Şimdi Ara

lehim makinesinin patlayan trafosu tamir edilir mi ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
26
Cevap
0
Favori
885
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar selamlar, komşudan ödünç aldığım tabanca şeklinde lehim makinesi ısınmayınca tetiği dakikalarca basılı tuttum ve patlama sesi ile birlikte duman çıktı. bu makinenin trafosu tamir edilir mi sizce? edilirse nasıl ?




  • Bobinajcı da yeniden sarılır.

  • muhsin kamer kullanıcısına yanıt

    Ne kadar tutar tahmini bir fikriniz var mı ?

  • duketemre D kullanıcısına yanıt

    Kendiniz de sarabilirsiniz. Karmaşa yoksa hep tek yönde turlardan ibarettir. Püf noktalarını öğrenirsiniz yani dikkat edilmesi gerekenleri. Resim vb atabilirsiniz buradan. Sarma bitince verniğini sürmelisiniz bobinajcılar ücretsiz de yardımcı olabilirler çok az vernik gider. Pek tabi vernik bulunamayınca japon yappıştırıcısını basmak gibi insanı geren çözümler de vardır ki bir daha sökülmesini zorlaştırır...


    Bobin telini söküp de bobinaj malzemesi satan yere götürürseniz, ölçerek uygun teli belirler. Tabi boyunu ya ölçmelisiniz ya da ağırlığından tespit etmelisiniz. Metresinin gramını yazan tablolar var. Bobinaj malz. satıcısı bilmeyebilir belki. Presbant kullanılmışsa onu da alırsınız bobinajcıdan.


    Eğer ucuz cins bir aletse değmeyebilir. Zaten sarılsa da ısıtmaz belki. Eğer kaliteli bir aletse ve siz tetiğe bastığınız halde ısıtmamışsa, ucundaki bakır ısıtma telinin vidaları gevşek kalmıştır. BU aletlerde çok önemli. EN ucunda eritme yapan kalın bakır telin sıkı olması çok önemli.





  • karafetva K kullanıcısına yanıt

    Kaliteli mi bilmiyorum ama italyan malı ve 100w. Sahibi gemici olduğu için kalitelidir diye tahmin ediyorum birde ya yenisini alıcam yada tamir edilecek yenisini bulamayacağım için tamir ettirmek mantıklı olan.


    Alt tarafı bir kumanda tamir edecektim konu nerelere geldi lehim makinesinin patlayan trafosu tamir edilir mi ? 




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi duketemre -- 3 Kasım 2022; 23:47:0 >
  • Primer sargısı sökülecek, kaç spir(tur) olduğu sayılacak. Aynı kalınlıkta telden aynı spir sayısında tekrar sarılacak. Sekonder sargısı kalın bakır lamadan tek bir spirden ibarettir zaten. Onu da en üste geçirip vernikle sabitleyeceksin.
    Ya da hiç kurcalamadan trafoyu söküp bobinajcıya götürün. Trafodaki telleri bobinajcı dikkatlice söker sayar. Aynı spir sayısında yeni telle sarar. Bobinajcılarda sayaçlı bobin sarma makinesi var. Kaç tur sardığını gösterir. Adam birkaç dakikada sarar. Adamlar için bu trafoyu sarmak hava civa bir şey. Adamlar koca koca trifaze motorları sariyorlar, basit bir monofaze trafo ne ki...
  • ipli jeton kullanıcısına yanıt

    AYnı miktar teli aldıktan sonra aynı yere saymadan da sarabilir olsa gerek. Aynı tel aynı spiri verecektir, bir eksik iki fazla sonucu değiştirmeyecektir.


    Trafo sökülüp dağıtılmadıktan sonra sarma makinası iş görmez muhtemelen. Çünkü kasnakta hazırlanan sarım yerine oturtulamadıktan sonra?


    Tabanca lehimlerde silindirik şekilde nüve olabiliyor bunun da dağıtılıp tekrar toplanması mümkün olmayabilir. Zaten üstünde sarmak zor iş değil. Ters ya da düz sarma diye dert de olmayacaktır?? Konu sahibi vakit ayırmaya hazır görünüyorken iş sayılmaz.


    Yalnız konu sahibi, makina lehimi eritmiyorken ucundaki bakır ısıtıcı kalın tel, gevşek miydi??? Eğer gayet sıkıysa ve korozyon vb de yapmamışsa makina zaten arızalı olabilir. Belki nüvesi sorunlu ve ya sarımı. Yani sardırıp da tekrar başa dönme.


    Diğer taraftan makinayı söküp komple resimler alalım. Hem konu şenlensin hem de daha özel fikirler gelsin.





  • trafo yanmamışta olabilir içini açıp baktınız mı belki çıkış sargılarından rezistansa giden bağlantıları kopmuştur , tetiğe basılı tutarak arızalanacağını sanmam çünki


    birde bu tür ev içi tamirler için 40 veya 60watt kalem havya alın , japon pazarlarında satılanlar bile çok iş görür , ben 10 yıla aşkın zd nin havyasını kullandım ve hala çalışmakta




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi axelfoly -- 4 Kasım 2022; 11:24:19 >
  • Sayın @ipli jeton 'un bahsettiği gibi çıkışında sarım değil bizzat kalın iletken bulunmakta. Sadece giriş sargısı var. Ve herşeyin arızalanacağı bir an geliyor... O ana kadar herşey fevkaladeyken işte o an....


    Pek tabi iletim sorunu ve ya prize giden kablo ve ve ya tetik anahtarı gibi bağlantılarda da sorun çıkmış olabilir.

  • cevaplar için teşekkür ederim

  • duketemre D kullanıcısına yanıt

    o sarılmaz lehim makinası ise zaten yenisi daha ucuzdur için aç bak kablolar kısa devre olmuş olabilir

  • karafetva K kullanıcısına yanıt

    elbette imkan dahilinde ama açıp bakmadan kesin trafo yanmıştır demek biraz ön yargılı düşünmek olur pek ala öyle olmamışta olabilir demek istedim

  • babus0606 kullanıcısına yanıt

    aynen öyle içini açıp paktım sarılması zor olur lehimli plakaları sökmek sarmak toplamak vs kimse uğraşmaz onun için yeni bir tane alıcam. Sona marka bir tane buldum iyi gibi duruyor

  • duketemre D kullanıcısına yanıt

    onun içide satılırdı eskiden bir ara istersen

    trendyol.com
    Bots Havya Rezistansı 40 w Vidalı Seramik Sda-40 Fiyatı, Yorumları - Trendyol
    https://www.trendyol.com/bots/havya-rezistansi-40w-vidali-seramik-sda-40-p-73630586
  • duketemre D kullanıcısına yanıt

    Resimleri alabilir miyiz?

    Trafoda hiçbirşey sökmeden sadece teli geçire geçire tüm sarım yapılabilir. Zor olabilir uğraştırıcı olabilir ama,

    olur.

  • babus0606 kullanıcısına yanıt

    Baktım ama bulamadım maalesef

  • karafetva K kullanıcısına yanıt

    peki ince bakır tel bulunur mu bir tanıdığım bu incelikte tel bulunmaz dedi

    Fotoğrafı da attıcam

  • duketemre D kullanıcısına yanıt

    Olmaz olur mu? Sırf bu telleri satan yerler var. Milimetrenin altında muhtelif çaplarda. Bobinaj malzemesi satan yerler. Bobinajcılara sorarak da bulabilirsiniz.


    Resimleri de beklemekteyiz.

  • işlerden fotoğrafları atmaya fırsat bulamadım onun için geç kaldı kusura bakmayın.

    lehim makinesinin patlayan trafosu tamir edilir mi ?


    lehim makinesinin patlayan trafosu tamir edilir mi ?




  • duketemre D kullanıcısına yanıt

    Gayet kalitesiz ve ısıtmayan iş görmeyen bir alette bu tip sistem görmüştüm. Üzerindeki lamba gayet eski modellerden kalma. Son saniyesini seninle geçirmiş olabilir.


    Sarılabilir mi ? ELbette. Trafoyu dağıtmadan telleri kaldırıp da üstünde sarılır. Uğraştırır. Ama değer mi? Bu tipler ucuzdur uğraşmaya değmeyecektir.


    Diğer taraftan;

    tetik anahtarı bozulmuş olabilir.

    Sarıma giden kablolar kesilmiş ya da sarıma bağlanan yerde ayrılmış (lehimliyse lehimden kurtulmuş) olabilir.

    Kablo ucu monoblok fiş ya da kablo içi bağlantı kesilmiş olabilir.


    Bu son saydıklarım basit sorunlar. Mesela sarıma elektrik geliyor mu diye tetiğe basıp kontrol kalemiyle ölçebilirsin. SOnra fişi ters takıp sarımın diğer ucuna elektrik geliyor mu diye bakabilirsin.


    Bu eski aletlerde lambası yanmaz olurdu.... Hatırlayanı çoktur...

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.