Şimdi Ara

-Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
103
Cevap
43
Favori
19.718
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
37 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Adı : Adolf Eichmann (SS)
     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler

    Nazi Kariyeri ; Yahudi uzmanı olarak bilinir.Yahudilerin,çingenelerin tren ile toplama kamplarına götürmesi ile görevlendirilmiştir.1942'de toplama kamplarını gözden geçirme kararı almıstır ve gaz odalarının mimarı olarak bilinir.onun imzasıyla 6 milyon yahudinin öldüğü tahmin ediliyor

    Ölümü : 1946 savas bitiğinde gözaltından kaçıp Arjantin'e gitti.Adını değiştirdi,tavşan yetiştiriciliği,tarım ile yaşamını sürdürdü.1960'da MOSSAD gizli ajanları tarafından yakalandı İsrail'e götürüldü.İdam edildi.Son sözleri "Emirleri uyguladım,o zamanlar herkes yahudileri olduruyordu ".Rivayete göre idama giderken askerlere umarım arkamdan hemen sizde gelirsiniz demiştir


     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler







    Adı : Klaus Barbie

     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler



    Nazi Kariyeri ; 1942'de Lyon'a komutan olarak atandı. Alkolik babasının otoritesi yüzünden faşist olmuştur,ailesinin kendisine yansıttığı sertliği kurbanlarına göstermiştir.En bilinen suçu Hotel Terminus katliamıdır,mahkum ve esirlere şahsen işkence yapmıştır, ayrıca 40.000 kişinin ölüm emrini vermiştir.Zevk için 44 yahudi cocuğu yetimhaneden alıp toplama kampına yollamıstır.En bilindik işkencesi Fransız direnişci Jean Moulin'e yaptığı işkencedir.Jean işkencenin ardından trende ölmüstür.

    Ölümü ; Savaş bittikten sonra Arjantin'e sonra Bolivya'ya kaçmıştır.1983'de Fransa'dan sınır dışı edildi ve 1987'de yakalanarak yargılandı. Mahkemenin ilk günü sadece işlediği suçlarının okunmasıyla geçti ve ömür boyu hapse mahkum edildi. 1991'de hapishanede kanserden öldü.Son sözleri " emirlere uydum uymazsam beni öldürürlerdi.ben unuttum sizde unuttun"


     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler


    Adı : Gustav Wagner





    Nazi Kariyeri ; Sobibor imha kampında baş görevliydi. 200 binden fazla yahudiye gaz vererek öldürmüstür.En acımasız SS subaylarının biriydi. kampın hayatta kalanlar soğuk kanlı sadist olarak nitelendirdi.Kamptan kurtulanlar sunları söyledi ; "Cocukları herkesin önünde bıçaklar, tek mermi ile 2 kişiyi vurmaya çalıştırdı ve zorla şarkı söylettirdi".

    Ölümü : Nürnberg Duruşmaları idama mahkum edildi fakat gizemli bir sekilde Brezilya'ya kaçtı.1979 yılına kadar farklı isimle yaşayan gustav , yakalandı.İsrail iade istedi fakat Brezilya hukumeti reddetti.Ekim 1980 yılında São Paulo'da Wagner'in göğsünde bir bıçak bulundu.Avukatlara göre intihar bazılarına göre nazi avcıları yaptı.

    Adı : Martin Bormann

     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler


    Nazi Kariyeri : Goebbels, Goering, Speer gibi buyuk nazi liderlerinin arasinda kendini göstermeyen,Hitler'ın güvendiği insandir.(Hitlerin özel sekreteri)Kurnaz Martin denir."Ari ırk"baş savunucularındandır.(ari ırk: şizofreni gibi ruhsal hastalıklara, genetik hastalıklara ve körlük gibi sakatlıklara sahip insanların kısırlaştırıldığı, sadece yahudi değil birçok çingene*, rus ve "kusurlu" almanların imha edildiği "ırk")

    Ölümü : Uzun yıllar kayboldu.Hitler’in özel şoförü Erich Kempka’ya göre Martin Bormann Rus hatlarını geçmeye çalışırken tank ateşi ile öldü. Artur Axmann’a göre ise Bormann intihar etmişti.Artur Axmann haklı çıktı. 1972 yılında Lehrter İstasyonu'nun yapımı sırasında gömülmemiş yani öldürülmüş iki adet ceset bulundu. Yapılan araştırmalarda iki cesedinde siyanür içerek öldüğü saptandı. Yapılan DNA testlerinden sonra cesetlerden birinin Hitler’in doktoru Ludwig Stumfegger’e diğerinin de Martin Bormann’a ait olduğu tespit edildi.


     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler



    Adı : Herberts Cukurs

     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler


    Nazi Kariyeri : Letonyalı nazi savaş suçlusudur. Riga'da 12.000 Yahudinin öldürülmesine sebep olmuş ve Riga celladı olarak nam salmıştır.Ayrıca uçak tasarımcısıdır.3 özel uçak planı yapmıstır.Cukurs evlere girip merdivenlerin başında insanları kafasından tabanca ile vurup aşağı düşmesini seyretmekten zevk alan bir insandı.

    Ölümü : Brezilya'ya kaçtı.(Brezilya komunistlerden nefret ettiği için nazileri kabul ediyordu ülkelerine)Mossad ajanları tarafından yakalanmış ve Montevideo'da bir evde ajanlar tarafından kafasından vurularak öldürülmüştür. Yargılanamadığı için suçu kanıtlanamamıştır.


    Fotoğraf cok pis olduğu için koymadım.





    Adı : Karl Jager

     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler


    Nazi Kariyeri ; Bir cok madalyası bulunan insandi.Rastgele insanları öldürürdü,hakkında fazla bilgi bulunmaz

    Ölümü : Savaş bittikten sonra ülkeden kaçarken sahte kimlikle yakalanır.Mahkemeye çıkmadan odasında kendini asar



    Adı : Amon Leopold Göth

     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler


    Nazi Kariyeri : Tamamen psikopattır.schindler'in listesinden tanıyabilirsiniz.Polonya'daki Plaszow toplama kampı'nın kumandanlığını yaptı.Deli olduğu belge ile kayıtlıdır.Yahudileri köle gibi çalıştırır,evinin önünden silahla rastgele insanları vururdu.Yahudi mülkiyetlerinin hırsızlığı ile suçlandı ve Gestapo tarafından tutuklandı. SS yargıcı Georg Konrad Morgen tarafından yargılanacak iken İkinci Dünya Savaşı'nın ilerlemesi ve Almanya'nın başgösteren kaçınılmaz yenilgisi ile mahkeme toplanmadan görevden alındı.

    Ölümü : Akıl hastanesine yerleştirildi. on binlerce insanı öldürmekten suçlu buldu ve asılarak idamına karar verildi.3 kez idam sehpasından düşmüştür.




    Adı : Josef Mengele

     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler


    NAZİ KARİYELİ : 1938 yılında tıp diplomasını aldı ve SS'e katıldı.3 yaralı Alman askerini kurtardığı için SS-Hauptsturmführer (Yüzbaşı) rütbesine terfi etti.Toplama kamplarında mahkumlar üzerinde tüyler ürpertici insan deneyleri gerçekleştirdiği için kendisine "Ölüm Meleği" adı verildi. Toplama kampındaki mahkumların hangisinin öldürüleceği, zorla çalıştırılacağı ve üstünde deney yapılacağını belirleyen SS doktorlarından biridir. İnsanlar üzerinde yaptığı, onları ölüme kadar götüren, tıbbi deneylerden dolayı, doktor olmasının da etkisiyle "Ölüm Meleği" ismi verilmiştir.Testlerinden bazıları; bir SS subayının kötü şartlara ne kadar dayanabileceğini ölçtüğü, nazi kamplarında toplanan Yahudiler, "saf Cermen" soyundan olmayanlar veya engelli insanlar üzerinde yaptıkları testlerdir. Bu testlerde kobaylara asker üniforması giydiriliyor; bir SS subayının paraşütle uçaktan atladığında ne kadar basınca dayanabileceğini ölçmek için, kobayı bir basınç odasına sokuyor; bu odada iç organları patlayana kadar basınç uygulanıyordu. Diğer bir deneyde ise Kuzey Kutbu'na gidecek bir SS subayının deniz soğuğuna ne kadar dayanabileceğini ölçen testti. Bu testin kobay üzerinde uygulanışı ise, onu buz dolu bir küvete sokmak ve soğuktan ölene kadar onu gözetim altında tutmaktı.

    Deneylerinden bir diğeri ise; Saf Cermen ırkları üzerinde uygulanacak testlerin kobaylığını, toplama kamplarındaki esirler üzerinde uygulamaktı. Cermen soyundan gelen ari ırktan doğan çocukların göz renkleri mavi renkten farklı bir renk olursa; bu rengi mavi renk ile değiştirmek üzerine deneyler yapıyor; bu deney sonucu elde ettiği sıvıları esirlerin göz bebeklerine şırınga aracılığı ile enjekte ediyordu. Bu yaptığı test ise başarısızlıkla sonuçlanmış ve birçok insanın kör olup ölmesi ile sonuçlanmıştır. Aynı zamanda birçok esir üzerinde anestezi uygulamadan vücudlar üzerinde kanlı deneyler yapmıştır. Josef Mengele, 2 milyon kişinin ölümünden sorumlu tutulmaktadır.

    Ölümü : Mengele titiz bir insan olduğu için her SS subayının kolunda bulunan dövmeyi yaptırmayı red etmiş ve ülke kuşatılırken kaçmayı başarmıstır.17 Ocak 1985´te Auschwitz´den canlı kurtulan birkaç kişinin orayı ziyaretleri ve hatıraları sayesinde tekrar gündeme geldi. Bir anda bütün Dünya televizyonlarında ona dair haberler ve görüntüler gösterilir oldu ve herkes yaşanan vahşeti öğrendi. Arama çalışmaları yeniden başlatıldı.

    31 Mayıs 1985´te Mangele´nin eski bir arkadaşı ve Avrupa´daki bağlantı noktası olan, Hans Sedlmeyer´in evine yapılan baskın sırasında yazdığı birkaç mektup ele geçirildi. Brezilya´da olduğu öğrenilmişti, yetkililere haber verildi ve bir hafta içinde yanında kaldığı aile ve mezarı bulundu. 1979´da boğularak ölmüştü. İskeletinin adlı tıpta incelenmesi sonucunda gerçekten o olduğu ortaya çıktı./ Mengele Mossad'ın peşinde olduğunu biliyordu.Son zamanlarını tedirgin bir biçimde geçirdi.Paranoyak oldu ve bıyıklarını yemeye başlamıştır.Denizde inme geçirerek ölmüştür..


     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler


    Deneyleri ;

    * çocukların üstünde basınç testi
    * hadım etme
    * göz rengi değiştirmek
    * doğum yapmış kadının göğüslerini bantlayarak, bebeğin beslenmeden kaç gün yaşayabileceğini görmek
    * ikizlere özel sempatisi var.Kamptaki hemen hemen her ikiz öldürüldü.




    Adı : Aribert Heim

     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler


    Nazi Kariyeri : 1940 ilkbaharında Waffen-SS'e katılmadan önce Viyana'da Tıp öğrencisiydi. Nazi Almanyası'nda, toplama kamplarındaki yüzlerce Yahudi'nin ölümünden sorumlu tutulan ve en çok aranan 10 Nazi listesinde ilk sırada bulunan Aribert Heim, savaş sırasında Avusturya'da bulunan Mauthausen Toplama Kampı'nda, tutsaklara üzerinde yaptığı deneyler nedeniyle, Doktor Ölüm adını almıştı. Tutsakları anestezi kullanmadan ameliyat etmek ve kalplerine zehir enjekte ederdi.


    Ölümü : Heim, 1962'de Alman ve Avusturya makamlarının hakkında soruşturma açması ardından kayıplara karıştı. Bir ara Güney Amerika'da bulunduğu iddia edildi. Mısır'da hayatını sürdüren Heim Tarık Hüseyin Ferid (Ferit) ismiyle yaşadığı ortaya çıktı ve dinini değiştirip hayatının son yıllarını müslüman olarak yaşadığı kanıtlandı. 10 Ağustos 1992'de Bağırsak kanseri'nden dolayı 78 yaşında öldü.


    Adı : Herta Oberheuser

     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler


    Nazi Kariyeri : Herta Oberheuser, yağ ve Evipan şırınga ederek sağlıklı çocukları öldürüp onların hayatî organlarını çıkarırdı. Kurbanlar kendilerine şırınga edilince ölümünün son anına kadar tam olarak bilinçli oluyordu. Herta Oberheuser, mahkumlara iğrenç ve acı veren tıbbi deneyler yaptı. Dr.Oberheuser, Alman askerlerinin yaralarına benzer yaralar elde edebilmek için denek olarak kullandığı mahkumların yaralarına ya ahşap, paslı çivi, cam parçaları, toz ve talaş gibi yabancı cisimler sokuyor ya da mikropla onları enfekte ediyordu.

    Ölümü : Nürnberg mahkemeleri'nde Doktorlar davasında yargılanan tek kadın sanıktı. 20 yıl yıl hapis cezasına mahkûm edildiyse de 1952'de iyi halden serbest bırakıldı ve Stocksee'de aile doktoru olarak çalışmaya başladı. 1956'da Ravensbrück'ten sağ kurtulan bir mahkûm tarafından tanınınca konumunu kaybetti ve 1958'de de hekimlik lisansı iptal edildi. 1978'de 66 yaşında öldü.


     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler



    -------------------- ------------------------------------ ------------------------------------------

    Extra bilgi : Tüm SS üyeleri bağlılık yeminleri etmiştir.Hicbir zaman düşmana teslim olmayacağını bilirler.Emre itaat konusunda oldukça güvenilebilecek bir askeri birimdi. ayrıca sıkı bir ideolojik eğitimden de geçtikleri için oldukça acımasızlardı. birçok ölümcül görevin altından başarıyla kalkmışlardır. doğrudan hitler'e bağlı oldukları için siyasi anlamda, aslında kuklaydılar.




    "ss düşman ülkesinde yürüyor
    ve şeytanın şarkısını söylüyor
    volga kıyısında dikilen bir asker
    o da katılıyor mırıldanarak
    aldırmıyoruz orda burda yürümüşüz
    ve dünyanın geri kalanı
    lanetliyormuş ya da selamlıyormuş bizi
    keyfince yapsın ne yapmak istiyorsa

    her neredeysek, daima ilerideyiz
    ve şeytan da bizimle söylüyor şarkısını
    ha, ha, ha, ha, ha!
    almanya için savaşıyoruz
    bizler, hitler için savaşıyoruz
    ve bir an rahat vermeyeceğiz kızıllara

    zaten vuruştuk bir çok savaşta
    kuzeyde, güneyde, doğuda, batıda
    ve şimdi de hazırız döğüşe
    kızıl salgına karşı
    ss bir an dinlenmeyecek, yok edeceğiz kökünden
    bir daha kimse almanya'nın talihini tehdit edemeyecek
    ve saflar seyreldiğinde bile
    bizim için geri çekilme olmayacak

    her neredeysek, daima ilerideyiz
    ve şeytan da bizimle söylüyor şarkısını
    ha, ha, ha, ha, ha!
    almanya için savaşıyoruz
    bizler, hitler için savaşıyoruz
    ve bir an rahat vermeyeceğiz kızıllara


    Almanya düşerken SS Waffen askerlerinin söylediği marştır,savaşı yenildiğini bile bile SS üyeleri çatışmaya girmiştir.Halkın savaşa girmesi zorunludur.Yaş sınırı kadın erkek ayrımı yoktur.Girmeyenler asilir ve ben korkağım yazısı boynuna asilirdi.

    Adı : Wilhelm Keitel

     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler


    Nazi Kariyeri : II. Dünya Savaşı sırasında Alman Silahlı Kuvvetleri Yüksek Komutanlığı Başkanlığını yapan Generalfeldmarschall. Adolf Hitler'in en sadık ve güvenilir yardımcılarından biri olarak onun özel Kurmay Heyetinin Başkanlığını yürütmüş, askeri harekatların çoğunun yönetiminde rol oynamıştır. En büyük oğlu Karl-Heinz Keitel, Waffen-SS'de bir tümen komutanı olarak görev aldı.Fransa'nın istilasına ve Barbarossa Harekatına karşı çıktı. Her ikisinde de Hitler'in karşısında geri adım attı ve Hitler'e istifasını sundu fakat Hitler reddetti.
    1940 yılında Fransa Seferi'nden sonra, diğer bazı generaller ile birlikte Mareşalliğe terfi etti. Keitel, Fransa ile yapılan ateşkesin ardından, Fransızlara önerilen teslim koşullarını hazırladı. Şövalye Haçı madalyası ile ödüllendirildi.
    30 Nisan 1945'te Hitler'in intiharından sonra Keitel, Büyük Amiral Karl Dönitz'in altında kısa ömürlü Flensburg Hükûmeti'nin bir üyesi olarak kaldı. Almanya 7 Mayıs 1945'te kayıtsız şartsız teslim olurken teslim antlaşmasına imzayı bizzat kendi eliyle attı.

    Ölümü : Wilhelm Keitel'in teslim anlaşmasından dört gün sonra Flensburg hükümetinin geri kalanı ile birlikte tutuklandı. Uluslararası Askeri Mahkeme'de yargılandı. Barışa karşı suç işlemek için komplo kurmak; Saldırı savaşları başlatmak ve yürütmek, Savaş Planlaması; Savaş suçları ve İnsanlığa karşı suçlardan suçlu bulundu. Ayrıca savaş tutsaklarını kurşuna dizme emri vermekten ve uluslararası hukuk kurallarını çiğneyen başka eylemlerden dolayı suçlu bulundu ve ölüm cezasına çarptırıldı. Keitel, Müttefikler mangası tarafından kurşuna dizilerek öldürülmek istedi fakat isteği reddedildi. Bunun yerine 16 Ekim 1946 tarihinde asılarak idam edildi.


    Adı : Alfred Rosenberg

     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler


    Nazi Kariyeri : Irkçı görüşleriyle tanınan Houston Stewart Chamberlain'in düşünceleri doğrultusunda propaganda yürüttü. Yahudilerin dünya egemenliği için gizlice çalıştıklarını öne sürdü.Almanların ırksal saflığına ilişkin görüşlerini ortaya koydu. Rosenberg'e göre Almanlar kuzeyli bir ırktan geliyorlardı, bu ırkın karakteri ise artık var olmayan saf, soğuk ve yarı-Arktik bir kıta ortamından kaynaklanmıştı. Almanlar bu nedenle Avrupa'ya egemen olma hakkına sahiptiler. Düşmanları ise Rus Tatarları ve Samiler idi. Sami Yahudileri, Latin halklarını, Hıristiyanlığı, özellikle de Katolik Kilisesi'ni kapsıyordu. Rosenberg'in antisemitizmi ve kuzeyli yayılmacılığını savunması, Hitler'in saldırgan antisemitizminin biçimlenmesine belli ölçüde katkıda bulundu.

    Ölümü : Mayıs 1945'te Holstein'a kaçtı. ABD askerî polisleri tarafından yakalandı. Nürnberg duruşmalarında savaş suçlusu olarak hüküm giydi ve idam edildi.



    --------------------- ------------------- -----------------------
    İdam videoları ve duruşma salonundaki halleri : http://alkislarlayasiyorum.com/icerik/130572/nazi-liderlerinin-idami-nuremberg


    Nürnberg mahkemesi : ekim 1945'te, amerika,ingiltere,fransa ve rusyanin actigi unlu dava. mahkemede nazi partisi "insanlik sucu,savas suclari, dunya barisina karsi islenen suclar ve savasa sebep olmak" suclarindan yargilandi. davali 24 kisi ve 6 organizasyonken davaci yukaridaki ulkelerdi. yargilanan 24 kisi 10 yildan idam cezasina kadar degisen cezalar aldilar, cogu asildi.

    O zamanın damgasına vuran 2 fotoğraf

    Almanya'da faşist düzene karşı gelen genç yaşta bir cocuk öldürülmeden az önce
     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler


    Fransa'da bir çiftçi.Alman işgalinde kurşuna dizilmeden önce Alman askerlerine gülümsüyor

     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler

    Adı : Rudolf Höb

     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler


    Nazi Hayatı : Auschwitz toplama kampının ilk komutanı.Höss'ün mahkemede ki ifadesine göre, "özel bir emir almak için" Reichsführer-SS Heinrich Himmler ile bir toplantı için Berlin'e çağrıldı. Himmler, Hitler'in Avrupa'nın Yahudilerden fiziksel olarak yok edilmesi emirini verdiğini söyledi. Himmler bu amaçla demiryolu ile, kolay erişim nedeniyle Auschwitz'i seçtiğini söyledi.1 milyon yahudinin ölümünden sorumlu tutulur.Himmler ile kankadır.

    Ölümü : Savaşın son günlerinde, Himmler tarafından Alman Deniz Kuvvetleri personeli arasında kendisini gizlemesi tavsiye edildi. Neredeyse bir yıl boyunca tutuklanmadı. İngiliz birlikleri tarafından 11 Mart 1946'da, bir çiftçi kılığında ve Almanya doğumlu, Yahudi asıılı Franz Lang ismiyle yakalandı.
    15 Nisan 1946 tarihinde Nürnberg Uluslararası Askeri Mahkemesinde ortaya çıktı. Burada suçları ile ilgili ayrıntılı ifade verdi. 25 Mayıs 1946'da Polonyalı yetkililere teslim edildi ve Polonya'da Yüksek Ulusal Mahkemesinde cinayetten yargılandı. Mahkeme sırasında, üç buçuk milyon insanı öldürmekle suçlandığı zaman, "Hayır sadece bir buçuk milyon veya iki milyon insan öldü - geri kalanı hastalık ve açlıktan öldü" şeklinde yanıt vermiştir. 2 Nisan 1947'de Varşova'daki mahkemede ölüm cezasına çarptırıldı ve 14 gün sonra, 16 Nisan'da, eskiden komutanı olduğu Auschwitz toplama kampı krematoryumunun hemen bitişiğinde asılarak idam edildi. İdamı, bu amaçla özel olarak inşa edilmiş darağacında gerçekleştirilmiştir.


     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler


     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler


    ( Not : İdam yeri Auschwitz'de hala durur )

    Adı : Alfred Jodl

     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler


    Nazi Kariyeri : 921'de Yüzbaşılığa terfi etti. Komutan yardımcılığı eğitimi aldı. 1931'de Binbaşı oldu. 1932'den itibaren Reich Savunma Bakanlığı Birlikler Bürosu'nda çalıştı. 1933'te Yarbaylığa terfi ettirildi ve Türk Ordusu'na gönderildi. 1935'te Albay ve Silahlı Kuvvetler Yönetim Dairesi'nde Ülke Savunması Bölüm Başkanı oldu.
    2.Dünya savaşında Karargâh Subayı olarak Adolf Hitler'in en yakınında görev yapmıştır. 1939 yılından 1945 yılına kadar Alman Silahlı Kuvvetler Komutalığının Harekât Dairesi Başkanlığını (OKH) yürüttü. Savaş boyunca SSCB harekatı hariç bütün harekât planlamalarında etkili oldu. Jodl, Danimarka ve Norveç'in hızlı işgali sırasında Kurmay Başkanlığı yaptı. 1940'da Topçu Generali oldu. 1944'te Orgeneralliğe yükseltildi.

    Kazandığı madalyonlar
     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler


    Ölümü : Sovyet güçlerinin 23 Nisan 1945'te Berlin'e girmesi ve Hitler'in 30 Nisan 1945 günü intihar etmesinin ardından Karl Dönitz'in temsilcisi olarak Fransa'nın Reims kentinde 7 Mayıs 1945'te Almanya'nın kayıtsız, şartsız teslim olduğu belgeyi imzaladı. Jodl teslim belgesini imzalamasından sonra tutuklandı ve Flensburg esir kampına götürüldükten sonra Nürnberg Mahkemelerine nakledildi. Alfred Jodl,ele geçirilen Müttefik pilotlarının öldürülmesi ve hatta uçağı düşürülen müttefik pilotlarının paraşütle atlamasından sonra yere inmesine izin verilmeden havada vurulması için bir talimatname çıkartıp, imzalamıştır. Bu nedenle savaş suçlusu sayılarak Nürnberg Uluslararası Askeri Ceza Mahkemesi'nin aldığı kararla ölümle cezasına çarptırıldı fakat Jodl "önce Tanrı'nın önünde sonra da Tarih ve halkının önünde suçsuz" olduğunu iddia etti. Jodl 16 Ekim 1946 tarihinde asılarak idam edilmiştir. Cesedi Münih'te yakılmıştır.

    Adı : Reinhard Heydrich

     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler


    Nazi Kariyeri : Heydrich, 1938`den itibaren, Yahudilerin Avrupa`dan sürülmeleri ve katledilmelerinde büyük rol oynamış, anahtar figürlerden birisidir.1938 Kasım pogromunun ardından Heydrich, 26 bin Yahudi`nin Almanya`daki toplama kamplarında enterne edilmelerinden sorumludur. 1 Eylül 1939`da savaşın başlamasıyla beraber Yahudilerin gettolara yerleştirilmelerini ve Polonya`daki bütün Yahudi cemaatlerinin ihtiyar heyetleri oluşturmalarını emretmiştir.

    * Almanya`nın Sovyetler Birliği seferinde, emrindeki işgal kuvvetlerine yetişkin yaştaki komünistlerin ve Yahudilerin katledilmeleri talimatını vermiştir.

    * Heydrich`in bu talimatları doğrultusunda işgal kuvvetleri, Sovyet bölgesinde yaşamakta olan bütün Yahudileri sistemli ve toplu olarak katletmeye başlamıştı. Heydrich, 31 Temmuz 1941`de Göring`den aldığı vekâlet uyarınca "Yahudi sorununa nihai bir çözüm" getirmek amacıyla 11 milyon Avrupalı Yahudi`nin katliamını planlamaktaydı.



    Ölümü :

    * Heydrich, 29 Mayıs 1942'de sabah yazlık villasından Prag'daki şatosuna Mercedes marka arabasıyla giderken Çek direniş örgütü militanları tarafından, İngilizlerce eğitilmiş özel bir Çekoslovak suikast timinin saldırısına uğradı

    *Saldırı anında Heydrich'in aracına ateş etmesi gereken gurubun liderinin Sten marka silahı tutukluk yaptı. O sırada arabayı sürmekte olan şoför Klein, suikastçının yalnız olduğunu düşünerek aracı durdurdu ve suikastçıya ateş açtı

    *Bu sırada tim üyelerinden Kubis'in attığı anti-tank bombası Heydrich'in belinin kırılmasına neden oldu. Ağır yaralanan Heydrich hastahaneye kaldırıldı

    * Durumu çok ciddi olan Reinhard Heydrich ise yaralarının enfeksiyon kapması sebebi ile 4 Haziran sabahı saat 4:30 da 38 yaşında öldü.

    * Heydrich'in ölümüne sinirlenen Hitler, rasgele seçilen 10.000 Çek'in tutuklanması ve idamını emretti. Sonraki günlerde SS birlikleri intikam almak için suikastçıların bağlantılı olduğu ileri sürüldükleri Prag'ın km kuzey batısında yeralan Lidice ve Ležáky köylerini yerle bir ettiler

    * Tüm yetişkin erkekler idam edildi ve tüm kadın ve çocuklar sınırdışı edilerek Nazi toplama kamplarında öldürüldü. En az 1.300 kişi Heydrich'in ölümünden sonra katledilmiştir. Katliamda birkaç yüz kadın ve 100 çocuk toplama kamplarına sürüldü. Savaştan sonra sadece 153 kadın ve 17 çocuk geri köyüne geri dönebilmiştir.


     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler


     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler


    Adı : Heinrich Müller

     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler


    Nazi Kariyeri : Nazi Almanyası'nda politik polis , Gestapo((Alman gizli servisi,casusları yok etme gibi seyler) yöneticisi ve Holokost idamlarının sorumlusudur.Eylül 1939 başlarında siyasi karşıtların öldürülmeleri talimatını vermiştir. Adolf Eichmann'ın başında bulunduğu Yahudi Şubesi de Müller'in sorumluluğu altındaydı. Sovyetler Birliği Yahudilerinin katledilmesi planının uygulamaya konmasının en ufak ayrıntısına kadar Müller'in doğrudan etkisi olmuştur. Üstü olan Reinhard Heydrich'in kendisine verdiği talimatların, kendi birlikleri tarafından yerine getirilmesini sağlıyor ve gerçekleştirilen eylemleri rapor ve tebliğ ediyordu Kızıl Ordu'nun Berlin'e girmesinden sonra kayboldu..

    Ölümü : Bilinmiyor.Reich'ın gizli belgelerini Sovyetlere verdiği, karşılığında da yaşamının bağışlandığı tahmin ediliyor.ABD ve İngiliz servisleri Müller'in peşine düşmesine rağmen onu bulamamıştı.Belki de ölmemisitr


    ----------------- --------------------- -----------------------

    Uzun Bıçaklar Gecesi : 30 Haziran 1934'ü 1 Temmuz 1934'e bağlayan gece gerçekleştirilen Adolf Hitler'in pek çok üst düzey SA elemanının öldürülmesini emrettiği ve en azından 85 kişinin SS subayları tarafından katledildiği gecenin adıdır.

    Operation Hummingbird (Sinekkuşu Operasyonu) olarak da bilinir. Adolf Hitler'in ordunun güvenini kazanmak için böyle bir emir verdiği ileri sürülmektedir. Operasyondan sonra Hitler ordu üzerinde tam otorite kurmayı başarmış, önce Avrupa sonra da dünya fethi için güçlü bir Alman Ordusu yaratma hazırlıklarına hız vermiştir. Tarihçiler tarafından Nazi Almanyası için bir dönüm noktası olduğu varsayılmaktadır.


    Adı : Ernst Röhm

     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler


    Nazi Kariyeri : Alman subayı, siyaset adamı ve Sturmabteilung (SA) (nasyonal sosyalistlerin yükselişinde önemli rol oynamış paramiliter askerî örgütü. Mensupları kahverengi gömlekler giydiği için onlara Kahverengi Gömlekliler de denirdi. Kurucusu ve 1934'te ölümüne kadar başındaki kişi Ernst Röhm idi.)örgütünün kurucusu ve kumandanıydı.

    *S A liderlerinin homoseksüel faaliyetlerde bulunduğu yönünde dedikodular çıktı ve çok geçmeden Röhm özellile muhafazakar Alman askerî hiyerarşisi tarafından ciddi biçimde eleştirilmeye başlandı.

    * SA'nın başlıca işlevi parti liderlerini korumak ve komünist Kızıl Cephe gibi siyasi rakiplere saldırmak ve terörize etmekti. Şiddet ve tehdit yoluyla SA'lar Nazilerin önce Münih'de, ardından da Almanya'nın genelinde diğer siyasi partilerden daha güçlü hale gelmesini sağladı.

    * Röhm'ün önderliğini yaptığı Nazi Partisi'nin sosyalist grubu sosyalizmin partinin özünde varolduğuna inanmaya devam etti. Bu grup büyük şirketlerin devletleştirilmesinde, çalışanlara kâr payı verilmesinde ve faiz oranlarının düşürülmesinde ısrar ediyordu. Tüm bunlar Hitler'in iktidara gelmesini destekleyen iş dünyası için söz konusu olamayacak şeylerdi. Röhm ikinci bir devrimden bahsetmeye başladı ve "tepkiciler" olarak adlandırdığı kesime karşı hareket etmeye and içti.

    *hitler hiç vakit kaybetmeden Alman iş dünyasının güvenini tekrardan kazandı. Bu yüzden Hitler ile SA'nın arasına mesafe girdi. Saflarını genellikle işçi sınıfından gelenlerin oluşturduğu SA üyeleri anti-kapitalist eğilimliydiler

    *Hitler'in görüşü SA'nın siyasi bir güç olduğu ve naziler iktidara geldikten sonra daha fazla ihtiyaç duyulmayacağı yönündeydi. Öte yandan Röhm, SA'nın Hitler'in "devrimci" ordusunun özü olacağına inanıyordu.


    * Röhm'ün 1934 Şubat'ında Alman silahlı kuvvetlerinin (Reichswehr) SA'nın sayısal üstünlüğe sahip olacağı ve bu şekilde hâkim olacağı tek bir örgüt içine katılmasına yönelik teklifi Alman askerî liderliğini çok kızdırdı. Ordu SA'yı disiplinsiz sokak dövüşçülerinden oluşan yaygaracı ayaktakımı olarak görüyordu. Homoseksüellik iddiaları ve "ahlâksızlıklar" orduda biliniyordu. Röhm'ün teklifi reddedildi.

    *nazilerin arasındaki gerginlik daha da arttı ve Hitler ile yaptığı bir ara bulma görüşmesinden sonra Röhm'ün "ikinci devrim" çağrıları da arttı (bu sefer muhafazakâr iktidar yapısına karşı).

    * 1934 Haziran'ının başlarında Hindenburg Hitler'e ultimatom vererek Almanya'daki gerginliğe son verilmediği takdirde sıkıyönetim ilan etmeyi düşündüğünü belirtti. Böyle bir durumda elinde gücü büyük ihtimalle sonsuza dek yitireceğini bilen Hitler SA'yı bastırmak ve "ikinci devrim" planlarına son vermek için Reichswehr ile olan anlaşmasını daha fazla erteleyemeyeceğine karar verdi.


    Ölümü :

    * Üzerindeki baskılara rağmen Hitler son ana kadar eski yoldaşının işini düzme kararını erteledi. Röhm'den "ikinci devrim" için bastırmaktan vazgeçmesini istedi. Sonunda ayrılıkların onarılamaz olduğunu anlayınca Hitler Röhm'ün gitmesi gerektiğine karar verdi.

    * Son ana kadar tereddütte olan Hitler Hermann Göring ve Heinrich Himmler'in kışkırtmalarıyla Röhm'ün iddia edilen "planına" son verilmesi emrini verdi. Gerek Göring'in, gerekse Himmler SA ve liderinin ortadan kaldırılmasından sonra güçlerini pekiştirdiler.

    * Röhm ve arkadaşları, Bad Wiessee'ye tatile gittiler. 28 Haziran tarihinde Hitler, Röhm'ü aradı ve bir konferans için 30 Haziran tarihinde Bad Wiessee'de tüm SA liderlerini toplamasını istedi. Röhm görünüşte bu teklifi masumca kabul etti.

    * İki gün sonra Uzun Bıçaklar Gecesi olarak anılan SA'nın tasfiyesi başlandı. 30 Haziran şafağında, Hitler Münih'e uçtu ve oradan Bad Wiessee'ye geçti. Röhm'ü mahkemeye çıkarmadan suçlu olduğunu öne sürerek tutuklattırdı.

    * Hapise Dachau toplama kampinin komutanıMichel Lippert geldi ve masaya silah bıraktı.İntihar etmesini isteniyordu.

    * Röhm ise " Eğer öldürülecek olursam, bunu Adolf'un kendisi yapsın şeklinde yanıt verdi.

    * Lippert, on dakika hücrenin dışarısında kapının önünde bekledikten sonra, hiçbir şey ses gelmemesi üzerine içeri girdiklerinde, Röhm'ü kendilerine meydan okurcasına üstü çıplak bir şekilde ayakta dururken buldular ve Lippert masada ki tabancayı alarak dolaysız bir mesafeden Röhm'ü göğsünden vurdu

    * Ernst Röhm, Münih, Westfriedhof'da (Batı Mezarlığı) defnedildi.



     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler




    Adı : Heinrich Himmler (Ey koca himmler )

     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler


    Nazi Kariyeri :

    * 1929-1945 arasında SS liderliğini yapmıştır
    * Üçüncü Reich'ın önde gelen devlet adamlarından biriydi
    * nasyonal sosyalizm karşıtı birçok kişiyi yok etti ve Yahudiler ile Çingenelerin imhasını yönetti.
    * İkinci Dünya Savaşı’nın patlak verdiği dönemlerde Himmler’in Yahudi "avlamak" amacıyla kurulan Einsatzgruppen( Nazi Almanyası'nda Heinrich Himmler'in kontrolünde ve Reinhard Heydrich yönetimi altındaki Alman Ordusunun işgal ettiği bölgeleri ev ev arayarak Yahudileri, Romanları ve komünistleri öldüren seyyar infaz birlikleri.) adlı birlikleri Polonya sınırında Hitler’in isteğini getirmek için bekliyorlardı. İkinci Dünya Savaşı yıllarında Doğu Avrupa'da kurduğu toplama kamplarında Yahudilerin ve rejime karşı olanların imhasını gerçekleştirdi.

    * 20 Temmuz 1944'te Hitler'e karşı düzenlenen başarısız suikastten sonra SS Teşkilatının yanı sıra ülkedeki bütün güvenlik güçleri üzerine denetim kurdu. 1943 yılında Ocak 1945'de Hitler Himmler'i sırf kendine olan sadakatinden dolayı Sovyet taarruzunu durdurabileceğini düşünerek Vistül Ordular Grubu Komutanlığına getirdi.

    * Başından beri Hitler’in en sadık adamlarından olmuştu. Hitler onu "der treue Heinrich" (sadık Heinrich) diye çağırırdı.

    * Himmler, Müttefik kuvvetlerce ele geçirilen dökümanlara göre, verilen bütün emirleri büyük bir istekle yerine getirmiştir.

    * Himmler Polonya’daki tüm gaz odalarında Zyklon-B adlı zehirli bir gaz (hidrosiyanik asit ve karbon monoksit) kullanılması yönündeydi. Nihai Çözüm olarak adlandırılan bu eylem planı sonucunda, 6 milyon Yahudi kesin bir sonla Avrupa’dan silinmek amacıyla öldürülmüştür.

    *1944'ün kış aylarında Himmler'in Waffen-SS birliği tam 910.000 (dokuz yüz on bin) ve Allgemeine-SS ile birlikte sadece kâğıt üzerinde toplam 2.000.000 (iki milyon) üyeye sahipti.

    * Himmler Almanya'nın zaferinden kuşku duymaya başladı. Nasyonal sosyalist rejimin hayatta kalmasını İngiltere ve Birleşik Devletler ile yapacağı barış görüşmelerine bağladı.

    * Adolf Hitler bu olayları duyunca Himmler'i vatan haini olarak ilan etti, intihar etmeden bir gün önce Himmler'in bütün yetkilerini ve rütbelerini aldı

    * Himmler bu olaylar yaşanırken, Reichsführer-SS (SS Lideri), Alman Polis Şefi, İçişleri Bakanı, Volkssturm Komutanı (Nazi Almanyası'nın son aylarında savaşan birliklerden biri), Vatan Ordusu Komutanı ve Almanya Hükümet Temsilcisi rütbelerine sahipti.

    *Himmler'in, Kont Bernadotte ile yaptığı görüşmeler sonuç vermedi. Berlin'e de dönemeyeceği için Plön yakınlarında batı bölgesinin kuzeyinde savaşan ve o zaman bütün Alman kuvvetlerinin komutanı olan Amiral Karl Dönitz'e katıldı. Fakat Dönitz, Himmler'i derhal yanından uzaklaştırdı ve kendisine Alman hükümetinde yer olmadığını söyledi.

    * Himmler hayatta kalma çabalarını sürdürmeye devam ediyordu. Son çare olarak Amerika'ya iltica etmeye kalktı.

    * General Dwight Eisenhower'ın karargahıyla temasa geçti ve NSDAP lideri olarak mahkemeye çıkarılmaması halinde bütün Almanya'yı Müttefiklere teslim edeceğini söyledi. Himmler'in akli dengesinin durumu Eisenhower'a yaptığı başvuruda savaş öncesi Almanya'da polis şefi olmak istediğini ve Eisenhower'a Hitler selamı mı vermesi gerektiğini yoksa elini mi sıkması gerektiğini sormasıyla anlaşıldı. Eisenhower, savaş suçlusu olarak ilan edilen Himmler ile herhangi bir şekilde muhatap olmayı reddetti.

    * Eski meslektaşları tarafından reddedilmesi ve Müttefikler'in kellesini istemesi Himmler'i çıkmaza sokmuştu. Çaldığı her kapı suratına kapanan Himmler, Danimarka sınırındaki Dönitz hükümetinin başkenti Flensburg'da 21 Mayıs'a kadar dolandı durdu.

    * Tutuklanmaktan kurtulmak için, kendisinin Gizli Ordu Polis Şefi olduğunu gizledi ve adını Heinrich Hitzinger olarak değiştirdi. Hiç kesmediği bıyığını tıraş etti ve sol gözüne de bant taktı. Üstüne de askeri üniforma giydi. Bundan sonraki tek planı Bavyera'ya dönebilmekti.

    * Sınırlardan geçebilmek için sahte evraklar düzenledi ve yanına 11 SS Subayı alarak yola koyuldu. Kafileyi ilk gün Hamburg ile Bremerhaven arasındaki İngiliz karakolu çevirdi. Fakat bu evrakların incelenmesi sonucu sahte oldukları anlaşıldı

    * Bir dizi sorgulamadan sonra Himmler, İngiliz yüzbaşısına kimliğini açıkladı. Yüzbaşı da Himmler'i yakalatarak Lüneburg'daki 2. Ordu karargahına gönderdi. Himmler daha sonra Nürnberg'de NSDAP liderlerinin yargılanacağı mahkemeye gönderilmek üzere hazırlandı. Karargahta üzerindeki elbiseler çıkartıldı, arandı.


    Ölümü :

    * Elbisesinin içinde herhangi bir zehir saklamış olması ihtimaline karşı üstüne bir ingiliz askeri elbisesi giydirildi. Ama araştırma iyi yapılmamıştı. Himmler ağzındaki bir boşlukta potasyum siyanür kapsülü saklamıştı.

    * 3 Mayıs'ta General Montgomery'nin karargahından yeni bir ingiliz Haberalma subayı geldi ve askeri doktora Himmler'in ağzını aramasını emretti. Bunu işiten Himmler hemen siyanürü ısırdı ve 12 dakika içinde öldü

    * Midesi yıkandığı ve kusturulduğu halde kurtarılamadı. Bu siyanür kapsülleri SS subaylarının dişlerinin içine Holokost'tan önce yerleştirilmişti.

    * Takma dişin içinde bulunan kapsül herhangi olağanüstü bir durumda intihar edebilmeleri için hazır bulunuyordu. Himmler'in son sözleri "Ich bin Heinrich Himmler!" (Ben Heinrich Himmler!) oldu. Hemen ardından Himmler'in cesedi gizlice yakıldı ve Lüneburg Heath yakınlarında bilinmeyen bir mezara defnedildi.

    * Himmler'in mezarının yeri günümüzde de bilinmiyor.



    Ölümü ardından iddaalar :

    * Himmler'in intiharının ardından bazı iddialar ortaya sürüldü. Lüneburg'da intihar edenin Himmler olmadığı fakat ona çok benzeyen birinin Himmler için intihar ettiği iddia edildi

    * ODESSA'ya göre Himmler, Waldviertel yakınlarındaki ufak bir köy olan Strones'a kaçmıştı. Burası Adolf Hitler'in doğum yeri olan Avusturya'da Viyana'nın kuzeyinde kalan bir yerdi. Buraya yerleştikten sonra sürgün edilen ve tekrar doğan bir SS birliğini yönettiği iddia edildi.

    * Himmler'in değil de bir ikizinin intihar ettiği iddiası Hugh Thomas tarafından 2001'de piyasaya sürülen SS-1: The Unlikely Death of Heinrich Himmler (SS-1 Heinrich Himmler'in Şüpheli Ölümü) kitabında da yer buldu. Ayrıca kanıtlı bir şekilde. Thomas, Himmler'in otopsi kayıtlarının detaylı bir şekilde eksiksiz raporuna ulaştı.

    * Bu raporda cesedin kulaklarındaki kıla kadar detaylar yazılmıştı. Himmler'in çocukluğunda eskrim yaparken yaralandığı, sol yanağının altındaki belirgin yara izinden bahsedilmemişti. Aynı zamanlarda piyasaya sürülen ve Amerikalı nasyonal sosyalizm ve Üçüncü Reich yazarı Joseph Bellinger'ın kaleme aldığı "Himmler's Death" (Himmler'in Ölümü) kitabı, bu iddialara başka bir boyut kazandırdı. Teoriye göre Himmler, İngiliz ordusu tarafından 1945 yılının Mayıs ayında suikaste uğradı.

    * Martin Allen'in kitabı "Himmler's Secret War" (Himmler'in Gizli Savaşı) da İngiliz arşivlerinden yola çıkarak buna benzer iddialarda bulundu. David Irving de Himmler'in İngiliz soruşturmacılar tarafından dövülerek öldürüldüğünü ve ayrıca dövüldükten sonra burnunun da kırıldığını iddia etti.


     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler


     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler

     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler



    Babil Yar : 1941 yılında Alman askerleri tarafından Ukrayna Kiev'de 60.000 Yahudinin 2 gün içerisinde katledilmesiyle tarihe Babi Yar Katliamı geçmiştir.Einsatzgruppen tarafından 29 Eylül 1941 günü 33.771 kişi, ertesi gün ise sistematik makineli tüfeklerle yapılan ölümlerle toplamda yaklaşık 60.000 kişi öldürülmüş oldu. Babi Yar'da vurulan Sovyetlere ait vatandaşlar için resmî bir anıt 1976 yılında dikildi. Katledilen yahudiler için olan anıt, 1991'de Babi Yar parkına yerleştirildi.

     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler

     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler


    ---------------------------------- --------------------------------- ------------------------------ ---------------------------------

    Adı : Oskar Schindler (Savaş şuçlusu değildir.)

     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler


    Nazi Kariyeri :

    + Schindler Alman ordu haberalma servisi (Abwehr) için çalışmaya başladı.

    + Temmuz 1938'de açığa çıktı ve hapse atıldı, ancak Münih Anlaşması sonrasında bir politik hükümlü olarak serbest bırakıldı.[6] 1939'da Schindler Nazi Partisi'ne katıldı. Bir kaynağa göre (Nazi dokümanlarına ve savaş sonrası soruşturmalara dayanarak) Abwehr ile çalışmaya devam etti ve 1 Eylül 1939'da başlayan Polonya'nın İşgali'ne giden yola katkıda bulundu.

    + Fırsatları değerlendiren bir iş adamı olarak Almanya'nın 1939'daki Polonya işgalinin yaratacağı iş olanaklarını gören birçok kişiden biriydi. Schindler Nazi Almanyası'nın aryanlaştırma politikası dahilinde Yahudi endüstrici Nathan Wurzel'in Kraków'daki bir fabrikasının sahibi oldu.

    + Yahudi muhasebecisi Itzhak Stern yardımıyla 1,000 civarında Yahudi köle-işçiyi fabrikasında çalıştırmaya başladı. Stern ve Schindler ilk tanıştıklarında, Schindler elini uzatmış, ancak Stern sıkmamıştır. Schindler sebebini sorduğunda Yahudi olduğunu söylemiş ve bir Yahudinin bir Alman'ın elinin sıkmasının yasak olduğunu söylemiştir.

    + Schindler'in cevabı bir Alman argo terimi olan "Scheiße" (Türkçe: Lanet olsun) olmuştur. İlk başlarda Schindler'in ana motivasyonu para olmuştur, örneğin zengin Yahudi yatırımcılarını saklamıştır, ancak daha sonraları tüm işçilerini durumun parasal maliyetini düşünmeden korumaya başlamıştır

    + Örneğin birçok kez vasıfsız işçilerinin aslında fabrika için önemli olduğunu iddia etmiştir

    + Schindler, kendisi için çalışan birçok Yahudinin öldürülüşü karşısında dehşete düşmüştür. Schindler, ikna ediciliği sayesinde Schindler'in Yahudileri (Schindlerjuden) olarak tabir edilen çalışanlarını korumak için tüm hünerlerini kullanabilmiştir

    + Schindler DEF'te çalışan Yahudileri kurtarmak için sık sık sıradışı yollara başvurmuştur,[14] sıklıkla kişisel karizmasına ve insanların sevgisini kazanma yeteneğine başvurmuş, gereken durumlarda yağcılık yapmıştır.

    + Plaszow'un kumandanı Amon Göth ile 700 Yahudinin yakındaki bir fabrika tesisine taşınmasını da ayarlamış, böylece Alman gardiyanların yaratabileceği tehlikeden uzaklaşmalarını sağlamıştır. Haziran ile Ekim 1942 arasında SS'ler gettoda bulunan 17,000 esirden 14,000'ini Belzec ölüm kampına yollamıştır[16], Schindler'in kurtardığı Yahudiler kurtulanların arasında çoğunluktadır.

    + Schindler "karaborsacılık" ve "zimmete para geçirmeye katılma" şüpheleriyle iki kez tutuklanmıştır. Komutan Amon Göth ve diğer SS subaylarının kanunen Reich'e ait olan para, mücevherat ve sanat eserleri gibi Yahudi mallarını kendileri için alıkoymalarına yardımcı olmuşturç Schindler bu malların satışında aracılık etmiş ve çalıntı malları alıkoymuştur. Her tutuklanmasından sonra genellikle rüşvet ile soruşturmayı engelleyerek serbest kalmayı başarmıştır

    + Kızıl Ordu'nun Auschwitz ve doğudaki diğer toplama kamplarının yakınlarına gelmesiyle SS'ler kalan esirleri batıya doğru göndermeye başlamıştır[kaynak belirtilmeli]. Schindler SS subaylarını ikna ederek 1.100 Yahudi işçisinin Nazi işgali altındaki Çekoslovakya'da, dönemin Sudetanland eyaletinde yer alan Brněnec-Brünnlitz'e gönderilmesini sağlamış, bu sayede ölüm kamplarından kurtarmıştır

    + Savaşın sonuna doğru Schindler tüm servetini rüşvet ve karaborsadan işçileri için yaptığı alımlarla tüketmişti. Hemen hemen yoksul biçimde Regensburg, Almanya'ya ve daha sonra Münih'e taşındı; ancak savaş sonrası Almanya'da başarılı olamadı





    Ölümü :

    + Gerçekte, mali durumu Yahudi organizasyonlarından yardım alacak kadar kötüydü. 1948'de Schindler Arjantin'e göç etti ancak orada iflas etti[17]. 1958'de Almanya'ya döndü ve bir seri başarısız iş girişiminde bulundu. Am Hauptbahnhof Nr. 4, Frankfurt am Main, Batı Almanya adresinde küçük bir apartmana yerleşti ve tekrar bir Yahudi organizasyonun yardımıyla bir çimento fabrikası kurmaya çalıştı. Ancak bu iş de 1961'de iflas etti. İş ortağı ortaklığı iptal etti.

    + Oskar Schindler Frankfurt, Almanya'da 9 Ekim 1974'te 66 yaşında öldü. Ölümünden kısa bir süre önce, bir Schindlerjuden olan Poldek Pfefferberg'e Kudüs'te gömülmek istediğini söylemişti

    +-- Schindler'in gerçek motivasyon sebebi net olarak bilinmemektedir. Yine de bu konuda "Benim için çalışan insanları tanıdım... İnsanları tanıdığınızda, onlara karşı insanlar gibi davranırsınız" sözüyle, Yahudilerin Nazi Almanyası'nda insan sayılmaması fikrine katılmadığını belirtmiştir.

    + 1967'de, Schindler İsrail'de Yahudi Soykırımı kurbanlarına adanmış Yad Vashem anıtında, Yahudi Soykırımı sırasında Yahudilere yardım eden ve Yahudi olmayanları belirten "diğer uluslardan adil kişiler" arasında belirtilmiştir. Bu anıtta ismi yer alanlar, çok büyük kişisel risk alarak Yahudileri kurtaran Yahudi olmayan kişilerdir. Schindler, Nazi partisi üyesi olup da bu anıtta yer alan tek kişidir. Onuruna Yad Vashem Anıtı'nda bir ağaç dikilmiştir

    + Adamsin Oskar



    Kurtardığı insanların listesi ; ( 1.200 kisiyi yakın insan kurtarmıştır)

     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler


     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler


     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler


    Ayrıca filmi için(şiddetle tavsiye edilir.Toplama kamplarını gösteren ve oskarı anlatan filmdir ;
     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler


    -------------------- --------------------------------- ------------------------ ---------------------


    Adı : Josef Dietrich

     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler


    Nazi Kariyeri : Nazi döneminde Waffen-SS subayı (general). 1929 yılı öncesinde Adolf Hitler'in şoförü ve korumasıydı. Nazi döneminde SS'nin komutanı olarak Uzun Bıçaklar Gecesinde SA temizlemesinde etkin rol oynadı. II. Dünya Savaşında 1. SS Panzer Tümeni "Leibstandarte SS Adolf Hitler"in komutanı olarak tanınır. Askerler tarafından "Papa Sepp"denir.1943 yılında, Benito Mussolini'nin metresi Clara Petacci'yi kurtarmak için İtalya'ya gönderildi. Birçok Alman askeri madalya aldı ama aynı zamanda savaş esirlerine kötü muamele yaptığı için ünlü oldu.Dietrich, Normandiya Çıkarması'nda I.SS-Panzerkorps'a komuta etti. Başarısı nedeniyle, Hitler onu 6.SS-Panzer-Armee komutanlığına terfi ettirdi. Dietrich 1944 yılında Bulge Muharebesi'nde 6.SS-Panzer-Armee'ye komuta etti.

    Ölümü : Josef Dietrich Eşi ile beraber ABD'nin 36. Piyade Tümeninin bulunduğu Avusturya'nın St. Pölten'in kuzeyinde Krems an der Donau'da 9 Mayıs 1945 tarihinde teslim oldu.

    16 Temmuz 1946 tarihinde Malmedy'deki ABD mahkumlarının infazı için emir verdiği gerekçesiyle Malmédy katliamı davasında müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Diğer Alman subaylar tarafından savunularak ifade vermeleri nedeniyle cezası 25 yıl olarak kısaltılmıştır

    Dietrich, sadece on yıl hapis yattı ve 22 Ekim 1955 tarihinde şartlı olarak tahliye edildi. Ancak, Ağustos 1956'da Ludwigsburg'da tekrar tutuklandı. 1934 yılında SA liderlerinin öldürülmesi olayındaki rolü için 6 Mayıs - 14 Mayıs 1957 tarihleri arası yargılandı. 14 Mayıs 1957 tarihinde 19 ay hapis cezası aldı ve Landsberg Hapishanesi'ne konuldu. 2 Şubat 1958 tarihinde kalp rahatsızlığı ve bacaklarda dolaşım sorunları nedeniyle serbest bırakıldı.

    Josef Dietrich HIAG adlı Waffen SS gazileri yardımlaşma örgütü için faaliyetlerde bulundu ve Ludwigsburg'a yerleşti. 1943 yılında ki Harkov'da komutanı olduğu 1. SS Panzer Tümeni Leibstandarte'nin işlediği savaş suçları ile bağlantılı olarak bir Sovyet mahkemesi tarafından gıyaben idama mahkum edildi.

    Savaş sonrası Batı Alman hükümeti Dietrich'in askeriyeden emekli olacağı söylentilerini yalanladı. Eski askerler onun maddi sıkıntıda olduğunu öğrenince hatırı sayılır miktarda maddi katkıda bulundular.

    Dietrich 1966 yılında 73 yaşında Ludwigsburg'da bir kalp krizi sonucu öldü. Cenazesine emrinde savaşmış olan veteran askerler ve meslektaşlarıyla beraber 7.000 kişi katılmıştır.


     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler



    ------------------ --------------
    Ek bilgi : Malmédy Katliamı ;

    Malmédy Katliamı, II. Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru, 17 Aralık 1944 tarihinde Belçika'nın Ardenler bölgesinde Malmedy'nin güneyinde bulunan Baugnez kavşağı'nda 1. SS Panzer Tümeni'ne bağlı SS-Obersturmbannführer Joachim Peiper komutasındaki Kampfgruppe Peiper birliğinin tuzağa düşürdüğü ABD Kara Kuvvetleri 285. Topçu Gözlemci Taburu'na bağlı 150 Amerikalı esirinden 84'ünün öldürüldüğü ve savaş suçunun işlendiği katliamdır.

    Bu katliamda bazı Amerikalı askerler kurtulmayı başarmış ve 84 asker öldürülmüştür.

    Nürnberg mahkemeleri'nde ortaya çıkan bir tanıta göre 129 Amerikan askeri öldürülmüştür. SS Subaylarının sonradan yapılan duruşmalarında bu sayı 71'e indirildi. Dachau'da Amerikan Mahkemesinde yapılan duruşmalar sonucu aralarında Peiper'de olmak üzere 43 SS Subayı ölüme, 23 üde ömür boyunca, 8 subayda daha kısa sürelerde hapse mahkûm edildi.

     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler



    ------------------------------------ --------------------

    Adı : Joachim Peiper

     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler


    Nazi Kariyeri : II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nda savaş suçlusu ve kıdemli Waffen-SS Albayı.

     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler


    % : 1945'de askeri kariyerine göre en genç Waffen-SS Albayı idi ve aynı zamanda Nisan 1938 - Ağustos 1941 yılları arasında SS'in başı ve Polis Şefi Heinrich Himmler'in özel yardımcısıydı.

    % : LSSAH'ta 2.zırhlı tugay komutanlığı yapmıştır. Kharkov savaşında gösterdiği üstün başarıdan dolayı Şövalye Haçı madalyası ile ödüllendirilmiştir. Belçika ormanlarında ilerleyen Amerikan kuvvetlerine karşı yapılan saldırıyı yönetmiştir.

    % : bölük komutanı olarak terfi etti. Wattenberg tepelerinde bir İngiliz topçu bataryasını ele geçirdikten sonra, Demir Haç madalysı kazandı ve Hauptsturmführer rütbesine terfi.

    % : Ekim 1940'ta, Peiper Himmler'in İspanya diktatörü Franco ile bir araya geldiği Madrid'te Himmler'e eşlik etti. Metz'i geçtikten sonra, Himmler ile birlikte SS Totenkopf tümeni komutanı Theodor Eicke ile bir araya geldiler. Kısa bir süre sonra 14 Kasım 1940 tarihinde, Peiper Himmle'in ilk emir subayı olarak atandı.

    % : Şubat 1941'de Himmler, Sovyetler Birliği'nin işgal planı olan Barbarossa Harekatı hakkında Peiper'i bilgilendirmiştir. Operasyon 22 Haziran 1941 tarihinde başladı. Cephe gerisinde, SS-Reichssicherheitshauptamt (Reich Ana Güvenlik Ofisi) denetimi altında Einsatzgruppen birlikleri, komünistler, Yahudiler, Çingeneler ve partizanları öldürmeye başladılar.

    % : Peiper ise bir mücadele birimine transfer olmasına rağmen, Himmler ile yakın temas içinde kaldı. Savaşın sonuna kadar devam eden yazışmalarda, Himmler Peiper'e "sevgili Jochen" olarak hitap etmiştir.

    % : Mayıs 1942'de, Peiper kardeşi Hans-Hasso'nun ölümünü öğrendi. Aynı ayda, LSSAH birliği dinlenmek için Fransa'ya transfer oldu. 1942 sonunda ailesini ziyaret etmek için izin aldı. 30 Ocak 1943'te, SS-Obersturmbannführer rütbesine terfi etti.

    % : Henüz 28 yaşındaydı. Emrindeki alayı kış boyunca mücadele ve Kızıl Ordu'ya karşı çok sayıda gece saldırıları ile meşgul oldu. Pieper'in Panzer birimi Zhytomyr bölgesinde Sovyet saldırısını durdurarak önemli bir rol oynadı. Peiper, düşman hatlarının arkasına saldırdı ve dört tümenin merkezini ele geçirdi. Bu başarıdan dolayı kendisine Meşe Yapraklı Şövalye Haçı madalyası verildi.

     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler


    % : 5 ve 6 Aralık 1943 tarihinde, birimi 2.280 Rus askerini öldürüldü ve sadece üç esir aldılar. Ağır mücadele sırasında, Pekartschina köyü tamamen lav silahları ile yakıldı ve köy sakinleri öldürüldü.

    % : Ocak 1945 sonunda Peiper, Berlin bölgesindeydi. 4 Şubat'ta geçici karargahında Heinrich Himmler ile son kez bir araya geldi. Peiper sonrasında 14 Şubat'a kadar Krhanice'deki Panzergrenadier okuluna gitti. Oradan Farnad alanının güneybatısında bulunan birliğine katıldı. 8 Mayıs'ta, LSSAH birliği Enns nehrini geçmeyi ve Amerikan askerlerine teslim olması için emir aldı

    % : Paul Guhl'un eşliğinde Peiper esir edildiği yerden kaçmaya çalıştı. 28 Mayıs'ta, Rottach'a giderken Schliersee yakınlarında ele geçirildi. Yakalandığında evinden sadece 30 kilometre uzaklıktaydı. Joachim Peiper Dachau Toplama Kampına gönderildi

    % : Malmedy'de yaşanan Malmedy katliamı ve diğer savaş suçları dolayısıyla Dachau'da düzenlenen savaş suçları mahkemesinde idam istemiyle yargılanmıştır. 42 adamıyla beraber idam cezasına çarptırılmıştır fakat Peiper idam edilmemiş ve en sonunda, 1956'da serbest bırakılmıştır.


    ÖLÜMÜ :

    & : Joachim Peiper Aralık 1956 yılı sonunda şartlı olarak serbest bırakılmıştır. 17 Ocak 1957'de Stuttgart'ta Porsche'nin teknik bölümünde çalışmaya başladı

    & : Daha sonra otomobil fuarlarında firmayı temsil edecekti. Amerika Birleşik Devletleri'ne oto ihracatından sorumlu olmuştu ama savaştan sonra ki cezai mahkumiyetinden dolayı ABD'ye seyahat için vize almasını engelledi. Porsche'de çalışırken İkinci Dünya Savaşı sırasında İtalya'daki Boves Katliamı için İtalyan sendikası tarafından suçlandı

    & : Peiper bu dönem boyunca Waffen SS gazileri derneği faaliyetlerinin hiçbirine katılmamıştır. Almanya'da kendisine rahat verilmemesi üzerine 1972'de Fransa'nın Traves isimli küçük bir köyüne yerleşmiş ve İngilizce-Almanca tercüme yaparak hayatını kazanmaya çalışmıştır.

    & : 1974 yılında Fransız Komünist Partisi bir rapor yayınlamış ve bölgenin eski bir Komünist direniş üyesi tarafından yeri tespit edilerek ölüm tehditleri almaya başlamıştır. Ölüm tehditleri üzerine Peiper ailesini Almanya'ya geri gönderdi.

    & : 14 Temmuz 1976 gecesi evinde evinde saldırıya uğradı ve Peiper birkaç kez vurulup evi ateşe verilmiştir. Harabeye dönen evde Peiper'in yanarak kömürleşmiş cesedi daha sonra göğsünde de bir kurşun yarası tespit edilmiştir.(hem vurularak hemde yanarak ölmüştür.)

    & ; Joachim Peiper 61 yaşında hayatını kaybetmiştir ve katilleri asla bulunamamıştır. Katillerinin eski Fransız Direnişi üyeleri veya Fransız Komünist Partisi üyeleri olarak düşünülmüştür


     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler


     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler


    -------------- --------------

    Adı : Walter von Reichenau

     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler


    Nazi Kariyeri : , Almanya'nın subayı ve Nazi Almanyası'nın mareşal'i. Walther von Reichenau 10 Mayıs 1940'dan başlayan ve 25 Haziran'da biten Batı Taarruzunda (Fransa Seferinde) en büyük rolü oynayan 6. Alman Ordusu komutanıdır.Reichenau ailesi oldukça varlıklı olan Alman asaletinin uzun bir soyundandır. 19. ve 20. yüzyıllları boyunca von Reichenau'nun ailesi Almanya'nın en büyük mobilya fabrikalarından birini işletmekteydi. Babi Yar olayının baş sorumlularındandır.


    Sovyetler Birliği'nin Haziran 1941'de işgali sırasında, von Reichenau 6. Ordu komutanıydı. Ele geçirilen Sovyet Tanklarını denetledi. Bir cetvel kullanarak, her tankın içine girdi ve zırh kalınlığını inceledi. Walter von Reichenau T-34 tanklarını inceleyerek şimdiden savaşı kaybettiklerini söylemiştir.

    Ölümü : Rusya'da bir uçak kazasında öldürülmüş olduğu söylendiyse de 1942'de bir kalp krizi geçirerek ölmüştür

    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Yararlı Bilgi : 20 TEMMUZ SUİKAST GİRİŞİMİ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Hitler'e suikast girişimi, 20 Temmuz 1944'te Alman diktatör Adolf Hitler'e yönelik yapılan ve başarısız olan suikast girişimidir. Rastenburg yakınlarındaki Kurdun İni'nde (Wolfsschanze) gerçekleştirilen suikast girişiminde albay Claus von Stauffenberg kilit bir role sahipti. Stauffenberg, konumu nedeniyle Hitler'e direkt rapor verebilme yetkisine sahipti.



    Bu suikast, Nazi rejimini devirmek için sarf edilen çabaların doruk noktasıydı. Başarısızlığı sonrasında, hem Kurdun İni'nde hem de Berlin'deki Bendlerblock'da 5 binden fazla kişi tutuklandı, 200'e yakın kişi de idam edildi.

    Başta Gelenler

    Adı : Friedrich Olbricht



     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler



    Nazi Kariyeri : Nazi Almanyasında OKH Normal Kara Kuvvetleri Dairesi Başkanı ve OKW Yedek Savunma Dairesi Başkanı.

    1941-1942 kışından başlayarak Valkyrie Operasyonu ile iç huzursuzluğu bastırmak için kullanılacak olan bir Genelkurmay planı için plan geliştirdi ama aslında darbe için bir planı vardı. General Ludwig Beck, Carl Friedrich Goerdeler ve Tümgeneral Henning von Tresckow ile birlikte etrafında dirençli çevrelerle, Adolf Hitler'e suikast düzenleme ve Nazi rejimini çökertmek amacı ile darbe planı kullanarak aracı bulmak için çalıştı

    Operasyon Valkyrie'yi başlatarak darbe girişiminde bulundu. Sonunda Stauffenberg'in evrak çantasındaki bombanın Führer'i öldüremediği ve planın başarısız olduğu belli oldu ancak yedek ordusu birimlerini kullanarak Berlin'de önemli bölgeleri ele geçirmek için bocalamaya başladı.

    Olbricht, Berlin garnizonu askerleri tarafından Bendlerblock'daki karargahında tutuklandı.İdam Edildi


    Adı : Henning von Tresckow

     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler


    Nazi Kariyeri : Nazi Almanyasının kurmay subayı ve tümgeneral'i ve Fedor von Bock'un yeğeni. Gerd von Rundstedt'in emrinde Ordular Grubu A'nın kurmayı, Günther von Kluge'nin emrinde Doğu Cephesinde Merkez Ordular Grubu harekât birinci kurmayı, Batı Cephesinde Oberbefehlshaber West kurmay başkanı.

    Merkez’de bir direniş örgütlemeye başlar. 13 Mart 1943'de Tresckow’un Hitler’in uçağına yerleştirdiği saatli bomba patlamaz ve Hitler'e yaptığı suikast başarısız olur. Ardından Von Stauffenberg ile 20 Temmuz Suikastini planlar fakat sonuç başarısız olur.

    Aslinda nazizm olayını savunur fakat Uzun Bıçaklar Gecesi'nde yargısız infaz ettiği pek çok SA liderleri ve iki general de dahil olmak üzere siyasi muhaliflerinin katledilmesi olayından sonra değişir.

    Ölümü : 20 Temmuz suikast girişimi başarısızlıkla sonuçlandığı zaman ertesin gün 21 Temmuzda Białystok yakınlarında Królowy'de intihar etmeye karar verdi. Fabian von Schlabrendorff'a bir veda konuşması yaptı ve intihar etti.


    Adı : Ulrich von Hassell

     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler


    Kariyer : Alman diplomat.Suça katıldığı için idam.

    Adı : Hans Oster

     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler


    Nazi Kariyeri : II. Dünya Savaşı sırasında Wehrmacht generali, Amiral Wilhelm Canaris'in altında Abwehr'in vekil başı ve Adolf Hitler'in ve nazizmin ilk ve en kararlı rakiplerinden biriydi. Hans Oster 1938'den 1943'e kadar Alman direnişi'nin önde olan bir sembolüydü

    Temmuz 1944'de Hitler'e düzenlenen başarısız suikastten 1 gün sonra Oster tutuklandı. 4 Nisan 1945'de, amiral Canaris'in günlükleri bulundu ve günlükler okunduktan sonra Hitler öfkeyle komplocuların idam edilmelerini emretti.

    8 Nisan 1945'de Oster, Dietrich Bonhoeffer, Wilhelm Canaris, ve diğer Nazi karşıtları suçlu bulundu ve bir SS askeri mahkemesi tarafından ölüme mahkûm edildi. İnfaz Otto Thorbeck tarafından yönetildi. Sonraki gün şafakta, Oster, Bonhoeffer ve Canaris darağacına asılmadan önce çıplak soyularak Flossenbürg toplama kampında asıldılar. Kamp, Amerikalı kuvvetler tarafından iki hafta sonra ele geçirildi ve serbest bırakıldı.


    Adı : Claus von Stauffenberg !!!!!!!!!!!! ÖNEMLİ !!!!!!!!!!!!!!!!!!

     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler




    Nazi Almanyası'nın kurmay subayı (Albay). 20 Temmuz suikast girişimi'nin baş mimarlarındandır.

    Hitler komutanlarıyla savaşın son durumu ile ilgili bir toplantı yapmak istedi. Stauffenberg de bu toplantıya gitmesi gereken kurmaylardandı. Bu yüzden suikast girişimini yapmak için bu günü uygun gördü.

    Planı: Toplantı odasına girince içinde İngiliz yapımı zaman ayarlı iki tane bomba bulunan çantasını Hitler'in yakınına koyacak, ardından anlaşmalı olduğu emireri onu telefondan arandığı bahanesiyle dışarı çağıracak, Stauffenberg de hazır bekler durumdaki uçağıyla doğrudan Berlin'e uçup Hitler'n öldüğünü ve yönetimin artık Wehrmacht'ta olduğunu bildiren bildirgeyi Alman halkına duyuracaktı.

    ÖNEMLİ : Stauffenberg toplantının yapıldığı salona girdi. Toplantıda üç silahlı kuvvetten 18 subay bulunuyordu. İçerideki masanın çevresinde SS'ler ayakta bekliyorlardı. Hermann Göring ve Heinrich Himmler toplantıda yoktu. Hitler elindeki büyüteçle oynuyor, o sırada önünde serili haritalardaki ufak yazıları okumak için büyüteç kullanıyordu ve iki steno'da not tutuyordu. Feldmareşal Wilhelm Keitel Albay von Stauffenberg'in neden geldiğini Hitler'e bildirdi. Hitler, bir gözü bantla kapatılmış olan tek kollu Stauffenberg'e baktı, kendisini hafifçe selamladı ve Stauffenberg'in hazırlamış olduğu raporunu dinlemeden önce General Heusinger'le işini bitirmek istediğini söyledi.

    Stauffenberg General Günther Korten ve Albay Heinz Brandt'ın arasına geçip masaya oturdu. Hitler'den bir buçuk metre ötede bulunuyordu. İçinde bomba bulunan çantasını yere koydu. İleri doğru sürdü. Meşe ağacından yapılmış olan kalın masa ayağının iç kenarına dayadı. Çanta Hitler'in ayaklarından iki metre uzaktaydı. O sırada saat 12.37 idi. General Heusinger konuşmasına devam ediyor, masanın üzerindeki kocaman durum haritasında adı geçen yerleri gösteriyordu. Hitler'le subaylar da haritanın üzerine eğilmişler, bakıyorlardı.

    O sırada Stauffenberg'in dışarıya çıktığının kimse farkına varamadı. Çıktığını yalnızca Albay Brandt gördü. Brandt o sırada generalin anlattıklarını dinlemekteydi. Bir ara haritayı daha iyi görebilmek için masanın üzerine eğildi, ayağı Stauffenberg'in çantasına takıldı. Ayağıyla çantayı bir kenara itmeye çalıştı. Sonra bir eliyle uzandı ve çantayı ağır masa ayağının öteki tarafına kaldırıp koydu. Şimdi bombayla Hitler arasında kalın bir ayak vardı. Hitler'in hayatını belki de, görünüşte çok önemsiz olan bu hareket kurtarmıştır.

    Bomba saat tam 12.45'te patladı. Fakat Hitler hâlâ yaşıyordu. Albay Brandt'ın bir bacağı kopmuştu fakat ertesi gün hastanede yaşamını yitirdi. Ölümünden sonra Hitler onu Tümgeneralliğe terfi ettirdi.

    Burada diğer bir ayrıntı; Stauffenberg'in başparmağını kaybetmiş olması, kendisine özel tasarlanan penselerle bombayı hazırlamaya imkânı olmasına rağmen Hitler'in toplantıyı 15 dakika öne alması ikinci bombayı hazırlamasına engel oldu. Bu Hitler'e yapılan 15. suikast girişimiydi ve sonuncusu oldu. Hitler birkaç hafif sıyrık ve geçici sağırlıkla bu suikast girişimini atlattı.

    Eğer hazırlayamadığı ikinci bombayı da çantasına koymuş olsaydı zincirleme etki nedeniyle ikinci bomba da ilk patlamadan etkilenerek patlayacak ve istenilen sonuca ulaşılacaktı. Yapılan araştırmalarda toplantının yapıldığı masanın kalın ayağının Hitler'i koruduğu tesbit edilmiştir. Stauffenberg, Hitler'in öldüğünü varsayarak Berlin'de yönetimin Wehrmacht'a geçtiğini beyan etti.

    Fakat propaganda bakanı Joseph Goebbels bunu duyunca Wolfsschanze'yi aramış ve "Großdeutschland" Alayını komuta eden Otto Ernst Remer ile Hitler'i bizzat telefonda görüştürerek onun yaşadığını kanıtlamış olmuştur. Hitler'in sesini duyan Remer, Goebbels'in emrine göre darbecileri bastırmaya karar vermiştir.



    İNFAZI : Daha sonra Joseph Goebbels, Hitler'in hayatta olduğunu radyodan açıkladı ve, Hitler bizzat devlet radyosunda hayatta olduğuna dair konuşma yaptıktan sonra komplocular darbenin başarısız olduğunu fark etti. Komplocular, Bendlerstrasse'deki ofislerinde kısa süreli çarpışma sırasında Stauffenberg omzundan yaralandı. Stauffenberg ve yandaşları 21 Temmuz 1944 günü apar topar ofisinde tutuklandılar. Bendlerblock'un iç avlusunda, derme çatma bir infaz mangası tarafından (21 Temmuz 1944) o gece saat 01:00 dan önce tüfekle vurularak idam edildiler. İnfaz sırasında bir kamyonun farları yanıktı. Stauffenberg'den sonra idam edilecek olan yaveri Teğmen von Haeften üçüncüydü. İnfaz sırası Stauffenberg'deydi ancak, Teğmen von Haeften Stauffenberg ile idam mangası arasına kendi geçti ve Stauffenberg'in yerine vuruldu. İdam edilirken Stauffenberg'in son sözleri Es lebe unser Heiliges Deutschland! (Yaşasın kutsal Almanya'mız!) diye bağırmak olmuştur.

    Ertesi gün ise, SS tarafından Stauffenberg'in mezarı açılarak vücudu ile beraber madalya ve nişanları yakılmıştır.


     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler


    (Soldan sağa: Stauffenberg, Tümamiral Karl-Jesko von Puttkamer, Havacı Orgenerali Karl-Heinrich Bodenschatz, Adolf Hitler ve Mareşal Wilhelm Keite)

    İlgili film ( tom cruise ) : valkyrie

     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler



    Stauffenberg'ın yerine vurulan teğmen Von Heaften ;

     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler


    Kısa : Alman hukukçu, banka memuru ve Nazi Almanyası'nın subay (Üsteğmen). Claus von Stauffenberg'in yaveri.idam sırasında kendisinden önce vurulacak olan Stauffenberg'in önüne; kurşunların yoluna kendini atarak vurulmuştur.



    1.30'dan sonra izleyin olayın atmosferini yaşamak isterseniz.

    -------------- ----------------- ----------------

    İLGİNÇ : Adı : Hellmuth Stieff

     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler


    Kariyer : Almanya ve Nazi Almanyasının kurmay subayı ve tümgeneral'i.

    Henning von Tresckow'un daveti üzerine Hitler'e karşıtı hareketine katılmış ve Claus von Stauffenberg'in isteği üzerine 7 Temmuz 1944'te Salzburg yakınındaki Schloss Klessheim'de Merkez Ordular Grubu'nun düzenlediği yeni üniforma sergisinde Adolf Hitler'i bombayla öldürmeyi planlamıştır.Ancak tereddüt ederek bombanın düğmesini basamamıştır.

    Ölümü : 20 Temmuz suikast girişiminin ertesi günü Wolfsschanze'de yakalanmış ve 8 Ağustos'ta Roland Freisler başkanlığındaki Halk Mahkemesi'nin kararıyla Plötzensee Hapishanesinde piyano teliyle asılarak idam edilmiştir



    Adı : Fabian von Schlabrendorff

     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler


    Kariyeri : Almanya'nın hukukçu (avukat ve Anayasa Mahkemesi hakimi). Nazi Almanyasının üsteğmen'i.

    Georg von Boeselager komutasındaki Boeselager Süvari Birliği (kardeşi Philipp von Boeselager ise tabur kumandanı idi.)'nin saldırısıyla Hitler'i öldürecekti. Ancak Günther von Kluge'nin sadece Hitler değil Himmler'i de birlikte öldürmesi gerektiğini savunduğu için saldırı iptal edilmiştir.

    Schlabrendorff, aynı günün öğlenden sonra saat 1'de Rastenburg'a dönmek üzere Hitler ile birlikte Focke-Wulf FW 200 "Condor" uçağına binen Albay Heinz Brandt'a Tresckow'un Hellmuth Stieff Fransız şarabı Cointreau markalı likör şişesini emanet etmiştir. Ancak Rusya'nın soğuk ikliminden dolayı bomba içindeki sülfürik asit donmuş ve bomba patlamamıştır.

    17 Ağustos 1944'te yakalanmış ve Roland Freisler başkanlığındaki Halk Mahkemesinde yargılanmıştır. Fakat 3 Şubat 1945'te duruşmadayken Amerika Birleşik Devletleri Ordusu Hava Kuvvetlerine ait bombardıman uçaklarının saldırısı sonucu Freisler ölmüş ve o yüzden idama mahkûm olmamıştır.

    ÖLÜM YOK : Daha sonra Sachsenhausen, Flossenbürg, Dachau ve Innsbruck'taki toplama kamplarında kalmış ve Mayıs 1945'te Amerikan Ordusu tarafından kurtarılmıştır.

    Savaştan sonra, Schlabrendorff'a Saint John Nişanı verildi. 1967 - 1975 yılları arasında Batı Almanya'nın Anayasa Mahkemesi hakimliğini yapmıştır.



    ÖLEN HAKİM : Roland Freisler

     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler


    Alman hukukçu, Nazi Almanyası'nın Adalet Bakanı ve müsteşarı.

    Amerikan bombardıman uçakları Berlin'e 3 Şubat 1945 tarihinde saldırdı.Bina neredeyse doğrudan isabet adldı ve kendi mahkeme salonuda bombalandı. Freisler bu bombardımanda öldürüldü. Vücudu, dosyaları tutmuş bir şekilde, düşmüş bir taş sütun altında ezilmiş olarak bulundu. Bu dosyalar arasında Fabian von Schlabrendorff'un o gün 20 Temmuz suikast girişimi üyesinin olmasıydı ve yargılanması ile karşı karşıya idi. "hukuk mahkemesinden hava saldırısından korunmak için kaçmaya çalışırken bir bomba parçası tarafından öldürüldü" ve "Berlin'de Bellevuestrasse 15'de Halk Mahkemesi dışında kaldırımda kan kaybından öldü. Freisler'in ölümü, von Schlabrendorff'u kurtarmıştır.


    ---------------------- --------------------------------

    Adı : Günther von Kluge

     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler


    Nazi Kariyeri Ve Ölümü : Kluge Temmuz 1940 yılında Mareşalliğe yükseldi. Günther von Kluge Rusya'ya yapılan Barbarossa Harekâtı'nda Merkez Orduları komutanıydı. Adolf Hitler'e yapılan 20 Temmuz suikast girişimi'nde adı karıştığı için Batı Cephesinde komutanlık görevinden alındı. Onun yerine Walter Model geçti. Bundan sonra yargılanıp, idam edileceği korkusuna kapılan von Kluge, 18 Ağustos 1944'de zehir içerek intihar etti.

    -----------------

    Adı : Carl-Heinrich von Stülpnagel

     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler


    Nazi Kariyeri ve Ölümü : Nazi Almanyası döneminde OKH ikinci başkanı (kara kuvvetlerinin genelkurmay ikinci başkanı)

    Stülpnagel'de Hitleri ve Nazileri çökertmeyi hedefleyen askeri muhalefetin ilk devrimci planlarında yer aldı ancak bu planlar büyük ölçüde Münih Anlaşması sonrasında terk edildi.

    1942 Mart'ında Stülpnagel Alman işgali altındaki Fransa'da ordu komutanı yapıldı.

    Carl-Heinrich von Stülpnagel 20 Temmuz suikast girişimi'ne katılan komplocuların bir üyesi olduğu için 30 Ağustos 1944'de vatana ihanetten suçlu bulundu ve aynı gün Berlin'de Plötzensee Hapishanesinde asılarak idam edildi.


    ---------------------------------- -------------------------------


    Adı : Erich Hoepner

     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler


    Mevzusu : Nazi Almanyası döneminde panzer birliklerinin önde gelen komutanlarından biri.Sovyetler Birliği'nin işgali sırasında Moskova'dan geri çekilmesi ve Rusya savaşının acemice yönetildiğine dair aşağılayıcı değerlendirmeler üzerine 8 Ocak 1942'de korkaklık ve itaatsizlik suçlaması ile onur kırıcı bir biçimde görevden azledildi. Yapılacak darbe planlarında vatan topraklarında ki savaşın başkomutanı olarak görüldü. 1944'deki 20 Temmuz suikast girişimi'nden sonra tutuklandı ve Halk Mahkemesi tarafından yargıladı. Erwin von Witzleben dahil diğer sanıklar gibi, Hoepner'ede bir aşağılama şekli olarak kötü giysiler giydirildi. Yargıç Roland Freisler vahşice sözler ve hakaretler ederek Hoepner'e saldırdı ve suçladı. Mahkeme sonunda ölüme mahkum edildi. 8 Ağustos tarihinde Plötzensee Hapishanesi'nde asılarak idam edildi.

    ------------------ ------------------------------

    Adı : Günther Korten

     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler


    Olayı : Hitlere yapılan saldirida ölmüştür.20 Temmuz 1944'te Doğu Prusya'da bulunan Wolfsschanze adlı karargâhında gerçekleştirilen Adolf Hitler'e karşı Suikast girişiminde ağır yaralanmış ve 22 Temmuz'da ölmüştür. Başlangıçta, Korten, Tannenberg Anıtına gömüldü. Ruslar geldiğinde cesedini mezardan çıkardı ve Berlin'de, Steglitz'deki Friedhof Bergstraße mezarlığına gömüldü. Mezarı hala mevcut yerdedir. Kurmay Başkanı General Şefi konumunda kaldı

    ----------------------------- -----------------------

    Adı : Ludwig Beck

     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler


    Olayı : Asker işleri dairesi, fiilen kara kuvvetlerinin genelkurmayı başkanı ve Kara Kuvvetlerinin Genelkurmay Başkanı

    1943 yılında, bir bomba ile Hitler'i öldürmek için iki başarısız girişim planlanladı. 1944 yılında Carl Goerdeler ve Albay Claus von Stauffenberg ile 20 Temmuz suikast girişimi'nin itici güçlerinden biri oldu

    Ölümü :

    1944'te Hitler'e düzenlenen ve başarısız olunan 20 Temmuz suikast girişimi'nde yeraldığı için general Friedrich Fromm tarafından kendisini vurarak intihar etmesi istendi. Son sözleri "Daha önceki zamanları düşünüyorum" olmuştur. Beck, ardından kendisini vurdu fakat yaralandı ve General Fromm'un emriyle bir astsubay tarafından vurularak öldürüldü. Eğer 20 Temmuz suikastı başarılı olsaydı Almanya'nın Cumhurbaşkanı olması ön görülüyordu.



    ---------------------- -------------------------------------
    lOay yerini gezen Mussolini ve Hitler

     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler



    ********************************************************

    Daha çok kişi var bu olaya ekleyeceğim daha sonra savaş suçlularını yazacağım biraz da..

    ****************** *******************************


    Faydalı bilgi " *

    = Führerbunker (Almanca anlamı: Führer'in Sığınağı), Nazi Almanyası lideri Adolf Hitler'in ve eşi Eva Braun'un II. Dünya Savaşı'nın son aylarını geçirdiği ve 30 Nisan 1945'te birlikte intihar ettikleri Berlin'de bulunan yeraltı sığınağıdır.

    = Sovyet Kızıl Ordusu'nun Almanya'ya çok yaklaşmasıyla Hitler 16 Ocak 1945'te Führerbunker'e taşındı. Ardından Martin Bormann,Joseph Goebbels eşi Magda Goebbels ve 6 çocuğu ve ondan sonra Eva Braun ve özel sekreteri Traudl Junge yerleşti. Daha sonra Erna Flegel adında bir hemşire ve telefon işleticisi ve koruması Rochus Misch geldi. Führerbunker'e dışarıdan uzun süre dayanabilen yiyecekler ve daha dayanıksız türden yiyecekler getirildi ve diğer üst subaylar ve generallerde yerleştiler.

    = 19 Nisan 1945'te Sovyet Kızıl Ordusunun Berlin'e yoğun saldırısı başladı. Hitler doğum günü olan 20 Nisan 1945'te Führerbunker'in bahçesinde Sovyet Ordusuyla savaşan Hitler Gençliği askerlerine (Çocuk askerler) başarılarından ve cesaretlerinden dolayı demir haç takmıştır.

    Führerbunker tamamen yıkıldığı için günümüzde tam yeri bilinmiyor ancak yaklaşık olarak olduğu yerde günümüzde bir çocuk parkı ve otopark olan ve toplu konutların ortasındaki açıklık olan yerin altındadır. Altdaki resimlerde günümüz şimdiki yeri göstermektedir. Günümüzde neonazilerce Führerbunker'in olduğu yer kutsal sayılmaktadır


     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler


     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler


     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler


    Film :  -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler

    Toplama Kampları,Komutanları,Esirler

    II. Dünya Savaşı döneminde Almanya'da ve işgal edilen bölgelerde, istenmeyen kişileri zorunlu çalıştırmak üzere kurulmuşlardı. Aynı zamanda terim Yahudiler başta olmak üzere Nazilerin siyasi ya da ideolojik düşmanlarını kitlesel olarak imha etmek amacıyla kurulmuş olan imha kamplarını (Almanca: Vernichtungslager) da ifade etmek için kullanılır. Buralara daha çok Yahudilerin getirilmesiyle birlikte, Romanlar, bazı Slav ırklarından olanlar ve akıl hastası olduğu düşünülenler de kurbanlar arasındadır. Eş cinsel insanlar da burada öldürüldüler. Öldürülme sebepleri ise üremeye bir katkıları olmamalarıydı.



    Kampın Adı : Buchenwald

    Kamptaki giriş yazısı : "Herkes Layık olduğu gibi "

    Kamp Bilgisi : Mahkumların bulundugu tellerle cevrili alanın hemen karşısında ufak da bir hayvanat bahçesinin bulunduğu, hayvanlara yem verilmesinin ac mahkumlara izletildiği, boylece mahkumlara hayvan kadar bile değerlerinin olmadığı mesajının verildiği hem fiziksel hem de psikolojik eziyet mekanı. krematoryum insanlar üzerinde deneyler yapılmıstır , , insan derisinden abajurun yapıldığı kamptır.köpeklerin insanların üstüne salınıp koşmaya zorlandıkları hızlı yolu vardır.

    *Kampta cok az kisi sağ kalmıstır bu kişi gibi


     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler


    Kampın Adı : Dachau

     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler


    * Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi ve Alman Ulusal Halk Partisi ile koalisyon hükümeti tarafından kurulan ilk düzenli toplama kampı oldu. Siyasi tutuklular için ilk toplama kampıdır. Aralarında 23 Türk vatandaşının da bulunduğu 45 bin kişiye mezar olmuştur.

    Kamp adı : Ebensee

     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler

    İnsalık dışı çalışma ve yaşama koşullarından dolayı mahkuların ölüm oranlarına istinaden en kötü Nazi toplama kampıydı. SS, kampın gerçek doğasını örtbas etmek amacıyla buraya Kalk (Kireç taşı), Kalksteinbergwerk (Kireç taşı madeni), Solvay ve Zement (Çimento) kod isimleri kullanırdı.

    *Tünel yapımı için tutuklular her sabah 4:30'da kaldırılıp saat 18:00'e kadar çalıştırılıyordu. Birkaç ay sonra mahkumlar vardiya usulüyle 24 saat çalıştırılmaya başlandı. Mahkumların Avusturya'nın soğuk kışından korunması için hiçbir önlem alınmadı ve ölüm oranı arttı. Ebensee'de krematoryum olmadığı için cesetler bir araya toplanıp her üç dört günde bir Mauthausen'e götürülüp oradaki krematoryumlarda yakıldı. Ayrıca bazı ölü bedenler kulübelerde toplanıyordu. Hastalıklardan kaynaklanan kokular, balgam, sidik ve dışkı kokularına ölü bedenlerin kokuları da eklenince durumun katlanılamaz bir hale geldiği söylenir.

    *Mahkumlar tahta terliklerle veya terlikleri kırılanlar yalın ayaklaydılar. Kampta bit salgını da vardı. Yemek olarak kahvaltıda yapay kahve, öğlende içinde patates kabuğu olan üç çeyrek litre sıcak su ve akşamları 150 gram ekmek veriliyordu. Bu tarz muameleler kamptaki ölü sayısını arttırdı.

    * II.Dünya Savaşı'nın bitimine doğru kampların boşaltılmaya başlanması Mauthausen kompleksi üzerinde baskı yarattı, Nazilerin bölgede ellerinde tuttuğu son toplama kampı Ebensee'ydi. Baraka başına içinde 100 kişinin yaşayabileceği 25 barakaya yine baraka başı 750 kişi sıkıştırılmıştı. Bunun dışında tünellerde veya açık havada yaşayan mahkumlar da bulunuyordu.

    *Ölenlerin sayısı krematoryumun kapasitesini aştığından cesetler barakaların önüne toplanıyordu



     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler

    ABD 80. Piyade Tümeni tarafından kurtarılan tıka basa dolu hastalık yuvasında yaşayan mahkumlar.

    Kamp Adı : Flossenbürg

     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler

    Nisan 1945'te müttefikler tarafından kurtarılışına kadar 96.000 tutuklu kampa getirildi ve ozamana 30.000 insan öldürülmüştür.

    Kampın Komutası : Max Koegel

     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler


    1943-1945 yılları arasında Flossenbürg toplama kampının komutanı oldu.Savaştan sonra Koegel, kaçak olduğu Nürnberg yakınlarındaki küçük bir kasabada yakaladıktan sadece bir gün sonra 27 Haziran 1946 tarihinde hapis olduğu hücresinde intihar etti.


    Kampın Adı : Sachsenhausen

     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler


    Sachsenhausen toplama kampının ön kapısında "Arbeit Macht Frei" (Çalışma özgürlük getirir) ibaresi yer almaktadır. 22 Nisan 1945 tarihinde Sovyet Kızıl Ordusunun 47. tugayı tarafından özgürlüğe kavuşturulan kampta toplam 200,000'den fazla insan tutsak edilmiş, bunlardan 100,000'i hastalık, yetersiz beslenme, tifo, sarılık ve kışın dondurucu ayazı karşısında hayatını kaybetmiştir.

    Yukarıda belirtilen nedenler haricinde, birçok insan, tıbbi alandaki deneysel amaçlarla öldürülmüşlerdir.

    Birçok Nazi toplama kampında olduğu üzere kamptaki hayat, inanılmaz derecede insanlık dışı bir yaşamı sergiler; kamp girişindeki komuta merkezinin önündeki içtima alanındaki ateşli silahlarla ve asarak idamlar diğer esirler için bir "ders" niteliğindedir.

    Ağustos 1941’de Sovyet Kızılordu mensubu yaklaşık 18,000 savaş esiri Sachsenhausen toplama kampına intikal etmiştir. Esirlerin kampa varışlarının hemen ardından 13,000’den fazlası Naziler tarafından vurularak katledilmişlerdir.

    amp muhafızları, müttefik kuvvetlerin Almanya’ya ilerleyişi karşısında Sachsenhausen Toplama Kampı'ndaki 30,000 esiri kuzeybatı istikametinde “ölüm yürüyüşü” adı verilen zorunlu yürüyüşe tabi tutmuşlar; hasta ve güçsüz olanları ve yürüyüş temposuna ayak uyduramayanları öldürmüşlerdir. Bu yürüyüş sırasında hayatta kalmayı başarabilenler Sovyet Kızılordusu tarafından 2 Mayıs 1945 tarihinde Schwerin kasabası yakınlarında serbest bırakılmışlardır.



     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler

    Kamp Adı : Theresienstadt

    Auschwitz'e götürülen Yahudiler için bir geçiş noktasıydı.Yahudileri, 1943'te Auschwitz-Birkenau'ya gönderdi. Bu Yahudiler aileleriye beraber Auschwitz'e vardıkları anda zehirli gazla öldürüldüler.

    Theresienstadt'da şartlar çok zordu ve soykırımda ölen 80,000 Çek Yahudinin bir çoğu burada yaşamını yitirdi. 7,000 kişinin yaşadığı yere 50,000'in üstünde Yahudi getirilmişti. Yiyecek kıtlığı yaşanıyordu ve bu yüzden 1942'de yaklaşık 16,000 kişi öldü. Ölenlerden biri de Sigmund Freud'un kızkardeşi olan Esther Adolphine idi.

    Kamp Adı : Auschwitz

     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler

    Arbeit macht frei" çeviri: "Çalışma insanı özgürleştirir."

    Polonya'nın Krakow şehrinin 60 km batısında, küçük bir şehir olan Oświęcim'in güneybatısında

    Auschwitz e tüm Avrupa'dan 1,3 milyon insan yerleştirilmiştir.

    1 milyonu Yahudi olmak üzere 1,1 milyon insanın öldürüldüğü tahmin edilmektedir. Yaklaşık 900.000 kişi kampa geldikleri anda doğrudan gaz odalarına gönderilmiş ya da vurularak öldürülmüştür. Kalan 200.000 kişi, hastalık, eksik beslenme, kötü muamele, tıbbi deneyler nedeniyle ve daha sonra gönderildikleri gaz odalarında ölmüştür

    1979 yılında UNESCO'nın İnsanlığın Kültür Mirası listesine eklenen bu iki kampın kalıntıları ve Yahudi mezarlığı, Auschwitz-Birkenau Devlet Müzesi ve Holokost anma mekânı olarak kamuya açılmıştır.


    Bazen tamamı doğrudan gaz odalarına gönderiliyor, bazen de hasta, zayıf, yaşlı ve çalışamayacak durumda olanların ayıklanması süreci yaşanıyordu. Bu ayıklama işlemini genellikle, caniliği ile tanınan kamp doktoru Josef Mengele yönetmiştir.

    Auschwitz-Birkenau'da altı binada gaz odası vardır. Ancak bunların hepsini aynı anda kullanmak mümkün olmamıştır. 1943 yılının ilk yarısında, gaz odalarının alt kısmı olan 100 m²'lik dört yakma kısmı devreye sokulur.

    Ayırma işlemi sonucunda hayatta kalanlar, kampın yakınındaki endüstri işletmelerinde çalışmak zorundaydılar. Bunlardan biri I.G. Farben firması için sentetik benzin ve sentetik kauçuk üreten bir tesisti. Diğer bir büyük Alman firması Krupp'un da Auschwitz'in hemen yakınında fabrikaları vardı. Bu firmalar Nazi yöneticilere her işçi için kira ödüyor, dolayısıyla SS'ler esirler üzerinden gelir elde ediyorlardı.

    17 Ocak ve 23 Ocak 1945 arasında 60.000 kişi kamptan çıkartılarak batıya doğru bir nevi tehcire zorlanır. Bu yürüyüşe katılamayan güçsüz ya da hasta 7.500 tutuklu kamplarda ya da çevresinde kalır. 300'den fazlası vurularak öldürülür. Kızıl Ordu'nun hızlı ilerlemesinin planlanmış bir imha hareketini önlediği yönünde tahminler yürütülmüştür.


    27 Ocak 1945'de General Pawel Kurotschkin komutasındaki Sovyet 60. Ordu Ukrayna cephesi birlikleri öğleden önce Ausschwitz III Monowitz kampına gelirler. Orada bırakılmış yaklaşık 600 ila 850 tutukludan 200'ü tıbbi yardıma rağmen takip eden günlerde güçsüzlükten ölür.

     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler

     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler

    ----------------------------------- ------------------------------------------- ---------------------------


    Yararlı bilgi : Direniş ! ( Bielski partizanları )

     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler

    Olayı : Bielski partizanları, Nazi Almanya'sının Yahudilere yönelik kıyımından sağ kalan Yahudilerin onlara ve işbirlikçilerine karşı direnişini örgütleyen partizan bünye. Bielski soyadlı kardeşlerin 1941 yılında Białowieża Ormanı'nda başlattığı bu hareket ile birlikte çoğunluğunu yaşlı ve çocukların oluşturduğu 1,236 Yahudi, başlarını Tuvia Bielski, Alexander Bielski ("Zus" olarak da bilinir), Asael Bielski ve Aron Bielski'nin çektiği partizan grup tarafından koruma altında kalmıştır. Koruma altında tuttukları Yahudilere Almanların soykırım yapmasını engelleme amacı gütmüşlerdir


    Lider : Tuvia Bielski

     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler


    Hayati ve olayları : Tuvia Bielski (1906 - 1987), II. Dünya Savaşı sırasında gizlice Polonya ve Beyaz Rusya ormanlarında kamp kurarak 1.200 Yahudi'yi kurtaran "Bielski kardeşler otriadı"nın partizan lideriydi.

    II. Dünya Savaşı sırasında Polonya'da Almanya'nın işgali sırasında Nazilerden kaçan ve sayılarının binleri bulan insanların liderliğini yapan Bielski, kardeşleri Aron, Zus ve Asael ile birlikte 1200 kişiyi sağ olarak kurtarmıştır. 1941 yılının Aralık ayında aile fertlerinin öldürülmesi üzerine 3 kardeşini ve bazı komşularını yanına alan Tuvia gettodan kaçmayı başarmıştır.


    avaş öncesi Polonya'ya ait olan şimdi Beyaz Rusya'nın Naliboki ormanlarında, Holokost'tan (Yahudi Soykırımı) kaçan Yahudileri örgütleyerek kamp kurmuştur. Başlangıçta 13 kişilik çekirdek savaşçı grubunu oluşturmuştur. 40 üyenin varlığıyla kurulan bu grup zamanla büyümüş %70'i kadın, çocuk ve yaşlı olan 1.230 kişiye ulaşmıştır. İki yıldan fazla süreyle ormanlarda yüzlerce insanla kamplar kurarak, oluşturdukları Bielski kardeşler otriadı ile soykırıma ve işgale karşı direnmiş, kamplarda okul, sağlık merkezi ve çocuk yuvaları oluşturarak sosyal yaşamın o koşullarda bile sürmesi için çaba göstermiştir. Her ne kadar bazı saldırılar olmuşsa da Tuvia'nin amacı Nazi'lere erzak taşıyan demir ve karayollarına saldırılar düzenlemekten ziyade Nazi zulmü altındaki Yahudileri kurtarmaktı.


    -------------------------- --------------


    Adı : Walther Hewel

     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler


    Nazi Kariyeri ; Alman diplomat ve II. Dünya Savaşı esnasında Nazi Partisi'nin ilk ve aktif bir üyesi ve Alman diktatör Adolf Hitler'in birkaç özel arkadaşlarından biriydi.

    Vatana ihanet suçundan Hitler'in müteakip mahkumiyetinden sonra onunla Landsberg Hapishanesinde kaldı ve birkaç ay boyunca Hitler'e uşak olarak görev yaptı. Darbeden sonra Hewel, bir Kahve satıcısı olarak birkaç yıl boyunca çalıştı.

    1930'lar boyunca, Hewel İspanya'da Almanya'nın diplomatik hizmetine atandı ve ülkesine geri döndü.

    *Savaşın son günlerinde general Wilhelm Mohnke'ye bağlı bir grupla Führerbunker'den kaçtı. Traudl Junge'nin anılarında kendisinin zihninin çok karışık olduğu söylenir. Hitler intihar etmeden önce arkadaşı Hewel'e eğer Ruslar'ın kızıl ordusu tarafından yakalanır, esir düşer ya da işkence görürse bu durumdan kurtulmak için kendisine intihar etmesi için siyanir kapsülü ve bir tabanca vermiş ve intihar etmesi için kendisine yemin ettirdiği söylenir.


    Ölümü : Dr. Ernst-Günther Schenck'in gayretlerine rağmen Hewel Siyanür kapsülünü ısırdı ve kendisini başından tabancayla vurarak intihar etti.



    Adı : Wilhelm Mohnke

     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler


    Nazi Kariyeri : Nazi Almanyası'nda SS-Waffen(Brigadeführer) Tuğgeneraldi.Mohnke, 1939'un Eylül ayında Polonya Seferinde yer aldı. 7 Eylül 1939'da yaralandı ve Prag'daki bir hastanede iyileşti. Bunun için, Siyah Yaralı Rozeti madalyası aldı. 29 Eylül 1939'da İkinci Sınıf Demir Haç madalyası aldı. 8 Kasım 1939 tarihinde 1. Sınıf Demir Haç ile ödüllendirildi. 6 Nisan 1941'de, seferin ilk gününde, Yugoslav hava saldırısı sırasında ciddi bir şekilde bacağından yaralandı. Mohnke'ye 26 Aralık 1941 tarihinde Altın Alman Haç madalyası verildi.

    Ölümü : Mayıs 1945'te, sorgulama için Moskova'ya uçtu ve Lubjanka Hapishanesine transfer edildikten sonra, altı yıl boyunca tecritte tutuldu. Mohnke daha sonra Woikowo'da Generaller'in Hapishanesi'ne transfer edildi. Serbest bırakıldığı 10 Ekim 1955'e kadar da burada tutuklu kaldı.

    Tahliyesinin ardından Almanya Barsbüttel'de küçük romörk ve kamyonetler satan bir bayi olarak çalıştı. İngiltere Parlementosu'nun üyesi Jeff Rooker'ın, Mohnke'nin savaşın ilk yıllarında yaptıklarının cezasını çekmesi için verdiği çabalar bir yana, Mohnke hayatının son yıllarını huzur içinde geçirmeyi başardı. Mohnke, güçlü tarihçi Thomas Fischer'in suçlamalarını reddetti, ve "Ben İngiliz esir almadım veya mahkumları yürütmek için hiçbir emir almadım" şeklinde yanıt verdi.

    Wilhelm Mohnke, Schleswig-Holstein'deki Barsbüttel-Hamburg'da 2001'in Ağustos ayında 90 yaşında öldü.



    Adı : Hermann Fegelein

     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler


     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler


    Kariyer :Nazi Almanyası'nda Waffen-SS Obergruppenführer'di.

    Hermann Fegelein Adolf Hitler'in sonradan eşi olacak Eva Braun'un kızkardeşi Margarethe ("Gretl") ile 3 Haziran 1944'te evlendi. 21 Haziran 1944'te Gruppenführer ve Korgeneralliğe terfi ettirildi. Fegelein'ın bağlı olduğu Heinrich Himmler Nisan 1945'te Müttefikler'e karşı sağ kalma çabası içinde Kont Folke Bernadotte ile görüşmelere başladı.

    Fegelein, Hitler'in sığınağı olan Führerbunker'i 26 Nisan'da kimseye haber vermeden çabucak terk etti. Hitler ertesi gün Fegelein'ın ortadan kaybolduğunun farkına vardı. Hitler hemen şüphelendi ve Fegelein'ı buldurmak için silahlı bir SS araştırma müfrezesini gönderdi.

    Fegelein Berlin'deki Charlottenburg mahallesindeki evinde sivil elbiselerini giymiş oturuyordu. Ruslar neredeyse mahalleye gireceklerdi. Daha sonra SS-Obersturmbannführer Peter Högl tarafından Macaristanlı metresi ve sahte evraklarıyla birlikte, İsveç'e veya İsviçre'ye yanında büyük bir miktar para ve pasaportla kaçmak üzereyken yakalanarak yaka paça Başbakanlığa getirildi. Bütün SS rütbeleri söküldü ve tutuklandı. Heinrich Himmler'in ihanetinden ötürü uzun bir sorguya çekildi


    ÖLÜMÜ : Bu işe karışmış olmakla suçlandırıldı ve vatana ihanet suçu işlediği için Hitler'in emriyle idam edildi. İdam, Dışişleri Bakanlığı'nın bahçesinde kuşuna dizilerek gerçekleştirilmiştir. ( Son sözü Heil Hitler)



    Adı : Friedrich Paulus

     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler


    Nazi Kariyeri : II. Dünya Savaşında etkin rol oynayan Alman Feldmareşali.

    -İkinci Dünya Savaşı ile beraber Batı cephesinde etkin rol oynadı. 1941 yılında Adolf Hitler kendisini generalliğe terfi ettirdi ve 6. Ordu ile beraber Dnepropetrovsk savaşını kazandı. Bunu takip eden savaşlarda mühimmat, özellikle benzin sıkıntısı çekmesine rağmen büyük başarılar elde etti

    - Paulus'un yeni görevi Stalingrad'ı ele geçirmekti. Ruslar Stalingrad önlerine 600.000 kişilik birlikle 6. orduyu karşıladılar. Zor durumda olan Paulus'un yardımına Feldmareşal Paul Ludwig Ewald von Kleist'ın 1. Panzer ordusu geldi

    -Tekrar toparlanan 6. Ordu Stalingrad'a girmeye başladı. Ana birliklerden uzaklaşan Almanlar tankların zor ilerlediği yıkık evlerden sniper (keskin nişancı) atışların yapıldığı dar sokaklarda çok adam kaybetmeye başladılar

    - Ruslar taze birliklerle 6. orduyu kuşatmaya başladılar. Hitler, 4. Panzer ordusunun 6.orduyu kurtarmasını istedi. Manstein bunu gerçekleştiremedi. Artık Alman ordusu çepe çevre sarılmıştı. Hitler son kez Paulus'tan bir yarma harekatna girişmesini istedi. Paulus bunu reddetti

    Paulus'un teslim olmayı düşündüğünü anlayan Hitler ona "Sizi feldmareşal yapıyorum ve şunu unutmayın ki şimdiye kadar hiçbir Alman feldmareşali esir düşmedi" dedi. Paulus ertesi gün teslim oldu. Esir düşen 100.000 Alman askeri Sibirya'ya yürümek zorunda bırakıldı, bunlardan 7.000 kadarı hayatta kalabildi.

    ÖLÜMÜ : Savaştan sonra 1946 yılında suçlu bulunarak hapse mahkûm edildi ve 1953 yılına kadar hapishanede kaldı. 1953 - 1956 tarihleri arasında Dresden'de Doğu Almanya’da hayatını devam ettiren Paulus Doğu Alman Askeri Tarih Araştırma Enstitüsü sivil şefi olarak çalıştı. 1956 yılında Motor Nöron hastalığı gelişti ve sonunda felç kaldı. 1 Şubat 1957’de Motor Nöron hastalığından öldü.




    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! SOVYETLERİN STALINGRAD' DA UYGULADIĞI PSIKOLOJİK SAVAŞ !!!!! ÖNEMLİ





    Sovyetler Birliği Kızıl Ordusu, şehre yerleştirdiği dinletme cihazları ile bu kaydı dinletiyordu. General Vasili Çuykov "Volga'nın ötesinde bir vatan yok" diyordu ve Mareşal Jukov'un uyguladığı başarılı taktikler ve soğuk hava Alman 6. Ordusunu kuşatmıştı. Almanlar dışarıdan kuşatmayı yarıp 6. Orduyu kurtarmaya yeltendiyse de başarılı olamadı. Savaş Sovyetler Birliği inisiyatifine geçmişti.

    Kuşatılan 6. Orduya, şehre yerleştirilen dinletme cihazlarıyla teslim ol çağrısı yapıldı. Ancak Mareşal Paulus'un 6. Ordusu teslim olmayı reddedip, kuşatmanın yarılmasını bekliyordu. Sovyetler uygulanan teslim çağrısının yetersiz olduğunu düşünüp, Almanlara psikolojik baskı yapmaya başladı. Dinletme cihazları her zamanki teslim çağrısı kaydının aksine başka kayıt çalıyordu.

    Durmadan tekrar eden bu kayıt askerler üzerinde çok etkili oluyor, onların savaşma azmini kırıyordu. Stalingrad Savaşında 1 milyona yakın kayıp veren Mihvet Kuvvetleri, her yedi saniyede bir Almanın öldüğünü doğruluyordu.

    Hitler, 6. Ordu Generali Paulus'a teslim olmayı yasaklamıştı. Durum çaresiz görünüyordu. Paulus teslim olmaya karar vermişti. Hitler akıllı bir hamle yapıp, Paulus'a şöyle bir not yolladı; "Seni Mareşal yapıyorum ve unutma ki hiç bir Alman Mareşali esir alınmadı." Ancak bu bile 6. Ordunun yok edilmesine engel olamadı. Paulus teslim olmuş, Almanlar savaş boyunca bir daha belini doğrultamamıştı.

    VİDEODA SÜREKLİ TEKRARLANAN SÖZ : alle sieben sekunden stirbt ein deutscher soldat. stalingrad, massengrab.("Her yedi saniyede bir Alman ölür, Stalingrad bir toplu mezar." )




    ----------- Berlin'e ilerleyen Sovyet askerleri ------------------------

    enstantaneler

     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler


     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler


     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler


    -------------------- -------------------




























    Eğer konuyu sevdiyseniz yazın daha fazla eklerim,bulunamayan,gizemini koruyanlarda var./Hergün güncelleniyor /

    Kaynaklar ;

    Wikipedia
    Ekşi Sözlük
    National Geographic Channel
    Kişisel Bilgim



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi burakko9 -- 15 Aralık 2014; 21:34:21 >
  • Ekle.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çok güzel ya devamını yap

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • +rep

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • şuraya kıvrılayım ben. Güzel konu...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ekle ekle güzelmiş
  • Devamını bekliyoruz.
  • reserved
    kaynak da ekle istersen
  • Dr. Josef Mengele'yi de ekle
  • Onlerden.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ekle çok hoş
  • Zodiac Killer sandim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Devam
  • Devam...
  • tutar
  • Emeğine sağlık , devamını bekliyoruz.
  • DEvam ortak on numara olmuş..
  • devamını bekliyorum

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • güzel konu
  • Adı : Martin Bormann

     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler


    Nazi Kariyeri : Goebbels, Goering, Speer gibi buyuk nazi liderlerinin arasinda kendini göstermeyen,Hitler'ın güvendiği insandir.(Hitlerin özel sekreteri)Kurnaz Martin denir."Ari ırk"baş savunucularındandır.(ari ırk: şizofreni gibi ruhsal hastalıklara, genetik hastalıklara ve körlük gibi sakatlıklara sahip insanların kısırlaştırıldığı, sadece yahudi değil birçok çingene*, rus ve "kusurlu" almanların imha edildiği "ırk")

    Ölümü : Uzun yıllar kayboldu.Hitler’in özel şoförü Erich Kempka’ya göre Martin Bormann Rus hatlarını geçmeye çalışırken tank ateşi ile öldü. Artur Axmann’a göre ise Bormann intihar etmişti.Artur Axmann haklı çıktı. 1972 yılında Lehrter İstasyonu'nun yapımı sırasında gömülmemiş yani öldürülmüş iki adet ceset bulundu. Yapılan araştırmalarda iki cesedinde siyanür içerek öldüğü saptandı. Yapılan DNA testlerinden sonra cesetlerden birinin Hitler’in doktoru Ludwig Stumfegger’e diğerinin de Martin Bormann’a ait olduğu tespit edildi.


     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler



    Adı : Herberts Cukurs

     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler


    Nazi Kariyeri : Letonyalı nazi savaş suçlusudur. Riga'da 12.000 Yahudinin öldürülmesine sebep olmuş ve Riga celladı olarak nam salmıştır.Ayrıca uçak tasarımcısıdır.3 özel uçak planı yapmıstır.Cukurs evlere girip merdivenlerin başında insanları kafasından tabanca ile vurup aşağı düşmesini seyretmekten zevk alan bir insandı.

    Ölümü : Brezilya'ya kaçtı.(Brezilya komunistlerden nefret ettiği için nazileri kabul ediyordu ülkelerine)Mossad ajanları tarafından yakalanmış ve Montevideo'da bir evde ajanlar tarafından kafasından vurularak öldürülmüştür. Yargılanamadığı için suçu kanıtlanamamıştır.


    Fotoğraf cok pis olduğu için koymadım.


    Adı : Karl Jager

     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler


    Nazi Kariyeri ; Bir cok madalyası bulunan insandi.Rastgele insanları öldürürdü,hakkında fazla bilgi bulunmaz

    Ölümü : Savaş bittikten sonra ülkeden kaçarken sahte kimlikle yakalanır.Mahkemeye çıkmadan odasında kendini asar



    Adı : Amon Leopold Göth

     -Nazi Savaş Suçluları- Yakalananlar-Kaçanlar-Ölenler


    Nazi Kariyeri : Tamamen psikopattır.schindler'in listesinden tanıyabilirsiniz.Polonya'daki Plaszow toplama kampı'nın kumandanlığını yaptı.Deli olduğu belge ile kayıtlıdır.Yahudileri köle gibi çalıştırır,evinin önünden silahla rastgele insanları vururdu.Yahudi mülkiyetlerinin hırsızlığı ile suçlandı ve Gestapo tarafından tutuklandı. SS yargıcı Georg Konrad Morgen tarafından yargılanacak iken İkinci Dünya Savaşı'nın ilerlemesi ve Almanya'nın başgösteren kaçınılmaz yenilgisi ile mahkeme toplanmadan görevden alındı.

    Ölümü : Akıl hastanesine yerleştirildi. on binlerce insanı öldürmekten suçlu buldu ve asılarak idamına karar verildi.3 kez idam sehpasından düşmüştür.


  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.