Merhaba hocam. Baymak bu tarz toplu alımda riskli bir tercih olacaktır. Vestel Flora da aynı şekilde. Vestel'de kronik ses sorunu bulunmaktadır. Satış Sonrası Hizmetler kısmında çok iyi bir marka ama cihaz riskli. Gürültülü çalışma sorunu olan bir dış ünitenin denk gelme riski söz konusu. Gree'ler ısıtma için uygun değildir. Çünkü Gree'lerin yazılımı sorunlu. Cihaz ısıtmada çalışırken Inverter oluşunun gereği olarak ortamı ısıttıkça çalışma frekansını düşürüp kendini kısmalıdır. Yani tüketimini azaltıp daha düşük kapasite ile çalışmalıdır. Gree cihazlar ise kendini kısmak yerine 1100W , 400W gibi değerlere inip daha da inebileceği halde (katalogda bile daha düşük Watt değerlerine inebildiği yazdığı halde) daha fazla kısmayıp dış üniteyi tamamen kapatmaktadır. Bu süreçte cihaz kendini kısmadığı için set değeri de aşılmaktadır. Yani mesela 24 derece ayarda klimayı çalıştırdıysanız ortam 24 derece olduğunda cihaz 1100W veya 400W (18000 Btu olanı 1100W , 12000 Btu olanı 400W değere kadar iniyor mesela) tüketime kadar inip daha da kısması gerekirken kısmadan çalışmaya devam ettiği için cihaz 24 dereceye ayarlı olduğu halde ortam sıcaklığı 25-26 diye yükselmeye devam ediyor ve en sonunda dış ünite tamamen duruyor. Sonrasında da ortam sıcaklığı 24 derecenin altına düştüğü halde cihaz açık bırakılsa bile dış ünite saatlerce devreye girmiyor ve iç ortamda üşüme hissi başlıyor. Bu genel bir sorun ve üreticiye bunun haberinin gitmemesi imkânsız. Haberleri var ve yazılımı hazırlayan mühendisleri bunun kasıtlı yapıldığını,cihazın böyle tasarlandığını belirtiyor. Hangi mantığa dayanarak böyle yaptıklarını da söylemiyorlar. Dolayısıyla Gree ısıtma için bu durum düzeltilene kadar iyi bir tercih değil. Şahsen ben de tavsiye ederken bu durum yüzünden artık aksine ısıtma için uzak durulmasını tavsiye ediyorum. Sigma Comfort ve Plus serileri INVDHA ve INVDHB kodlu cihazlar ise bunları tavsiye edebilirim. Isıtma için de tercih edilebilir cihazlardır. En azından Gree'deki sorun bu cihazlarda bulunmuyor. Midea Xtreme Save ve Samsung AR35 serilerinde de ısıtma modunda çalışırken cihazdan anormal sıklıkta genleşme sesi (iç ünite plastiğinin çat-çıt gibi genleşme sonucu sesler çıkarması) sorunu söz konusu olduğundan ısıtma amaçlı kullanımlarda bu iki modeli de tavsiye etmemekteyim. Alternatif olarak Viessmann Dynamic serisi için bayi ile görüşmenizi tavsiye ederim. Alternatif olarak Alarko Flair FLRSP1201HW marka modeline de bakmanızı tavsiye ederim. Gelişmelere göre alternatifleri artırabilirim. Sigma ve Alarko Flair'in ısıtma konusunda da sorun yaşatmayacağını söyleyebilirim. Soğutma ağırlıklı olsa idi LG Dual Cool da dahil edilebilirdi. Saygılarımla... |
Klima Tavsiyeleri [ANA KONU] (2712. sayfa)

-
-
Hocam eşsiz bilgi ve önerileriniz için çok teşekkür ederim . söylediklerinizi değerlendirip dikkate alacağım. yine sorularım olursa tekrar dönüş yaparım.
Kolay gelsin .
Saygılar.
-
-
Merhabalar,
12-13bin lira bandında bir bütçem var. 20 metrekarelik oda için klima arayışım var. Tamamen soğutma amaçlı kullanacağım. Kendi araştırmamla bulduğum modeller;
Baymak Elegant Prime/Plus
LG Dual Cool S3-W12JA2AA
Airfel LTXN35U
sizin öneriniz ne olur
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Ben teşekkür ederim hocam,sorunuz olursa memnuniyetle beklerim. Kararınızın hayırlı olmasını dilerim.
Saygılarımla...
-
Merhaba hocam. Öncelikle tekrardan geçmiş olsun.
Bu arıza haberleşme arızasıdır ama istisnai olarak klavuzda belirtildiği gibi kart arızasında da bu durum meydana gelebiliyor ve genellikle bu dış ünitedeki kartın arızası söz konusu olduğunda meydana gelebiliyor. Yani iç ünite kartı dış ünite ile irtibat kuramayınca bu hatayı verebiliyor. Aynı şekilde haberleşme kablosunda sorun olursa da bu arızayı verebiliyor. Zaten hatayı gösteren iç ünite olduğu için haberleşmede sorun varsa dış karttan deyim yerindeyse haber alınamadığını göstermektedir. Aynı şekilde cihaz çalışabildiğine göre haberleşme kablosunda bir arıza olmasından ziyade dış ünite kartında bir sorun olması ihtimali kuvvet kazanmış oluyor.
Buna ek olarak Wi-Fi modülünün böyle bir arızaya sebep olma ihtimali çok çok düşük. Wi-Fi modülünden ötürü bir arıza olsa bile bu durumda iç ünite veya iç ünite kartı ile ilgili olabilecek bir hata kodu çıkması gerekirdi.
Bu cihazın tolerans aralığı 150-264 Volttur. Ayrıca voltajla alakalı sorun olduğunda zaten bu cihaz E7 değil , F19 hatası verecektir. Bu sorun voltajdan bağımsızdır. Zaten gerilim değerleriniz de çok iyi.
Servislerin (sadece bu markanın servisi için geçerli değil) suçu voltaja atarak süreci uzatma,kurtulma gibi girişimleri maalesef yaygın bir şekilde tercih edilmektedir. Ancak bahsettiğiniz voltaj değerleri zaten gayet normal ve çoğu hanede görülemeyen voltaj değerleridir. Dağıtım şirketleri kendilerine para kazandırmayan şeylere masraf yapmayı pek sevmediği için şebekeyi besleyen transformatör ve dağıtım hatları kapasitesinin son haddine kadar zorlanana dek güçlendirilmiyor ve bu da tüketim arttıkça (kentsel dönüşüm ile müstakil yapıların yerini çok daireli apartmanlara bırakması vb. bölgesel nüfus artışı ve enerji kullanımının buna paralel olarak yükselmesi sonucu ) gerilim düşümü de artış gösteriyor. Inverter klimaların voltaj toleransı On-Off klimalarınkinden daha fazla. Çünkü On-Off klimalar Alternatif Akım ile çalışan Asenkron Motor içerdiği için şebekeden gelen elektriğin voltajı,frekansı,harmonik oranı vb. yararlı yararsız ve nicelik bakımından neyi varsa direkt olarak kompresöre ve fan motoruna yolluyor. Ama Inverter cihazlarda gelen alternatif akım önce doğru akıma çevriliyor,filtreleniyor ve regüle ediliyor. Böylelikle voltaja göre klimanın kapasitesinde bir değişim olmuyor. Yani kompresör ve diğer elemanlar deyim yerindeyse şebeke tarafında meydana gelen dalgalanma vb. aksiliklerden etkilenmiyor,bu ekipmanlara şebekenin anormallikleri yansımıyor. Ancak şebeke voltajı düştüğünde cihazın aynı güçte çalışması için çektiği akım artıyor. Özetlemem gerekirse bahsettiğiniz voltajlar gayet iyi seviyede ve cihazın bu seviyelerde hata vermesi için bir sebep yok. 218 bile çok çok iyi bir değer,her abonede görülebilecek gerilimler değil (sokağı besleyen transformatöre çok yakın bir binada ikâmet edilmiyorsa bu değerleri görmek çok zor).
1-Bu arıza voltajdan kaynaklanamaz,olsa bile hata kodu F19 olarak görülmelidir. E7 voltaj ile alakalı değildir.
2-Wi-Fi modülünden kaynaklanma ihtimali oldukça düşük. Bu durumda da iç ünite ile ilgili bir hata kodu çıkması gerekirdi.
3-En yüksek ihtimal ve genellikle bu hata kodunun ardında çıkan arıza ise dış ünite kart arızasıdır. Çünkü iç ünite kartı dış üniteden gelen haberleşme sinyalini alamayıp bu hatayı veriyor. Bu da haberleşme hatası veya dış ünite kart arızasıdır (bahsedilen PCB arızası). Çünkü bu hata bir haberleşme hatası. Yani iç ve dış üniteye enerji geliyor. İç ünite dış üniteden paralel olarak yapılan bağlantı ile elektrik alıyor. Ama sinyal hattında bir alışveriş yok. İç ünite deyim yerindeyse dış üniteye sesleniyor ama cevap alamıyor. Bunu da kullanıcıya hata olarak yansıtıyor. Sorunsuz çalışan klimada haberleşme hattını sökerseniz yine aynı arızayı verecektir. Ama bunu yapmadan önce de 4 dakika bekliyor,arıza kesinleşmiş ise hatayı kullanıcıya yansıtıyor. Milisaniyelik hassasiyetlerle tespit yapması istenmiyor,çünkü olası geçici sinyal kopmalarında hemen hata kodu verip kullanıcıya durumu yansıtmak yerine sorunun sürekliliğinden emin olunması adına üretici böyle bir bekleme süresi eklemiş.
Bu bağlamda bakılması gereken ilk parça dış ünite kartı olacaktır maalesef...
İlginiz ve güveniniz için teşekkür ederim.
Saygılarımla...
-
Merhabalar.
Liste içerisinde en iyi tercih LG Dual Cool olacaktır.
Airfel LTXN R410A gazlı bir önceki nesil cihazdır. Son versiyonu R32 gazlı LTXM35N'dir. LG olmazsa,
Wi-Fi kontrol özelliğine sahip olarak Kaira DTXR35E modelini tavsiye ederim. Airfel ile aynı servisin hizmetine tabidir.
Bu cihazlar da olmazsa Baymak'a yönelmenizi tavsiye ederim.
Saygılarımla...
-
Hocam merhabalar tekrar;
tavsiyenizle eca spylos 18 aldım
1 günde kargo ile evime ulaştı fakat kargolar klima kutularını maalesef eve çıkarmıyorlarmış alacak arkadaşların bilgisine …
salondaki buattan, dış ünitenin asılacağı balkon duvarına elektrik çektirdikten sonra servis çağıracağım. İyi ki önceki yazılarınızda servis ve montaj ile ilgili bilgiler paylaşmışsınız. Servis talebimi ben de ona göre bildireceğim
Başka bir markadan keşif için gelen servis balkon duvarı yerine dış üniteyi balkon zemine koymayı teklif etti daha az sarsıntı daha az ses olur dedi. Ama zaten küçük olan balkonun alanını daraltmamak adına mümkünse tavana en yakın noktadan balkon duvarına dış önütey taktırmaya düşünüyorum.
gelişmeleri sizinle paylaşacağım
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Valla hocam resmen aydınlandı buralar sayenizde :)
Çok teşekkür ederim.
İklimsa teknik servisindeki elemanlar gerçekten çok bilgisiz. Şu teorilerinizin binde birini düşünemeyecek kadar sıkıntılılar.
10 gündür klima kumandadan arıza vermeden çalışıyor. Bir çalışıp bir çalışmama durumu söz konusuydu. Bende voltaj olmadığına eminim artık sayenizde. Çünkü gündüz vakti açar açmaz bu hatayla karşılaştım. Dediğiniz gibi bizim buralarda voltaj değerleri iyi şimdilik. Trafoya yakın oturuyoruz. Voltaj dalgalanması pek yaşamıyoruz.
Bu arıza hangi durumlarda verecek kestiremiyoruz. Canı istediğinde veriyor şu an resmen.
E7 hatası verene kadar Cihaz çalışmaya devam ediyor evet. E7 Hatası verince çalışmıyor üfleme yapmıyor E7 yazısı yanıp sönüyor sadece.
Kalıcı olarak çalışmamazlık yapmıyor olması dış ünite kartına işaret ediyor diyorsunuz anladığım kadarıyla.
Bu durumda sizin tavsiyeniz ne olur ? Şu ana kadar arızayı 10 gündür yaptıramadım ola ki yaparsa servis geldiğinde resetleyince düzelecek yine. Kartı söküp İstanbula göndermelerini isteyeyim mi yine de. Kart değişim mi olur tamir vs. mi sizce ?
Siz olsaydınız ne yapardınız?
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Hocam bu mesajınız beni de ilgilendiriyor bir aklımda bir şey var sorayım dedim.
LG Dual Cool yaklaşık 13 bin lira
Airfel LTXM35N 10 bin lira küsür.
Bu ikisi arasında bu kadar fiyat farkına değecek bir şey var mı yoksa gözü kapalı airfel alınır mı bu fiyat farkında?
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Merhaba.
14 Ocak'ta sipariş verdiğim Vestel üretimi Daewoo marka 24000 Btu klimanın 24 Ocak tarihinde kurulumu yapıldı.
Boru azotla temizlendikten sonra borunun dış ve iç ünite kısımlarına kaynak yapılarak klimanın kapasitesine uygun duruma getirildi.
Klimanın 4 yıllık ekstra garantisi de 900 TL karşılığında yapıldı ve klima 2030 yılının Ocak ayına kadar garanti kapsamına alındı.
Şu ana kadar dış ve iç sesle ilgili bir sıkıntı oluşmadı. Isıtma amaçlı kullanımda çok iyi. Havaların ısınmasıyla da soğutma kısmını test edeceğiz.
Bu markayı seçmemizdeki en büyük neden uygun fiyatı oldu. 12.000 liraya aldık. Umarım uzun seneler sıkıntısız kullanırız.
-
@klima5505 öncelikle herkese bu kadar ayrıntılı cevap vermeniz beni çok etkiledi. Allah da size hayırlı işlerinizde yardım etsin.
13.000 TL'ye kadar 12.000 BTU düşünüyorum. Yorumlardan anladığım kadarıyla aşağıdaki modellerden birini tercih etmem gerektiğini düşünüyorum. Tercihe yönelik olarak özelliklerini biraz daha açar mısınız? Özellikle dış ünite sesi önemli. Alttaki komşum sesten çok rahatsız oluyor.
LG Dual Cool
Kaira DTXR35E
Viesmann Dynamic
Baymak Elegant
Airfel LTXM35N
ECA Ecotech
Mesela bir sitedeki kıyaslamada Baymak Elegant'ta bulunan şu özellikler çok dikkatimi çekti:
Aynı sitedeki Kaira bölümünde ise yalnızca şunlar vardı:
Wifi
Cold Catalyst Filter
Bunlardan önem vermem gereken bişey var mı?
ECA'da da uzun mesafe hava akışı varmış. Bu arka odalara yollamak için işe yarar mı?
Bir de aşağıdaki metni kopyalayıp modellerin özelliklerine 10 üzerinden not verebilir misiniz? Diğer kullanıcılar için de faydalı olacağını düşünüyorum.
LG VİE. KAİ. BAY. AİRF. ECA
soğutma
ısıtma
iç gürültü
dış gürültü
tüketim
servis
dayanıklılık
kullanım
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi feritakgenc2 -- 27 Mart 2023; 7:12:28 >
-
@klima5505 Merhaba hocam;
Paylaşımlarınız çok değerli, çok bilgilendik teşekkürler.
Ben araştırmalarım sonucu salonuma bir klima almak istiyorum. 3 ürün arasında kaldım.
Baymak Elegant Plus 12000 BTU
LG DualCool S12ETK 12000 BTU
Vestel Flora 12000 BTU
Sizce hangisini almalıyım? Baymak ve LG ağırlıklı gidiyorum.
Yorumlarınızdan sonra Vestel Flora'yı biraz daha geriye attım.
Teşekkürler
-
Merhabalar hocam. İlginiz ve güveniniz için teşekkür ederim. Gelişmeleri merakla bekliyor olacağım. Montajda en çok dikkat edilmesi gereken hususlardan biri vakumdur. Buna mutlaka dikkat etmenizi ve yapılmasını sağlamanızı tavsiye ederim.
Zemine montaj bahsedildiği gibi içeri ses iletimini engeller ancak balkon yıkandığı zaman dış ünitenin taban sacının paslanmasını çabuklaştırabilmektedir. Bu nedenle duvara montaj ses konusundaki dezavantajı haricinde daha sağlıklı olacaktır.
Saygılarımla...
-
Ben teşekkür ederim hocam,faydalı olabildi isem ne mutlu bana :)
Nitelik ve vasıf bu teknik işlerde büyük önem arz ediyor. Bu konuda bilinçsiz olmaları büyük dezavantaj. Hem marka için,hem kullanıcı için.
Mümkün mertebe her yöntemi deneyerek (kumandadan,telefondan açıp kapatarak) cihazı test ediniz. Sorun bir kez bile tekrar ederse bunun devamının geleceğine emin olmuş oluruz ve bu durumda servisi çağırmanız gerekli olacaktır. Servisler genellikle kartı tamir etmek yerine değişim yoluna gitmektedirler. Yani büyük ihtimalle değişim yapılacaktır. Ama yine de servise bunu sormanızı tavsiye ederim. Çünkü bazı servisler tanıdıkları bir kart tamircisi varsa ona yaptırabiliyorlar. Ama sıfır cihazın da garanti kapsamında onarım yerine parça değişimi ile düzeltilmesi daha uygun olacaktır,bu yöndeki talebinizi de iletmenizi tavsiye ederim.
Ben olsam cihazı şu an için kullanırdım ama bu süreçte bir kere daha aynı hatayı verirse hiçbir bahane (voltaj vs) kabul etmeden dış ünitedeki kartın değişimini talep ederdim.
Saygılarımla...
-
Merhaba hocam.
Eğer ısıtma amaçlı kullanımınız olacaksa Airfel daha uygun bir tercih olacaktır. Akdeniz,Ege gibi bölgelerde LG de ısıtmayı iyi bir şekilde yapabilir.
Aradaki 3000TL farka değecek bir ayrıcalık yoktur.
LG de Airfel de (Midea) stabil çalışan cihazlara sahiptir. Airfel yerine benzer fiyata bulabilirseniz Kaira markasını tavsiye ederim. Aynı üreticinin ürünüdür,aynı servis hizmet verir ve ek olarak Wi-Fi kontrol özelliği mevcuttur.
LG'de kendi üretimi olan LG kompresör bulunur. Airfel'de GMCC marka kompresör bulunmaktadır. GMCC'nin nispeten daha sessiz çalıştığını düşünmekteyim.
Isıtma işleminde de daha başarılı konumdadır. Özellikle Akdeniz ve Ege bölgelerinde LG de oldukça iyi performans sunacaktır.
İki model de temel özelliklere sahiptir. Arada göze batacak uçurum kadar bir fark bulunmamaktadır. Bu bağlamda Airfel veya Kaira LG'den daha uygun iken tercih edilebilir.
Saygılarımla...
-
Merhaba.
Hayırlı uğurlu olsun.
Memnun kalmanıza çok sevindim. Vestel'lerde ses kısmı tamamen şans işi. Cihaz monte edilip devreye alınana kadar ne çıkacağı bilinemiyor. Sorunsuz bir cihazın denk gelmesi güzel bir gelişme.
Arıza yüzü görmeden kullanmanızı temenni ediyorum.
Saygılarımla...
-
Merhaba. Güzel yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Allah sizlerin de işini rast getirsin.
Sıralama yapacak olursak,
Viessmann Dynamic
Kaira DTXR - Airfel LTXM35N
E.C.A Ecotech
LG Dual Cool
Baymak Elegant
Bu liste ısıtma da düşünülüyorsa bu şekilde olacaktır. Soğutma ağırlıklı kullanımlarda LG de ilk sıralara yazılabilir.
Baymak'ın özellikleri aslında pazarlama taktiği içeriyor. Zengin içerik göstermek amaçlı ekstra fonksiyonlar ile zaten klimanın olmazsa olmazı olan veya standart fonksiyonlar bir arada verilmiş.
Sıraya göre örneklendirirsem ;
Nem Giderici : Her klimada var olan Nem Alma (Dry) modu
Ayarlanabilir Fan : Her markanın her modelinde olan standart bir özellik. Kumandadan fan hızını ayarlamanıza imkân sağlayan bir fonksiyon. 98 model klimalarda bile var olan standart bir özellik,ekstra değil.
Hava Akımı Yön Ayarı : Kumandadan klimanın aşağı yukarı - sağa sola üflemesini ayarlamanıza olanak sağlayan özellik. Çoğu modelde aşağı yukarı üfleme kumandadan ayarlanabilmektedir,bazı modellerde de buna ek olarak saa sola üfleme de kumandadan ayarlanabilir.
Buz Çözme : Klima ısıtma modunda çalışırken dış ünitede bulunan petekleri karlanabilir. Bu kar tabakası eritilmezse klima ısıtmaya devam edemez. Yani bu da ısıtma özelliği olan (heat pump - ısı pompası) her klimada olması zorunlu olan bir fonksiyondur. Bunu ekstra bir özellik gibi yazmaları mantıksız. Isıtma özelliği olan,sadece soğutma (OC-Only Cooling olmayan) her klimada var olan bir özellik.
Otomatik Fan Hızı : Auto Fan (LG üretimi cihazlarda auto fan yerine Chaos Swing,doğal rüzgar etkisi ile üfleme özelliği bulunur) yine her klimada bulunan bir özelliktir.
Bunlar ekstra özellik gibi sunmak pek mantıklı bir eylem değil.
Ama geriye kalanlar tabii kabulümüzdür,cihazın ekstra fonksiyonlarıdır.
Uzun mesafe hava üfleme klimaya uzak olan bölgelerin de iklimlendirilmesine olanak sağlayacaktır. Ancak diğer alanların,arka odanın iklimlendirilmesi için klimanın mümkün mertebe kapatılmadan çalıştırılması uygun olacaktır. Esas olarak kilit nokta klimanın uzun süreli çalışmasıdır. Ancak bu şekilde diğer alanlarda kayda değer miktarda etkisini görmeniz mümkündür.
Bu puanlamayı listedeki cihazların birbirine kıyasına göre yapmaktayım. Genel olarak alt-orta-üst tüm segment tüm klimalar içerisindeki yerini değil,listedeki cihazların birbirine göre durumlarını belirtir şekilde yorumlayabilirim. Çünkü diğer türlü çok geniş kapsamda inceleyeceğimiz için öznel yargılar (kime göre sessiz,neye göre sessiz vs.) artacaktır. Yani demek istediğim burada markanın bir özelliğine 10 verdiğimde piyasada bu konuda bu markadan daha iyisi yok anlamına gelmemektedir. Liste içerisindeki cihazların birbirine göre üstünlüğünü belirtmektedir.
LG | VİESMANN | KAİRA | BAYMAK | AİRFEL | E.C.A
Soğutma 10 | 10 | 10 | 10 | 10 | 10
Isıtma 8 | 9 | 9 | 6 | 9 | 9
İç gürültü 8 | 9 | 8 | 7 | 8 | 9
Dış gürültü 7 | 10 | 9 | 8 | 8 | 9
Tüketim
(Soğut./Isıt.) 9/8 | 8/8 | 8/8 | 8/8 | 8/8 | 8/8
Servis 7 | 8 | 7 | 7 | 7 | 6 (Diğerlerine kıyasla servis ağı daha zayıf,az klima servisi olduğu için)
Dayanıklılık 9 | 9 | 9 | 8 | 9 | 9
Kullanım 9 | 9 | 9 | 8 | 9 | 8
(Beklentiye göre değişmektedir)
Saygılarımla...
-
Merhaba hocam.
Değerlendirmeniz için ben teşekkür ederim.
LG
Baymak
Vestel
Şeklinde sıralama yapabiliriz.
Baymak da soğutma için uygun bir tercihtir. Vestel'de soğutur ama Vestel'de kronik ses sorunu mevcut. Bu riski alırsanız gürültülü bir dış ünite denk gelebilir. İade konusunda Vestel kullanıcı dostu bir tavır sergiliyor ama bütçeniz çok kısıtlı değilse bu riske girmeye değmeyecektir.
Saygılarımla...
-
Tekrardan merhaba herkese,
Uzun araştırmalar sonucunda fikir edindikten sonra bugün KairaDTXR50E 18000 btu olanını aldım. İnşallah ürün iyi çıkar memnun kalırım. Tüm yorumlarınızda detaylı bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederim.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alışveriştutkunu -- 28 Mart 2023; 17:3:29 >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X