BES konusunu yıllardır “devlet katkısı var, %5 stopaj var, emeklilikte mis gibi” diye övüyorlar. Kâğıt üstünde hoş duruyor. Ama pratikte, özellikle TR gibi enflasyonun tokat gibi çarptığı ülkede, işin rengi pek öyle değil.
Bir kere şu net: 56 yaş + 10 yılı beklemek zorundasın. Bu ikisini tamamlamadan çıkınca sistem zaten seni cezalandırıyor büyük zarar ediyorsun.
Tamamladığında da “%5 stopaj var, vergisi düşük” diyorlar ama uzun vadede enflasyon yüzünden o %5, kâğıt üstünde kârdan kesiliyor gibi görünse de, his olarak anaparadan kesilmiş gibi oluyor.
Açayım.
Enflasyon olunca “kâr” sahte şişiyor, vergi de o şişmiş kâra biniyor
BES’in en büyük numarası burada.
Sen aslında reel olarak (yani alım gücü olarak) yerinde sayıyor olabilirsin. Ama TL şiştiği için sistem sana “bak ne kadar kâr etmişsin” diye kocaman bir rakam gösteriyor.
Sonra sen de çıkış yapınca “kârdan %5 kestiler” diyorlar.
Ama senin yaşadığın şu oluyor:
- O “kâr”ın önemli kısmı gerçek kâr değil, TL’nin şişmesi.
- Vergi de o şişmiş rakamın üzerinden geldiği için,
- senin cebinde “kârdan alındı” diye görünen şey, his olarak anaparandan gitmiş gibi duruyor.
Popüler olduğu için Altın üzerinden örnek verelim.
Diyelim ki:
- 2015’te BES’e girdin.
- O dönemki katkıların toplamı diyelim ki 120 gram altın ediyordu.
- (Örnek: 2015’te gram altın ~100 TL civarı kabul edelim; toplamda 12.000 TL yatırmış olursun.)
Aradan yıllar geçti.
- 2025/2026’ya geldiğinde BES’teki toplam birikimin TL olarak uçmuş olabilir.
- Ama olaya “altın karşılığı” bakınca, çoğu zaman gördüğün şudur:
- 120 gram ± 10 gram civarı bir yerde dolanırsın.
- Yani TL artar ama senin “gerçek varlık karşılığı” çok da artmamış olabilir.
Şimdi çıkış yapmaya kalktığında sistem sana diyor ki:
- “Sen 12.000 TL yatırmışsın”
- “Şu an 732.000 TL olmuş”
- “Demek ki 720.000 TL kâr etmişsin”
- “Kârdan %5 vergi: 36.000 TL keserim”
Ama senin gerçek hissiyatın şu:
- “Ben 120 gram altınla girdim”
- “Şimdi de aşağı yukarı aynı gram altın civarındayım”
- “Benim kârım gram bazında belki 0, belki +10 gram, belki -10 gram”
- “Ama adam benden 36 bin TL kesiyor; bu kesinti TL’de ‘kârdan’ gibi gözükse de fiiliyatta benim varlığımı azaltıyor.”
O yüzden “%5 düşük vergi” cümlesi, uzun vadede insanın sinirini bozuyor. Çünkü kâr gerçek kâr değilken, vergiyi o kârdan almak “kâğıt üstünde” mantıklı, “reelde” can yakıcı olabiliyor.
Devlet katkısı denilen kısımda, abartıldığı gibi bir para değil. Uzun vadede kuşa dönüyor çünkü iki kritik nokta var:
Uzun vadede asıl düşman: enflasyon
Bildiğiniz gibi devlet katkısı fonlarını yönetemiyorsunuz ve son 1 yılda %32 civarı getirdi (enflasyona göre %20 civarı daha az).
Enflasyonu küçümseyenler 1–2 yıl bakıp yorum yapıyor. 10–20 yıl bakınca tablo sertleşiyor.
Enflasyonun nasıl bir canavar olduğunu basitçe göstereyim:
- 1000 TL’nin alım gücü, her yıl %20 erirse:
- 10 yıl sonra yaklaşık 107 TL alım gücü kalır.
- 20 yıl sonra yaklaşık 11–12 TL alım gücü kalır.
- Her yıl %10 erirse:
- 10 yıl sonra yaklaşık 349 TL
- 20 yıl sonra yaklaşık 122 TL
Devlet katkısı fonlarını 6 Şubat depreminden sonra avantajlı hale getirdikleri halde, son 2 yılda toplamda %50 civarı eridi. Deprem öncesinde fonlar daha da dezavantajlıydı.
“Devlet katkısı var” diye seviniyorsun ama o katkı uzun vadede iyi değerlendirilmiyorsa, enflasyon karşısında ciddi şekilde eriyip gidiyor. Kâğıt üstünde rakam büyür; alım gücü büyümeyebilir.
Kısa özet
- BES'te 10 yıl + 56 yaş tamamlamıyorsanız, çoooook büyük ihtimalle zarar ediyorsunuz.
- Acil para ihtiyacı olsa, avantajlı bir yatırım fırsatı bulsanız, BES'ten çıkış yapmaya cesaret edemiyorsunuz. Fırsat maliyeti yiyorsunuz
- Tamamladığında da “%5 düşük” diye anlatılan kar üzerinden? kesinti, yüksek enflasyon ortamında anaparadan kesilmiş gibi hesaplanıyor.
- Devlet katkısı güzel fikir ama “uzun vadede enflasyona yeniliyor” ve etkisi sandığın kadar büyük olmuyor.
- Pek çok firman yönetim gideri diye aylık 100-200 tl para tırtıklıyor (bunu mutlaka sorun)
Besten kazanmanın istisnası şu:
Eğer 46 yaşında girerseniz; 55 yaşınıza kadar minimumda yatırırsanız, sol yılınıza girerken Aralık ayında max devlet katkısı alacak şekilde brüt asgari ücret x 12 miktarında para yatırırsanız + Takip eden Ocak ayında aynı şekilde max devlet katkısı alacak şekilde yatırırsanız, devlet katkısınız erimiyor ve nihai olarak %20 civarı kar edebiliyorsunuz.
Tabi burda da dikkat etmeniz gereken şey yönetim giderleri oluyor. Yönetim gideri en az olan firma ile çalışmanız lazım (Bazı firmalar kendi fonları alınması karşılığında yönetim gideri almayabiliyor)
Veya ben para biriktiremiyorum, olanı harcıyorum böyle olunca bahane oluyor, zarar etsem de mühim değil diyorsanız mantıklı olabiilir.
Not: Yazı tamamen şahsi fikrimdir. Açıklayıcı olması açısından chatgpt'ye düzenletilmiştir.
Aksi düşünen forumdaşlar ile, net veriye ve kanıta dayalı tartışmaya açıktır. Dilerseniz portföylerinizi de paylaşabilirsiniz ancak şartım şudur: son 1-2 yıllık BES'leriniz veya alımlarınız değil; 8-10 yıllık BES'lerinizi ve alımlarınızı paylaşın
Oled'leri göz yorucu bulan var mı?
Benim gibiler var mı gerçekten merak ediyorum.
Ipad pro M1'i satıp Ipad M4 OLED almıştım sırf OLED diye. Uzun süreli okuma veya web surfing yaparken gözlerim yoruluyor.
Bundan ders çıkartmayıp, Asus Zenbook Duo OLED aldım, o da göz yoruyor.
Siyahları iyi verdiği için, özelllikle surf yaparken sıklıkla karanlıktan aydınlığa geçiyor gibi oluyorum. VA panel veya IPS panele göre daha çok yoruluyorum. Benim gibi olan var mıdır gerçekten merak ettim.
Yaklaşık 2 senedir kullandığım taahhütlü teknosacell'de son fatura dönemine girince operatör değişikliği için arayış içine girdim. Forumda cayma bedelleri ile ilgili haksız yere absürt miktarda cayma bedelleri alındığına dair mesajlar okuyunca, kendimi garantiye almak için taahhüt sorgulaması yaptım. 3 gün arayla yapmış olduğum 2 sorguda da cayma bedelim "0" tl çıkınca başka operatöre geçiş yaptım.
Bu gün teknosacell'den 2150 tl borcum olduğuna dair mail geldi :)))
"Degerli musterimiz, hattinizda 2 adet taahhut bulunmaktadir. 1. "IsBirlikleri %45 ASU12AyYeni" taahhudunuzun suresi 18.07.2024 tarihinde baslamis, 30.06.2025 tarihinde sona erecektir. Taahhudunuzu bozmaniz halinde, mevcut aboneliginizdeki tum taahhutler ve varsa suresi dolmamis gecmis taahhutlerinize iliskin uygulanmis indirimler ile kalan aylarin tarife bedellerinin toplami karsilastirilir ve dusuk olan tutar faturaniza yansitilir. Bu durumda bir sonraki faturaniza yaklasik 0.00 TL cayma bedeli yansitilacaktir. 2. "Teknosa Dopdolu 80GB 12 Ay Th" taahhudunuzun suresi 18.07.2024 tarihinde baslamis, 30.06.2025 tarihinde sona erecektir. Taahhudunuzu bozmaniz halinde, bir sonraki faturaniza yaklasik 0.00 TL cayma bedeli yansitilacaktir. Taahhut iptal tarihinize bagli olarak, bu tutara en fazla 1 aylik tarife ucretiniz kadar ekleme yapilabilir. Fatura kesim tarihinizden once yeni bir taahhut vermeniz veya yeni fatura donemine gecmeniz cayma bedelini etkileyebilir. B001"
Usulsüzlük 1:
-> Son fatura dönemine gelindiğinde cayma bedelinin yansıtılmaması gerekiyor ancak operatörler bir şekilde, cayma bedeli yansıtmak için kanunun değiştiğini iddia ediyorlar
Usulsüzlük 2:
-> Cayma durumu gerçekleştiğinde ödemeyi taahhüt ettiğiniz kalan ücretler ile kazandığınız indirimleri karşılaştırılması gerekmekte ve hangisi müşteri lehine ise, o miktarın yansıtılması gerekmektedir.
"Satıcı veya sağlayıcı, aboneliğinize son verdiğiniz tarihe kadar taahhüdünüze istinaden size yaptığı tüm indirimleri, cihaz veya diğer faydaların bedelini sizden talep edebilir. Ödemeyi taahhüt ettiğiniz bedelin henüz tahakkuk etmemiş kısmının toplamı bu tutardan düşük ise; lehinize olan tutar sizden tahsil edilir.`
Benim yaşamış olduğum durumda, son fatura döneminde olduğum için ve faturam ortalama 450 tl olduğu için, en fazla 450 tl yansıtılmalıyıdı. Örn: 2 ay önce cayma yapsaydım, en fazla 900 tl yansıtılabilirdi.

Merhaba forumdaşlar,
Dün mediamarkt'tan ASUS UX8406CA-PZ218W Zenbook Duo Oled/Core Ultra 7 255H İşlemci/32 GB RAM/1 TB SSD/14"/W11 Laptop siparişi geçtim. Çift ekranla çalışmayı sevdiğim için böyle bir model tercih etmiştim.
Biraz aykırı bir tasarımı mevcut. Forumda kullanan var ise önerilerini bekliyorum.
Web-surfing, Okuma ve Oyun için 2K Monitor
Merhaba, ağırlıklı olarak websurfing ve pdf okuma amaçlı, nadiren fps oyun için monitor arayışındayım.
Göz yormaması, word metinleri keskin güzel sınırlı göstermesi çok önemli. Kenarlardan ışık hüzmesi olmaması, uniform olması değerli benim için. Oyunlardaki hafif fps beni rahatsız etmez. Ofis kullanımı daha değerli.
Yorumlarınızı ve önerilerinizi bekliyorum.
Teşekkür ederim.
LG UltraGear 27GR75Q-B 27 6.297,06 TL
MSI 27" Mag 275QF 7.299,00 TL
Samsung Odyssey G5 G50D 27" 180Hz 1ms LS27DG502EUXUF 7.899,00 TL
ViewSonic VX2758A-2K-PRO 7.299,00 TL
MSI 27" G274QPF E2 8.599,00TL
Merhaba
Acer Aspire 7 a715-42g 2021 model Laptop sahibiyim.
Tek bir HDMI çıkışı var ancak, 2 farklı monitöre daha bağlamak istiyorum. Type C veya USB 3.0 portlarını dönüştürerek, VGA veya HDMI çıkış elde edebilir miyim?
Laptop 2021 yılına ait ve anladığım kadarıyla 1. generasyon type C var. Görüntü çıkışı almak mümkün olmayabilir.

Sizce şu ürünler ile ek port sahibi olabilir miyim?
Merhaba, evde emektar bir masaüstü PC vardı. Sorunu şu:
Çalışırken, spontane bir şekilde, aniden sanki elektrik gitmiş gibi kesiliyor. Sonrasında kolay kolay açılmıyor. Kasa üzerindeki açma tuşuna uzun uzun basmak gerekebiliyor, veya elektriği kesip, tuşa basılı tutarken, elektriği açmak gerekebiliyor.
Kapanması ile çalışma süresinin bir alakası da yok. Bazen yarım saatte 3 defa kapanıyor, bazen günlerce kapanmıyor.
Sıcaklıkları test ettirdim, sıcaklıkla alakalı bir durum yok. İşlemci fanları da değişti. Sıcaklık değerleri normal.
Ramler de değişti. Sonuç değişmedi. SSD de değişti yine aynı.
en olası sebep Anakart veya PSU gibi duruyor.
Bunların düzgün çalışıp çalışmadığını nasıl test edebiliriz? hangisi en mantıklı ve masrafsız yaklaşım olur.
Güvenlik kamerası, araç içi kamera, modem gibi fazla güç çekmeyen ve genelde 5v 9v 12v ile çalışan küçük aletleri elektrik kesintilerinde otomatik olarak powerbank ile beslemek istiyorum. Bu işi yapmak için bir devre/alet arıyorum.
Örneğin yazlığıma birkaç güvenlik kamerası kurmak istiyorum. Bu kameraların sık elektriktrik kesintilerine rağmen 1 yıl boyunca 7/24 çalışabilmesini istiyorum.
İlk akla gelen çözümlerden biri şu: Powerbank'in çıkışına direkt kamerayı bağla, powerbank'in girişine de bir şarj aleti bağla.
Sorun şu ki çoğu powerbank aynı anda güç alıp veremiyor, şarja takıldığında güç çıkışını kapatıyor. Aynı anda güç alıp verebilen bazı kaliteli powerbankler olsa da, bu özellik hem powerbank'in epey ömrünü kısaltıyormuş, hem de bu özelliğin olup olmadığı ürün açıklamalarında yazmadığı için denenmeden bilinemiyor.
Bu yüzden, sürekli powerbank'le beslemek yerine, normalde şebekeden besleyip sadece elektrik kesintisi algıladığında powerbank'ten besleyen bir sistem lazım.
Powerbank'ın bitmemesi için onu da şarja takacağım ama sürekli şarjda olmak powerbank'lerin ömrünü kısaltacağı için, powerbank'i zaman ayarlı bir priz ile günde yaklaşık 30 dakika şarj olacak şekilde ayarlayacağım. Ard arda çok uzun kesintiler olmadığı sürece bu yetecektir diye düşünüyorum.
UPS kullanmak istemeyişimin sebebi
Bu kamera ve modem gibi küçük aletlerin hepsi farklı yerlerde olacak, hepsine UPS alamam. Ayrıca UPS'ler bu iş için hem pahalı, hem verimsiz, hem de çok yer kaplıyorlar. Öte yandan, powerbankleri kampanyalar ile çok çok ucuza almak mümkün, çok kompaktlar ve daha verimliler.
UPS'lere verimsiz dedim çünkü aküden çalışırken önce inverter ile DC->AC dönüşümü yapıyorlar, sonra UPS'e taktığımız adaptörler AC elektriği alıp 5v-12v DC'ye çeviriyorlar. Gereksiz bir kayıp. Powerbanklar ise sadece biraz voltaj yükselterek minimum kayıpla bu küçük cihazları besleyebilirler.
| forum mesajlarımda imla kurallarına uymak zorunda degilim. yazdıklarım tamamen hayal ürünüdür. tipografik hatalardan sorumlu tutulamam |
Son Giriş: 1 sa. önce
Son Mesaj Zamanı: 2 hafta
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 9.899
İkinci El Bölümü Mesajları: 249
Konularının görüntülenme sayısı: 0 (Bu ay: 2.419)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 367 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Konu Dışı / Off Topic

Yeni Kayıt
Özel Mesaj

Görüntülenme
1 Yanıt
3