Şimdi Ara

[b]MUMUN YANMASI İLE ERİMESİ ARASINDAKİ FARK??[/b] (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
35
Cevap
0
Favori
18.836
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş

Orjinalden alıntı: -EgeLi-

EVET ARKADAŞLARBU KONU HAKKINDA BİLGİ BULAMADIM YORUMLARINIZI ALABİLİRMİYİM

AYRICA

MUM İPİ NASIL HİÇ SÖNMEDEN YANAR

VEYA

MUMUN ÜZERİNE KİPRİT YAKIP KOYDUM İNANIN 5 SAAT OLDU HALA SÖNMEDİ. DENEYEBİLİRSİNİZ ...

BUNUN AÇIKLAMASI NEDİR

müdürüm yapma gozunu seviyim bunu araştırmaya değmez düşün sadece yaw:S ip araçtır yandıkça mumu eritir mumun kullanılmasının mantığı ipin bir anda yanıp sonmesini engellemektir mum sayesinde ip daha yavaş tükenir boylece aydınlanmak için daha çok süren olur
  • Mum un o dışındaki eriyen madde parafin ve strafin gibi bişidi yanlış hatırlamıyorsam
    ama Petrol artığı olarak geçiyor

Petrol gibi yanıcı bi madde anlayacağın
    İp sadece Kolay yakabilmek için
    Yoksa Mumu kibrit tut falan hiç yanmaz o

ben eskiden denerdim metal bi kab içine ne varsa atardım mum eritirdim
    çok uğraştığım zaman o sıvı kısım yanardı ve kuvvetli bi ateşi olurdu
    he ama öyle bişiki sıvı kısım yandığı zaman durdurulamıyor

çok sıcak oluyor ve hacmi büyüyor kabdan taşıyor

bütün parkelerim mum olmuştu ordan biliyorum...
  • ne aktivasyonu yaaa

yanan mum dur
    fitil de de mumun yavaş yavaş yanmasını sağlar
    mum bildiğimiz margarin gibi birşey
    yanması için ermesi lazım önce bunu direk çakmakla yakmaya çalışırsanız sadece erir çünkü mumun geri kala kısmıyla temas içerisinde olduğundan
    yanması için gereken sıcaklığa ulaşamaz ısıyı hemen iletir mumun geri kalan kısmına
    işte fitil burda devreye girer eriyen mumu adhezyon kuvvetiyle yukarı çeker ve mumun kalan kısmıyla temasını azaltır ve yanmasını kolaylaştırır

fitil de yanar ama asıl ışığı ve ısıyı veren mumun yanması
    hatta yanıcı olmayan maddelerden de fitil yapılabilir
  • mum eriyor diyenleri dövecegim şimdi. ulan bir fitili çıkarın yakında görün. termo dinamige göre verilen ısı hep sabit o zaman birden yanınca ip patlaması gerekiyor.
    mum hem yanar hem erir. sıcaklıktan dolayı bir kısmı erir. ama bir mumu yakın bitirin en sonunda çok az bir kısmın kaldıgını görüceksiniz hani erimişti? eriyince aynı miktarda kalması. ama olması lazım o zaman.

1 kg buz erirse 1 kg su çıkar. 1 mumu yakınca çok az bir miktarda sıvı kalır.

inş. tartıştıgım kişiler 12 yaşın altında 5. sınıfa giden kardeşlerimdir. yoksa durum çok vahim

zuhanda senin dedigin de dogru ama aktivasyon enerjisi derken kastettigim şeyi anlayamamışşsın. senin verdig,in açıklamada aktivasyon enerjisini belirtiyor bir enerjiyi az miktarda muma veriyorsun her biri molekul ulaşıyor aktif hale ve yanıyor. ip yukarı taşıyınca ince tabaka mumu az bir miktarda ateş yakabiliyor çünkü atıyorum 2 kalori enerji alıyor ordaki 3-5 tane molekül ve yanıyor ama ip yukarı çıkmazsa bu kez 2 kaloriyi 50 tane molekül paylaşacak hiç biri yanma için gerekli aktivasyona ulaşamayacak. bir mumu çok sıcak bir yere atsan ipsizde yanar

açıklaman bire bir aktivasyon enerjisi etkisi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi celalcaner2 -- 15 Mart 2009; 18:36:20 >

• bu arada ip yanar mum yavaşlatır diyen küçük kardeşlerim bir kibrit yaksınlar kibrit simsiyah olsun ama kırılmadan. sonra bu siyah bir daha yanmayan kibriti tekrar ateşe tutun. görüceksiniz ki yanmayacak. sonra bir miktar mum eritin. çakmagı dışarıdan muma yaklaştırın. erimiş sıvı mumun içine bi siyah yanmış kibrit çöpünü daldırın yani kibrit çöpüne mum bulayın sonra bulamaçlı kibrit çöpünü ateşe tutun ve yandıgını anlayın
  • desene aktivasyon enerjisini bulmasalar adı zuhanda enerjisi olacakmış ben bulacakmışım :D
  • quote:

Orjinalden alıntı: celalcaner2

bu arada ip yanar mum yavaşlatır diyen küçük kardeşlerim bir kibrit yaksınlar kibrit simsiyah olsun ama kırılmadan. sonra bu siyah bir daha yanmayan kibriti tekrar ateşe tutun. görüceksiniz ki yanmayacak. sonra bir miktar mum eritin. çakmagı dışarıdan muma yaklaştırın. erimiş sıvı mumun içine bi siyah yanmış kibrit çöpünü daldırın yani kibrit çöpüne mum bulayın sonra bulamaçlı kibrit çöpünü ateşe tutun ve yandıgını anlayın

işin gücün yok bularımı yaptın.boş adam.

bu arada mumun kütlesinin azaldıgını söylemişsin. yok inanmam.komik misin sen yahu?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Canis_Majoris_Vy -- 15 Mart 2009; 19:06:54 >

• quote:

Orjinalden alıntı: essergokhan

quote:

bu arada ip yanar mum yavaşlatır diyen küçük kardeşlerim bir kibrit yaksınlar kibrit simsiyah olsun ama kırılmadan. sonra bu siyah bir daha yanmayan kibriti tekrar ateşe tutun. görüceksiniz ki yanmayacak. sonra bir miktar mum eritin. çakmagı dışarıdan muma yaklaştırın. erimiş sıvı mumun içine bi siyah yanmış kibrit çöpünü daldırın yani kibrit çöpüne mum bulayın sonra bulamaçlı kibrit çöpünü ateşe tutun ve yandıgını anlayın

işin gücün yok bularımı yaptın.boş adam.

bu arada mumun kütlesinin azaldıgını söylemişsin. yok inanmam.komik misin sen yahu?

bunları 5-6 yaşında elektrikler kesildiginde mumla oynarken yaptım ama durum şu ki benim 5yaşında anladıgımı sen hala anlayamamışsın. gülünecek hatta acınacak durumda olan sensin ve seni yetiştiren ögretmenler ailen vs. vs.

mumun kütlesinin azalmasını belirtmemin sebebi bazı safların mumun sadece ipin yanmasını yavaşlattıgını iddia etmesi.yani mum eriyor ip yanıyor eger mum eriseydi kütlesi aynı miktarda kalırdı demekki yanıp uçuyor ki kütlesi farklı. şimdi anlayabildin mi?

anladıgını zannetmiyorum ama yinede anlatmış olayım
    quote:

desene aktivasyon enerjisini bulmasalar adı zuhanda enerjisi olacakmış ben bulacakmışım :D
    neredeyse 200 senelik bir kural. çıkış yerininde bu oldugunu zannetmiyorum kömürü tutuşturmak için gazete kullanmak rüzgarın kibriti söndürdügü halde orman yangılarında yangını arttırması gibi olayların temel sebebi budur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi celalcaner2 -- 15 Mart 2009; 19:24:10 >

• quote:

biriyle karıştırdın heralde
  • quote:

mumun kütlesinin azalmasını belirtmemin sebebi bazı safların mumun sadece ipin yanmasını yavaşlattıgını iddia etmesi.yani mum eriyor ip yanıyor eger mum eriseydi kütlesi aynı miktarda kalırdı demekki yanıp uçuyor ki kütlesi farklı. şimdi anlayabildin mi?

sadece diyen kim acaba merak ettim.
    .
    yine de degerli bilgilerin için teşekkürler.

kütle azalıyor olayı benim hayata bakış açımı değiştirdi.çok güzel bir gözlem gerçekten . bu deneyide nasıl yaptıgını anlatırsan 1.sınıf kitaplarına bile girebilirsin.lütfen bizi bundan mahrum etme.

ayrıca çok kibirlisin .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Canis_Majoris_Vy -- 15 Mart 2009; 19:43:47 >
  • quote:

quote:

.

kütle azalıyor olayı benim hayata bakış açımı değiştirdi.çok güzel bir gözlem gerçekten . bu deneyide nasıl yaptıgını anlatırsan 1.sınıf kitaplarına bile girebilirsin.lütfen bizi bundan mahrum etme.

ayrıca çok kibirlisin .

bu eleman kendini ne sanıyor acaba fikrin var mı?

• her ikiside yanıyor.SAdece ip değil iple birlikte mumda yanıyor.aynı gaz lambası gibi.
    eriyen mumu tekrar tekrar biçimlenidirip içine ip koyarsanız belli bir zaman sonra mumda biter.
    Bazıları bilmeden arkadaşla dalga geçmiş...evet kütlesi azalır mumun
  • quote:

quote:

.

ayrıca çok kibirlisin .

kibirli degilim ve bilmeyen de degilim. şimdi biri 2+2=3 dese ve bunda ısrar etse sen nasıl davranırdın?
    baştan beri yanlışı savunuyorsun bilmiyosan sus ögrenmeye çalış.
    quote:

kimya dersinde hocalar ısrarla mumun eridigini söylüyorlar.demek ki bizi yanıltan hocaların söyledikleri.

afedersin ama geçen haziranayında kuzenimi çalıştırıyordum sbsye onun testlerinde çıkıyordu aşagıdakilerden hangisi kimyasal degişmedir
    mumun erimesi(yanlış. fiziksel degişimdir) mumun yanması(dogru)
    bir kısmı yanarken bir kısmı sıcaklık yüzünden erir bu kadar basit. bu sebeble mumları suyun yada yağın içine koyardık eskiden soguk dursun çabuk erimesin diye. çünkü eridigi zaman dağılıyor işe yaramaz oluyor
    azahın ilk söyledigine bak
    okuma yazmanın oldugunu düşünerek sana alıntıyı gösteriyorum. gördügün gibi burda açıkça arkadaş kimyasal degişim yok eriyerek şekil degiştiriyor demiş.
    quote:

Konu hakkında pek bir bilgim yok ama kendi fikirlerime dayanarak söleyebilirim ki mumda yanan kısım sadece fitildir.Eriyerek sıvı hale gelen kısım fitili dik tutmak için kullanılan bir kimyasaldır.Eriyerek şekil değiştiren kısmı tekrar bir kalıba dökerek içine fitil koyduğunuzda aynı işlevi gördüğünü göreceksiniz ki bu da kimyasal bir değişim göstermediğinin kanıtıdır.

alıntı

en azından kimya bilgimin senden daha fazla oldugunu biliyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi celalcaner2 -- 15 Mart 2009; 21:11:33 >

• quote:

quote:

quote:

.

ayrıca çok kibirlisin .

kibirli degilim ve bilmeyen de degilim. şimdi biri 2+2=3 dese ve bunda ısrar etse sen nasıl davranırdın?
    baştan beri yanlışı savunuyorsun bilmiyosan sus ögrenmeye çalış.
    quote:

kimya dersinde hocalar ısrarla mumun eridigini söylüyorlar.demek ki bizi yanıltan hocaların söyledikleri.

afedersin ama geçen haziranayında kuzenimi çalıştırıyordum sbsye onun testlerinde çıkıyordu aşagıdakilerden hangisi kimyasal degişmedir
    mumun erimesi(yanlış. fiziksel degişimdir) mumun yanması(dogru)
    bir kısmı yanarken bir kısmı sıcaklık yüzünden erir bu kadar basit. bu sebeble mumları suyun yada yağın içine koyardık eskiden soguk dursun çabuk erimesin diye. çünkü eridigi zaman dağılıyor işe yaramaz oluyor
    azahın ilk söyledigine bak
    okuma yazmanın oldugunu düşünerek sana alıntıyı gösteriyorum. gördügün gibi burda açıkça arkadaş kimyasal degişim yok eriyerek şekil degiştiriyor demiş.
    quote:

Konu hakkında pek bir bilgim yok ama kendi fikirlerime dayanarak söleyebilirim ki mumda yanan kısım sadece fitildir.Eriyerek sıvı hale gelen kısım fitili dik tutmak için kullanılan bir kimyasaldır.Eriyerek şekil değiştiren kısmı tekrar bir kalıba dökerek içine fitil koyduğunuzda aynı işlevi gördüğünü göreceksiniz ki bu da kimyasal bir değişim göstermediğinin kanıtıdır.

alıntı

en azından kimya bilgimin senden daha fazla oldugunu biliyorum.

kim olduğum neyle uraştığım hakkında en ufak bilgin varmı acaba ... güler geçerim

• Yanması Kimyasal Erimesi Fiziksel dir.
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.