Şimdi Ara

Küçük değerli dirençler

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
20
Cevap
1
Favori
1.980
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar bazı amfi devrelerinde çok düşük değerli dirençler kullanılıyor.Mesela 20-1 ohm arası dirençler.Ben bu direçleri 2-3 tane bakır teli sararak(birbiri üzerine kıvırarak) yapabilir miyim?Aynı görevi görür mü?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi strom -- 10 Mart 2006; 22:23:33 >

bir gün bir dükkana gittim crossover devresi lazımdı benim iin ve bir tane gördüm inceledim
    adam crossover devresinde sarmışta sarmış yalıtımlı bakır teli ölçmüş ölçmüş ve hz bu kadar mhz bu kadar diye cross devresine yazmış ama baktımki o sardığı bobinin taaaammm ortasına kocaman bir vide saplamış şaşırdım ?
    ve kendi kendi kendime dedim hani nerde bunun ohm u hz i mhz i çok tuhaf oldum ve çıktım ..

bu yüzden bu şekilde sararak bu işlemi gerçekleştiremezsin spir sayısından ziyade bu işin kalınlıgı sarılıcak metale veya başka bir şeye vs. bla bla bir sürü şeyi var yanii
  • olmaz diyebilirim. 1. si o direnci ne ile ölçeceksiniz. çünkü miliohmmetre gerekir ve epey bir tel sarmanız gerekecek ki o zaman da bir endüktif yük yaani bir bobin olacaktır ki bir audio devresinde bobin tehlike demektir tizler için.
    2. si hazır dirençlerin Watt lı olanlarınlarında Cr-Ni tel yani soba rezistansaları benzeri ve değeri sıcaklıkla az değişen teller , düşük Watt lı olanlarında ise karbon ya da metal-oksit kullanılır. yani bobinsel olmayan malzemeler.
    Saygılar.
    i5-750'''p55 us3l'''his 5770'''2x2 hyperx 1333mhz cl7'''hd103sj'''dark falcon
    ryzen5-2600'''B450-A pro''''pulse rx570'''BLS8G4D30AESCK 8x2''''850 EVO
  • tabii ki olur. çünkü onlarda Cr-Ni teldir...
    ama sanırım 20 Ohm luk bir direnç epeyce havaleli olacaktır.
  • Direnç teliyle yapabilir sarılır. ben 5 ohm altı dirençler için direnç teli kullanıyorum. Ama ses ile ilgili devrelerde genede sorun çıkarabiliyor. Bir anfi devresinde 1 ohm luk direnç yerine direnç teli kullanmıştım ama ses cızırtılıydı telleri değiştirdim normal dirençle düzeldi.
  • Bunun icin özel bir tel var. Ama senin sardigin Direnc bir Anten gibi olur ve etrafdaki cihazlari rahatsiz edebilir. Watt sayisi daha yüksek olan bir direnc kullanabilirsin. Cok ucuz ve ugrasmaya degmez.

SAYGILAR...

(ABDULAKDİR)
    olarak adlandırılan soba/direnç teli farklıdır.
    eğer ki bir bobinden 10 Ohm gibi bir direnç yapılmaya
    kalkılsa sanırım 100lerce spir gerekir ve bu değerdeki
    bir bobini ses veya RF de olsa sinyal devrelerinde
    kullanamazsınız. Rezistans telinden de yapılacak olan
    küçük değerli bir direnç epey iri olacaktır. Ayrıca
    direnç teli ile yapılacak büyükçe değerli bir direnç de
    tamamen bir bobin şeklinde olacağından , bir dirençten
    ziyade bir bobin gibi davranacaktır yapılan devrede.
    Ancaksanırım problemin büyüğü bu direncin değerini ölçmede.
    Çünkü 2-3 Ohm un altındaki dirençleri standart bir
    ölçü aleti ile ölçebilmek sorun. Aslında bir mili-Ohm
    metre gerekir. bunun dışındaki aletlerle hikaye ölçümü
    yapılabilir ancak. Bu yüzden de yapılan bir direnç
    diğeri ile aynı değerde olmayacağından devrenin
    çalışması tamamen tesadüflere kalır. Aradığımız tüm
    dirençler neredeyse bulunabilirken piyasada , bu işin
    mantığını kavrayamadığımı belirtmek isterim. onlarca
    yıl önce icat edilen direnci yeniden üretmenin bence
    hiçbir mantığı olamaz. Lütfen gerçek hayata artık uyalım.
    Amerika yı yeniden keşfe çıkmayalım. Bu şekilde
    biryerlere varma şansımızı sıfırlamaktan başka
    birşey elde edemeyiz. Tabii ki sırf öğrenme maksadı
    ile yapılan deneyleri bu kategoriye sokmuyorum. Ama
    bir devreyi çalıştırmak için gereken bir direnci yapmak
    olsa olsa zaman kaybıdır bence.
    Saygılar.

• o direçler küçük değerli olabilir ama onlar güç olarak yüksek olurlar genelde mesela 0,1 ohm olur direncin değeri ama 15 watt olur buradaki amaç devreyi herhangi bi kısa devre halinde çıkışlardaki kısa devre koruma transistörleri üzerinden kurtarmaktır. bu tip direçleri genelde güç kaynaklarında bi de ses çıkış katlarında görebiliriz. o yüzden en sağlamı o direçleri kullanmaktır. zaten bunlar taş direnç tir. hatta bazılarını soğutucuya bile bağlamak gerekebiliyo. 400 watt iki kanal pasif filtrede adamlar direnci soğutucuya bağlamışlardı. bu yüzden olayın bi de bu boyutunu düşünelim bence.
    SAYGILAR...

NOt: o kadar maliyet ve zahmetle ortaya çıkan devreyi taş dirençten esirgemiyelim derim ben.
    CR-Nİ tel olabilir daha az kullanabilirsiniz bence bunun yerine mangan tel kullanın. Ölçü aletlerinin kalibrasyonunda kullanılır daha iyi sonuç alrsınız. Normal taş dirençlerin işinizi görmediğini kabul ederek tavsiye ediyorum.
  • dün anfiye baktım üzerindeki taş direncin değeri 0.22 ohm 15 watt yani bu demektirki, bu direnç üzerinden 8.25 amper akım geçiyo. ama ben o dediğiniz malzemelerle yapılan dirençlerin o akıma dayancağını sanmıyorum. yada bi taş direnç gibi sağlam olamzlar mesela ısı onları deforme edbilir ve buyüxden direnç değerleri değişebilir. bu da devreyi riske sokar. SAYGILAR...
  • o direnç 5W olmasın. şimdiye kadar hiçbir amplide 7W üzerinde emiter direnci görmedim de... Şayet siz taktı iseniz sanırım 5W yeterli gelecektir gibime geldi. Gerçi zararı yok ama fiyatı biraz daha pahalı olacaktır sadece...
    Saygılar.

0,1 ohm direnç renk kodları ve siyah-altın-altın-gri-mavi renkli direncin değeri nedir acaba. Bu konuda bilgi verebilirmisiniz. Şimdiden teşekkürler.

Küçük değerli dirençler

Yanan direnç budur

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Emek10 -- 10 Kasım 2020; 16:45:14 >

Resimdeki direnç sanırım 6.8 Ohm 100 ppm sıcaklık katsayılı bir direnç. Direnç karardığı için kahverengi olması gereken bant siyahlaşmış diye düşünüyorum.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

siyah+beyaz+beyaz+gri+kahverengi=0,99 bunun bir üstü 1 Ohm mu oluyor?

Merakımdan soruyorum. . 0.99 R nerede lazım?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

ucuz multimetreler de 0.9 Ohm ve 10-100 katları kullanılır

Yine yukarıda yazdığım gibi metal film dirençlerden 25-30 tane 1ohm alın.

Dirençleri ölçün 0.9 a en yakın olanı kullanın.

kolay gelsin..

İlgilendiğiniz için çok teşekkür ederim

Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.