Şimdi Ara

Neden dinlere inanmalıyım? (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
105
Cevap
0
Favori
1.894
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Sabah Yıldızı

cbc bi haberine denk gelmiştim ortalam her yıl yaklaşık 2 bin kişi islamı seçiyor abd de ki bence rakam daha fazla

işin ilginç yanı nedir biliyormusun..islamı seçenlerin 3/2 kadın

okumuş kültürlü kimseler üstelik çoğunlukla

sencede bi tuhaflık yok mu..

şimdi baktım yılda 100 bin diyen hatta 500bin diye var, 2bin daha mantıklı
    öncelikle 300 küsur milyonluk ülkede 2 bin hiç bir şey değil ayrıca nedenleri ne acaba merak ettim, yani neden sorusu sorularak bir anket yapılmış mı, yapılmışsa ne çıkmış.
    Mantıken düşünüyorum da haklarımın kısıtlandığı bir şeyi kabul etmezdim ben olsam üstelik özgür iradeyle

• lawbreaker kullanıcısına yanıt
    mesele burada sayı değil..neden direkt çarpıttın ki olayı ben hangi rakamı verdim 2000 bin..abartılı rakam vermedim ki sen ona kıyasla rakam sıralayasın

mesele burada senin olduğunu idaa ettiğin eşitsizlik..

bende diyorum ki çoğunluğu kadın islamı seçenlerin bak röp var dr kadın ..okumuş kültürlü

o senin gördüğünü zannettiğin eşitsizliği nasıl görememiş ..

soru bu yani
  • quote:

Orijinalden alıntı: Sabah Yıldızı

mesele burada sayı değil..neden direkt çarpıttın ki olayı ben hangi rakamı verdim 2000 bin..abartılı rakam vermedim ki sen ona kıyasla rakam sıralayasın

mesele burada senin olduğunu idaa ettiğin eşitsizlik..

bende diyorum ki çoğunluğu kadın islamı seçenlerin bak röp var dr kadın ..okumuş kültürlü

o senin gördüğünü zannettiğin eşitsizliği nasıl görememiş ..

soru bu yani

yok yanlış anladın, ben senin söylediğin rakam çok mantıklı dedim ve 300 küsur milyonluk ülkede yılda 2bin çok düşük bir rakam dedim. Ayrıca 1 kişi bile olsa neden acaba diye sormak lazım

Benin gördüğümü zannettiğim değil ki çok net 3 örnek sana

1) şahitlik meselesi
    2) çok eşliliğin sadece erkeğe tanınmış hak olması
    3) kadının şiddet görmesinine izin verilmesi

Düz mantık bakıyorum , kocanız eve 1 kez gelirse uyarın 2. de sert şekilde ikaz edin 3. de kafasına tavayla vurabilirsiniz gibi bir söylem olmadığı için eşitsizlik var işte. O kültürlü abla ayetleri tefsir ve hadisleri ne kadar okumuş da kabul etmiş asıl incelenmesi gereken konu bu

https://www.linkedin.com/in/dr-maryam-blackeagle-53490926

adresi burada ilgi alanlarıda eğitimi mezun olduğu okul..vss üye isen sor bakalım biliyormuymuş ilgili ayetleri araştırmış mı

ehh forumda örneklerine sıkça rastaladığımız türde bazı kimseler gibi..din kindarı adreslerden islamı öğrenip karar vermemiştir herhal..

sıraladığın 3 madde baya ilginçmiş yani..gereği gibi araştırdın mı acaba..yada boşver araştırma..düz mantık en güzeli

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sabah Yıldızı -- 9 Mart 2017; 3:32:16 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Mareşal Rommel

Çünkü onlar yakinen kendi toplumlarında hakim olan kültür ve ideolojinin kadınlara değer vermediğini görüyorlar. İslamın ise kadına değer verdiğini anlıyorlar. Bu yüzden islama geçerken böyle bişeyi dert etmiyorlar. Bizde ise durum farklı. Batı kültürü tam olarak oturmadı bu ülkede. Ucundan kıyısından bi batı kültürü var onunda sebep olduğu facia aslında gözler önündedir. Ama tam hakim olmadığı için göremiyoruz bunu. Batı kadını bunu görüyor ama. Çok net görüyor. Çünkü bizzat yaşıyor.

Bir yılbaşı gecesi Berlin sokakları yine sarhoş insanlarla dolu. 2 sene önce. Bizde hafiften alkol aldık ve yol alıyoruz arkadaşlarla. Tabi ozamanlar durumlar farklı, neyse. Kaldırımda 16 yaşında bir kız uzanmış yatıyor. Genital bölgesinde kan var. Ağzında kusmuk vs. Öldü diye düşündük. Baktım nabız var. Uyandırdık. Yarı sarhoş. İngilizce anlaşmaya çalışıyoruz. Tecavüze uğradığını anlayınca ağlamaya başladı. Biz görmeyelim diye eteğiyle üstünü örtmeye başladı. Bakireymiş birde. Yani içim sızladı o kızı öyle görünce. Polis merkezine gittik. Kızın sarhoş olduğunu anladıklarında ciddiye almadılar. Polise neden ilgilenmediklerini sordum. Her yılbaşı olur böyle dedi. Hepsinin rızası var ama sonra böyle gelip böyle ağlıyorlar dedi. Ayılınca geçer merak etme sen dedi. Reşit olmadığını söyledim. Rızası varsa farketmez dedi. Sonra ayrıldık oradan. Kızıda annesi geldi aldı.

Bu batının kadına verdiği değer işte aynen bu. Reklamlarında kadınları kullanırlar. Kadınları heryerde ön plana çıkartırlar, sonra kadınların üstesinden gelemeyip yaşadığı zorlukları görmezden gelirler. Masum bedenleri üzerinden para kazanırlar. Fahişeliği serbest bırakırlar. İşyerlerinde ve okullarda kadınları taciz ederler. Kafalarıda iyi oldu mu gözleri hiçbir şey görmez. Yıllarca Avrupada yaşadım ve orada kadınlara değer verildiğini iddia edenleri hiçbir zaman anlayamadım.

Uzattım ama demek istediğim şey şu. O kadınlar net olarak aradaki farkı görebiliyor. Bu yüzden müslüman olan batılı kadınlar sizi şaşırtmasın. Ben çok avrupalı müslüman kadın gördüm. Göçmen falan değil oranın yerli halkından. Müslüman olduktan sonra ailelerinin onlara yaptığı tavırlardan falan şikayet ediyorlar. Mesela kızın babası kızın kurduğu alarmı iptal edip sabah namazına kalkmasına engel oluyormuş. Kapandıklarında eskisinden çok daha güzelleşiyorlar. En son geçenlerde gittiğimde Hollandalı bir çiftle tanıştım yeni müslüman olmuşlar. Yani adamdaki o seyrek sakal kadının kapanışı, sarışın renkli gözlüler. Yani pek alışık olmadığımız müslüman tipi. İnsan görünce içini bi mutluluk kaplıyor. O kadar içten oluyorlar ki anlatamam yani. Yeni yeni öğrendikleri dini büyük bir hevesle anlatıyorlar.

Özetle, İslam dini Avrupada yükseliştedir. Bu durum islam düşmanlarını çıldırtıyor.

google da dünya tecavüz haritası yazarsanız nerede ne kadar oluyor istatistiklere ulaşabilirsiniz

http://www.nationmaster.com/country-info/stats/Crime/Rape-rate

2010 yılı
    http://www.ibtimes.co.uk/top-5-countries-highest-rates-rape-1434355

2015 yılı

https://rapecrisis.org.uk/statistics.php

quote:

Rape Crisis member Centres across England and Wales responded to 171,000 helpline calls in the 12 months to 31st March 2016, an average over 3,000 a week

şaka gibi değil mi..ingiltere ve gallerdeki rakam

ve üstteki iki linkde ben ilk beşte müslüman ülke göremedim

tabi burada ülkeler ve dini yapıları önem taşımıyor...

tecavüz edenlerin inancı olup olmadığı araştırılmalı...mesela yabancı biri bu foruma kazara göz atsa ..ve kabaca baksa herkesi mümkündür ki..müslüman zannedebilir..oysa üyeler içinde ateisti var agnostiği desiti..vss avrupada yaşanan herhangi bir tecavüz vakası pek ala bir müslüman kimliği taşıyan tarafında gerçekleştirilmiş olabilir..

ülkemizdeki herhangi bir tecavüz vakasıda kendisini dinsiz olarak tanımlayan biri tarafından..

sağlıklı sonuç için tecavüzcülerin sorgulanması icab eder..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sabah Yıldızı -- 9 Mart 2017; 4:33:36 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Şeyh-i Ekber İBN-İ ARABİ

Wow.Bu değerli bilgileri hangi kaynaktan aldık merak ediyorum

Bu dünyada birileri müslüman doğuyor birileri diğer inançlara mensup doğuyor diye sorduğumda aldığım cevap buydu yoksa budamı yalan

Halbuki anlatan ne kadarda inanmıştı

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • yazar ve bilim adamı harari ye göre; mutluluk için, aşağıda da ispatı var, buyrun:

yuval noah harari'nin sapiens kitabının en önemli bölümlerinden birini -neredeyse kitabın sonucu gibi- aşağıda paylaşıyorum.

".... yani ortaçağ atalarımız, ölümden sonraki hayatla ilgili kolektif sanrılarına bir anlam yükledikleri için mi daha mutluydular? evet. kimse fantezilerine karışmadıktan sonra neden olmasınlar ki? tamamen bilimsel bir bakış açısıyla bilebildiğimiz kadarıyla, insan yaşamının hiçbir anlamı yoktur. insanlar belirli bir amacı olmayan ve körlemesine ilerleyen evrimsel süreçlerin sonucudur ve faaliyetlerimiz ilahi bir kozmik planın parçası değildir. dünya yarın patlayarak yok olsa, evrende hiçbir değişiklik olmazdı; tahmin edebileceğimiz kadarıyla insanların kendilerine dair anlam arayışı ve öznelliklerinin eksikliği de pek hissedilmezdi. bu yüzden, insanların yaşamlarına atfettiği herhangi bir anlam sadece sanrıdan ibarettir. ortaçağdaki insanların hayatlarında bulduğu öbür dünyaya ilişkin anlamlar modern hümanist, milliyetçi veya kapitalistlerin buldukları anlamdan daha gerçekdışı değildi. insanlığın bilgi birikimini artırdığı için hayatının anlamlı olduğunu söyleyen bilim insanı, anavatanı korumak adına savaştığı için hayatının anlamlı olduğunu söyleyen asker ve anlamı yeni bir şirket kurmakta bulan girişimci, ortaçağda yaşayan ve eski metinleri okuyup kutsal savaşlara katılan veya yeni bir tapınak yapan muadillerinden daha mantıklı değiller.
    bu yüzden mutluluk belki de, bir insanın anlamla ilgili sanrılarını, hâkim kolektif sanrılarla uyumlu hâle getirmesidir. kişisel hikayelerimiz, etrafımızdakilerin hikayeleriyle uyumlu olduğu sürece hayatın anlamlı olduğunu ileri sürebilir ve bu bilinçle mutlu olabiliriz.
    bu aslında oldukça üzücü bir sonuç; mutluluk gerçekten kendi kendini kandırmaya mı bağlıdır?...."

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi laserss -- 9 Mart 2017; 11:51:32 >

• quote:

Orijinalden alıntı: razor6247

algısı
    bilgisi olmayan
    hiç bir şeye
    inanmamalısın

felsefeden
    bilimden başka
    sorguladığınızın bilincinde olarak
    kendinizden
    başka
    hiç bişeye
    güvenmeyin

Az felsefe insanı Tanrıtanımazlığa, derinlemesine felsefe de Tanrı'ya götürür.

[Francis Bacon]
  • quote:

Orijinalden alıntı: lawbreaker

quote:

Orijinalden alıntı: abdullahors84

quote:

Haklısın konudan uzaklaşmamak lazım ama gene 2 noktada anlaşamıyoruz, tanımadığım değil çok yakından tanıdığım 30 yıllık dostum inançlı biri değil gene 10 küsur yıldır tanıdığım başka bir dine mensup kişi var yani onlar açısından vicdani değerlendirme yapabiliyorum kendimce. Bu konuyu tartıştığım 4 kişide sizinle birlikte 3 kişi inancın benzememesi diyen oldu 1 kişi direk ama hristiyanlar şöyle yaptı böyle noktasındaydı. sonuç olarak buna cevap veren dostlar bile fikir birliğine varmış değiller bence.

veganlık konusuna gelince veganizm sadece hayvani gıdalar tüketmemenin çok ötesinde felsefeye sahipler yani ibadet bu ben keserim ama yemem eşe dosta dağıtırım onlar yer şeklinde değiller. Çok vegan arkadaşım var vegan cafe işleten yerlerde bulunmuşluğum ve sahipleriyle bu konuda sohbetim var yani tarafsız yorum yapabilecek bilgiye sahibim bu konuda.

Öncelikle güzel ifadelerinden dolayı teşekkürler zira malesef yukarıda bir arkadaşla vicdan noktasında anlaşamıyoruz hoş bende yanlış bir ifade kullanmış olabilirm yazılanlar yukarıda ancak konuya dönecek olursak, elbette dostunuz dostunuz olmayan kişiyi seçecek olan sizsiniz. O zaman ben kendimden örnek vereyim zira yüzeysel bir söylem üzerinden gitmek yani toplum üzerinden değerlendirmek biraz anlaşılmamaya sebep oluyor.

Ben Muhafazakar görüşlüyüm, benimde bana göre farklı düşüncede olan arkadaşlarım var. Ancak Dost çok yakın derseniz zaman içerisinde ben bir ayrıma gitmesemde yaşadığımız hayat ayrıma götürüyor. Mesela onsekizli yaşlara kadar herkesle gez toz eğlen derken. Artık fikirler oluşmaya başlıyor ve sonrasında insanın hayata bakış açısı oluşuyor. Bizde bu yollardan geçerken içki içmeye farklı kulvarlarda gitemeye başlayan arkadaşlarımız oldu ha hala arkadaşız. Ama çok yakın ortak işler yapmak noktasında ayrıldık. Yani aile olarak görüşmüyorum. Ben içki içmem ama arkadaşım içiyor. E hayatına karşımam ama her fırsatta eski arkadaşlıktan dolayı sigara ve içki noktasında uyarırım. Dinen doğru olmadığını sağlığa zarar verdiğini ifade ederim. Yani tercihlerimiz zaten hayatın içinde bizi belli bir tarafa itiyor. Elbette bir ihtiyacı olsa yardımcı olurum ancak bunu siz yapmasanızda yaşadığınız hayat vicdanen rahatsız olduğu şeylerden uzak duruyor. Allah İçkiyi haram kılmış bende içki olan her yerden uzak duruyorum elimden geldiğince.

Ayrıca hangi dine mensup olursa olsun düşman değildir ve can mal güvenliği aynı şekilde muhafaza edilir bunlar değil mesele. Bizim nasıl yaşamamız gerektiği.

Bir alttaki paragraf ile bağlamamız gerekirse. Veganlık bir felsefe veya görüş, FElsefenin geneli ile bakarsak dediğinize göre bir müslümanın elindeki Kuranı tam anlamasıda lazım değilmidir. Yani yol Allah ın gösterdiği gibi olmalı diye düşünüyorum ama bu noktada vegan veya başka düşüncede olanları asla hakir görmüyorum. Zira dinde zorlama yoktur ve çok açıktır. Mesele dine girdikten sonraki dikkat edilmesi gereken kurallardır.

Tekrar edeyim insanoğlu vicdan muhakemesi yaptı asırlarca ve tarih hep insanoğlunun kendi kararları doğrultusunda büyük yıkımlarla dolu. Ondan dolayı Allah ın emirleri ön planda olmalı diye düşünüyorum. Elbette yaratan daha iyi bilir.

farklı fikirlerde olmak üslubu bozmak anlamına gelmiyor o yüzden ben teşekkür ederim. Dediğin gibi tercih meselesi bu alkol kullandığım için mesela alkollü ortamlarda bulunmakta sakınca görmüyorum bu da bir engel teşkil etmiyor bana.
    Genelde müslüman arkadaşlarla tartıştığımız zaman hep senin dediğin şu cümlede tıkanıyoruz,yaratanın emirleri vicdanın önünde olmalı veya bir konuya verecek cevap olmayınca yaratan bilir orasını cevabı (sen öyle dedin demedim kesinlikle gayet net açıklamışsın )
    mesela kadın olsaydım erkeklerle eşitsizliğin bu kadar net olduğu veya eşimden dayak yememin yasak olmadığı bir inancı kabul etmezdim. O yüzden kitaplarda geçen (yaratanın emirleri demiyorum bak ) ifadeler değil kendi vicdanım ön planda benim için

Allah a inanmayan insanlardada vicdan olur. Olmaz demek yanlış olur ancak vicdanın bütününü şekle sokan Allah ın emirleridir. Kadına olan düşünceniz İslamda farklı değildir. Bir müslüman kesinlikle eşine veya başkasına sert veya kaba davranmaz. Bu dünyanın heryerinde var. Mesela Amerikayı inceleyin dini olmasına gerek yok kaba adam her yerde kaba. Afedersiniz kadını bir eşya gibi kullanan çok. Yani bunun bir inancı yok malesef.

O zaman şöyle yapalım, peki Allah a olan inancınız nasıl neye inanıyorsunuz tam olarak. Nelere karşısınız veya neyin yanlış olduğunu düşünüyorsunuz.

• quote:

Orijinalden alıntı: burak9696

inanmazsan eline bir şey geçmeyecek, inanırsan geçebilir.

Ancak bu kaybedecek birşeyi olmayan bir düşünce. Ha kaybetmezsin ama karşılık bekler gibi yanlış bir düşünce kesinlikle.
  • abdullahors84 kullanıcısına yanıt
    şahsi olarak soruyorsan

1- cinsler arası ayrımcılığa karşıyım
    2- inanç bazlı ödül-ceza sistemine karşıyım (vicdan bazlı olması bana daha mantıklı geliyor)
    3- başka dinlere mensup veya inançsız kişilerle arkadaşlık (kastettiğim ticari anlaşma veya selamlaşma değil) edilememesine karşıyım
  • quote:

şahsi olarak soruyorsan

1- cinsler arası ayrımcılığa karşıyım
    2- inanç bazlı ödül-ceza sistemine karşıyım (vicdan bazlı olması bana daha mantıklı geliyor)
    3- başka dinlere mensup veya inançsız kişilerle arkadaşlık (kastettiğim ticari anlaşma veya selamlaşma değil) edilememesine karşıyım

Peki islama bakışın nasıl ?
  • abdullahors84 kullanıcısına yanıt
    bugüne dek olan dinlerin sayısı 1000 lerle ölçülüyor, birini diğerinden ayırmayı doğru bulmuyorum hep belli zamanın belli cografyanın insanları onlara inanmışlar , genel anlamda içinde bu bahsettiğim şeyleri barındıran hangisiyse bunlara katılamam ama o net.

sen ne düşünüyorsun bu konularda ??

yani en yakın arkadaşın 30 yıl sonra ateist oldu diye arkadaşlığo keserim mi , diyorsun veya kadın da neymiş ne demek mirastan eşit pay almak çok kafamı bozarsa döverim mi diyorsun merak ettim bunu

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lawbreaker -- 9 Mart 2017; 23:8:47 >
    islamda miras.. şahısların ihtiyaç ve mesuliyetine göre taksime tabi tutulmuştur..

anne.. eş.. kız çocuk veya kız kardeşin geçimi.. kendisine ait olmayıp.. oğul.. koca.. baba veya erkek kardeşin sorumluluğundadır.. kadın çoğunlukla kendisi dışında başkalarının geçimini sağlamakla da mükellef değildir..

erkek ise bütün durumlarda eşinin.. kızının.. annesinin veya kız kardeşinin geçimini sağlamakla mükelleftir..nimet mesuliyete göredir..adaletin gereğide budur..kadın zengin olsa dahi ailenin geçimine katkıda bulunma sorumluluğu yoktur..

buradan çıkan sonuca göre miras dağıtımında cinsiyet !! değil mesuliyet söz konusudur..

islam kafirlerin "veli" konumuna getirilmesine karşıdır..dostluğa ahbablığa karşı değildir..mümtehine 8.

hz peygamberin yakın komşusu yahudi idi hatta çocuğu hz peygamberin evini mesken kılmıştı..nitekim hastalınınca efendimiz ziyaretine gitmiş öleceğini anladığında ise müslüman olmasını teklif etmiş çocukda babasının onayını aldıktan sonra kelime-i şehadeti söyleyerek hayata veda etmiştir..

yeryüzünde binlerce dinin var olması kafanın karışmasına sebeb oluyorsa hangisine inanacağına dair tereddüt mevcut ise herhangi bir dinin kendisini ne şekilde meşru kılması gerektiği öğrenmekle yola koyulabilirsin

bir insan peygamberlik idaası ile ortaya çıktığında aranacak ilk emare mucizedir..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sabah Yıldızı -- 9 Mart 2017; 23:50:28 >

• Sabah Yıldızı kullanıcısına yanıt
    Maide suresi 51.

Diyanet çevirisi : Ey İnananlar! Yahudileri ve hıristiyanları dost olarak benimsemeyin, onlar birbirlerinin dostudurlar. Sizden kim onlara dost olursa o da onlardandır. Allah zulmeden kimseleri doğru yola eriştirmez.

Bu ayeti daha önce konuşmuştuk 4 kişiden 3 tanesi oradaki dost kelimesinin kişisel değil onların inançlarını benimsemeyin anlamında olduğunu 1 tanesi direk yazan (ve benim de düşündüğüm gibi) şeklinde olduğunu anlatmıştı. Sonuçta tam bir fikir birliği yok yani

Diğer konuya gelirsek 1400 yıl önceki arap toplumunda dediğin olabilir, ancak şimdiye bakarsan medeni toplumlarda kadınlarında erkekler gibi hakları olması kaçınılmaz, onlarda okuyacak meslek sahibi olacak kendi ayaklarının üstünde durabilecekler. Ayrıca diyelim kadın evlenmedi yani geçimini sağlamak zorunda olan eşi yok, neden o mirastan az pay alıyor ?
    Diyorsan ki bu kurallar o topluma ve o zamana ait; o zaman Kuran'ın evrensel ve tüm zamanlar için geçerli olması durumuna itiraz etmiş olursun

fikir birliği forumda mı sağlanıyor yoksa kuran ve sünnetin neticelendirdiği biçimde mi..islamı konuşuyoruz değil mi..

üstelik neden mümtehine 8. ayeti es geçtin..madem bu kadar meraklısın insani ilişkilere iyiliğe ve adalete dair her konuyu içine alıyor ayet..

kuranda veli kavramı nasıl geçmekte ilgili ayet nasıl değerlendirilmeli..noktasına geldiğimizde ölçü belli gerisi lafı güzaf

quote:

Ayrıca diyelim kadın evlenmedi yani geçimini sağlamak zorunda olan eşi yok, neden o mirastan az pay alıyor ?

bu kadının erkek kardeşi var mı ? farazi portreye bu soru şart ..madem değerlendirme yapıyoruz..
    yok es geçmedim ancak iyilik etmek adil davranmak başka kanka olmak başka değil mi ?

Diyanet Vakfı Meali: Allah, sizinle din uğrunda savaşmayan ve sizi yurtlarınızdan çıkarmayanlara iyilik yapmanızı ve onlara âdil davranmanızı yasaklamaz. Çünkü Allah, adaletli olanları sever.

bu arada fikren anlaşamasak da bana faydası oluyor sen ve senin gibi arkadaşların, araştırmaya sevk ediyor beni, teşekkür ederim cidden.

diğer konuya gelince elbette 1 erkek kardeşi var evli evini barkını ayırmış gitmiş biri (sadece 1 kız olsa zaten sorun olmaz)

ayrıca miras değil sadece Nisa suresi 3 ve 34 gibi net ayrımcılık olan ayetler var ,kadın 2.sınıf görülmüş bence

Deminde yazmıştım, zaman ve cografya göz önüne alınıp değerlendirme yapacaksak evet o dönem arap toplumu için önemli gelişimler sağladı diyebilirsin ama öyle değerlendirirsen Kuran'ın evrensel ve tüm zamanlar için geçerli olmasına itiraz etmiş oluyorsun

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lawbreaker -- 10 Mart 2017; 2:37:54 >

quote:

yok es geçmedim ancak iyilik etmek adil davranmak başka kanka olmak başka değil mi ?

kanka olmanın temel şartıda aslında iyilik üzre olup adaleti gözetmek değil mi ? ister mümin ister gayri müslim olsun ..

quote:

diğer konuya gelince elbette 1 erkek kardeşi var evli evini barkını ayırmış gitmiş biri (sadece 1 kız olsa zaten sorun olmaz)

eğer erkek kardeşi var ise..kadının durumunu gözettiğin gibi erkeğide gözetmen gerekmez mi ?

kadın zaten mirasdan payını alacak ana babasına bakmak yükümlülüğüde yok geçinir gider helede ayakları üzre durabileceği işide varsa

peki ya erkek kardeş..ana babası karısı çocukları ..toplamda faraza en az 5 kişi diyelim..kim daha fazla miktarı hak ediyor..cinsiyet ayırımından kaynaklanmıyor yani miras paylaşımı..

farazi somut olmayan örnek üzerinden konuştuğumuzu da hatırlatırım ve bu faraziyede erkeğin bakmakla yükümlü olacağı insan adedini bi anda 10 çıkarırım..

diğer ayetlere dair eleştirin mevcut kültürel birikimin sonucu..sürekli değişen bir durumdan bahsediyoruz..mesela isveçte marjinal bir gurup ..ensest ve ölü seviciliğin yasallaşması yolunda çalışma yapıyor..

şimdi onlar kalkıp dese ki..kardeşim yıl olmuş 2017 zaman ilerliyor..kime ne bizim kızkardeşimizle cinsel ilişkimizden yada annemizle dese..

hatta bu anlayış önümüzdeki 50 yıl içinde hatırı sayılır taraftar bulsa ki norveçte durum çok fena...evrensel olarak mı kabul edeceğiz..

çok değil 70 yıl önce homo evlilikleri gündeme getirmek bile suçtu şimdi yasal..ensestin yasallaşıp yaygınlaşmıyacağını kim nasıl garanti edebilir..

50 yıl sonra kalkıp biri kuran neden benim ensestime karşı çıkıyor kuran evrensel değildir dese onu kim durduracak..

ayrıca kuranın evrenselliğini öne çıkarma usulünde hayli garip

ne demek evrensel mesaj...Allaha ahiret gününe iman edilmesi gereken şeylere iman..kuran temelde ne için var..dünya hayatını düzenleme ve ölüm sonrası hayata dair hazırlık..

şimdi..çok eşliliğin evrensel mesaja zararı nedir desem..yada çok eşlilik farz mı vacip mi desem ..ne cevap verirsin..

kanka olmak ve adil olmak arasında kapsam farkı var ama , yani yakın arkadaşlarına adil davranırsın iyilik yaparsın da her iyilik yaptığın adil davrandığın yakın arkadaşın olmayabilir. Zaten vicdanen öyle olmak durumundayız bence.
    ayrıca 2 alternatif var şu konuda ya sen haklısın yorumlarda yani yakın arkadaşlıkta sorun yok , o zaman benim söylediğim ayette yasak olan birşey bir başka ayette serbest bırakılmış çelişki olur. yok ben haklıysam senin verdiğin örnek ayetin dostlukla arkadaşlıkla alakası yok.

Süper gidiyoruz

Gelelim diğer konuya adamın 5 çocuk yapmış olması kadının kabahati mi veya diyelim o da evli değil 2 kardeşinde kimseye bakma gibi bir durumu yok nasıl olacak o zaman ?

ensest gibi nekrofili gibi konularda çok haklısın ancak herhangi bir ilahi dayanağı olmayan toplumsal ihtiyaçlara göre hazırlanan yasalar bu durumu çözecektir. bize şimdi tabu gelen şeyler belki 300 sene sonranın insanına normal gelebilir (öyle bir durum olursa o zamanı görmeyeceğim için mutluyum açıkçası). Şimdi nasıl tartıştığımız miras konusunda yasalarla düzenleme yapılmışsa aynı şekilde.

Evrenselliği tanımlama biçimin garip demişsin orada belli bir coğrafyaya ve zamana bağlı olarak gelmemiştir anlamında yazdım ancak gene kadına 2.sınıf insan muamelesi yaptığını düşünüyorum şöyle ki İslam öncesi Türk toplumunda kağan yerine anlaşma imzalayan kadından tut direk hükümdar olan kadın varken İslamdaki kadın modeli pek bir gelişme sayılmaz değil mi ?

çok eşlilik farz demedim vacip de demedim :) ancak bir tarafa bir izin verilmişken diğerine verilmemesi adil değil dedim sadece

• 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.