Şimdi Ara

Mükemmel Toplum , Benci Toplumdur

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
209
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
4 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Bir toplumdaki tüm insanlar , başkaları için kendilerini düşünmelidirler. Ekmek mi üretiyorsun? En tazesini üret ve güler yüzlü ol ki senden alışveriş yapsınlar. Berber misin? Eğer sana yeni gelen bir müşteriyle diyalog kuramadıysan kusura bakma , bir daha o adamı göremeyebilirsin. Peki bunları karşımızdakine değer verdiğimiz için mi yapıyoruz? Hayır , daha çok satmak için. Artık ne üretiyorsak.

Başka birisinin hakkı mı yendi? Sıranın sana gelmesi pek uzun sürmeyecek. Sırada biri bir başkasının önüne mi geçti? Eh , senin de önüne geçmiş oldu. Biri tercihlerinden ötürü damgalandı mı , sırada sen varsın. Kendini düşün ve harekete geç. Böylece başkaları için de daha iyi bir dünya yaratmış olacaksın ki bu pek umurumuzda değil.

Bu örneklerden görebileceğimiz üzere herkes kendisini rasyonel bir şekilde düşünürse hiçbir sorun ortaya çıkmıyor. Elbette o zaman hırsızlık yapalım vs. diyenler çıkacaktır. İşte burada kültür devreye giriyor.

Şöyle örnekleyelim. Bir yangın çıktı , merdivenden aşağı inilecek. Eğer tek sıra olunursa insanların daha fazlası kurtulur. Fakat tek sıra olunmazsa belki 1 kişi çıkacak diye geri kalan 100 kişi yok pahasına ölür. Bu örnekten görebileceğiniz üzere kültürlü toplumlarda insanlar bunun bilincinde , bugün ben çalarım yarın da başkası benimkini çalar diye düşünüyor.

Bugün Türkiye'deki herkes vatandan dem vuruyor , vatanıma hizmet ediyorum diyor. Fakat bu insanlar yerlere çöp de atıyorlar , başkalarının hakkını çatır çutur da yiyorlar. Fakat sorsanız topluma herkes çok yararlı. Ben de diyorum ki kimsenin bulunduğu topluma yararlı olması gibi bir zorunluluğu yok. Olayları benci bir yaklaşım ile ele alırsanız sorun oldukça kolayca çözülüyor. Herkes bahçesinin önünü temizlese , kimsenin sokağı temizlemek gibi bir misyona girmesine gerek kalmaz.

Adam yazmış yurt dışına gideceğim diye ona diyorlar ki gitme savaş. Yahu neyle savaşıyorsun? Sen savaştın da ne yaptın? Ayrıca insanların böyle görevleri mi var?

Hayatta ne kadar çok şey elde ederseniz böyle kavramların arkasına sığınma gereksiniminiz de o kadar azalır diyerek bitiriyorum.

• birçok konuda hemfikiriz zira ülke olarak kendimize gelişmiş ülke diyoruz ne kadar doğru oda tartışılır ama refah seviyemiz malesef diplerde bunu ekonomik olarak demiyorum her konuda

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • ulus devlet'le ilgili durum. ulus devlet olmanın belirli tarihsel aşamaları var bunlara sahip olamayan kabile devleti olarak kalıyor. bencillikle alakası olduğunu sanmıyorum

Orijinalden alıntı: holiganx61

birçok konuda hemfikiriz zira ülke olarak kendimize gelişmiş ülke diyoruz ne kadar doğru oda tartışılır ama refah seviyemiz malesef diplerde bunu ekonomik olarak demiyorum her konuda

"gelişmiş ülke!" Kim diyor bunu?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Daha Fazla Göster
  • "bugün ben çalarım yarın da başkası benimkini çalar diye düşünüyor"

Hukukun yeterince gelişmediği ülkemizde bunu düşünmeye gerek duymuyor malum hırsızlar. Olayı siyasete çekmeye çalışmıyorum. Hatta benciliğin arkasındayım ben de. Ama insan gerçek anlamda kendi çıkarını göremiyor veya asıl çıkar olarak düşündükleri şey inançlarla çarpıtılmış.

Mükemmel toplum mükemmel bireyleri gerektirir. Benci veya toplumcu olmuş o sonraki mesele

• Bir de insanların vatandan milletten bahsedip ona yararlı olduğu düşüncesi insanın kendini kendinden daha üst bir kuruma adamasıyla gelen tatminle alakalı. Benci biri beninin zevkleri için kendini topluma adayabilir.

Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.