Şimdi Ara

Mobylette Akım Güçlendirme Nasıl yapılır?Kornayı çalıştıramıyorum.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
15
Cevap
0
Favori
5.170
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Üstadlar selam; Uzun zamandır araştırdığım konuyu Sizinle paylaşmak,Sorunum için yardım istiyorum.Samimiyetle söylüyorum Öncelikle vereceğiniz bilgilerin 50 yaşındaki birinin anlayabileceği şekilde olmasını rica ediyorum.Elimden hemen hemen her iş gelir ancak elektrik konusu olunca benim 50 yaşındaki kafa çalışmaz oldu.

Konu Şu:Bir yerden elime hurdaya çıkmış Beldeyama Mobylette geçti.Motoru çalıştırdım bir şekilde.Komple zımparaladım boyayıp rengini değiştirdim.Bobine karışmadan tüm elektrik tesisatını yeniledim,Bobinden çıkan ana elektrik kablosundan bir hat çekip, ledler için ortalama ve yüksek hızda voltaj yükseleceğinden patlamasın bozulmasın diye özel regülatör yaptırdım,ledler sorunsuz çalışıyor.Işıklandırmaların hepsini far dahil LED yaptım.
    Ana hattan İkinci bir hat daha çekip kornayı oraya bağladım.
    ANCAK !!! İŞ kornaya gelince tıkandım ilerleyemiyorum.Korna aldım çalışmadı.Röle bağladım(orj.Alman malı Hella 5 fişli) röle kornadan daha fazla ses çıkardı.Sorduğumda mobiletlerin kornasının orjinali bile bozuk kapı gıcırtısı gibi çalıyormuş.
    Şimdi SEGER marka 12V 335 Hz hiç kullanılmamış bir korna var elimde.Bu kornayı mobilete nasıl bağlarım.Yürürken çalışmasına da razıyım,madem rölantide 4,5 V veriyor,devir yükselince voltaj artıyor ona da razıyım.
    Ha bu arada Motor elektronik ateşlemeye çevrilmiş,platin meksefe yok,o yüzden rölantide 4,5 volt veriyormuş.

Mobileti neredeyse chooper (Çapır ) yaptım bir kaşık suda boğuldum.Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
     Mobylette Akım Güçlendirme Nasıl yapılır?Kornayı çalıştıramıyorum. Mobylette Akım Güçlendirme Nasıl yapılır?Kornayı çalıştıramıyorum. Mobylette Akım Güçlendirme Nasıl yapılır?Kornayı çalıştıramıyorum. Mobylette Akım Güçlendirme Nasıl yapılır?Kornayı çalıştıramıyorum. Mobylette Akım Güçlendirme Nasıl yapılır?Kornayı çalıştıramıyorum.

• Voltaj yukseltici devre ile sorun çözülebilir, hazir yukselticiler mevcut internette, uygun fiyatli olarak cin sitelerinden de temin edilebilir.

Ben olsam hic ugrasmaz ekstra bir pil koyar onunla calistirirdim kornayi.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İlginiz için teşekkür ederim.Pil takmayı düşündüm ancak pilin şarjı için ayrıca konjektör gerekliymiş.Üstelik voltaj yükseltici diye bir şeye rastlamadım.Nasıl bir cihaz röle gibi mi? Açıklarmısın bir zahmet.
  • Dc-Dc çevirici olarak arastirabilirsiniz.
    Sarj etmedende pil kullanilabilir korna surekli kullanilan birsey degil.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bildiğim kadarıyla onların far ve kornaları manyeto gücüyle çalışıyor,yani akü olmadığından bisiklet dinamosu misali yüksek devirde farları güçlü yanar,rölantide zayıf yanar,akım zayıf ve dalgalı olduğundan korna büzzzt gibi bir ses çıkarır.Bir motosiklet aküsü ile korna net biçimde çalar,ancak o aküyü motosikletten şarj dinamosu misali şarj edilebilirmi bilmiyorum ama sadece korna için ise o aküyü evde adaptörle şarj edip taksanız,sadece korna için kullanılacaksa uzun süre gider.Bir çözüm daha var;çocuklar bisiklet lerine,bir el pompası ve bir çıkma havalı korna borusu ile çok yüksek ses veren korna yapıyorlar.Sadece fikir vermesi için bunuda anlattım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TIMERIDER -- 5 Temmuz 2015; 22:22:37 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Cevaplarınız için teşekkürler.Pil için öneriniz nedir? Malum mobilet bu yer durumu kısıtlı,ne boyda nasıl bir pil yada akü alınmalı?
  • Motor tamircilerinde sulu akülerden yüksek amperli olanı seçin alın.Özel bir yuvası yok zaten.Deponun altında bir boşluk görüyorum,siz oraya bir akülük yer yapıp boyasanız pek sırıtmaz bence.Birde motor tamircisine sorun;far ve kornaya gelen kablo aküye bağlansa,konjektör takılsa akü şarj olurmu.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Sorunun nerede olduğunu buldum.Bulmak yapmak anlamına gelmiyor her zaman.
    Sorun elektronik bobinin AC elektrik üretmesiymiş.Ve mobilet kornaları AC ile çalışırmış.Ben DC korna ile uğraşıyorum,rölenin kornadan fazla ses çıkarma sebebi buymuş.Yani röle de doğal olarak DC olduğu için uyum sağlamadılar.
    Ben LED ler için özel bir regülatör yaptırmıştım ki yapan elektronikçi bunu AC den DC ye çevirerek yapmış büyük ihtimalle yoksa ledler sorunsuz çalışmazdı.Regülatörün çıkışına küçük bir kondansatör koydum eksik elektriği tamamlasın diye demişti.
    1-)Şimdi ledlere gelen elektrik kablosuna bahsettiğim kornayı bağlasam(12V DC) sadece hareket halindeyken çalışır mı?
    2-)Röle bağlamam gerekir mi?
    3-)Rölenin buradaki amacı,fonksiyonu ne?
    4-)Elektronikçi bana istersen kondansatörden sonra küçük bir 12V pil bağla durduğunda da bir süre elektrik kullanabilirsin demişti.Yaptığım regülatör aynı zamanda pilide doldurur demişti.Bu kadar küçük akü yokmuş araştırdım.Nasıl bir pil bağlamalıyım,ölçüleri bu kadar küçük olan bir pili nerede bulabilirim?
    İşte üstadlar bu kadar küçük bir detay kafamın durmasına hatta beni gerizekalı durumuna düşürdü.Bu detayı farketmememin sebebi hiç bir motorlu aracın 4.5-6,8,12 V AC elektrik üretebileceğini tahmin edemeyişimdir.
    İlginç olan bunu bilen motor tamircisi-elektrikçisi yok.İşte burda derin bir OHH çektim,gerizekalı değilmişim.
    Şu sorulara vereceğiniz Yeni önerileriniz için şimdiden teşekkür ederim,sağolun,varolun.
    Saygılar sunuyorum.

• Herkese teşekkürler.Sorun ÇÖZÜLDÜ.

ÇÖZÜM:AC elektrik üreten bir motosiklet dinamosu rölantide 6V -8V elektrik üretiyormuş.
    Elektronikçim bana bir regülatör yaptı AC den DC ye hem dönüşüm yapıyor hemde konjektör görevi yapıyor.
    Buradan çıkan akım biraz rölantiyi yükseltince sabit 12V veriyor.Ledler bu yüzden sorunsuz çalışıyor.İşte bu çıkışa 2 tane 6V 4Amper iki aküyü seri bağlanınca sabit sürekli 12V 4 amper bir kaynağınız oluyor.
    Buraya da benim SEGER 12V Max 5 amper kornayı bağlayınca üstelik rölesiz,durduğumda da hem aydınlatmam hemde korna çalışır hale geldi.
    SONUÇ: Yapmanız gereken;
    1-) AC den DC ye dönüşüm + Konjektör için Bir regülatör yaptırmanız gerekiyor.Fiyatı 115 TL Elektronikçinin adresi telefonu bende mevcut.
    2-) 6V 4 Amper 2 Akü Adet fiyatı 15 TL x 2 = 30 TL
    3-)SEGER yada başka marka tercih sizin .12 V Max 5 Amper tekli korna Fiyatı 15 TL.Çiftte takabilirsiniz ancak çok amper çekeceği için ya aküleri büyüteceksiniz ve bunun için yer sıkıntısı var,yada çok kısa aralıklarla kornayı kullanacaksınız.

İlgi gösteren herkese,Tüm üstadlara Teşekkürler.

• Tebrik ederim çok emek harcamışsınız,hurdadan bu hale getirmek çok emek ister.Güle güle kullanın.

• Teşekkür ederim.
    Ama malum işte sorun bitmiyor ki.Şimdi teller kısa kaldı kara kara düşünüyorum öyle salkım saçakta olsun istemiyorum.ölçülere uyacak tel arıyorum.Ölçüleri versem nerede yaptırırım yada hangi motorun hangi markası uyar bilmiyorum.Üstelik parçacıların internet sayfalarında tellerin ölçüleri yazmıyor.Modelin uyacağına eminim ama ölçü yok.Bana önerilen hep eski kafa,iç-dış tel al ölçüsüne göre fazlasını kes,gaz kütüğünden-jikleden-kompresörden gelen iç teli biraz pay bırakıp kes,sonra o tel saçak saçak açılıp elini çizsin parmağına batsın.
    Maalesef hazıra alışmış bütün ustalar. Varsa orjinali al paketten onu tak,yoksa kes biç öyle ver.Daha modern çözüm üreten kalmamış ülkede.Nerede bizim zamanımızdaki imkansızlıklarda yaptığımız işler ve yaratıcıklıklar.

• Tel konusunu anladım.Yüksek gidonlu pek çok motosiklet var,onların telleri uyar.örnek mondial 150 kt gibi.

• quote:

Orijinalden alıntı: TIMERIDER

Tel konusunu anladım.Yüksek gidonlu pek çok motosiklet var,onların telleri uyar.örnek mondial 150 kt gibi.

Üstadım internetten alışveriş sitelerinden baktığımda birebir uyan modeller var ama ölçü yazmamışlar kaç cm dir.telefonla soruyorsun tek tek ölçemem diyorlar.Tuhaf bir durum yani.
  • Başka forum sitesinden bir arkadaş Bana müthiş bir fikir verdi.Tel işini istediğim boyda kendim yapabilirim artık.
    İnternette Kurşun boncuk ararken kurşun kalıplar çıktı karşıma.İşte bu bana müthiş bir ilham verdi.Pratikte olacak gibi görünüyor ama sanırım bir iki denemeden sonra tam istediğim olacak.Eski teller üzerinde yarın başlıyorum denemelere,olursa resimli anlatımı paylaşırım sizlerle.
  • en pratik çözüm; bir tane bisiklet kornası pilli 5-10TL birşey. sizinki uğraşmaya değmez bence.
    http://www.hepsiburada.com/bicycleworld-pilli-bisiklet-kornasi-p-SPORUMIT195705
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.