Şimdi Ara

SMPS mi TRAFO Güç Kaynağımı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
5.257
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Daha önce bir konu açmıştım 12 v adaptör ile alakalı şimdi smps güç kaynağımı yoksa trafolu bir güç kaynağımı diye kararsız kaldım.Elimde 2 adet 12 v 30ah'lik motor var sizce nasıl bir güç kaynağı almalıyım 2 adet 29a'lik smps bi alıyım yada aynı kutu içinde 30a 30a çift çıkışlı trafolu güç kaynağımı.

• smps daha ucuza gelecektir daha verimli daha hafif daha az ısı

trafolar ise büyük hantal ve verimsiz olur
  • quote:

Orjinalden alıntı: sezer1247

smps daha ucuza gelecektir daha verimli daha hafif daha az ısı

trafolar ise büyük hantal ve verimsiz olur

Evet ama sence motor çalıştırmak için smpsler ne kadar sağlıklı olur? Birde bozulma riskleri trafolara göre daha hassaslarmış
  • 30x12 360 watt eder hazır bulmanız zor sardırmanız gerekir en az 75 lira ederi var.motorlar dc ise birde doğrultma işlemi var
  • Herşey tamam sarıcak yapıcak yerler tamamdır. işte benim kararsız kaldığım nokta motorlar için smps mi alıyım yoksa trafolu bir güç kaynağımı. smps için en fazla 40a mevcut birde 29a var
  • SMPS al, linear regülatörte (trafolu güç kaynağı) 30A 12V çıkışta yaklaşık 90W kaybın olur bayağı bir ısı yani daha önemlisi sana 360W trafo yetmez 360W + 90W =450W trafo lazım ideali 500W trafo lazım yaklaşık yüksekliği 100 - 110mm civarı olan 6kg ağırlığında bir şey olur.
    Ben şu an yüksek güç uygulamalarında linear regülasyonlu güç kaynaklarını sadece rimple dallgalanmanın çok önemli olduğu yerlede kullanılmasını öneriyorum ve birde labaratuar tipi güç kayanklarında. Tabi Linear regülasyon çok basit yapısıyla SMPS'den önde ancak 30A da SMPS'e mecbur gibisin. Sırf trafo sana 100YTL 'ye patlar 30 - 40 YTL'de devre desen 140YTL. SMPS 12V 35A hazırı en son 60 - 70 YTL civarı ufacık bir kutu. Tercihini yap.
  • quote:

Orjinalden alıntı: djan

Daha önce bir konu açmıştım 12 v adaptör ile alakalı şimdi smps güç kaynağımı yoksa trafolu bir güç kaynağımı diye kararsız kaldım.Elimde 2 adet 12 v 30ah'lik motor var sizce nasıl bir güç kaynağı almalıyım 2 adet 29a'lik smps bi alıyım yada aynı kutu içinde 30a 30a çift çıkışlı trafolu güç kaynağımı.

kullanacağın yer veya şartlar hakkında hiç bilgi vermeyişin yorum yapmayı zorlaştırıyor. genelde motor = apır iş =ağır yük = ani yük değişimleri demektir bu yüzden daha önce açtığın başlıkta sana trafolu ve regülesiz bir sistem önermiştim ama dediğim gibi kullanılacak şartlara göre değişir motorun kalkınmasının yavaş olduğu ve kalkındıktan sonra sabit yükte sabit devirde dönecegi bir yerde smps daha uygun olabilir

smps in trafodan daha verimli çalıştığını düşünüyorsanız psu fanını durdurup çalıştırmayı deneyebilirsiniz.

düzenleme: trafo derken regülesiz trafodan bahsettim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi çaycı -- 16 Kasım 2007; 13:31:18 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orjinalden alıntı: SonDelikanlı

SMPS al, linear regülatörte (trafolu güç kaynağı) 30A 12V çıkışta yaklaşık 90W kaybın olur bayağı bir ısı yani daha önemlisi sana 360W trafo yetmez 360W + 90W =450W trafo lazım ideali 500W trafo lazım yaklaşık yüksekliği 100 - 110mm civarı olan 6kg ağırlığında bir şey olur.
    Ben şu an yüksek güç uygulamalarında linear regülasyonlu güç kaynaklarını sadece rimple dallgalanmanın çok önemli olduğu yerlede kullanılmasını öneriyorum ve birde labaratuar tipi güç kayanklarında. Tabi Linear regülasyon çok basit yapısıyla SMPS'den önde ancak 30A da SMPS'e mecbur gibisin. Sırf trafo sana 100YTL 'ye patlar 30 - 40 YTL'de devre desen 140YTL. SMPS 12V 35A hazırı en son 60 - 70 YTL civarı ufacık bir kutu. Tercihini yap.

Smps soruşturdum biri 29A ve en büyük olanıda 40A.Dediğin 35A nerde bulabilirim??

• Elektronikçilere sor genelde CNC tezgahtaki konumlama motorların güç katı sürüşleri 35A'lık SMPS oluyor diye biliyorum.

Yani olamadı 40A yı alın fiyatı farktetmez fazla hem daha rahat güç çekersiniz.
    Ayrıca aşağıda arkadaşlar belirtmişler illede regüleli gerilim ihityacınız yoksa 15V bir trafo alıp çıkışına bir köprü bir konadansatörde işinizi görebilir boyut ve ağırlık benim için önemli değil diyorsanız.

quote:

smps in trafodan daha verimli çalıştığını düşünüyorsanız psu fanını durdurup çalıştırmayı deneyebilirsiniz.

Bu çok yanlış bir kıyaslama çünkü sizinde belirttiğiniz gibi trafo bir regülatör değil AC gerilim düşürücü, AC gerilim yükseltici veya izolatör, kuplör v.b. dir. Bahsettiğimiz noktada bir step - down yani giren AC gerilimi daha düşük AC gerilimlere dönüştüren ve aynı zamanda şebeke hattıyla çıkışı izole eden bir çeşit devre elemanıdır transformatör. SMPS ise anahtarlamalı güç kaynağı demektir ve rgüleli bir güç kaynağıdırki bahsettiğimiz SMPS lerin içerisindede transformatör bulunur. O yüzden bu tür bir karşılaştırma yapmak imkansız olduğu gibi,
    quote:

Tamamen yanlıştır çünkü bilgisayar PSU larını içerisinde kısa devre ve aşırı akım çekimleri durumda çok hasas bilgisayar ekipmanına zarar gelmemesi amacıyla sistemi otomatik olarak kapatan hatta eski PSU larda sigortayı attıracak şekilde SMPS kurulmuştur bu onların verimsiz olduğu analamına gelmez siz fanı durdurduğunuzda aşırı akım çekildiği için PSU otomatik olarak kapanır bir güvenlik önlemi olarak.

Ancak karşılaştırma Linear ve SMPS (switch mode anahtarlamalı) güç kaynakları arasında yapılabilirki bu durumda verimlilik, boyut ve ağırlık karşılaştırması yapamak zaten çok mantıksızdır, SMPS açık bir şekilde üstündür. Linear doğrusal güç kaynakları ise daha temiz daha düz bir çıkış veririler SMPS'ler ne kadar iyi olursa olsun yapıları itibariyle mutlaka rimplellar oluşur Linear kaynaklarda bu yoktur yada çok azdır. Linear kaynakların yapıları basittir ve ufak güçlerde maliyetleri daha düşüktür. SMPS'ler ise mutlaka karmaşık yapıdadır genelde yüksek güçlerde tercih edilirler ya da yüksek güçlerde zorunlu olarak SMPS kullanmalısınız diyebiliriz. Ancak son zamanlarda evlerimize giren adaptörlere kadar bir çok şey küçük veya büyük güçte olsun SMPS anahtarlamalı yapıdadır fabrikasyon süreç ve iyi kontrol entegreleri bu tip kayankaların maliyetini düşürmüş ve düşük güçlerdede kullanılır hale getirmiştir.

• @sondelikanlı sen benim dediğimi yanlış anlamışsın herhalde ben sadece trafo için konuşmuyorum genel olarak sistem için konuşuyorum yukarıda arkadaş trafolu güç kaynağına nazaran smps in daha verimli çalıştığı gibi birşeyler demiş ondan öyle dedim sonuçta smps, üzerindeki transistörler vs.. hariç düşünülemez yani bire bir switch mode trafo ile 50 hz trafoyu karşılaştırmıyorum. 500 watt bir trafonun verimi nerden baksan >%95 olur ama aynı güçte bir smps in verimi %80-85 e ulaşamaz bile (her iki örneğin istisnaları vardır ama konumuz bu değil)

bilgisayar psu larının çoğunda fan ya 12 volt hattına direk bağlanıyor ya da sıcaklık kontrol devresi üzerinden bağlanıyor ama senin gördüklerinle benim gördüklerim farklı olabilir bilemeyeceğim ama fanı durdurunca da çok büyük bir akım çekilmez max 1 amper olur dandik fanlardan ise fan yanabilir iyi fanlardan ise fanın içindeki internal devre akımı keser her saniye yeniden başlatmaya çalışır belki fan durunca ısınmadan dolayı psu kapanabilir kaliteli birşey ise.

• Arkadaşlar

SMPS leri geçen sorduk 24V 20A civarları 80$ civarıydı.Meanwell marka.Motor uygulamaların genelde ya yüksek akımlı SMPS seçiliyor yada trafo çünkü trafo nekadar istersen okadar verir ama SMPS ler belirtilen akım değerinin üstüne veremez o değerde sabitler.sonuçta birbirlerine göre üstünlükleri var
  • SAyın Çaycı kusura bakmayın karşılıklı bir yanlış analşam olmuş anlaşılan;

quote:

Smps in trafodan daha verimli çalıştığını düşünüyorsanız PSU fanını durdurup çalıştırmayı deneyebilirsiniz.

Siz PSU nun içindeki fandan bahsetmişsiniz ben anladımki dışarıdan takılan bir fandan bahsediliyor ve durdurunca fanı bir problem çıkar şeklinde anlamışım ben bu cümleyi ve dışarıdan bağlanan kasa içi fanları gibi fanların bazı durumlarda özellikle dandiklerinin tozlanığında durma durumunda kısa devre oldukları ve bilgisayarı kitledikleri şeklinde bir cevap yazdım. Tabiki tüm fanların içerisinde koruma devreleri var ve bu fanların kısa devre olamsını engelliyor ve en fazla 100mA çeker. PSU nun içerisindeki fanı durdurmanız durumunda dandik PSU lar ve kaliteli bir çok PSU çalışmaya devam eder ancak ısı sensörü bulunan bazı modeller resetler. Yani kısaca yazdıklarınız PSU (bu arada ben her çeşit PSU'yu gördüm) ile ilgili doğru ve haklısınız.

Ancak,
    quote:

@sondelikanlı sen benim dediğimi yanlış anlamışsın herhalde ben sadece trafo için konuşmuyorum genel olarak sistem için konuşuyorum yukarıda arkadaş trafolu güç kaynağına nazaran smps in daha verimli çalıştığı gibi birşeyler demiş ondan öyle dedim sonuçta smps, üzerindeki transistörler vs.. hariç düşünülemez yani bire bir switch mode trafo ile 50 hz trafoyu karşılaştırmıyorum. 500 watt bir trafonun verimi nerden baksan >%95 olur ama aynı güçte bir smps in verimi %80-85 e ulaşamaz bile (her iki örneğin istisnaları vardır ama konumuz bu değil)

tamam bire bir switch mode trafo ile 50 hz trafoyu karşılaştırmıyorsunuz ancak trafo ile trafo derken;
    1. trafo + köprü diyot + Kondansatör (regülesiz doğrultamaç oluyor bu)
    2. SMPS (anahatarlamalı regülatör)

Dersek eğer siz bu ikisini karşılaştıryorsunuz. Ben diyorumki sizin bu ikisini karşılaştırmanız elma ile armutu karşılaştımak olur çünkü birisi doğrultmaç diğeri rgülatör. Ha ama ikisininda kullanılabileceği ortak noktalar vardır o doğru. İllada bu iksini karşılaştırmak isitiyorsanız.
    500W olsun hr ikiside;

1. verim = %90
    2. verim = %80

olur yani dediğiniz doğru olur (dediğim gibi bu elmayla armutu karşılatırmak).

Ancak 500W için 1. 'nin ağırlığı ve boyutu 2. 'nin ağırlığının ve boyutunun en az dört beş katı olur. Ve fiaytı daha pahalı olur.

Sevgili ekocakaya,
    quote:

rkadaşlar

SMPS leri geçen sorduk 24V 20A civarları 80$ civarıydı.Meanwell marka.Motor uygulamaların genelde ya yüksek akımlı SMPS seçiliyor yada trafo çünkü trafo nekadar istersen okadar verir ama SMPS ler belirtilen akım değerinin üstüne veremez o değerde sabitler.sonuçta birbirlerine göre üstünlükleri var

Meanwell şu an piyasada en çok bulunan marka çin malı bütün kamercılar filan bunları kullanıyor kaliteli cihazlar ancak size biraz yüksek fiyat vermişler gibi geldi bahsettiğinz cihaz 65$ - 70$ civarı olması lazım ama belki fiyatlar artmıştır onu bilemem.

• Valla bu SMPS piyasasını anlamak zor o kadar çok çin üreticisi varki fiyatlarda dehşet farkede biliyor.biri 50 dolar derken diğeri 70 dolar diyebiliyor.Aramak taramak lazım.Karaköyde elektronikçi pasajında bunları satan bir yer vardı hatırladığım bide oraya sormak lazım
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.