Şimdi Ara

Nietzsche'nin Üst İnsanı Bir Paradoks mu?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
355
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Nietzsche üst insanın metalardan arınarak kendi amacına hizmet edeceğini ima ediyor. O zaman üst insan kavramı, eşya ve parayı bilmeyen avcı toplayıcı ilk insanlara benzemiyor mu?




  • Üst insan elinin altındaki teknolojik imkanlar bazında değil; kendine hükmetme ve kendine sahip olma temelinde, hayatı kontrol edebilme ve yaratma yetisiyle üst insan. Bu tip bir karakter paradoksal olabilir elbette çünkü saf bir rasyoneliteye dayanmıyor. İçgüdüsel karakter gücünden besleniyor. İçsel çelişkiler veya kutupların harmonisi ona güç veriyor. Bu çerçevede Nietzsche'nin büyük hayranlık duyduğu Heraklitos'un zıtların birliğinden en iyi düzen doğar felsefesini ve bu felsefeyi Nietzsche'nin nasıl uyarladığını düşünebiliriz. Nietzsche'nin felsefesine zaten bir tür neo-Heraclitusçuluk demek yanlış olmaz. Yani coşkun, taşkın, aristokratik, sivri dilli, paradoksal, çilekeş, bir yandan beden/ruh üzerinde (coşkusuna taşkınlığına biraz tezat biçimde) bir kontrol sahibi, kelâmıyla - Yunanca logos - bütünleşmiş ve sınırsız bir gelişme halinde olan. Nasıl olsa paradokslara veya çelişkilere takılmak da insanı sınırlandırabilir. Üst insanın böyle sınırlardan azade olması gerekir. Paradokslar eğer kaçınılabilecek bir vaziyet değilse onları kucaklayıp veya aldırmayıp aşmak gerekir.

    Tabii bu yalnızca Nietzsche hakkında kişisel yorumum. Başka bir Nietzsche yorumcusu da kendisine farklı bir yorum getirebilir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Bence farklı bir paradoks var. Üstün insanın kendi değer yargıları var. Başkalarininkini kabul etmez. Ama üst insan olmaya çalışırsanız niçenin fikirleriyle hareket etmiş olursunuz. Bu da üst insana ters


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bence üst insan 0-1 arasında, 1 e belkide en iyi ihtimalle sonsuz yakın. Ve bence asla ulaşılamaz.

    Ve biz 0 nedir onuda bilmiyoruz. Hayvanlar bile değil.

    Bana kalırsa paradoksluk bir durum yok. Çünkü birşeyi bilmeden yapmak ile, bilinçli olarak yapmak arasında fark var.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Benim fikrimce zaten çok uzun zaman geçince biz dahi unutulacak ve belki de çok silinmiş anılar olacağız. Hatırlansak bile uzak dönemlerde insan diye bir canlı yaşamış, farklı bir dünyası varmış, basit bir dünyaya sahipmiş gibi bir düşünceyle hatırlanacağız belki de. Bu yorum da küçük bir not olsun.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-10487635B -- 29 Mart 2023; 22:49:9 >
  • Üst insan bireyin içsel gücünü keşfetmesi, toplumun değerlerini ve arzularını aşıp kendi değerlerini yaratması ve kendi amacına yönelik hareket etmesiyle ilgilidir. Avcı toplayıcı insanlarla bunun alakası nedir?


    Benim annem ve babam dangalağın tekiydi. Parayı elde edip kendi otoritemi sağlayana kadar, toplumdaki her bir ahmak gibi bana da evlen ve çocuk yap diye baskı yaparlardı. Ben aşağı seviye cinsiyetlerle, cinsellik gibi aşağı varlıkların uğraştığı saçmalıklara itibar etmediğimi, çocuk denen şeyden tiksindiğimi kafalarına çivi gibi çaktım. Bana kalsa ikisinin de yaşamaması gerekiyor ama tek tük insanla temizlik yapılmıyor. Stalin ve Hitler gibi büyük adamların sahip olduğu otoriteye sahip olmak gerekiyor.

  • Son 2 cumle haric altina abdest suyu dokebilirim.. 


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Üst insan bence insan olmayacak yapay zeka olacak.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.