Şimdi Ara

Motor Freni ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
43
Cevap
0
Favori
6.888
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar bu motor freni nedir ? nasıl çalışır ? amacı nedir ? bilenler bilmeyenleri bilgilendirsin lütfen

• En basit anlatımı; vites küçülterek yavaşlama.Örneğin 4. viteste 3000 devirle giderken 3 e at devir yükselir ve araba kapaklanır.2-1 şeklinde devam edebilirsin.(1i pek deneme şanzımana zararı büyük kolay geçmez zaten 1'e)

Ne işe yarar;

Gereksiz durumlarda boşu boşuna balatalarını yormamış olursun veya acil durumlarda normal frenle duramayacağın mesafeye ek olarak motor frenini kullanarak durma mesafeni azaltırsın. Misal 5 ten 2'ye düşmek.Ama buna genelde 2 ye çaktım denir
  • egzos frenini bilen varmı nasıl çalıştığı ve işleyişini
  • bakınız

http://www.voithturbo.com/retarder_d.htm

Burda her türlü detay mevcut, çoğu kişi sadece şanzıman ürettiğini sanır ama adamlar retarderden railway equipment ina kadar ağır sanayi de 1 numaralar..Ayrıca isterseniz ücretsiz olarak türkiye ye sticker bile yolluyorlar..Mercedes ve man ağır vasıtaları bu firma ile çalışır uzun zamandır..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Claymore -- 9 Aralık 2005, 14:52:54 >

• Lokosit sanırım bu büyük arabalarda yani kamyon, otobüs gibi büyük araçlarda oluyor. Motordan çıkan gaz dışarı verilmiyor ve motorun daha fazla devir arttırmasına izin verilmiyor. Sorduğun şey bu mu bilmiyorum ama dediğim gibi bir şey var belki yanlış anlatmış olabilirim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi .C.O. -- 9 Aralık 2005, 15:16:42 >
  • teşekkürler can
  • Peki motor freni zararlı mıdır. sadece gerekince mi yapılır? Ben bazen deniyorum dörtten üçe atıp debriyajdan ayağımı çekince araba hırlıyo, ben de korkup tekrar debriyaj ve frene basıyorum...
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Egzost freni zararlıdır motora varsa öyle bir sistem aracınızda hic kullanmamanızı tavsiye ederim.
  • quote:

Orjinalden alıntı: noss

Egzost freni zararlıdır motora varsa öyle bir sistem aracınızda hic kullanmamanızı tavsiye ederim.

zararı??
    kurumlaşma falanmı?
  • quote:

Orjinalden alıntı: lokosit

quote:

Egzost freni zararlıdır motora varsa öyle bir sistem aracınızda hic kullanmamanızı tavsiye ederim.

zararı??
    kurumlaşma falanmı?

Egzost freni cıkmak isteyen egzost gazını icerde tutarak basıncı artırarak motor icinde komresyon saglayarak calışır.Yanmış gazların motordan çıkmaması kurumlaşmaya sebep olur ayrıca yanan sıcak gazın motor blogunda ve manifold üzerindeki sıcaklığı çok yükselterek malzemenin dayanımını olumsuz etkiler.
  • mantıklı
  • valla benim peder in tek lafı vardır ne kadar frene az basarsan okadar iyi soförsundur der...
    o araba kullanırken bi garip kullanıo kırmızı ışığa gelirken mesela uzun yolda sırasıyla vitesleri düşürüyo 1 tane bile atlamadan 5.4.3.2 1 e atmıo ama 2 ye kadar sırayla düşürüo bide tabi arabaya alıştığı içinde hiç yığılma yapmadan az bi frenle yapıo bu işi ben sorunca neden kasıosunki okadar diye en güvenlisi frenle motor frenini bir arada kullanmaktır diyo tabi onun arabası 98 e200 biraz ağır araba belkide bu yüzden daha güvenli ama bilemiyorum işte ben sadece frenle durunca baya bi azar işitioz kendi arabam olmasına rağmen hiç bir şeye karışmaz ama fren kullanmama cok kızıo bi bildiği vardır die düşünüorum ama birader boyuna vites küçülte küçültede durulmazki oyuncak gibi habire küçültüon

• arkadaşlar bazı durumlarda motor freni tehlikelidir.örneğin karlı ve buzlu yollarda sakın denemeyin.hatta otobüslerde bozlu yollarda motor frenini kullanmayın diye bi uyarı yazısı görmüştüm.bi kerede babamla karlı bi havada giderken bizim başımıza gelmişti.araba ciklede çalışıyodu ama aynı zamanda 2.viteste gidiyoduk.babam cikleyi kapattı ve olan oldu.araba o buzlu yolda ters döndü.çünkü cikleyi aniden kapatmak motor freni etkisi yapmıştı.
  • quote:

Orjinalden alıntı: troleybus

Peki motor freni zararlı mıdır. sadece gerekince mi yapılır? Ben bazen deniyorum dörtten üçe atıp debriyajdan ayağımı çekince araba hırlıyo, ben de korkup tekrar debriyaj ve frene basıyorum...

Hayır hiçbir zararı yok.Çıkan sesten sen öyle sanıyorsun bunun nedenide sadece motor frenini denemendir.

Slazer'inde dediği gibi ışıklara gelmeden kullanılan fren+motor freni ustaca kullanılırsa.Arabada hiçbir yığılma olmadan çok zevkli bi şekilde yavaşlayabilirsin.Bu motor freni+fren kombinasyonunu kendiminde çok ustaca kullanabildiğime inanıyorum.SBana'da babam öğretmişti zamanında.Vitesle oynamayaı seven biri isen bu tür yavaşlama çok güzel gelecektir eminim sanada.

@Slazer

Peder'e Sana
    (Sana şaka tabiki )

@tüberkül

quote:

çünkü cikleyi aniden kapatmak motor freni etkisi yapmıştı.

Bu konuda tam bir bilgim yok ama bana saçma geldi.Çünkü motor freninin meydana gelmesi için ,bir alt dişliye inerek mecburen devrin yükselmesi gerekir.Jikle motora devir verir.Sen jikleyi kapattığında devir düşer doğal olarak.Burda bir motorfreninin meydana gelebileceğini ben pek sanmıyorum.

Bilgili arkadaşlar daha ayrıntılı yazarlar.Ama bendediğin koşullarda bir motorfreni etkisinin yaratılabilceğini sanmıyorum.

• motor devrinin aniden düşmesi motor freni etkisi yapar.ayrıca otobüslerde bu motor freni ile ilgili uyarılar vardır.bunu bilmeseydim yazmazdım.
  • quote:

motor freni hemen hemen butun araçlarda vardır otomobillerde ve transit gibi midibuslerde bu ayağın gazdan çekilmesiyle motorun devir düşürerek araı yavaşlatması şeklinde olur(tabii buyuk viteslerde araç yavaşlamaz hatta yokuş aşağı ise motor hızlanır bu yüzden yokuşları çıktığınız vitesle inmeniz tavsiye edilir bu durumda freniniz patlasa bile durabilirsiniz)

isuzu gibi kamyonet sınıfında ise eksoz borusunun kapatılmaya çalışılması ile oluşur ve direksiyon yanındaki bir kol yadımıyla çalışır sistem motor boşta olsa motoru stop edecek kadar eksozu kapatır ama vitesteyken araç motoru dönmeye zorlar bu yüzdendemotor stop etmez ancak araç uygun vitesteyse yavaşlar

otobus kamyon gibi buyuk makinalarda motor frenini çalıştırdığınız anda arka frenlerde otomatik olarak devreye sokulur

bir motor bir araç çalıştığı sürece eskimektedir motor freni elbette bazı zararları vardır ama kullanmayın demek doğru olmaz kesinlikle kullanılması geekn bir sistemdir fakat frenle yaptığınız durdurma işinin aynısını motorla denememelisiniz onundışında kullanmanın hiç bir mahsuru olamaz

• BENDE MOTOR FRENINI COK SIK KULLANIRIM.HATTA BU BIR ALISKANLIK FARKINDA OLMADAN KULLANIYORUM.YALNIZ MOTOR FRENI KULLANIRKEN BIRAZ TECRUBELI OLMAK LAZIM.ARABAYI BI ANDA KITLERSENIZ KAYMA RISKI CIKAR ORTAYA.IVECO KOMYONETLERDE AYRI BIR PEDALI VARDI.YANI VITES KUCULTMEDEN MOTOR FRENI YAPIYORDUNUZ.EN AZINDAN OYLE HATIRLIYORUM.

BOSA ATIP FRENE BASMAK HEPSINDEN TEHLIKELIDIR BUNUDA HATIRLATMIS OLAYIM.
  • quote:

Orjinalden alıntı: sin_an

BENDE MOTOR FRENINI COK SIK KULLANIRIM.HATTA BU BIR ALISKANLIK FARKINDA OLMADAN KULLANIYORUM.YALNIZ MOTOR FRENI KULLANIRKEN BIRAZ TECRUBELI OLMAK LAZIM.ARABAYI BI ANDA KITLERSENIZ KAYMA RISKI CIKAR ORTAYA.IVECO KOMYONETLERDE AYRI BIR PEDALI VARDI.YANI VITES KUCULTMEDEN MOTOR FRENI YAPIYORDUNUZ.EN AZINDAN OYLE HATIRLIYORUM.

BOSA ATIP FRENE BASMAK HEPSINDEN TEHLIKELIDIR BUNUDA HATIRLATMIS OLAYIM.

bu anlattığın egzos freni (iveco daki)
  • YAVAŞLAMAK YA DA DURMAK İÇİN MOTORUN KOMRESÖRE BİNDİRİLMESİ OLAYIDIR MOTOR FRENİ.
    ESKİ TEKNOLOJİ MOTORLARDA BU DURUM SÖZ KONUSUDUR.
    ANCAK, ÇOK NOKTA ENJEKSYON 16 V OTOMOBİLLERDE MOTOR FRENİ YOK DENECEK KADAR AZDIR.

YAVAŞLAMAK VEYA DURMAK İÇİN ARTIK MOTOR FRENİNE DE BENCE GEREK YOKTUR.
    NORMAL FRENLER YETERLİDİR.
  • +1 soguk illerde yasayanlar bilirler.. buzlu yolda gazdan ayagını hafifce cekmeni bile fren olarak algılıyo araba!! sert bi sekilde gazdan ayagını ise cektiginde el frenini cekmis gibi kaymaya baslıyosun
    quote:

Orjinalden alıntı: tüberkül

motor devrinin aniden düşmesi motor freni etkisi yapar.ayrıca otobüslerde bu motor freni ile ilgili uyarılar vardır.bunu bilmeseydim yazmazdım.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.