  • Hocam 2019 a göre 3200 küsür geliyor ,tek hedefim İtü Uçak ve Odtü Uzay ve Havacılık bu ikisini yazıp bırakacağım ama Ben yurtdışı düşünüyorum hocalar vs tamam ama yurtdışında kavram karmaşası olur mu Metu space and aerocraft enginnering vs İtü Aircraft engineering.Kısacası yurtdışında bu iki bölümün karşlığı aynı mı farklı mı ?Türkiye için pek fark etmiyor ettiği anladım.
  • Temerrut kullanıcısına yanıt
    yanlış bilmiyorsam odtünün ingilizce sitesinde aerospace engineering diye geçiyor bölüm yurt dışındaki gibi ama ders içerikleri ne kadar benzer ne kadar farklı onu yurtdışındaki top üniversitelerin ders programlarını karşılaştırarak bak bence.
  • Temerrut kullanıcısına yanıt
    Hocam iki bölümden de yurtdışına çıkış konusunda sorun yaşamazsınız. ODTÜ deki bölümün adı aerospace engineering dir. Bahsettiğiniz çeviri biraz sözlük çevirisi olmuş. Dünya genelinde aerospace ismi daha yaygındır. İçiniz rahat olsun herhangi bir kavram karmaşası olmaz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Jhiy -- 6 Temmuz 2020; 0:10:49 >
  • Elinize sağlık hocam, bu bölüm mezunlarının yurtdışı için Almanya konusunda daha şanslı olduğu doğru mu ? Amerika'da havacılık genellikle devlet ile birlikte yürüdüğünden yurtdışına pek sıcak bakmıyorlar diye okumuştum. Aynı yazıda Almanya ve Fransa için şanslarının daha yüksek olduğu yazıyordu.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: schwarzbite

    Elinize sağlık hocam, bu bölüm mezunlarının yurtdışı için Almanya konusunda daha şanslı olduğu doğru mu ? Amerika'da havacılık genellikle devlet ile birlikte yürüdüğünden yurtdışına pek sıcak bakmıyorlar diye okumuştum. Aynı yazıda Almanya ve Fransa için şanslarının daha yüksek olduğu yazıyordu.
    Hocam bu konuda benim doğrudan bir bilgim yok ancak aynı sizin gibi duyduklarım var. Örneğin bölümdeki yabancı uyruklu bir arkadaşımız Amerika'da yabancıların çalışması daha zor bu nedenle ben Avrupa'ya yöneleceğim diyordu. Hatta seçmeli derslerini Fransızca aldı. Orada İtki Sistemleri (Propulsion) çalışmayı düşünüyor.
  • Dersler,müfredat,zorluğu hakkında bilgi verir misiniz hocam? Örneğin fiziği ileri seviye gördüğünüzü tahmin ediyorum(diğer mühendisliklere kıyasla)
  • schwarzbite kullanıcısına yanıt
    Evet böyle.Amerika'ya akademik kariyerle gitmiyorsan havacılık ve uzay mühendisi olarak çalışman çok zor çünkü genelde istihbarat adına çalışıyorlar ve senden security clerance istiyorlar.Avrupa daha ılımlı ama bu konuda.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Vezhack2

    Dersler,müfredat,zorluğu hakkında bilgi verir misiniz hocam? Örneğin fiziği ileri seviye gördüğünüzü tahmin ediyorum(diğer mühendisliklere kıyasla)
    Hocam dersler şu şekilde :http://ae.metu.edu.tr/under/curriculum.shtml

    1.sınıfta temel mühendisliğe giriş dersleri alınıyor: matematik,fizik,kimya,teknik çizim, programlama şeklinde. 2.sınıfta makine mühendisliği ile neredeyse aynı dersler alınıyor. Havacılık kısmına geçmeden önce için makine kısmı inşa ediliyor yani. Statik, dinamik, akışkanlar mekaniği, termodinamik vs. 1.sınıf bilginizin eksik olması ile 2.sınıfta çok fazla problem yaşayacağınızı düşünmüyorum. Telafi edilebilir düzeyde olur. Zaten 2.sınıf derslerine de anormal zor bir şekilde başlanmıyor ders içeriklerinde. Giriş düzeyinden üzerine koya koya ilerliyor. Ancak 2.sınıf bilginiz çok eksik olursa 3.sınıfta oldukça zorlanırsınız. Çünkü 3.sınıf derslerinde 2.sınıf bilgileri aktif olarak kullanılıyor.3.sınıfta ise artık tamamen havacılığa özelleşiliyor. Aerodinamik, Uçuş mekaniği, Havacılık ve Uzay yapıları gibi.4.sınıfta ise yönelmek istediğiniz alana göre (Yapısal, Kontrol, Aerodinamik,İtki Sistemleri) seçmeli dersler alıyorsunuz. Genel olarak diyebilirim ki ODTÜ'deki her mühendislik bölümü kadar zor. Düzgün bir şekilde öğrenerek giderseniz sıkıntı yaşamazsınız hocam hiç merak etmeyin.

    Ancak şöyle bir durum var : Diğer üniversitelerdeki uçak/havacılık ve uzay bölümlerine göre ortalama yapmak gerçekten çok daha zor. Bizde ortalamaya FD,DD,DC,CC veriliyor. Çoğunlukla DD-DC. Yani bu ne demek oluyor şöyle açıklayayım. AA-4,BA-3.5, BB-3..FF-0 demek. Mesela ısı transferi dersinden sınıfın ortalaması 52 çıktı. Siz de 56 topladınız hayırlı olsun DD veya DC alıyorsunuz. Yani ortalamanıza DD(1) veya DC(1.5) kadar etki ediyor. Bizim en çok şikayet ettiğimiz nokta bu. İyi not almak gerçekten çok zor. Bu durumu hocalarımızla konuştuğumuzda onlar da doğrusunun bu olduğunu, ondan sonra rahat puanlar verince Aerodinamik bilmeyen adamların BA-AA aldığını ve iş yerinde çalışırken gülünç duruma düştüklerini söyledi Bu durum oldukça mantıklı geldi söylediklerinde. Türkiye'deki her üniversite için bunun uygulanması çok daha sağlıklı bir yaklaşım. Yalnız şöyle bir durum var burada da bu neden bizde bu kadar ciddi bir şekilde uygulanıyor da diğer üniversitelerde bu kadar katı uygulanmıyor bunu anlamıyorum. Yani ben bu zorluklarla not alıp 3 ortalama ile staja başvuruyorum. Ama stajda X üniversitesi öğrencisi bizden çok daha rahat bir şekilde not alıp 3.5 ile staja benim yerime kabul ediliyor. Bizi çıldırtan durum bu.

    Şimdi sizlere birkaç istatistik vermek istiyorum.

    Akışkanlar mekaniği : Genel ortalama 49.84 çıktı. 49 FD ,54 DD,61 DC, 88BA aldı. (4 kredi)
    Isı Transferi : Genel ortalama 54 civarı idi. 54 DD aldı. (3 kredi)
    Aerodinamik : Genel ortalama 67 çıktı. 78.55 CB aldı. (4 kredi)

    Bu bilgileri neden veriyorum ? Örneğin atıyorum bu dönem yukarıda saydığım 3 dersi almış olun sadece. Hadi ortalamanızı hesaplayalım. Ortalama şu şekilde hesaplanır: Ders_kredisi*harf_notunun_sayısal_degeri/toplam kredi.

    Diyelim ki yukarı verdiğim gerçek örneğe göre akışkanlar mekaniğinden 61 topladıdınız ve DC aldınız.
    4*1.5 (akışkanlar için)+ 3*1 (ısı transferi için)+ 4*2.5 ( aero için) bölü (4+3+4) = 1.72 ortalamanız hayırlı olsun.

    Bu arada 1 dönemde 5-6 ders falan alınıyor yalnızca fikir vermesi açısından yaptım bu 3 dersli örneği.

    Tabi iyi notlandırmalar da oluyor o kadar abartmak olmaz :
    Elastisite : Genel ortalama 59 çıktı.72 BB, 78 BA aldı , Nümerik Metodlar ortalamanın 5 puan aşağısı CC aldı, biraz üstü CB aldı.

    Her şeye rağmen bölümden oldukça memnunum ben. Özellikle 3.sınıfta gerçekten çok şey öğrendiğimizi fark ettim. Bölümümüz eğitimin hakkını veriyor. Üstelik gördüğümüz konular da oldukça eğlenceli ve heyecanlı. Ben tercih yaparken özellikle makine yerine havacılık olsun istedim. Makinenin bizden daha geniş bir yelpazede çalışabileceği aşikar. Ancak ben zaten uçaklarla çalışmak için bu bölümü seçtim ve pişmanlık da duymuyorum açıkçası. Yine olsa yine yazarım




  • Chane kullanıcısına yanıt
    Ben de makine ile uzay havacılık arasında kaldım, tercihimi uzay havacılıktan yana kullanacağım sanırım.
  • Teşekkürler herkese
  • ODTÜ nün resmi youtube kanalında yayınlanan 1 saatlik Havacılık ve Uzay mühendisliği tanıtım videosunu buradan izleyebilirsiniz.

  • 2 ay önce tanıtım yapılmasını istemiştim ve ODTÜ AE istemekle ne kadar doğru bir istekte olduğumu gördüm. Eğer ki sıralamalarda çok aşırı bir sapma olmaz ve sınavım kontrol ettiğim gibi gelirse seneye aranızda olmayı ümit ediyorum. Kazanırsam bölümde sizinle görüşme fırsatımız olur mu acaba yüz yüze deneyimli kişilerden bölüm hakkında daha çok bilgi almak istiyorum. Proje takımlarınız felan oluyor galiba onlara katılımı nasıl sağlıyoruz ? ÇAP imkanlarından biraz bahsedebilir misiniz ? Teşekkür ederim şimdiden



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-29229928E -- 6 Temmuz 2020; 15:19:2 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-29229928E

    2 ay önce tanıtım yapılmasını istemiştim ve ODTÜ AE istemekle ne kadar doğru bir istekte olduğumu gördüm. Eğer ki sıralamalarda çok aşırı bir sapma olmaz ve sınavım kontrol ettiğim gibi gelirse seneye aranızda olmayı ümit ediyorum. Kazanırsam bölümde sizinle görüşme fırsatımız olur mu acaba yüz yüze deneyimli kişilerden bölüm hakkında daha çok bilgi almak istiyorum. Proje takımlarınız felan oluyor galiba onlara katılımı nasıl sağlıyoruz ? ÇAP imkanlarından biraz bahsedebilir misiniz ? Teşekkür ederim şimdiden
    İnşallah kazanırsınız hocam . Kazanır da gelirseniz bir mesaj atın bölümde oturup sohbet ederiz. Bölümümüzün kurabiyesi meşhurdur ısmarlarım size Projelere birkaç farklı şekilde katılım olabiliyor:

    1) Kendi arkadaş grubunuzla organize olarak Teknofest, AIAA gibi yarışmalara katılabilirsiniz.
    2) Hali hazırda devam eden projelere girip çalışabilirsiniz.
    3) Eğer ortalamanız iyi ise 2. veya 3.sınıfta hocaların devam ettirdikleri projelere katılmak istediğinizi söyleyip onay alırsanız onlarla çalışabilirsiniz.

    ÇAP da şu şekilde oluyor : Güz veya Bahar dönemi sonunda başvurular açılıyor. Sistemden istediğiniz bölümlere ÇAP/ Yandal için başvuruyorsunuz. Ortalamanıza göre sizi sıralıyorlar (Bunda ÖSYM puanının etkisi var mı ya da ne düzeyde bilmiyorum) ona göre kabul alabiliyorsunuz. Ancak zaten bölüm zor olduğu için insanlar genellikle ÇAP ile uğraşmak istemiyor. Yandal tercih ediyorlar bunun yerine




  • Özel sektörde çalışma imkanları nasıl hocam mezunların ? Sivil havacılıkta çalışma şartları nelerdir ? Mezunların yurt içinde Ankara dışında iş bulması çok zor diye bitirilerek duydum bunun doğruluğu nedir ?
  • Bu bölümü istiyorum ama fizikle aram iyi değil,matematiği hallederim
    Büyük sıkıntı çıkar mı
  • quote:

    Orijinalden alıntı: navi markelof

    Bu bölümü istiyorum ama fizikle aram iyi değil,matematiği hallederim
    Büyük sıkıntı çıkar mı
    Fiziği sevmediğin konusundan kesin olarak emin olma hocam.

    Çünkü, üniversite fiziği birtakım lise fiziği temelleri içerse de işleyiş olarak çok daha farklı.
    Ben fiziği sevmiyordum. Ama elektronik okumak istiyordum. Korkuyordum.
    Yaptım bi delilik.
    Yaptığım en iyi delilikti.

    Bölüme başlayınca fark ettim ki lise fiziği müfredatından, lise kitaplarından daha farklı bir şeylerle uğraşıyoruz. Lise hocalarından çok ama çok farklı hocalar var. Benim çok hoşuma gitti tüm bunlar.

    Tabi bunun aksi durumlar da var.
    Fiziği sevdiğini düşünüp buraya gelen, daha genel fizik derslerinde(physics105) 10'lu, 20'li notlar alan tanıdığım insanlar var bölümde. Gördüğüm kadarıyla pişmanlar. Çok başarılı olmasalar da hani, ilk 2000'den bu insanlar.

    Fizik içeren bir bölüm okumak istiyorsanız, Giancoli'nin Fizik kitabından birkaç saat bir şeyler okuyun. Tureng'le filan halledersiniz çeviri işini. Genel bir fikir verebilir diye düşünüyorum.




  • navi markelof N kullanıcısına yanıt
    Hocam bence lise fiziği fizik öğretmiyor. Problem çözmeyi öğretiyor sadece. Lise müfredatına fizik denmez. Asıl fizik üniversitede öğreniliyor. Matematikte sıkıntınız yoksa fizik hallolur.
  • Darlanmakistemeyenkişi D kullanıcısına yanıt
    zor derken ne demek istediğinizi tam anlayamadım. mezunların Ankara içinde kalmasının sebebi havacılık uzay firmalarının çoğunun Ankara'da olması. Yani Ankara dışında olan firmalarda da çalışan çok sayıda mezun var. TEI gibi.

    Sivil havacılıkta, bakım mühendisi olarak çalışılabiliyor bildiğim kadarıyla. Bu alanı isteyen mezunlar genelde Türk Hava yolları veya çeşitli havayollarında çalışıyorlar.
  • Upp tanıtan arkadaş 10 numara adamdir, havacılık 10 numara bölümdür. İtü uçağa gideceğinize buraya gelin kampüs hayatı görün
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.