Şimdi Ara

Laptopta Elektrik Kaçağı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
5.240
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Yaklaşık 5 yıllık olan MSI GE70 2OE model laptobumda elektrik kaçağı olduğundan şüpheleniyorum. Klavye için gövdeye koyduğum bileklerim bir zaman sonra yanmaya, karıncalanmaya başlıyor. Ben cihazın gövdesinde herhangi bir yere dokunurken vücuduma (örneğin boynuma) dokunan arkadaşım, dokunduğu yerde bir elektriklenme / titreşim hissettiğini, bilgisayarla temasımı kestiğimde ise kaybolduğunu söylüyor. Bilgisayarla temas eden, özellikle bilek gibi hassas bölgelerim bilgisayardan kalktıktan sonra bir süre boyunca yanmaya devam ediyor.

    Sizce sebep nedir? Elektrik kaçağı olup olmadığını somut olarak nasıl tespit edebilirim ve nasıl bir müdahalede bulunabilirim?

    Genellikle bileğimi koyduğum yerin ve kullandığım adaptör + prizin fotoğraflarını paylaşıyorum:

    Laptopta Elektrik Kaçağı?
    Laptopta Elektrik Kaçağı?


    Yardımlarınızı bekliyorum.
     
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >







  • Kontrol kalemi kullanarak USB soketinin dış demirinde elektrik olup olmadığını kontrol edin.Eğer kontrol kalemi yanıyorsa takılan prizin topraklı olup olmadığını kontrol edin.Mümkünse başka bir laptop adaptörle olayı tekrarlayın.Gerekirse adaptörü veya prizi değiştirin.
  • çok basit birşey denemeni istiyorum elinde elektrik bantı var ise adaptörün fişinin toprağına bir kaç kat bant atıp tekrar dener misin ?
  • Gecen hafta macbook airde de karıncalama farkettim. Hatta ekranin arka kapağında bile mevcuttu. Alüminyum kasa olunca böyle oluyor malesef.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Arkadaşlar bir test yaptım, fotoğraflarını atıyorum. Yorumlarınız neler?

    Laptopta Elektrik Kaçağı?
    Laptopta Elektrik Kaçağı?
    Laptopta Elektrik Kaçağı?




  • Bu aralar parmak uçlarımda elektriklenme hissi var. Doktordan randevu bile aldım. Konuyu görünce bi düşünmedim değil. Kontrol kalemiyle test yapsam kesin sonuç alır mıyım? Amper ölçer bulamam çünkü. Ev elektriğini de topraklı biliyorum. Sokak direğinden toprak altından gelmiyor ama şimşek çakınca otomatik kesiyor elektriği



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi phorever -- 23 Mart 2018; 4:24:54 >
  • Toprak hattında sorun var.Toprak hattının varmış gibi görünüp aslında bir kopukluk bir çürüme vs sonucu irtibatının kalmadığı durumlarda metal yüzeylerde kontrol kalemi ile faz gorursunuz hatta olcu aleti ile gerilimde okuyabilirsiniz.Ac. deki çok yakın kablolarda,düzlemsel metallerde,faz kablosunun çok yakın olduğu-örneğin bir elektrikli fırının iletken gövdesi gibi) yoluyla bir ac. indüksiyon akımı,bu boştaki toprak kablosunda indüklenir ve bu doğrudan toprağa da hiç bağlı değilse eğer,kontrol kaleminde faz gibi ölçülür,belirli bir voltaj değeri de yine taşıyabilir.

    Şimdi yapmanız gereken nedir? Prizin başına oturun.

    Faz nötr 220 v civarı

    Faz toprak 220 v civarı

    Nötr toprak 1-3 v civarı çıkmalı.

    Çıkmıyorsa?? Toprak hattını kontrol et,yada ettir. Toprak hattini yenilet, olmuyorsa prizde sıfırlama yap.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sezerkıran

    çok basit birşey denemeni istiyorum elinde elektrik bantı var ise adaptörün fişinin toprağına bir kaç kat bant atıp tekrar dener misin ?

    yukarda yazdığımı denedinizmi hocam
    notebook adaptörlerinde faz ve nötr girişleri küçük değerli bir kapasitörle toprağa verilir. tasarımına göre çıkış gnd yani şase ucu da bir kapasitör ile toprak hattına verilir dediğimi yapıp adaptöre toprak girişini engelleyip tekrar deneyin hala sorun var ise notebook adaptörünüzde sıkıntı vardır.

    bu arada multimetre ile yanlış ölçüyorsunuz normal şartlarda 5v luk bir gerilimi hissetmezsiniz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sezerkıran -- 23 Mart 2018; 11:40:43 >




  • kaçak ölçmek istiyorsan en güzel yol grup prizin toprak hattı ile notebook şase si arasını ölçmen gerekli 100v a yakın kaçak görürsen şaşırma :)
  • Galiba laptopun bataryası yok yada bozuk devamlı prizde kullanıyorsunuz. Zaten sadece batarya ile kullansanız elektrik çarpması olmaz herhalde

    Neyse laptopun kasası plastik te değil elektrik ilettiğine göre

    Şimdi bu adaptörlerde topraklama oluyor ama topraklama kablosu voltaj düşüren kısma kadar geliyor laptopa varmıyor topraklama.

    Sizin sorun şundan büyük ihtimalle. Laptopun içinden kasasına 19v fazından kaçak oluyor.

    19v kontrol kalemini yakar.

    Bunun için laptopun içinin açılıp kontrol edilmesi gerek

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bende aynı sorunu msi laptopta yaşadım. Bende sorun prizdeydi ve diger prizlerde cihazdan elektrik çarpması olmuyordu. Ya çarpıldıgınız prizi onartın ya da o prizi kullanmayın. Ayrıca o multimetreyi prize sokmayın. %90 yanlış sonuç alırsınız çünkü o multimetreler 220v vs ölçemez sapıtırlar. İçindeki sigorta bile böyle yüksek ölçümlerde patlayabilir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben sizin sorunu buldum. Siz adaptörü ya topraklama olmayan prizde kullanıyorsunuz yada topraklama var ama kötü. Endüklemeden üçlü prizlerde topraklama yoksa toprak demirinde faz olur.ıslak elle filan dokununca çarpar

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • yapcak 4 şey var
    sezerkıran teknik olarak anlatmış bu zor gelirse alta geç.
    adaptörün fişi çıkar diğer yönde tak prize
    torpak hattı olan prizde çalıştır
    adaptörü değiştir.
  • Sorun laptop yada prizde değil hocam. Kullandığım prizin bağlı olduğu elektrik şebekesinde topraklama yapılmamış. Normal şartlarda oturduğun binanın toprak hattı için 2-3 metrelik bir bakır kablonun toprağa gömülmüş olması gerekir. Laptopu başka bir mekan denersen, bu sorunla karşılaşmazsın.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.