Şimdi Ara

Macbook da Harici (External Disk) Disk'e Bootcamp ile Windows Kurmak Yöntemi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
69
Cevap
17
Favori
21.840
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Kendi yaptığım ve başarılı bir şekilde sonuçlandırdığım harici diske bootcamp ile windows kurmak için rehberdir.

    Öncelikle neler lazım?


    1. USB 3.0 bağlantı noktasına sahip bir harici disk ya da thunderbolt girişine sahip bir harici disk. (Tavsiye olarak thunderbolt almanız daha iyidir. USB 3.0, USB 2.0'a göre hızlı olmasına rağmen bir harici diske bağlantı yoluyla windows kurup MAC'imizde çalıştıracağımız için USB 3.0'da thunderbolt a göre ikinci tercih nedeni olmalıdır.

    2. Windows 7 ya da Windows 8.1 kuracaksanız, ilgili işletim sisteminin iso dosyasına ihtiyaç vardır. İso dosyasına sahip bir windows'u satın alınız ya da indiriniz. Mac'imiz 64 bit işlemciyle çalışıyorsa eğer sizde ilgili windows sürümünün mutlaka 64 bit olmasını kontrol ediniz. Ayrıca buradaki yöntem tamamen Windows 8.1 ile yapılmış olup tavsiye olarak Windows 8.1'e ait iso dosyasını tercih ediniz.

    3.VMWare Fusion ya da Parallels Desktop uygulaması gerekmektedir. Bu uygulamalar MAC'imizde sanal windows kuran programlardır. İlgili uygulamadan birisine sahip olarak MAC'imizde kurunuz. (Tavsiye: Parallels Desktop)

    4. Waik Tools Download programı. Aşağıdaki linkten indirebileceğiniz bu ücretsiz program ile hangi windows iso dosyasına sahipsiniz ilgili klasörü bu program ile bilgisayarınıza indiriniz.

    http://www.rmprepusb.com/tutorials/getwaiktools

    5. Bootcamp driverlara ihtiyacımız var. Bunun için MAC'imizden "Boot Camp Yardımcısı" programını başlatınız ve fazladan bir usb sürücüsüne en az 1GB boş yer olması önemli MAC'imize takarak ve programı başlatıp sadece "En Son Windows destek yazılımını Apple'dan indir" e tıklayarak usb sürücüsüne ilgili bootcamp yazılımını indiriniz.

    ---Adım adım Macbook ile Harici (External Disk) Disk'e Bootcamp ile Windows Kurmak Yöntemi---

    1. Sahip olduğunuz iso dosyasına çift tıklayınız. Windows 8'e ait iso dosyasına sahipseniz çift tıklayarak MAC'imizde bu dosyası açabiliriz. Açtıktan sonra "sources" kısmındaki "install.wim" dosyasını MAC'imizde masaüstüne kopyalayınız.

    ((Eğer Windows 8'e ait DVD'ye sahipseniz gene bunu takıp açarak aynı dosyayı bulup MAC'imize kopyalayınız. Eğer Windows 7'nin iso dosyasına sahipseniz ve illa windows 7 kurmak istiyorsanız Windows 8'deki gibi çift tıklama ile dosya iso dosyası içeriği açılamadığından iso dosyalarını gören ve açan ücretsiz "Virtual Clone Drive" programını indiriniz.))

    2. Yukarıda 3. adımda belirtilen programlar ile elinizdeki iso dosyasıyla MAC'imizde sanal bir windows işletim sistemi kurunuz. Bu programların kullanımı ile ilgili bilgiler sihirlielma sitesinde mevcut.

    3. MAC'imizde sanal işletim sistemi kurduktan sonra bilgisayarım ekranındaki C: klasörünün içine yukarıda 4. adımda yaptığımız işlemin sonucunda ortaya çıkan klasörü C:\wim\ şeklinde kopyalayınız.

    4. Şimdi harici diski bilgisayara takınız. Parallel Desktop programında bu işlemden sonra MAC'e mi Windows'a mı bağlanayım şeklinde yazı çıkmaktadır. Windows'u seçin. Windows'u seçtikten sonra sanal işletim sisteminizde harici diskin bağlanıp bağlanmadığını kontrol ediniz.

    5. Şimdi, sanal işletim sistemimizde "command prompt" u (cmd.exe) çalıştırınız. Çalıştırmadan önce sağ tıklayarak "administrator mode" da Windows komut sistemini başlatınız.

    6. system32 klasörü otomatik olarak seçilmiş şeklinde açılan komut sistemine;
    "diskpart" yazınız. (Tırnak işareti olmadan)

    7. Sonra "list disk" yazınız. Bu işlem ile sanal işletim sistemimize bağlı diskleri görürüz.

    8. Taktığınız sanal disk hangisi ise yanında bir kimlik ID numarası vardır. Komut işlemine şimdide "select disk #" komutunu yazarak # kısmına sizde hangi numara çıkmışsa giriniz ve enter tuşuna basınız.

    9. Sıra temiz bir kurulum yapmakta. Bu adımda harici diskteki bilgilerinizin tamamının gideceğini unutmayınız ve yedeğini mutlaka alınız. Şimdi "clean" komutunu yazarak enter tuşunu basınız.

    10. Hiçbir zaman windows iso'suna yada DVD'si ile harici diski bootlamadan işletim sistemi kuramazsınız. Şimdi bootlama aşamasına geçiyoruz. Şimdi komut ekranına "create partition primary size=350" yazınız ve enter tuşuna basınız. Bastıktan sonra 350 MB bir alan harici diskimizde yaratmış olduk. Bu bölümler windows kurulumu için önyükleme ve yedekleme alanlarıdır ve ilgili sistem sanal bellekleridir. Bunu windows kurduğumuzda otomatik kendisi yapar biz bu komutlarla kendimiz bu bölümleri oluşturmaktayız.

    11. Oluşturduğumuz kısmı şimdi FAT32'ye çevireceğiz.
    Komut kısmına bu sefer de "format fs=fat32 quick" yazınız ve enter tuşuna basınız.

    12.Komut kısmına ilgili alanı aktif hale getirmek için "active" komutunu yazınız ve enter tuşuna basınız.

    13. Şimdi ilgili alana sürücü ismi verme aşamasındayız. Ben bu sürücüye "B" ismini verdim. Eğer windows sanal işletim sisteminizde bu sürücü doluysa yani ismi kullanılıyorsa "Bilgisayarımdan Bakın" siz başka bir ismi atayınız. Komut kısmına "assign letter=b" yazınız ve enter tuşuna basınız. Bu işlemden sonra windows yeni bir sürücü buldum ne yapayım diye soracaktır. Sakın ne biçimlendirin ne de formatlayın. Windows'un bu sorusunu kapatın.

    14. Şimdi windows'un kurulacağı alan oluşturacağız. Komut kısmına "create partition primary" yazınız ve enter tuşuna basınız.

    15. Oluşturduğumuz yeni alanın formatını NTFS olarak düzenleyeceğiz. Komut satırına
    "format fs=ntfs quick" yazınız ve enter tuşuna basınız.

    16. Şimdi ilgili alana isim verme aşamasındayız. Komut satırına "assign letter=o" yazınız ve enter tuşuna basınız. Ben O sürücü olarak isimlendirdim. Sizde eğer doluysa bu harf, sanal işletim sisteminizde kontrol ederek bu harfi boş bir harf yapın.

    17. Bu işlemden sonra windows gene bir ileti ile karşımıza çıkarak ne yapacağını soracak. Bu iletiyi gene kapatın.

    18. Son olarak komut satırına "exit" yazın ve enter tuşuna basın.

    Windows ISO dosyasını Kurma Aşaması

    1. Waik Tools ile indirdiğimiz klasörden çıkan imagex.exe 'i bulup sanal işletim sistemimizde C:\imagex\imagex.exe şeklinde klasör oluşturarak imagex klasörünün içine atınız. Aynı zamanda waik Tools ile indirdiğimiz klasörü sanal işletim sistemi içindeki C: klasöründe yer alan windows klasörünü açıp system32 klasörünü de açıp içine atınız. Ayrıca imagex.exe'in kendisini de system32 içine ayrıca kopyalayınız.

    2. Şimdi komut satırını tekrar açınız. (admin modunda) Yeniden açıldığında gene system32 klasörü seçili olarak açılacaktır. Eğer users klasörü seçili olarak açılıyorsa, tekrar kapatıp tekrar açınız. system32 klasörü seçili olarak açılmış komut satırına aşağıdaki komutu yazınız ve enter tuşuna basınız.
    imagex.exe /info C:\wim\install.wim

    3. Şimdi komut satırına aşağıdaki komutu yazınız ve enter tuşuna basınız.
    imagex.exe /apply C:\wim\install.wim 1 o:

    Bu işlem biraz uzun sürebilir. Bekleyiniz. Bu işlem ile windows imajını harici diskimize kopyalamış oluyoruz.

    4. Şimdi komut satırına o: yazınız ve enter tuşuna basınız. Yani o sürücüsünü komut satırında çağıracağız. system32 klasörü hale gözüküyorsa iki defa ayrı ayrı "cd.." yazınız ana C: sürücü seçiliyken O: komutunu giriniz ve o sürücüsünü komut ekranına getiriniz.

    5. O: sürücüsü komut ekranında iken;
    o:\windows\system32\bcdboot o:\windows /f ALL /s b:

    yazınız ve enter tuşuna basınız. Eğer siz bu adımları uygularken yukarıda yaptığımız sürücü isim verme işlemleri sırasında farklı bir isim vermişseniz yukarıdaki komutta ilgili yerlere o isimleri vererek enter tuşuna basınız. (ben o ve b isimlerini vermiştim.)

    6. Şimdi harici diskimiz takılıyken MAC'inizi yeniden başlatın ve başlatırken boot sesi geldikten sonra "alt (option)" tuşuna basınız. Eğer boot ekranı gelmezse işlemi tekrarlayınız. Alt tuşuna basma da timing yani zamanlama önemlidir en çok erken ne de çok geç basmak gerekir.

    7. Boot seçme ekranı geldiğinde Windows'u klavyenizi kullanarak seçip enter tuşuna basınız. Bu işlemden sonra Windows kurmanın son aşamasına gelmiş bulunuyoruz. Bu aşamda 1 veya 2 defa MAC'imiz yeniden başlayacak. Bu olduğunda boot sesinden sonra tekrar alt tuşuna basıp "Windows" u seçmeyi unutmayınız.

    Son aşama. Bootcamp Driver'ları Kurmak

    Windows kurma işleminin bu son aşamasına geldiyseniz sizi tebrik ederim. Basit ama bir defada öğreneceğiniz bu işlemleri yaparak Windows'un aslında nasıl otomatik olarak kurulduğunun felsefesini de öğrenmiş ve bunu bizzat tecrübe ederek gerçekleştirmiş oldunuz.

    1. Daha önce bootcamp driver'ını kurduğumuz usb'i windows da iken MAC'imize takın ve "setup.exe" dosyasını sağ tıklayarak admin modunda çalıştırınız. Eğer hata iletisi alırsanız ki bu genelde bootcamp driverların 32 ya da 64 bit sürümünün doğru indirilip indirilmediğinden olur. Bu yüzden bootcamp driverlarını windows bit sürücüsüyle uyumlu sürümünü indirerek bu aşamayı tekrar deneyiniz.

    2. Bootcamp sürücüleri kurulduktan sonra MAC'imizi yeniden başlatınız. Boot sesinden sonra gene "alt" tuşuna basınız. Windows'u seçiniz. Artık MAC'imiz aynı zamanda da harici disk ile MAC'imizde çalışan bir WINDOWS...

    MAC'imizde Windows'u açacağımız zaman harici diski takıp her seferinde boot sesinden sonra "alt" tuşuna basıp "windows"u seçmek gerekmektedir.







  • Rehber için teşrkkürler..

    Ben de ufak bir ekleme yapyım;

    "Carbon copy Cloner" uygulaması ile harici diske aldığınız osx kopyanızı yine aynı şekilde açılışta alt tuşuna basarak aşabilirsiniz.. Acil durumlarda (harddisk çökmesi vs..) hayat kurtarıcı olabiliyor..
  • quote:

    Orijinalden alıntı: dreampowder

    Rehber için teşrkkürler..

    Ben de ufak bir ekleme yapyım;

    "Carbon copy Cloner" uygulaması ile harici diske aldığınız osx kopyanızı yine aynı şekilde açılışta alt tuşuna basarak aşabilirsiniz.. Acil durumlarda (harddisk çökmesi vs..) hayat kurtarıcı olabiliyor..
    bunu deneyecegim bi ara eger gercekten calisiyorsa efsane bir sey olur.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-E41040413

    bunu deneyecegim bi ara eger gercekten calisiyorsa efsane bir sey olur.

    Alıntıları Göster
    Neden parallels kullanmak yerine böyle bir olay tercih edilmektedir anlamadım ben tam o kısmı.

    USB2.0 ile bu işlem yapıldığında ne gibi bir verim söz konusu?

    Ne gibi bir avantajı var bu işin açıklayabilirsiniz çok sevinirim.

    Teşekkürler.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Choline

    Neden parallels kullanmak yerine böyle bir olay tercih edilmektedir anlamadım ben tam o kısmı.

    USB2.0 ile bu işlem yapıldığında ne gibi bir verim söz konusu?

    Ne gibi bir avantajı var bu işin açıklayabilirsiniz çok sevinirim.

    Teşekkürler.

    parallels desktop programı kardeş virtual machine yani sanal bir işletim sistemi örneğin benim macbook pro da parallels kurduğumuzda makinenin belli bir işlemcisini ve ram'ini ayırmak zorundayız kaldı ki bizde ssd var ve ssd de eğer 512 GB değilse bu sanal işletim sistemi içinde hard diskten belli bir yer ayırmak söz konusu. Yani parallels desktop hem mac hem de windows u ayrı ramlerde ayrı cpularda çalıştırmakta ve verim düşmekte. ekran kartının ram'i içinde aynı şey söz konusudur. parallels uygulaması ayrı bir windows işletim sistemi kurmuyor sanal bir işletim sistemi kurduğunu biliyorsunuzdur herhalde.

    bu uygulama ile harici bir diski bootlayarak windows işletim sistemini kuruyoruz ve bootcamp sürücülerini kurduktan sonra işletim sistemi sadece windows olarak açılıyor yani işlemcinin, ram'in, ekran kartının %100'ünü windows da kullanabiliyoruz.

    usb 2.0 da veri aktarım hızları kablodan bilgisayara çok düşük olduğu için usb 3.0 tavsiye ediyorum. hatta thunderbolt girişine sahip bir usb 3 olursa thunderbolt daha hızlıdır. hatta ssd ye sahip bir thunderbolt olursa o zaman daha da iyi olacaktır ama bu yatırım şimdilik pahalı.




  • güzel anlatmışsınız teşekkürler. yapayım diyorum ama çok uzun ve zahmetli bir iş gibi gözüküyor. kullanımı verimli mi? uğraştığımıza değer mi acaba?
  • merhaba,

    dediğinizi sıra ile yaptığımı sanıyorum fakat bir türlü hatalardan kurtulamadım. Diski siliyor ve B bölümünü oluşturuyor 350 mb fakat sonrasında O diskini oluşturamadım ne yaptıysam. Başka bir mac bilgisayarda 2 ye böldüm harici hdd yi. Dediğin gibi dosya uzantısını değiştirdim ve o aşamadan sonrasını devam edeyim dedim bu sefer de o diskine yükleme yapılamaz diye hata verdi.

    Bunun başka bir yolu yok mudur acaba, sıkıldım çünkü baya.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ahmet©

    merhaba,

    dediğinizi sıra ile yaptığımı sanıyorum fakat bir türlü hatalardan kurtulamadım. Diski siliyor ve B bölümünü oluşturuyor 350 mb fakat sonrasında O diskini oluşturamadım ne yaptıysam. Başka bir mac bilgisayarda 2 ye böldüm harici hdd yi. Dediğin gibi dosya uzantısını değiştirdim ve o aşamadan sonrasını devam edeyim dedim bu sefer de o diskine yükleme yapılamaz diye hata verdi.

    Bunun başka bir yolu yok mudur acaba, sıkıldım çünkü baya.
    1 aylık bir gecikme olacak ama bir sorum var, bootcamp ile windows kurarken windows'u ayrı olarak biz mi satın alacağız? eğer öyle ise bootcamp'ı kurarken windows indir seçeneği nedir yada nasıl çalışıyor/işliyor?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ahmet©

    merhaba,

    dediğinizi sıra ile yaptığımı sanıyorum fakat bir türlü hatalardan kurtulamadım. Diski siliyor ve B bölümünü oluşturuyor 350 mb fakat sonrasında O diskini oluşturamadım ne yaptıysam. Başka bir mac bilgisayarda 2 ye böldüm harici hdd yi. Dediğin gibi dosya uzantısını değiştirdim ve o aşamadan sonrasını devam edeyim dedim bu sefer de o diskine yükleme yapılamaz diye hata verdi.

    Bunun başka bir yolu yok mudur acaba, sıkıldım çünkü baya.



    kardeş tüm adımları doğru uyguluyor musunuz acaba gözden kaçırdığınız ya da yanlış yaptığınız bir yer olmalı sayısız şekilde bu yöntemi denedim ve çalışmakta.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: MK*

    1 aylık bir gecikme olacak ama bir sorum var, bootcamp ile windows kurarken windows'u ayrı olarak biz mi satın alacağız? eğer öyle ise bootcamp'ı kurarken windows indir seçeneği nedir yada nasıl çalışıyor/işliyor?

    windows kurulabilmesi için gerekli yazılımları sürücüleri yükleme seçeneğidir o. windows u siz alabilirsiniz ya da malum yerlerden indirip iso dosyası şeklinde tanıtabilirsiniz.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: EmekliNinja

    quote:

    Orijinalden alıntı: MK*

    1 aylık bir gecikme olacak ama bir sorum var, bootcamp ile windows kurarken windows'u ayrı olarak biz mi satın alacağız? eğer öyle ise bootcamp'ı kurarken windows indir seçeneği nedir yada nasıl çalışıyor/işliyor?

    windows kurulabilmesi için gerekli yazılımları sürücüleri yükleme seçeneğidir o. windows u siz alabilirsiniz ya da malum yerlerden indirip iso dosyası şeklinde tanıtabilirsiniz.

    Alıntıları Göster
    dostum bu tarz makale'ler de lütfen kaynak belirtirmisin. emeğe saygı diye geziyorsunuz ortada ama çeviri makale bu :
    http://bleeptobleep.blogspot.com.tr/2013/02/mac-install-windows-7-or-8-on-external.html




  • quote:

    Orijinalden alıntı: relox

    dostum bu tarz makale'ler de lütfen kaynak belirtirmisin. emeğe saygı diye geziyorsunuz ortada ama çeviri makale bu :
    http://bleeptobleep.blogspot.com.tr/2013/02/mac-install-windows-7-or-8-on-external.html

    Alıntıları Göster
    takipteyim.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: relox

    dostum bu tarz makale'ler de lütfen kaynak belirtirmisin. emeğe saygı diye geziyorsunuz ortada ama çeviri makale bu :
    http://bleeptobleep.blogspot.com.tr/2013/02/mac-install-windows-7-or-8-on-external.html


    türkçe alıntı yapmadıktan sonra kendim ing uygulayıp türkçe anlaşılır yazdıktan sonra neden belirteyim ki? akademik makale mi bu. fazla abartmayın.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kunfeyekun

    quote:

    Orijinalden alıntı: relox

    dostum bu tarz makale'ler de lütfen kaynak belirtirmisin. emeğe saygı diye geziyorsunuz ortada ama çeviri makale bu :
    http://bleeptobleep.blogspot.com.tr/2013/02/mac-install-windows-7-or-8-on-external.html


    türkçe alıntı yapmadıktan sonra kendim ing uygulayıp türkçe anlaşılır yazdıktan sonra neden belirteyim ki? akademik makale mi bu. fazla abartmayın.

    +1

    Bilgi paylaşımınız için teşekkürler...




  • Umarım işe yarar. Ayrıca adamın dibisin!
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kunfeyekun

    Kendi yaptığım ve başarılı bir şekilde sonuçlandırdığım harici diske bootcamp ile windows kurmak için rehberdir.

    Öncelikle neler lazım?


    1. USB 3.0 bağlantı noktasına sahip bir harici disk ya da thunderbolt girişine sahip bir harici disk. (Tavsiye olarak thunderbolt almanız daha iyidir. USB 3.0, USB 2.0'a göre hızlı olmasına rağmen bir harici diske bağlantı yoluyla windows kurup MAC'imizde çalıştıracağımız için USB 3.0'da thunderbolt a göre ikinci tercih nedeni olmalıdır.

    2. Windows 7 ya da Windows 8.1 kuracaksanız, ilgili işletim sisteminin iso dosyasına ihtiyaç vardır. İso dosyasına sahip bir windows'u satın alınız ya da indiriniz. Mac'imiz 64 bit işlemciyle çalışıyorsa eğer sizde ilgili windows sürümünün mutlaka 64 bit olmasını kontrol ediniz. Ayrıca buradaki yöntem tamamen Windows 8.1 ile yapılmış olup tavsiye olarak Windows 8.1'e ait iso dosyasını tercih ediniz.

    3.VMWare Fusion ya da Parallels Desktop uygulaması gerekmektedir. Bu uygulamalar MAC'imizde sanal windows kuran programlardır. İlgili uygulamadan birisine sahip olarak MAC'imizde kurunuz. (Tavsiye: Parallels Desktop)

    4. Waik Tools Download programı. Aşağıdaki linkten indirebileceğiniz bu ücretsiz program ile hangi windows iso dosyasına sahipsiniz ilgili klasörü bu program ile bilgisayarınıza indiriniz.

    http://www.rmprepusb.com/tutorials/getwaiktools

    5. Bootcamp driverlara ihtiyacımız var. Bunun için MAC'imizden "Boot Camp Yardımcısı" programını başlatınız ve fazladan bir usb sürücüsüne en az 1GB boş yer olması önemli MAC'imize takarak ve programı başlatıp sadece "En Son Windows destek yazılımını Apple'dan indir" e tıklayarak usb sürücüsüne ilgili bootcamp yazılımını indiriniz.

    ---Adım adım Macbook ile Harici (External Disk) Disk'e Bootcamp ile Windows Kurmak Yöntemi---

    1. Sahip olduğunuz iso dosyasına çift tıklayınız. Windows 8'e ait iso dosyasına sahipseniz çift tıklayarak MAC'imizde bu dosyası açabiliriz. Açtıktan sonra "sources" kısmındaki "install.wim" dosyasını MAC'imizde masaüstüne kopyalayınız.

    ((Eğer Windows 8'e ait DVD'ye sahipseniz gene bunu takıp açarak aynı dosyayı bulup MAC'imize kopyalayınız. Eğer Windows 7'nin iso dosyasına sahipseniz ve illa windows 7 kurmak istiyorsanız Windows 8'deki gibi çift tıklama ile dosya iso dosyası içeriği açılamadığından iso dosyalarını gören ve açan ücretsiz "Virtual Clone Drive" programını indiriniz.))

    2. Yukarıda 3. adımda belirtilen programlar ile elinizdeki iso dosyasıyla MAC'imizde sanal bir windows işletim sistemi kurunuz. Bu programların kullanımı ile ilgili bilgiler sihirlielma sitesinde mevcut.

    3. MAC'imizde sanal işletim sistemi kurduktan sonra bilgisayarım ekranındaki C: klasörünün içine yukarıda 4. adımda yaptığımız işlemin sonucunda ortaya çıkan klasörü C:\wim\ şeklinde kopyalayınız.

    4. Şimdi harici diski bilgisayara takınız. Parallel Desktop programında bu işlemden sonra MAC'e mi Windows'a mı bağlanayım şeklinde yazı çıkmaktadır. Windows'u seçin. Windows'u seçtikten sonra sanal işletim sisteminizde harici diskin bağlanıp bağlanmadığını kontrol ediniz.

    5. Şimdi, sanal işletim sistemimizde "command prompt" u (cmd.exe) çalıştırınız. Çalıştırmadan önce sağ tıklayarak "administrator mode" da Windows komut sistemini başlatınız.

    6. system32 klasörü otomatik olarak seçilmiş şeklinde açılan komut sistemine;
    "diskpart" yazınız. (Tırnak işareti olmadan)

    7. Sonra "list disk" yazınız. Bu işlem ile sanal işletim sistemimize bağlı diskleri görürüz.

    8. Taktığınız sanal disk hangisi ise yanında bir kimlik ID numarası vardır. Komut işlemine şimdide "select disk #" komutunu yazarak # kısmına sizde hangi numara çıkmışsa giriniz ve enter tuşuna basınız.

    9. Sıra temiz bir kurulum yapmakta. Bu adımda harici diskteki bilgilerinizin tamamının gideceğini unutmayınız ve yedeğini mutlaka alınız. Şimdi "clean" komutunu yazarak enter tuşunu basınız.

    10. Hiçbir zaman windows iso'suna yada DVD'si ile harici diski bootlamadan işletim sistemi kuramazsınız. Şimdi bootlama aşamasına geçiyoruz. Şimdi komut ekranına "create partition primary size=350" yazınız ve enter tuşuna basınız. Bastıktan sonra 350 MB bir alan harici diskimizde yaratmış olduk. Bu bölümler windows kurulumu için önyükleme ve yedekleme alanlarıdır ve ilgili sistem sanal bellekleridir. Bunu windows kurduğumuzda otomatik kendisi yapar biz bu komutlarla kendimiz bu bölümleri oluşturmaktayız.

    11. Oluşturduğumuz kısmı şimdi FAT32'ye çevireceğiz.
    Komut kısmına bu sefer de "format fs=fat32 quick" yazınız ve enter tuşuna basınız.

    12.Komut kısmına ilgili alanı aktif hale getirmek için "active" komutunu yazınız ve enter tuşuna basınız.

    13. Şimdi ilgili alana sürücü ismi verme aşamasındayız. Ben bu sürücüye "B" ismini verdim. Eğer windows sanal işletim sisteminizde bu sürücü doluysa yani ismi kullanılıyorsa "Bilgisayarımdan Bakın" siz başka bir ismi atayınız. Komut kısmına "assign letter=b" yazınız ve enter tuşuna basınız. Bu işlemden sonra windows yeni bir sürücü buldum ne yapayım diye soracaktır. Sakın ne biçimlendirin ne de formatlayın. Windows'un bu sorusunu kapatın.

    14. Şimdi windows'un kurulacağı alan oluşturacağız. Komut kısmına "create partition primary" yazınız ve enter tuşuna basınız.

    15. Oluşturduğumuz yeni alanın formatını NTFS olarak düzenleyeceğiz. Komut satırına
    "format fs=ntfs quick" yazınız ve enter tuşuna basınız.

    16. Şimdi ilgili alana isim verme aşamasındayız. Komut satırına "assign letter=o" yazınız ve enter tuşuna basınız. Ben O sürücü olarak isimlendirdim. Sizde eğer doluysa bu harf, sanal işletim sisteminizde kontrol ederek bu harfi boş bir harf yapın.

    17. Bu işlemden sonra windows gene bir ileti ile karşımıza çıkarak ne yapacağını soracak. Bu iletiyi gene kapatın.

    18. Son olarak komut satırına "exit" yazın ve enter tuşuna basın.

    Windows ISO dosyasını Kurma Aşaması

    1. Waik Tools ile indirdiğimiz klasörden çıkan imagex.exe 'i bulup sanal işletim sistemimizde C:\imagex\imagex.exe şeklinde klasör oluşturarak imagex klasörünün içine atınız. Aynı zamanda waik Tools ile indirdiğimiz klasörü sanal işletim sistemi içindeki C: klasöründe yer alan windows klasörünü açıp system32 klasörünü de açıp içine atınız. Ayrıca imagex.exe'in kendisini de system32 içine ayrıca kopyalayınız.

    2. Şimdi komut satırını tekrar açınız. (admin modunda) Yeniden açıldığında gene system32 klasörü seçili olarak açılacaktır. Eğer users klasörü seçili olarak açılıyorsa, tekrar kapatıp tekrar açınız. system32 klasörü seçili olarak açılmış komut satırına aşağıdaki komutu yazınız ve enter tuşuna basınız.
    imagex.exe /info C:\wim\install.wim

    3. Şimdi komut satırına aşağıdaki komutu yazınız ve enter tuşuna basınız.
    imagex.exe /apply C:\wim\install.wim 1 o:

    Bu işlem biraz uzun sürebilir. Bekleyiniz. Bu işlem ile windows imajını harici diskimize kopyalamış oluyoruz.

    4. Şimdi komut satırına o: yazınız ve enter tuşuna basınız. Yani o sürücüsünü komut satırında çağıracağız. system32 klasörü hale gözüküyorsa iki defa ayrı ayrı "cd.." yazınız ana C: sürücü seçiliyken O: komutunu giriniz ve o sürücüsünü komut ekranına getiriniz.

    5. O: sürücüsü komut ekranında iken;
    o:\windows\system32\bcdboot o:\windows /f ALL /s b:

    yazınız ve enter tuşuna basınız. Eğer siz bu adımları uygularken yukarıda yaptığımız sürücü isim verme işlemleri sırasında farklı bir isim vermişseniz yukarıdaki komutta ilgili yerlere o isimleri vererek enter tuşuna basınız. (ben o ve b isimlerini vermiştim.)

    6. Şimdi harici diskimiz takılıyken MAC'inizi yeniden başlatın ve başlatırken boot sesi geldikten sonra "alt (option)" tuşuna basınız. Eğer boot ekranı gelmezse işlemi tekrarlayınız. Alt tuşuna basma da timing yani zamanlama önemlidir en çok erken ne de çok geç basmak gerekir.

    7. Boot seçme ekranı geldiğinde Windows'u klavyenizi kullanarak seçip enter tuşuna basınız. Bu işlemden sonra Windows kurmanın son aşamasına gelmiş bulunuyoruz. Bu aşamda 1 veya 2 defa MAC'imiz yeniden başlayacak. Bu olduğunda boot sesinden sonra tekrar alt tuşuna basıp "Windows" u seçmeyi unutmayınız.

    Son aşama. Bootcamp Driver'ları Kurmak

    Windows kurma işleminin bu son aşamasına geldiyseniz sizi tebrik ederim. Basit ama bir defada öğreneceğiniz bu işlemleri yaparak Windows'un aslında nasıl otomatik olarak kurulduğunun felsefesini de öğrenmiş ve bunu bizzat tecrübe ederek gerçekleştirmiş oldunuz.

    1. Daha önce bootcamp driver'ını kurduğumuz usb'i windows da iken MAC'imize takın ve "setup.exe" dosyasını sağ tıklayarak admin modunda çalıştırınız. Eğer hata iletisi alırsanız ki bu genelde bootcamp driverların 32 ya da 64 bit sürümünün doğru indirilip indirilmediğinden olur. Bu yüzden bootcamp driverlarını windows bit sürücüsüyle uyumlu sürümünü indirerek bu aşamayı tekrar deneyiniz.

    2. Bootcamp sürücüleri kurulduktan sonra MAC'imizi yeniden başlatınız. Boot sesinden sonra gene "alt" tuşuna basınız. Windows'u seçiniz. Artık MAC'imiz aynı zamanda da harici disk ile MAC'imizde çalışan bir WINDOWS...

    MAC'imizde Windows'u açacağımız zaman harici diski takıp her seferinde boot sesinden sonra "alt" tuşuna basıp "windows"u seçmek gerekmektedir.


    Windows ISO dosyasını Kurma Aşaması

    1. Waik Tools ile indirdiğimiz klasörden çıkan imagex.exe 'i bulup sanal işletim sistemimizde C:\imagex\imagex.exe şeklinde klasör oluşturarak imagex klasörünün içine atınız. Aynı zamanda waik Tools ile indirdiğimiz klasörü sanal işletim sistemi içindeki C: klasöründe yer alan windows klasörünü açıp system32 klasörünü de açıp içine atınız. Ayrıca imagex.exe'in kendisini de system32 içine ayrıca kopyalayınız.

    2. Şimdi komut satırını tekrar açınız. (admin modunda) Yeniden açıldığında gene system32 klasörü seçili olarak açılacaktır. Eğer users klasörü seçili olarak açılıyorsa, tekrar kapatıp tekrar açınız. system32 klasörü seçili olarak açılmış komut satırına aşağıdaki komutu yazınız ve enter tuşuna basınız.
    imagex.exe /info C:\wim\install.wim

    3. Şimdi komut satırına aşağıdaki komutu yazınız ve enter tuşuna basınız.
    imagex.exe /apply C:\wim\install.wim 1 o:

    Bu işlem biraz uzun sürebilir. Bekleyiniz. Bu işlem ile windows imajını harici diskimize kopyalamış oluyoruz.

    4. Şimdi komut satırına o: yazınız ve enter tuşuna basınız. Yani o sürücüsünü komut satırında çağıracağız. system32 klasörü hale gözüküyorsa iki defa ayrı ayrı "cd.." yazınız ana C: sürücü seçiliyken O: komutunu giriniz ve o sürücüsünü komut ekranına getiriniz.

    5. O: sürücüsü komut ekranında iken;
    o:\windows\system32\bcdboot o:\windows /f ALL /s b:

    yazınız ve enter tuşuna basınız. Eğer siz bu adımları uygularken yukarıda yaptığımız sürücü isim verme işlemleri sırasında farklı bir isim vermişseniz yukarıdaki komutta ilgili yerlere o isimleri vererek enter tuşuna basınız. (ben o ve b isimlerini vermiştim.)

    6. Şimdi harici diskimiz takılıyken MAC'inizi yeniden başlatın ve başlatırken boot sesi geldikten sonra "alt (option)" tuşuna basınız. Eğer boot ekranı gelmezse işlemi tekrarlayınız. Alt tuşuna basma da timing yani zamanlama önemlidir en çok erken ne de çok geç basmak gerekir.

    7. Boot seçme ekranı geldiğinde Windows'u klavyenizi kullanarak seçip enter tuşuna basınız. Bu işlemden sonra Windows kurmanın son aşamasına gelmiş bulunuyoruz. Bu aşamda 1 veya 2 defa MAC'imiz yeniden başlayacak. Bu olduğunda boot sesinden sonra tekrar alt tuşuna basıp "Windows" u seçmeyi unutmayınız.


    bu kısmın ilk başındaki işlemleri yaptım ancak 2. ve 3. işlemde windowsun bu dosyayı açacak uygulaması yok diyor. Bu arada ben ilk başta windows 7 yi isodan normal açıp çıkarabildim .wim dosyasını
    ek olarak en başta bu imagex dosyasında sadece waik toolsu seçtim ama 3 klasör oluşturdu. ia64, x86 ve amd64 diye



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Broon -- 29 Ekim 2014; 19:14:42 >




  • Ayni diski 2 partitiona bolmek daha kolay degil mi ? Ne gerek var bunlara
  • bu sabit diskte yer tutmuyor değil mi?

    @dreampowder
    siz yaptınız mı bunu? sabit disk'ten alan gidiyor mu?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kaskas123 -- 1 Kasım 2014; 18:05:40 >
  • kardeşim çok güzel anlatmışsın da ben bu en baştaki 4. adımı tam olarak anlayamadım win7 kurmaya çalıştığım için mi bilmiyorum da bir yerden sonra devamını getiremedim lütfen yardımmmmm
  • quote:

    Orijinalden alıntı: hayvan arkadas

    Ayni diski 2 partitiona bolmek daha kolay degil mi ? Ne gerek var bunlara

    yer sıkıntısı olan arkadaşlar için bu çözüm daha mantıklı. hiç götürmese 30 gigabayt yer götürüyor windows.
    Usb 2.0 da deneyen varmı arkadaşlar?
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.