Şimdi Ara

Neden manuel vites? Sıkça gelen eleştiriler üzerine bir yazı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
76
Cevap
2
Favori
4.587
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
26 oy
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Herkese merhaba, manuel vites-otomatik vites tartışması söz konusu olduğu zaman benzer eleştiriler benzer rutinlerde tekrar etmekte. Tekrar eden eleştirilerin pek çoğuna katılmadığımı belirterek böyle bir konu açmak istedim. Karışık bir biçimde değilde konulara ayırarak kendi çerçevemden yazmayı düşünüyorum, neyse uzatmadan başlıyorum.

1. Neden hâlâ düz vites ya da manuel vites: İlk manuel şanzıman temelleri Louis-Rene Panhard ve Emile Levassor tarafından 1894 yılında atıldı ve ilerleyen yıllarda da ufak yeniliklerle geliştirilerek devam edildi. Bu kadar köklü bir geçmişe sahip olan şanzıman tasarımı basitliğin yanında sağlamlık da sundu yıllarca. Basit, sağlam ve hemen hemen tüm coğrafyalarda tamir edilebilir ve işletme maliyeti otomatik şanzımanlara göre çok daha uygun. Bu sağlamlık, basitlik ve ucuzluk tercihi sadece gelişmemiş ülkelere özel bir faktör değil, Amerika'da da eaton fuller manuel şanzımanlı çekiciler kullanılmakta hâlâ ve bahsettiğim çekiciler güncel çekiciler. Manuel şanzımanlar Avrupa ülkelerinde de terk edilmiş değil. Ayrıca bir üründen sağlamlık beklemenin tüketicilerinde hakkı olduğunu düşünüyor, bunu sadece "fakir söylemi" diye indirgemeyi doğru bulmuyorum. Bir malda konforu değilde sağlamlığı, düşük yürütme maliyetini, basitliği önemsemek neden sadece fakir edebiyatı olsun ki?

2. Beygir gücünün önemi var mı?: Benim için yok, pek çok kişi içinde yok. 200 hp altı 300 hp altı manuel vitese zevkli demesin kimse demek çelik kadro bisikletin ne zevki olur, high settings altı oyun oynanmaz, 600cc altı motosiklet sürülmez demekle pek farklı değil benim gözümde. İnsan elindeki maldan keyif alacak bir ya da birkaç nokta bulabilir, ayrıca keyif alma konusunda sadece beygir gücünün önemli olmadığını ae86 corolla, mx-5 gibi düşük güçlü manuel vites otomobillerden de anlayabiliriz. Bahsettiğim otomobillerin pekçok ülkede hayran kitlesi bulunmakta ve bu ülkeler sadece "3. dünya ülkeleri" değil. Ayrıca üçüncü dünya ülkesi diye bir tabir bilimde artık kullanılmıyor çünkü bu kullanım doğu ve batı bloğunda bulunmayan ülkeler için yapılan bir ayrımdı.

3. Yorucu mudur düz vites?: Otomatik vitesin çok daha rahat olduğunu kabul ediyorum ama günümüz manuel vitesli otomobillerin çok da yorucu olmadığını düşünüyorum.

4. Bu devirde maunel vites mi olur?: Neden olmasın? Sonuçta bir otomobilde beklentiler faklıdır. Düz vites tercihinin de sunulması otomatik vites kullanıcıları için otomatik vites bir araba almaya engel mi? Konumuza dönersek pek çok otomatik vites kullanıcısı otomatik şanzımanları çok yeni bir şey zannediyor ama 1904'te ilk otomatik vites denemeleri Sturtevant kardeşler tarafından yapıldı. 1940'lı yıllardan itibaren Oldsmobile, Buick, Cadillac gibi otomobillerde kullanıldı. Yani günümüzdeki kadar başarılı olmasa da çok da yeni bir şey değil otomatik şanzımanlar. Otomatik şanzımanlar da aslında eski teknolojidir.

5. Keyifli midir düz vites: Bir çok kişi için evet keyiflidir. Otomobiller sizin için bir tutku ya da hobi değil de sadece sıradan taşıtlarsa zaten otomatik vites bir araba almanızı tavsiye ederim boşa yorulmazsınız. Otomobildeki kontrol oranını artırmak isteyenler için düz vitesler çok daha çekici geliyor. Kontrolün bizde olmasını mı sağlar düz vites? Bu konuya ayrı bir madde açmak istiyorum o yüzden devam ediyorum. Düşük güçlü bir otomobilde bile kararsız kalan bir otomatik şanzıman yerine manuel vitesin daha iyi hızlanma değerleri kazandırarak daha keyifli olacağını düşünüyorum. Motosiklet üreticileri için de cvt ya da başka bir otomatik şanzıman koymak zor olmasa gerek değil mi ama düz vites keyifsiz olarak görülseydi firmalar da planlamalarını otomatik şanzımanlar üzerinden yapmaya başlarlardı yıllar önceden. Şimdilerde scooter harici birkaç modelde var ama büyük bir üretici çoğunluğu hâlâ düz vites üzerinden üretimlerine devam ediyor.

6. Düz vites kontrolü arttırır mı?: Kontrolü arttırır, simulasyon oyunlarında bile kontrol seçeneklerini profesyonel hale getirirken düz vites seçeneği aktifleşiyor çünkü kontrolü arttırmaya, daha fazla hareket içinde olmaya neden olur. Sadece direksiyon ve gaz-fren kontrolü, direksiyon gaz-fren-debriyaj ve vites kolu (ya da kulakçık) kontrolü ile nasıl benzer olabilir diye düşünüyorum, nihayetinde değişken sayısı da artıyor artan değişkenlerle birlikte kontrol oranı da artmaz mı? Manuel şanzımanlarda kontrol konusu açıldığında vites kolu kontrolü akla geliyor ama debriyaj kontrolü unutuluyor. Debriyajı nasıl kullandığınız otomobilde ki karakteri değiştiriyor ve bu bence kontrolü arttıran önemli bir etken ayrıca rev matching gibi tekniklerle sürüş teknikleri de artıyor.

Edit: Manuel vites bir kaç ana madde de eleştiriliyor ve bu eleştirilere neden katılmadığıma dair bir yazı yazdım. Manuel vites en iyisidir diye bir cümle mi kullandım? Benim tercih ettiğim şanzıman türü en doğrusudur mu dedim? Neden hemen laf sokma telaşesinde insanlar bunu da anlamış değilim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kelkeriş -- 10 Aralık 2019; 17:38:53 >

• Bizim ülkede insanlar kendi tercihlerinin, fikirlerinin en doğrusu olduğunda öyle inanmış ki başka bir fikre tahammül edemiyor ve bu her alanda böyle. İsteyen istediğini alır, bu tartışmanın bir anlamı yok bence ve hiçbir zaman bir sonucu da olmayacak.
    Manuel, otomatik, dizel, benzinli, lpg’li, elektrikli... kim hangisi ile mutlu oluyorsa hangisi mantıklı geliyorsa onu alsın. Keşke bir an önce şu zihniyetten kurtulabilsek.
    Bu bir sorun değil ki yahu.
    İsteyen manuel kullansın isteyen otomatik.

Ben hem düz hem otomatik araç kullanıyorum. Genellikle düzü kullanırım. Otomatik vitesle boş gezmek hoşuma gitmiyor.
    Bana garip geliyor sol ayağımın, sağ elimin boşta olması. Sadece aynaları kontrol etmek kalıyor otomatikte bana.
  • Bu bir sorun değil ki yahu.
    İsteyen manuel kullansın isteyen otomatik.

Ben hem düz hem otomatik araç kullanıyorum. Genellikle düzü kullanırım. Otomatik vitesle boş gezmek hoşuma gitmiyor.
    Bana garip geliyor sol ayağımın, sağ elimin boşta olması. Sadece aynaları kontrol etmek kalıyor otomatikte bana.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-530508BB2 -- 10 Aralık 2019; 3:38:36 >
  • Bizim ülkede insanlar kendi tercihlerinin, fikirlerinin en doğrusu olduğunda öyle inanmış ki başka bir fikre tahammül edemiyor ve bu her alanda böyle. İsteyen istediğini alır, bu tartışmanın bir anlamı yok bence ve hiçbir zaman bir sonucu da olmayacak.
    Manuel, otomatik, dizel, benzinli, lpg’li, elektrikli... kim hangisi ile mutlu oluyorsa hangisi mantıklı geliyorsa onu alsın. Keşke bir an önce şu zihniyetten kurtulabilsek.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Bu konunun hiçbir zaman tek bir doğrusu olamaz, tamamen tercih meselesidir. Uzun zamandır manuel vitesli araç kullanıp otomatik vites araca geçen biri olarak kendimden örnek vereyim.

1.sebep: Sağlık problemleri. Bel fıtığı sorunu yaşayan biri olarak sol ayağı sürekli debriyaj için kullanmak bir zaman sonra dayanılmaz ağrılara sebep oluyor ve araç kullanmak işkenceye dönüşüyor.
    2.sebep: Kullanım şartları. İstanbul gibi trafiğin yoğun olduğu şehirlerde manuel vites araç ciddi anlamda yorucu olabiliyor.

İyi bir şoför manuel yada otomatik farketmeksizin kontrolü her zaman elinde tutabilir kanaatindeyim. Neticede araç kullanırken dikkatimi vermemiz gereken en önemli unsur çevresel faktörler. Diğer araçların ani şerit değişimleri, ani frenleme, yayaların aniden yola çıkması, motosiklet kullananları iyi bir ayna kullanımı ile farkedebilmek vs. vs...

Ama altımda Focus Rs yahut Peugeot 308 Gti olsa da manuel vitesleri takır takır atarak güzel dağ yollarında viraj kovalasam inanılmaz mutlu olurum mesela. Çünkü manuel vitesin keyfini o zaman daha iyi yaşarım. Ama İstanbul'da 500T ' nin arkasına düşüp maksimum 15 km hıza çıkabildiğim bir yolculuk bana ancak ızdırap verir.

200 veya 300hp manuel araçların düşük hp li arabalardan çok daha zevkli bir kullanıma sahip olmasının en büyük sebeplerinden biri de sanırım vites yolunun daha kısa olması. En son kiralık araç olarak Clio vermişlerdi. 1' den 2' ye atarken mevsimler değişiyodu :D

• quote:

Orijinalden alıntı: cankut1907

Bu konunun hiçbir zaman tek bir doğrusu olamaz, tamamen tercih meselesidir. Uzun zamandır manuel vitesli araç kullanıp otomatik vites araca geçen biri olarak kendimden örnek vereyim.

1.sebep: Sağlık problemleri. Bel fıtığı sorunu yaşayan biri olarak sol ayağı sürekli debriyaj için kullanmak bir zaman sonra dayanılmaz ağrılara sebep oluyor ve araç kullanmak işkenceye dönüşüyor.
    2.sebep: Kullanım şartları. İstanbul gibi trafiğin yoğun olduğu şehirlerde manuel vites araç ciddi anlamda yorucu olabiliyor.

İyi bir şoför manuel yada otomatik farketmeksizin kontrolü her zaman elinde tutabilir kanaatindeyim. Neticede araç kullanırken dikkatimi vermemiz gereken en önemli unsur çevresel faktörler. Diğer araçların ani şerit değişimleri, ani frenleme, yayaların aniden yola çıkması, motosiklet kullananları iyi bir ayna kullanımı ile farkedebilmek vs. vs...

Ama altımda Focus Rs yahut Peugeot 308 Gti olsa da manuel vitesleri takır takır atarak güzel dağ yollarında viraj kovalasam inanılmaz mutlu olurum mesela. Çünkü manuel vitesin keyfini o zaman daha iyi yaşarım. Ama İstanbul'da 500T ' nin arkasına düşüp maksimum 15 km hıza çıkabildiğim bir yolculuk bana ancak ızdırap verir.

200 veya 300hp manuel araçların düşük hp li arabalardan çok daha zevkli bir kullanıma sahip olmasının en büyük sebeplerinden biri de sanırım vites yolunun daha kısa olması. En son kiralık araç olarak Clio vermişlerdi. 1' den 2' ye atarken mevsimler değişiyodu :D
    İşin özeti bu hocam.
    Bulunduğun yere, gideceğin yere, ne kadar kullanacağına göre değişiyor.
    Tercih meselesi yani.
    Manisa'da 3 sene dizel otomatik kullandım.
    Baktım gereksiz manuel benzinliye döndüm. Müthiş keyif alıyorum şu an.

• Dünyada kaç millet var ki acaba manuel mi otomatik mi üzerinden birbiriyle kavga etsin. Çok enteresan.

• Manuel olayı artık bitti daha az yaktırıyor daha hızlı olayları geride kaldı şuan birçok otomatik daha hızlı ve daha az yaktırıyor.

Şahıs ben hakim olmak istiyorum vitese diyorsa tamam ama geriye kalan herşeyde otomatik daha iyi

Yok otomatik kadın icadı kadın vitesi falan demeyin, ona bakılırsa şunu söyleyim erkek adamın ne işi var 20cm lik çubukla oynuyor hayırdır? Manual kadınlara hitap ediyor otomatik erkeklere

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • İsteyen manuel isteyen otomatik tercih eder bunun için bir sebep olmasına gerek yok ki. Ben güçsüz arabalarda gereksiz buluyorum ki bazı otomatikler manuelden bile daha iyi hızlanma verisi sunabiliyor. Kimisi 1.6 dizel arabayla 1 saat köprü trafiğinde manuel kullanmaktan zevk alır bir şey diyemem.

• Kişisel zevk der geçersin argüman koymaya gerek yok. Senin zevkine uygundur ama benim mantığıma aykırı gelir. Bana göre manuel vites 30 sene sonrası içim günümüzün ev telefonu gibi birşey olacak. Şirketler otonom için arge için uçuk yatırımlar yapıyor. Teknolojide ivme hergün artıyor eskisi gibi toplayıcılıktan avcılığa geçmek gibi büyük gelişmeler yüz bin yıl sürmüyor. Manueli 5 yıl önce cazip kılan etmenlerin çoğu otomatik lehine değişti. (Hantallık , yüksek tork kaybı , fazla yakma , kararsızlık bugün güncel üretilen hiçbir otomatik vites sisteminde yok) Bundan 10 yıl sonra gerçek anlamda hiçbir avantajı kalmayabilir sonuçta talep kalmazsa üretici hiç satmayabilir.

Araba mekanik bir taşıttır bir yerden bir yere gitmek için kullanılır. Hayatımızı kolaylaştırmak için vardır. Far yağmur sensörü neyse otomatik vites bence odur. Hayatımızı kolaylaştıran şeyler yarın otonomda bu listeye girecek...

• Yani yılda 25 bin km yapmayacaksan benzinli çok yapacaksan dizele dönmüş Adamın parası vardır 50 bin yapar ama benzinliye biner. Neden benzinliye biniyorsun demek abestir. Tercihidir kullanır. Viteste öyle mesela bana göre. Otomatikle son devirin sesini belki hissetmezsin ama eski kasa bmw lerde 3. viteste 6 bin devirdeki motorun sesini duymak akabinde 4 e atmak daha zevkli gelebilir
  • Bir sopayı ileri geri ittirmekten zevk almak ve bunu usta şoförlük olarak nitelendirmek bana tuhaf geliyor. Hiç biriniz ralli pilotu değilsiniz, ayrıca alayınızın İstanbul trafiğinde ortalama hızı 25-27 km. Amelileğe devam edip debriyajla boğuşmaya devam edebilirsiniz

BattleNet: Chibs#2887
    #BarışKazanacak
    "We're all in brother. We love you. We trust you, Jackie Boy! "
  • yıllarca hem otomatik hem manuel araba kullandım, hayatında ilk defa araba kullanan birisi manuel arbaya binince kullanamıyor. ama otomatiğe binince araba yürüyor ve araba kullanıyorum zannediyor. o da bana şunu çağrıştırıyor;
    TheDrivingDogsyoutube
    Meet Porter. The World's First Driving Dog.
    https://www.youtube.com/watch?v=BWAK0J8Uhzk

BENCE, araba kullanmak manuelde öğrenilir. keyfine düşkün olan otomatik kullanılır. bütün linçlerinize açığım.

• Kemikli manuel şanzıman çift kütkeki volan ile kombin edilirse yoğun trafikte bile keyif verir

İstersen manuel kullan ama otomatik her açıdan daha üstün kabul edelim. Bilmem farkındamısınız eskiden düz olarak da gelen araçların çoğu artık sadece otomatik geliyor ülkemize. Zaten doğru düzdün kimse araç almıyor alan adamda aradaki fiyat farkını ödeyip otomatik alıyor. Fiat doblo,reno symbol tipi araçlar hariç.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • çok güzel konu fakat amerikadaki çekicilerde kullanılan eaton fuller şanzımanlar sadece kalkış sırasında debriyajdan aktarma isteyen daha sonraki geçişlerde debriyaj kullanımı gerektirmeyen şanzımanlardır
  • Beyler neden yanlış anlaşıldım anlayamıyorum, benim yazımda manuel en doğrusu gibi bir kullanım var mı? Manuel vites de birkaç nedenden dolayı tercih edilebilir diye kendimce bir yazı yazdım. Otomatik vites alan araba sürmeyi bilmiyor mu dedim?En doğrusu diye bir şey de yok şanzıman konusunda zaten, cvt, sıralı düz, sıralı olmayan düz, tam otomatik, yarı otomatik şanzımanlar farklı maliyetlerde ve farklı isteklere göre tasarlanmış şanzımanlar ve herkesin bir şanzımandan beklentisi farklı olabilir. Bu konuyu bir problem olarak gördüğümü nereden çıkarttınız.@CanRYZ @civilengineer23 @cankut1907 @Oğuzhaan @Ekose53 @Storm Raider

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kelkeriş -- 10 Aralık 2019; 17:21:24 >
  • Vincent54 kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim. Eaton fuller şanzımanlar için dediğiniz doğru debriyajsız vites geçiş imkanı var ama yanılmıyorsam debriyajsız vites geçişleri için de belirli devir aralığını tutturmak gerekli diye biliyorum.
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.