Merhabalar, Lada araçlar için böyle bir konu açma gereksinimi duydum. Hem almak isteyenler araştıranlar, hemde kullanıcıları icin. Çünkü gördüğüm ve duyduğum kadarıyla fazlaca bilinçsiz kullanıcı var. Öncelikle bu aracı almak isteyenler araştırınca bir kaç problemle karşılaşıyorlar Bunlar: 1- Hararet problemi / Su Kaynatma Ladaların hararet problemi yoktur. Varsa bu kullanıcının kendi hatasıdır. Ya da hararet göstergesini takip eden aracın hararet yaptığını sanıyodur. Bu aracin ideal çalışma sıcaklığı 100 derecenin üzerindedir. Uzun yolda bile hararet göstergesi 95° gibi bir sıcaklık gösterir. Fan açma derecesi 100-105/107 derecelerde gerçekleşir. 105 derece ve üzerini gören ısı sensörü ve ecu radyatör fanını açtırır. Toplamla 45 sn. Veya 1 dk. Kadar fan çalışıp geri kapanır. Bu işlem şıkışık trafikte sıkça gerçekleşebilir. Bunda korkulacak bir durum yoktur. Bu yüksek çalışma sıcaklığı motorun yanma verimliliği ile ilgilidir. Bazı çok bilmişler hatta sanayide yıllardır lada ustasıyım diye geçinenler aracın rus aracı olduğu için yüksek ısıda çalıştığını iddia ederler. Hatta bununla ilgili çözüm arayanlar çeşitli icatlarda bulunanlar (youtube da bolca görürsünüz) var. Yapmanız gereken tek şey aracın soğutma suyuna radyatör antifrizi koymaktir. Bunun icin hazir karışımlar bile var. 2- Rölanti problemi Bunun en temel sebebi boğaz kelebeğidir. Bu parçanın ömrü 10 yıldır. Sensörleriyle beraber sıfırı ile degiştirirseniz büyük ölçüde sorun çözülmüş olur. Boğaz kelebeği yada sensörleri sorunlu araç genelde rölantide yüksek devirde çalışır. Bir diğer rölanti problemi de aracın stop edecek kadar devir düşürüp toparlamasidir. Bu durumda da boğaz kelebeğinde ya da hava hidrovak hortumundaki yıpranma çürümelerden kaynaklı hava alma problemlerdir. Ateşleme düzgün ise çoğunlukla rölanti problemleri bu sebeplerdendir. 3- Frenler Evet Ladaları araştırırsanız çoğunlukla karşılaşacağınız olumsuz yorumlardan birisi de frenlerinin zayıf ve hissiz oluşudur. Bunu sorun etmeyip gayet iyi diyen kullanıcılar olsa da şikatet edenler de var. Şahsen biraz zayıf bulmuştum. Bunun çözümü elbette ki var. Biraz paraya kıyacaz. Sorun fren balatalarınız. Lada araçların yani Samara, Vega, Kalina, Priora hatta bugün üretilen Granta da dahil fren sistemleri aynıdır. Hepsinde TRW'nin lada için yapmış olduğu çapraz fren sistemini kullanırlar. Yapmanız gereken kaliteli fren balatası ile değiştirmeniz olacaktır. Tavsiye edebileceğim TRW, ferodo, valeo gibi markalar kullanirsanız çok iyi frenleriniz olur. Lada'nın orjinal balatası da frenleme konusunda çok verimli değildir. Ama orjinal parça olarak Lada Sport marka kırmızı kutuda balatalar var. Bunlar da gerçekten iyi frenleme sağlar. Bahsettiğim balatalardan kullanilirsa frenlerinize şaşırabirsiniz. Mümkünse takım olarak yenileyin trw ve ferodo markaların arka balataları da mevcut. KRONİK PROBLEMLERİ Bu aracın kronik problemleri yok mu? elbette var. Bunlar Hidrovak (westinghause) Benim aracımda bir kere bozuldu. Bozulduğunda fren pedalına basıldığında tıslama ve frene kuvvetli basılırsa araç stop edebilir. Zaten bozulduğunda motor arıza lambanızda yanacaktir. Cam motorları da zayıf olduğu söylenir. Aracımda bir defa tek cam motoru değiştirmek zorunda kaldım. Yan sanayi takıldi ve problemsiz kullanıyorum. Bildiğim kronik problemler bunlar daha aklıma gelirse güncellerim. MOTOR PERFORMANSİ Ladalarda iki tip motor vardır. 8V ve 16V Iki motorunda her viteste yaptığı hız ve son sürat aynıdır. 16v motorların hizlanması biraz daha iyidir. 1.5 motorlar için 8v lerde triger kayışı kopması durumunda motor açmaya gerek yoktur. Yeni kayış takılıp devam edilir. 1.5 16V lerde durum bu kadar basit değildir. Kayış koparsa Subaplara çarpar. 1.6 motorlar temelde 1.5 ler ile aynıdır. Euro 4 emisyonları ile 1.5 motorlar küçük farklarla 1.6 hacme yükseltilmiştir. 1.6 motorlarda 8v- 16v farketmeksizin triger kayışı kopunca motor açılmasına gerek kalmadan sadece kayış değişimi ile durum kurtarılanilir. Motor ömrü olarak Türkiyede 700-800 bin km leri görenleri duymuştum. Motor yağı olarak Üretici 40 numara kalınlığı geçmeyin diyor. 5w-40 10w-40 15w-40 Öneriyor. 0w-40 da kullanılabilir. Gördüğüm kadarı ile 10w60 20w50 gibi yağlar kullananlar var asla böyle birşey yapmayın yaptırmayın. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi EndlessRoad -- 11 Temmuz 2022; 10:49:18 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |