Şimdi Ara

Akım Sınırlamalı Pil Şarj (18650 şarj)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
1.864
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Şarjlı el süpürgesinin eski ni-cd pillerinin ömrü doldu. Ben de yerine ikişerli paralel olmak üzere 4 pili seri bağladım ve bunları şarj etmek için de daha önceden aliexpressten aldığım balans devresini kullanıyorum.

Yine şarj etmek için de 8.4 volt gerekiyor malum. Onu da bir adaptörün voltajını ayarlayarak hallettim.

Gelelim soruna. Piller boş olduğunda şarja takıyorum ve true rms pensampermetre ile şarj akımını ölçüyorum. 6 ampere kadar çıkıyor. Bu şarj akımı çok yüksek. Ya piller ya da adaptör kesin bozulacak.

Bu şarj akımını maksimum 1 amper düzeylerinde tutabilsem iyi olacak. LM317 ile yapılan devreler buna dayanamaz ve ısınır gibi görünüyor (Denemedim gerçi). 20 w 0.8 ohm mikro dalgadan çıkma direnç vardı. Seri bağlayarak denedim. O da şarjın başlarında iyi güzel 900 miliamper düzeylerinde ama git gide akım çok düşüyor. Haliyle arj süresi de aşırı uzuyor.

Sizce ne yapabilirim?

Şimdiden ilginize teşekkür ederim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi papa-midnite -- 3 Nisan 2018; 12:59:43 >

• Lm2596 ile yapılmış hazır konvertör devrelerden alın hem voltaj ayarını daha hassas yaparsınız hem de 2 amper civarı ortalama ile şarj edersiniz. Anahtarlama sistemiyle çalıştığı için ısınma da olmaz.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: mustyyyyy

Lm2596 ile yapılmış hazır konvertör devrelerden alın hem voltaj ayarını daha hassas yaparsınız hem de 2 amper civarı ortalama ile şarj edersiniz. Anahtarlama sistemiyle çalıştığı için ısınma da olmaz.

Hocam diyotla hallettim gibi. Denemeleri yapayım olmazsa dediğiniz yola da bir bakayim

• Diyotlar cok da sağlıklı olmadi. Çok ısınıyor.

Yine wattli direnç daha sağlıklı olacak gibi. Benim kurduğum düzenekte 8.4 volt ve 6 amperlik çıkışı yine 8.4 volt 1 amperle sinirlamak için nasil bir direnç hesabi yapmam gerekiyor. Yani kac watt ve kac ohmluk direnc kullanacagimi nasil bulurum? Bir hesaplama yöntemi var mıdır?

• quote:

Orijinalden alıntı: karadvt

Diyotlar cok da sağlıklı olmadi. Çok ısınıyor.

Yine wattli direnç daha sağlıklı olacak gibi. Benim kurduğum düzenekte 8.4 volt ve 6 amperlik çıkışı yine 8.4 volt 1 amperle sinirlamak için nasil bir direnç hesabi yapmam gerekiyor. Yani kac watt ve kac ohmluk direnc kullanacagimi nasil bulurum? Bir hesaplama yöntemi var mıdır?

İki farklı kullanıcı profiliniz mi var?
  • Hayır sadece bu hesabım var. Benzer konu mu var yoksa

• Buna ne olmuş böyle. Siz deyince farkina vardım. bu hesabı kapatmıştım ben. Allah Allah. Ban yiyeceğim durduk yere.

Format sonrasi Twrpden geri yükleme yapmıştım ondan kaldi demek ki. Düzelteyim şunu. Kusura bakmayın

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi karadvt -- 6 Nisan 2018; 0:21:3 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Şarjlı pil ve voltaj
    3 yıl önce açıldı
    Akü şarj
    4 ay önce açıldı
    Şarjlı pilde kısa devre
    18 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Merhaba Arkadaşlar bende bu konu ile ilgili bi soru sormak istiyorum. Bende bu pilden(18650) 36 adet var 12 şer adet paralel ve bu parelelleri birbirine seri bağlayarak ( her birinin 3.7 vol olduğunu alırsak ) 11.1 volt elde ediyorum bu kadar pili nasıl şarj edebilirim ustalarım bana yardım edebilir mi acaba?

Not: elektroniğe hobi olarak ilgim var kişisel olarak arduino, raspberry pi ve pic ile ilgili projeler yaptım. ve bu pilleride zaten 2 adet raspberry pi' de kullanacağım.
  • quote:

Orijinalden alıntı: kpmt01

Merhaba Arkadaşlar bende bu konu ile ilgili bi soru sormak istiyorum. Bende bu pilden(18650) 36 adet var 12 şer adet paralel ve bu parelelleri birbirine seri bağlayarak ( her birinin 3.7 vol olduğunu alırsak ) 11.1 volt elde ediyorum bu kadar pili nasıl şarj edebilirim ustalarım bana yardım edebilir mi acaba?

Not: elektroniğe hobi olarak ilgim var kişisel olarak arduino, raspberry pi ve pic ile ilgili projeler yaptım. ve bu pilleride zaten 2 adet raspberry pi' de kullanacağım.
    Bildiğim 2 yol var

1. Imax b6 olarak geçen balanslı şarj cihazından alırsınız. 1 adetten 6 Adet seri bağlı 18650 pile kadar sarj edersiniz. Bunun yanı sıra kuru akü, ni mh, ni cd me varsa bununla sarj edebilirsiniz.

2. 3s lipo-lityum balanslı sarj devresinden satın alırsınız ama burada şu sorun var. Yine pilleri sarj etmek için 12.6 volt güç veren bir besleme gerek. Pil çok oldugundan piller boş iken şarj etmeye kalktığınızda benim yaşadığım gibi yüksek akim çekecektir. Herhangi bir güç kaynağı buna dayanamayabilir. O yuzden akim sinirlamak gerek. Elinizde akim sinirlamali ayarli güç kaynağı varsa bu sorun teşkil etmez. Kaliteli adaptörlerden de olur herhalde ama 12.6 voltu gecmemek lazım.

Aliexpresste hazır devreler var ve ucuz.

Sürekli lazım olacaksa Skyrc imax b6 mini alın bence.

--------------------------

Lityum piller seri olarak bağlandığında balanslı sarj edilmesi şart. Kesinlikle seri bağlantının eksi ve artı ucuna 12.6 volt vererek sarj etmeyin. Ederseniz pillerden bir kısmı tam şarj voltajı olan 4.2 voltu gececek, ya ısınıp salınım yapacak ya da patyalacaktır. Bunlar olmasa bile pillerin bir kısmı kesinlikle kısa sürede bozulacaktır.

• Imax pahalı gelirse bunlar da alternatif olabilir;

• TP4056 ile yapılmış hazır 18650 şarj kitleri var,gg.de 3.5 TL satıyorlar,akım sınırlaması 1 amper.pilleri seri baglasaniz bile her pile paralel 1 adet bu devreden kullanıp sorunu çözebilirsin.besleme voltajı 5 volt,2 adet baglayacagin için adaptör 2 amper veya üstü olmalı.bu arada şarjlı süpürgenin içinde bu devreleri koyacak yer varsa tâbi.bir diğer önerim de cep telefonu harici batarya olacak.bunlarin içinde pil de var.sarj devresi de var.2 tane alıp pil çıkışlarını seri baglarsan olabilir.lityum piller direk adaptör ile şarj etmek tehlikeli,çok ısınıyor,patlama tehlikesi var.18650 bomba gibi patlar, yangın çıkarabilir,çok yüksek akım depoluyor dikkat et.bir de şarjlı Süpürge motoruna yüksek voltaj veriyorsun,motor ömrü fazla olmaz.daha güçlü çalışır ama kısa sürede motor yanar.4.7 volt motora 8 volt veriyorsun sonuçta.(3.7 volt lityum iyon pillerde genellikle 4 volta yakın çıkış voltajı olcuyorum ) kolay gelsin

• merhaba arkadaşlar yardımlarınız için teşekür ederim dediklerinizden ve bir kaç kişinde yardımıyla olayı şöyle çözmeyi düşünüyorum,
    bms hazır kit şarj deşarj akımsınırlama gibi özellikleri olan devreler var (şu notebook bataryasnın içinde ki devreler gibi) bu devreler anladığım kadaryla hem şarjını hem deşarjını kontrol ediyor. bu bms devreleri işe yarayacak gibi
    https://tr.aliexpress.com/item/3S-25A-Li-ion-18650-BMS-PCM-Battery-Protection-Board-BMS-PCM-With-Balance-For-li/32819815132.html?spm=a2g10.search0104.3.1.51fa7b0fx6cGeU&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_2_10152_10065_10151_10344_10068_5722815_10342_10325_10343_10546_10340_10341_10548_5722915_10698_10697_5722615_10696_10084_10083_10618_10307_5722715_5711215_10059_5723015_10534_308_100031_10103_441_10624_10623_10622_5711315_5722515_10621_10620,searchweb201603_25,ppcSwitch_4&algo_expid=1233d178-a49f-4eaa-bd8c-2234ceb4b5b5-3&algo_pvid=1233d178-a49f-4eaa-bd8c-2234ceb4b5b5&priceBeautifyAB=0
    galiba şu linkteki ürün işeme yarayacam bugün sipariş vericem bakalım büyük ihtimal 1 aysonra gelir :)

yapmak istediğim şey aslında 1 raspberry pi ve bi orange piden oluşan server var elimde (kişisel işelr için) bunların elektrik kesintisinden etkilenmemesi için böyle bişey yapıcam. elektrik varken güç kaynağından yokkende pilden kapanmadan çalışan bir sistem yapmak sadece pil tarafı kaldı şimdilik bitsin bilgilerimi forumda paylaşmayı düşünüyorum. Bu işle ilgilenen insanlara faydası olur :)

• quote:

Orijinalden alıntı: mardina

TP4056 ile yapılmış hazır 18650 şarj kitleri var,gg.de 3.5 TL satıyorlar,akım sınırlaması 1 amper.pilleri seri baglasaniz bile her pile paralel 1 adet bu devreden kullanıp sorunu çözebilirsin.besleme voltajı 5 volt,2 adet baglayacagin için adaptör 2 amper veya üstü olmalı.bu arada şarjlı süpürgenin içinde bu devreleri koyacak yer varsa tâbi.bir diğer önerim de cep telefonu harici batarya olacak.bunlarin içinde pil de var.sarj devresi de var.2 tane alıp pil çıkışlarını seri baglarsan olabilir.lityum piller direk adaptör ile şarj etmek tehlikeli,çok ısınıyor,patlama tehlikesi var.18650 bomba gibi patlar, yangın çıkarabilir,çok yüksek akım depoluyor dikkat et.bir de şarjlı Süpürge motoruna yüksek voltaj veriyorsun,motor ömrü fazla olmaz.daha güçlü çalışır ama kısa sürede motor yanar.4.7 volt motora 8 volt veriyorsun sonuçta.(3.7 volt lityum iyon pillerde genellikle 4 volta yakın çıkış voltajı olcuyorum ) kolay gelsin
    Tp4056 yi çok kullandım ama paralel bagli iken is görüyor. Seri bağlantıda ayrı kaynaktan beslemek gerekiyor. 2 tp4056 yi seri bağlayıp tek adaptörlerden kullanmıyorsunuz maalesef. Denedim yakın zamanda ama araya diyot eklenip belki yapılır. Fakat bu defa da 2. Tp4056 ya düşük voltaj gidecektir.

Süpürge zaten 7.2 volt. Piller tam dolu iken bu 6x1.4 eder ki benim en fazla verdiğim 8.2 volt.

Adaptörü de direkt bağlamadım arada lipo balans şarj devresi var. Akim sınırlaması olmadığından 20 watt 0.8 ohm mikro dalgadan cikma direnc ekledim. 1 amperi geçmiyor.

Benim merak ettiğim bu şekilde güvenli olur mu acaba?

Ama tp4056 lari bir de diyotla deneyeyim belki olur. Sonuçtan haberdar ederim. Muhtemelen olur çünkü tp4056 modülü 4.5-5.5 volt arasında çalışabiliyor.

Lityum piller konusunda haklısınız ama geçenlerde Sanyo ur18650a pili sarj ettim. Ele alınamayacak kadar ısınmıştı. Bu piller sorunluymus meğer.

Teşekkür ederim ilginiz için.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi papa-midnite -- 13 Nisan 2018; 11:43:7 >

• kpmt01 kullanıcısına yanıt
    Satıcıya mutlaka balans sarj yapıp yapmadığını sorun. Ben daha önce bir devre aldim. Sadece koruma devresiymis. Balans şarj devresini ayrıca almam gerekti

• mehmet kalkan videolarını izleyiniz örnek lityum piller nasıl doldurulur

• Biraz araştırma yapınca ben de 4056 nin tek başına calisabildigini gördüm.bu durumda devreye mekanik eklemek en kolay çözüm gibi geldi.yani iki adet 4056 yi her pile ayrı ayrı bağlandıktan sonra çok kontaklı çift kademeli bir swich ile piller şarj olduktan sonra 4056 lari devreden çıkarıp pilleri motora sürmek.pil boşalınca tekrar anahtarlamak.en basit çözüm bu gibi görünüyor.swich ikişer çift kontaklı ve çift yönlü olmalı.biraz kafa yorup kağıt üzerinde anahtar bağlantısının nasıl olacağını planlamak lazım yani pillerin seri bağlantısı şarj konumuna alınca birbirinden ayrılacak, kullanıma aldığında ise 4056 larin pil ile bağlantısı kesilecek ve piller seri bağlantı ya alınacak.boyle bir anahtar ile mekanik müdahale ile olur bence bu iş basit ve en ucuz yoldan.

• Akım Sınırlamalı Pil Şarj (18650 şarj)

Kabataslak bir çizim oldu.ama çalışması lazım.swich dediğim gibi birbirinden bağımsız çift yönlü yani orta konumda boş, yukarı konumda şarj edecek ve pillerin seri baglantisi kesilecek ve motor baglantisi kesilecek.asagi konumda pillerin 4056 ile bağlantısi kesilecek,piller seri bağlanacak,çıkış motora verilecek,tabi motorun çalışması için start butonuna.bence bir deneyin.sadece 1 swich yeterli.sarj da güvenli.balansa da gerek yok.iki pilin dolması ayrı ayrı olacak nasıl olsa.besleme de 5 volt.mantik çalışır diyor.uygulama sizde

• Yapıp denemedim fakat kaynağı sağlam bir çalışma.

LM317 yi büyük pasif veya fanlı küçük bir soğutucuya bağlamayı ihmal etmeyin.

İçiniz rahat etsin diye 1 ohm 1Watt direnci de 2Watt takın veya bu direncin lehim yüzeyinde biraz fazla bakır alan bırakın.

http://www.hobby-circuits.com/circuits/power-supply/battery-charger/706/lithium-polymer-peak-charger

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kukubara -- 10 Mayıs 2018; 23:32:34 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: mardina

Kabataslak bir çizim oldu.ama çalışması lazım.swich dediğim gibi birbirinden bağımsız çift yönlü yani orta konumda boş, yukarı konumda şarj edecek ve pillerin seri baglantisi kesilecek ve motor baglantisi kesilecek.asagi konumda pillerin 4056 ile bağlantısi kesilecek,piller seri bağlanacak,çıkış motora verilecek,tabi motorun çalışması için start butonuna.bence bir deneyin.sadece 1 swich yeterli.sarj da güvenli.balansa da gerek yok.iki pilin dolması ayrı ayrı olacak nasıl olsa.besleme de 5 volt.mantik çalışır diyor.uygulama sizde
    Zaman ayırdığınız için teşekkürler. Kendim için yapsam dediğiniz yöntem gayet güzel ama başkasına yapıyorum. Fişe takıp şarj ederler ancak.

• 20 watt dirençle iyi oldu bir tanesi. Gayet güzel çalışıyor ama bakalım diğerini nasıl yapacağım. Direnç bulup aynı şekilde yapabilirim. Sonucu paylaşırım. Herkese ilgisinden ötürü teşekkür ederim.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.