Şimdi Ara

Mobidik Teorisi: 'Abartılı spor sağlığa zararlıdır'.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
50
Cevap
1
Favori
1.281
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Mesela günde bir iki üç saat, doğal ritimde yürüyüş yapmayı, spordan saymazsak, küçük egzerizler faydalıdır ama abartılı ve yıpratıcı spor sağlığa zararlıdır. Kararında yürüyüş ise yararlıdır.

Bakın uzun yaşayanlara, 100 yaş üzerinde yaşayanlara, içlerinde sporcu çok çok azdır. Ama köpeğini gezdiren ya da diyelim dağ köyünde yaşadığı için normal ritimde hareket eden, yürüyüş yapanlar uzun yaşıyor.

Çok yiyen ve kararın üzerinde efor sarfeden ise ömründen yiyor.

Vücudu yıpratıcı derecede spor sağlığa zararlıdır.

Sonuç: Abartılı spor sağlığa zararlıdır.

Bu konuda farklı düşünceleri olanlar varsa, ya da uzun yaşamaya dair söyleyecekleri olanlar varsa, okurum zevkle.

Düzenleme: Başlık çarpıcı olsun diye 'spor sağlığa zararlıdır' şeklinde yapmıştım. Ancak 'abartılı spor sağlığa zararlıdır' şeklinde olursa, daha öz ve doğru bir anlatım olur diye bu şekle çevirdim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mobidik -- 4 Kasım 2023; 22:50:43 >

• Spor yapmanın sağlığa zararlı olması mümkün değildir. Tam tersine, düzenli spor yapmak birçok fayda sağlar. Spor yapmanın sağlığa olan faydaları şunlardır:

1. Kardiyovasküler sağlık: Düzenli spor yapmak kalp-damar sağlığını destekler. Aerobik egzersizler kalp ve akciğerlerin daha iyi çalışmasını sağlar, kan dolaşımını artırır ve kolesterol seviyelerini düzenler.

2. Kas sağlığı ve güçlenme: Spor yapmak kaslarınızın güçlenmesini sağlar ve kas kütlenizi artırır. Bu da vücudunuzun daha sağlam ve dayanıklı olmasını sağlar.

3. Kemik sağlığı: Spor yapmak kemik yoğunluğunu artırır ve osteoporoz riskini azaltır. Kemikleri güçlendirmek için direnç, ağırlık taşıma ve darbeye dayanıklı aktiviteler yapmak önemlidir.

4. Duygusal ve zihinsel sağlık: Spor yapmak endorfin salgılayarak depresyon, stres ve anksiyeteyi azaltır. Ayrıca, daha iyi bir odaklanma ve zihinsel netlik sağlar.

5. Metabolik sağlık: Spor yapmak metabolizmayı hızlandırır ve kilo kontrolüne yardımcı olur. Düzenli egzersiz yapmak, obezite, diyabet, kalp hastalıkları gibi sağlık problemlerinin riskini azaltır.

Ancak, spor yaparken bazı önlemleri almak önemlidir. Uygun egzersiz ekipmanları ve doğru formda egzersiz yapmak, aşırı egzersizden kaçınmak ve yeterli dinlenme süresini sağlamak önemlidir. Ayrıca, bazı sağlık durumlarına sahip bireylerin spor yaparken doktorlarına danışmaları gerekebilir.
  • Spor yapmanın sağlığa zararlı olması mümkün değildir. Tam tersine, düzenli spor yapmak birçok fayda sağlar. Spor yapmanın sağlığa olan faydaları şunlardır:

1. Kardiyovasküler sağlık: Düzenli spor yapmak kalp-damar sağlığını destekler. Aerobik egzersizler kalp ve akciğerlerin daha iyi çalışmasını sağlar, kan dolaşımını artırır ve kolesterol seviyelerini düzenler.

2. Kas sağlığı ve güçlenme: Spor yapmak kaslarınızın güçlenmesini sağlar ve kas kütlenizi artırır. Bu da vücudunuzun daha sağlam ve dayanıklı olmasını sağlar.

3. Kemik sağlığı: Spor yapmak kemik yoğunluğunu artırır ve osteoporoz riskini azaltır. Kemikleri güçlendirmek için direnç, ağırlık taşıma ve darbeye dayanıklı aktiviteler yapmak önemlidir.

4. Duygusal ve zihinsel sağlık: Spor yapmak endorfin salgılayarak depresyon, stres ve anksiyeteyi azaltır. Ayrıca, daha iyi bir odaklanma ve zihinsel netlik sağlar.

5. Metabolik sağlık: Spor yapmak metabolizmayı hızlandırır ve kilo kontrolüne yardımcı olur. Düzenli egzersiz yapmak, obezite, diyabet, kalp hastalıkları gibi sağlık problemlerinin riskini azaltır.

Ancak, spor yaparken bazı önlemleri almak önemlidir. Uygun egzersiz ekipmanları ve doğru formda egzersiz yapmak, aşırı egzersizden kaçınmak ve yeterli dinlenme süresini sağlamak önemlidir. Ayrıca, bazı sağlık durumlarına sahip bireylerin spor yaparken doktorlarına danışmaları gerekebilir.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

• Evet, düzenli hafif egzersizleri kastetmiyorum spor derken. Diyelim doğal tempoda günde yarım saat yüzme yapmayı kastetmiyorum. Ağır sporu kastediyorum.

Mesela Naim Süleymanoğlu, o kadar başarılı sporcuydu ama 50 yaşında vefat etti.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mobidik -- 4 Kasım 2023; 1:32:49 >
  • competitive sporlar full zarar zaten.

ama öyle yarım saat yürüyüş yapım diye de spor olmaz.

• profesyonel sporun tamamı zararlı çünkü profesyonel spor demek geberene kadar zorlamak demek. "kararında" yapılan hareket değil yani onlar.

bide bizim bisiklet camiasında "bisiklet sürmek faydalı, öyleyse hergün 100 kilometre süreyim" diyen tayfa var. onlar da ayrı yobaz. anlatsan da anlamıyorlar. benim tanıdık bi kadın hergün 100 km sürüyor kadın uykusuz şekilde bile sürüyor, İstanbul'dan Edirneye giderken yolda düşüp hastanelik oldu. nasıl düştün diye sordum. dümdüz yolda sürerken kendinden geçip yere yığılmış. neden kendinden geçtin dedim. çok uykusuzdum dedi. 50 yaşında kadın bu. kafa yok. anlatsan da anlamaz. hâlâ hergün bisiklet sürüyor.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • konuş zargana

• Mobidik kullanıcısına yanıt
    benim baba tarafından dede nine köyde bağ bahçe çalışarak yaşadılar ve hem hastalıklarla boğuştular hem de çok yaşamadılar. anne tarafında ise dedemin dükkanı var, dükkanda üst kattaki depoya çıkıp iner işi gereği. bide dükkana yürüyerek gider 15 dakika mesafe günde iki kere. dede 88 yaşına geldi sanırım hâlâ sağlam. ananem de ev hanımı ömrü boyunca ev hanımıydı o da 86 yaşında sanırım o da sağlam.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Sarf etmek ayrı yazılır.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • "Ölçüsüz ve tekniksiz spor sağlığa zararlı olabilir" diye başlık güncellenebilir. Çünkü bu haliyle tamamen gerçeğe aykırı bir ifade spor sağlıksızdır demek. Yokizm ana hatlarıyla faydalarını paylaşmış veya yazmış.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Genelde az yaşayan kesim spor yaparken steroid kullananlar oluyor arnoldda spor yapıyordu adam kaç yaşına geldi hala bir şeyi yok yada Namık ekin var eski sat komandosu adamın altına girmediği ağırlık kalmadı ama kaç yaşına gelmiş hala sağlıklı

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Ulpro kullanıcısına yanıt

kısa boylular daha sağlıklı ve uzun yaşıyor zaten

• mrslimshady_reloaded kullanıcısına yanıt
    spor yapalara ya da fitness ile uüraşanlara kötü bi söz söylememiş neden sövdün ki.

• TavukMemesi kullanıcısına yanıt
    O yüzden mi naim süleymanoğlu 50 de öldü

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

naim süleymanoğlunun kullandığı ilaçlar ve takviyelerden haberin yoktu heralde 

• 01001101 kullanıcısına yanıt

pardon hocam doğru diyorsun

genetik o biraz. namık ekin kadar aktif bi yaşamı cogu kişinin vucudu kaldırmaz. o kadar ağır spor yaptıktan sonra ister steroidli ol, ister ilaçsız hiç bir şey farketmiyor vucut her türlü stressde

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rajeesh -- 4 Kasım 2023; 15:18:6 >
  • Yorumları bulunan arkadaşlara teşekkür ederim. Tavsiye ve yorumlara bakarak, Başlıkta düzenleme yaptım. Tartışmaya açık konu, (sporda) abartının nerede başladığı oldu daha çok. Çünkü abartısız egzersizlerin faydalı olduğu zaten yazdığım yorumdan anlaşılıyordu.

Mesela bir arkadaşımız günde 100 km bisiklete binen birinden bahsetmiş ve bu çok güzel bir örnek. Bu kadar ölçüsüzce vücuda yüklenirsen, bu faydalı olmaktan çıkıp zararlı olmaya başlar. Halbuki her gün ölçülü şekilde bisiklete binseydi fayda sağlardı.

Benim favori egzersizim ise yürüyüş. Mesela günde 1 saat ve tempo yapmadan, doğal halde olacak. ya da diyelim iki saat de olabilir.

Sporda ya da egzersizde abartı nerede başlar size göre?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mobidik -- 4 Kasım 2023; 23:45:1 >
    ölçülü şekilde binilen bisiklet güzeldir zira bisikletin şöyle bi avantajı var; sürerken oturuyorsun. dizlerin senin 70-80 kg ağırlığını taşımak zorunda olmuyor. bu durum dizlere binen yükü çok ciddi şekilde azaltıyor ve yorulmayı çok düşük seviyeye indiriyor.

mesela Üsküdar'dan çıkıp Anadolu feneri, Riva yapıp tekrar Kadıköy'e döndüğümüz tek günlük ve 80 Km'lik bir bisiklet turu beni çok yormuyor. ama memleketten akraba gelince onu tarihi yarımada da gezdirmek beni yorgunluktan öldürüyor. nedeni çok açık, tarihi yarımada da dolaşırken çok uzun süreler boyunca ayakta durup yürümek gerekiyor. tek günde belki 5 saat belki daha fazla.

bisikletin eksisi ise; sürüş esnasında yerden gelen titreşim ve darbeler direk senin vücuduna iletiliyor. hem bu nedenle, hem de kas dinlenmesi için, bence maksimum 3 günde bir bisiklet kullanılmalı. maksimum yani.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 01001101 -- 5 Kasım 2023; 3:9:0 >

şehir içinde yürümek ne kadar spor sayılır tartışılır ya. nabzın değişmiyor, herhangi bir challange yok sadece her gün yaptığın şeyi yapıyorsun. tabi ki hiç yürümemekten iyi ama belli bi yerden sonra vucut challenge da istiyor.

hanibi dağ tırmanısı bi dağ yürüyüsü yapsan, orda yine bi challenge var da

bi de zaten spor kişisel bir şey, kendi vucut sistemine göre belirlemek lazım. nerende eksik var. hangi bölge sıkıntılı, neresi agrıyo vs vs

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.