Şimdi Ara

nimh batarya deşarj devresi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
6
Favori
7.926
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • "pek çok cihaz şarjlı piller için özel olarak dizayn edilmediği için,bu pilleri tam kapasite kullanamaz.
    yani cihaz "pil yetersiz" diye kendini kapattığında aslında şarjlı pilin %40'ı henüz kulanılmamıştır.
    tam deşarj olmamış bu pil tekrar şarj edilir. bu işlem defalarca tekrarlanırsa,pil "memory effect" denilen
    bir sorunla başbaşa kalır.bunu pilin kapasitesinin bir bölümünü unutması gibi düşünebiliriz.

bunu engellemek için pilleri zaman zaman tam deşarj etmek gerekir.
    nimh piller için tam deşarj ,pil gerilimi 1.0 volta düşene kadar pilin kullanılmasıdır.
    (cihazlar genelde 1.15V a kadar kulanıyor)

0.9 volttun altında ise pilin kulanılmaması gerekir,aşarı deşarj pil plakalarına hasar verir.
    o nedenle deşarj işlemin otomatik bir devre ile yapılması muhtemel hataları önler.

pili 5-10 defa kulanıp bitirdikten sonra (cihazınızla),bu devre ile tam deşarj işlemi yapmanızı öneririm."

2008

Arkadaşlar bu devreyi 2008 de yapmıştım.linkleri silinmiş, ben de çıkmadı. zaman zaman soran arkadaşlar oluyor. Hem devreyi hem linkleri yeniledim.

yeni devrenin artısı
    *ayara gerek duymuyor.
    *USB çağında 5V ile çalışıyor artık

Kolay gelsin.

. nimh batarya deşarj devresi

https://forum.donanimhaber.com/images/upfiles/5588/df1cc0b7-a657-4e3d-a007-19c9a79fe6be.JPG

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nowanda -- 29 Ekim 2014; 0:56:57 >

• bu işin tam doğrusunu dile getirmişin iyi çalışma, bir pilden en iyi yararlanma ancak bu yolla olur

TAM ŞARJ VE GEREKTİĞİ KADAR DEŞARJ
  • Devreyi yapmak isteyenler için baskı devre şeması da benden olsun

Sevgi, saygı...

Mayday [PC], signing off...

• çok güzel olmuş eline sağlık madaypc,
    pek rağbet görmedi ama çok faydalı bir devre .
  • Teşekkür ederim nowanda. Ben devreni beğendim, çok kullanışlı geldi bana. Şu anda kendi şarj cihazımı yapıyorum. Piyasadakiler hep kalem pil boyutunda olanlar için, ben pil boyunun ve sayısını kendimin ayarlayabileceği birşey yapmak istiyorum ve bu devreyi ana üniteye ekleyeceğim.

Sevgi, saygı...

Mayday [PC], signing off..
  • kolay gelsin. devreyi bitirdiğinde yayınlarsan bilgi paylaşımı açısından yararlı olur.
    sağlıcakla....
  • dikkat edilecek bir nokta iyi çalışmalar
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    6v ışıldak şarj devresi
    15 yıl önce açıldı
    kondansatör & pil
    17 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • bunu 4 adet pili ayrı ayrı deşarj yapabilicek şekilde kullanabilirmiyiz yoksa 4 tane aynı devredenmı kullanmamız gerekiyor.
  • Pilleri seri bağlayarak grup halinde de tek devre ile de deşarj edebilirsin ama bu yapabilmek için RV1 gerilimini ayarlaman gerekir (1V x pil sayısı).
    Fakat her pili tek başına deşarj etmen en sağlıklısıdır,her pile eşit olarak deşarj işlemi yapılamasını garanti altına alırsın.
  • devre ve bilgi icin tesekkürler
    fakat yeni pillerin üstünde "no memory effect" yazıyor.. yani bu olay olmamakta..
  • Yeni pil olarak Li-ion pilleri kastediyorsanız doğrudur.Li-ion pillerde memory effect olmuyor. fakat Ni-Mh ve Ni-CD pillerde memory effect vardır.

Do NiMH batteries have memory effect?

Technically, NiMH batteries do not have a "memory effect", but strictly speaking neither do NiCds. However NiMH batteries can experience voltage depletion, also called voltage depression, similar to that of NiCd batteries, but the effect is normally less noticeable. To completely eliminate the possibility of NiMH batteries suffering any voltage depletion effect manufacturers recommend an OCCASIONAL, complete discharge of NiMH batteries followed by a full recharge. NiMH batteries can also be damaged by overcharge and improper storage (see the NiCd section immediately above this one). Most users of NiMH batteries don't have to be concerned with this voltage depletion effect. But if you use a device say a flashlight, radio, or digital camera for only a short time every day and then charge the batteries every night, you will need to let the NiMH (or NiCd) batteries run down occasionally.

quote:

Orijinalden alıntı: meco

devre ve bilgi icin tesekkürler
    fakat yeni pillerin üstünde "no memory effect" yazıyor.. yani bu olay olmamakta..

• pic kontrollü bir devre yapamazmıyız? veya bu devrenin 4 pil i ayrı ayrı 0.9 a düşürürenini
  • aynı devre devreden 4 tane yap o zaman...
    quote:

Orijinalden alıntı: cturna

pic kontrollü bir devre yapamazmıyız? veya bu devrenin 4 pil i ayrı ayrı 0.9 a düşürürenini
  • Teşekürler gardaş tam böyle bir devre ararken imdadıma yetişltin sağolasın başarılar.
  • Merhaba Arkadaşlar,

Bende 6 adet gp AAA pil aldım bunları bisikletin ön ve arka ışıklarında kullanıyorum şarja takmadan önce ışıkları iyice azalana kadar bekleyip sonra şarja takıyorum ama iyimi yapıyorum kötümü yapıyorum bilemedim ve sizlere sormak istedim.

Piller Nimh yani deşarj olmasında fayda var fakat bu ışıklarla deşarj edince hücre başına 1v un altına iniyormudur? Voltun tamamen sıfırlanmasını istemiyorum

Yardımcı olmanızı rica ederim.

Kullandığım piller ;

Bunlarda kullandığım farlar;

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Blues- -- 25 Mayıs 2013; 11:15:44 >

• bu şekilde kullanmanız yanlış. pilleri kısa süre harap edersiniz. 0,9 voltun altına hiç düşmeyin. sadece ışık şiddetine bakarak bunu anlamanız da olanaksız.bir koruyucu devre kullanın.
    örneğin:
    http://static.electro-tech-online.com/imgcache/6232-Under20Voltage20Protection20Circuit.png
    mosfet herhangi bir p-kanal mosfet olur (IRF9540) 47k yı 22k ile değiştir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nowanda -- 25 Mayıs 2013; 23:04:32 >
  • Merhaba verdiğiniz cevap için teşekkür ederim ama maalesef elektronikci degilim yani bu bahsettiginiz devreyi yapamam volt ölçen multimetremi alsam ?

Veya icinde desarj özelliği bulunan atabanın sarj aletleri var bunlar bildigim
    kadari ile 1 voltun altina inmiyor böyle bir ürün alip pillerin sonuna kadar bitmesini beklemeden önce deşarj sonra sarjmi etsem?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ilk mesaj ve devre yenilenmiştir.
  • nowanda hocamıza tşkler baskı devresi de benden

baskı pdfsi aynasını almadan basınız

yadi.sk
    pil deşarj.PDF — Yandex.Disk
    https://yadi.sk/i/QYB5GYZrcUDsq

aresim çok iyi değil idare edin,pil pinlerine uygun metal yuva yapmanız lazım

nimh batarya deşarj devresi nimh batarya deşarj devresi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi porsche911turbo -- 3 Kasım 2014; 20:22:53 >

• quote:

Orijinalden alıntı: porsche911turbo

nowanda hocamıza tşkler baskı devresi de benden

baskı pdfsi aynasını almadan basınız

yadi.sk
    pil deşarj.PDF — Yandex.Disk
    https://yadi.sk/i/QYB5GYZrcUDsq

aresim çok iyi değil idare edin,pil pinlerine uygun metal yuva yapmanız lazım

nimh batarya deşarj devresi nimh batarya deşarj devresi

Elinize sağlık.
    2 ohm luk direncin en az 1 watt olduğu belirteyim ben de .Yapmak isteyenlere kolay gelsin.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.