Şimdi Ara

Lpg kullanan araçlardaki lpg tüketimi nasıl hesaplanıyor ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
0
Favori
635
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Bugün sizlere başka bir konuda soru soracağım. Ben hiç Lpg li araç kullanmadım onun için merak ettim. Bir aracın ne kadar Lpg sarfıyatı olduğunu nasıl hesaplanıyor ? Arabalarda sıvılaştırılmış gaz kullanıyor , gazın hacmi bulunduğu kabın hacmi kadardır . Burada sadece basınç bu durumu değiştirecektir. Örneğin 20 Lt kapasiteli kabın içine gaz doldurun 5 lt de koyarsınız dolar , 200 lt de koyarsınız dolar ancak basınç arklı olacaktır. Bu yüzden bu hesaplamayı merak ettim. Saygılar.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Depoyu doldur, bitip benzine geçinceye kadar kullan. Yaptığın km'yi aldığın yakıta göre hesapla.
    Ancak bu arada ilk marşta benzin de yakacaksın. Bunu da benzin hesaplar gibi hesaplayıp toplam tüketimi bulman lazım.

Sizin dediğiniz mantık doğalgaz için geçerli çünkü çok düşük sıcaklık ve yüksek basınçta doğalgaz sıvı hale geçer.

• Yorum yazan tüm dostlarıma teşekkür ederim . Dediğim gibi hiç Lpg li araç kullanmadım. Ancak kızımın kullandığı araba Lpg li dediğiniz gibi ilk çalıştırmada benzin yakıyor. Lpg tankı var , bu tanka Lpg yükleniyor ve istasyonda otomatik ikaz üzerine dolum tamamlanıyor bu neye göre tamamlanıyor. Benzinli arabada şamandıra var ben depomun dolu olup olmadığını ibreden anlıyorum. Ancak Lpg de bu dolum işleminin tamam olup olmadığının mantığını düşünemdim onun için sordum. Eğer yanlış ifadeler kullandıysam özür dilerim. Yani iki dolum üzerine alınan miktar olayını anlıyorum ve çözüm yolu mantıken o ancak tankın dolduğunu nasıl anlıyoruz onu çözemedim ? Saygılar.
  • Aracın benzin tüketimi yol bilgisayarında gözüküyor Bu rakama %25-30 ekle Bir miktarda benzin tüketimi eklemen gerek ve bu miktar marştan sonra ne kadar yol gittiğine göre değişir Bazı kişiler sık olarak 3 4 km de yol yaparlar bazıları ise 15 20km Ayrıca hava soğudukça benzinden lpg ye geçiş zamanı uzamaktadır Kuruşu kuruşuna hesap yapmak çok zor ayrıca gerekte yok
  • %30 %35 hayali rakamlar. Bu işlerde en ince ayrıntısına kadar yıllarca hesap yapmış biri olarak Örneğin aracın fabrika verisi 7.6 litre. Sakin kullanımda bu araç ile 8 litre şehiriçinde yakıt tüketimi görürsün. 8x1.2 yaparak lpg tüketimini bulabiliriz. Tabiiki araçtan araca farklılık gösterir. %15 - %25 arasında değişken bir skala. %25 üstünü görmez. Kendi aracımdan örnek vermek gerekirse;

Fabrika tüketimi şehiriçi 8.6 litre
    İleri seviye sürüş teknikleri ile şehiriçinde yaklaşık 7.5 litrelere kadar düşürebiliyorum. 7.5 göremiyorum ancak 7.7 litre diyebilirim. Araç 2004 model fiesta. 1.4 80hp benzin&lpg

Lpg fullenir / 250km sonra lpg tekrar fullenir / 250 km de fullenen lpg oranına göre 100km' de araç kaç litre lpg yakmış bulurum. Ben yakıtı bu şekilde ölçüyorum ve şuana kadar 5 sonuç aldım.

İleri seviye sürüş ve sakin kullanımda / 9.1 - 9.2 - 9.4 - 9.4 ve son 250 kmde ise tamamen şehiriçi ve biraz devirli gazlamalı yakıtı düşünmeden kullanarak 10.5 litre lpg tüketimi.
    Ortalama 9.25 litre lpg tüketimim oluyor 100kmde. Aynı 100 kmyi benzin ile yaparsam 7.7 - 7.8 tüketimi oluyor. Yani yaklaşık %20 fark diyebiliriz. %30 - %35 çok absürd rakamlar.
    Intel Core i7-8700K / Asus Prime Z370-A / Radeon R9 380X OC Nitro Dual-X / G.SKILL TridentZ (2X8GB) 3000Mhz RGB / Samsung 960evo 250GB / Iceberg 240mm Sıvı Soğutma RGB / Toshiba P300 2TB / Thermaltake 750W 80 Plus Gold RGB / Hypnos Gaming Kasa RGB / Viewsonic XG2402 1 MS 144hz Gaming Monitör / AOC Q3279VWF 31.5" 5ms 75hz 2.Monitör /

Sigorta Teknik Operasyon Uzmanı

• Merhaba Sn 34HIL34 , detaylı açıklamada bulunmuşsunuz . Teşekkür ederim , aklımın çözemediği husus şöyle sizin fulleriz dediğiniz ifadeyi anlamaya çalışıyorum , istasyondaki Lpg dolum cihazı hangi mantıkla dolduğunu anlıyor onu anlamak istemiştim ? Dediğiniz konuyu çok güzel anladım teşekkür ederim. Saygılar.

Orijinalden alıntı: gkozcan

Merhaba Sn 34HIL34 , detaylı açıklamada bulunmuşsunuz . Teşekkür ederim , aklımın çözemediği husus şöyle sizin fulleriz dediğiniz ifadeyi anlamaya çalışıyorum , istasyondaki Lpg dolum cihazı hangi mantıkla dolduğunu anlıyor onu anlamak istemiştim ? Dediğiniz konuyu çok güzel anladım teşekkür ederim. Saygılar.
    Bunu ben de merak ediyorum. 60 litrelik tank var. 40 litrede ötmeye başlıyor. Basınca göre falan herhalde.

• Megane 2 hb 1.4 2005 model aracım var. Yol bilgisayarı ile pompa hesabım birebir tutuyor kaç kez hesap kitap yaptım. Mesela 25 litre gaz alıyorum ve gaz bitip benzine geçtiği anda yol bilgisayarından baktığımda yakılan yakıt 25 litre gözüküyor. O zaman yol bilgisayarındaki ortalama yakıt tüketimi, anlık yakıt tüketimi gibi veriler de doğru olması gerekir. 25 litre gazla şehir içi ortalama 250 km, şehir dışı da ortalama 300 km yakıyor. Tabi kullanıma göre ve yol durumuna göre artı eksi değişebiliyor. Şehir içi 9-10 litre şehir dışı da 8 litre civarında gösteriyor yol bilgisayarı. Dediğim gibi pompa verisi şeklinde de hesaplarsam aynı değerleri alıyorum. İlk çalıştırmada bir iki dk kadar benzinde çalışıyor araç. Onu da hesaba katmamız gerekiyor tabi hesap yaparken.

Orijinalden alıntı: Wanpo

Benzine yuzde 35 daha ekle
    Yok 50

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
    İstasyondaki dolum cihazı anlamıyor aslında, deponun içindeki şamandıra kesiyor gaz dolumunu, gaz aracın deposunda sıvı halde duruyor, yukarıdaki arkadaşın dediği gibi basınç altında lpg gazı sıvı hale gelir (aynı çakmaklarda olduğu gibi), deponun içinde bir şamandıra var ve bu şamandıra depo dolduğunda dolum ağzını kapatıyor, haliyle istasyondaki pompada gaz basmayı durduruyor, durmak zorunda kalıyor, dikkat ederseniz pompacı gaz dolum ucunu çıkartınca bir miktar gaz salınımı olur, buda hala gaz bastığını gösterir aslında.
    Bazen şamandırada sıkıntı olduğunda veya bozuk olduğunda depodan tıkırtı duyarsanız, yüksek ses çıkartan garip sesler çıkartır, pompacı arkadaş koşarak gelir gazı kesmek için :) bu durumda şamandıra tam olarak dolumu kesmiyor anlamına gelmektedir.
  • Bu güne kadar bir çok araç kullandım dizel, benzin, LPG. Dizel ve benzin yol bilgisayarına göre ortalama %10 az gösterir, üstüne %10 eklemek gerekir, LPG ise %20 sapma gösteriyor, yol bilgisarına %20 eklemek gerek, yada LPG daha kolay aslında bitene kadar giderek rahatça ölçebilirsiniz ben öyle yapıyorum. 1.6 atmosferik motor için ortalama 7 ile 13 litre LPG yakarsınız ortalama hızınıza göre.
  • fatihm F kullanıcısına yanıt
    40tl depoya Max 34-35 koyarsınız. 40 almaz.

• Evet güvenlik gereği %10 luk bir pay oluyor. Misal olarak söylemek istemiştim aslında :)
    48 litrelik depo en fazla 38 litre alıyor benim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fatihm -- 18 Eylül 2020; 23:50:51 >
    LPG sisteminde şamandıra var. Bu belli bir orandan sonra dolumu engelliyor. Eğer pompa basıncı yüksekse gaz basmaya devam eder ancak bu sefer şamandıradan kıkırttttt diye çok yüksek seviyede ses geliyor. Bu sesten anlayıp yine kapatabilirsiniz. Genelde bu olay olmaz pompa atar ancak arada denk gelebiliyor. Bende hiç kesmeden devam ettiği olmadı. 1-2 kere şamandıra sesini duydum yüksek şekilde ancak o sesi duyduğumda ise lpg dolumu bitmek üzereydi 15.13 15.15 15.17 gibi çok ufak ufak yükselip bitti. Ben genelde tamamen lpgnin bitmesini beklemiyorum. 250 kmde bir fulluyorum. Ortalama 21 litre ile max 23.5 litre arasında doldurdum bugüne kadar.

İstanbuldan bodruma 705 km 130₺ ye gitmiştim bu arada. İleri seviye sürüş teknikleriyle ekonomi daha da rahatlayabiliyor :D
    Intel Core i7-8700K / Asus Prime Z370-A / Radeon R9 380X OC Nitro Dual-X / G.SKILL TridentZ (2X8GB) 3000Mhz RGB / Samsung 960evo 250GB / Iceberg 240mm Sıvı Soğutma RGB / Toshiba P300 2TB / Thermaltake 750W 80 Plus Gold RGB / Hypnos Gaming Kasa RGB / Viewsonic XG2402 1 MS 144hz Gaming Monitör / AOC Q3279VWF 31.5" 5ms 75hz 2.Monitör /

Sigorta Teknik Operasyon Uzmanı
  • LPG depoları %80 doluluğa ulaşınca şamandıra atar. Yani 40 litre deponuz varsa 32 lt de şamandıra atar. Emniyet amaçlıdır bu. Pay bırakılır. 33 de zorlarsanız alır ama gerek yoktur. Yakıt olarak ta benzin x 1.2 = LPG olarak kabaca hesaplayabilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vesaire86 -- 19 Eylül 2020; 3:43:25 >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.