Şimdi Ara

MacBook pil ömrünü uzatma [Rehber - Aldente Ortaklık - Battery]

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
259
Cevap
30
Favori
22.246
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar.

    Öncelikle amacımız pili verimli bir şekilde kullanmak istiyoruz. Konforumuzdan taviz vermeden, olabildiğince cihazın bataryasını korumak istiyoruz. Bunun için bir kaç farklı kullanım senaryosu var. Bir kaç tane de farklı yazılımlar kullanarak bu konuyu tek başlıkta çözeceğiz.

    Macbook bataryasıyla, telefon bataryası aynı değil. Macbook doğrudan prizden güç çekebilir. Batarya (Pil) devre dışı şekilde kullanılabilir. Bu yüzden düz mantık. Kullanılmayan pil eskimez, daha uzun ömürlü olabilmesi sağlanabilir. Yalnız bunun için cihazı sürekli prize bağlı tutacağımız anlamına gelmiyor. Masabasinda kullanıyorsanız prizde, mobilize için normal kullanım şeklinde yapıyoruz. Pil zaten hiç kullanmasaniz dahi eskimeye başlıyor. Pil kalibrasyonda yapmalıyız. Pil kalibrasyonu pili tamamen boşaltmak değildir. Buradaki bahsettiğim biraz farklı. Pili düşük pil seviyesinde uzun süre kullanmak pek istediğimiz bir şey değil. Lafı fazla uzatmadan kullanmasını önderliğim yazimlari ve kullanım tipleri/tercihleri hakkında değinmek istiyorum.

    Option tuşuna basılı tutarak elma simgesine gelin. Buradan sistem ayarlarından Güç bölümünden cihazın durumunu görebilirsiniz.
    Dikkat etmemiz gereken iki nokta var. Pil nereden şarj oluyor? Çift sağlayıcı olduğunu görebilirsiniz. O an ki güç sağlayıcı pil veya prizse karşısında evet şekilde yazıyor. Şuan ki güç kaynağı - Evet. Şeklinde.
    Pil devir sayısı, toplamda kullandığımız enerji miktarını sembolik olarak ifade ediyor.

    Apple'ın kendisine güvenmek.

    Donanım ve yazılımı kendisi üreten yapısı bulunuyor Apple'ın ve kendisi hâli hazırda bu alana ciddi Ar-Ge yatırımı yapıp oldukça da kaliteli, kullanıcı dostu ürün üretiyorlar. Bütün konuyu Apple'a bırakıyorum, konuyu da umursamıyorum diyebilirsiniz... çok normal ve haklı da olabilirsiniz. Yalnız sizlere tavsiyem, bu konuyu sabırla sonuna kadar okumanız sizin için faydalı olabilir.
    Apple cihazlarına pil konusunda güzel ve işlevsel özellikler getirdi. Batarya şarj olurken %80'den sonra şarj işlemi yavaşlatmakta ayrıca sizin kullanım alışkanlıklarınızı makine öğrenimiyle öğrenip buna uygun tepki verebilmekte. Yukarıda cihazın doğrudan prizden güç çekip, pili boşa çıkarmak hakkında bahsetmiştim. Bunu hiç yazılım kullanmadan yapabiliyoruz.
    Yalnız buradaki makine öğrenimi doğru çalışmayabilir. 3-4 gün prizden çıkarmadan kullandınız diyelim, pile geçtiğiniz vakit "öğrenme süreci" bozulabilir. İstediğimiz gibi çalışmayabilir. Bunun için yazılım kullanıyoruz ve şarj etme sürecine istediğimiz gibi hâkim oluyoruz. Buda bize düşük pil devri olarak geri dönüyor. Düşük pil devrinden kastım nicelik değil, nitelik olarak.




    Aldente kullanmak

    Yazılımın temel mantığı, bizim belirlediğimiz senaryolarda pili devreye almak ve şarj etmesini kontrol etmek. Ücretsiz sürümünde bu fonksiyonu da bulunuyor. Belirlediğimiz sınırda şarj etmeyi kesiyoruz.
    Şarj limiti moduyla bunu yapabiliyoruz.
    Şarj limiti kaçta olmalı ?
    %80 ila %40 arasında olabilir. %40'ın altında olmamasını önerilir, batarya stres altına girebilir. Bu yüzden uzun süre düşük seviyede olmasını istemiyoruz

    Yelken modu

    Bununla belirlediğimiz limit aralığında şarj olmamasını sağlıyoruz. Bunu anlamak için sizlere bir örnek vereyim. Şarj limitiniz %60 olsun. Yelken modunu %10 olarak ayarladiniz. %50 alt limit oluyor böylece.
    Cihazı uyku moduna aldık, fişten çektik derken %10 enerji kullanım oldu. 7/24 cihazı fişte takacak halimiz yok neticede. %60'dan %50'e gelene kadar cihazı fişe taksak bile şarj olmaz. Enerjiyi prizden alır imkan varsa. Bu şekilde tak çıkar, şarj oluyor olmuyor gibi ufak tefek tak çıkarlar sorun olmaktan çıkar. %50 olunca tek seferde şarj olur %60'a. Bu döngü bu şekilde devam eder.
    Yelken modu aralığı kaç olmalı?
    Bununla alakalı kesin bir doğru bulunmuyor. %80 ila %35 arasında olacak şekilde istediğiniz aralıklarla kullanabilirsiniz.

    Kalibrasyon modu

    Sürekli prizden olacak şekilde şarj ettiğimiz durumda bir süre sonra, şarj olmamaktan dolayı batarya hücreleri kendini unutabilir. Bunu engellemek için kalibrasyon yapıyoruz. Burada eski metod olan sonuna kadar bitir gel işlemi değil. %15'e düşür, %100'e doldur bir iki saat tut. Sonra belirlediğiniz yere kadar boşalt şeklinde oluyor.
    Uygulamanın yapımcıları genel olarak bilimsel makaleleri referans alıyor. 2 haftada bir olacak şekilde yapılması tavsiye ediliyor. Kalibrasyon tuşuna basarak uygulama kendi tüm ayarlarını buna göre ayarlayarak işlemi tek tıkla yapacaksınız. İşlem uzun sürebilir, neticede doldur boşalt yapacaksınız.



    Uygulamanın ekstra olarak bir kaç özelliği daha var. Donanım ölçer moduyla doğru bir şekilde şarj oranını öğrenip buna göre hareket edebilirsiniz. Uyku moduna geçmeyi engelleyerek ayarlarınızı aktif uygulayabilir akabinde uyku moduna alabilirsiniz gibi... Uyku modlarının temel mantığı şu. Cihaz uyku modunda ve kapandığında uygulama çalışmıyor. Şarj olup ayarlarınızın bozulmasını engellemek için (biz %50de pili atıl duruma aldık, şarj olursa pil devreye girer bunu istemiyoruz) konulmuş ayarlardir. Bu sebeble hepsinin açılmasını öneriyorum. (Kilit ekranı ayarı hariç)

    Ekstra olarak merak ettiğiniz konuları sorabilirsiniz.

    Aldente uygulaması:https://apphousekitchen.com/

    Battery uygulaması kullanmak.

    Tamamen ücretsiz, açık kaynaklıdır. Şarj sınırını limitleme uygulaması. Bu yalnızca Apple Silicon cihazları içindir. Varsayılan olarak %80'e limitler ve ekstra olarak hiçbir şey yapmanıza gerek yoktur. Prize takılı şekilde rahatlıkla hiçbir uğraş vermeden, cihazınızın bataryasını koruyabilirsiniz. Limiti isterseniz değiştirebilirsiniz. Homebrew üzerinden tek tıklamayla kurabilirsiniz.

    Battery:
    github
    GitHub - actuallymentor/battery: CLI for managing the battery charging status for M1 Macs
    https://github.com/actuallymentor/battery



    Ücretsiz, açık kaynaklı ve yelken modu gibi seçenekleri olan bir alternatif daha. Yalnızca M serisi için geçerli.

    github
    GitHub - charlie0129/batt: Control and limit battery charging on Apple Silicon MacBooks.
    https://github.com/charlie0129/batt



    Hangi uygulamayı kullanmalıyım?

    İsterseniz uygulama kullanmayın. Tercihinize istinaden, bunun kararını siz vereceksiniz. Batarya üzerine daha çok hâkim olmak isterseniz Aldente uygulaması iyi bir tercih olacaktır. Uygulama kullanırken, parazit oluşturmaması için Apple'ın kendi iyileştirilmiş pil şarjı ayarını kapatmanız önerilir.

    Uygulamayı ortaklaşa alabilirsiniz. Bunun için bu konuyu kullanabilirsiniz.


    Batarya hakkında bilgi almak

    Bataryanın üretim tarihi, devir sayısı, kapasitesi ve diğer apple cihazlar hakkında da bilgi almak için kullanışlı bir yazılım var. https://www.coconut-flavour.com/coconutbattery/


    Not: Güncelleme yapılacak.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >







  • 30'un altına, 70'in üstüne çıkarmadan kullanılmalı. tabi ki gün içinde %40'tan fazla şarja ihtiyacın oluyorsa esnetebilirsin. %20 - %80 / %90 gibi. genel olarak bu sınırların içinde kalmaya dikkat et. eğer macbook'u evden işe işten eve götürme şeklinde çalışıyorsan ve prize bağlı kullanma durumun varsa "aidente" isimli uygulamayı kurup macbook'un belli bir yüzdeden sonra şarj olmamasını sağlayabilirsin. ben kendi cihazlarımı genellikle %60 - 70 arasına sabitleyip prizde kullanıyorum. dışarıda pile ihtiyacım olacaksa da zaten çok hızlı şekilde bu seviyelerden %80'e şarj edebilirsin.


    uygulamayı kullanırken apple'ın iyileştirilmiş pil şarjı özelliğini devre dışı bırakmayı unutma. asla %100 pil full şekilde cihazı uzun süre tutma.


    eğer bu uygulamayı uzun süre kullanmayı düşünüyorsan da ayda en az bir kere --%15 - %100 (1 saat şarjda tut veya şarjda kullan) - %75'e düşene kadar kullan-- döngüsünü yapmayı ihmal etme.

    Yapay Zekanın Yanıtı

    MacBook Pil Ömrünü Uzatma Rehberi

    MacBook'un pil ömrünü uzatmak, cihazınızın performansını optimize etmek ve uzun ömürlülüğünü sağlamak için çok önemlidir. İşte MacBook pil sağlığını korumak ve pil ömrünü uzatmak için takip edebileceğin bazı etkili ipuçları:

    • Pil sağlığını izleyin: MacBook'un pil sağlığını, Sistem Tercihleri > Pil üzerinden kontrol edebilirsiniz. Bataryanın "Sağlık" durumu %100 ise, piliniz iyi durumda demektir.

    • Şarj döngülerini sınırlayın: MacBook pilleri sınırlı sayıda şarj döngüsüne sahiptir. Bir şarj döngüsü, pilin tamamen boşalması ve tekrar %100'e kadar şarj edilmesidir. Pil sağlığını korumak için şarj döngülerini sınırlayın.

    • Optimum sıcaklıkta kullanın: MacBook'unu aşırı sıcak veya soğuk ortamlarda kullanmaktan kaçının. İdeal çalışma sıcaklığı aralığı 10-35 santigrat derecedir.

    • Ekran parlaklığını ayarlayın: Ekran parlaklığı, pil ömrü üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Parlaklığı gerektiği kadar düşürerek pil ömrünü uzatabilirsiniz.

    • Uygunsuz uygulamaları kapatın: Kullanmadığın uygulamaları kapatmak, arka planda çalışarak pil ömrünü kısaltacakları için pil gücünden tasarruf sağlar.

    • Bluetooth ve Wi-Fi'yi devre dışı bırakın: Bluetooth ve Wi-Fi kullanılmadığında kapatılmalıdır, çünkü bunlar pil ömrünü azaltabilir.

    • Enerji tasarrufu modunu etkinleştirin: Enerji tasarrufu modu, cihazın güç tüketimini azaltarak pil ömrünü uzatır. Sistem Tercihleri > Pil üzerinden etkinleştirilebilir.

    • Kapalıyken şarj etmeyin: MacBook kapalıyken şarj etmek pil sağlığına zarar verebilir.

    • Orijinal şarj cihazını kullanın: MacBook'unu şarj etmek için her zaman orijinal şarj cihazını kullanın. Üçüncü taraf şarj cihazları pil sağlığına zarar verebilir.

    Bu ipuçlarını takip ederek MacBook'un pil ömrünü uzatabilir, pil sağlığını koruyabilir ve cihazının genel performansını artırabilirsiniz.

    Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Up
  • Merhaba notbook lar daha farklı çalışıyor şarja taktığınız zaman pil devreden çıkıyor bu nedenle ne kadar prize takılı kullanılırsa pil sağlığı için o kadar iyi pil de kullanırken de pil bitene kadar kullanmadığınız taktirde sıkıntı olmuyor bunlar devir süresine bağlı olarak eskiyor mesala bir pili ne kadar kullanıp şarj ederseniz o kadar eskir onun için olabildiğince prizde kullanmanızı tavsiye ederim.
  • 30'un altına, 70'in üstüne çıkarmadan kullanılmalı. tabi ki gün içinde %40'tan fazla şarja ihtiyacın oluyorsa esnetebilirsin. %20 - %80 / %90 gibi. genel olarak bu sınırların içinde kalmaya dikkat et. eğer macbook'u evden işe işten eve götürme şeklinde çalışıyorsan ve prize bağlı kullanma durumun varsa "aidente" isimli uygulamayı kurup macbook'un belli bir yüzdeden sonra şarj olmamasını sağlayabilirsin. ben kendi cihazlarımı genellikle %60 - 70 arasına sabitleyip prizde kullanıyorum. dışarıda pile ihtiyacım olacaksa da zaten çok hızlı şekilde bu seviyelerden %80'e şarj edebilirsin.


    uygulamayı kullanırken apple'ın iyileştirilmiş pil şarjı özelliğini devre dışı bırakmayı unutma. asla %100 pil full şekilde cihazı uzun süre tutma.


    eğer bu uygulamayı uzun süre kullanmayı düşünüyorsan da ayda en az bir kere --%15 - %100 (1 saat şarjda tut veya şarjda kullan) - %75'e düşene kadar kullan-- döngüsünü yapmayı ihmal etme.





  • AdaminTeki kullanıcısına yanıt
    MacBook pil ömrünü uzatma [Rehber - Aldente Ortaklık - Battery]


    Şarja takılı, %100 iken şarj olmadığını söylüyor.

  • Xitsilla X kullanıcısına yanıt

    evet zaten %100'den fazla şarj edilmeyeceği için şarjı kesip adaptörden kullanıyor. benim tavsiye ettiğim ise şarj etme işlemini ihtiyacınıza göre 50, 60, 70 belki 80 civarında kesip prizde kullanman.


    eğer ek uygulama kullanmak istemiyorsan macos'taki optimize şarjı açarsan 3 - 4 günden sonra sürekli prizde kullandığını anlayıp 80'den sonrasını şarj etmeyi senin tercihine bırakıyor.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AdaminTeki -- 26 Kasım 2021; 7:24:21 >
  • AdaminTeki kullanıcısına yanıt

    Genel olarak desktop çalışıyorum hocam, iyileştirme seçeneği açık, bu seçenek kapalıyken döngü yaptırmıyorsa daha iyi aslında.


    henüz yeni cihaz olduğu için %80 olayına daha geçemedi

  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Xitsilla X kullanıcısına yanıt

    o zaman dediğim <aidente> uygulamasını kurarsan pili %50 civarına sabitleyebilirsin. tabi ki %50'ye sabitlediğinde döngü yaptırmıyor cihaza. aynı şekilde macos'un içinde bulunan %80 özelliği veya %100'de tutsan da döngü değişmez.

  • AdaminTeki kullanıcısına yanıt

    Dediğim gibi full takılı şarja, pil iyileştirme seçeneği açık, 10 günde 1 defa %15'e getirip tekrar %100 yapsak kalibrasyon için yeterli olur sanırım

  • Xitsilla X kullanıcısına yanıt

    olur evet

  • Merhaba hocam bende m1 air aldım kutuyu açtım pil devir sayısı 1'di daha hiç şarj etmedim, bugun devir sayısı 2 olmuş. sadece dün makineyi komple kapatmıştım kapatıp açınca devir sayısı aratmaz her halde.
  • 6 senedir MBP Retina ve 2 senedir iPhone 8 Plus kullaniyorum. Bu iki cihazdaki kullanimlarimi da goz onunde bulundurarak cevaplayacagim.


    6 senedir kullandigim Early 2015 Retina MBP 13' batarya sagligim %75, dongu sayim 905, ve su an 3-4 saat gidiyor. Ek olarak da "Pili kontrol ettirin" uyarisi mevcut. Ben gecen seneye kadar bataryami genelde %100'de tutarak kullandim. Arada bir disari ciktigimda veya yer degistirdigimde falan sarjdan cikarmistim. Ama batarya cogunlukla %100'de kaldi diyebilirim. Nadir de olsa %0 gormuslugum de var.


    iPhone'da ise 2 senedir sadece %30 ile %75 arasi kullaniyorum. Bu degerler arasinda gerektigi zaman sarja takip cikariyorum yani. iPhone JailBreak kullandigim icin butun batarya degerlerimi gorebiliyorum. Batarya sagligim %100, dongu sayisi 970. Muazzam bir degerdeyim yani. (kanit icin bkz: https://www.youtube.com/watch?v=qP_PAS0UaQE )

    )


    Su an kardesimin kullandigi 2020 MBP (Intel islemcili) ise 200 pil dongusunde, pil sagligi da %96 sanirim. O benim kadar dikkat etmiyor olsa da genel anlamda %30 ile %80 kuralina uyuyor, ama o arada bir bataryayi %100 de yapiyor. Onun hatasi burada. Yine de 13 ay kullanimdan sonra %96 batarya sagligi gayet iyi bir deger.


    Bu cihazlarda kullanilan piller en rahat sekilde ancak ve ancak %30 ile %80 arasinda calisabiliyor. %30'un altina inmemeli, %80'in de ustune cikmamalisiniz. Zaten yeni surum MacOS'lerde artik %80 olayini yazilimsal olarak cozmusler, sarj kablosu takili olsa bile cihaz sarj etmiyor kendini. Bilerek yapiyorlar bunu. Cunku pilin %100 sarj olmasi anot ile katot arasinda inanilmaz bi stres farki olusturarak batarya hucrelerinin omrunu yiyor, sonuc olarak benim su an 6 sene sonra yasadigim problemi yasiyorsunuz.


    Eger uzun sureli o pil saglam kalsin istiyorsaniz %30 ile %80 kuralina uyun. Ona gore sarj cihazinizi takin ve cikarin. En iyi kullanim bicimi budur. Ha eger bilgisayarda agir bir is yapiyorsaniz o agir is esnasinda pilin canini yememek icin sarja takili olarak birakin. O agir is bittiginde ise pile geri donebilirsiniz.


    Yakin zamanda su anki 2015 cihazimin pilini orijinal olarak Apple'a degistirtmeyi dusunuyorum, sonrasinda ben de bu kurala uyarak kullanacagim. 1 sene sonra falan denk gelirsek yeniden yorum yapar ve tecrubelerimi paylasirim.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nahege270 -- 28 Kasım 2021; 2:34:3 >




  • MacBook pil ömrünü uzatma [Rehber - Aldente Ortaklık - Battery]



    Merhaba hocam. Detaylı açıklamanız için teşekkür ederim. Bu ayarlar ile fişe takılı kullanıyorum. Yaklaşık 10 gündür bu şekilde.

    Bu mesajı yazarken şarjım %79 tam. Bakalım doldurmaya devam edecek mi.

  • Xitsilla X kullanıcısına yanıt

    Hocam bende de bu iyileştirilmiş pil şarjı özelliği açık fakat cihazı şarja taktığımda %100'e kadar dolduruyor. Bu durumu tam anlayamadım açıkçası, acaba şarj dolduktan sonra ev içi kullanımda prize takılı mı kullanmak gerekir ya da belli bir kullanımdan sonra mı %80'2 kadar doldurup kendini sabitliyor?

  • reverse.angle kullanıcısına yanıt

    Yok hocam dolduruyor baktım. Sadece sağ üstten bakmadım aynı zamanda sistem görüntüledim orada güç sekmesinde de doldurduğu görünüyor. Sanırım yardımcı program kullanmalıyız

  • Xitsilla X kullanıcısına yanıt

    Peki hangi programı kullanmalıyız? AppStore'da var mı böyle bir program?

  • reverse.angle kullanıcısına yanıt

    Apple House Kitchen i öneriyorlar

  • Xitsilla X kullanıcısına yanıt

    Ben bu ozelligi henuz hic kullanmadim cunku dusuk bir MacOS surumundeyim ama bildigim kadariyla bunun aktif olabilmesi icin cihazin sizin kullanim aliskanliklarinizi anlamasi gerekiyor. Ben Apple'in bunu cok iyi yaptigini dusunmuyorum cunku kullaniciya hic bir ayar birakmiyor. Yapay zekanin sizi anlayip ona gore %80'de otomatik durdurmasina dek gecen zaman cidden cok uzun, belki gunleri bile bulabilir. Yani asil mantik, yapay zekanin sizin kullanim aliskanliginizi ve standardinizi cozebilmesi. Hele bir de standart bir hayatiniz yoksa, mesela ofis hayati standart bir kullanimdir, o zaman iyice bocaliyor bu sistem.



    Isterseniz bir kac gun müddet verin, bakalim cihaz sizin kullanim aliskanliginizi cozecek mi. Eger hosunuza gitmezse ve yeniden calismazsa o zaman siz manuel olarak sarj cihazini takip cikarmalisiniz. Ben sahsen boyle yapiyorum. "Battery Health 3" programi kullaniyorum, pil %30'a inince haber veriyor, sarjdayken de %80 olunca yine haber veriyor. Ben bu bildirimlere gore sarj takip cikariyorum daima.





  • AdaminTeki kullanıcısına yanıt

    AdamınTeki arakdaşımızın çözümünü uygulayacağım:


    Bunun için kaynak video arayanlara


    H.I 21youtube
    In this video, I will show you how to set a charge limit on your MacBook in order to increase battery health/longevity through the use of a tool called AlDente :) https://github.com/davidwernhart/AlDente Like + Subscribe if you found this video useful 0:00 intro 0:12 Why you need it? 0:40 How to download 1:38 Demonstration 3:10 Tip 3:50 Conclusion #m1 #macbook #battery
    https://www.youtube.com/watch?v=8jaTSi1kL1w
  • Xitsilla X kullanıcısına yanıt

    Ben de bu çözümü deneyeceğim hocam. Programı kurdum hatta. Yalnız şarjım şu an %100 ve güç kaynağı adaptör gözüküyor. Bu durumda cihazı pilde kullanıp %80'e getirmek ve sonrasında adaptöre geri bağlamak gerekiyor anladığım kadarıyla.

  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.