Şimdi Ara

Monitör alırken dikkat!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
41
Cevap
2
Favori
1.584
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Monitörler hakkında (panel tipi, çözünürlük ve yenileme hızı, tepki süresi vb.)

Monitör alırken dikkat edilmesi gereken en önemli özellikler (sırasıyla) :

Önce kullanım amacınızı belirleyin : Günlük (ofis, ev) kullanım veya oyun amaçlı kullanım olarak.

Ekran Boyutu : 19.5", 21.5", 24", 27" vb.
    Çözünürlüğü . : 1920x1080, 2560*1440 vb.
    Panel Tipi . . . : TN panel, IPS/PLS panel, VA panel

Tepki Süresi . : 2ms, 5ms vb. (Oyun amaçlı monitörler için önemli) Görebileceğimiz en yüksek yanıt süresi 5ms'dir. küçük sayılar daha iyidir.
    Yenileme Hızı : 60hz, 144hz vb. (Oyun amaçlı monitörler için önemli) oyuncular için en az 72hz bir monitör olması iyidir.
    Sync Teknolojisi : FreeSync, G-Sync (isteğe bağlı)
    Bağlantılar . . : DVI, HDMI, Displayport, vb.
    Ek özellikler (isteğe bağlı): USB yuvası, pivot (ayarlanabilir) özelliği, dahili hoparlör, webcam vb.
    Ekran Tipi . . . : Kavisli (curved) veya Düz (flat)
    Marka . . . :

16:9 görüntü oranına sahip monitor çözünürlükleri;

1366x768 = 1.049.088 (1280x720 = 921.600) HD
    1600x900 = 1.440.000 (HD ile Full HD arası)
    1920x1080 = 2.073.600 Full HD
    2560x1440 = 3.686.400 Quad HD, 2K (HD'nin 4 katı)
    3840x2160 = 8.294.400 Ultra HD, 4K, (Full HD’nin 4 katı)

Günümüzde en çok kullanılan standart çözünürlük 1920x1080 ve FPS değeri 60'dır.

Daha yüksek çözünürlük daha yüksek netlik demektir.

Oyunlarda 120 fps gibi daha yüksek kare hızı hedefleyen sıkı oyuncular (1920x1080) 144hz monitör alabilir.

144hz monitör yerine 2560x1440 (QHD, 2K) çözünürlüklüklü monitör daha iyi bir seçenek olabilir.

Çözünürlüklerin giderek yükseldiği şu dönemde Full HD bir monitör fazla uzun ömürlü olmayabilir.

TN panel mi? IPS/PLS panel mi? VA panel mi?

TN panelde tepki süresi hızlıdır.
    PLS Panel SAMSUNG tarafından IPS Panele alternatif olarak geliştirilmiş olan IPS paneldir.
    IPS panelde renkler canlı ve gerçeğe yakındır, ayrıca IPS panel her açıdan aynı netlikte görüntü sağlar.
    IPS daha çok tasarım, film, görsel işler için yapılır ve tepki süresi yavaştır.
    Önceleri sadece grafik tasarım için kullanılan IPS paneller, günümzde oyun monitörlerindeki yerini de almaya başlamış durumdadır.
    IPS, TN panelden daha yavaş tepki süresine sahip olmakla birlikte oyunlar için yeterli bir hıza sahiptir.
    Oyunlardaki görsel deneyimi doruklarında yaşamak istiyorsanız yeni nesil yüksek tazeleme hızına sahip IPS ve VA panellere de bakabilirsiniz.

IPS panel monitörler pahalıdır.
    S-PVA veya MVA olarak da anılan VA panel monitörler;
    VA Paneller IPS ve TN panellere göre en yüksek kontrast oranı sunarlar.
    VA tepki süresi en yavaş panellerdir
    TN panellerden pahalı, IPS panellerden ucuzdur.

TN panellerin tepki süresi, IPS panellerin görüş açısı, VA panellerin de kontrast oranı en iyidir.

Bağlantılar;

Full HD 2K, 4K monitörler dijital (DVI, HDMI, DisplayPort vb) bağlantılı olmalıdır. (HDMI bağlantılı tercih ederseniz konsolları, uydu alıcılarını, mini PC vb. doğrudan monitöre bağlayabilme şansı olur.)
    Dijital bağlantıda titreme, gecikme, sinyal kaybı vb. olmaz.
    Giriş seviyesi (ekonomik) oyun sistemi toplayanlar; analog (D-Sub,VGA) bağlantılı 20" (1600*900) monitör alabilirler.

Ekran Kartı giriş/çıkış portları ile monitörünüzün bağlantı türü uyumlu olmalıdır. (D-SUB (VGA), DVI, HDMI ve DisplayPort gibi bağlantılar)

Oyuncular açısından Monitörleri 4 gruba ayırabiliriz.

Standart 60 hz monitörler
    144 hz gaming mönitörler
    AMD FreeSync (AMD ekran kartları ile)
    Nvidia G-Sync Monitorler (NVidia ekran kartları ile)

https://www.tomshardware.com/reviews/monitor-buying-guide,5699.html

IPS ve VA Panel Oyun Monitörü seçiniz!

Önceleri sadece grafik tasarım için kullanılan IPS paneller, günümüzde oyun monitörlerindeki yerini de almaya başlamış durumdadır.

TN monitörler, daha zayıf görüş açıları nedeniyle en hızlı ama en ucuzdur.
    IPS monitörlerin de hızlı yanıt süreleri vardır ve renkleri VA monitörlerden daha iyi gösterir,
    ancak VA monitörler IPS monitörlerden daha iyi kontrasta sahiptir.

Oyunlardaki görsel deneyimi doruklarında yaşamak istiyorsanız yeni nesil yüksek tepki süresine sahip IPS veya VA panellere de bakabilirsiniz.

teknobiyotik.com sitesinden seçilmiştir
    istediğiniz siteden siz de seçebilirsiniz

L i n k : https://www.teknobiyotik.com/cevre-birimleri/monitor.html?monitor_ekrantipi=4275_5063&monitor_tepkisuresi=2248_1184_1183_1182_1181

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Münebbih -- 22 Temmuz 2018; 7:55:52 >

• ben 2k isterem.
  • Şahsen 144hz'i tercih ederim. 2k'ya geçtimi şimdi ona göre sistem de toplamak lazım. Eğer 2k'da hatrı sayılır fps değerlerinde oynamak istiyorsak tabi.
  • 2K 144 hz :D
  • Valla bende.monitör alma arefesindeyim. Sisyem yetmese bile çözünürlük felan düşürülebilir. Ama göz.sağlıgı için 144 hzmi 2k yada 4 kmı. Hangisi daha mantıklı bilemedim.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İkisini de deneyim etmediğim için karar veremedim.

• Daha cok fps türü oyunlar oynadıgım icin ve 1080p bana yettigi icin 144hz

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • kesinlikle 144 hz
  • 144 hz
  • 2K 60 FPS kafidir.
  • 27'' ekranımda full hd kose yumusatma vs ile yeterli oluyor ama 144 hz gorebilmek isterdim. Full hd de bile butun ozellikleri actıgımız zaman oyunlarda ust seviye ekran kartları 60fps tutturmakta sorun yasarken 144 hz nasıl tuttururuz bilmedim. Belkide en guzel cevap Freesyc li bir full hd monitor.
  • 144hz

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 2k 60hz. Göz 60FPS'ten fazlasını algılıyamıyor, linustech'in bir videosu vardı 144hz ile 60hz fark ediliyor mu diye, izleyin farkı görürsünüz

• güncel

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • FantomİçinF kullanıcısına yanıt
    Umarım youtube da 720p altında max 30 üstünde de max 60 fps videolar olduğunun farkındasınızdır. Video izleyerek ne görmeyi bekliyorsunuz anlamadım. Bu çağ dışı fikirlerinizi bırakın. Kanlı canlı deneyimleyince algınızda bir problem yoksa arada uçurum fark olduğunu göreceksiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nkvelioglu -- 15 Mayıs 2018; 1:16:33 >
  • kmlhyt kullanıcısına yanıt
    Çözünürluk düşürülmez. Video ile oyunu karıştırmayın. 2k ekrandaki oyunda göreceğiniz 1080p ile 1080p ekrandaki 1080p arasında ciddi fark var.

• Aynı masa üzerinde biri 144hz biri 60 hz baglı 2 pc ile aynı oyunu ayni sahnesini açıp denedim.muazzam fark var.aslinda 2 pc ye gerek yok.ayar kısıp 100+fps aldiğın 144hz monitorde ayarları full ultraya alıp fps yi 50-60 aralığına düşürdüğünde yine o 60hz monitordeki ağırlık hissediliyor.

• Ben şahsen gtx 1050ti ile 144 hz kullaniyorum cs go overwatch gibi oyunlarda yüksek fps aldigim icin 144 hzi göre biliyorum zaten 144hz rekabetçi oyunlarda fark yaratiyor onun disinda gtadır assasins creedir bunlarda 60hz ve maksimum cözunurluk tercih etmek mantiklisi

• Yıllardır 2k 144 hz kullanıyorum.Bir dönem sistemi bozmadan 4k 60 hz de denedim sarmadı.Bundan sonra anca 4k 144 hz ips bir panele geçerim ona da daha çok var.O zamana kadar 2k 144 hz devam.
  • kmlhyt kullanıcısına yanıt
    2K monitörde 1080p, 1080p monitördeki 1080p'den daha kötü. Çözünürlük düşürülmez. Ya monitörün çözünürlüğünde ya da daha yüksek çözünürlükte(DSR-sampling vs) oynamak lazım. 144Hz'deki akıcılık bambaşka bir şey. 2K 165Hz de 1080p 60Hz de 144Hz de kullandım, birkaç aydır sadece 1080p 144Hz kullanıyorum. 60Hz kasıyor gibi geliyor. Yan yana koymayınca pek fark etmiyor gibi oluyor ama 144Hz'den 60'a gelince kasıyor gibi geliyor.

2K olursa AA ihtiyacı azalır ama AA ihtiyacının azaldığından fazla çözünürlükten dolayı yük geliyor, fps düşüyor. 2K 60fps için de GTX1070-1080 lazım en az.23.6" 1080p 60Hz VA'dan 24" 2K 165Hz'e, ondan da 23.5" 1080p 144Hz'e geçtim, memnunum. 2K olan TN paneldi, şimdiki 144Hz VA Quantum Dot. Aynı ayardaki 2K monitörün fiyatı ise 2 katı falan.(3500+TL) Oyun oynamıyorsanız 2K IPS veya VA alın, oyun oynayacaksanız 1080p 144Hz veya bütçe sorun değilse 2K 144Hz VA/IPS panelli bir monitör alın.

1080Ti falan yoksa 1080p 144Hz iyi panelli bir monitör en iyi noktada. Bütün ayarları kökleyip 100fps'e vurması kolay. 2K'ya alınca 70-80fps'e düşüyor, 4K'ya alınca iyice geberiyor fps. Ki daha oyunlar 2K-4K için gerekli kaplamaları, modellemeleri içermezken durum böyle.

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.