Şimdi Ara

Neden dinlere inanmalıyım? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
106
Cevap
0
Favori
1.812
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: otofaresi mahsun


    quote:

    Orijinalden alıntı: abdullahors84


    quote:

    Orijinalden alıntı: otofaresi mahsun

    Eski caglarda toplumu bir sure duzene sokmus. Su an gereksiz. kafani dinlerle yormana gerek yok.

    Toplumu hala düzene sokuyor. mesela ben senin hakkını yemiyorsam veya burada sana istediğimi söyleyemiyorsam. Bu Allah ın emridir. Yani Allah yapma dediği için yapmıyorum. Ama gücü ve inancı olmayan insan yapabiliyor. Zira yukardakini bir daha tekrar edeyim Ahlak insanlara göre değişir. Ben kabul etmesemde değişiyor. Dolayısıyla insanların kanunları bile ülkeden ülkeye değişiyor ve sınırlarla kurunuyor. Ama Allah ın emri heryerde insana fayda sağlar dediğim gibi beni her durumda düzene sokan sadece Allah ın emridir.

    allah sana inanmayanları öldür dese öldürecek misin?
    kuran'da kadınlara tecavüz etmeyin yazmaz. yazmadığı için tecavüze mi yelteneceksin?

    senin değerlerin yok mu? bunlar bir yerde yazmasa kendi vicdanınla, beyninle karar veremeyecek misin?

    kendi vicdanı, etik değerleri zayıf olan için gerekli olabilir

    Peki Senin cevabın üzerinden gidelim. Öncelikle Allah Öldür dese öldirecekmisin yaklaşımı kesinlikle yanlıştır. Mesela Sen bana yazdıklarımdan bir çıkarımda bulunarak diyebilirsinki sen yanlış düşünüyorsun veya şu şöyle ispatıda budur, dersin Yazıklarım kadar itham edersin ha olmayan bir ithamda beni zor durumda bıraksan bende hakkımı savunmak için burada gereğini yapamazsam gider müracaat edilmesi gereken merciye müracaat ederim önlemimi alırım veya hakkımı savunurum. Eğer inanmıyorsan inanmadığın bir Allah üzerinden değerlendirme yapmak kesinlikle mantık hatasıdır ve bilimselde değildir. Yaratıcıyı itham etmen için tanıman lazım tanımadığın bir Allah ı veya kitabını itham etmen için ayrıntısı ile bilmen lazım. Bu diğer inanışlar içinde geçerlidir. Yani etik anlayışı bu noktadan yıkılmaya başlıyor ve alttaki yazdıklarındada mantıken bakarsan yine aynı şeyi açıklayayım ve bence bunu kendi gerçeklerin ile yaz.

    Kuranda tecavüz etmeyin yazmıyorsa Hak yemeyin yazar hemde birçok Ayette yazar. Peki hak dediğimiz bu konuya girmezmi? Elbette Allah herşeryi belirtir Kuranı ve peygamberi ile ve yarattığı ile yani bu demek değilki söylemiyor.

    Benim değerlerim var ama ben sana somut örnek vereyim ve bun noktadada mantık hatasını gör. Dünyada bugün olan olayları hep kendi penceremizden değerlendiririz. Ama bilmeyizki arkasında ne var. Mesela geçenlerde bir suriyeli anlatır. " Suriyede savaş olduğu ve ailem olduğu için kaçmak zorunda kaldım. kızlarım karım ve ben. otuzbin dolar kadar param vardı. Yolda Esadın askerleri yakalarsa birçok yakaladığı kadına tecaviz ediyor ve kaçamıyorsunuz silahlı ölmek daha iyi, bizide durdurdular ne yapacağımı şaşırdım. paramı aldılar şükürler olsun bıraktılar." diye devam ediyor. Ha buradan bütün suriyeliler kalsın gelsin anlamı çıkmasın eli silah tutan vatanını savunsun elbet bu başka tarafı bu işin. Konuya dönecek olursak sizin bahsettiğiniz etik ve vicdan gördüğünüz gibi olmuyor. Zira o adamlarda vatan savunuyor yersen. Ama ben bunun kötü olduğunu Allah yasak ettiği için biliyorum. Allah abes iş yapmaz arkadaşım bu başta söylediğin gibi emir vermiyor Kuranında. Yani başka bir mantık hatasıda olmamış birşeyi varsayıyorsun ben sana açık açık olmuş veya olacak olayları değerlendirerek göstermeye çalışıyorum.

    Etikten bahsetmek bundan dolayı yanlıştır. Mesela senin bir düşüncen vardır sen onu belirtirsin ama devlet yanlış bulur. Seni yanlış bulan devlete basıl itiraz edeceksin. Yani şu dünyada bir hukuk sistemi varken Neden kainatta olmasın

    ekleme: Yazıklarımı kesinlikle şahsi algılamayın veya bozmak olarak veya cürütmek olarak değerlendirmeyin. Bu açıklamayı yapma ihtiyacını durmamın sebebi hassas bir konu olmasıdır ve sizi itham etmek olmadığından gereklidir. Zira klavyede yazılanlara jest mimik ekleyemiyoruz




  • quote:

    Orijinalden alıntı: lawbreaker

    bence forum yönetiminden ceza almamak bir adım sonrası mahkemeye verilmemek için de olabilir (genel yazdım sen belki şahsi olarak inancının tüm kurallarını eksiksiz yerine getiriyor olabilirsin)

    O zaman tekrar ifade edeyim. Forum yönetiminden ceza almak veya almamak çok önemli değil. Zira yeni bir hesap açarım derdimi çözmek sert bir tavır ile olacaksa. Ama Bakın söylemleriniz bir kısım insanı etkiler ama gerçekte olan nedir. Vicdan dediğiniz kavramı keşke her insana tatbik edebilsek ama maleef vicdanı kazandıran bir mekanizma var. Elbette inanmayan insanlarda vicdanlı davranırlar. Güzel bir haslettir. Ama şunu diyebiliirmki, Allah beni bozmaz. Ben bozulmak istediğim için dileğimi yerine getirir. İnsan öldürmek isteyen bir adama vicdanen engel çıkarır ama yapacaksa. Bunu emir durdurur. Mesele bir suç yazsak şuraya herkes suç için bir ceza verse yok kardeşim öyle olmaz diyen çıkacaktır. Peki hangi vicdan doğru olanı gösterecek. Vicdan Allah ın dilediğine boyun eğmeli.

    (Önemli değil şahsi yazsanızda yazınızda bir küfür hakaret yok ve beni tanımıyorsunuz. Ama işte vicdanen ben bunu normal karşılarken, biri çıkıp kardeşim sen beni itham ediyorsun dese, siz parantes içindekini yazmasanızda benim için değişmeyecekti. Ama insanlar için değişebilir.)




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Gray Fullbuster

    İşte burda da toplum ve sosyal hayat devreye giriyor. Cehennem korkusu veya cennet ödülü olmasaydı toplumun tüm kitlelerini kötülükten uzak tutabilir miydi önderler? İnsan öldürmenin hiçbir cezai sisteme tabii olmadığını bilsek kalk ulan bana çay getir diyen patronumuzu katletmez miydik? Ya da hakkımızı yiyip bize kötülük yapan birini allaha havale edip ahirette bulur cezasını der miydik? İşte inanmayıp kendini şiddetten ve kötülükten uzak tutabilen insanlar bahsettiğin kibri yenmiş, yaşamları süresince herhangi bir ödül veya cezai sistem olmadığını bildikleri halde iyi kalmayı başarabilmiş insanlardır. Bana kalırsa da asıl mesele budur. Bunu başarabilen benim gözümde erdem sahibi bir insandır.

    "İşte burda da toplum ve sosyal hayat devreye giriyor. Cehennem korkusu veya cennet ödülü olmasaydı toplumun tüm kitlelerini kötülükten uzak tutabilir miydi önderler?" demişsin

    Peki uzak tutabiliyorlarmı, Dünya bugün karışık o zaman Allah inancı neden düzeltmesin. Zİra benim karşımda bana ne dersen de en fazla şikayetçi olabilirim değilmi ama canına kastedemem. yani Allah ın kuralı tekdir. Vicdan bazen yanlış karar verebilir ve dünya bunun örnekleri ile doludur. Bakın ben gerçek üzerinden gitmeye çalışıyorum oysa varsayımlarınız oldukça güzel tesbitler olmasına rağmen sadece ütopik kalıyor.

    " İnsan öldürmenin hiçbir cezai sisteme tabii olmadığını bilsek kalk ulan bana çay getir diyen patronumuzu katletmez miydik? "

    Bunu sen diyorsan o zaman vicdandan bahsedilmemeli. Seni durduran cennet cehennemmi, kanunlarmı vicdanmı. Örneklemeler savunduğumuz şeyler üzerinden olmalı, Yani ben sana burada katledermiydin diye sorsam. Evet dersen vicdanın yok derim. Yani kibrini yenmemişsin derim. Kesinlikle sadece cümleleriniz üzerinden değerlendiriyorum. Yani bu katlederdik dersen kendin ile ters düşersin yok katletmem dersen o zaman cennet cehennem meselesi tamamen gereksiz bir örneklem derim.

    "Ya da hakkımızı yiyip bize kötülük yapan birini Allaha havale edip ahirette bulur cezasını der miydik? İşte inanmayıp kendini şiddetten ve kötülükten uzak tutabilen insanlar bahsettiğin kibri yenmiş, yaşamları süresince herhangi bir ödül veya cezai sistem olmadığını bildikleri halde iyi kalmayı başarabilmiş insanlardır. Bana kalırsa da asıl mesele budur. Bunu başarabilen benim gözümde erdem sahibi bir insandır."


    Sizede tekrar edeyim bakın dünya tam tersi ile doldur. Müslümanım deyip yapan insanlarda vardır bunuda kabbul ediyorum. Ama sizin ve benim aramdaki hukuku Allah ın emirleri korur dolayısıyla bana Allah vicdanlı bakılması gerektiği öğretisini Kuran ile göstermiş yani kişilere göre değişmiyor. Dünya erdemsiz insanlarlada dolu dolayısıyla buda ütopik kalmıyormu. Dediğim gibi yaklaşımınız çok güzel keşke herkes vicdan sahibi olsa ama değil

    ve en büyük yanılgıya gelelim. Allah ve kitabını yarattığını neden sadece cezalar mükafatlar ilişkisi içerisine sokmaktasınız. Ben O nun sanatını görüyorum hergün ve önünde secde ediyorum zira Bunca nimet şükür ister. Kaldıki Cennet cehennem elbet bir sonuçtur ama o odaklı yakşalımda riyadır. Her konu vicdana geliyorsa vicdanınızı sızlatan birşeyler olmalı.




  • abdullahors84 kullanıcısına yanıt
    Vicdan Allah ın dilediğine boyun eğmeli. diyene dek genel anlamda pek itiraz edemeyecektim ancak, mesela farklı inançlardan kişilerle veya tamamen inançsız kişilerle yakın arkadaşlık kurulmaması benim vicdanıma uymuyor yani kimseyi inancına göre kategorize etmedim bu yaşıma kadar veya başka bir örnek eğer vegan olmuş olsaydım kurban kesmezdim muhtemelen işte sana ilk aklıma gelen 2 örnek
  • abdullahors84 kullanıcısına yanıt
    Bir suru sey yazmissin. Ortada somut bir sey yok. Kuranda tecavuz etmiyor yazmaz, hak yemeyin yazar demissin. iste bu kendini inandirmaktir. Baskulde hile yapmayi dusunecek kadar hassas dusunen allah, kadinlarin irzina gecmeyin diye yazmaliydi zira gunumuzdeki en onemli adli vakalardan biridir.



    Kuran sorgula demez ama dusun der. Seni dusunmeye davet ediyorum

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: lawbreaker

    Vicdan Allah ın dilediğine boyun eğmeli. diyene dek genel anlamda pek itiraz edemeyecektim ancak, mesela farklı inançlardan kişilerle veya tamamen inançsız kişilerle yakın arkadaşlık kurulmaması benim vicdanıma uymuyor yani kimseyi inancına göre kategorize etmedim bu yaşıma kadar veya başka bir örnek eğer vegan olmuş olsaydım kurban kesmezdim muhtemelen işte sana ilk aklıma gelen 2 örnek

    Bak ben insnları kategorize etmeye örnek vermedim. Dolayısıyla bunlar farklı konulardır konunun özünden uzaklaşmayalım. o mecraya çekeceksek o zaman konuya farklı bir nokta ekleyip devam edeyim. Tanımadığınız bir insana vicdanen bakmak istiyorsunuz ancak tanımadığınız gerçeğini göz önünde bulundurmuyorsunuz. Somut bir örnek ile cevap vereyim. Bosna hersekte sırplar Osmanlı yıkılmaya başlayıncaya kadar Müslüman Türklerle çok iyi geçinirlermiş. Hatta birbirlerinden kız alıp vermişler. Hatta eskileri anlatır. dolabımıza domuz etide girmişti diye. Sonrasında savaş patlak verince bir anda dostumuz sandıklarımız bize düşman oldu ve öldürdüler eşimizi dostumuzu dediler. Kuranda geçen benzemeyiniz dost edinmeyiniz bundandır. Zira Peygamber efendimizden bu yana ticarette yapılmöış hak hukuk nktasında dikkatte edilmiş. Yani dost edinmeyinizden kasıt benzememekten gelir.

    Diğer konu ise vegan olmak bir tercihinizdir. Ancak bu bir ibadettir. İstemiyorsanız yemezsiniz. Yani ibadete engel teşkil etmeyecektir.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: otofaresi mahsun

    Bir suru sey yazmissin. Ortada somut bir sey yok. Kuranda tecavuz etmiyor yazmaz, hak yemeyin yazar demissin. iste bu kendini inandirmaktir. Baskulde hile yapmayi dusunecek kadar hassas dusunen allah, kadinlarin irzina gecmeyin diye yazmaliydi zira gunumuzdeki en onemli adli vakalardan biridir.



    Kuran sorgula demez ama dusun der. Seni dusunmeye davet ediyorum

    Sana uzun uzun daha ilk cümleden somut bir örnek vermeme rağmen kendince yorumlamışsın, Net bir ifade kullandım. Demogoji yapmanın alemi yok. Zİra sokakta çıkıp bu yazıyı herkese sor tecavüzünde hak kavramına girdiğini herkes bilmekle beraber Kuranda düşün diyorsa o zaman çok methettiğiniz vicdanınıza sorun bakalım nerenizle düşünün diyor. Eğer sıkışmadıysanız bir zahmet cevap verin yazılanlara zira sizin daha önce yazdıklarınız kişisel düşüncelerinizdir dolayısıyla somutluk kavramı insanlara göre değişeceğinden genele hitap etmeyecektir. Ondan dolayı dedimki daha önceki yazılardada vicdanen sizin baktığınız şeye başlakarı aynı şekilde bakmayacaktır.

    O kadar vicdanlı bakıyrsunuzda neden Kurnanın tecavüz ayeti ile hak hukuk noktasına vicdanen bakamıyorsunuz acaba. Bence vicdanen değil sadece eleştirel bakıyorsunuz. İnsanların vicdanlarından Ahlakından söz edip Allah ın nasıl böyle bir hata yapacağından söz ediyorsunuz. Kaldıki örneklemeniz yanlıştır somut olarak insanoğlu yaratılışından beri kötü işler yapıyorsa sizin ütopik Ahlak yaklaşımınız demekki insanlarda etki etmiyor dolayısıyla daha elle tutulur bir gerçekle gelin.




  • abdullahors84 kullanıcısına yanıt
    Kelime salatasi yapmissin, sorduklarima cevap yok. bir yandan da nerenle dusunuyorsun diye hakaret etmissin. Dincilerin kronik problemi. Tartisma adabi yok

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • abdullahors84 kullanıcısına yanıt
    Haklısın konudan uzaklaşmamak lazım ama gene 2 noktada anlaşamıyoruz, tanımadığım değil çok yakından tanıdığım 30 yıllık dostum inançlı biri değil gene 10 küsur yıldır tanıdığım başka bir dine mensup kişi var yani onlar açısından vicdani değerlendirme yapabiliyorum kendimce. Bu konuyu tartıştığım 4 kişide sizinle birlikte 3 kişi inancın benzememesi diyen oldu 1 kişi direk ama hristiyanlar şöyle yaptı böyle noktasındaydı. sonuç olarak buna cevap veren dostlar bile fikir birliğine varmış değiller bence.

    veganlık konusuna gelince veganizm sadece hayvani gıdalar tüketmemenin çok ötesinde felsefeye sahipler yani ibadet bu ben keserim ama yemem eşe dosta dağıtırım onlar yer şeklinde değiller. Çok vegan arkadaşım var vegan cafe işleten yerlerde bulunmuşluğum ve sahipleriyle bu konuda sohbetim var yani tarafsız yorum yapabilecek bilgiye sahibim bu konuda.
  • Deistlik denen şey aslında insanların büyük bir kesiminin ateistligi kabul etmemesi yüzünden ortaya atılmış bir düşüncedir.

    Konuşma nimetini veren bir Zat elbette konuşur, insanlara kendini elbette tanıtacak ve elbette insanlara kendi içlerinden Resul gönderecektir.insanlarin bir çoğu kendi içlerinden peygamber gelmesine itiraz etmiş melek gelmesini beklemiştir.simdide çoğu kişide bu durum var.Ancak insanlara gelen melek olsaydi,insanlara imam olamazdı hiç bir şekilde rehberlik yapamazdı,insanlar kendinden olmayan bir şeye ünsiyet edemez. Peygamberlik öyle bir vazifedir ki taklit edilemez, şöyle düşünün bir Resulun kainatın en büyük davasında ,insanların en çok merak ettiği bir konuda; en küçük bir hata yapma lüksü yoktur. Şimdi Peygamber efendimize bakalim,O zat i muhterem bu davada ya haşa yaratilanlarin en yalancisidir,en bedbahtidir, yada yaratilanlarin içinde en yuksegidir. Bunun ortası yoktur,ikisinden birini kabul etmeniz lazım çünkü Allah hakkında konusuyor, gelecek hakkında ,ahiret hakkında konusuyor, hemde hiç taviz vermeden. Şimdi iki meslek bir birine yakınsa bu iki meslekteki insanlar birbirini taklit edebilir ancak bu meslekler çok uzaksa birbirini taklit edemez, örneğin bir çobanı kral yerine koyarsaniz olur size tosun paşa. Peki peygamberlik gibi bir mesleği bir insanın taklit etmesi ve 1400 yıl bunu belli etmemesi,Onu ve getirdiği Kitabı inceleyen milyonlarca mudakkik, zeki, dikkatli insanlardan aslında bir (hasa) yalancı olduğunu saklayabilmesi sizce olası bir şey mı dir? Hem O Zati kabul etmeyenler bile derler: Muhammed çok dogruydu,güzel ahlaklıydi.... Kabul etmeyen biri bunları soyleyemez,ya kabul Edip kainatın en üstün yaratilani diyecek yada hiç bir güzel tarafinin olmadığını kainatin en altında olduğunu kabul etmek zorundadır.Cunku Allah a iftira atmış oluyor.

    Hem tarihte sahte peygamberlerin hiç meşhur olduğunu,insanların onlara sürekli tabi olduğunu gördünüz mu? Oysa bir sürü sahte peygamber cikmistir, kendi yanındakiler bile onlara inanmamış , uç beş kişi çıkarı için geçici bir süre yanlarında durmuştur.peygamberlik taklid edilemez bir muessesedir.Hem peygamberlik davasında bulunan bir kişi mucize getirmek zorundadır,karşıdakine bir hüccet göstermeden nasıl insanları kendine tabi kılacak? Hem görüyoruz ki Peygamberler insanlara nefislerine ters olan şeyleri emretmisler ve iman edenler bir çok fedakarlik göstermişler. Kim böyle bir davada insanları razı edebilir? Şeytan insanlara uzaktan tebei nazala baktirarak aldatıyor yoksa güneş gibi acik, insanların görmesi gereken bir davadır.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • ateistlerin kibirli yazılarına bakıp da aldanmayın. türkiye gibi bir ülkede ateist olmak maladaptif bir davranıştır (bakın olabilir demiyorum). islamı reddediyorsun ateist oluyorsun, güzel tabi ufkun açılıyor felan ama bu davranışın sonuçlarının ağır olabileceğini kimse söylemiyor. 21. yydaki türkiye atatürk devrimlerini benimseyememiş, çok hızlı şehirleşerek şehir kültürünü oluşturamamış, çağdaşlaşamamış bir ülke. bu bakımdan kendi benliğini, kültürünü türk-islam üzerine inşa etmiş ve ateist kelimesine envai çeşit kirli anlam yüklemiş insanların ülkesi.

    Bu ortamda ateist olmak sence ne kadar adaptif olabilir;
    mevlüt, kandil, bayram, cuma.. bunlara katılmayarak sosyal ortama uyumsuz bir hal göstereceksin.
    sosyal ortamda ateistim dediğin an sana garip bakacaklar,
    seni sosyal ortamlarına almayacaklar, sürekli tartışmaya girmek isteyecekler,
    tartışmada onların argümanlarını çürütürsen seni aşağılamaya çalışacaklar,
    yani sosyal ortamdan ban yiyeceksin.

    ateist sosyal ortama girersen, orada benliğini inşa edememiş çok garip görüşler savunan yarı-cahil insanlarla karşılaşacaksın. ülkenin çoğunluğunun dindar olarak orta gelir-alt gelir seviyelerinde cahil olmasının -gereksiz özgüven getirmesini saymazsak- kendilerine bir zarar olmaz ama diğer grup öyle değil.




  • Hocam çok basit..

    Ne halin varsa gör..senin kalbin kapanıp gören gözlerine maneviyaten kör olmuşsa bunu biz çözemeyiz..

    Tüm dünya birleşse yine iman edemezsin..

    İyi niyetli ol ve içinden de ki eğerki gerçeksen ey yaratıcı benim sana inanmam için yok göster vb(saçma olabilir aklıma başka bir yol gelmedi)

    Çünkğ gerçekten anlatmakla tam olmuyor kalp mühürlenmesi ayrı bir olay

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: otofaresi mahsun

    Kelime salatasi yapmissin, sorduklarima cevap yok. bir yandan da nerenle dusunuyorsun diye hakaret etmissin. Dincilerin kronik problemi. Tartisma adabi yok

    Senin yazına ilk yazan benim ve o kadar yazıya cevap vermemen senin sorunundur. Yafta vurmak size kolay gelir bay vicdan abidesi. Tanrı hakkında konuşman için inanman lazım ki yazıpta hata yapmış diyebiliyorsun. O zaman kendi davan olmamalıki Başkalarına yafta vurarak devam ediyorsun. Sana birşey ispat etmek zorunda değilim zira yukarıda okuyan okudu. Selametle...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: lawbreaker

    Haklısın konudan uzaklaşmamak lazım ama gene 2 noktada anlaşamıyoruz, tanımadığım değil çok yakından tanıdığım 30 yıllık dostum inançlı biri değil gene 10 küsur yıldır tanıdığım başka bir dine mensup kişi var yani onlar açısından vicdani değerlendirme yapabiliyorum kendimce. Bu konuyu tartıştığım 4 kişide sizinle birlikte 3 kişi inancın benzememesi diyen oldu 1 kişi direk ama hristiyanlar şöyle yaptı böyle noktasındaydı. sonuç olarak buna cevap veren dostlar bile fikir birliğine varmış değiller bence.

    veganlık konusuna gelince veganizm sadece hayvani gıdalar tüketmemenin çok ötesinde felsefeye sahipler yani ibadet bu ben keserim ama yemem eşe dosta dağıtırım onlar yer şeklinde değiller. Çok vegan arkadaşım var vegan cafe işleten yerlerde bulunmuşluğum ve sahipleriyle bu konuda sohbetim var yani tarafsız yorum yapabilecek bilgiye sahibim bu konuda.

    Öncelikle güzel ifadelerinden dolayı teşekkürler zira malesef yukarıda bir arkadaşla vicdan noktasında anlaşamıyoruz hoş bende yanlış bir ifade kullanmış olabilirm yazılanlar yukarıda ancak konuya dönecek olursak, elbette dostunuz dostunuz olmayan kişiyi seçecek olan sizsiniz. O zaman ben kendimden örnek vereyim zira yüzeysel bir söylem üzerinden gitmek yani toplum üzerinden değerlendirmek biraz anlaşılmamaya sebep oluyor.

    Ben Muhafazakar görüşlüyüm, benimde bana göre farklı düşüncede olan arkadaşlarım var. Ancak Dost çok yakın derseniz zaman içerisinde ben bir ayrıma gitmesemde yaşadığımız hayat ayrıma götürüyor. Mesela onsekizli yaşlara kadar herkesle gez toz eğlen derken. Artık fikirler oluşmaya başlıyor ve sonrasında insanın hayata bakış açısı oluşuyor. Bizde bu yollardan geçerken içki içmeye farklı kulvarlarda gitemeye başlayan arkadaşlarımız oldu ha hala arkadaşız. Ama çok yakın ortak işler yapmak noktasında ayrıldık. Yani aile olarak görüşmüyorum. Ben içki içmem ama arkadaşım içiyor. E hayatına karşımam ama her fırsatta eski arkadaşlıktan dolayı sigara ve içki noktasında uyarırım. Dinen doğru olmadığını sağlığa zarar verdiğini ifade ederim. Yani tercihlerimiz zaten hayatın içinde bizi belli bir tarafa itiyor. Elbette bir ihtiyacı olsa yardımcı olurum ancak bunu siz yapmasanızda yaşadığınız hayat vicdanen rahatsız olduğu şeylerden uzak duruyor. Allah İçkiyi haram kılmış bende içki olan her yerden uzak duruyorum elimden geldiğince.

    Ayrıca hangi dine mensup olursa olsun düşman değildir ve can mal güvenliği aynı şekilde muhafaza edilir bunlar değil mesele. Bizim nasıl yaşamamız gerektiği.

    Bir alttaki paragraf ile bağlamamız gerekirse. Veganlık bir felsefe veya görüş, FElsefenin geneli ile bakarsak dediğinize göre bir müslümanın elindeki Kuranı tam anlamasıda lazım değilmidir. Yani yol Allah ın gösterdiği gibi olmalı diye düşünüyorum ama bu noktada vegan veya başka düşüncede olanları asla hakir görmüyorum. Zira dinde zorlama yoktur ve çok açıktır. Mesele dine girdikten sonraki dikkat edilmesi gereken kurallardır.

    Tekrar edeyim insanoğlu vicdan muhakemesi yaptı asırlarca ve tarih hep insanoğlunun kendi kararları doğrultusunda büyük yıkımlarla dolu. Ondan dolayı Allah ın emirleri ön planda olmalı diye düşünüyorum. Elbette yaratan daha iyi bilir.




  • inanmazsan eline bir şey geçmeyecek, inanırsan geçebilir.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: burak9696

    inanmazsan eline bir şey geçmeyecek, inanırsan geçebilir.

    Böyle bir inanç son derece sahtekarca
  • Tanrı ilk önce ruhları yaratmışmış demişki bağa secde edin sizi ben yarattım

    Secde edenler müslüman ruhlarmışmış

    Etmiyenler diğerleriymişmiş



    İnanmıyan kafir

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • WILDBOYS kullanıcısına yanıt
    Wow.Bu değerli bilgileri hangi kaynaktan aldık merak ediyorum

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: abdullahors84


    quote:

    Orijinalden alıntı: lawbreaker

    Haklısın konudan uzaklaşmamak lazım ama gene 2 noktada anlaşamıyoruz, tanımadığım değil çok yakından tanıdığım 30 yıllık dostum inançlı biri değil gene 10 küsur yıldır tanıdığım başka bir dine mensup kişi var yani onlar açısından vicdani değerlendirme yapabiliyorum kendimce. Bu konuyu tartıştığım 4 kişide sizinle birlikte 3 kişi inancın benzememesi diyen oldu 1 kişi direk ama hristiyanlar şöyle yaptı böyle noktasındaydı. sonuç olarak buna cevap veren dostlar bile fikir birliğine varmış değiller bence.

    veganlık konusuna gelince veganizm sadece hayvani gıdalar tüketmemenin çok ötesinde felsefeye sahipler yani ibadet bu ben keserim ama yemem eşe dosta dağıtırım onlar yer şeklinde değiller. Çok vegan arkadaşım var vegan cafe işleten yerlerde bulunmuşluğum ve sahipleriyle bu konuda sohbetim var yani tarafsız yorum yapabilecek bilgiye sahibim bu konuda.

    Öncelikle güzel ifadelerinden dolayı teşekkürler zira malesef yukarıda bir arkadaşla vicdan noktasında anlaşamıyoruz hoş bende yanlış bir ifade kullanmış olabilirm yazılanlar yukarıda ancak konuya dönecek olursak, elbette dostunuz dostunuz olmayan kişiyi seçecek olan sizsiniz. O zaman ben kendimden örnek vereyim zira yüzeysel bir söylem üzerinden gitmek yani toplum üzerinden değerlendirmek biraz anlaşılmamaya sebep oluyor.

    Ben Muhafazakar görüşlüyüm, benimde bana göre farklı düşüncede olan arkadaşlarım var. Ancak Dost çok yakın derseniz zaman içerisinde ben bir ayrıma gitmesemde yaşadığımız hayat ayrıma götürüyor. Mesela onsekizli yaşlara kadar herkesle gez toz eğlen derken. Artık fikirler oluşmaya başlıyor ve sonrasında insanın hayata bakış açısı oluşuyor. Bizde bu yollardan geçerken içki içmeye farklı kulvarlarda gitemeye başlayan arkadaşlarımız oldu ha hala arkadaşız. Ama çok yakın ortak işler yapmak noktasında ayrıldık. Yani aile olarak görüşmüyorum. Ben içki içmem ama arkadaşım içiyor. E hayatına karşımam ama her fırsatta eski arkadaşlıktan dolayı sigara ve içki noktasında uyarırım. Dinen doğru olmadığını sağlığa zarar verdiğini ifade ederim. Yani tercihlerimiz zaten hayatın içinde bizi belli bir tarafa itiyor. Elbette bir ihtiyacı olsa yardımcı olurum ancak bunu siz yapmasanızda yaşadığınız hayat vicdanen rahatsız olduğu şeylerden uzak duruyor. Allah İçkiyi haram kılmış bende içki olan her yerden uzak duruyorum elimden geldiğince.

    Ayrıca hangi dine mensup olursa olsun düşman değildir ve can mal güvenliği aynı şekilde muhafaza edilir bunlar değil mesele. Bizim nasıl yaşamamız gerektiği.

    Bir alttaki paragraf ile bağlamamız gerekirse. Veganlık bir felsefe veya görüş, FElsefenin geneli ile bakarsak dediğinize göre bir müslümanın elindeki Kuranı tam anlamasıda lazım değilmidir. Yani yol Allah ın gösterdiği gibi olmalı diye düşünüyorum ama bu noktada vegan veya başka düşüncede olanları asla hakir görmüyorum. Zira dinde zorlama yoktur ve çok açıktır. Mesele dine girdikten sonraki dikkat edilmesi gereken kurallardır.

    Tekrar edeyim insanoğlu vicdan muhakemesi yaptı asırlarca ve tarih hep insanoğlunun kendi kararları doğrultusunda büyük yıkımlarla dolu. Ondan dolayı Allah ın emirleri ön planda olmalı diye düşünüyorum. Elbette yaratan daha iyi bilir.

    farklı fikirlerde olmak üslubu bozmak anlamına gelmiyor o yüzden ben teşekkür ederim. Dediğin gibi tercih meselesi bu alkol kullandığım için mesela alkollü ortamlarda bulunmakta sakınca görmüyorum bu da bir engel teşkil etmiyor bana.
    Genelde müslüman arkadaşlarla tartıştığımız zaman hep senin dediğin şu cümlede tıkanıyoruz,yaratanın emirleri vicdanın önünde olmalı veya bir konuya verecek cevap olmayınca yaratan bilir orasını cevabı (sen öyle dedin demedim kesinlikle gayet net açıklamışsın )
    mesela kadın olsaydım erkeklerle eşitsizliğin bu kadar net olduğu veya eşimden dayak yememin yasak olmadığı bir inancı kabul etmezdim. O yüzden kitaplarda geçen (yaratanın emirleri demiyorum bak ) ifadeler değil kendi vicdanım ön planda benim için




  • lawbreaker kullanıcısına yanıt



    cbc bi haberine denk gelmiştim ortalam her yıl yaklaşık 2 bin kişi islamı seçiyor abd de ki bence rakam daha fazla


    işin ilginç yanı nedir biliyormusun..islamı seçenlerin 3/2 kadın





    okumuş kültürlü kimseler üstelik çoğunlukla

    sencede bi tuhaflık yok mu..




  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.