Şimdi Ara

[b]MUMUN YANMASI İLE ERİMESİ ARASINDAKİ FARK??[/b]

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
35
Cevap
0
Favori
18.816
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • EVET ARKADAŞLARBU KONU HAKKINDA BİLGİ BULAMADIM YORUMLARINIZI ALABİLİRMİYİM

AYRICA

MUM İPİ NASIL HİÇ SÖNMEDEN YANAR

VEYA

MUMUN ÜZERİNE KİPRİT YAKIP KOYDUM İNANIN 5 SAAT OLDU HALA SÖNMEDİ. DENEYEBİLİRSİNİZ ...

BUNUN AÇIKLAMASI NEDİR

• Konu hakkında pek bir bilgim yok ama kendi fikirlerime dayanarak söleyebilirim ki mumda yanan kısım sadece fitildir.Eriyerek sıvı hale gelen kısım fitili dik tutmak için kullanılan bir kimyasaldır.Eriyerek şekil değiştiren kısmı tekrar bir kalıba dökerek içine fitil koyduğunuzda aynı işlevi gördüğünü göreceksiniz ki bu da kimyasal bir değişim göstermediğinin kanıtıdır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi azah -- 15 Mart 2009; 4:44:53 >
  • ip sadece araçtır yanan aslında mumdur
    mum yanarken sıvılaşan kısım ve kalan kısım sürekli azalmaktadır
  • ::yasincelik
    :: azah

ikinizde zıt şeyleri söylediniz.

arkadaş kime inansın şimdi.

ama bence azah'ın dedigi dogru .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Canis_Majoris_Vy -- 15 Mart 2009; 5:05:23 >
  • Eğer azah'ın dediği dogru olsa mum hiç bitmez bi tabaga koy erisin icindeki ip bitince bi ip koy tekrar mum olsun mantıklı mı ??
  • mum olmasaydı ip saniyeler içinde tükenecekti. Ama ip olmasaydı mum hiç yanmayacaktı. İkisininde birbirine ihtiyacı var. Yanan her ikisidir.
  • quote:

Orjinalden alıntı: yasincelik

Eğer azah'ın dediği dogru olsa mum hiç bitmez bi tabaga koy erisin icindeki ip bitince bi ip koy tekrar mum olsun mantıklı mı ??

Bir nebze doğru. Yalnızca ipin ömrü daha kısa. Mum erirken ip yanıp yok olmaya başlayacaktır. Ama oluşan is de mumun yok olduğuna işarettir. Mumu yanarken ters tuttuğumuzda is gözle görülür şekilde artacaktır. Mumun tepkimeye girdiğinin göstergesidir bu. Uçan is yanan mumdur. Yani eriği kalmış muma ne kadar ip dikip yaksanızda bir gün o mum da bitecektir.

Hiç o kadar uzun süre aynı mumu yakmadım ama belki özelliğini bile kaybeder. Emin değilim.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Arkadaşlar mum tabiki yanar Haplo 'nun da dediği gibi çıkan is mumun içinden yanarak uzaklaşan maddelerin sonucu oluşur.Ancak mumu dediğim gibi tekrar tekrar kalıba dökere kullanmak mümkündür bunu daha önce deneyip onayladım ancak tabiki mum ilk alındığı halden farklı olarak sonraki kullanımlarda ilk durumundan daha hızlı eriyor.Bu da sanırım yapısından yanarak uzaklaşan maddelerin eksikliğinden kaynaklanıyor.
    Fitili dik tutan kısmın bir diğer görevi de fitilin kısa sürede yanarak bitmesini engellemektir aslında.
  • kimya dersinde hocalar ısrarla mumun eridigini söylüyorlar.demek ki bizi yanıltan hocaların söyledikleri.
  • @essergokhan

Hocalar fiziksel olaylara mumun erimesi, kimyasal olaylara mumun yanmasını örnek verir.
  • Hocaların orda belirtmek istediği yanan kısmın fitil, eriyen kısmın ise mumun olduğudur.Yoksa mum tabiki yanar ama asıl yanan ve bu sayede muma işlevini kazandıran, ısı ve ışık saçan kısım fitildir.Basit bir şekilde dışardan izleyen bir kişi için mum katı halden sıvı hale geçer, mum söndüğünde de tekrar katılaşarak ilk haline geri döner bu da kimyasal değil fiziksel bir değişim geçirdiğini gösterir.Ama mumun kimyasal bileşenleri incelenerek daha derine inildiğinde tabiki bir yanma dolayısıyla kimyasal değişim görülecektir.
  • quote:

Orjinalden alıntı: azah

Hocaların orda belirtmek istediği yanan kısmın fitil, eriyen kısmın ise mumun olduğudur.Yoksa mum tabiki yanar ama asıl yanan ve bu sayede muma işlevini kazandıran, ısı ve ışık saçan kısım fitildir.Basit bir şekilde dışardan izleyen bir kişi için mum katı halden sıvı hale geçer, mum söndüğünde de tekrar katılaşarak ilk haline geri döner bu da kimyasal değil fiziksel bir değişim geçirdiğini gösterir.Ama mumun kimyasal bileşenleri incelenerek daha derine inildiğinde tabiki bir yanma dolayısıyla kimyasal değişim görülecektir.

fiziksel kimyasal tepk.leri biliyorum anlatmanıza gerek yokta.benim dedigim buydu işte.

hocalar yanan kısmın fitil eriyen kısmın mum old. söyler.

herhalde şöyle olsa gerek mum fitilin yanmasını yavaşlatıyor.

başka açıklaması oldugunu sanmıyorum.

• Aynen öle çıplak bir fitili yakmaya kalkarsan dakikalar içinde yanıp bitecektir ama mumla giydirildiğinde saatlerce yanabiliyor.
  • değil öyle değil

mumda fitille birlikte yanıyor
  • Mumun yanışı fitile oranla çok daha yavaş olduğu için ÖSS mantığında ihmal edilebilir.
  • Mum hiçte yavaş yanmaz.

İstersen dene Mumun içindeki ipi çek bi kibrit çöpü dik çöpü yak altınada bi tabak koy sonra ilk mumla son mumun kütlesini karşılaştır. İhmal edilecek kadar küçük değildir.Neyse iyi sabahlar..
  • mumun yanması ile erimesi arasındaki fark?

en başta yanma kimyasal, erime fiziksel değişimdir. yanmada oksijenle yanıcı madde, bir aktivasyon enerjisiyle (çakmak) reaksiyona girer. erimede fiziksel hal değişimi olur. bunları çoğumuz biliyoruz zaten...

mumun mekanizmasıne gelirsek.... mumda ip ışık kaynağı olarak kullanılır. mumu tek başına yaksak ışık vermez. ip yanarken mumdaki bazı bileşiklerde yanar(tam hatırlamıyorum parafin olabilir ismi.) mumdaki yanma ipin çabuk yanıp bitmesini önler, yani yanan ipin ışık verme süresini artırır. mumda meydana gelen erimede yanma sonucu oluşan ısının sonucudur.
  • quote:

Konu hakkında pek bir bilgim yok ama kendi fikirlerime dayanarak söleyebilirim ki mumda yanan kısım sadece fitildir.Eriyerek sıvı hale gelen kısım fitili dik tutmak için kullanılan bir kimyasaldır.Eriyerek şekil değiştiren kısmı tekrar bir kalıba dökerek içine fitil koyduğunuzda aynı işlevi gördüğünü göreceksiniz ki bu da kimyasal bir değişim göstermediğinin kanıtıdır.

gerçektende bir bilgin yok.

yanıcı olan mum. ama mumun yanması için daha çok aktivasyon enerjisi lazım.bunu fitil saglıyor.

mumun fitilini çıkarın saniyeler içinde yanar biter. fitil yerine kibrit vs. taksanızda yine yanar

• mum yanmıyor eriyor yanan ip
  • eriyen mumları tekraer sıvı hala getirir mum yapardım ben kullanırdım pamuklu iyi bir ip koyarak

Birde metal kaplar içinde mumlar var onlar sıvı halde sürekli yanıyor çok ilginç
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.