Şimdi Ara

Neden bütün gezegenler yuvarlak? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
37
Cevap
0
Favori
10.791
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Amerikan futbol topu böyle birşey mi oluyor ?

Neden bütün gezegenler yuvarlak?
  • kahpe dünya delikanlı olsan yuvarlak olmazdın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi çikinoy -- 16 Ocak 2011; 21:22:38 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: ornitolog

bilinen gezegenlerin hepsi fiziksel olarak küre gibi, bunun sebebi sizce nedir?
    bigbang teorisi doğruysa nasıl olduda tüm gezegenler bukadar pürüzsüz şekillere kavuştu

zaten açıklanmış ama ben ekleme yapayım:

Bütün gezegenler,uydular pürüssüz yuvarlak değildir...Örneğin phobos aslında bir gezegen sayılabilecek iken evrimini daha tamamlamadığı için uydu-meteorit diye geçer..Marsın yörüngesinde bir uydusudur..

..

Ayrıca Titan,Io gibi büyük uydular da aslında birer gezegendir.Fakat güneşi yörünge almayıp bir gezegeni yörünge aldıkları için Uydu olarak tanımlanmışlardır

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi The Echoes -- 16 Ocak 2011; 21:28:30 >

• Ne yani üçgen veya düz çizgi olsa daha mı iyi olurdu?
  • Marsla Jüpiter arasındaki asteroid kuşağındaki birçok asteroid veya gezegenimsi yuvarlak değildir. Marsın uydularıda öyle. Sanırım çekim kuvveti etkisiyle yuvarlak olmak için limit bir kütle var. Genelde uzaydaki ististanlar hariç küçük şeylerin kütleside az olur, bu sebeple küçük gezegenimsiler yuvarlak değil şekilsiz oluyor, büyükler (ve kütlesi fazla olanlar) yuvarlak oluyor. Eğer yuvarlaklık en çok kütle çekim kuvveti ile alakalı ise mantıklı bu küçük büyük - az kütle çok kütle olayı. Tabi kendisi küçük ama kütlesi boyutuna göre muazzam olan şeyleri saymıyorum. (beyaz cüceler gibi).
  • Minimum enerjiye eğilimle ilgili bir şey olduğunu fizikçimiz demişti.Kare,üçgen gibi şekildeyken gezegen yuvarlağa oranla daha çok enerji içerir gibi bir açıklaması vardı galiba.
  • Pürüzsüz değiller ki, dağlar, tepeler, çukurlar var..

Ayrıca, sıcak haldeyken hızla dönmelerinden ve merkeze doğru bir çekim kuvveti uygulandığından küre çeklini alıyorlar genellikle.. Bir kürenin her noktası (aşağı yukarı) merkeze aynı uzaklıktadır.. Dünya için bu geçerli değil elbet; kutuplar merkeze daha yakınken ekvartor daha uzak ama küre olduğundan çokta önemli değil gibi.. Eğer küp şeklinde olsaydı çok büyük farklar oluşurdu.. Bu farklar dönmenin etkisiyle hızıyla en aza inmeye çalışıyor ve küre biçiminde oluyor.. (Şu son paragrafta yazdıklarımı mantıklı düşünerek yazdım birileri kanıtlarsa sevinirim.. Demek istediklerim doğru ancakk..)

Bu arada niye dünyanın (küre) merkezine doğru bir çekim kuvvetti oluşuyor.. (belki en başa döndüm ama niye.) Gerçi bir çekim olmasa küre şeklini veya beliri bir şekli alamaz bir bütün oluşturmaz ama ne bileyim bu çekim dünyanın kendisi üzerinde niye var.. Ben insan olarak dünya üzerinde niye merkeze karşı bir çekim kuvvetine karşı koyuyorum. Niye dünya beni çekmeye çalışıyor.. Tamam çekmese dünya üzeridne olmamam ama burayı düşünmeyelim şimdi.. Dünya üzerinde olmazsam bundan dünyaya ne beni ne diye çekiyor..

Uykusuzluk başıma burdu, beyin fırtınasında kayboldum sanırım ama birileri bir şekilde ciddi veya gayriciddi yorum yazsın

• Uzayın kumaşında (boşluk) uzun yıllar gezdikleri için doğal olarak yuvarlak bir şekil aldılar. Evet adı üstünde, geziyorlar. Aynen beyzbol topunun halı üzerinde gezmesi gibi çok basit bir mantığı var. Kumaştan kasdettiğim şey karanlık enerjidir. Boşluk, Kumaş, karanlık enerji hep aynı şeydir. Tek fark bunların boşluk olmadığıdır. Henüz karanlık enerjiye ulaşılamadı ama biliyoruz. Gök cisimlerini gizemli bir şekilde havada tutması orada olduğu anlamına geliyor, yani tüm evrende.... İşte uzayın kumaşı... Link

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hTC. -- 6 Mayıs 2016; 2:24:13 >

• quote:

Orijinalden alıntı: enkarizmanickbende

quote:

Orijinalden alıntı: bakidoruk

Yer çekimi kuvveti bir noktadan uygulanır. Uzayda üç boyutta bulunan bu noktanın etkili olduğu menzil hemen hemen her boyutta eşittir. O yüzden gezegenler yuvarlaktır.

Bu kadar kolpa bir açıklama da hayatımda duymadım. Hiç bir anlamı yok.

+88 bu nedir ya
  • çünkü delikanlı değiller
  • dönerken sürtünme falan oluyor herhalde, bilemedim

ayrıca dünyanın şekli jeoiddir. patates gibidir.
  • çünkü
  • eşşeğin
  • Çok anlamı var. Arkadaşın açıklaması doğru. Videolu bir anlatım olsaydı "haaaa şimdi anladım" derdin. Bilmiyorsan sazan gibi atlamaya gerek yok.
  • sizin gezegene şöyle böyle diyorlar
  • quote:

Orijinalden alıntı: bakidoruk

Yer çekimi kuvveti bir noktadan uygulanır. Uzayda üç boyutta bulunan bu noktanın etkili olduğu menzil hemen hemen her boyutta eşittir. O yüzden gezegenler yuvarlaktır.

şimdi anladım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Aelthalyste -- 6 Mayıs 2016; 6:10:54 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Kocaeli1441

quote:

Orijinalden alıntı: timhat

Nedeni kütleçekimi. Güneş Sistemi’ni oluşturan gaz ve toz bulutu içindeki parçacıklar, bulut içindeki küçük yoğunluk farkları nedeniyle kümelenip, giderek daha büyük kütleler haline geldiler. Önce, “gezegenimsi” diye adlandırılan büyük kütleli yapılar, bunların birleşmesiyle de İç Güneş Sistemi’ndeki kayaç gezegenler oluştu. Kütleçekimi, her yönden merkeze doğru aynı basıncı yaptığından, başlangıçta bir erimiş demir ve kaya kütlesi halindeki gezegenimiz küre biçimini aldı. Yine kütleçekimi sayesinde tüm yıldızlar, gezegenler küre biçimli. İstisnalar, çarpışmalar sonucu biçimlerini yitiren kayaç gökcisimleri (asteroidler, meteorlar gibi).

bilimteknikten..

Saçmalık!

Dünyaya düşen ve çevresinden geçen çoğu meteorun şekli küre biçiminde değildir.
    Astreoidlerde öyle.

Yuvarlak olmasını sebebi kütleçekimi olsaydı uzaydaki bir çok yıldızda yuvarlak olurdu.
    (Yıldızlarda Dünyanın 1/7 oranında kütle çekimi olduğu 1996 yılında tespit edilmiş.)

Bana sorarsanız bu konu Kuranda ki makta harfler gibi esrarengizliğini koruyan ve çözülmesi uzun yıllar sürecek olan bir mevzu.
    Bunların sırlarının çözülmesine belki bizlerin ömrü yetişmez :)

Vakti gelince öteki dünyada sorarız.

vay arkadaş cahil cesaretine gel gözlerim kanadı yemin ediyorum

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.