Şimdi Ara

Maddi hasarlı trafik kazasında anlaşmazlık

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
39
Cevap
0
Favori
8.509
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Hukuk forumlarında meramımı yazmama rağmen düşük ziyaretçi sayısı nedeniyle sorularıma cevap alamadım. Bu nedenle forumumuzda yeni bir başlık açıyorum.

Dün (24.10.2008) maddi hasarlı bir trafik kazasına karıştım. Ben yeşil ışık yanınca geçmeme rağmen, karşı taraf da yeşilde geçtiğini iddia ediyor. Olayı gören lehime şahitlerim olmasına ve polis tutanak tutarken yanımızda benim lehime şahitlik yapmalarına karşın polis tutanağa şahitleri yazmadı ve her iki tarafın da yeşilde geçtiğini iddia ettiğini tutanağa geçti. Pazartesi günü çıkacak sonuçta her iki tarafın da yeşilde geçtiğini iddia ettiği için kusur tespiti yapılamayacağını söyledi. Yani rapor sonucunda herhangi bir taraf suçlu olmayacak. İstersem mahkemeye başvurabileceğimi, şahitlerin mahkemede dinleneceğini söyledi.

Bu gibi durumlarda olay yerindeki şahitlerin şahitliklerinin tutanağa hiçbir katkısı yok mudur? Her yeşil ışıkta geçip de kırmızıda geçenin çarptığı araç sürücüsü kırmızıda geçen tarafla aynı kefeye mi konulur? Muhakkak dava yoluna mı gidilmelidir?

Ankara-etimesgut'da ikamet ediyorum. En yakın adliye Sincan Adliyesi. Şu durumda kaza raporunu alıp hangi mahkemeye, nasıl müracaat etmem gerekir? Avukat yardımı gerekir mi? Aracımda tahmini 150 ytl lik hasar var. Dava açarsam ne kadar masrafım olur? Astarı yüzünden pahalıya mı gelir? Dava masrafını davayı kazanmam halinde karşı taraftan alabilir miyim?

Ayrıca her ne kadar benim olay yerindeki esnaftan, semt sakinlerinden şahitlerim olsa da mahkemeye karşı taraf yalancı şahit getirirse sonuç ne olur?

Kendimin haklılığımdan şüphem yok. Hatta kaza anından hemen sonra karşı taraf kırmızıda geçtiğini kabul etti. Yalnız polis gelince yeşilde geçtiğini iddia etmeye başladı. Ancak çevredeki esnaf ve olayı gören semt sakinleri karşı tarafın ışık ihlali yaptığını gördüklerini beyan ediyor, ve gerekirse mahkemede de şahitlik edeceklerini söylüyorlar. Olayı gören kimse karşı tarafın yeşilde geçtiğini doğrulamıyor.

Konuyla ilgili bilgisi veya tecrübesi olan arkadaşların yorumlarını rica ediyorum.

İlginenen herkese teşekkür ederim.

• Arkadaşım çok karışık işler bunlar be. Bence hiç uğraşma. Ama yapabileceklerin konusunda aklıma gelenler,

1- Polisin hakikate aykırı tutanak tutmasından dolayı Cumhuriyet Savcılığına görevi kötüye kullanma suçunu işlediği için suç duyurusunda bulunabilirsiniz.(bu seçenekte memurların yargınlanmasına dair kanuna toslamanız olasıdır. bir şey elde edemezsiniz muhtemelen)

2- Kara Yolları Trafik Kanunu'na göre, Trafik o yoksa Sulh Ceza Mahkemesinde dava açabilirsiniz.

3- Yetkili mahkeme kazanın meydana geldiği yer mahkemesidir.

4- Her şeyden önce delil tespiti davası açarak, mahkemece delillerinizi ispatlarsınız. Tanık, fotoğraf, her türlü delil. Ondan sonra bu deliller artık sizin için yasal dayanak olur. Ondan sonra bu delilleri açacağınız diğer davalarda kullanırsınız.

Çok uzun, yorucu ve stresli işler bunlar.

Mahkeme sonuçlanıncaya ve siz alacağınızı alana kadar bu arabanızı eskitir satar, üzerine bir veya iki araba daha alır satar onları da eskitir sonra belki alacağınızı alırısınız.

quote:

ayrıca her ne kadar benim olay yerindeki esnaftan, semt sakinlerinden şahitlerim olsa da mahkemeye karşı taraf yalancı şahit getirirse sonuç ne olur?

Yalancı şahitlik ciddi bir suçtur ve anlaşılırsa yalancı şahitlerin hayatı biter desem yeridir.

aklıma gelen bunlar. Avukat olmadan bu işlerin altından kalkmanız zor.

• Bu arada tutanağı imzaladınız mı?
  • quote:

Orjinalden alıntı: armi

Arkadaşım çok karışık işler bunlar be. Bence hiç uğraşma. Ama yapabileceklerin konusunda aklıma gelenler,

1- Polisin hakikate aykırı tutanak tutmasından dolayı Cumhuriyet Savcılığına görevi kötüye kullanma suçunu işlediği için suç duyurusunda bulunabilirsiniz.(bu seçenekte memurların yargınlanmasına dair kanuna toslamanız olasıdır. bir şey elde edemezsiniz muhtemelen)

2- Kara Yolları Trafik Kanunu'na göre, Trafik o yoksa Sulh Ceza Mahkemesinde dava açabilirsiniz.

4- Her şeyden önce delil tespiti davası açarak, mahkemece delillerinizi ispatlarsınız. Tanık, fotoğraf, her türlü delil. Ondan sonra bu deliller artık sizin için yasal dayanak olur. Ondan sonra bu delilleri açacağınız diğer davalarda kullanırsınız.

Mahkeme sonuçlanıncaya ve siz alacağınızı alana kadar bu arabanızı eskitir satar, üzerine bir veya iki araba daha alır satar onları da eskitir sonra belki alacağınızı alırısınız.

quote:

ayrıca her ne kadar benim olay yerindeki esnaftan, semt sakinlerinden şahitlerim olsa da mahkemeye karşı taraf yalancı şahit getirirse sonuç ne olur?

Yalancı şahitlik ciddi bir suçtur ve anlaşılırsa yalancı şahitlerin hayatı biter desem yeridir.

Yardımınız için çok teşekkür ederim.

Aslında 150 ytl lik masraf için uğraşmam. Ancak karşı tarafın pişkin tavırları, yalan söylemesi ve beni yalancı durumuna düşürmeye çalışması beni rahatsız etti. Yoksa zaten mahkeme masrafları tahminim aracımın masrafını geçer.

Ayrıca polis tutanağı tutarken sadece tarafların ifadelerini yazabiliyormuş. O nedenle şahitleri yazmamış. Yani tutanakta benim itiraz edebileceğim birşey yok. Kazanın oluş şekli doğru geçirildi tutanağa. Benim ve karşı tarafın da yeşilde geçtiğimizi iddia ettiğimiz de geçirildi tutanağa. Polisin söylediği, şahitlerin ifadelerinin tutanağa geçirilemeyeceğiydi. Şahitler ancak mahkemede dinlenir dedi.

Bilgilendirdiğiniz için çok teşekkürler...

• quote:

Bu arada tutanağı imzaladınız mı?

Tutanak polisin tuttuğu tutanak. Karşılıklı anlaşmazlık olduğu için polis çağırdım. Polis kendi tutanağını tuttu. Eski sistemde olduğu gibi. Yani bizim imzaladığımız bişey yoktu.
  • Çok geçmiş olsun ustam, özelden görüşelim.
  • quote:

Orjinalden alıntı: O.B.K

quote:

Arkadaşım çok karışık işler bunlar be. Bence hiç uğraşma. Ama yapabileceklerin konusunda aklıma gelenler,

quote:

Yardımınız için çok teşekkür ederim.

Aslında 150 ytl lik masraf için uğraşmam. Ancak karşı tarafın pişkin tavırları, yalan söylemesi ve beni yalancı durumuna düşürmeye çalışması beni rahatsız etti. Yoksa zaten mahkeme masrafları tahminim aracımın masrafını geçer.

Ayrıca polis tutanağı tutarken sadece tarafların ifadelerini yazabiliyormuş. O nedenle şahitleri yazmamış. Yani tutanakta benim itiraz edebileceğim birşey yok. Kazanın oluş şekli doğru geçirildi tutanağa. Benim ve karşı tarafın da yeşilde geçtiğimizi iddia ettiğimiz de geçirildi tutanağa. Polisin söylediği, şahitlerin ifadelerinin tutanağa geçirilemeyeceğiydi. Şahitler ancak mahkemede dinlenir dedi.

Bilgilendirdiğiniz için çok teşekkürler...

Geçmiş olsun. Keşke hukuk ve adalet düzenimiz adam gibi olsa da buna benzer olaylarda haklarımızı düzgün bir şekilde arayabilsek. Ama imkanımı var Diayanet İşleri'ne ayrılan ödeneğin 5'te biri Adalet Bakanlığı'na ayrılırken...

Adliyeleri ve oralarda çalışan personeli görseniz, çalışma koşullarını inanın hak verirsiniz neden bu davaların bu kadar uzun sürdüğünü...

Bir hakim yılda 20-30 bin davaya bakıyor. Dile kolay 20.000. Nasıl hata yapmadan yapsın işini? Nasıl düzgün karar verebilsin? Nasıl sizi tatmin edecek bir sürede karar versin?

Geç tecelli eden adalet, adalet değildir.

Belki bilsenizki bu iş 2 ayda bitecek peşine düşeceksiniz.Neyse, umarım bir gün düzelir her şey.

Geçmiş olsun.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Zincirleme kaza ve sigorta
    13 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Bu arada O.B.K. hocam eskiden çok güzel topicleriniz oluyordu, otomobiller konusunda bizleri bilgilendiriyordunuz. Yine bekliyoruz sizden güzel çalışmalar
  • quote:

Bu arada O.B.K. hocam eskiden çok güzel topicleriniz oluyordu, otomobiller konusunda bizleri bilgilendiriyordunuz. Yine bekliyoruz sizden güzel çalışmalar

Estağfurullah hocam.

İş yoğunluğu nedeniyle pek sık yazamıyorum. Ancak fırsat buldukça yazmaya gayret ederim.

Hukuk sistemi hakkındaki temennilerinize katılıyorum.

İyi dilerleriniz ve yardım gayretleriniz için teşekkür ederim.
  • Sorularınıza yardımcı olmaya çalışayım.

quote:

Olayı gören lehime şahitlerim olmasına ve polis tutanak tutarken yanımızda benim lehime şahitlik yapmalarına karşın polis tutanağa şahitleri yazmadı ve her iki tarafın da yeşilde geçtiğini iddia ettiğini tutanağa geçti. Pazartesi günü çıkacak sonuçta her iki tarafın da yeşilde geçtiğini iddia ettiği için kusur tespiti yapılamayacağını söyledi. Yani rapor sonucunda herhangi bir taraf suçlu olmayacak. İstersem mahkemeye başvurabileceğimi, şahitlerin mahkemede dinleneceğini söyledi.

Bu gibi durumlarda olay yerindeki şahitlerin şahitliklerinin tutanağa hiçbir katkısı yok mudur? Her yeşil ışıkta geçip de kırmızıda geçenin çarptığı araç sürücüsü kırmızıda geçen tarafla aynı kefeye mi konulur? Muhakkak dava yoluna mı gidilmelidir?

Tutanak hakkında bilgim yok. Bu yüzden bu sorunuz hakkında hiç bir şey söyleyemeyeceğim.

quote:

Ankara-etimesgut'da ikamet ediyorum. En yakın adliye Sincan Adliyesi. Şu durumda kaza raporunu alıp hangi mahkemeye, nasıl müracaat etmem gerekir? Avukat yardımı gerekir mi? Aracımda tahmini 150 ytl lik hasar var. Dava açarsam ne kadar masrafım olur? Astarı yüzünden pahalıya mı gelir? Dava masrafını davayı kazanmam halinde karşı taraftan alabilir miyim?

Karayolları Trafik Kanunu 110. maddede yetkili mahkeme açıkça yazıyor. 110. maddeyi aynen koyuyorum.

Yetkili mahkeme:

Madde 110 - Motorlu araç kazalarından dolayı hukuki sorumluluğa ilişkin davalar, sigortacının merkez veya şubesinin veya sigorta sözleşmesini yapan acentanın bulunduğu yer mahkemelerinden birinde açılabileceği gibi, kazanın vukubulduğu yer mahkemesinde de açılabilir.

Bir dava açacaksanız avukat yardımı gereklidir, çünkü bu işleri bilmeyen vatandaşın davasını takip edebilmesi oldukça zordur. Dava açarsanız tam olarak ne kadar masrafınız olur bilmiyorum, ama öncelikle harç ödersiniz. Ayrıca davanın devam etmesi için de dava masrafları olur. Bunların size düşen kısmını ödemek zorundasınız. Bir de avukata vekalet vermeniz gerekir. Bunları alt alta yazınca da çok az bir meblağ olmaz.

Davayı kazanırsanız masrafları tabi ki karşı taraf öder, bundan hiç şüpheniz olmasın.

quote:

Ayrıca her ne kadar benim olay yerindeki esnaftan, semt sakinlerinden şahitlerim olsa da mahkemeye karşı taraf yalancı şahit getirirse sonuç ne olur?

Hukukta tanık, her zaman tartışılan ve asla tam olarak güvenilmeyen bir delil türüdür. Hakim de tanıkları serbestçe takdir eder ve gerekçesini karara yazar. Yani her zaman olmasa da bir tarafın tek bir tanığını, diğer tarafın on tanığından üstün tutabilir, tek tanığın söylediklerine inanabilir. Yalan tanıklık da Ceza Kanunu'nun 272. maddesine göre suçtur. Ama ispat, hukukta her zaman ciddi bir problemdir, çoğu zaman da bir olguyu ispatlamak zordur.

Sonuç olarak, Hukuk Fakültesi 4. sınıf öğrencisi olarak şahsi fikrim, 150 YTL için bu çabaya hiç girmeye gerek olmadığı yönünde. Ülkemizde yargı ne yazık ki çok yavaş işliyor, 150 YTL için de ciddi bir masraf yapacaksınız ve ondan önemlisi gereksiz zaman harcayacaksınız. Bence hiç ama hiç değmez.

Ben de şunu sorayım: aracın trafik sigortası bu zararı karşılamıyor mu?

• quote:

Orjinalden alıntı: Polemik

Sorularınıza yardımcı olmaya çalışayım.

Ben de şunu sorayım: aracın trafik sigortası bu zararı karşılamıyor mu?

Hocam yanıtlarınız için çok teşekkür ederim. Elinize sağlık.

Hasarın tutarına değer mi değmez mi meselesinde tabi ki doğru ve mantıklı cevap uğraşmaya değmeyeceğidir. Ancak sonuçta hak aramak da en büyük vatandaşlık erdemidir diye düşünüyorum. Karşı tarafın hatasının mahkeme kararıyla tescillenmesi de benmi tatmin edecek bir durum olur.

Hasarı kusur dağıtımı yapılamadığı için sigorta şirketleri ödemiyor. Çünkü hangi tarafın sigorta şirketinin hasardan ne derece sorumlu olduğu belli değil.

Kasko karşılar ama hasarsızlık indirimi iptal olur. Yani ben suçluymuşum gibi işlem görülür. Çünkü karşı tarafta alacağın tahsil edilebileceği bir kusurlu yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi O.B.K -- 26 Ekim 2008; 0:14:15 >

• Rica ederim hocam. Siz çok şey paylaşıyorsunuz, yeri gelince biz de bir şeyler yapalım değil mi?

quote:

Ancak sonuçta hak aramak da en büyük vatandaşlık erdemidir diye düşünüyorum. Karşı tarafın hatasının mahkeme kararıyla tescillenmesi de beni tatmin edecek bir durum olur.

Çok ama çok haklısınız. Bu cümle için söylenebilecek hiç bir şey yok. Ama ne yazık ki hak ararken insanın delirmemesi işten bile değil. Bir de küçük bir meblağ olunca lanet olsun diyor insan.

Hak aramak, erdemin de ötesinde Anayasa ile güvence altına alınmış bir hak. Anayasa'nın 36. maddesini aynen mesaja ekliyorum.

A. Hak arama hürriyeti

MADDE 36. – (Değişik: 3.10.2001-4709/14 md.) Herkes, meşrû vasıta ve yollardan faydalanmak suretiyle yargı mercileri önünde davacı veya davalı olarak iddia ve savunma ile adil yargılanma hakkına sahiptir.

Hiçbir mahkeme, görev ve yetkisi içindeki davaya bakmaktan kaçınamaz.

Siz de hakkınızı aramaktan vazgeçiyorsunuz, ama bu vazgeçme gönüllü değil, hakkınızı aramak bir eziyet olacağı için...

Söylenecek çok şey var aslında ama neyse, konuyu dağıtmayalım.

Başka sorunuz varsa cevaplamaya hazırım.

Bu arada ben sigorta ile Zorunlu Trafik Sigortasını kastetmiştim. Kaskoyu biliyorum ama Trafik Sigortası da ödemiyor mu bu zararı?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Polemik -- 26 Ekim 2008; 0:40:50 >

• quote:

Başka sorunuz varsa cevaplamaya hazırım.

Bu arada ben sigorta ile Zorunlu Trafik Sigortasını kastetmiştim. Kaskoyu biliyorum ama Trafik Sigortası da ödemiyor mu bu zararı?

Tekrar teşekkür ederim hocam.

Karşı tarafın zorunlu trafik sigortası, karşı tarafın kusurlu olduğu durumlarda hasarı karşılıyor. Yani benim zorunlu trafik sigortam da karşı tarafa kusurlu olarak verdiğim hasarı karşılıyor. Burada polis raporunda kusur dağıtımı yapılamadığından kusur dağıtımı ya mahkemeye kalıyor, ya da her iki taraf da kusursuz sayılıp her iki tarafın da zorunlu trafik sigortaları ödeme yapmıyor.

Zorunlu trafik sigortasının işleyişi, ancak raporla veya mahkeme kararıyla karşı tarafın suçlu bulunması halinde, karşı tarafın zorunlu trafik sigortası ödüyor.

Kolay gelsin...

• @O.B.K

Ben de teşekkür ederim hocam.
  • Aslında karşı taraf Ankara'da ikamet etmiyor. Zaten plaka da yabancıydı. Yani dava açarsam karşı tarafa işkence olur. Her seferinde Ankara'ya gelip gitmek zorunda kalır. Olay yerinden şahit bulması da zor. Çünkü yer benim yaşadığım mahalle.

Artık pazartesi veya salı çıkacak raporu bekleyeceğim. Gerçi polis memuru rapordan bir sonuç çıkmayacağını, suç dağılımı yapılamayacağını söyledi ama bir umut belki tutanağa görüş falan yazmıştır polis. Çünkü polis şahitleri gördü ve bana inandı. Hatta karşı tarafa da itiraf et diye kaç kez söyledi...

Ancak hasarımın kaydedeğer olmaması ve mahkemede boşa geçirilecek vaktimin işim nedeniyle olmamasından muhtemelen dava yoluna gitmeyeceğim.

Keşke hukuk sistem, kanunlar ve insanlar daha farklı olsaydı da bu iş de sorunsuzca çözülseydi...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi O.B.K -- 26 Ekim 2008; 1:03:01 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: O.B.K

Aslında karşı taraf Ankara'da ikamet etmiyor. Zaten plaka da yabancıydı. Yani dava açarsam karşı tarafa işkence olur. Her seferinde Ankara'ya gelip gitmek zorunda kalır. Olay yerinden şahit bulması da zor. Çünkü yer benim yaşadığım mahalle.

Artık pazartesi veya salı çıkacak raporu bekleyeceğim. Gerçi polis memuru rapordan bir sonuç çıkmayacağını, suç dağılımı yapılamayacağını söyledi ama bir umut belki tutanağa görüş falan yazmıştır polis. Çünkü polis şahitleri gördü ve bana inandı. Hatta karşı tarafa da itiraf et diye kaç kez söyledi...

Ancak hasarımın kaydedeğer olmaması ve mahkemede boşa geçirilecek vaktimin işim nedeniyle olmamasından muhtemelen dava yoluna gitmeyeceğim.

Keşke hukuk sistem, kanunlar ve insanlar daha farklı olsaydı da bu iş de sorunsuzca çözülseydi...

Hocam en önemli ayrıntıyı en son söylemişsiniz.

Dava açarsanız, mutlaka ama mutlaka bir avukata vekalet vermek zorunda, her dava için gidip gelemez çünkü. Kendi avukatının ve sizin avukatınızın vekalet ücretleri ile yargılama masrafları hepsini ödemek tehlikesi ile karşı karşıya kalabilir dava açarsanız.

Size önerim şu: Dava açacakmış gibi davranın, dava açacağınıza inandırın karşı tarafı. Durumun onun aleyhine olduğunun farkında ise bir anda 150 YTL yerine çok daha ciddi bir masraf tehlikesi ile karşı karşıya geleceğini anlayacaktır. Belki bu şekilde anlaşırsınız, zararınızı tazmin etmeyi kabul edebilir.

• hocam geçmiş olsun.

Allah korusun.Mal canın yongasıdır.150 ytl için mahkemelerde ömür çürütmek yersiz.

Bu arada pert olan aracımızda bizde karşı tarafa dava açmıştık.Aslında pert olan aracımız değilde taksirli adam yaralama,adam öldürmeye teşebbüsten.Ancak hala ne bir duruşma ne bir çağrı olmadı.

Kaza ocak ayında oldu.Ailem kazadan ufak sıyrıklarla kurtuldular.Verilmiş sadakamız varmış.Arabanın son halinin fotolarını foruma koymuştum zamanında.O arabadan küçük sıyrık ve eziklerle kurtulmak sadece takdiri ilahi.

İşin üzücü tarafı ise 8-8kusurlu olan karşı taraf hala trafikte!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi EIRP -- 26 Ekim 2008; 1:44:46 >
  • Geçmiş olsun;

Hani şu Kemal Sunalın mahkeme ile ilgili bir filmi vardı,izledinizmi...

Ben olsam uğraşmam mahkeme ile...
  • hocam boşver üsteleme. lanet olsun böyle adalet sistemine. ondan sonra adalet sistemini eleştirmek suç. hükümete laf söylemek suç. maalesef..

o adamı dövecektiniz orda arabasına da 150 liralık hasar açcaktınız. sonra karakolda ben yapmadım diyeektiniz. kaza da oldu yalan dolan işte..

ya da gidip kaskodan yaptırırsınız. bela okumayın ama bi gün bi yerde ayağı tökezleyince eminim aklına düşersiniz. insanoğlu bu psikoloji herşey. bi gün bi yerde pes der. "hak yedim" der.

ayrıca kasko şirketiniz hangisi? araç kasko bedelinin % 5 i kadar hasarlara hasarsızlık bozulmuyor. pek ön plana çıkarmıyor şirketler. biraz tanıdık bulun bölge md lüğünde fln yetkiliyle görüşün.iyi niyetinizi görürlerse yapamıyacakları şey yok. kalbiniz temiz olsun. lanet olsun.. nasılsa daha sonrada lazım olur:)
  • Geçmiş olsun dilekleriniz için hepinize teşekkür ederim. Her ne kadar önemli bir kaza olmasa da can sıkmaya yetiyor.

quote:

Size önerim şu: Dava açacakmış gibi davranın, dava açacağınıza inandırın karşı tarafı. Durumun onun aleyhine olduğunun farkında ise bir anda 150 YTL yerine çok daha ciddi bir masraf tehlikesi ile karşı karşıya geleceğini anlayacaktır. Belki bu şekilde anlaşırsınız, zararınızı tazmin etmeyi kabul edebilir.

Hocam öneriniz oldukça mantıklı. Önce blöf yapayım. Sonra duruma göre davranırım. Sonuçta şahitlerim olduğunu biliyor. Bunca mahkeme ve avukat masrafını göze alamaz herhalde...
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.