Şimdi Ara

Neden bütün gezegenler yuvarlak?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
37
Cevap
0
Favori
10.791
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • bilinen gezegenlerin hepsi fiziksel olarak küre gibi, bunun sebebi sizce nedir?
    bigbang teorisi doğruysa nasıl olduda tüm gezegenler bukadar pürüzsüz şekillere kavuştu

• genelde ana parçadan ayrıldıktan sonra dönmeye başlıyorlar ve ilk ayrıldıklarında lav halinde oldukları için kolay şekil alabilir hale geliyorlar bu haldeyken milyonlarca yıl dönünce yuvarlakımsı bir şekil alıyorlar

diye düşünüyorum ben
  • kütle çekim kuvveti nedeniyle.
  • walla uzay gezegenler cok gizemli konular kim bilir nelerle karşılaşacaz gecen gunde bi konu acılmıştı güneşin kaç katı güneş bulnmuştu
  • zamanı gelince sorarsın
  • her gezegende biraz topluk vardır

bundan olabilirmi
  • quote:

Orijinalden alıntı: radressss

genelde ana parçadan ayrıldıktan sonra dönmeye başlıyorlar ve ilk ayrıldıklarında lav halinde oldukları için kolay şekil alabilir hale geliyorlar bu haldeyken milyonlarca yıl dönünce yuvarlakımsı bir şekil alıyorlar

diye düşünüyorum ben

katılıyorum
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    havada uçuşan cisimler ne olacak
    13 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • o zamanlar diğer şekiller keşfedilmemişti.
  • Yer çekimi kuvveti bir noktadan uygulanır. Uzayda üç boyutta bulunan bu noktanın etkili olduğu menzil hemen hemen her boyutta eşittir. O yüzden gezegenler yuvarlaktır.
  • Nedeni kütleçekimi. Güneş Sistemi’ni oluşturan gaz ve toz bulutu içindeki parçacıklar, bulut içindeki küçük yoğunluk farkları nedeniyle kümelenip, giderek daha büyük kütleler haline geldiler. Önce, “gezegenimsi” diye adlandırılan büyük kütleli yapılar, bunların birleşmesiyle de İç Güneş Sistemi’ndeki kayaç gezegenler oluştu. Kütleçekimi, her yönden merkeze doğru aynı basıncı yaptığından, başlangıçta bir erimiş demir ve kaya kütlesi halindeki gezegenimiz küre biçimini aldı. Yine kütleçekimi sayesinde tüm yıldızlar, gezegenler küre biçimli. İstisnalar, çarpışmalar sonucu biçimlerini yitiren kayaç gökcisimleri (asteroidler, meteorlar gibi).

bilimteknikten..
  • Cunku;

quote:

Orjinalinden alinti: Tubitak

Nedeni kütleçekimi. Güneş Sistemi’ni oluşturan gaz ve toz bulutu içindeki parçacıklar, bulut içindeki küçük yoğunluk farkları nedeniyle kümelenip, giderek daha büyük kütleler haline geldiler. Önce, “gezegenimsi” diye adlandırılan büyük kütleli yapılar, bunların birleşmesiyle de İç Güneş Sistemi’ndeki kayaç gezegenler oluştu. Kütleçekimi, her yönden merkeze doğru aynı basıncı yaptığından, başlangıçta bir erimiş demir ve kaya kütlesi halindeki gezegenimiz küre biçimini aldı. Yine kütleçekimi sayesinde tüm yıldızlar, gezegenler küre biçimli. İstisnalar, çarpışmalar sonucu biçimlerini yitiren kayaç gökcisimleri (asteroidler, meteorlar gibi).

• quote:

Orijinalden alıntı: kiloverecegim

quote:

Orijinalden alıntı: bakidoruk

Yer çekimi kuvveti bir noktadan uygulanır. Uzayda üç boyutta bulunan bu noktanın etkili olduğu menzil hemen hemen her boyutta eşittir. O yüzden gezegenler yuvarlaktır.

Bu kadar kolpa bir açıklama da hayatımda duymadım. Hiç bir anlamı yok.

Anlayana.. Yukarıda daha detaylı bir açıklaması mevcut.
  • quote:

Orijinalden alıntı: timhat

Nedeni kütleçekimi. Güneş Sistemi’ni oluşturan gaz ve toz bulutu içindeki parçacıklar, bulut içindeki küçük yoğunluk farkları nedeniyle kümelenip, giderek daha büyük kütleler haline geldiler. Önce, “gezegenimsi” diye adlandırılan büyük kütleli yapılar, bunların birleşmesiyle de İç Güneş Sistemi’ndeki kayaç gezegenler oluştu. Kütleçekimi, her yönden merkeze doğru aynı basıncı yaptığından, başlangıçta bir erimiş demir ve kaya kütlesi halindeki gezegenimiz küre biçimini aldı. Yine kütleçekimi sayesinde tüm yıldızlar, gezegenler küre biçimli. İstisnalar, çarpışmalar sonucu biçimlerini yitiren kayaç gökcisimleri (asteroidler, meteorlar gibi).

bilimteknikten..

Saçmalık!

Dünyaya düşen ve çevresinden geçen çoğu meteorun şekli küre biçiminde değildir.
    Astreoidlerde öyle.

Yuvarlak olmasını sebebi kütleçekimi olsaydı uzaydaki bir çok yıldızda yuvarlak olurdu.
    (Yıldızlarda Dünyanın 1/7 oranında kütle çekimi olduğu 1996 yılında tespit edilmiş.)

Bana sorarsanız bu konu Kuranda ki makta harfler gibi esrarengizliğini koruyan ve çözülmesi uzun yıllar sürecek olan bir mevzu.
    Bunların sırlarının çözülmesine belki bizlerin ömrü yetişmez :)

Vakti gelince öteki dünyada sorarız.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kocaeli1441 -- 19 Ağustos 2009; 0:43:50 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Kocaeli1441

quote:

bilimteknikten..

Saçmalık!

Astreoidlerde öyle.

Yuvarlak olmasını sebebi kütleçekimi olsaydı uzaydaki bir çok yıldızda yuvarlak olurdu.

(Yıldızlarda Dünyanın 1/7 oranında kütle çekimi olduğu 1996 yılında tespit edilmiş.)

Bana sorarsanız bu konu Kuranda ki makta harfler gibi esrarengizliğini koruyan ve çözülmesi uzun yıllar sürecek olan bir mevzu.

yıldızlar kare üçgen falan mı?

• quote:

quote:

bilimteknikten..

Saçmalık!

Astreoidlerde öyle.

Dünya neden Yuvarlak? (Müdahir Korkmaz)

Nedeni kütleçekimi. Güneş Sistemi�ni oluşturan gaz ve toz bulutu içindeki parçacıklar, bulut içindeki küçük yoğunluk farkları nedeniyle kümelenip, giderek daha büyük kütleler haline geldiler. Önce, �gezegenimsi� diye adlandırılan büyük kütleli yapılar, bunların birleşmesiyle de İç Güneş Sistemi�ndeki kayaç gezegenler oluştu. Kütleçekimi, her yönden merkeze doğru aynı basıncı yaptığından, başlangıçta bir erimiş demir ve kaya kütlesi halindeki gezegenimiz küre biçimini aldı. Yine kütleçekimi sayesinde tüm yıldızlar, gezegenler küre biçimli. İstisnalar, çarpışmalar sonucu biçimlerini yitiren kayaç gökcisimleri (asteroidler, meteorlar gibi).

Raşit Gürdilek

Nette bunu buldum.Daha iyi bilen bir arkadaş açıklarsa sevinirim.

• quote:

Orijinalden alıntı: sukubi1907

quote:

quote:

bilimteknikten..

Saçmalık!

Astreoidlerde öyle.

Dünya neden Yuvarlak? (Müdahir Korkmaz)

Nedeni kütleçekimi. Güneş Sistemi�ni oluşturan gaz ve toz bulutu içindeki parçacıklar, bulut içindeki küçük yoğunluk farkları nedeniyle kümelenip, giderek daha büyük kütleler haline geldiler. Önce, �gezegenimsi� diye adlandırılan büyük kütleli yapılar, bunların birleşmesiyle de İç Güneş Sistemi�ndeki kayaç gezegenler oluştu. Kütleçekimi, her yönden merkeze doğru aynı basıncı yaptığından, başlangıçta bir erimiş demir ve kaya kütlesi halindeki gezegenimiz küre biçimini aldı. Yine kütleçekimi sayesinde tüm yıldızlar, gezegenler küre biçimli. İstisnalar, çarpışmalar sonucu biçimlerini yitiren kayaç gökcisimleri (asteroidler, meteorlar gibi).

Raşit Gürdilek

Nette bunu buldum.Daha iyi bilen bir arkadaş açıklarsa sevinirim.

Öncelikle meteor nedir ne değildir bilelim arkadaşlar;

quote:

Meteor sözcüğü, atmosfer içinde meydana gelen her türlü olayı tanımlamada kullanılan bir terimdir. Atmosfer olaylarıyla ilgilenen bilim dalına da meteoroloji deniyor. Meteor, yine atmosferle ilişkili olduğundan, atmosfer girerek yanan göktaşlarının parlamalarına da denir. Bu göktaşlarının
    büyüklükleri genellikle bir toz tanesinden bir çakıl taşına kadardır ve atmosfere girdiklerinde hızları nedeniyle sürtünerek yanarlar. Meteorla yani, gökyüzündeki parlamaya neden olan göktaşınaysa "meteorit" adı verilir. (-rit eki genellikle bir kaya ya da minerali belirtir) Bazı meteoritler yeryüzüne kadar ulaşabilir. Bu göktaşarının atmosfere girmeden önceki adı da farklıdır: "Meteoroid". Meteoroid kavramı genellikle, büyüklüğü bir toz tanesiyle 100 metre arasında değişen göktaşları için kullanılır.

Meteorların küre biçiminde olduğunu kanıtlayan her hangi bir şey elimizde mevcut değil.
    Meteorlar genellikle gezegenlerdne kopan parçacıklardır. Bir elmadan bir parça koparın. O parça yuvarlak mı olur?

-Meteorlar yuvarlak değil.
    -Yıldızlar ise amerikan futbol topu şeklindedir.

Gezegenlerin yuvarlak olmasının sebebi; Kendi eksini etrafında belli bir ölçüt ve hızda durmaksızın dönmesi.

-Şuan için geçerli tek sebep bu. Ki bence yetersiz ve bu sebepte anlamsız.

• quote:

quote:

bilimteknikten..

Saçmalık!

Astreoidlerde öyle.

Saçmalık demişsiniz ama sizde pek mantıklı sayılmazsınız. Uzaydaki bütün yıldızlar yuvarlaktır en basitinden bizim güneşimizde öyle. Astreoidlerden, meteorlardan bahsediyosanız onlar yıldız değildir.

• quote:

Orijinalden alıntı: konman4245

quote:

Orijinalden alıntı: radressss

genelde ana parçadan ayrıldıktan sonra dönmeye başlıyorlar ve ilk ayrıldıklarında lav halinde oldukları için kolay şekil alabilir hale geliyorlar bu haldeyken milyonlarca yıl dönünce yuvarlakımsı bir şekil alıyorlar

diye düşünüyorum ben

katılıyorum

Ben katılmıyorum; bu kadar gözlem yapıyorlar bilmem kaç bin/milyon ışıkyılı uzaklıktaki güneşin bilmem kaç katı büyüklüğünde yıldızlara/gezegenleri gözlüyorlar; hiç mi "yuvarlak olmayan" gezegene veya yıldıza rastlamadıar...

Not:
    Rastladılarsa; katılıyorum...

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: kiloverecegim

quote:

Yer çekimi kuvveti bir noktadan uygulanır. Uzayda üç boyutta bulunan bu noktanın etkili olduğu menzil hemen hemen her boyutta eşittir. O yüzden gezegenler yuvarlaktır.

Bu kadar kolpa bir açıklama da hayatımda duymadım. Hiç bir anlamı yok.

Anlayana.. Yukarıda daha detaylı bir açıklaması mevcut.

Yer çekimi bir noktadan uygulanmaz. Yer çekimi insanların kütle çekimini yorumlama biçimidir. Dünyanın kütlesi bizden kat kat fazla olduğundan bizi kendisine doğru çeker ve buna insanlar yer çekimi diyor. Kütle çekimi senle benim aramda bile vardır ama hiç bir şekilde hissedemeyiz.

Arkadaşın kolpa demesinin sebebi sanırım kütle ve yer çekimini karıştırmış olman. Yer çekimi tek bir noktadan uygulanmaz. Yerkürenin her noktasından uygulanır. Ancak fizikçiler bunu açıklayabilmek için dünyanın merkezini baz alır. Dünyayı içi boş küre düşünürsek, sen tam ortasında durursan sana etkileyen çekim kuvveti her yönde aynı olacağı için sen hareketsiz kalırsın. kolunu bi tarafa uzatsan o tarafa doğru seni çeker vs..

Kütle çekimi ve dönme hareketi yüzünden de gezegenler yuvarlaktır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ***CoNDoR*** -- 19 Ağustos 2009; 1:56:12 >

• daire şeklinde olmayan gezegenler ve amerikan futbol topu şeklindeki yıldızlar mı =) aman allahım 2009'daki forum üyeleri ne kadar cahilmiş =D
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.